18.07.05, 17:12
Pani Doktor, właściwie od połowy ciąży pojawiła się u mnie anemia: HB z 13,3
w 10 tc od ok. 20 tc utrzymuje się w okolicach 7,8. Mimo łykania Materny i
Sorbiferu 2 razy dziennie wyniki bez zmian. Mój lekarz prowadzący jakos nie
widzi problemu. teraz jestem w 38 tc., więc moich wyników do porodu pewnie
nie poprawię... czy jednak mogę coś sensownego zrobić "po", zarówno dla
dziecka, jak i dla siebie. Czy dziecko będzie wymagało uzupełniania żelaza?
Czy po porodzie moje wyniki mogą się jeszcze pogorszyć? Na co zwrócić
uwagę... Dziękuję z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • coronella Re: Anemia 18.07.05, 22:38

mi sorbifer tez nie pomogł. Polecam Terdyferon, poprawił mi krew w 2 tyg.
    • begonia4 Re: Anemia 19.07.05, 19:04
      Ja również w czasie ciąży miałam anemię, którą lekarz nieskutecznie próbowała
      leczyć. Niestety moje dziecko przyszło na świat z niską wagą urodzeniową a
      następnie już od ok. 5 mż było leczone z powodu niedokrwistości. Przy następnej
      ciąży postanowiłam nie dopuścić do tego. Jeśli będziesz karmić piersią powinnaś
      przyjmować żelazo, również obecnie wcale nie jest za późna na leczenie. Pod
      koniec ciąży znacząco wzrasta zapotrzebowanie dziacka wałśnie na żelazo. Jest
      kilka jego preparatów - więc lekarz będzie miał z czego wybierać. U mnie i
      mojego dziecka skutkuje Ferrum Lek - jest łagodny dla ukł. pokarmowego, nie
      przebarwia zębów i b. dobrze się wchłania ( w odróżnieniu od niektórych innych
      preparatów). Pozdrawiam
    • jagodzia24.09 Re: Anemia 22.07.05, 11:06
      W trzecim m-cu miałam HGB 13,3, w piątym 12,7, w szóstym mi spadła do 11,9 więc
      gin przepisała mi Terdyferon Fol i sok z buraków. Po miesiącu-tj w siudmym m-cu
      moja HGB wynosi 12,9. Pozdro
    • piotrzz Re: Anemia 25.07.05, 18:43
      Ja też mam anemię, w poprzedniej ciąży też miałam. Brałam Sorbifer-nic mi nie
      pomagał. Moja córeczka musiała dostawać przez kilka miesięcy żelazo. W obecnej
      ciąży brałam na początku Sorbifer-wyniki mi cały czas spadały. Teraz biorę
      Tardyferon i ciekawa jestem następnych wyników morfologii. Mam nadzieję że moje
      drugie dziecko uniknie tych wszystkich doświadczeń które przeszliśmy z córką.
      Aha, po pierwszej ciąży też brałam przez kilka miesięcy żelazo-Sorbifer.
      Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka