Dodaj do ulubionych

do eksperta cc a kolejna ciaza

18.10.05, 14:20
jako ze chcemy niebawem z mezem starac sie o drugie dziecko a synek urodzil
sie przez cc ze wskazan (polozenie posladkowe - pierwszy porod), bardzo
przerazila mnie wypowiedz Pani doktor w watku o cc na zyczenie do ktorej
podaje linka
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=548&w=27718304&a=29634482
chcialabym dowiedziec sie jakie jest ryzyko martwego urodzenia w normalnej
ciazy (u kobiety ktora poprzedniego porodu nie odbyla przez cc) i jaki
odsetek kobiet po cc rodzi martwe dzieci ?
pozdrawiam
elzbieta
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: do eksperta cc a kolejna ciaza 18.10.05, 19:20
      Pisałam juz gdzieś, ze dane statystyczne nie sa dla pacjentek, ponieważ niczego
      nie wnosza do sprawy. Jeśli jakieś powikłanie zdarza się u 1/10000000 to co z
      tego jesli się zdarzy własnie Tobie ( czego oczywiście nie życze!!) Dla Ciebie
      będzie to Twoje 100%. Jednak wedle zyczenia podaje: badania przeprowadzono w
      Wielkiej Brytanii, dane dotyczyły 100000 urodzeń. Stwierdzono, ze przebyte c.c.
      w pierwszej ciąży powoduje w następnej ciąży dwukrotne zwiekszenie ryzyka
      obumarcia płodu w 39 tygodniu lub później. Porównano grupy kobiet z cięciem w
      wywiadzie i bez i stwierdzono w I grupie bezwzględne ryzyko 1,1/1000, w II
      grupie 0,5/1000. Myslę, że najbezpieczniej wobec takich danych jest
      postępowanie zmierzające do rozwiązania drugiej ciąży przed ukończeniem 39
      tygodnia ciąży.
      • elza78 Re: do eksperta cc a kolejna ciaza 18.10.05, 20:35
        czyli bezpieczniej zglosic sie do szpitala w ktorym pierwsza ciaza rozwiazana
        przez cc jest wskazaniem do cc przy drugim porodzie i zaplanowac ta "cesarke"
        przed 39 tygodniem...
        dziekuje bardzo za odpowiedz w sumie tak jak pani doktor napisala, co daje ten
        1,1 promila jesli zdarzy sie to mnie to bedzie moje 100%
        znajac teraz zagrozenie bede probowala znalezc taka placowke do porodu gdzie
        pierwsze cc kwalifikuje do planowego drugiego

pozdrawiam
        elzbieta
        • koala.mb Re: do eksperta cc a kolejna ciaza 19.10.05, 13:05
          Problem tylko polega na tym, że położenie pośladkowe w pierwszej ciąży i c.c. z
          tego powodu nie jest wskazaniem do kolejnego c.c., chyba, ze sytuacja się
          powtórzy. Obecnie większość Ośrodków nie traktuje przebytego c.c. jako
          wskazanie do kolejnego.
          • elza78 Re: do eksperta cc a kolejna ciaza 19.10.05, 13:27
            wiem ze w wiekszosci szpitali nie jest to wskazanie, w kazdym razie do
            zakonczenia mojej nastepnej ciazy tyle jeszcze moze sie wydarzyc, tym razem nie
            przewidywalam cc, jednak tak sie zakonczylo.
            dziekuje za odpowiedzi Pani doktor

pozdrawiam
            elzbieta
          • earl.grey Re: do eksperta cc a kolejna ciaza 28.10.05, 23:32
            a ja bezowocnie dotychczas szukam tej mniejszości, co jednak traktuje poprzednie
            cc jako wskazanie do następnego... plus ewentualnie wiek (36 lat). Czy ktos może
            taką informację ma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka