Dodaj do ulubionych

przegroda w macicy

21.10.05, 11:48
Pani Doktor, mam pytanie czy przegroda w macicy kwalifikuje do cesarskiego
cięcia? (szyjka jest jedna). Podobno różnie się może ta macica kurczyć
słyszałam też, że takie macice są słabsze i że mogą pękać w trakcie porodu?
dziękuję, pzdr
m
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: przegroda w macicy 22.10.05, 13:42
      Zazwyczaj jeżeli wiadomo, ze kobieta ma wade macicy rozwiązuje sie ja planowym
      cięciem cesarskim, szczególnie, ze jest okazja aby taka przegrode (jesli się
      oczywiście nadaje ) usunąć podczas zabiegu. Rzeczywiście nieprawidłowo
      zbudowane macice często w trakcie porodu nieprawidowo sie kurczą i poród
      drogami natury staje się niemożliwy.
      • cinom Re: przegroda w macicy 23.10.05, 13:45
        Dziękuję za odpowiedź :)
        A jeżeli wszystko pójdzie dobrze, tzn. urodzę dzidziusia w terminie (obecnie
        jestem w 29 tygodniu) to czy jest sens, żeby ją usuwać? Czy mogę liczyć na to,
        że jeżeli macica rozciągnęła się przy pierwszej ciąży to rozciągnie się też
        odpowiednio przy następnej? Rozmawiałam kiedyś z lekarzem, który mówił, że
        uczestniczył w takich operacjach i że czasmi przynoszą one więcej szkody niż
        pożytku, bo źle się to goi, poza tym później są kłopoty ze zrostami...Więc nie
        wiem, jaka opcja jest generalnie korzystniejsza? I czy ewentualną decyzję o
        usunięciu tej przegrody można podjąć już w trakcie porodu? Teraz ta przegroda
        jest niewidoczna na USG, początkowo było ją wyraźnie widać ale ostatnio pani
        doktor nie mogła jej znaleźć i powiedziała, że musiała mi się przesunąć w
        kierunku kręgosłupa...(Dodam, że przegroda jest pełna, ma szerokość 6 mm, i z
        badań miałam robione tylko USG dopochwowe)
        pzdr
        m
        • koala.mb Re: przegroda w macicy 23.10.05, 13:56
          Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Musiałabym zobaczyć badania. To prawda,
          że nie każda przegrodę należy i można operować, jednak decyzja należy do
          prowadzącego Cię lekarza.
          • cinom Re: przegroda w macicy 25.10.05, 11:21
            dziękuję :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka