Dodaj do ulubionych

jak sie nacina?

10.03.07, 13:57
Właśnie, może wszyscy to wiedza ale ja niestety nie:
w jakim kierunku nacinane jest krocze podczas porodu?
Czy w stronę odbytu, czy może po skosie? Czy jest jakaś reguła?
Obserwuj wątek
    • sloneczko_02 Re: jak sie nacina? 11.03.07, 04:30

czytałam, że w stronę odbytu nacina się - ale chyba rzadziej - ryzyko dalszego
      pęknięcia

częściej nacina się na bok po skosie
      ale żeby mozna było naciąć - musisz przeć - dlatego połozna będzie uparcie
      naciskała na ciebie abyś parła
      nacięcię wykonane w momencie kiedy nie ma parcia - boli, podczas parcia - nie
      powinnas czuć
      jeśli będziesz czuła - jest ryzyko, ze zostało źle wykonane

nacięcie dotyczy nie tylko zewnetrznych warstw - ale i wnetrza
      uszkadzane są mięsnie i nerwy

A apropo - po diaska chcesz być nacinana? -
    • kasiaimichael Re: jak sie nacina? 12.03.07, 20:36
      tak:
      en.wikipedia.org/wiki/Episiotomy
      images.search.yahoo.com/search/images/view?back=http%3A%2F%2Fsearch.yahoo.com%2Fsearch%3Fp%3Depisiotomy%2Bpictures%26ei%3DUTF-
      8&h=387&w=540&imgcurl=catalog.nucleusinc.com%2Fimagesenlarged%
      2F10601W.jpg&imgurl=catalog.nucleusinc.com%2Fimagesenlarged%
      2F10601W.jpg&size=41.6kB&name=10601W.jpg&rcurl=http%3A%2F%
      2Fcatalog.nucleusinc.com%2Fenlargeexhibit.php%3FID%3D10601&rurl=http%3A%2F%
      2Fcatalog.nucleusinc.com%2Fenlargeexhibit.php%3FID%
      3D10601&p=episiotomy&type=jpeg&no=1&tt=580&fr=slv8-msgr
      poza tym procedura ta nie ma zadnego medycznego uzasadnienia. Peka sie bardziej
      po nacieciu, tak jak z nadcietym materialem, jak sie pociagnie taki to latwiej
      przerwac niz ten w calosci.
    • ewa_janiuk Re: jak sie nacina? 18.03.07, 09:22
      Wkłada się dwa palce (drugi i trzeci) ręki do pochwy pomiędzy główkę dziecka a
      krocze kobiety. Następnie pomiędzy palce wkłada się nożyczki (z zaokrąglonym
      końcem by nie uszkodzić główki dziecka) .Na szczycie skurczu partego gdy każe
      się poprzeć rodzącej( charakterystyczne "nabierz powietrza i poprzyj")nacina się
      w linii bocznej (tak jak w zegarku skazówki pokazują godz.5.00 lub 7.00.
      Najczęściej w danym momencie daje to rodzącej uczucie zmniejszonego parcia na
      krocze. Nie powinno boleć, żeli jest faktycznie wykonane w momencie parcia.
      Centralnie raczej się nie nacina. Miałam możliwość praktykowania nacięcia
      centralnego ponieważ w pierwszym szpitalu w mojej zawodowej praktyce było to
      standardem. Kolejne porody po nacięciu centralnym odbywały sie najczęściej bez
      nacięcia i pęknięcia.
      • natalka691 Re: jak sie nacina? 20.03.07, 12:25
        Jak czytam te historie o nacinaniu to dziękuję sobie, że miałam na tyle
        samozaparcia by ćwiczyć mięśnie krocza w czasie ciąży, do tego miałam mądrą
        położną. Po ćwiczeniach moje krocze świetnie sie adoptowało. Nawet pan doktor z
        dyżuru, zagorzały zwolennik nacinania, potwierdził ze u mnie byłoby to totalnie
        bez sensu i tylko okaleczyłoby mnie.Z pierwszego porodu wyszłam bez szwów, bez
        traumy. Wszystko odbyło się we własnym tempie i bez przemocy (poród w
        październiku w szpitalu w Wałbrzychu). Także po cóż z góry zakładac, że będzie
        nacięcie
    • asia19813 Re: jak sie nacina? 20.03.07, 13:31
      to jestem pod wrazeniem ja jakos niemoge się przełamac do masażu, ale zaczynam
      o tym myśleć
      • oulyn masaż..mmmm;) 18.04.07, 10:14
        ale tak poważnie - ja raz próbowałam się masować i chyba nie tam naciskałam,
        gdzie trzeba, bo czułam, że zaraz się podniecę, a męża akurat nie było w domu...

ale Kegla jak tylko pamiętam to zaciskam na te 10sek.

a co do nacięcia:
        www.rodzicpoludzku.pl/pliki/Naciecie_krocza_koniecznosc_czy_rutyna.pdf
        Pozdro!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka