Dodaj do ulubionych

Badania prenatalne

02.07.07, 10:53
Witam, jestem w drugiej ciąży, dziecko urodzi się prawdopodobnie około moich 39 urodzin. Moja 3letnia córeczka jest zdrowiutka, zarówno w mojej jak i w męża rodzinie nie występowały choroby genetyczne, a sporo dzieci rodziło się, gdy mamy były po 30tce.
Zastanawiam się, czy w ogóle robić badania prenatalne (oprócz tych zwykłych: USG, krew). Czy mogą wykryć takie choroby, które można leczyć, czy jedyne, co możnaby zalecić, gdyby wyszły źle, to przerwanie ciąży.
Obserwuj wątek
    • abys6 Re: Badania prenatalne 05.07.07, 23:24
      Lekarz ginekolog może skierować na takie badania i wtedy się za nie nie płaci.
      Jednym z podstaw jest wiek matki. A co do usunięcia zawsze też mnie to
      zastanawiała co się wtedy robi.
    • skania77 Re: Badania prenatalne 09.07.07, 11:30
      Przy odrobinie dobrej woli lekarz cię zakwalifikuje do prentalnych- tylko się
      upomnij!!! Masz dwa badania za darmo (14.i chyba 20.-23 tydzień), za trzecie
      już się płaci (były niejasności ale przynajmniej Śląski NFZ powiadomił o tym
      swoich świadczeniodawców i ja płaciłam 150 zł), ale akurat trzecie to już takie
      hmm potwierdzające i niektórzy lekarze mówią, że zbędne.
      Ja uważam, że jak jest okazja to czemu nie skorzystać? Będziesz spokojniejsza,
      a w najgorszej opcji gdyby miało się cokolwiek dziać- po pierwsze: wiele chorób
      leczy sie już w łonie matki, po drugie: można się przygotować...A dobrze wiesz,
      że zdrowym ludziom niestety też rodzą się czasem chore dzieci ...
    • midla Re: Badania prenatalne 10.07.07, 07:48
      Jestem w Twoim wieku i zrobiłam badania. Mam przeczucie, że wszystko jest w
      porządku, ale wolałam się upewnić i nie spędzić reszty ciąży w niepewności. Po
      35 roku życia znacząco, z każdym rokiem wzrasta ryzyko wystąpienia zespołu
      Downa. W naszym wieku jest to 1:136. Dlatego takie badanie przysługuje każdej
      kobiecie po 35 roku życia. Ale zwykle trzeba się upomnieć o skierowanie - nie
      wiem, czy lekarze się boją, że przyczynią się do aborcji, czy są mało
      zorientowani?? Tak naprawdę ogromna większość kobiet i tak decyduje się urodzić
      dziecko z wadą genetyczną. A przynajmniej po badaniu jest już do tego
      przygotowana psychicznie.
      Ale nie chce cię martwić, bo przecież nasze dzieci na pewno będą zdrowe i
      cudowne :-)
    • ewa_janiuk Re: Badania prenatalne 16.07.07, 16:46
      Wspomniane przez Panią badania genetyczne finansowane są przez NFZ i są
      traktowane jako zalecane. Jeżeli byłaby potrzeba dokładniejszych badań lekarz
      prowadzący powinien Panią o tym poinformować. Tak na prawdę niewiele jest
      jednostek chorobowych, które można leczyć aktualnie w okresie prenatalnym.
    • elaazm3 Re: Badania prenatalne 19.07.07, 23:14
      Ja rodziłam dziecko w tym roku mając 37 lat.Oboje z mężem jesteśmy nosicielami
      galaktozemii(choroba genetyczna układu pokarmowego).Mamy dwie zdrowe córki ale
      ze względu na wiek chciałam zrobić badania ale mi odmówiono bo galaktozemia nie
      jest powodem aborcji.Dlaczego założono że chcę usunąć ciążę.Przez całą ciążę
      miałam dietę jakbym była chora czyli nie mogłam jeść nabiału, podrobów a po
      urodzeniu moje dziecko musiało być karmione nutramigenem dopóki nie było
      wyników jego badań.Niestety nikt w szpitalu nie spieszył się ze zrobieniem
      ich.Pierwszego dnia nie było zlecenia drugiego dnia badanie zaginęło trzeciego
      było wykonane.Nikt nie liczył się z tym że ja to przeżywam tyle się klepie o
      karmieniu piersią o spokoju dla kobiet ale to tylko teoria.Mój synek jest
      zdrowy ale gdybym miała to badanie w ciąży odżywiałabym się inaczej i nie
      denerwowała po porodzie pozdrawiam
      • midla Re: Badania prenatalne 22.07.07, 08:33
        Lekarz nie może odmówić skierowania na badania prenatalne! A jeśli to robi,
        trzeba od niego zażądać tej odmowy na piśmie, to może być podstawą skargi. Może
        oczywiście odmówić wykonania aborcji ze względu na klauzulę sumienia, ale to
        zupełnie inna sprawa. Zresztą genetycy mówią, że bardzo mały procent kobiet,
        którym ma się urodzić dziecko np. z zespołem Downa, decydują się usunąć ciążę.
        Inna sprawa, że amniopunkcja jest obciążona niewielkim ryzykiem poronienia albo
        innych komplikacji - od pół do jednego procenta. Dlatego decyzja o jej wykonaniu
        jest pozostawiana wyłącznie rodzicom, genetycy nie nalegają ani na tak, ani na nie.
        pozdr
        M.
    • borejsza Re: Badania prenatalne 21.07.07, 15:56
      Ja mam 35 lat i urodze za miesiac moją najukochańszą córeczkę. To moja pierwsza
      ciąża, lekarz wypisał mi skierowanie na amniopunkcję choć wszystko było ok. to
      profilaktyka i powiedział,że decyzję pozostawia nam. Zdecydowałam się i nie
      żałuję choć największym stresem było oczekiwanie na wynik całe 4 tyg. ale
      wiedziałam,że będę miała 100% gwarancję,że co zdrowia i płci. Ręce mi drżały
      jak otwierałam kopertę z wynikiem. Okazało się,że mamy zdrową dziewczynkę
      spełnienie moich marzeń a w szczególności tatusia bo od początku miał dla niej
      imię. Dziś mogę powiedzieć,jestem szczęśliwa ,że zrobiłam to badanie i wcale to
      nie jest takie straszne. Uwieżcie mi,że druga połowa ciąży jest znacznie
      spokojniejsza i pewnie inaczej sie rodzi o czy przekonam się już za niespełna
      miesiąc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka