antosia80 30.03.08, 21:59 Mam pytanie, czy clostilbegyt stosuje się sam czy w połączeniu z duphastonem? Czy stosowany sam przynosi dobre skutki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sofi75 roznie 30.03.08, 22:19 jesli lekarz zrobil ci badania hormonalne i wynika z nich zeprogesteronu wystarczy aby utrzymac ciaze w fazie polutealnej i dalej, to nie da. Ale z reguly daja na wszelki wypadek - Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: roznie 31.03.08, 06:56 Co to znaczy, że ciąża jest orzemdykalizowana? Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 to znaczy 31.03.08, 09:16 ze w Polsce wiele lekow przypisywanych jest przez lekarzy 'na wszelki wypadek' i bez wyraznych wskazan -> prowadzi to w efekcie do podtrzymywania ciaz, ktore w warunkach naturalnych byc moze ze by sie nie trzymaly. Polska ma rzekomo jeden z wyzszych wskaznikow 'konsumpcji' duphastonu w Europie. _________________________________ "do góry uszy, to i pupa ruszy" Odpowiedz Link Zgłoś
antosia80 Re: to znaczy 31.03.08, 09:23 Ok, dzięki za informację. Ale wiesz jak się bierze duphaston na przykład do 30 dnia cyklu to potem jak się jest w ciązy i przestanie się brać to czy nic się nie dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Clostilbegyt 31.03.08, 11:00 Witam. Nie pisałam, bo tak za bardzo to nie wiem, co. Wiem, że często stosuje się te leki razem, ale nie znam żadnych statystyk - myślę, że lekarz ginekolog byłby tu bardziej kompetentny. I skłaniałabym się do opinii, że w Polsce daje się raczej więcej leków niz mniej - to znaczy, że jeśli coś można podać, to się podaje, a nie zastanawia nad ograniczaniem farmakoterapii. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
green_kumak Re: Clostilbegyt 31.03.08, 19:02 Witam . Zażywałam Clostilbegyt przed ciążą ( ok.3 lat ) w celu zajścia w ciążę . Dostawałam ten lek od 3 do 7 dnia cyklu co miesiąc ( miałam bezowulacyjne miesiączki ) W chwili zajścia w ciążę mój lekarz kazał mi odstawić ten lek i wprowadził Duphaston ( na podtrzymanie ) , który zresztą zażywałam do niedawna , tj.21 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś