Dodaj do ulubionych

Bóle a skurcze

19.09.08, 11:24
Pani Kasiu!
Mam w głowie mętlik ;) To moja pierwsza ciąża, minął już jej 41 tydzień, choć termin jest na teraz. Pewnie dlatego, ze cykle były długie, średnio 36 dni.
Od pewnego czasu, około 3 tygodni codziennie, często boli mnie podbrzusze, a ostatnio odczuwam także bóle "jakby menstruacyjne" oraz niewielki ból w krzyżu. Dziecko rusza się, ale nie jest bardzo aktywne.
Co wieczór waham się czy jechać na badania do szpitala. Czy można tak po prostu przyjechać i zrobią KTG? Czy będą robić też inne badania? Potrzebne jest jakieś skierowanie? Dodam, że nie chcę rodzić właśnie w tym najbliższym szpitalu, a tylko sprawdzić czy wszystko w porządku.
Najważniejsze jednak jest dla mnie to jak rozpoznać, że to są skurcze. Podobno nie da się tego przegapić, ale czy są one w dole brzucha czy "ściągają" cały brzuch?? Co gdzieś czytam to jest inaczej. Cały brzuch owszem, napina się, ale nie boli. Natomiast bóle w dole brzucha się chwilami bardzo bolesne i uniemożliwiają chodzenie czy stanie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: Bóle a skurcze 19.09.08, 11:39
      Wiesz, jeśli chodzi o te bóle to waściwie każda z nas ma inaczej. Jednej boli tylko kręgosłup (krzyż), inna czuje twardniejący brzuch, czasem bolą uda. U mnie były i bóle w dole brzucha i twardnienia, ale dopiero jak rozpoczął się poród - razem. Lekarka powiedziała mi jak rozpoznać na 100% zbliżający się poród: skórcze i bóle nie muszą być częściej, ale z pewnością są coraz bardziej bolesne i dłuższe.
      A z tym szpitalem to nie martw się. Na IP zawsze możesz pojechać na KTG, szczególnie w 41tc, może zrobią inne badania, ale możesz odmówić hospitalizacji, jeżeli będą chcieli położyć Cię na oddział, podpisujesz wtedy odpowiednie dokumenty. Ja sama tak zrobiłam i pojechałam rodzić do wybranego szpitala.
    • katarzynaoles Re: Bóle a skurcze 19.09.08, 16:47
      Witam. Koleżanka dobrze radzi - w szpitalu powinni zrobić KTG,
      ewentualnie inne badania - a dalej to już Pani decyzja. Pozdrawiam
      serdecznie i trzymam kciuki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka