turnat
19.09.08, 11:24
Pani Kasiu!
Mam w głowie mętlik ;) To moja pierwsza ciąża, minął już jej 41 tydzień, choć termin jest na teraz. Pewnie dlatego, ze cykle były długie, średnio 36 dni.
Od pewnego czasu, około 3 tygodni codziennie, często boli mnie podbrzusze, a ostatnio odczuwam także bóle "jakby menstruacyjne" oraz niewielki ból w krzyżu. Dziecko rusza się, ale nie jest bardzo aktywne.
Co wieczór waham się czy jechać na badania do szpitala. Czy można tak po prostu przyjechać i zrobią KTG? Czy będą robić też inne badania? Potrzebne jest jakieś skierowanie? Dodam, że nie chcę rodzić właśnie w tym najbliższym szpitalu, a tylko sprawdzić czy wszystko w porządku.
Najważniejsze jednak jest dla mnie to jak rozpoznać, że to są skurcze. Podobno nie da się tego przegapić, ale czy są one w dole brzucha czy "ściągają" cały brzuch?? Co gdzieś czytam to jest inaczej. Cały brzuch owszem, napina się, ale nie boli. Natomiast bóle w dole brzucha się chwilami bardzo bolesne i uniemożliwiają chodzenie czy stanie. Z góry dziękuję za odpowiedź.