greta118 25.02.09, 14:19 Pani Kasiu, po ostatnim USG w wynikach mam wymiar główki BPD - 96 mm. Czy na tej podstawie jest Pani w stanie oszacować obwód? Jak dużej główki mogę się spodziewać? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitu_finka Re: wymiar główki 25.02.09, 14:58 Ja miałam dziś USG. Wymiar BPD 93 mm, a obwód główki 339 mm. Termin na 28 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
pikka6 Re: wymiar główki 25.02.09, 19:41 BPD to średnica główki. Promień (r) to połowa średnicy. A wzór na obwód koła czyli wymiar główki którego szukacie to 2r*3,14. Brzmi pewnie skomplikowanie ale to prosta sprawa a i ta matma wkońcu się na coś przydaje;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mad-25 Re: wymiar główki 25.02.09, 20:33 Rzeczywiście wystarczyło pomyśleć. :-) MÓJ HUBERCIK MOJE ZAŚLUBINY [url=https://www.suwaczek.pl/][img] www.suwaczek.pl/cache/e7b718317a.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
oli.2 Re: wymiar główki 25.02.09, 22:03 Tak by się zgadzało GDYBY GŁÓWKA BYŁA IDEALNYM KOŁEM ;-) Sama zobacz z wyników poprzedniczki: 2r=93 więc 93*3,14=292,02 a ona pisze że lekarz wymierzył obwód 339 WIDAĆ RÓŻNICĘ??????? jest ogromna!!! bo każdy 1cm tj 10mm to wielka różnica przy przeciskaniu przez kanał rodny a tu różnica wyszła 4,7cm!!!!!! Więc nie sugerowałabym się samą matematyką ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pikka6 Re: wymiar główki 25.02.09, 22:35 Tak zgadzam się że to nie idealne koło i błędy w pomiarze wyjdą....ale mniej więcej powinno być ok.Weź pod uwagę jeszcze błędy usg które są jeszcze większe.Przykładem może być choćby podawana przez nie przybliżona waga itp. Potwierdze czy mi dobrze wyszło za kilka dni;) jak mały się urodzi;) Odpowiedz Link Zgłoś
pelzaczkowa Re: wymiar główki 26.02.09, 01:08 zgadzam się że to nie idealne koło i błędy w pomiarze wyjdą....ale mniej > więcej powinno być ok. dziekuje za takie "mniej wiecej", to juz wole "chybił trafił" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mad-25 Re: wymiar główki 26.02.09, 06:18 No tak ale usg też się myli, na 100 % będzie wiadomo jak dziecko będzie po drugiej stronie. Ja tam czekam cierpliwie i na pewno dam znać. :-))) MÓJ HUBERCIK MOJE ZAŚLUBINY [url=https://www.suwaczek.pl/][img] www.suwaczek.pl/cache/e7b718317a.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
greta118 Re: wymiar główki 26.02.09, 09:09 Pani Kasiu, mimo dywagacji i matematycznych wyliczeń moich współforumowiczek, będę wdzięczna za Pani odpowiedź. I to niestety pilną, ponieważ jutro wybieram się na poród indukowany... Z góry bardzo dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: wymiar główki 26.02.09, 10:19 Dziewczyny, pamiętajcie też, że kości czaszki dziecka nie są zrośnięte i potrafią się na siebie nakładać, właśnie po to, żeby główka była mniejsza i mogła się przecisnąć przez kanał rodny. To tak ku pokrzepieniu serc... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: wymiar główki 26.02.09, 11:33 Pośrednio tak, ale potrzeba by jeszcze znać OFD - wymiar potyliczno- czołowy główki. Potem HC, czyli obwód oblicza się wg wzoru: HC = [3,14 x (BPD+OFD)/2]. Uzyskany wynik nie musi być bardzo dokładny, jest raczej orientacyjny - nie wszyscy mamy taki sam kształt czaszki. BPD 96 mm odpowiada mniej więcej 38tc - czyli ok. Pozdrawiam i życzę udanego porodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
greta118 Re: wymiar główki 26.02.09, 12:12 Pani Kasiu kochana, niestety w USG nie mam podanego OFD, tylko HC = 345 mm. Tak więc chyba nie poznamy obwodu główki mojego synka. Mimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc i tylko proszę o kciuki na jutro :) Odpowiedz Link Zgłoś
oli.2 Re: wymiar główki 26.02.09, 21:12 Sama odpowiedziałaś na pytanie!!! Obwód czyli HC!!!! czyli obwód głóki twojego synka to 345mm czyli 34,5cm!!!!!! to chyba taka najpopularniejsza wielkość. Mi położna mówiła że każdy 1cm powyżej 35 jest trudny, ale wiadomo że przecież to zalezy jeszcze od uwarunkowań mamy ;-) Greta trzymam kciuki i nie martw się obwodem! Odpowiedz Link Zgłoś
greta118 Re: wymiar główki 26.02.09, 21:20 Dżizas, to ja aż taką atrofię mózgu mam? Głupia jak but jestem - zafixowałam sobie, że BPD to ten wymiar, a nie HC. Dzięki Oli :) Odpowiedz Link Zgłoś