Dodaj do ulubionych

znazek na świadectwo

07.06.11, 18:59
W szkole mojego syna zbierane są pieniądze na znaczek na świadectwo w wysokości 5 zł. O ile mi wiadomo, żadnych znaczków na świadectwie się nie przykleja. Jak to w takim razie jest? Czy przypadkiem nie jest to z deczka naciągane?
Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: znazek na świadectwo IP: *.alfanet24.pl 07.06.11, 19:55
      Temat znaczków, komitetów rodzicielskich, wpisowych już był poruszany po stokroć.
      Szkoła nie ma prawa pobierać opłat obligatoryjnych od uczniów.

wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,879017.html
      • Gość: Ja Re: znazek na świadectwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 21:03
        Z pewnością jest to znaczek na TPD. Dobrowolny. Kto nie chce nie kupuje.
        • Gość: Ilona Re: znazek na świadectwo IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 07.06.11, 21:07
          No właśnie pamiętam, jak nam też te znaczki wciskano jak chodziłam do szkoły, wydaje mi się, że kupowałam, teraz na pewno bym tego nie zrobiła.
          • Gość: anna Re: znazek na świadectwo IP: 31.42.5.* 07.06.11, 21:36
            A dlaczego byś nie zrobiła? Dowiadywałaś się co to jest TPD i na co idą pieniążki? Bo u nas w szkole na paczki coroczne świąteczne dla najuboższych uczniów. Czy to jest takie złe? Wszyscy myślą, że to idzie na Bóg wie co? Wystarczy zapytać. Egoiści.
            • Gość: TYM do anna IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 21:27
              dobrze to napisalas Anno ale problem nei lezy w tym na co to idzie tylko w tym jak nauczyciel badz wychowawca podpowiada ze musi byc zaplacone rozumeimsz to w formie musi oraz to ze malo kto wie z dzieci i rodzicow co znaczy TPD oraz ze musi byc dane na swiadectwo juz to samo musi jest forma naklaniania a tu wlasnei jest problem warto byc zyczliwym p[omocnym ale nie w slowie musi!!!!!!!! pozdrawiam
    • Gość: zaza Re: znazek na świadectwo IP: *.alfanet24.pl 07.06.11, 21:58
      ale z ciebie małostkowy chytrus!! złotówka!! nie chciałoby mi się tematu zakładać o taka głupotę.
      • Gość: Tomek Re: znazek na świadectwo IP: *.prenet.pl 08.06.11, 00:28
        Nikt by nic nie kupił najchętniej, nie płacił podatków, jedzenie chciał za darmo i do tego mieszkanie i wszystkie media...

Ludzie. 5zł Wam żal na osoby w trudniejszej sytuacji materialnej i dopatrujecie się jakiegoś podstępu? Nie chcesz - nie dajesz. Twoja sprawa.

A później tylko wymagania Bóg wie jakie, bo wszystko się należy, ale od siebie nie dam złamanego grosza.
        • Gość: tomcio Re: znazek na świadectwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 14:44
          czyżby szkoła 31 ?
        • Gość: Ilona Re: znazek na świadectwo IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 08.06.11, 15:16
          5 zł to nie mało. A w szkole ciągle jest tu 5 zł, tam 5 zł, tu komitet, tu jakaś składka. A jeszcze przecież z budżetu są pieniądze na szkolnictwo. A jak Wy macie i chcecie dać, to bardzo proszę, dajcie szkoła pieniądze i tyle. A tu nikt nie pisał, że podatków nie chce płacić czy ze wszystko im się należy, tylko chodziło o znaczek...
    • Gość: ttt Re: znazek na świadectwo IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.06.11, 15:21
      nie jest to obowiązkowe - kto nie chce, nie płaci;
      fakt, że nie we wszystkich szkołach jest o tym informacja; moje dziecko przyszło i mówi: mam zapłacić 5 zł na znaczek.
      Pani nawet nie wspomniała pewnie o dobrowolności, podobnie było z komitetem. Szczerze mówiąc, gdybym nie wiedziała, to nawet nie przyszłoby mi do głowy zapytać czy to obowiązkowe czy nie. Uważam, że każdy n-l powinien jasno poinformować rodziców, że są to opłaty nieobowiązkowe.
      • Gość: Tomek Re: znazek na świadectwo IP: *.prenet.pl 08.06.11, 21:20
        Ano powinien to fakt. Tylko ciekawe jaka wtedy by była frekwencja. Bo ostatnio coraz mniej osób chętnie daje coś od siebie z własnej woli...
        • Gość: ccc Re: znazek na świadectwo IP: *.net.stream.pl 09.06.11, 18:37
          Na znaczek jest 2 zł. Są to pieniądze na Stowarzyszenie Pomocy Szkole ale większość- chyba 90% wraca do szkoły. Problem w tym, co się z nimi dzieje dalej, bo nikt o tym nie informuje ani rodziców ani nauczycieli.
    • Gość: kumak Re: znazek na świadectwo IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.11, 21:00
      naciągactwo i tyle
      • Gość: Paweł Re: znazek na świadectwo IP: 31.42.2.* 14.06.11, 21:22
        Anno, cel może i szczytny, ale jak ja chodizłem do szkoły, a było to cąłkiem niedawno, to ani w podstawówce, ani w gimnazjum, a już na pewno nie w LO, nikt i nigdy nie powiedział po co te znaczki?

Wyglądało to następująco: wychowawca informował, iż klasa ma sie zebrac na "znaczki na świdectwo". No i skarbnik zbierał pieniążki, 2 czy tam 5 zł. Nikt nie wiedział po co to - skoro nie przykleja sie to na świadectwo, ani nikt nie pytał o dobrowolność, bo zawsze informacja była przekazywama neutralnie - "zebrac jak najszybciej i już". Więc dzieci i rodzice płacili, mysląc, że to coś na zasadzie opłaty skarbowej:)

I nie było to z sufitu, bo jak wytłumaczyć argumentacje nauczyciela: nie zapłacisz, to nie dostaniesz swiadectwa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka