Dodaj do ulubionych

Fotoradary

01.07.11, 22:41
Witam

Kogo dzisiaj jeszcze cyknął fotoradar we Wrzosowej lub przy zjeździe na Olsztyn? Chodzi mi o te na trasie od strony Katowic jak się wjeżdża do Częstochowy.
Dzisiejsze zakupy w Auchan strasznie drogo mnie wyszły. Czekam na sesję fotograficzną :)
Obserwuj wątek
    • furb Re: Fotoradary 02.07.11, 00:07
      A był widoczny błysk? Bo jeśli nie to niekoniecznie musiał być w maszcie zamontowany fotoradar...
    • barczysty90 Re: Fotoradary 02.07.11, 01:20
      Jedno zasadnicze pytanie...

Chwalisz się? Czy żalisz?
      • Gość: gość Re: Fotoradary IP: *.net.stream.pl 02.07.11, 06:51
        Oj ludzie trzeba czytać wiadomości a nie tylko jakie majtki Doda założyła. Od 1 lipca wszystkie stacjonarne radary czyli te słupy muszą być załadowane i aktywne albo całkowicie zlikwidowane. Jest za to odpowiedzialna ITD poczytać poszukać Gogle nie gryzie...
        • Gość: Robert Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 07:39
          No właśnie trzeba czytać!! Od 1 lipca mają być likwidowane te maszty,które były atrapami, czyli takie które fizycznie nigdy nie mogły działać. Natomiast puste mogą stać maszty, które w każdej chwili mogą być wyposażone w fotoradar i będą wtedy działać.
          • gad_z_rakowa Re: Fotoradary 02.07.11, 09:48
            1 lipca w nocy jechalem do Cz-wy i widzialem w lusterku jak fotoradar w Wanatach obok strazy pozarnej robi zdjecia, zupelnie jak na dyskotece hahaha
          • Gość: gość Re: Fotoradary IP: *.net.stream.pl 03.07.11, 08:40
            Głupoty chłopie piszesz tak było do tej pory a od 1 lipca albo działają albo na złom!!!
    • Gość: presid Re: Fotoradary IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 09:56
      Nom cóż, zainwestuj w CB radio. Zawsze ktośc ci powie gdzie fotozarabiarka mruga i gdzie misiaki suszą.
      • Gość: . Re: Fotoradary IP: *.rev.czest.net 02.07.11, 10:11
        z doświadczenia oraz informacji od znajomego policjanta wiem,że często w tym maszcie jest atrapa która błyska ale nie robi zdjęć.Pozdrawiam
        • Gość: Częstochowianin Re: Fotoradary IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 10:26
          Od 1 lipca nie ma prawa być już atrap! Wszystko co robi zdjęcia to legalne foto.
          • Gość: . Re: Fotoradary IP: *.rev.czest.net 02.07.11, 11:01
            od 1 lipca nie powinno być atrap masztów do których nie ma możliwości podłączenia urządzeń robiących zdjęcia piratom. Ludzie, czytajcie artykuły ze zrozumieniem a nie tylko o łebkach!!
            • Gość: Robert Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 13:20
              Dokładnie to samo próbowałem wytłumaczyć, ale ciężko jest niektórym połapać pewne kwestie.
              • Gość: kulfon Re: Fotoradary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.11, 14:04
                A co z fotoradarem przed skrzyżowaniem na Legionów z Katowic...?
                • Gość: kulfon Re: Fotoradary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.11, 14:05
                  Sorry miało być od strony Łodzi :D
                  • Gość: mrzezyno252 Re: Fotoradary IP: *.116.125.186.tvksmp.pl 02.07.11, 15:04
                    A wystarczy tylko wolniej jechać.
                    • gad_z_rakowa Re: Fotoradary 02.07.11, 15:16
                      "Znowelizowana ustawa przewiduje konieczność usunięcia atrap fotoradarów z dróg. Wszystko wskazuje, że znikną one dopiero w 2012 roku. Później we wszystkich masztach na fotoradary będziemy mogli spodziewać się aktywnego fotoradaru.

Do tego czasu fotoimitatory najprawdopodobniej nie pozostaną bezużyteczne. Poza prewencyjnym działaniem mogą pomóc w ustaleniu miejsc, w których warto pozostawić maszt z fotoradarem. Poza wyzwalaniem lampy błyskowej fotoimitator jest w stanie zapisywać zmierzone prędkości oraz czas pomiarów, pozwalając na określenie, jak często na danym odcinku drogi kierowcy przekraczają dozwoloną prędkość."
        • Gość: lolek Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 10:55
          ani doświadczenia ani znajomości nie masz , w częstochowie od środy działają wszystkie fotki łącznie z nieradą, wręczycą i innymi w okolicy, wszystkie działają , nie muszą błyskać w większości roią na podczerwień. kierunek- piotrków i z niego do częstochowy też działają na katowice i z powrotem to samom pozdrawiam i szerokości
          • Gość: . Re: Fotoradary IP: *.rev.czest.net 03.07.11, 15:22
            no to teraz zabłysłeś...10% fotoradarów z całej Polski ściągnięto w okolice Częstochowy bo lolek tak napisał.Kolejny który urwał się z choinki
      • Gość: CB Re: Fotoradary IP: 91.210.242.* 05.07.11, 19:30
        Też mam CBradio i też nie muszę się martwic takimi rzeczami. Ludzie nie dajcie się okradac, inwestujcie CB ;)
    • Gość: az Re: Fotoradary IP: *.cdma.centertel.pl 03.07.11, 21:17
      Słuchałem w piątek wiadomości porannych w radiowej "Trójce" i krótkiego wywiadu z zastępca Głównego Inspektora TD.
      ITD ruszyła na bazie tego sprzętu, który przejęli od Policji. Przez 24 godziny na dobę fotoradary mają być obsługiwane przez automatyczny system. Nie do wszystkich masztów podpieli jeszcze zasilanie. Docelowo działające fotoradary mają być pomalowane na jaskrawożółty kolor i poprzedzone znakiem informującym o pomiarze prędkości D-51?). Tych nowych maszyn mają na razie 75 szt a docelowo ma byc ich 400. Osobiście nie widziałem na razie na drodze innej skrzynki niż te w kolorze szarym.
      To co zauważyłem w większości masztów na DK1 pod Cz-wą (np Wanaty, Wrzosowa, Cz-wa przed skrętem na Jędrzejów )to to, że za tym pierwszym szkłem okularu jest coś z wyglądu przypominające obiektyw w aparacie - widać to dość dobrze przy wolnej jeździe nawet z wysokości samochodu osobowego. Na pobocznych drogach (np w kierunku Działoszyna /Biała, Kamyk/) czegoś takiego nie zauważyłem.
      Bardzo możliwe, że część z tych starych działa po nowemu a nie jest jeszcze przemalowana.
      • Gość: Rod Re: Fotoradary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 08:18
        Niektóre fotoradary działają. Pytanie czy te działające fotoradary działają legalnie. Czy te fotoradary mogą być zainstalowane, działać i robić fotki w starych masztach?? Czy aby mógł działać wymagana jest nowa barwa masztu??
    • Gość: tommi Re: Fotoradary IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 11:24
      A ja mam sposób na fotoradary, oślepiam je laserem, mam taki malutki w breloczku, od 5 lat żadnego mandatu nie dostałem.
      • Gość: jasiu... Re: Fotoradary IP: *.dip.t-dialin.net 05.07.11, 19:33
        tommi, a dobranockę oglądałeś?

Załóżmy, że radar działa na obszarze zabudowanym i jest ustawiony tylko na 10 kilometrów więcej (były ustawione na 20) a więc żeby zapłacić musisz jechać ponad 60 km/h. Przy tej prędkości musiałbyś cały czas plamkę z lasera (powiedzmy o średnicy 1 centymetra) utrzymywać na obiektywie urządzenia, który ma ciut mniej, niż słoik, w którym siedzi, a więc około 5 centymetrów.

Jeśli potrafisz to zrobić z jadącego z tą prędkością samochodu, trzymając laserek w jednej ręce, a kierownicę w drugiej, to się zgłoś do Hollywood. Chuck Norris może się od ciebie uczyć! Ponieważ nie wiesz, kiedy radar robi zdjęcie, plamka musi cały czas znajdować się w obiektywie.

Bo już zwykłe świecenie w stronę tylko fotoradaru naprawdę nic nie da.

Ale tommi, masz rację, teoretycznie zdjęcie powinno być robione w określonym czasie po dokonaniu pomiaru (fotoradar musi zrobić pomiar i obliczyć, czy zdjęcie robić można, czy ktoś przekroczył). W związku z tym był pomysł, żeby w jakiś sposób fotoradar oślepiać, jakieś lampy błyskowe, które prześwietlą zdjęcie w okolicy tablicy rejestracyjnej. I właśnie dlatego wymyślono tą nalepkę na szybie. Jest bardzo czytelna.

Przy okazji - pomysł "spapugowali" Niemcy. Ponieważ zdarzały się kombinacje z tablicami, wymyślili tzw. plakietki ekologiczne, bez których nie wjedzie się do centrów wielu miast. Plakietka kosztuje 5 Euro i jest na niej oczywiście numer rejestracyjny. I problem się skończył, a niemiecki radar na tolerancję 3 km/h. W zabudowanym za 54 na liczniku płacisz 10 Euro. Za 34 w strefie gdzie obowiązuje 30 km/h jest 15 Euro kary. Później rośnie.
        • Gość: xxx Re: Fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 23:49
          częstochowska drogówka posiadała 1 słownie jeden fotoradar na stanie i z tego co wiem zarósł kurzem, no chyba, że go odkurzyli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka