Dodaj do ulubionych

Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz bli...

10.01.12, 11:43
Gdy dyrektor szkoły powoływany w "konkursie" to tylko "lojalna miernota" bez własnego zdania i bez pomysłu, to czego się Państwo spodziewacie po naszych szkołach?.
O kierownictwie L.O. im Traugutta całe forum pisze od kilku lat a konsekwencji zero. Jaki wzór dyrektora szkoły promujemy w Częstochowie?.
Obserwuj wątek
    • Gość: pink Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 12:01
      pogratulować całej częstochowskiej oświacie!!!
      • Gość: nauczycielka Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 12:23
        Szanowni Państwo proszę tylko przeanalizować udzielane w ostatnich pięciu latach nagrody Prezydenta Częstochowy przyznawane nauczycielom.
        Wniosek będzie bardzo opłakany - nagrody otrzymują głównie dyrektorzy szkół a nie nauczyciele, którzy odnoszą sukcesy w pracy z uczniami.
        Nauczyciele, którzy są lubiani przez uczniów mają przechlapane w częstochowskich szkołach. Przykładów nawet z tego forum jest dużo.
        • vioom Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b 10.01.12, 14:46
          Szanowna Pani,

Nagrody, nagrodami, to, że kierownictwo częstochowskich szkół jest niekompetentne, bez pomysłu na cokolwiek nowego i lepszego wiadomo nie od dziś. Osoba zasługująca swoją ciężką pracą na takową w tym mieście nigdy nie zostanie doceniona.

Natomiast co do nauczycieli to nie muszą być lubiani przez uczniów, mają być jedynie skuteczni. A jeśli trafi się jakaś "perełka" co będzie skuteczna i lubiana, to już będzie wielkie szczęście. Natomiast z moich obserwacji wynika, że nauczycieli z powołania jest wyjątkowo mało. Większość nauczycieli to niestety osoby, którym nie powiodło się w życiu, pokrzyżowały się im plany - zawodowe, naukowe i zostały nauczycielami. Przykra prawda.

Pozdrawiam
          • Gość: fl Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: 77.247.181.* 10.01.12, 20:47
            W każdej dziedzinie jest mało pracowników z powołania. Tacy rzadko się rodzą. Nie jest to wyjątek.
        • Gość: angrusz1 Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 19:43
          Pani nauczycielka napisała : "Nauczyciele, którzy są lubiani przez uczniów ... "

Nauczyciele nie maja być lubiani ale mają rzetelnie wykonywać swoje obowiązki .
          Do obowiązków nauczyciele należy rzetelne ocenianie - czyli jak uczeń nic , albo bardzo niewiele umie , to ma dostać jedynkę .
          Nie muszę mówić , że taki rzetelny nauczyciel - którzy rzetelnie przeprowadza klasówki , nie pozwala na ściąganie i rzetelnie ocenia - nie jest lubiany .

Ba !! w moim przypadku , kiedy uczennica I klasy gimnazjum - a jakże przewodnicząca klasy - została złapana na pierwszej klasówce na zamianie swojej kartki z inną uczennicą ( dziwnym trafem bardzo dobrą ) , to od razu poleciała do dyrektorki z wnioskiem o zamianę nauczyciela bo... bo ... itd .
          I tak to właśnie działa .

Więc , nauczycielko , jeśli chodzi o nagrody , to masz rację ale z tym lubieniem to rozminęłaś się z rzeczywistością .
          • Gość: nauczycielka Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 21:44
            Nauczyciel lubiany najczęściej jest także wymagający ale i sprawiedliwy w ocenianiu uczniów.
            • Gość: angrusz1 Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 22:08
              Do nauczycielki : wg mojego doświadczenia czasem bywa tak jak mówisz ale generalnie tak nie jest .
              Nie wciskaj kitu
              • Gość: nauczycielka Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 01:32
                Panie Angrusz, nie przystoi forumowiczowi, który podaje się za nauczyciela dokonywanie tak prostych i niewyszukanych ocen. Czy Pan takie wzorce przekazuje częstochowskiej młodzieży ?.
                Jeżeli tak to proponuję trochę więcej delikatności.
                • angrusz1 Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b 11.01.12, 07:35
                  Szanowna nauczycielko , niech forumowicze ocenią , kto wciska kit , a kto mówi rzeczy zbliżone do rzeczywistości , czyli do prawdy .

Przypominam : chodzi o lubienie nauczyciela przez uczniów .

Moja teza jest taka, że zwykle , prawie zawsze , ten nauczyciel, który nie pozwala na ściąganie, który stawia rzetelnie stopnie , w tym jedynki , jeśli to jest uzasadnione , to taki nauczyciel jest nielubiany przez uczniów - zapewne nie przez wszystkich ale przez zdecydowaną większość .
                  Dodam jeszcze, że ci uczniowie potrafią skutecznie wpłynąć na to , że taki nauczyciel traci pracę .

To właśnie wyniki rankingu o tym świadczą : kiepskie wyniki częstochowskich szkół .

Bo to kiepscy uczniowie nadają ton w tych szkołach .

Ty próbujesz temu zaprzeczać i twierdzić, że wymagający nauczyciel jest lubiany .

Może i jest lubiany ... przez jednostki .

Obawiam się " nauczycielko " czy ty rzeczywiście jesteś nauczycielką . Może to tylko nick .
                  • Gość: nauczycielka Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 08:54
                    Do Pana Angrusza.
                    Teza " Nauczyciele, którzy są lubiani przez uczniów mają przechlapane w częstochowskich szkołach " mówi sama za siebie i jest zbieżna z Pana oceną. Nie napisałam, że" są lubiani przez wszystkich uczniów " lecz w toku pracy dydaktycznej nauczyciel w większości klas powinien zbudować grupę uczniów stanowiącą większość, która pozytywnie z nim współpracuje na lekcji a tym samym wpływa na pozostałą ( bierną) część klasy. O "przechlapaniu" nie będę pisała, gdyż na tle tego określenia lepiej się rozumiemy.
                    "Nie ma złych uczniów są tylko niewłaściwe warunki do Ich nauczania"
                    • angrusz1 Do nauczycielki 11.01.12, 09:45
                      Nie będę ciągnął już tego tematu , niech forumowicze sami sobie wyrobią zdanie i ocenią kto ma rację .
                      • Gość: kst666 Re: Do "nauczyciela" angrusz1 IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 20:37
                        Oczywiście, że Pani Nauczycielka ma rację
                        Pan widocznie przez przypadek trafił do tego zawodu...
                        Szkoda mi pańskich uczniów, bo widać z pana wypowiedzi, że w 80% to lenie i matoły
                        Bidule nie zdają sobie sprawy na jakiego "genialnego" belfra trafili....
                        • Gość: angrusz1 Re: Do kst666 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 22:04
                          Do kst666 :
                          Mam się za dobrego nauczyciela . Zapewne są i lepsi .
                          A moich uczniów nie ma co żałować , bo oni chcą się uczyć i kosza na głowę mi nie zakładają .
                          Rozumny człowiek zrozumie co mam na myśli .

Ale w szkole bywa różnie i te 80 % to lenie i przygłupy - czasem dwa w jednym .

Jak widzisz wyniki matur i w/w ranking o tym świadczy .

Nie tylko ja jestem nauczycielem .
                          Ktoś inny też ich uczy i ocenia .
                          Ale to ,co piszę, to coś jakby na marginesie głównego tematu .
                          Bo główny temat to powody tak kiepskich osiągnięć częstochowskich szkół .
                          Można sobie zobaczyć , że bielskie szkoły są lepsze, znacznie lepsze .
                          Hmm, może tam lepsi nauczyciele uczą ale wg mnie w 80 % tam lepsi ludzie mieszkają .
                          Lepsi rodzice wychowują lepsze dzieci .
                          I dlatego tam będzie lepiej niż tu .
                          Bo i w Paryżu nie zrobisz z owsa ryżu .
                          A więc jaki uczeń taki i pracownik .
                          Miej to na uwadze , kst666 , zanim zaczniesz ponownie męczyć klawiaturę .
                          • Gość: kst666 Re: do angrusz1 IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 17:20
                            Słuchaj no Pan Nauczyciel - nie przypominam sobie abyśmy przeszli na "Ty"...
                            Takimi tekstami to możesz Pan ze swoimi uczniami rozmawiać, a i to nie przystoi.
                            • Gość: Genowefa Pigwa Re: do angrusz1 IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 17:36
                              Niech Pan nie karmi tego trola Angrusza. Do tego człowieka i tak nic nie dotrze. On ma klapki na rozumie i ciągle stoi przy Pisuarze - ma problem gastryczny.
                              • Gość: laxigen Re: Genowefo od siedmiu boleści... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 22:52
                                ... nie dyskwalifikuj się Pigwo...nie naśmiewaj się ze starszych... wyobraź siebie, już wkrótce, z problemami zwyrodnienia mózgu, nietrzymaniem pęcherza, kolką wątrobową czy zwyczajnym zatwardzeniem... nie życzę ... a wręcz przeciwnie, życzę zwiększonej perystaltyki jelita grubego i stale przewietrzonej mózgownicy... ludzie piszą jak potrafią i tak jak myślą... ot, przyczynek do portretu socjologicznego forumowiczów, ale żeby z tego powodu naśmiewać się z czyichś problemów zdrowotnych - domniemanych czy rzeczywistych - nie uchodzi w świecie sensownych ludzi...
                  • Gość: Stefan Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.wip.pcz.pl 11.01.12, 10:17
                    Panie nauczycielu!
                    Wciska Pan tezę o ocenianiu, ani słowa o nauczaniu.
                    Ja do szkoły chodziłem dwa lata temu, teraz studiuję.
                    I mogę zagwarantować, że lubiliśmy tych co potrafili nauczyć.
                    Ocenianie nie miało znaczenia, czasami tylko powodowało złość.
                    Podobnie jest na Politechnice chodzimy na dobre wykłady.
                    Złe zwyczajnie odpuszczamy.
                    Może Pan nie umie uczyć ?
                    • Gość: angrusz1 Do Stefana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 10:49
                      Pan Stefan pisze :"I mogę zagwarantować, że lubiliśmy tych co potrafili nauczyć.
                      Ocenianie nie miało znaczenia, czasami tylko powodowało złość. "

Rozbraja mnie Pan .
                      Lubiliśmy , hmm , kto , ilu za co .
                      No bo w kolejnym zdaniu piszesz waść :"... czasami tylko powodowało złość. "
                      No właśnie i ta złość bywała czasem publicznie okazywana np kopnięciem krzesła , rzuceniem " łaciną " albo pokazaniem palca środkowego . Albo ... wyrwaniem wycieraczki z samochodu nauczyciela , który to samochód stał na placu szkolnym , ba !!! przed szkołą .

Powtórzę jak już innej " nauczycielce " - nie wciskaj Waść kitu , bo tu też ludzie o zdrowym podejściu do sprawy zaglądają .
                      • ramona_z_konik Re: Do Stefana 11.01.12, 11:42
                        Dobrze Angrusz, że nie uczysz dzieci ani młodzieży. Efekty Twojego nauczania byłyby bardzo niskie a uczniowie doznali by uszczerbku na zdrowiu. To co piszesz to porażka.
                        • Gość: angrusz1 Re: Do postępaka ramon_konika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 13:13
                          Wiesz głupku - tak, tak mówię dosadnie - nie ty będziesz mnie oceniał jak ja uczę i co wynoszą z mojej nauki moi uczniowie - są kompetentniejsi i wiarygodniejsi ludzie .
                          Szczegółów nie będę tu podawał . Bo szczegóły liczą się dla mnie . I ja nie narzekam na te oceny .
                          • Gość: nauczycielka Re: Do postępaka ramon_konika IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 16:18
                            Do Angrusza.
                            Człowiek, który używa inwektyw nie powinien sprawować funkcji publicznych.
                            • Gość: Nimrod78 Re: Do postępaka ramon_konika IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.01.12, 19:53
                              Do nauczycielki
                              Spokojnie, ja też jestem nauczycielem z czestochowskichszkół, ale nie uważam się za jakiegoś funkcjonariusza publicznego (choć formalnie nim jestem). A tu jakie nadęcie: nie przystoi używać inwektyw..." Ojej ojej spokojnie, bo żyłka pęknie..
                              BTW a funkcjonariuszowi publicznemu (tadam!) przystoi zaraboać 1600 na reke (dla ciekawych skan paska na priv)?
                              Wiem wiem - jak się nie podoba to zmień prace - zamierzam- jak mi szkołe zlikwidują
                              Nie napinajmy sie i nie unośmy dumą - TO MAŁOSTKOWE
      • Gość: XOOX Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.rev.inds.pl 10.01.12, 17:08
        A po co nam szkoły? Możesz skończyć pięć wyższych uczelni a i tak pracy nie znajdziesz. Szkoda marnować czas, lepiej posiedzieć przy piwie.
      • Gość: Czytelnik Traugutt awansoawał o 64 pozycje IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 10.01.12, 23:34
        Panie Sobkowski. Nie wiem, jakim rankingiem posługuje się Pan, ten, który ja oglądam wyraźnie pokazuje, że Traugutt awansował (jako jedyne częstochowskie liceum) w porównaniu do zeszłego roku z miejsca 293 na 229 (czyli o 64 pozycje) wyprzedzając po drodze i Sienkiewicza i Kopernika (które faktycznie spadły w rankingu).
        • Gość: ftftftftf Re: Traugutt awansoawał o 64 pozycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 00:09
          nie pomyslałes mistrzu statystyki marku ze jest wiele miejsc ex aequo
    • Gość: bob Re: Ranking wstydu. Jakie miasto - takie szkoły. IP: *.isd-hcz.com.pl 10.01.12, 12:22
      Jakie miasto - takie szkoły....
      • Gość: aaaaa Re: Ranking wstydu. Jakie miasto - takie szkoły. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.12, 13:34
        zgadzam się. To nie jest miast tylko zaścianek
        • Gość: Niezwiązany Re: Jacy ludzie - takie miasto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 14:43
          ... idąc tym tokiem rozumowania

Nie narzekajcie, zróbcie coś sami, może inni pójdą tym samym tropem.
    • ciemnogrd Ranking wstydu..Częstochowa coraz bliżej dna 10.01.12, 12:32
      To nie jest miasto, a przynajmniej na ile miała taki chrakter to on to zamiera...Tu nie ma inteligencji...ludzi...tu nie ma tolerancji dla wolności słowa i postaw...taki system że oceny są za kasę, bo jest czesne...rządzą rodzice...nauczyciel niczym...dyrektorki jakieś niewiadomoco...horyzonty myślowe... poza lekturę GW nie wychodzą...
    • Gość: ali Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.centertel.pl 10.01.12, 12:34
      to trzeba zamknac norwida będą oszczędności. Taki spadek ...
      • Gość: GOSC Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 16:51
        Jak uczniowie maja osiagac dobre wyniki jak w ciagu tygodnia
        jest odwolywanych kila lub kilkanascie lekcji z powodu nieobecnosci nauczycieli.
        A na zastepstwa sa wyznaczani nauczyciele z innych przedmiotow.Uczniowie blakaja sie po szkole lub po prostu wychodza z niej bo to sa kpiny.
        • Gość: r0dzic Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.us1.william.ir 10.01.12, 19:15
          dokladnie! Nie ma dobrych szkół! Mój syn np. w 1 i 2 klasie miał polski z kobietą, która zamiast na lekcji siedziała w palarni (TAK W SZKOŁACH DALEJ SĄ PALARNIE!). Teraz przed maturą ma przez nią wystawioną niedostateczną. Nie ma to jak usprawiedliwić swoje obiboctwo! Jeszcze lepiej jest z geografi - nie ma ani jednej oceny w dzienniku a wystawione cztery lub pięć! Żeby zdawać ją na maturze chodzi na korki od 1 klasy, bo na lekcji ogląda zdjęcia z wycieczki do Chin. Takie to są te nasze NAJLEPSZE i NAJPOPULARNIEJSZE szkoły.
      • Gość: oli Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: 195.205.171.* 10.01.12, 19:46
        Ciekawe, bo według rankingu Norwid rok wcześniej miał 108 miejsce, czyli bez zmian.
    • Gość: gość Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: 188.95.28.* 10.01.12, 12:58
      z tabeli wynika, że w ubiegłym roku Norwid też był na 108 miejscu www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4616&Itemid=881
      • Gość: to wstyd Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 13:36
        rzeczywiście, a jaka walka o nie zamykanie szkół tu się toczy, łącznie z płatnymi reklamami.
    • Gość: czajnik Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 13:41
      Ponchała na kogo teraz zgonisz slabość Traugutta? 6 lat jesteś dyrektorem i jedyne co chcialeś osiągnąc to promocja własnej osoby w wyborach. Szkoła na 4 pozycji w mieście. A wiem : teraz zgonisz że szkoła słabo stoi w rankingach statystyczny człowieku, bo Jaskóła, Wiekiera kradzież odkryli? Kto jeszcze winny ? Nie dość że ukrywacie przestęstwa to jeszcze szkoła spada w rankingach.
      • Gość: krajanin Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 16:31
        II LO to dno nie od dziś, spółdzielnie typu ja go udupię tu go zdoisz na korkach pewnie dalej świetnie funkcjonują, tak było za moich czasów tak jest i teraz. Nie ma nauczycieli lekcje z zeszytu i mądre głowy po SN, kto tam ma uczyć. W reszcie szkół pewnie jest podobnie to i takie wyniki, póki rączka rączkę myje nic się nie zmieni.
        • Gość: ? Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 21:35
          o czym ty piszesz? To kłamstwa.
      • Gość: chłyst Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.torservers.net 10.01.12, 21:02
        Żałuję, że namówiłem swoje dziecko do uczenia się II LO.
        • Gość: ? Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 21:28
          Dlaczego żałujesz? To dobra szkoła/
    • prawdziwykicha.1 A które seminarium najlepsze? 10.01.12, 14:33
      no po ukończeniu którego absolwenci robią największą kasę?
      • Gość: misiek Re: A które seminarium najlepsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 16:07
        po co kończyć dobre szkoły wystarczy mamuśka - posłanka szczególnie z partii oszustów i kasa leci dla dzieci
        • Gość: SLD Re: A które seminarium najlepsze? IP: *.santrex.net 10.01.12, 16:24
          czesciej wystarczy zaprzyjaznic sie z matyjaszczykiem
      • Gość: # Re: A które seminarium najlepsze? IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 16:09
        Prawdziwykicha1 -idź do psychiatry.Jedynie on może ci pomóc!
        • prawdziwykicha.1 Re: A które seminarium najlepsze? 10.01.12, 16:30
          Gość portalu: # napisał(a):

> Prawdziwykicha1 -idź do psychiatry.Jedynie on może ci pomóc!
          Chcący się uczyć teologi śą z tego obowiązku zwolnieni,bo tak mówi prawo kanoniczne.
      • Gość: Bystry Re: A które seminarium najlepsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 16:59
        Dawniej przewaznie na kazdej wsi byl taki wiejski glupek , plutł trzy po trzy jakies bzdury
        i wszyscy sie z niego smiali a on uwazal sie za najmadrzejszego.
        Czyzby pojawil sie tu taki na forum?
        • prawdziwykicha.1 Re: A które seminarium najlepsze? 10.01.12, 18:48
          Gość portalu: Bystry napisał(a):

> Dawniej przewaznie na kazdej wsi byl taki wiejski glupek , plutł trzy po trzy j
          > akies bzdury
          > i wszyscy sie z niego smiali a on uwazal sie za najmadrzejszego.
          > Czyzby pojawil sie tu taki na forum?
          O Ty niewierny!Jak będę księdzem to się b ędziesz do mnie modlił się na kolanach i błagał o przebaczenie.
    • przem0_25 Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz bli... 10.01.12, 16:53
      Podsumowując ten cały artykuł wystarczyło by się zapytać - Ile dziś kasy z państwowych pieniędzy( z wojewódzkiego budżetu) jest przeznaczone na edukacje w naszym regionie ?. Ale wina nie zawsze leży tylko po jednej stronie . Jeśli każde z rodziców zapyta swoje dziecko kiedy ostatnio trzymało jakąś książkę w ręku (nie podręcznik lub streszczenie) ono odpowie wczoraj kompa czytałem . Jeśli rodzice pójdą do szkoły i zapytają się dlaczego w szkole nie istnieją koła naukowe , czemu nauczyciele nie zostają po lekcjach i nie zachęcają uczni techników do zainteresowania się nowinkami techniki (nie zasiewają w nich bakcyla), lub nie namawiają do lepszej znajomości przedmiotów ścisłych lub języków obc. . Odpowiedz dostaną prostą a kto im za to zapłaci, chce pan/pani korepetycji to proszę zapłacić.
    • Gość: denver Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 18:01
      ... to tylko rezultat... oczekiwany, przez rozumnych, efekt dalszej degradacji miasta źle zarządzanego...
      Czy ludzie o małych rozumkach, a nawet ciasnocie umysłowej, zarządzający w ostatnich latach miejską oświatą, a szerzej kulturą w tym edukacją kulturalną mogą zapewnić wysoką jakość kształcenia kolejnych generacji częstochowian?
      Czy słyszał ktoś o jakiejkolwiek polityce edukacyjnej miasta czy polityce kształtowania i rozwoju kultury miasta?
      Czy zna ktoś ludzi większego formatu umysłowego, o szerokich horyzontach, wiedzy ogólnej i kulturze... na stanowiskach dyrektorów placówek oświatowych czy instytucji kulturalnych, czy też rektorów szkół wyższych?
      Czy w takim środowisku nędzy intelektualnej i kulturowej można oczekiwać edukacyjnych sukcesów?

Mści się okrutnie wieloletnia polityka "władz" - pożal się boshe - negatywnej selekcji na kluczowe stanowiska zarządcze, mści się brak dalekowzrocznego myślenia i wyobraźni, mści się "partyjna polityka kadrowa" promująca miernoty - często tumanowate, ale wierne i posłuszne o mentalnościach służbisty czy karbowego...

Taki byle jaki "ekosystem kultury" nie może wydać dobrych owoców i wiele wskazuje, że to dopiero pierwsze symptomy śmiertelnej choroby miasta zwijającego się, miasta bez żadnych kapitałów... Wystarczy śledzić wyniki rankingów miast polskich czy dynamikę produktywności miasta i subregionu (PKB per capita)... to jazda w dół... po krótki wzroście... stagnacja przechodząca w realny materialny i kulturowy regres...
      Kto w takim mieście, które nie ma żadnego liceum w pierwszej setce (a przecież to tylko jeden z negatywnych "wyróżników" miasta...), zechce pozostać, kto zechce się tu osiedlić, a jaki poważny inwestor (przemysły kreatywne, zaawansowane technologie i innowacyjne firmy...) zechce tu zlokalizować swoje przedsięwzięcia i wysłać swoje dzieci do tutejszych szkół?

Miastem można administrować z kadencji na kadencję (obwiniając o zło poprzedników...), można "rządzić" na bieżąco i uciekać od problemów, których rozwiązanie wymaga wiedzy, wyobraźni i odwagi, bo efekty są zwykle odłożone w czasie, można wydawać publiczną kasę na cokolwiek całkiem bezkarnie, można się obłowić i odejść w niesławie na upatrzone wcześniej pozycje, ale wtedy, wybierając takich drani na prezydenta czy radnych (boshe widzisz i nie grzmisz...), trzeba zapomnieć na wieki o harmonijnym rozwoju miasta, o komforcie i bezpieczeństwie życia... w takim mieście wszystko może się zdarzyć... jak choćby przedłużenie linii tramwajowej do Kamyka...

STOP małym ludzikom, bez wiedzy i charakteru, ale cwanym bufonom u "WŁADZY"!
      • jdm2010 do denver 10.01.12, 19:09
        a to już piszą inni tak jak Ty nie ci na których wykonano mord założycielski ...domyślacie się kto w w tym syfie jest bezrobotny od 2 lat
      • Gość: angrusz1 Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 20:00
        Do denver : masz rację ale trzeba dodać, że taka ocena należy się także i okolicy .
        Przecież do takich liceów jak Norwid itp idą uczniowie z miasta i okolicy .
        Ta okolica też jest rządzona przez kogoś . Tam widocznie też szkołami rządzą tacy dyrektorzy , którzy pozbywają się dobrych , rzetelnych i uczciwych nauczycieli tylko dlatego , że np stawiają za dużo jedynek .

Taaak , to taki mechanizm negatywnej selekcji .

Oj kiepska przyszłość przed miastem.

Przecież ci ambitni , zdolni, pracowici idą na studia do dobrych ośrodków akademickich i po studiach zwykle tam zostają .
        W Częstochowie zostanie drugi i trzeci sort studentów .
        A i oni po pewnym czasie dostosują się do wymogów okolicznej miernoty .

I tak to właśnie działa !!
    • Gość: gangrena Szkołę kreują nauczyciele, potem uczniowie IP: *.ice-net.pl 10.01.12, 18:36
      Jacy nauczyciele, tacy uczniowie i szkoła. taki poziom, motywowanie do nauki. przykład idzie z góry.
      a nauczyciele, jak to nauczyciele. wiecznie niby przepracowani i mało zarabiają. chyba innych prac i zawodów nie widzieli. a w ogóle to większość nauczycieli nie nadaje się do zawodu. decydują albo przypadek albo znajomości. w moim 36 letnim życiu nie spotlkałem nauczyciela z powołania (podstawówka). w liceum już było lepiej.
      a z drugiej strony, nie ma większej kary niż cudze dzieci uczyć i wychowywać. ogólnie polski system edukacji zmierza w kierunku przygotowania młodzieży do wykonywania prostych prac manualnych, umiejętności pisania i czytania, liczenia na kalkulatorze. "nobo" po więcej na zmywaku albo budowie w Anglii.
      • Gość: do nauczyciela Re: Szkołę kreują nauczyciele, potem uczniowie IP: *.net.stream.pl 10.01.12, 19:00
        Jak jesteś taki obeznany - to po co dzieciom w tych szkołach korepetycje ! Chyba dyrektor nie daje korepetycji , tylko nauczyciel biedny .
    • Gość: Ule Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: 195.205.171.* 10.01.12, 19:35
      Dyrektorzy to jedno, a drugie zasady liczenia rankingu i co na niego wpływa, ogólne podawanie liczb niczego nie wnosi, bo np, liczba olimpijczyków jest liczona do ogółu uczniów, im ich więcej tym gorszy wynik ( a i ciężej sie pracuje), mała szkoła może zamknąć to jednym uczniem i jest dobrze,, w mniejszych szkołach lepiej się pracuje, w molochach dużo gorzej.
      Jest to powód do analizy przyczyny i zasad rankingu i poprawy tam gdzie źle, ale nie nastawiania się na statystykę, w bo w tym przypadku może się okazać, że ze szkodą dla większości i z zyskiem dla mniejszości, tej lepszej.
    • Gość: angrusz1 Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 19:36
      Panijadzia5 pisze : "Gdy dyrektor szkoły powoływany w "konkursie" to tylko "lojalna miernota" bez w łasnego zdania i bez pomysłu, to czego się Państwo spodziewacie po naszych szkołach?."

Taak, na pewno dyrektor ma jakiś wpływ na poziom swojej szkoły ale trzeba sobie powiedzieć prawdę , że to - poziom nauczania - w 80 % zależy od samego ucznia .

Prawda jest taka , że w Częstochowie i okolicy są kiepscy - głównie leniwi - uczniowie , bo zdolności to w kraju chyba się równomiernie rozkładają .
      Powtórzę - totalne lenistwo uczniów .
      To jest klęska dla miasta mieć takich mieszkańców .
      • Gość: kst666 poziom nauczania - w 80 % zależy od samego ucznia IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 20:52
        Panu coś się pomieszał skutek z przyczyną.
        Otóż od nauczania jest nauczyciel a od uczenia się uczeń.
        Kiepski nauczyciel realizujący jeszcze bardziej "denny" program nauczania nie zrobi z ponadprzeciętnych uczniów olimpijczyków i ogólny poziom WIEDZY jego uczniów będzie niski.
        Oczywiście ci uczniowie, którym CHCE się uczyć nauczą się sami z podręczników (są , niestety coraz gorsze, bo coraz więcej "geniuszy" związanych z Ministerstwem Oświaty tworzy koszmarne potworki a nie podręczniki !) lub pójdą na "korki", będące coraz bardziej głównym źródłem dochodu coraz większej grupy nauczycieli, tak jak dla wielu lekarzy praca w państwowej przychodni jest okazją do "naganiania" klientów swojej własnej praktyce prywatnej.
        Mówi się trudno - takie czasy - aby zarobić ponadprzeciętnie w danym zawodzie trzeba myśleć "marketingowo" czyli TWORZYĆ sobie samemu rynek na własne produkty czy usługi.
        I na odwrót - nawet najlepszy i najbardziej zaangażowany nauczyciel nie zrobi z leni umysłowych ludzi wykształconych, bo oni i tak dadzą sobie w życiu radę bez matury czy dyplomu jakiejkolwiek uczelni stając się "konserwatorami powierzchni płaskich" ewentualnie co niektórzy powtórzą amerykański sen "od pucybuta do milionera" lub "od zmywaka do Maybacha !".
        A z tą "klęską miasta" co ma "takich mieszkańców" to też Pan przesadza.
        To jest dużo bardziej złożony problem.
        I tak problemem polskiego szkolnictwa jest ewidentny przerost formy nad treścią.
        Naucza się języka polskiego - np czytania , ale nie uczy rozumienia tego co się czyta.
        Naucza się pisania -ale już nie umiejętności wyrażania WŁASNYCH myśli i poglądów.
        Ocenia się umiejętności testami, które tak naprawdę dają pogląd o stopniu przyswojenia pewnego zakresu programowemu, a nie są miernikiem właśnie umiejętności zastosowania wiedzy.
        Naucza się matematyki na coraz wyższym poziomie -ale kompletnie nie uczy się rozumienia matematyki i jej zastosowania w praktyce !
        Naucza się historii - a nawet absolwenci tejże historii, którzy zajmują najwyższe stanowiska w państwie, zachowują się tak, jakby byli historycznymi analfabetami !!!!
        Naucza się TEORII ale o PRAKTYCE jej zastosowań mówi się niewiele.
        I potem się dziwimy, że mamy "takich mieszkańców" jakich mamy, takich "polityków" i parlamentarzystów oraz urzędników, jakich mamy...
        • Gość: denver Re: poziom nauczania - w 80 % zależy od samego uc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 21:48
          @kst66:
          ... przy całym szacunku do uwag o mankamentach systemu nauczania i zadziwiającym braku motywacji do wysiłku obu stron procesu nauczania-uczenia się - nauczycieli i uczniów...
          Ale chciałbym zwrócić uwagę, że mówimy tu o katastrofalnych dla częstochowskich LO wynikach rankingu LO 2012... i ewentualnych przyczynach owego stanu rzeczy...
          Przecież wszystkie szkoły oceniane, przy przyjętych, identycznych dla wszystkich kryteriach, w tym ogólnopolskim rankingu (500 LO) działają w tych samych warunkach "systemowych" - prawnych, finansowych... etc, a jednak np. aż 3 LO z Bielska-Białej są w pierwszej pięćdziesiątce (4 w setce) i to daje do myślenia i to dowodzi, że przyczyny tkwią raczej w naszym "lokalnym" systemie edukacyjnym ...
          I nie ma co tu osłabiać wymowy tego rankingu - tytuł artykułu oddaje tym razem sedno problemu "Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz bliżej dna?"

To zapowiada problemy miasta różnej natury w przyszłości - dalsze osłabianie wizerunku i ocen atrakcyjności miasta, dalsze osłabianie, wątłego przecież, kapitału intelektualnego i społecznego miasta, problemy społeczne, problemy na rynku pracy...etc.
          Poza tym na odbudowę reputacji częstochowskich liceów - choćby trzech-czterech z nich - potrzeba długiego czasu zakładając, że znajdą się przytomni ludzie zarządzający miastem, w tym kulturą i edukacją, a ci znajdą utalentowanych ludzi, którzy zaczną budować to miasto na nowo od fundamentów... konsekwentnie i żmudnie przez dwie trzy generacje... to projekt cywilizacyjny na 20-30 lat, tu nie ma drogi na skróty... kto tego nie rozumie ten karmi iluzję rzekomej "potęgi" miasta - chyba że chodzi o potęgę à rebours - potęgę prowincjonalizmu we wszystkich wymiarach życia publicznego...
          Przecież można wegetować na peryferiach bez znaczenia, niektórym nawet to odpowiada, żadnych większych ambicji, żadnych większych projektów... a można całkiem nieźle ustawić się w koteryjnym biznesie, czerpać pożytki w grupowych interesach - a dla publiki rzucić od czasu do czasu jakąś pustą deklarację czy infantylne usprawiedliwienie ("nie da się... nie ma kasy"...) albo zająć ją jałowymi sporami o in vitro, "opłacie turystycznej", prohibicji, Chinach czy Dubaju...
          A im nas mniej, tym mniej, teoretycznie, krytyków "władzy", a im głupsi i słabo wyedukowani tym łatwiej wcisnąć im każdą ciemnotę... może nie doceniamy "władzy", może jej o to właśnie chodzi...

• Gość: MAO Re: poziom nauczania - w 80 % zależy od samego uc IP: *.netcominternet.pl 10.01.12, 22:26
            Odbudowanie prestiżu naszych liceów to nie jest prosta sprawa. Przez 10 ostatnich lat nikomu nie zależało na jakości kształcenia ani .... na idącej z nią w parze dyscyplinie. Zarówno wśród uczniów, jak i wśród kadry.
            Na stanowiska powołano przypadkowe osoby, które boją się własnego cienia oraz ciągną szkoły w dół. Patologią jest nagradzanie przez dyrektorów tych, z którymi dawniej siedzieli przy stoliku lub osób, które nie pohańbią się rzetelnym prowadzeniem zajęć ani ocenianiem.
            Kiedy grono wnioskuje o zrobienie porządku z patologią w szkole, a dyrektor lawiruje, opóźnia, rozmywa sytuację, a w konsekwencji żąda jawnej konfrontacji personalnej ignorując wnioski i postanowienia przegłosowane przez radę pedagogiczną w imię własnego świętego spokoju nie może być dobrze. I nie jest. Śledząc wyniki maturalne naszych liceów (w tym tych najlepszych) widać, że od czasu objęcia sterów w nich po ostatnim rozdaniu Wrony dzieje się źle. Ryba psuje się od głowy i skoro mierny nauczyciel zostaje dyrektorem, będzie swoje obowiązki wypełniał równie miernie. Aby uzdrowić oświatę potrzeba mądrych dyrektorów, którzy nie będą się bali podejmować odważnych decyzji i dobiorą kadrę tak, aby uczyła a nie np. przesiadywała na lekcji w pozamykanych i zadymionych pomieszczeniach. Dyrektor musi mieć szacunek uczniów i budzić ich respekt, a teraz jak jest?
            • Gość: kolo Re: poziom nauczania - w 80 % zależy od samego uc IP: *.96.234.51.tvksmp.pl 10.01.12, 22:59
              Pogarszający się poziom w częstochowskiej oświacie to problem - braku pracy w regionie !!!. Panie i Panowie z tego forum zadajcie pytanie młodym ludziom "Czemu się nie uczysz? " Wiecie co usłyszycie ?? A poco? Pracy z tego nie będzie bo i tak wszytsko po "plecach" się załatwia, czasu zmarnuję i siły na tracę - po co to komu. I to jest sedno sprawy !! Częstochowa UMIERA i to powoduje różne dramatyczne ruchy zarówno ludzi jak i szanownego urzędu z Prezydentem na czele. Wbrew temu co mówi naczelnik edukacji w tym mieście jakiekolkiek zamykania tudzież łączenia szkół nic nie dadzą. Owszem nauczycieli moża zastraszyć zwolnieniem! Ba można ich nawet zwolnić z pracy - tylko co to da ?? Uczniów do nauki to nie zachęci a z miasta wyjadą kolejni ludzie wraz z rodzinami a z nimi ich podatki, zakupy itd, To wszytsko co miasto proponuje to tylko gra na przetrwanie do następnego rozdania. Ale ja pytam co dalej ??? Czy mamy już pakować manatki i zmykać z tego grajdołu?? Wiem zaraz usłyszę że Częstochowianom nic nie pasuje. Problem w tym że z Częstochowy nie jestem a i 1000 mrówek mylić się nie może :)))
          • Gość: Zuza Re: poziom nauczania - w 80 % zależy od samego uc IP: *.xdsl.centertel.pl 13.01.12, 19:43
            A ja potrafię wytłumaczyć, dlaczego szkoły z Bielska Białej stoją tak wysoko w rankingu. Bo tam stawia się na oświatę i wspiera szkoły. Uczelnie mocno wspierają szkoły, są klasy z dużą liczbą rozszerzonych godzin z danego przedmiotu, miasto znajduje na to pieniądze.
      • angrusz1 80 % 11.01.12, 08:53
        Przejrzałem ten ranking , nie cały , i okazuje się, że dla techników najwyższe miejsca zwykle zajmują technika o specjalności : elektryczność , elektronika, telekomunikacja .

Hmm, skąd się ro bierze ?

Ano wg mnie stąd, że do tych szkół idą najzdolniejsi i najpracowitsi uczniowie . Idą tam , bo po tych specjalnościach jest praca i to dobrze płatna praca . Chociaż specjalności te nie są łatwe .

Stąd uznaje, że to zjawisko jest dowodem na moją tezę , że poziom nauczania i wyniki na maturze itp w 80 % ( lub około ) zależą od samego ucznia .

Stąd jest kolejny wniosek . Jeśli w szkole jest źle , źle i z poziomem nauczania i z dyscypliną , to należy przyczyn szukać wśród uczniów a w dalszej kolejności wśród nauczycieli .

Postępaki zwykle co innego mówią : to pana / pani porażka .
        • Gość: pytanie Re: 80 % IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.12, 11:17
          Pyanie pozakonkursowe najpracowitsi czy najbardziej pracowici?
    • Gość: adam bekus Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: 217.153.8.* 10.01.12, 20:22
      Firma WAWEL zorganizowała dla domów dziecka akcję i konkurs fotograficzny "Zostań Pomocnikiem Św. Mikołaja i pomóż dzieciakom!" w którym głównymi nagrodami są słodycze i aparaty fotograficzne.
      Z naszego regionu bierze udział Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza w Blachowni (dawny Dom Dziecka we Wrzosowej).

Moja gorąca prośba do Was jeśli macie ochotę pomóc dzieciom z domu dziecka wystarczy zagłosować na zdjęcie pod adresem wawel.com.pl/mikolaj/glosuj/ranking/
    • meg76 Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz bli... 11.01.12, 09:48
      Poziom naszych szkół ponadgimnazialnych wywodzi się prosto z jakości kształcenia w szkołach podstawowych (przede wszystkim). Tu należy się zastanowić co można poprawić, jak zachęcić dzieci do nauki. Dziecko po gimnazjum ma ukształtowany stosunek do nauki i nawet najlepszy nauczyciel z liceum czy z technikum nie wykrzesa zapału osobnika, który ma "we krwi" drogę na skróty (ściąganie, odpisywanie itp.). Pozdrawiam- absolwent częstochowskiej oświaty
    • Gość: basik Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: 212.87.238.* 11.01.12, 11:57
      Szanowna pani, jeśli pani wiedza pochodzi tylko z portali społecznościowych - to współczuję bardzo. Znam dyrektora II LO i poziom szkoły, bo moje dzieci uczyły się i uczą w tym liceum. Zarówno prace pana dyrektora jak i poziom szkoły oceniam bardzo wysoko. Niech pani z łaski swojej waży słowa zanim puści je w eter.
    • angrusz1 Ranking wstydu. Przypatrzcie się 11.01.12, 15:29
      rankingowi wojewódzkiemu - śląskiemu .

www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4645&Itemid=881
      Do pierwszej szkoły częstochowskiej - IX LO Norwida - 14 miejsce w województwie już minęliśmy cztery szkoły z Bielska-Białej .
      Tam widać inaczej uczniowie podchodzą do ciężkiej pracy .
      Może i nauczyciele też .
      • Gość: re Re: Ranking wstydu. Przypatrzcie się IP: *.alfanet24.pl 11.01.12, 18:10
        Czego sie spodziewać po uczniach skoro sa przepychani z klasy do klasy,dyrektor kaze na radzie pedagogicznej naciągać oceny z 3 na 5 żeby dziecku nie odbierac szansy na dobre liceum,a samemu sie wykazac jaką to dobrą placówką zarządza.trójkowy uczen po takim wyciaganiu za uszy dostaje sie do tych szkół i przepada bo okazuje sie ze jest zwyczajnym gamoniem, jest uczony dziadostwa od podstawówki.Nie dziwie sie licealiscie ze chodzi na korki,przychodząc do 2,3,4 LO nauczyciel spodziewa sie iz uczen jest piątkowy i posiada szeroką wiedze . .Reforme w czestochowskich szkołach należy rozpocząć o zmiany wieloletnich dyrektorów i rozgonienia dzięki temu szkolnych nauczycielskich koterii.A nauczyciele zamiast pisac tony idiotycznych projektów,sprawozdan ze sprawozdan,analiz z analiz niech będa mogli poprostu skupic sie na lekcjach
    • angrusz1 Jaki jest 12.01.12, 08:17
      wskaźnik drugoroczności w szkołach , wszystkich szkołach . No może bez IX LO .
      • Gość: III LO Re: Jaki jest IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 10:44
        Świnia się naczytała o sobie a teraz próbuje zakręcić świnim ogonem i zmienić temat.
    • Gość: Zen Re: Ranking wstydu. Rodzice na forum IP: *.jasnogorska.trustnet.pl 12.01.12, 17:31
      Jeśli rodzice widoczni na tym forum tak sie zachowuja to co robia dzieci?
      • Gość: leo Re: Ranking wstydu. Rodzice na forum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.12, 23:28
        Zastanawiają się, co mają zrobić_
    • Gość: rada Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.12, 10:06
      Problem bierze się z prowadzonej przez szkoły rekrutacji .Postanowiono kiedyś tak popularyzowac maturę,że do szkół średnich zaczęto przyjmować uczniów bardzo słabych ,nadajacych się do zawodówki , i to też nie każdej.Wiele lat temu z klasy siódmej,a później ósmej do szkoły średniej szło 5 czy 8 uczniów ,a reszta do różnych zawodówek.Teraz do szkół średnich pcha się cała klasa ,poza 2 czy 4 uczniami, którzy nie nadają się już do niczego .
      • Gość: wip Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.wip.pcz.pl 16.01.12, 11:20
        "którzy nie nadają się już do niczego".

Bez komentarza, klasyczny faszyzm.
        • Gość: rada Re: Ranking wstydu. Częstochowskie szkoły coraz b IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.12, 11:34
          Odezwała się Politechnika Częstochowska,która na studiach płatnych produkuje inżynierów od siedmiu boleści, specjalistów od wszystkiego i niczego.Jak to w kole gospodyń - śpiewa, tańczy i maluje, daje d..y i haftuje.
          • Gość: wip Intelekt.... IP: *.wip.pcz.pl 18.01.12, 10:22
            .....godny wyznawcy wszelakiego rodzaju nieszczęść.
            Przyjdź i zobacz ile jest ofert pracy, ilu studentów dostało pracę jeszcze w trakcie studiów.
            • Gość: rada Re: Intelekt.... IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 10:47
              Gdzie ??? W markecie, przy układaniu makaronów........ bo gdzie indziej tylko po znajomości , a i tym jest coraz trudniej.
            • Gość: jj Re: Intelekt.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.12, 11:17
              w telemarketingu czy merchandisingu?
      • Gość: angrusz1 Re: Ranking wstydu. Do "rady " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 11:59
        Masz rację . A jeszcze obwinia się nauczycieli, że nie potrafią z tego szajsu zrobić porządnych pracowników .
        • Gość: maniek Re: Ranking wstydu. Do "rady " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 11:37
          trochę przesadzacie!
          • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Ranking wstydu. Do "rady " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 12:13
            Szanowni Państwo!

Wasze kłótnie są zupełnie nie na miejscu. Z tej prostej przyczyny, że rankingu na rok 2012 - czyli obecnego nie DA SIĘ PORÓWNAĆ DO TEGO Z 2011 ROKU. Dziwię się, że nie zauważyli tego ani dziennikarze, ani nauczyciele tutaj piszący, ani uczniowie, ani bolejący nad stanem częstochowskiej edukacji urzędnicy ... :) Dlaczego zatem nie można wyciągać żadnych wniosków z tego rankingu? Odpowiedź jest prosta: BO ZMIENIŁY SIĘ ZMIENNE STATYSTYCZNE rankingów ubiegłorocznych - tylko wyniki olimpiad, a teraz METODOLOGIA ZAKŁADA, ŻE WYNIK JEST KORELACJĄ CZTERECH DANYCH: OLIMPIADY, MATURA Z PRZED. OBOWIĄZKOWYCH, NIE OBOWIĄZKOWYCH I OPINIA O SZKOLE.

Komentują wszyscy - władze szkolne, dyrektorzy, publicyści ... tymczasem ta dyskusja PO PROSTU nie ma sensu z przyczyn powyżej wyjaśnionych. Może się bowiem zdarzyć, że szkoła dziś na miejscu X znalazłaby się na miejscu X+ - 30 - 60 (w innym miejscu).

Dziennikarzy Perspektyw usprawiedliwiam - nie informuja o czymś o czyj wiedzą, a poza tym zmiana warunków metodologii obliczania w tym roku, dowodzi, że poprzednie można sobie ... np. wsadzić w nos. Nie rozumiem, że nikt W CZĘSTOCHOWIE W TYM WĄTKU NIE NAPISAŁ, ŻE POZYCJI SZKOŁY W RANKINGU 2012 W STOSUNKU DO 2012 PORÓWNAĆ SIĘ NIE DA!

Z jednej strony ktoś napisał, że są szkoły exequo - tak ale miejsca wtedy liczy się kolejnosciowo, czyki po trzech szkołach na miejsce 193, 193, 193, następuję szkoła 196, 197 ... Reasumując nie ma racji ani Pan Sobkowski kiedy pisze, że szkoły częstochowskie zanotowały spadek, ani też ze strony www.traugutt.net mój serdeczny kolega Marek Podgórski, który pisze na stronie naszej wspólnej szkoły, że II LO jest jedynym które zanotowało wzrost.

Kiedy takie porównanie będzie zasadne? Tylko wtedy, kiedy Perspektyw przeliczą (- minus zmienna uzykiwna subiektywnie - zatem opinia o szkole śr. akademickiego), wyniki matur i dołączą do starych wyników. I tak nie uzyskamy właściwego wyniku ....

Tomasz Jaskóła

PS.

Czy dyrektor pewne szkoły w Częstochowie może sobie przypisywać sukces, innego położenia "pewnej" szkoły w rankingu? Nie! Z tej prostej przyczyny, że dla niego liczą się tylko olimpiady. To poprzedni dyrektor I SŁUSZNIE, uznał, że SZKOŁĘ TWORZĄ ŚREDNI UCZNIOWIE, a nie olimpijczycy (ten świadomy człowiek to dr Janusz Kołodziejski - tu jego zasługa). To sukces wszystkich nauczycieli - jeśli jest ... bo tego TEN RANKING nie wskazuje i wskazać nie może.

POZA TYM RADZĘ PATRZEĆ Z PRZYMROŻENIEM OKA NA RANKINGI ... ważne jakim się jest CZŁOWIEKIEM PO SZKOLE ...
            • markospo Re: Ranking wstydu. Do "rady " 17.01.12, 21:33
              29.12.2010 zamieściłem na traugutt.net newsa o poniższej treści:

Najlepsze licea i technika w Polsce - nowe zasady rankingu

W połowie grudnia br. odbyło się w Warszawie posiedzenie Kapituły Ogólnopolskiego Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych, podczas którego przyjęto nową metodologię rankingu. Dotychczasowe kryterium sukcesu w olimpiadach zostało uzupełnione o wyniki matur na poziomie podstawowym i rozszerzonym oraz o opinię akademicką.
              Kapituła Rankingu ustaliła następujące wagi kryteriów Ogólnopolskiego Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych 2011:
              • wynik matury z przedmiotów obowiązkowych – 30%,
              • wynik matury z przedmiotów dodatkowych – 30%,
              • sukcesy w olimpiadach – 30%,
              • opinia akademicka – 10%.
              Oznacza to w praktyce, że czynnikiem dominującym w ocenie liceów i techników będzie matura (z łączną wagą 60%). Jest to zgodne ze znaczeniem tego egzaminu dla uczniów i dla szkoły.
              Kapituła podjęła decyzję o przygotowaniu oddzielnego Ogólnopolskiego Rankingu Liceów oraz Ogólnopolskiego Rankingu Techników. Publikowany będzie też tradycyjny Ranking Olimpijski oraz nowy Ranking Maturalny. Uroczyste ogłoszenie wyników rankingu odbędzie się 12 stycznia 2011 r. w Warszawie.
              Szczegóły znajdziecie tutaj.

Jeśli dobrze rozumiem poprzedni ranking obejmował nie tylko wyniki olimpiad, również wyniki matur: na poziomie podstawowym (a te w 2010r. "Traugutt" miał najwyższe w Częstochowie - można sprawdzić), na poziomie rozszerzonym, oraz opinie wyższych uczelni - cokolwiek miałoby to znaczyć.

Marek Podgórski
              pedagog II LO im. R.Traugutta w Częstochowie
              • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Ranking wstydu. Do "rady " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 21:45
                O jeśli tak istotnie jest to w porządku. Czy to oznacza, że w 2011 roku w rankingu brano także pod uwagę inne czynniki oprócz matur? Jesli tak to oczywiście moja pomyłka i przeoczenie :).
              • Gość: extrauguiak Re: Ranking wstydu. Do "rady " IP: *.torservers.net 18.01.12, 11:00
                oj ... najwyzsze? Ciekawa teroria i nie do konca prawdziwa. W kilku kategoriach rzeczywiscie, ale najwyzsza ilosc najlepiej zdanych przedmiotow mial Norwid. Traugutt, Kopernik lub Sienkiewicz to ta sama polka w tym wzgledzie. Natomiast w II LO martwi nizsza obieralnoscia przedmiotow dodatkowych. Niestety te dane nie sa publicznie dostepne - OKE nie wiedziec czemu je utajnia, a to pozwala wlasnie, tak jak przedstawiciel Traugutta, manipulowac.
                • markospo Re: Ranking wstydu. Do "rady " 18.01.12, 23:01
                  Gość portalu: extrauguiak napisał(a):

Natomiast w II LO martwi nizsza obieralnoscia przedmiotow dodatkowych. Niestety te dane nie sa publicznie dostepne - OKE nie wiedziec czemu je utajnia, a to pozwala wlasnie, tak jak przedstawiciel Traugutta, manipulowac.

Napisałem:
                  {...}Jeśli dobrze rozumiem poprzedni ranking obejmował nie tylko wyniki olimpiad, również wyniki matur: na poziomie podstawowym (a te w 2010r. "Traugutt" miał najwyższe w Częstochowie - można sprawdzić) {...}

Wyniki matur na poziomie podstawowym wg "Ogólnopolskiego Rankingu Liceów Ogólnokształcących" Rzeczpospolitej oraz Perspektyw:

1. Traugutt - 83,68
                  2. Kopernik - 83,29
                  3. Sienkiewicz - 83,21
                  4. Norwid - 82,83
                  5. Słowacki - 81,40
                  6. Herbert - 76,19

Marek Podgórski
                  • Gość: exTrauguciak Re: Ranking wstydu. Do "rady " IP: *.ipredator.se 19.01.12, 22:38
                    ranking to tylko ranking ... a może pan podać oficjalne wyniki z matury z historii w naszym II LO w 2011 r.? Konretnie to z jakiego przedmiotu Traugutt wybił się na czoło w mieście?
                    • markospo Re: Ranking wstydu. Do "rady " 22.01.12, 21:15
                      Matura 2011
                      Historia:
                      poziom rozszerzony

Wyniki matur dostępne na traugutt.net (zakładka "matura").
                      Aby móc porównać z innymi liceami w Częstochowie musiałbym je znać (ranking "Perspektyw" podaje jedynie sumaryczne wyniki matury na poziomie podstawowym oraz rozszerzonym). Linki do miejsc na stronach innych liceów w Częstochowie zawierających powyższe informacje mile widziane.

Marek Podgórski

PS
                      Tutaj porównałem EWD z przedmiotów humanistycznych (matura 2010 i 2011) kilku szkół.
                      • Gość: angrusz1 Re: Ranking wstydu. Do markospo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 22:52
                        Cenne informacje .
                        Ale przydałyby się także i z przedmiotów przyrodniczych .
                        Norwid chyba w tym się specjalizuje , chyba bardziej niż w humanistycznych .
                        Czy można liczyć na Pana ?
                        • markospo Re: Ranking wstydu. Do markospo 23.01.12, 21:33
                          Wyniki matur dowolnych liceów można wg życzenia porównywać na stronie matura.ewd.edu.pl.
                          • Gość: abc Re: Ranking wstydu. Do markospo IP: *.netcominternet.pl 30.01.12, 19:36
                            Ale tylko blokami, np. nie sprawdzisz wynikow z historii i wos, bo zaburzaja je wyniki j. polskiego. Tak samo jak nie sprawdzisz fizyki bo tez wystepuje w bloku. Jedynie matematyke mozna uczciwie sprawdzic i uogolnic wyniki humanistyczne do samego j. polskiego, ktory stanowi ~90% wagi oceny ewd humnanistycznego.
                  • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Ranking wstydu. Do "rady " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 22:35
                    Dane Marka Podgórskiego są prawdziwe i przekonujące. I tyle.
                    • Gość: angrusz1 Re: Ranking wstydu. Do p Jaskóły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 07:43
                      Pisze Pan :
                      "Dane Marka Podgórskiego są prawdziwe i przekonujące. I tyle. "

A w poscie pana Podgórskiego stoi :

"Wyniki matur na poziomie podstawowym wg "Ogólnopolskiego Rankingu Liceów Ogólnokształcących" Rzeczpospolitej oraz Perspektyw "

Ale dla oceny poziomu uczniów jeszcze istotne jest : ilu uczniów - procentowo - zdawało maturę na poziomie rozszerzonym i jakie wyniki osiągali . No i może ilu uczniów zdawało jeszcze dodatkowe przedmioty np dodatkowy język - wymagany np na SGH .

To bardzo istotne wiadomości .
                      Matura podstawowa to ... podstawa . Dobre wyniki to ... 1 liga ale matura na poziomie rozszerzonym to ekstraklasa . Tak to bym porównał .
            • Gość: matka Re: Ranking wstydu. Do "rady " IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.12, 22:13
              jestem ciekawy czy moje dziecko dostanie się do wymarzonej szkoły średniej bo wybrało TZN ale jego świadectwo zakwestionowano TZN błędnie wypełnione. Podobno w gimnazjum nr 11 wszyscy uczniowie mają źle wypełnione świadectwa i co to będzie pewnie Urząd nawet o tym nie wie
    • angrusz1 Oto komentarz 30.01.12, 16:34
      na forum GW byłego rektora UWr :

" ... na studia idzie ponad 50 proc. absolwentów szkół średnich, więc selekcja praktycznie nie istnieje. Ostatnio w związku z niżem demograficznym zaczęło się wręcz polowanie na studentów, liczy się nie matura, lecz chęć szczera."
      • angrusz1 I dalej ciekawa wiadomość 30.01.12, 16:38
        "W konstytucji Kalifornii widnieje od 1960 roku ściśle respektowany zapis, że na stanowe uniwersytety badawcze przyjmuje się tylko 12,5 proc. najlepszych absolwentów tamtejszych szkół średnich."
        • Gość: wnuczek emeryta Re: I dalej ciekawa wiadomość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.12, 17:18
          "Jobs skrytykował także amerykański system oświatowy,mówiąc,że jest beznadziejnie przestarzały i okaleczony związkowymi przepisami pracy.Dopóki nie złamie się nauczycielskich związków zawodowych,nie ma praktycznie nadziei na reformę szkolnictwa.Nauczyciele powinni byc traktowani jak specjaliści ,powiedział,a nie jak przemysłowi pracownicy na linii montażowej.Dyrektorzy powinni móc zatrudniac ich i zwalniac na podstawie wyników.Szkoły powinny byc otwarte co najmniej do osiemnastej i działac jedenaście miesięcy w roku." Skąd wizjoner od gadżetów jakim był Steve Jobs wiedział tyle o naszej oświacie.
          • angrusz1 Re: I dalej ciekawa wiadomość. Do wnuczka 30.01.12, 22:08
            emeryta .

Pisze on : " Dyrektorzy powinni móc zatrudniac ich i zwalniac na podstawie wyników. "

Czy chciałbyś takie prawo , że kiedy pada deszcz , to ci obcinają głowę a kiedy słońce , to ci dają 10.000 pensji ?

Chyba to ci odpowiada , bo piszesz i pochwalasz :" zwalniać na podstawie wyników " .

Czyli ty sądzisz, że wiedza ucznia zależy tylko i wyłącznie od pracy nauczyciela ?

To dość prosty , by rzec dosadnie , prostacki sposób myślenia .
            Wg mojego doświadczenia i życiowego i nauczycielskiego , wyniki , czyli osiągnięcia ucznia w 80 % zależą od samego ucznia .
            No więc gościu idź na dwór i ochłoń , bo głupoty opowiadasz .
            • Gość: Niewodniczański Panie Angruszu IP: *.apus-net.pl 30.01.12, 22:27
              No więc gościu idź na dwór i ochłoń , bo głupoty opowiadasz .
              To dość prosty , by rzec dosadnie , prostacki sposób myślenia .

Kiedy wreszcie zrozumie Pan, że nie ma patentu na mądrość?
              Jak długo będzie Pan obrażał tych z innym zdaniem?
              ......... jeszcze jedno pytanie:
              Czy nie jest tak, że brak umiejętności nauczania zwala się na brak chęci do nauki?
              • Gość: miki Re: Panie Angruszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.12, 22:54
                to jest niestety przywara nauczycieli
              • angrusz1 Re: Panie Niewodniczański 31.01.12, 07:30
                Niejaka mki napisała :

" to jest niestety przywara nauczycieli "

A może rozwiniesz, i coś bardziej merytorycznie ? Bo tak to ni przypiął ni przyłatał .

To samo pan Niewodniczański , który pisze :

" Kiedy wreszcie zrozumie Pan, że nie ma patentu na mądrość? Jak długo będzie Pan obrażał tych z innym zdaniem?......... jeszcze jedno pytanie:Czy nie jest tak, że brak umiejętności nauczania zwala się na brak chęci do nauki? "

Coś więcej , tak do rzeczy a nie na temat autora . Wtedy można jakoś to rozumnie traktować a nie jako takie sobie pierdnięcie z braku innego zajęcia .
                • Gość: wnuczek emeryta Re: Panie Niewodniczański IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.12, 08:36
                  Spokojnie panie angrusz to jest cytat z biografii Steva Jobsa,największego guru od elektroniki naszych czasów .Warta przeczytania.
    • bladyleon nauczyciele czuja sie zagrozeni utrata pracy 31.01.12, 11:46
      nauczyciele czuja sie zagrozeni utrata pracy,trudno im skoncentrowac sie na nauczaniu.Jak beda mieli pewnosc ze ich byt bedzie bezpieczny-zaczna lepiej uczyc i wyniki pojda w gore
      • Gość: giechhh Re: nauczyciele czuja sie zagrozeni utrata pracy IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.01.12, 12:31
        trudno o takie poczucie, gdy co roku są zagrożeni zwolnieniami
        • angrusz1 Re: nauczyciele czuja sie zagrozeni utrata pracy 31.01.12, 12:50
          Do giechhh: trudno mi uwierzyć w prawdziwość takiego rozumowania .
          Jeśli jest zagrożenie utraty pracy to pracownik stara się dogodzić ... pracodawcy , czyli dyrektorowi szkoły .
          Oj !! wiele patologii wtedy się tworzy , bo niekoniecznie takie starania muszą oznaczać : solidne chodzenie do pracy , unikanie jak ognia zwolnień lekarskich i innych nieobecności i ocenianie zgodnie z wiedzą ucznia , a nie zgodnie z zapotrzebowaniem dyrektora .

No i taka patologia, że kiedy o prace w szkole trudno to przyjmujący do pracy - dyrektor - dobiera sobie takich współpracowników , którzy odpowiadają jego poglądom i potrzebom : dobre znajomości .
          • giechhh Re: nauczyciele czuja sie zagrozeni utrata pracy 31.01.12, 12:59
            do angrusz:
            solidne chodzenie do pracy i ocenianie zgodne z wiedzą ucznia są skuteczne - gdy uczniowie przychodzą do szkoły, są obecni nie tylko duchem, a rodzice wspomagają i przyznają się do swoich dzieci nie tylko na wywiadówkach i w razie zagrożenia oceną niedostateczną
          • Gość: kiku Re: nauczyciele czuja sie zagrozeni utrata pracy IP: 212.87.246.* 31.01.12, 13:41
            tak sobie tlumacz to ze nikt cie nie chce przyjac do pracy. Poprostu kazdy dyrektor w tym miescie cie zna i wiedzac jaki jestes nie chce zatrudnic .
            • angrusz1 Re: nauczyciele czuja sie zagrozeni utrata pracy 31.01.12, 15:50
              Kiku , kiku :
              Wiem kim jestem i problem zatrudnienia mnie nie dotyczy .
              Więc może to innego forumowicza dotyczy .
              Ale jak jest z zatrudnieniem się w szkole to wielu nauczycieli i obecnych i byłych dobrze wie .
              I żadne kiku tych opinii nie zmieni .
      • wzzso.pl Re: nauczyciele czuja sie zagrozeni utrata pracy 31.01.12, 19:27
        Jeżeli pracując w szkole lub innej placówce oświatowo-wychowawczej:
        - czujesz się zagrożony utratą pracy,
        - czujesz się mobbingowany przez pracodawcę lub współpracowników,
        - pracodawca nie wypłaca - w terminie - Tobie należnego wynagrodzenia np. za nadgodziny, przysługujących dodatków,
        - nie zgadzasz się na panujące w placówce relacje i tzw. "układy",
        - chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat przysługujących Tobie uprawnień pracowniczych,
        - potrzebujesz wsparcia merytorycznego oraz porady w relacjach z pracodawcą, organem prowadzącym lub sprawującym nadzór pedagogiczny (np. w trakcie postępowania związanego z awansem zawodowym),
        - potrzebujesz wsparcia w uzyskaniu pomocy socjalnej,
        - czujesz się osamotniony w swoich działaniach w pracy,
        - masz problemy z uzyskaniem podstawowych informacji dotyczących Twojego statusu zawodowego
        skorzystaj z pomocy
        Wolnego Związku Zawodowego "Solidarność - Oświata"
        www.wzzso.pl
    • angrusz1 Wprawdzie rzecz dotyczy uczelni 31.01.12, 12:41
      ale podobnie jest i w szkołach średnich .

www.sadistic.pl/sesja-na-zaporozu-vt101415.htm
    • giechhh drugoroczność zjawisko zapomniane 31.01.12, 12:53
      uczniowie nie czują się zagrożeni pozostawienie m na drugi rok - to zjawisko marginalne. nauczyciel musi się tłumaczyć dlaczego ucznia "zostawia" na drugi rok, a uczeń jest niczemu niewinny. gimnazjum też można ukończyć "bezwiednie" - egzaminu nie można nie zdać a do ponadgimnazjalnej i tak się dostanie, a w liceum lub technikum..... tylko skutki tego co wcześniej ......
      • Gość: wnuczek emeryta Re: drugoroczność zjawisko zapomniane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.12, 13:36
        Czyżby Steve Jobs znowu miał racje.niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,W-Nowym-Jorku-przedszkole-drozsze-niz-Harvard,wid,14208147,wiadomosc.html
      • angrusz1 Re: drugoroczność zjawisko zapomniane 31.01.12, 15:47
        Do giechhh :

Piszesz :" lub technikum . "
        Ja w pewnym technikum , będąc wychowawcą , miałem taki przypadek . Przyszedł uczeń drugoroczny z klasy wyżej i przez cały rok chodząc do mojej klasy miał bardzo dużo nieobecności - mieszkał w internacie 100 m od szkoły i znowu nie zdał . Ale ... ale on brał rentę rodzinną po ojcu i tak długo miał brać jak długo był uczniem . No to starał się .

A w innych klasach - pierwszych - tak dużo było niepromowanych uczniów , po niezdanych egzaminach poprawkowych , że liczebność klas - drugich - spadła poniżej 25 osób i organ założycielski nie zgodził się na dzielenie na grupy i... wielu nauczycieli straciło pracę .
        W kolejnym roku nauczyciele już wiedzieli , co robić .
        I tak to właśnie działa .
        No ale durnie będą wmawiać, że cała wina to nauczycieli .
        • Gość: TYM : angrusz1 nie prawda IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.12, 16:06
          rodzice jeszcze raz rodzice i rodzina oraz dyrektor szkoly lub dyrekcja dzieciak nie przylazi wagaruje rodzice na dywanik do dyrkecji!!!
          • angrusz1 Tym: nie prawda 31.01.12, 17:52
            Tym pisze :" rodzice jeszcze raz rodzice i rodzina oraz dyrektor szkoly lub dyrekcja dzieciak nie przylazi wagaruje rodzice na dywanik do dyrkecji!!! "

A co zrobić , jeśli rodzice nie zjawiają się w szkole ? Ba jedziesz do domu i to osobiście mówisz !!

Jak ich zmusisz ?
            Jak ich rodziców zmusisz , żeby ich - a jakże dorosły , bo 18 letni - syn chodził do szkoły ?
            No , może procedura sądowa . Kto ją rozpocznie ? Dyrektor ? Chyba przyciśnięty do ściany ale nie poprzez wagarowanie ucznia .
            Masz chyba słaby kontakt z rzeczywistością szkolną Tym-ie
            • Gość: pippa Re: Tym: nie prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.12, 18:04
              18-letni nie podlega pod obowiązek szkolny. Skreślić z lity uczniów i podziękować - można tak zrobić... Tylko trzeba chcieć i być konsekwentnym.
        • giechhh realizacja programu kontra nauczanie 31.01.12, 16:14
          odkąd praca w szkole stała się realizacją programu - obecnie rozkład materiału i wpisy do dziennika muszą się zgadzać - a tak jest od kilkunastu lat i jest to przygotowaniem do zdania egzaminu - jest jak jest. uczniowie potrafią rozwiązać zadanie, ale coś co wymaga myślenia i już zaczynają się schody. Nie chodzi o to by umieli - mają zdać egzaminy - liczą się cyfry - zdane na 30, 32 procent ale pozytywnie. Liczy się sztuka, która zdała a wynik to już sprawa tylko ucznia i rodziców dla władzy tylko LICZBY się liczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka