owzszdizm 07.06.04, 15:52 Nie! Chyba jesteście przeciw uogólnieniu woj.śląskie = Śląsk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: Jasna Góra na Śląsku? IP: *.icis.pcz.pl 07.06.04, 19:01 Wojewodztwo Slaskie - tak, ale nie Slask. Horror !!! Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Jasna Góra na Śląsku? IP: *.vf.shawcable.net 08.06.04, 03:37 W tym stwierdzeniu jest jednak jaks prawda.... Radze sobie przypomniec KTO fundowal Jasna Gore na wlasnych wlosciach!!!! A poza wszystkim to warto pamietac, zesmy byli pograniczem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odfjdedpfgjgo Re: Jasna Góra na Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 07:51 statua wolności też jest na śląsku !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mgielkapsotnab Re: Jasna Góra na Śląsku? 08.06.04, 08:10 taaaaaaa...... i wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Jasna Góra na Śląsku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 09:51 Drogi Włodku! Nigdzie nie jest napisane, że Jasna Góra stoi na ziemiach Sląskich. W najstarszych księgach jest napisane:"1382, czerwiec - sierpieńFundacja klasztoru paulinów na Jasnej Górze pod Częstochową przez ks. opolskiego Władysława. Dokument fundacyjny wystawiono 9 VIII 1382." A jeśli chodzi o ścisłość z tą fundacją, to opolczyk ufundował obraz, który obecnie jest w kaplicy MB. Oryginalny obraz jest skromną ikoną, na którą nałożono sukienki z wotów składanych przez wiernych. Ot i cała historia klasztoru Jasnogórskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Jasna Góra na Śląsku? IP: *.vf.shawcable.net 10.06.04, 05:18 Napisalem: W tym stwierdzeniu jest jednak jaks prawda.... Radze sobie przypomniec KTO fundowal Jasna Gore na wlasnych wlosciach!!!! A poza wszystkim to warto pamietac, zesmy byli pograniczem.. Angela: > Drogi Włodku! Nigdzie nie jest napisane, że Jasna Góra stoi na ziemiach > Sląskich. - Niedokladnie napisalem, bo powinno byc na wlasnych ziemiach lennych. W najstarszych księgach jest napisane:"1382, czerwiec - > sierpieńFundacja klasztoru paulinów na Jasnej Górze pod Częstochową przez ks. > opolskiego Władysława. Wladek O. byl Piastem Slaskim z dobrymi koneksjami skoro dostal AZ takie lenna, ze wyliczac mozna dosyc dlugo. Zostanmy wiec przy lennach ksiecia slaskiego Wladyslawa z Opola w Malopolsce. A jeśli > chodzi o ścisłość z tą fundacją, to opolczyk ufundował obraz, który obecnie > jest w kaplicy MB. Oryginalny obraz jest skromną ikoną, na którą nałożono > sukienki z wotów składanych przez wiernych. Ot i cała historia klasztoru > Jasnogórskiego. Ja bym raczej napisal ofiarowal obraz - ruska ikone. Wladek O. udziela sie politycznie i zbrojnie na Rusi Halickiej i zapewne tam ja zrabowal w jakiejs cerkwi prawoslawnej i jako lup przywiozl do swoich wlosci. Zapewne sporo jako polityk nagrzeszyl i nie jest wykluczone, ze w ramach kary za grzechy otrzymal od spowiednika nakaz zalozenia klasztoru. Jego zwiazki z Andegawenami Wegierskimi byly bliskie, wiec sciagnal z Pesztu ich mnichow, a przy okazji wyposazyl ich kaplice w zrabowana ikone... Po awanturach z Jagiella lenno Wladkowi skasowano, a paulini ostali sie do dzis. Tak na dobra sprawe, to Wladek O. byl z punktu widzenia panstwa zwyczajnym lobuzem, zeby nie rzec huliganem. Moze ten klasztor , to jedna z niewielu rzeczy jakie po nim warto wspominac? Wlodek ps Droga Angelo! Musze przyznac, ze zagonilas mnie do ksiag w domowych zbiorach. Mam tego pare sztuk i na nasze pogwarki chyba wystarczaja. Na bardziej powazne nie bardzo mam szanse, jako ze od najblizszej biblioteki ze zrodlami w temacie dzieli mnie ladne pare tys. km A przyjaciol bieglejszych odmnie w tej materii nie bardzo chce mi sie fatygowac. Najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Jasna Góra - Wlodek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 20:18 Witaj Wlodku! Mam nadzieje, że lektura była sympatyczną powtórką historii. To bardzo przyjemne, porozmawiac sobie z kimś na poziomie na forum. Pozdrawiam z Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Jasna Góra - Angela IP: *.vf.shawcable.net 12.06.04, 05:32 Dzieki za mile slowo, ale musze Ci powiedziec, ze kiedys bylem czlonkiem takiego bractwa, ktore mialo za patrona Ksiecia Karola Radziwilla - Panie Kochanku, a lektura obowiazkowa bractwa byly ksiegi Pawla Jasienicy " w tem temacie". I nie tylko. Polecam "Pamiatki Soplicy" Henryka Rzewuskiego .... Moze wlasnie dzieki temu i ciezko zdobywanym miodom przednim cos nam z ciagot do historii pod czaszkami zostalo. A sklad slawiacych Pierwsze Gardlo Rzeczypospolitej stanowili licealisci i technikowicze gorniczy. Niewielu naszych przyjaciol paralo sie potem nauctwem scislem .... A byli tacy co i dramaty dla szkolnego teatrum preparowali... Mimo wrednych czasow i wrednej czerwonej propagandy jakos udawalo nam myslec niezaleznie i o przeszlosci, i tym co nas otaczalo. I jakos wtedy wydawalo sie nam, ze nasze miasto to jedno z ciekawszych miejsc ...do mieszkania. Najlepszego ! Wlodek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Jasna Góra - Wlodek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 11:53 No proszę, to miałeś fantastyczne zainteresowania. Czemu już tego nie kontynuujesz? Przeciez to jest bardzo fascynujące. A ile przy okazji poznałeś historii?! Miłego dzionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Jasna Góra - Angela IP: *.vf.shawcable.net 12.06.04, 19:42 Gość portalu: Angela napisał(a): > No proszę, to miałeś fantastyczne zainteresowania. Czemu już tego nie > kontynuujesz? Przeciez to jest bardzo fascynujące. A ile przy okazji poznałeś > historii?! > Miłego dzionka. Cos mi z tego zostalo i staram sie wbijac na papierze gazetowym jej kawalki do czaszek polskich, a czasem i "oryginalnych" Kanadyjczykow. Ta naukowa historia zajmuja sie moi krajowi przyjaciele i kawalek familii. A i polskich historii tez zdarzylo mi sie troche poznac. Od tych spod Monte Cassino, lagrow, zsylek i z podobnych miejsc. Wszedzie mozna spotkac ciekawych ludzi....Nawet nie trzeba daleko szukac.. Najlepszego Wlodek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Jasna Góra - Wlodek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 13:40 Długo mnie nie było w sieci, ale już teraz będę. To bardzo ciekawe co piszesz. Mam rodzinę w Kanadzie, w Mississauga, ale nigdy nie wspominali, że ktoś pisze o historii Polski. Bardzo dobrze, że tak robisz, bo jeszcze chwilka i nasza kultura, historia i obyczaje pójdą w niepamięć. Ja osobiście uczę moją córkę dobrych obyczajów, które wyniosłam z domu, a które niestety teraz są wyśmiewane. Jeśli potrzebne będą Ci jakieś materiały to śmiało pisz, a w miarę możliwości pomogę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Wlodek/Angela IP: *.vf.shawcable.net 18.06.04, 08:03 Odpowiadasz na : Gość portalu: Angela napisał(a): > Długo mnie nie było w sieci, ale już teraz będę. To bardzo ciekawe co piszesz. Dzieki za dobre slowo. Prawie sie czerwienie:)) > Mam rodzinę w Kanadzie, w Mississauga, ale nigdy nie wspominali, że ktoś pisze o historii Polski. Gdyby zajrzeli do cotygodniowego Gazeta -Magazyn [Vancouver], to pewnie cos mogliby znalezc . Czasami. Ja mieszkam pare tysiecy km na zachod od metroToronto. W okolicy, ktora mnie akurat kojarzy sie doskonale z Zawodziem. Fraser, Pitt i Coquitlam Rivers dookola. Paru elementow jednak mi brakuje do kompletu:))) Jeśli potrzebne będą Ci jakieś materiały to śmiało pisz, a w miarę > możliwości pomogę. Pozdrawiam. - Dzieki serdeczne. Na biezace potrzeby mam troche materialow wlasnego zbioru, a i biblioteka u kombatantow jest calkiem niezla, a w ostatecznosci, to rodzina i przyjaciele tez pomoga. Ja w koncu tylko zmienilem dzielnice.... Nie dysponuje zbyt duzymi zasobami wolnego czasu, ale w koncu bede chyba musial zainicjowac powstanie jakiegos klubu vancouverczykow z czestochowskimi koligacjami, bo troche nas tu jest nad Pacyfikiem. Nawet jedna z naszych krajanek wyzywa sie co tydzien w polskim radiu. Jest porzadna firma kupiecka i pare innych firm prowadzonych przez naszych rodakow. Bardzo dobrze, że tak robisz, bo jeszcze chwilka i nasza > kultura, historia i obyczaje pójdą w niepamięć. - Mam w tem temacie dosyc mieszane uczucia, bo z jednej strony odchodzaca tzw stara polonia z przedwojennymi ziemianskimi, czy mieszczanskimi tradycjami i ..... mlode chamstwo socjalistycznego, blokowego chowu. Jest na co patrzyc i co porownywac.... A i tez co przekazywac tym, ktorzy chca skorzystac. W kazdym razie pole obserwacji mam doskonale.... Najlepszego Wlodek Odpowiedz Link Zgłoś
mgielkapsotnab Re: Jasna Góra na Śląsku? 08.06.04, 08:15 a gdyby nie było jasne to służę pomocą! wyjaśnię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzz Re: Jasna Góra na Śląsku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 11:10 My nie, ale ŻŚlązacy ? Tak! Gdyby się dało to i Jasną Górę przenieśliby do siebie. Wystarczy popatrzeć co wyrabiają w majestacie prawa! Wygasić oiec w hucie i sprowadzać surówkę z Huty Katowice, NBP? zlikwidować w Częstochowie, tylko Katowice, zabierają Sądy na Śląsk, kolejne banki. "Sobiepanowie" ze Śląska robią co chcą z nnaszą Częstochóweczką a za nami nie ma się kto wstawić. Bo kto niby? radni sejmiku? Członkowie władz wojewódzkich? żeby stracić posadki? oni są tam na Śląsku potrzebni, żeby można było mydlić oczy pospólstwu: zobaczcie dopuściliśmy was, równo was traktujemy! ha, ha.... Odpowiedz Link Zgłoś