Dodaj do ulubionych

Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze

03.05.12, 13:14
W swoim kazaniu od ołtarza Jarosław Kaczyński na Jasnej Górze mówi w tej chwili, jak piękne jest te epitafium, te upamiętnienie. Syn polonistki, który mówi te epitafium, te upamiętnienie, sużyli... Cóż, jak polonistka, taki syn...
Obserwuj wątek
    • Gość: papa Czemu nie pojechali do Gietrzwałdu ???? IP: *.prenet.pl 03.05.12, 13:25
    • Gość: młody Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.play-internet.pl 03.05.12, 13:27
      Ale się narobiło. Kolejna tablica, pomnik , epitafium, nazywajcie to jak chcecie. Za iles lat odsłonią kolejną bo to któraś rocznica. W kazaniach katastrofa smolenska to numer jeden - a wiernych raczej ubywa...nie chcę sluchac polityki w kościele. Co za naród.
      • Gość: ktosik Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 13:43
        Niedawno nazwano Kaczyńskiego papieżem kapitalizmu politycznego: nic dodać, nic ująć. Ciągnie profity ze swego związku z Kościołem rzymskokatolickim, wygłaszając kazania podczas nabożeństw od ołtarza - tyle, że Kościół na tym traci. Mnie to akurat nie martwi. Przeciwnie. A co do mamusi: jaka polonistka, taki ...syn.
        • Gość: zażenowany Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.play-internet.pl 03.05.12, 14:53
          Rozumiem, że matka Jarosława była twoją nauczycielką języka polskiego i możesz po latach właściwie ocenić jakość wiedzy, którą ci przekazała.
        • Gość: Eryk Xil Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: 91.210.242.* 03.05.12, 19:00
          Gość portalu: ktosik napisał(a):

> Niedawno nazwano Kaczyńskiego papieżem kapitalizmu politycznego: nic dodać, nic
          > ująć. Ciągnie profity ze swego związku z Kościołem rzymskokatolickim, wygłasza
          > jąc kazania podczas nabożeństw od ołtarza - tyle, że Kościół na tym traci. Mnie
          > to akurat nie martwi. Przeciwnie. A co do mamusi: jaka polonistka, taki ...syn

...syn
          • Gość: Eryk Xil Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: 91.210.242.* 04.05.12, 18:30
            Cenzura usunęła moje wpisy, ale spodobały im się dwa ostatnie ;))

...syn

Chyba nie skumali tematu ;))
            I dobrze, bo tam też debili nie brakuje, więc ...
            • Gość: Eryk Xil Maciorewicz przy korycie. IP: 91.210.242.* 04.05.12, 19:48
              Maciorewicz by utrzymać się przy korycie zjada z łapki jarkacza łajno popijając uryną z pisuaru.

Piękny DUET.
              Czy trzymali się za ręce :((
      • Gość: pierre_dollinsky Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 17:05
        Gość portalu: młody napisał(a):

> Ale się narobiło. Kolejna tablica, pomnik , epitafium, nazywajcie to jak chceci
        > e. Za iles lat odsłonią kolejną bo to któraś rocznica.

Za kilka lat to będzie pomnik na JG, bo Wawel już jest. Objazdowe propagandowe kościelno-pisowskie "szoł" integracyjne musi przecież trwać.
    • Gość: szacunek Każdy spędza 3 maja, jak chce IP: *.ice-net.pl 03.05.12, 13:47
      Każdy spędza 3 maja jak chce. Jedni wyjechali na długi weekend, inni grilują a jeszcze inni ładnie się ubrali i poszli na Jasną Górę się pomodlić. Wolny kraj, wolny wybór.
      Epitafium - to teren Jasnej, mogą sobie wieszać, co chcą na swoim terenie. A rodziny ofiar katastrofy mają prawo czcić i wspominać swoich zmarłych.
      Więcej szacunku i wyrozumiałości jeden dla drugiego.
      Do GW: na Jasnej Górze nie był tylko Maciarewicz i Kaczyński.
      • Gość: do szacun Re: Każdy spędza 3 maja, jak chce IP: *.prenet.pl 03.05.12, 14:05
        Jasne ze Jasna moze sobie robic co chce . Tylko niech juz nie wyciagaja reki po publiczne pieniadze . Na Gaude Mater rowniez . Jak sie bojkotuje miasto to chyba proste
      • Gość: ktosik Re: Każdy spędza 3 maja, jak chce IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 14:14
        A ro
        > dziny ofiar katastrofy mają prawo czcić i wspominać swoich zmarłych.
        > Więcej szacunku i wyrozumiałości jeden dla drugiego.

Yhm... A ja, który czczę i wspominam moich zmarłych krewnych cmentarzu, a nie zas.rywam ich tablicami pamiątkowymi całe państwo, mam prawo powiedzieć, że nie podoba mi się historia smoleńska. W czasie dziewięciodniowej majówki zginie na drogach więcej ludzi niż leciało 10 kwietnia 2010 roku - i co? Pies z kuilawą nogą już o tym nie wspomni po 10 maja 2012 roku...
        • Gość: xyz Re: Każdy spędza 3 maja, jak chce IP: *.183.144.97.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.05.12, 14:38
          Czy wa myślicie ze Kaczyński i Macierewicz przyjechali odsłonić Epitafium Smoleńskie?
          Jesteście w błędzie, oni przyjechali pomodlić się o zdrowie, bo o rozum to już za późno.
    • Gość: antyprostaczek Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.play-internet.pl 03.05.12, 14:55
      Rozumiem, że matka Jarosława była twoją nauczycielką polskiego i możesz po latach właściwie ocenić jakość wiedzy, którą ci przekazała.
      • eryk2 Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze 03.05.12, 15:16
        Gość portalu: antyprostaczek napisał(a):

> Rozumiem, że matka Jarosława była twoją nauczycielką polskiego i możesz po lata
        > ch właściwie ocenić jakość wiedzy, którą ci przekazała.

Naucz się czytać ze zrozumieniem... Gdyby matka Jarosława była moją polonistką, to też bym mówił "te epitafium", "te upamiętnienie", "sużyli". Ponieważ jednak uczyli mnie świetni poloniści, wiem dzisiaj, jak posługiwać się poprawnie zaimkami wskazującymi w różnych przypadkach oraz jak starannie wymawiać sonanty (półsamogłoski w rodzaju "u niezgłoskotwórczego" w słowie "służyli").
    • Gość: artysta Dlaczego 1940 = 2010 ? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.12, 15:12
      niezłe skurw..nstwo PISowskie.. Wypaczanie historii to dopiero zbrodnia. Jaruś i ten cały PIS to groźna sekta, która bawi się historią.
      • Gość: ej Re: Dlaczego 1940 = 2010 ? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.05.12, 15:49
        czy czarna zaraza ma pozwolenie na budowe tego czegos ? Ja chetnie bym wybudował pomnik Gagarina lub innego poległego . Moze byc na placu Bieganskiego
      • Gość: do artysty Re: Dlaczego 1940 = 2010 ? IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 17:33
        Ciebie też jakiś sku...syn zrobił.twojej żonie i córce.historia nie żywa ,ale sprawiedliwa.
    • Gość: fcb Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.pl 03.05.12, 17:01
      Won z Czewy PISuary!
    • Gość: pierre_dollinsky Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 17:02
      eryk2 napisał:

> W swoim kazaniu od ołtarza Jarosław Kaczyński na Jasnej Górze mówi w tej chwili
      > , jak piękne jest "te" epitafium, "te" upamiętnienie. Syn polonistki,
      > który mówi "te" epitafium, "te" upamiętnienie, sużyli...

Dodajmy - wielebny Kaczyński, który wygłasza kazania na JG częściej niż niejaki Jan Paweł II.
      Syn polonistki szczycący się tytułem doktorskim, samozwańczy największy patriota i "zbawca Polski", który nie umie poprawnie zaśpiewać jej hymnu, myli fakty z historii, zaś koszmarno:) dykcjo:) i retoryko:) przemówień (ustawiczne wskazywanie wrogów ludu) budzi podejrzenia o fascynacji Gomułką. Pardon - Gomułko...:)
    • Gość: rozsadek Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.sfc.pl 03.05.12, 17:23
      Ginie wielu niewinnych ludzi wśród nich są dzieci,nikt o nich nie pamięta nikt z pisuarów nie zapyta kto zaopiekuje się osieroconymi dziećmi w jaki sposób i kto im pomoże.(ich konta po katastrofie smoleńskiej pękają w szwach)Do czego to już doszło by ka.czka zastępował księdza przy ambonie ale im to odpowiada bo ka.czka "pierze mózgi" ludziom co nie mają własnego zdania i poglądu na to co się wokół nich dzieje nie rozumie o co chodzi ale ważne ,że powiedział to kaka.czczka lub ksiądz z ambony i się mądruje w sprawie smoleńska i jest lepszym "ekspertem" niż ekspert.Czy agresywny katolik jest katolikiem?!
      • Gość: biskup Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 17:57
        Spokojnie warchoły i reszta tych ogorzałych czerwonych pysków.Będzie dobrze już nie długo.Nawet nie pomoże wasz prezydent niektórych Polaków.Jasna Góra zawsze będzie przyjmowała godnych .ale hołotę nie.Więc nie ma co się podniecać .Do hołoty zaliczam łobuzka T.,który nie ma za grosz szacunku do siebie i dla ludzi i Brodzisława,który po roku zorientował się jak wyglądają barwy narodowe.Mogą mordować , katować i inne .Więc mówię nie euro szmacianej piłce.Walczymy też o godność ludzi w Polsce oszukiwanych we wszelaki sposób.To musi zaboleć i zaboli na euro.Tak jak was .
        • Gość: mały Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.183.130.69.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.05.12, 18:35
          Gościu postu<biskup>
          Ty jesteś taki biskup jak z koziej dupy trąba
          .
          A sakrę biskupią pewnie dostałeś od Kaczyńskiego i Macierewicza.
        • Gość: do biskupa Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.12, 18:39
          Biskup przypomnij mi Jg przyjmowała gubernatora Franka ,czy nawet samego wielkiego wodza.
          A rola jg w laicyzacji polskiego społeczeństwa jest niedoceniana .
          Skutecznie odstraszają Polaków od kościoła
          • Gość: biskup Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 18:49
            Co daje taka gadka: przyjmowała i wojska szwedzkie i rosyjskie i niemieckie i rosyjskie.I dygnitarzy partyjnych co kolanami szlifowali parkiet .Co daje taka gadka i zajadłość twoich tępych wpisów.Za twojego marnego żywota ,nie będzie w kościołach dyskotek.Ludzi chodzi od groma i tak zostanie.I będą chodzić choć byś sraczki dostał i wpisał się 100razy.
            • Gość: artysta do biskupa IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.12, 19:01
              Nie będzie zamiany kościołów w świeckie obiekty?

Zapraszam do czytania statystyk, także tych robionych na zlecenie kościoła katolickiego.

Najstarsza córa kościoła Francja, ultrakatolicka swego czasu Hiszpania czy Irlandia nie mówiąc już o Niemczech, mają dziesiątki jeżeli nie setki kościołów zamienionych w obiekty świeckie.
              Powód? Laicyzacja, brak sponsorów.
              Zaklinanie rzeczywistości nic nie da. Fakty są jakie są. Trzepanie łapkami, czy chodzenie z pochodniami nie zatrzyma pewnego procesu.

A tak po bożemu to o co chodzi z tą sraczką ? jakieś złe wspomnienia? Stoperan polecam ew. tampon w pupę. tylko pamiętaj zmieniaj dość często, bo w upałach, higiena to podstawa.
        • Gość: pierre_dollinsky Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 19:42
          Gość portalu: biskup napisał(a):

> Spokojnie warchoły i reszta tych ogorzałych czerwonych pysków

Masz rację, pocieszaj te ogorzałe czerwone pyski w purpurze. Pasujecie do tego koloru, koleżki i pieszczochy każdego systemu.
          A o godności wiecie tyle, co pies o mechanice kwantowej, umiecie tylko dużo mielić o tym ozorami, jednocześnie dojąc ludzi i państwo. Byle koryto było i kasa wam się zgadzała, kryzys was nigdy nie dotyczy obłudna "nie-hołoto" :)
        • Gość: maniuś Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.play-internet.pl 04.05.12, 09:01
          Mówię NIE takim mętom jak TY, podżegającym do nienawiści narodowej i strzelających w kolano naszej ojczyźnie
          • antropoid Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze 04.05.12, 13:29
            Czyli komu? Watykanowi i jego politycznym przystawkom?

Męta to ty masz - i to dużego - w główce, miłujący (inaczej) bliźniego pajacu.
        • Gość: bbb Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 12:14
          wielka szkoda "dynamic",,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,że ojciec jak cię majstrował nie założył ochraniacza
    • angrusz1 Surge Polonia 03.05.12, 17:41
      hmm , o. Majewski wspomniał " zgoda buduje niezgoda rujnuje "

Taak , ale po wielu tutejszych wpisać widać , że z takimi ludźmi zgody nie będzie i nie należy na to liczyć .

Co do języka polskiego : hmm , ciekawe czy rybak , zwany Kefasem , to mówił poprawnym językiem aramejskim ? A jednak od niego się zaczęło głoszenie ewangelii , mimo iż może mówił " te " .

Wiele sępów tu się zleciało .

Ale nas jest więcej , coraz więcej .
      • Gość: doang Re: Surge Polonia IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.12, 18:46
        ang ,ale rybak zwany Kefasem nie był doktorem prawa jak twój guru od którego
        należy wymagać więcej .
        Chociaż co to za doktorat ,w którym autor wychwala i cytuje klasyków marksizmu
    • Gość: artysta Jaruś znowu nucił Z Ziemi Wolskiej do Polski? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.12, 18:19
      jak przystało na typowego kundelka, polaczka a raczej na prawdziwego Wolaka patriotę?

Żal tych wszystkich prawdziwych katoliczków i klech, którzy ich błogosławią. Jeszcze trochę i zamieni się takie klasztory w jakieś parki rozrywki, może muzea..bo agresywna papka katolicka odstrasza potencjalnych sponsorów tego zjawiska. Jednym słowem laicyzm w Polsce ,dzięki Kaczyńskiemu czy białym klechom ma się dobrze i postępuje. Gatunek na wymarciu to jednak nieproduktywny gatunek..
    • Gość: Eryk Xil Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: 91.210.242.* 03.05.12, 18:57
      eryk2 napisał:

> W swoim kazaniu od ołtarza Jarosław Kaczyński na Jasnej Górze mówi w tej chwili
      > , jak piękne jest te epitafium, te upamiętnienie. Syn polonistki,
      > który mówi te epitafium, te upamiętnienie, sużyli... Cóż, jak po
      > lonistka, taki syn...

Jarkowi nauka języka polskiego stwarza wiele problemów i wiedza w jego główce utrwalała się w wielkim bulu.
      To jest prawdziwa dążność do stanowiska Prezydenta RP.
      Po trupach do celu !
      ...syn
      • Gość: kicha3 Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 19:07
        Lepszy taki na urzędzie niż kłamca ,który robi wodę z mózgu.Ten to chociaż Polak .Jeden Niemiec , drugi Ruski.Mamy króla eryka ,czekam na wejście hrabiego.Każdy dobry może być, kulawy,jąkała .Byle nie kłamca.
        • Gość: Dres Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 20:16
          Chyba Cie posrało.
        • Gość: ktosik Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 13:09
          Ten to chociaż Pola
          > k .Jeden Niemiec , drugi Ruski.

Niemiec? Mówisz o Jarosławie Kłamczyńskim, prezesie Paranoi i Schizofrenii, który razem ze Steinbachową chce odebrać EURO 2012 Ukrainie i zrobić w Niemczech?
          • Gość: pytajnik Re: Kaczyński i Macierewicz na Jasnej Górze IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 10:04
            a co ci po tym Euro na Ukrainie.Bo tusek nic zauważył w kwestii praw człowieka .I Polaków na Litwie.
    • jakischlopaku Odsłonięto Epitafium Smoleńskie. Byli Kaczyński... 03.05.12, 19:27
      normalnie juz rzygac sie chce, jedni o katastrofie drudzy o dobrobycie, media o piłce nożnej.... k-wa jakby w Polsce nie było większych problemów
    • stasiek33 Ale jaja!!!!!!!!!!!!!!! 03.05.12, 20:35
      Kto tych pisowskich przygłupów wpuścił na Jasną Górę!!!!!! Jak można tak zbeszcześcić to święte miejsce! Czy tym paulinom już całkiem rozm odebrało aby tych zdrajców ojczyzny witać z honorami? Czy oni mają pojęcie jakie ci pisowcy czynią zło dla naszej Ojczyzny? Czy oni wiedzą ile w nich nienawiści , podłości i wrogości do drugiego człowieka ? I kościół to popiera i profanuje nawet Wawel aby takich tam z wielką pompą chować??? Wielki wstyd i hańba że taki kościół mamy obecnie dzięki klerowi. Wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: do angrusza Re: Ale jaja!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 21:09
        Ja naprawdę bym chciala iść na mszę, ale mnie wyeliminowano, bo ja się nie zgadzam z pomysłem smoleńskim!
        • Gość: do angrusza Re: Ale jaja!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 21:10
          I co mam z tym zrobić?
          • Gość: kicha3 Re: Ale jaja!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 21:44
            Wstydził byś się neoplusik .Jednego zdania poprawnie nie potrafisz skleić .A zaczynasz rozmowę z nauczycielem.Obejrzałem Ojca Mateusza mój ulubiony serial ,a ty dalej nudzisz.Nie musisz już odpowiadać boś niegodny synu tego.Takie duże wyrośnięte dzieciątko boże.
            • Gość: speleus Re: Ale jaja!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.net.stream.pl 03.05.12, 22:43
              Ło ku..., ale śmy się doczekali czasów? Coś w tym jebanym kraju nie tak jest. Lepiej obejrzyjmy Pancernych i psa, bo leci na peelce. Nie da się wyrobić. Niech już będzie ten 21 grudnia 2012.
        • Gość: Jaś Re: Ale jaja!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.96.232.138.tvksmp.pl 04.05.12, 20:15
          Też zamierzałem jak co roku iść na msze świętą na błonia jasnogórskie, ale zrezygnowałem ze względu na: poświęcenie epitafium, słowo Boże, które miał wygłosić arcybiskup Michalik - znany z wielkiego przywiązania do polityków PiS-u i zaproszonych gości, z których było wiadome że wystąpi najważniejsza persona i do...li rządzącym w naszej kochanej ojczyźnie, etc.... Mógłbym nerwowo nie wytrzymać i zawał bądź wylew gotowy, a tak jestem zdrowszy. Jak zauważyłem było takich osób jak ja duuuuuuuuuuużo więcej, oj więcej. Na błoniach naprawdę było maluśko, oj maluśko !!!!
          • angrusz1 Re: Ale jaja!!!!!!!!!!!!!!! Do Jasia 04.05.12, 20:32
            Twoja sprawa i twoje sumienie .

Piszesz :"Na błoniach naprawdę było maluśko, oj maluśko !!"

Zależy jak patrzeć . Nie byłeś to nie widziałeś . Wielu ludzi było w parku między drzewami , bo upał był niemiłosierny .

A dla wielu ludzi jest to sygnał, że po mszy mógł swoje słowo powiedzieć Jarosław Kaczyński .
            • Gość: dolutka Re: Ale jaja!!!!!!!!!!!!!!! Do Jasia IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.12, 18:54
              angrusz1 napisał:

> Twoja sprawa i twoje sumienie .
              >
              > Piszesz :"Na błoniach naprawdę było maluśko, oj maluśko !!"
              >
              > Zależy jak patrzeć . Nie byłeś to nie widziałeś . Wielu ludzi było w parku międ
              > zy drzewami , bo upał był niemiłosierny .
              >
              > A dla wielu ludzi jest to sygnał, że po mszy mógł swoje słowo powiedzieć Jarosł
              > aw Kaczyński .

O boże to ludzie idą na Jg nie pomodić sie do czarnej madonny ,ale
              słuchać politycznych wystąpien jarka
              ZGROZA
    • ciemnobedzie A niebiosa też się oburzyły. 04.05.12, 08:04
      Na swój sposób zaprotestowało Niebo, kiedy mikrofon w ręku trzymał Jarosław Kaczyński . Ta burza z piorunami która w tym momencie nadeszła pokazała, kto tu rządzi.
      • angrusz1 Polecam ku rozwadze 04.05.12, 08:31
        Autor postu "ciemnobedzie " napisał :" kiedy mikrofon w ręku trzymał Jarosław Kaczyński "

Z murów Jasnej Góry przemawiał J.Kaczyński . Nie pierwszy raz .
        Nie Tusk , nie Bul-Komorowski tylko J.Kaczyński .
        To sygnał .
        Poparcie - tylko J.Kaczyński

A lemingi jak im się znudzi życie na bezrobociu to i zmienią poglądy polityczne .
        Tak więc mamy względną jasność , co do przyszłości politycznej PiS .
        • Gość: congo Re: Polecam ku rozwadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 10:57
          ... angrusz1 - pralnia mózgu nr 5 - dobra robota... pieprzysz jak potrzaskany i tak trzymać ... żeby ułatwić rozróżnienie psychicznych graczy i ich ofiary, traktujących instrumentalnie wiarę i kościół, i wykorzystujących je do swych cynicznych gier politycznych, w których liczy się tylko władza, władza... zdobycie władzy i narzucenie swojego dyktatu...

Kaczyński - JarKacz - to największa zakała Polski ostatnich dwudziestu lat... to zakompleksiony, cyniczny gracz małego formatu współodpowiedzialny za podzielenie społeczności kraju na długie lata... tu nikt, długo nie będzie miał lekkiego rządzenia, tu każdego - wcześniej czy później - wywiozą na taczkach albo odstrzelą...

PiS to mniej niż zer o... pozostali nie lepsi... fabryki ćwierćinteligentów pod pełną parą, wyższe szkoły bezwstydu - dostarczają corocznie kolejnych absolwentów z "papierkiem", łatwy żer dla różnych sekciarzy i pseudopolitycznych szarlatanów...

Tylko Polski żal i Częstochowy żal... prostactwo nadaje ton, polityczna propaganda w rozkwicie... i niewiele poza tym...
        • dziadek63 Re: Polecam ku rozwadze 04.05.12, 11:36
          Śmietnik?
        • Gość: Niewodniczański Re: Polecam ku rozwadze IP: *.apus-net.pl 04.05.12, 14:03
          "A lemingi jak im się znudzi życie na bezrobociu to i zmienią poglądy polityczne .
          Tak więc mamy względną jasność , co do przyszłości politycznej PiS . "

Szanowny Angruszu!

Nawet Lemingi jak ich nazywasz mają na tyle rozsądku, ze nie zagłosują na psychopatów.
          Zabieranie głosu na dzisiejszej "Zrydzydzykowanej" J.G. nie przynosi zaszczytu, wręcz przeciwnie.
          • angrusz1 Re: Polecam ku rozwadze 04.05.12, 18:30
            Pan Niewodniczański pisze :

"Nawet Lemingi jak ich nazywasz mają na tyle rozsądku, ze nie zagłosują na psychopatów.
            Zabieranie głosu na dzisiejszej "Zrydzydzykowanej" J.G. nie przynosi zaszczytu, wręcz przeciwnie. "

Poczekamy zobaczymy . Lemingi jak to lemingi , rozumu politycznego nie mają , dlatego są lemingami .
            A komu wstyd mówić z Jasnej Góry i słuchać tego , temu wstyd . Dla mnie to nie jest wstyd .
            Może takich jak ja jest więcej .
            Poczekamy zobaczymy.
            Na Węgrzech też podczas drugiej kadencji tamtejszy rząd rdzewiał aż całkiem zgnił .
            Jeszcze wiele przed nami .
          • miglanc86 Niewodniczański dzielnie się melduje 06.05.12, 09:54
            W tematach antykościelnych .Prędko tu Tuska nie zobaczymy na murach jasnogórskich .Chyba ,że przybędzie jako relikwia.I prezydent wszystkich Polaków też rzadko .Prędzej na dożynki.Ciekawe czy będzie klasyka przemówienia.Zielona wyspa tak zielona jak zielona jest polska wieś i polskie rolnictwo lol.
            • Gość: Stanisław Re: kretyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 11:57
              ... aleś ograniczony, tępy kretyn... a jakże, obrońca kościoła...
              Gratuluję zainteresowań...
              • Gość: gościu Re: kretyn IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 12:24
                stasiu nie podniecaj się tak tym kościołem ,bo ci żyłka pierdząca od tego wysiłku pęknie.Nadajesz wszędzie gdzie się da , a i tak <bula> łapiesz.Musisz się pogodzić ,że nie wszyscy mają końskie łby.Koni nie obrażam.
                • Gość: Eryk Xil Gdzie podają kaczkę po pekińsku ? IP: 91.210.242.* 06.05.12, 13:54
                  może być po smoleńsku
                  Maciora wszystko zeżre ze stołu Pańskiego !
    • maniek11985 O Boże drogi.... 04.05.12, 09:13
      Poszedłem wczoraj na TE mszę chcąc posłuchać chóru który z okazji Gaude Mater miał wyśpiewać Mszę Świętokrzyską. Przebolałem transparenty nakazujące Tuskowi strzelić sobie w głowę, przebolałem dyskusję "pielgrzymów" z Drohiczyna na temat niemieckości TVNu, nawet wytrzymałem powitanie wszystkich biskupów i innych Kaczyńskich z imienia i nazwiska. Nie wytrzymałem Smoleńska na ustach oszołoma na szczycie mającego wygłosić kazanie.
      Ci ludzie są jak muzułmanie: kto nie jest z nimi temu śmierć!!
      • mikado109 Re: O Boże drogi.... 20.05.12, 06:32
        Polityka to szmata.....Dlatego dobrych i inteligentych ludzi w niej brak
    • stalowyszczor Nic tak nie chroni jasnogórskich mnichów przed kry 04.05.12, 12:55
      Podczas oblężenia Jasnej Góry przez Szwedów w roku 1655 nie było żadnej „cudownej” obrony, a tym bardziej – heroizmu paulinów oraz interwencji niebios. Takie są fakty. A oto jakimi kłamstwami opiewał „geniusz” i „odwagę” przeora Kordeckiego metropolita krakowski kardynał Karol Wojtyła w homilii wygłoszonej w Wieruszowie 6 maja 1973 r.: (...) geniusz dziejowy ojca Kordeckiego sławił w swoich paryskich wykładach największy poeta i wieszcz narodowy, Adam Mickiewicz. (...) Przeor jasnogórski podejmuje swoją decyzję: Nie oddamy Jasnej Góry, będziemy jej bronić do ostatka... Decyzja żołnierska, ale o dziwo, podejmuje ją mnich, kapłan. Widać do takiej wielkiej decyzji trzeba było nie tylko odwagi wodza, ale także poświęcenia i pokory zakonnika.

Jeszcze zanim Szwedzi podeszli pod klasztor, rozważano sposoby i szanse jego obrony. Przeor Kordecki pod ciężarem argumentów wojskowych, po uwzględnie- niu wszystkich za i przeciw, dowódcom zostawia decyzje. Siły obrońców liczyły 160 zaciężnych żołnierzy, 70 zakonników i około 20 rodzin szlacheckich, które znalazły w klasztorze schronienie. Ponadto dysponowano 24 działami i sporym zapasem prochu oraz kul. Stała się jeszcze inna, niezmiernie ciekawa rzecz. Tuż przed przybyciem Szwedów obraz Matki Boskiej Częstochowskiej został wyjęty z ramy, wywieziony w nocy z 7 na 8 listopada 1655 r. do Lublińca na Śląsku i ukryty w zamku Andrzeja Cellariego, a następnie w Głogówku u tamtejszych paulinów. Już początek mitu o cudownej obronie klasztoru zawiera kłamstwo, bo

obrazu, czyli domniemanego sprawcy cudu, po prostu nie było na Jasnej Górze

podczas oblężenia – była tam tylko wierna kopia, ale o tym nie wiedziała nawet załoga klasztoru!
      Wojska pod wodzą generała Müllera stanęły pod Jasną Górą 18 listopada 1655 r. i zaczęło się oblężenie: drobne potyczki, utarczki, wzajemne okazjonalne ostrzeliwanie się bez widocznych efektów i – nade wszystko – rokowania. Ot, cała bohaterska obrona. 26 listopada 1655 r. część załogi – w tym przede wszystkim paulini – zbuntowała się, żądając poddania klasztoru. Kordecki zażegnał bunt podwojeniem żołdu, a świeckich zwolenników kapitulacji wyprawił z Jasnej Góry. Rozkaz Karola X Gustawa (1622–1660) z 12 stycznia 1656 r. po raz kolejny nakazywał gen. Müllerowi przerwanie oblężenia. Aby jednak Szwedzi „zachowali twarz”, ich król polecił zawarcie układu, w którym paulini „oddadzą się na łaskę” i nie będą utrzymywać żadnych kontaktów z polskim królem Janem Kazimierzem. Kordecki przyznaje, że poczynania zakonni- ków (bynajmniej nie na polu walki), doprowadziły do wycofania się napastników.
      Rokowania dotyczyły kwestii obsadzenia klasztoru załogą szwedzką. Kolejne rozmowy, jakie miały miejsce między 15 a 18 grudnia, bardzo urealniły poddanie się obrońców. Kordecki stawiał warunek, aby dowódcą załogi został Polak katolik, co było nie do przyjęcia przez Müllera.
      Nagle, w nocy z 26 na 27 grudnia 1655 r., wojska szwedzkie zwinęły obóz pod Jasną Górą i wycofały się w różnych kierunkach, m.in. Piotrkowa, Kościana, Krakowa i Wielunia. Zanim jednak napastnicy odstąpili, w klasztorze ponownie odezwały się głosy (także paulinów), aby poddać twierdzę. Nastroje te spowodowała wieść, że Szwedzi planują przypuścić szturm. Widząc Szwedów zwijających obóz, obrońcy uznali, że są to przygotowania do ataku. Nie znamy powodów nagłego wycofania się najeźdźców spod Jasnej Góry. Müller jakoś dziwnie ociągał się z odstąpieniem od murów mimo kilkakrotnie ponawianych rozkazów kwatery głównej króla Karola X Gustawa.
      Niewykluczone, iż w końcu otrzymał okup, którego od początku oblężenia domagał się od klasztoru. Przeor Augustyn Kordecki twierdzi natomiast w swych zapiskach, że gen. Müller wycofał się spod Jasnej Góry jedynie za przyczyną słowa i groźnej twarzy poważnej kobiety, która przed nim stanęła.(...) Jenerał przez kobietę, która mu się ukazała, surowo upomniany został, ażeby od oblężenia odstąpił, bo inaczej całe jego wojsko ze szczętem zginie.
      Jak zapewniają kościelni kronikarze, Matka Boska Częstochowska, przechadzając się po murach klasztoru, osobiście celowała z armat do Szwedów. Kordecki opisał przebieg oblężenia w pamiętniku Nowa Gigantomachia..., wydanym jakoby w roku oblężenia, czyli w 1655. Przytoczony jest tam m.in. list z 21 listopada 1655 r. do gen. Müllera, w którym niczego szczególnego nie znajdujemy. I pozostalibyśmy na zawsze w kłamstwie historycznym Kościoła, gdyby nie...

prawdziwy cud!

Oto Theodor Westrin, dyrektor królewskiego archiwum Szwecji, odnalazł oryginał tegoż listu i opublikował w roku 1904. Jego treść zaszokowała badaczy „potopowego” okresu... Okazało się, że przeor Augustyn Kordecki oficjalnie poddał klasztor królowi Karolowi X Gustawowi! Oto co napisał Kordecki w liście do gen. Müllera 21 listopada 1655 r.:
      Ponieważ całe królestwo polskie posłuszne jest Najjaśniejszemu Królowi Szwecji i uznało Go za swego Pana, przeto i my wraz ze świętym miejscem, które dotąd królowie polscy mieli we czci i poszanowaniu, pokornie poddajemy się Jego Królewskiej Mości Panu Szwecji, zgodnie z listem z dnia 28 października, nadesłanym nam przez Wielmożnego Posła Wittenberga. Nasze poddanie się ponawiamy w liście do Warszawy (do króla Karola Gustawa – przyp. BM) na który łaskawej obecnie czekamy odpowiedzi. Jako wierni poddani Jego Królewskiej Mości Króla Szwecji, a naszego Najmiłościwszego Pana, nie myślimy podnosić więcej oręża przeciwko wojsku Waszej Dostojności (tj. Müllera – dop. BM).

Kordecki oddał się więc w opiekę Karolowi X Gustawowi, uznając go za swojego króla. Tym samym obalony został klerykalny mit o bohaterskiej obronie oraz o wierności paulinów polskiemu królowi. Fakty zaprzeczają, że w obliczu niebezpieczeństwa paulini stali przy Janie Kazimierzu.

Ale Kościół dalej budował „cudowną” martyrologię obrony jasnogórskiego sanktuarium,

dopuszczając się rozmaitych fałszerstw i kombinacji. Pamiętnik oblężenia napisany przez Kordeckiego ukazał się z datą wydania 1655 roku. Data miała uwiarygodnić autentyczność i prawdziwość zapisów, czynionych jakoby „na bieżąco”. Trzeba przyznać, iż byłoby to iście cudowne tempo wydania, mając na uwadze, że oblężenie zakończyło się pięć dni przed końcem 1655 roku.
      Z wielu egzemplarzy pierwszego wydania „Nowej Gigantomachii...”, które wpadły w ręce Kościoła, usunięto kartę, na której widniała data: „20 X 1657”, będąca datą kościelnej cenzury i zgody na druk. Tym sposobem chciano zataić fakt wydania pamiętnika dopiero w 1657 roku. Zawarte w nim opisy i relacje były wyolbrzymione, nieprawdziwe i przedstawiające w korzystnym świetle o. Kordeckiego. Chcąc podnieść własne notowania, Kordecki zawyżył liczbę wojsk szwedzkich oblegających Jasną Górę. Według niego było tam 9 tys. jazdy, a w rzeczywistości tylko 1100 i kilkaset piechurów. Kościelni mimo wszystko utrzymują, że Kordeckiego należy uznać za bohatera narodowego. Nie mówią o poddaniu się szwedzkiemu królowi, a fakt „obrony” klasztoru należy – według nich – rozpatrywać w kategorii „cudu”, geniuszu i bohaterstwa Kordeckiego.
      Musi jednak zastanawiać, dlaczego Watykan nie chciał słyszeć o beatyfikacji przeora Augustyna Kordeckiego. Z pewnością w kurii rzymskiej nie chciano mu wybaczyć, że nie tylko poddał katolicki klasztor protestanckiemu władcy, ale na dodatek zdradził katolickiego, prawowitego króla polskiego na rzecz heretyka.

• miglanc86 Re: Nic tak nie chroni jasnogórskich mnichów prze 04.05.12, 21:41
        Była obrona nie fanzol .Bo się rozpisałeś jak byś maturę robił.Dlaczego jedziesz po bandzie i nie piszesz prawdy.Dlaczego jestem ciągle zaszczuty i zakrzyczany przez krzykaczy.Powiem szczerze ,że tego w całości nie przeczytałem .Bo i po co, każdy ma swoją rację.Komu pozwolimy rządzić dalej ,kto daje po bułach .Kto stoi w obronie ,a kto w ataku.Nie pozdrawiam.
        • Gość: za Re: Nic tak nie chroni jasnogórskich mnichów prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 09:45
          ... typowy miglanc - dłuższego teksu niż instrukcja obsługi prezerwatywy nie przeczyta bo to go męczy, a żeby przeczytać uważnie i ze zrozumieniem to nie ma co marzyć, ale gada i gada...
          A prawda znana ludziom wykształconym i potrafiącym korzystać ze źródeł informacji:

"... Okazało się, że przeor Augustyn Kordecki oficjalnie poddał klasztor królowi Karolowi X Gustawowi! Oto co napisał Kordecki w liście do gen. Müllera 21 listopada 1655 r.:
          Ponieważ całe królestwo polskie posłuszne jest Najjaśniejszemu Królowi Szwecji i uznało Go za swego Pana, przeto i my wraz ze świętym miejscem, które dotąd królowie polscy mieli we czci i poszanowaniu, pokornie poddajemy się Jego Królewskiej Mości Panu Szwecji, zgodnie z listem z dnia 28 października, nadesłanym nam przez Wielmożnego Posła Wittenberga. Nasze poddanie się ponawiamy w liście do Warszawy (do króla Karola Gustawa – przyp. BM) na który łaskawej obecnie czekamy odpowiedzi. Jako wierni poddani Jego Królewskiej Mości Króla Szwecji, a naszego Najmiłościwszego Pana, nie myślimy podnosić więcej oręża przeciwko wojsku Waszej Dostojności (tj. Müllera – dop. BM).

Kordecki oddał się więc w opiekę Karolowi X Gustawowi, uznając go za swojego króla. Tym samym obalony został klerykalny mit o bohaterskiej obronie oraz o wierności paulinów polskiemu królowi. Fakty zaprzeczają, że w obliczu niebezpieczeństwa paulini stali przy Janie Kazimierzu. "

Więcej pokory wobec faktów i mitów, więcej przykładów dobrego życia niż wyniszczającej Ojczyznę cynicznej gry politycznej z Jasną Górą w tle...
          • miglanc86 Re: Nic tak nie chroni jasnogórskich mnichów prze 06.05.12, 09:40
            Użycie kondoma :po użyciu umyj ,wysusz ,nie wyrzucaj.Może się jeszcze przydać.Ameryki z tymi rewelacjami to nie odkryłeś.Poczytaj jeszcze o wojskach rosyjskich c, co mieszkali na Jasnej.O wojskach niemieckich co zabronili pielgrzymowania.A sami bonzowie niemieccy pielgrzymowali licznie .Pisałem kiedyś o tym ,ale twoje oczy zaropiałe od nienawiści tego nie zobaczyły.Z tymi co opisałem wyżej oczywiście w twoim mniemaniu układali się paulini.Poczytaj sobie gościu o marszałku Koniewie ,który uratował Kraków i Częstochowę ,wraz z Jasną .A rajcy krakowscy wyrzucili Koniewa z ulic i pamięci.Ja pokorę mam dla ludzi uczciwych i przynoszącym chlubę naszemu miastu.Nie dla nawiedzonych proroków ,jątrzącym i gryzącym każdy bzdet.
            • Gość: za Re: miglanc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 11:53
              miglanc86 z tymi twoimi " oczami zaropiałymi od nienawiści" jesteś klinicznym przypadkiem katola - najgorszego wydania człowieka nienawidzącego, bez wiary... takiego co to modli się pod figurą...a diabła ma za skórą... szczyty obłudy... zniechęcające, odpychające...brrr...
            • Gość: gość Re: Nic tak nie chroni jasnogórskich mnichów prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.12, 20:44
              "miglanc86"- Ty o Koniewie za mało wiesz i pewnie Twoja wiedza pochodzi z "komunistycznej
              encyklopedii".
              Powiem Twoim językiem,- poczytaj o Koniewie, -ale nie tylko w książkach z PRL-u!

Wykształcenia wyższego nie masz,-gdybyś miał,- to byś wiedział,- co studenci w Krakowie robili
              z pomnikiem Koniewa!
              Napisał bym Ci więcej.... podjąłem decyzję,-szkoda dla Ciebie czasu!
              Módl się o zdrowie,-o rozum już za późno.
    • januszek1945 angrusz, szacunek! 06.05.12, 08:18
      Boli niektórych bardzo, oj boli, że wasza palikociarnia, postbolszewia i popaprańcy nie mogą przemówić z Jasnej Góry! A pragną! Oleksy... mówi wam to coś?
      • Gość: biskup Re: angrusz, szacunek!i sierpem i młotem czerwoną IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 10:34
        Kogo obchodzi Euro .Król eryk 2 VII zasiadł znowu na tronie i 60 poddanych się wpisało.Jak to jest ,że na zimę zamykają .A na wiosnę wypuszczają.Zgłaszam pretensję do zakładu opiekuńczego w Lublińcu koło Częstochowy.To jest zmowa służb specjalnych.
        • Gość: gościu Re: angrusz, szacunek!i sierpem i młotem czerwoną IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 12:08
          król eryk VII walniety i jego pomatołki wraz czerwonymi dupo lizusami.
      • Gość: Jan Re: angrusz, szacunek! IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 15:27
        anuszek1945 napisał:

> Boli niektórych bardzo, oj boli, że wasza palikociarnia, postbolszewia i popapr
        > ańcy nie mogą przemówić z Jasnej Góry! A pragną! Oleksy... mówi wam to coś?

Tak januszku, sam bym chciał przemówcić z jasnej góry, albowiem publiczność tram jest bardzo podatna na manipulację i mógłbym mieć z tego nie lada profity. Szkoda że rozumem do pięt Oleksemu nie dorastasz bo bzdur byś nie pisał tu na forum.
        • Gość: licho Re: angrusz, szacunek! IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.12, 18:50
          Gość portalu: Jan napisał(a):
          "Tak januszku, sam bym chciał przemówcić z jasnej góry, albowiem publiczność tra
          > m jest bardzo podatna na manipulację i mógłbym mieć z tego nie lada profity. S
          > zkoda że rozumem do pięt Oleksemu nie dorastasz bo bzdur byś nie pisał tu na fo
          > rum. "

Do licha Oleksy to przecież trochę starszy lewicowy kumpel
          jarka .
          Np Janie bardzo brzydko ,bardzo brzydko obrażać kumpla Jarka.
          On ci tego nie daruje
    • januszek1945 do jana 06.05.12, 17:28
      Uważasz, że to forum tylko dla bolszewii?
    • Gość: kasjer kredyty?skad sa pien iadze IP: *.adsl.alicedsl.de 11.05.12, 11:18
      Uwaga! Bardzo ważne!
      Kazdy musi to wysluchac, przeczytac zanim nie zdejma tego z internetu,
      zanim nie wpadniemy w okowy globalnego niewolnictwa!
      Zerknijcie na link ponizej dopóki jest dostępne i przeslijcie dalej:

www.youtube.com/embed/_4eCf6UclR4?rel=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka