ushi666
14.05.12, 21:02
Zarejestrowałam się, złożyłam wniosek, przyznano mi dotację na własny, mały interes. Ja i mój synek mieliśmy wiele nadziei, planów w związku z przyszłą, małą firmą, niestety...
Rzecz dla mnie nie do przejścia - załatwić w Częstochowie poręczenie cywilne osoby, która miałaby netto 1600 i umowę o pracę do czerwca 2014. Pochodzę z drugiego końca Polski, stamtąd przyjedzie mój brat jako jeden z poręczycieli (razem z całą rodziną zresztą, bo podpis żony też potrzebny), tu przyjechałam "za mężem", który sprowadził mnie do pozycji klientki ośrodka interwencji kryzysowej, jako ofiarę przemocy. Jestem z nim w trakcie rozwodu. Mam jakichś znajomych - ale albo mają umowy na kilka miesięcy w przód, albo najniższą krajową na tychże umowach, albo z innych jeszcze powodów się nie nadają. Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Czy urząd czasem odstępuje od poręczenia cywilnego dla innych form zabezpieczenia (np akt notarialny o poddaniu się egzekucji)? Nie chcę wylądować w opiece społecznej, dobrze sobie przemyslałam działalność jaką chcę prowadzić, nie chce mi się wierzyć, że przez takie coś pożegnam się z planami. Na załatwienie formalności mam juz niecałe 2 tygodnie...