Dodaj do ulubionych

Poręczenie w UP

14.05.12, 21:02
Zarejestrowałam się, złożyłam wniosek, przyznano mi dotację na własny, mały interes. Ja i mój synek mieliśmy wiele nadziei, planów w związku z przyszłą, małą firmą, niestety...
Rzecz dla mnie nie do przejścia - załatwić w Częstochowie poręczenie cywilne osoby, która miałaby netto 1600 i umowę o pracę do czerwca 2014. Pochodzę z drugiego końca Polski, stamtąd przyjedzie mój brat jako jeden z poręczycieli (razem z całą rodziną zresztą, bo podpis żony też potrzebny), tu przyjechałam "za mężem", który sprowadził mnie do pozycji klientki ośrodka interwencji kryzysowej, jako ofiarę przemocy. Jestem z nim w trakcie rozwodu. Mam jakichś znajomych - ale albo mają umowy na kilka miesięcy w przód, albo najniższą krajową na tychże umowach, albo z innych jeszcze powodów się nie nadają. Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Czy urząd czasem odstępuje od poręczenia cywilnego dla innych form zabezpieczenia (np akt notarialny o poddaniu się egzekucji)? Nie chcę wylądować w opiece społecznej, dobrze sobie przemyslałam działalność jaką chcę prowadzić, nie chce mi się wierzyć, że przez takie coś pożegnam się z planami. Na załatwienie formalności mam juz niecałe 2 tygodnie...
Obserwuj wątek
    • Gość: jadwi1 Re: Poręczenie w UP IP: *.prenet.pl 15.05.12, 23:32
      takie czasy, taka praca i takie umowy.... szkoda gadać, ale druga strona medalu to odpowiedzialność takiego poręczenia, ja mam złe doświadczenie. Dobra koleżanka zawiodła moje zaufanie do podobnej przysługi /co miesiąc ponaglanie o spłatę / i teraz absolutnie nie podejmę się komuś poręczyć,nawet kosztem utraty dobrych układów towarzyskich, ale życzę powodzenia !
      • ushi666 Re: Poręczenie w UP 16.05.12, 00:30
        Odpowiedzialność jest - fakt, ale w tym przypadku to nie jest największy argument. W końcu nie chodzi o kredyt, a warunki, jakie należy spełnić, żeby dotacja pozostała dotacją (bezzwrotną), nie są kosmiczne. Tylko właśnie - taka praca i takie umowy, oraz fakt, że np. przedsiębiorca poręczycielem być nie może. 67-letnia emerytka też nie. Trochę zniechęca fakt, że miejscowy urząd w ogóle nie bierze pod uwagę innych form zabezpieczenia - np aktu o poddaniu się egzekucji, który figuruje "jak byk" wśród propozycji zabezpieczeń na formularzu wniosku. Właśnie o tym myślałam w swoim przypadku, teraz wiem, że nie przejdzie. Cóż, pozostaje ściągać poręczycieli z rodzinnych stron :(
    • Gość: lol Re: Poręczenie w UP IP: *.182.38.43.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.05.12, 23:55
      Niezła bajeczka... Pachnie ściemą na kilometr. To jak starałaś się o dotację, nie czytałaś warunków przyznania dotacji? Pisze tam jak byk - że jednym z warunków jest poręczenie... To jak masz już problem z poręczeniem, to jak sobie poradzisz z resztą wyzwań, przed jakimi staje każdy przedsiębiorca?? Idź lepiej do UP i oddaj pieniądze - nich wykorzystają to Ci, którzy wiedzą jak się za to zabrać....
      • ushi666 Re: Poręczenie w UP 16.05.12, 00:18
        Widzę, ze nie do końca wiesz, o czym piszesz, więc po co..?
    • Gość: swin Re: Poręczenie w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 10:20
      sqrfysssyńskie przepisy w wykonaniu oszustów z koalicji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka