gustaw.kramer 03.09.12, 11:47 Lewak z magistratu chciał zrobić pokazówkę chwaląc się nie swoją inwestycją i wyszło jak wyszło, wstyd i żenada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zbitarz Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 12:00 A Ty prawiczku zrobiłbyś to wszystko oczywiście lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gustaw.kramer Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło 03.09.12, 12:41 dziecko z przedszkola zrobiłoby to lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenLee Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 13:08 Troche Ci nie poszlo z tym "prawiczkiem". Chyba zapomniales kto de facto stoi za Tramwajem na Bleszno, rudo-czerwony dostal w spadku jedynie sama budowe inwestycji ktora zostala klepnieta przez prawicowego prezydenta. Wiec zero zaslug komucha w tramwaju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 12:05 Czekałem "cierpliwie" 40min na przystanku Dworzec PKS w stronę estakady.. dwa razy "1", raz "2" ... "3" nie widziałem. W stronę północy coś jechało. Pod estakada wielkie zamieszanie, mase techników rozkopywania kabli itp. Czy nikt naprawdę wcześniej tego nie testował?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.play-internet.pl 03.09.12, 12:13 wszystko się unormuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.alfanet24.pl 03.09.12, 12:15 co ty powiesz, niesamowite Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektyw-ny Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.96.228.107.tvksmp.pl 03.09.12, 12:16 Spoko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artemis Re: Może warto zaprzyjaźnić się z rowerem? IP: 212.87.241.* 03.09.12, 16:58 Chciałbym tylko przypomnieć o takim wynalazku jakim jest ROWER. Kondycja, zdrowie, brak emisji spalin, brak hałasu, niemal zero kosztów, brak problemów z parkowaniem, brak korków, niezależność, niezawodność i pewność dotarcia na czas. Miasto pełne rowerów to miasto ciche ze świeżym powietrzem. Jeżdżę oczywiście samochodem ale tylko wtedy, kiedy muszę, jeśli mam wybór, wybieram rower i innych też zachęcam. Kiedy wreszcie samochód przestanie być w Polsce synonimem luksusu, zamożności a zacznie być wyłącznie jedną z alternatyw wśród rozmaitych środków transportu? Holendrzy i Duńczycy zarabiają więcej od nas i nie wstydzą się jeździć rowerami. Odkąd miasta zakorkowały się, samochód nie jest już tym, czym był kiedyś, dziś jeżdżąc zalatwiam wiele spraw znacznie szybciej niż poruszając się samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: Może warto zaprzyjaźnić się z rowerem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 21:35 artemis Rower nie daje pozycji społecznej w Polsce. Jak jedziesz na rowerze to jesteś "dziad" w rozumieniu zmotoryzowanych i tych stojących na przystankach. Holendrzy, Duńczycy są ponad to i są praktyczni, nam tego brakuje. Ja też śmigam na rowerku po mieście i nie uważam żebym był stratny czasowo w stosunku do komunikacji miejskiej. No może trochę na dystansie przez całe miasto ale zyskuję 3 PLN które bym wydał na bilecik. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starosć nie radosć Re: Może warto zaprzyjaźnić się z rowerem? IP: *.proxy.aol.com 04.09.12, 02:38 Macie jeszcze w waszym wieku tyle energii, że moglibyscie jadąc damskim rowerem przewieźć jeszcze kobiete "na ramie". Zobaczycie, że z czasem to się zmieni i chcąc nie chcąc będziecie musieli przesiąsć sie do komunikacji miejskiej. Cieszcie się zyciem dopóki jest to możliwe. Jak to mówią, starosć nie radosć, ale i młodosć nie wiecznosć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Może warto zaprzyjaźnić się z rowerem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.12, 06:56 to przy naszej komunikacji w Cz-wie życzę Ci dużo zdrowia abyś jak najdłużej MÓGŁ śmigać na tym rowerku. Bo ja niestety nie mogę i jest to ode mnie niezależne. Tak samo jak w przypadku wielu innych osób . Ciekawe kto mi zapłaci za taksówkę, którą musiałam wziąć bo zlikwidowano autobusy a tramwaj miał przerwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wincent Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.09.12, 11:51 Rozruch takiej inwestycji najczęściej trwa od 6-12 miesięcy i każdy jęczący niedouk powinien się na to przygotować. Taka jest,specyfika tak dużych i skomplikowanych inwestycji. Ale pismami i jęczywołki omnibusy wiedzą wszystko najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
martin102 Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kłopo... 03.09.12, 12:36 Zwiększyć parokrotnie pensje i dać jeszcze więcej przywilejów dla pracowników MPK, np. darmowe bilety tez dla ich znajomych!!! Może wtedy ta hołota weźmie się porządnie do roboty, bo tak to nie mają odpowiedniej motywacji!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leluri moja jazda inauguracyjna TnB 03.09.12, 12:42 Do Dyziek - ja też miałam spacerek..... Spokojna, że trzy instytucje trzymają pieczę nad moim podróżowaniem, kilka minut przed godz. 9,00 stanęłam na przystanku Wrzosowiak w oczekiwaniu na przyjazd tramwaju. Mój niepokój wzbudziło kilka osób niecierpliwie przestępujących z nóżki na nóżkę. O 9.05 jedna z pań poinformowała zebrany tłumek, że tramwaju nie ma od ok 20 min. Bardziej miarodajnych informacji udzielił dyspozytor MPK - zabrakło prądu, nie wiadomo kiedy wróci napięcie, specjaliści szukają usterki- na moje pytanie czy autobusy zastępcze będa kursowały padło krótkie NIE. Wszyscy potencjali pasażerowie grzecznie udali się bądź per pedes , bądź na przystanek "20" coby się wydostać dalej. Jak wrócić spod Sezamu? - tramwaje nadal nie "chodziły". Najbliższy planowy przyjazd "20" to 10.03, ( kursuje co pół godziny), a ja o tejże godzinie byłam umówiona w domu, więc ponownie wróciłam pieszo, oczywiście spóźniona. Celem mojej wyprawy był bankomat PKO, który ...jak pech to pech.... był nieczynny z powodu braku zasilania ,więc kupiłam pół kg śliwek i "pędem" wróciłam na umówione spotkanie. Podróż miała trwać ok. pół godziny, trwała ponad godzinę. Mój wniosek : 1) zainstalować bankomat w okolicy kościoła przy ul.Orkana, a może już jest koło Lewiatana przy Sportowej, tylko ja nie wiem ? 2) zmobilizować MPK do szybkiej reakcji na nieprzewidziane wydarzenia blokujące regularne kursowanie tramwaju typu: brak zasilania, usterka trakcji, wypadek na torach , zalanie torowiska pod wiaduktem, itd a życie dopisze inne scenariusze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: moja jazda inauguracyjna TnB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 12:49 "> 1) zainstalować bankomat w okolicy kościoła przy ul.Orkana, a może już jest koł > o Lewiatana przy Sportowej, tylko ja nie wiem ?" W Lewiatanie na Sportowej już od dawna jest bankomat, drugi najbliższy kościoła jest w Intermarche. Odpowiedz Link Zgłoś
leluri Re: moja jazda inauguracyjna TnB 03.09.12, 13:07 Gość portalu: domino napisał(a): > W Lewiatanie na Sportowej już od dawna jest bankomat, drugi najbliższy kościoła > jest w Intermarche. :) dziękuję, przepraszam,że nie sprecyzowałam, chodzi mi o bankomat PKO BP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOhm Re: moja jazda inauguracyjna TnB IP: *.play-internet.pl 03.09.12, 16:21 > Gość portalu: domino napisał(a): > > > W Lewiatanie na Sportowej już od dawna jest bankomat, drugi najbliższy ko > ścioła > > jest w Intermarche. > > :) dziękuję, przepraszam,że nie sprecyzowałam, chodzi mi o bankomat PKO BP Zmień bank to ułatwi Ci życie. PKO BP to relikt, ludzie stoją w ogonkach do ich bankomatów. Znajdź sobie bank który za darmo pozwala na wypłacanie w dowolnym bankomacie sieci Euronet. Jest chi trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: moja jazda inauguracyjna TnB IP: 109.95.31.* 03.09.12, 16:53 > Zmień bank to ułatwi Ci życie. PKO BP to relikt, ludzie stoją w ogonkach do ich > bankomatów. Znajdź sobie bank który za darmo pozwala na wypłacanie w dowolnym > bankomacie sieci Euronet. Jest chi trochę. Dokładnie. Jest wiele banków i wiele kont, które są darmowe (niewielkie wymogi do spełnienia by konto było całkowicie darmowe) i wszystkie bankomaty w Polsce za friko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: moja jazda inauguracyjna TnB IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.09.12, 18:27 xxx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 12:44 ... kolejny, nie pierwszy i nie ostatni, niestety, przejaw amatorszczyzny i pogardy urzędującej "władzy" dla merytorycznej kompetencji w wykonywaniu zadań publicznych... odfajkować, a potem się zobaczy... poprawianie knotów dokumentacji projektowej, brak koordynacji decyzji (parametry tramwajów, torowiska, układy sterujące, etc), pośpieszne odbiory prac, "pływające" tramwaje... zapewne jeszcze nie raz usłyszymy o nowych tramwajach...i kłopotach, i kosztach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 12:50 Zwłaszcza, iż jesteśmy pierwszymi odbiorcami TWIST - ów i nikt na dobra sprawę nikt nie wie jak sprzęt zareaguje np. na polska zimę. Dlatego ja preferuje autobusy. Mogą się opóźnić, ale dojada jak nie jedna to inna droga. Nasze częstochowskie metro to czysta amatorszczyzna - padnie jeden tramwaj stoją wszystkie. A tak na marginesie składam gratulacje dla mieszkańców Wrzosowiaka i Błeszna, co dali się jak dzieci wpuścić w tramwaj efekt będzie taki, iż tak mieliście autobusy a teraz nie będziecie mieć ani tramwaju ani autobusów. Mam nadzieje, iż mieszkańcy Parkitki wykażą się większym rozsądkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: straszne Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.09.12, 13:09 głupoty kolego opowiadasz... ja ogół jeżdżę autem, więc komunikacji nie znam, ale stojąc w korku widzę ile tramwai jedzie bez zbędnych przestoi - a autobusy stoją. oczywiście, wszystko powinni dopracować przed wpuszczeniem ludzi i likwidacją autobusów, ale kilka dni pewnie wszystko naprostuje, a później latami ludzie będą jeździć bez stania w korkach, a ty spokojnie wsiadaj w autobus i stój tak jak ja - w korku... P.S mieszkam 50m od linii tramwajowej - jest to największa udręka mojego życia - stan torów i taboru nie pozwala nawet na uchylenie okna latem - nie da się spać, nic tylko pisk kół, trzaskanie drzwiami itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.prenet.pl 03.09.12, 13:27 taaa.... lepsze są ryczące, kopcące, smrodzące i trujące autobusy. Inne "zalety" to .m.in. stanie w korkach, brak klimatyzacji ( a twisty mają) niszczenie i zapychanie dróg, mniejsza pojemność. Oczywiście puszczenie tramwajów na żywioł to była granda ale wyciaganie stąd wniosków na lata to przesada. trzymam kciuki za tramwaj na Parkitkę. Inni - Kraków, Poznań, Osztyn W_wa Elbląg, inwestują w tramwaje i dobrze robią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jessienna Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.trustnet.pl 03.09.12, 13:09 Zabrali autobusy z jessiennej, sportowej, orkana, i jak mamy dojechac do pracy szkoły itp.?? Kpina ze tak duze osiedle nie ma polaczenia autobusowego. A awarie prądu zdarzają się zbyt często nie raz tramwaje nie jeździły po 2 godziny. Zwrócić 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 14:23 A mi nowy tramwaj pasuje, bo mam zajebiście blisko do szkoły. Nie mów za wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 17:40 wrócić 10 na starą trasę to samo 20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 22:31 20 belzebubie jest na starej trasie, na tej trasie jeździła przed budową linii !! Odpowiedz Link Zgłoś
tomisos Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kłopo... 03.09.12, 13:21 wszystko na szybko. I dlatego "u nas" zanim linia ruszy każdy motorniczy musi przejechać się kilka razy a trmawaje kursują może nawet 2 miesiące bez ludzi po nowym odcinku. www.tramwajowy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.strefa.com 03.09.12, 13:43 Zabranie autobusów z tak dużego osiedla uważam za kpinę. Tramwajem nie dojedzie się pod Galerię Jurajską, czy Szpital Parkitka. Wcześniej połączenia te istniały. Nikt wcześniej nie wspominał o tak radykalnych cięciach. Odpowiedz Link Zgłoś
leluri Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło 03.09.12, 14:07 Gość portalu: ina napisał(a): > Zabranie autobusów z tak dużego osiedla uważam za kpinę. Tramwajem nie dojedzie > się pod Galerię Jurajską, czy Szpital Parkitka. Wcześniej połączenia te istnia > ły. Nikt wcześniej nie wspominał o tak radykalnych cięciach. a czy ktoś pytał ? mieszkańcy dzielnicy uważali, że do tego dobrego dostaną jeszcze lepsze ;) a tu figa. Tramwaj musi na siebie zapracować, więc adios "dziesiąteczka". Na rehabilitację na łódzką leczyć chore kosteczki pojedzie się z laseczką , tramwajkiem i "dziesiąteczką" z przesiadeczką ,po nie odśnieżonych uliczkach i peronikach . hłe, hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do magistratu Re: wielka katastrofa redaktorów IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 14:08 musicie się bardziej starać, bo jak widać częstochowianie to bardzo wymagający mieszkańcy :) mało im że tramwaj jedzie 3 miesiące wcześniej, więc czepiają się regulacji świateł, z czym i tak będzie problem póki ruch pieszych na skrzyżowaniu z jagiellońską nie zostanie przeniesiony na kładki o ile kładki kiedykolwiek powstaną ... wielkie kłopoty i żenada to siedzieć na dup.ach i twardo krytykować cudzą pracę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzos Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.isd-hcz.com.pl 03.09.12, 14:10 Z dobrze skomunikowanego osiedla robią dziurę. Odcięli nas od wielu uczęszczanych miejsc. Ale, przeciwko protestowała jedynie Gajowa (nie chcieli i nie mają) oraz jeden facet z Błeszna (który został ośmieszony). Podobno wszyscy byli zachwyceni budową torowiska. A przecież to było do przewidzenia że coś za coś - te tramwaje jeździły by puste gdyby została 10-tka. Ponadto miały być ciche a jakie są? Na całe osiedle niosą się te grzmoty jak przejedzie (co też było do przewidzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta. Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. IP: *.play-internet.pl 03.09.12, 14:15 Każdy ma prawo pisać ,krytykować bez imiennie itd.Najważniejsze ,że tramwaj nr 3 ruszył-te drobne usterki zostaną usunięte a ludzie którzy mieszkają tam od krótkiego okresu przyzwyczają się do zmiany kursów.Może to będzie trudne ,ale jak się na wsi mieszkało przez lata i autobus był 2-3 razy dziennie -ludzie też mieszkali i swoje żale mieli do nie wiadomo kogo.Wszystkich połączeń może trudno jest każdemu dopasować,ale planiści coś zmienią tak żeby było dobrze. Na razie chyba żadnej linii autobusowej w tamtej okolicy nie skasowano tak ,że te wypowiedzi są bzdurne.Przejechałem całą linię nr 3 jako turysta i uważam ,że tramwaj w nowej dzielnicy jeżdzi bardziej cicho niż na ul Kościuszki czy 1000-leciu.A malkontentów nigdy nie brakuje .Na otwartą linię kilka lat temu do dzielnicy Północ też były narzekania-a teraz. Odpowiednie służby MPK i UM są od tego aby czynić obserwację i usuwać ewentualne usterki techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 14:16 Jakie znowu wielkie cięcia? 10-tce i 20-tce delikatnie zmieniono trasy, 19-tka jeździ jak dawniej. Czyli autobusów nie ubyło a dodatkowo pojawił się tramwaj dość często śmigający (oczywiście po wyeliminowaniu wszystkich niedogodności które dziś "wyszły w praniu"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec miasta Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno-linia nr 3 IP: *.play-internet.pl 03.09.12, 14:27 Tramwaj linii nr 3 To będzie najważniejszy temat w Częstochowie przez najbliższe dni.Największa inwestycja miasta ostatnich 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyPARTIA Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno-linia nr 3 IP: *.183.134.172.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.09.12, 14:49 Jak zwykle każda inwestycja w Częstochowie to KICHA !!!! A może panie Matyjaszczyk kogoś za tą kichę trzeba zwolnić i odwołać ze stanowiska ?!?!? Gdybym ja w swojej pracy "zawalił" to wyleciałbym w ciągu pieciu minut !!!! Ale TAM zapewne są przydupasy pana prezydenta i jeszcze awansują na wyższe stanowiska !!!!! Głosowałem na WAS czyli na SLD ale teraz mam już was w du-pie !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leluri Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 14:51 "20" jeździ z częstotliwością co pół godziny, po szczycie raz na godzinę. linii "10" delikatnie zmieniono trasę przez wycięcie Orkana, w zamian dając tramwaj kursujący z dużą częstotliwością. Niestety, tramwaj jest " towarzyski", jak jeden stanie to z nim wszystkie jadące za nim, w przeciwieństwie do autobusów- jeden "wypadnie", podjeżdża drugi z następnego kursu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 15:03 Nasze tramwaje sa nawet bardzo towarzyskie. Jak nawali jedne stoją wszykie na całej linii. Po za tym nasze tramwaje są ciepłolubne jak przyjdzie zima i mróz to też lubią sie psuć. A autobus jak zapali to pojedzie. Dlatego mimo wszytko jestem zdanai iz pomimo stanai w korkach autobus jest nieco lepszym środkiem transportu zwłąszcza w Cz-wie gdzie linia trawajowa jest specyficznei zrobiona i tramwaje dosc regularnie maja awarie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.static.3s.pl 10.09.12, 09:41 O ile pamiętam ze Śląska, to jak się tramwaj psuje, to go następny spycha do najbliższej pętli czy żeberka, a potem się go odholowuje do zajezdni. Tramwaje nie tolerują partaczy, a tych niestety w Polsce nie brakuje. Ile razy byłem w Wiedniu - a spędziłem tam trochę czasu - to nie spotkałem się z problemem w kursowaniu tramwajów, a sieć wiedeńska jest większa od górnośląskiej i ruch tam jest x3, albo x4... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: do domino IP: 109.95.31.* 03.09.12, 17:06 Gość portalu: domino napisał(a): > Jakie znowu wielkie cięcia? 10-tce i 20-tce delikatnie zmieniono trasy, 19-tka > jeździ jak dawniej. Czyli autobusów nie ubyło a dodatkowo pojawił się tramwaj d > ość często śmigający (oczywiście po wyeliminowaniu wszystkich niedogodności któ > re dziś "wyszły w praniu"). Zanim 10 zrobiono z 27, to zabrano 26. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 17:21 "Zanim 10 zrobiono z 27, to zabrano 26. " Zanim zabrano linię 10 - nie było linii 3. :) Po prostu ekonomicznie nie opłaca się aby dublować linie 3 i 10 od Błeszna do estakady. Bardziej się opłaci puścić je wzdłuż różnych blokowisk - to da więcej pasażerów. Naprawdę to taki wielki ból przesiąść się na węźle komunikacyjnym jakim jest estakada? Tym bardziej, że bilet półgodzinny wydłużono do 45 minut bez podnoszenia ceny... No jeśli wielki ból to zawsze jest alternatywa - taksóweczka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: do domino IP: 109.95.31.* 03.09.12, 17:39 Zanim zabrano linię 10 - nie było linii 3. :) Po prostu ekonomicznie nie opłaca > się aby dublować linie 3 i 10 od Błeszna do estakady. Bardziej się opłaci puśc > ić je wzdłuż różnych blokowisk - to da więcej pasażerów. Naprawdę to taki wielk > i ból przesiąść się na węźle komunikacyjnym jakim jest estakada? Tym bardziej, > że bilet półgodzinny wydłużono do 45 minut bez podnoszenia ceny... No jeśli wie > lki ból to zawsze jest alternatywa - taksóweczka. :) Dla mnie akurat to nie problem, ponieważ ja mieszkam na Gajowej i do starego tramwaju miałam i mam blisko, jak też pod Estakadę i najczęściej mam bilet miesięczny. Natomiast rozchodzi mi się o to, że jak powstał pomysł nowej linii tramwajowej to nie powiedziano nam, że jak będzie nowy tramwaj to nie będzie autobusów. Trzeba było to jasno i wyraźnie powiedziec i nie byłoby teraz takiego hałasu i ciekawe czy większośc opowiedziałaby się za tym tramwajem. Mnie np. bardzo pasowało 26 na Grabówkę, 19 jeździ rzadko na Grabówkę , 27 (10) na Parkitkę. Po za tym miały byc tylko nowe tramwaje. Z tego co czytam, to nawet w grudniu na nowej linii nie będzie wszystkich składów nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 17:56 "Mnie np. bardzo pasowało 26 na Grabówkę, 19 jeździ rzadko na Grabówkę , 27 (10) na Parkitkę. Po za tym miały byc tylko nowe tramwaje. Z tego co czytam, to nawet w grudniu na nowej linii nie będzie wszystkich składów nowych." 26 jeździ nadal na Grabówkę a jedyny "problem" to przetuptać parę metrów od tramwajowego przystanku przy megasamie do tego w Al. NMP - oczywiście po wcześniejszym zapoznaniu się z rozkładem. Wrzosowiak nie miał bezpośredniego połączenia z Północa, Tysiącleciem i politechniką - teraz ma. Stracił za to bezpośrednie połączenie z Parkitką. Deliberować - co lepsze a co gorsze można w nieskończoność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ina Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.centertel.pl 04.09.12, 02:02 Cięcia o których podczas referendum nowy nie było. Najpierw zabrali 26 i 27, fakt jest faktem że utworzono 10 co prawda z lekko zmodyfikowana trasą, ale była. A teraz? Wychodzi na to że utworzono linię tramwajówa kosztem fakt faktem utraty dwóch połączeń autobusowych, dzięki którym osiedle miało bardzo dobrą komunikację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmario Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.12, 09:36 Tomi to jeszcze nic! znakow drogowych w ogole nie ma dla tramwajów a w przypadku nie działania którychś ze swiatel to co ...?:) jak policja odebrala ten odcinek,to ja nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 15:31 rano fatalnie, w poludnie kiepsko ..a o 15 sobie stalem przy estakadzie, by pojechac na Aleje Pokoju ...i tez ciezko - 4 razy pod rząd trójeczka jechala - ktos to nadzoruje ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.180.255.22.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.09.12, 15:38 Ale burdel.do roboty sie spóżniłem .Co za syf w tym miescie duże HALO a realia traumatyczne .Nigdy wiecej ,już wole to cholerne mpk bo chociaz jakoś coś przyjeżdża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leluri Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 17:36 rano piechotą pod Sezam i z powrotem - awaria na trasie "3" po południu ok. 16,00 wypadek gdzieś na Rakowie, spóźniona pojechałam "20" na Niepodległości, w drodze powrotnej wspierałam komunikację prywatną TAXI :( Tramwaje jechały rządkiem do "miasta". Pan kierowca z Taxi cieszył się ,że mu obroty w kieszeni wzrosną. Tak minął dzień pierwszy. Mam nadzieję, że inni mieli więcej szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 15:39 Obiecywali, że będą jeździć tylko TWISTY, tymczasem jeżdżą również te najstarsze, mocno rozklekotane, które hałasują. Twisty ok!, w porządku. O światłach, to ja już dawno pisałam, że ustawiał je jakiś gamoń. Po co światła na żądanie, skoro jak nie zdążysz nacisnąć w odpowiednim momencie, to czekasz dwie kolejki. Zrobiliby zieloną linię, (byłaby zasadna), bo na Jagiellońskiej prawie na każdym skrzyżowaniu są światła, a ruch duży. W godzinach szczytu stoją kilometrowe sznury samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: 188.95.29.* 03.09.12, 16:14 W Częstochowie rozpi.....j był, jest i będzie bez względu na to, kto rządzi w tym "dobrym mieście" lewica,prawica,biskup czy król - nikt nie odpowiada za swoje decyzje,każdy umywa ręce,każdy ma to w d....! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kronos Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: 212.87.241.* 03.09.12, 16:34 Dobre,"...motorniczowie nie znali trasy...." Pewnie się na skrzyżowaniach pogubili bo nie wiedzieli gdzie mają skręcać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antywrona Re: zasługa pisuarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 16:42 Tramwaj załatwił (zupełnie zbytecznie) pewien pisuar z magistratu. Teraz starzy i chorzy muszą się przesiadać w drodze do szpitala ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: zasługa pisuarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 16:56 "Teraz starzy i chorzy muszą się przesiadać w drodze do szpitala ! " Z drugiej strony starzy i chorzy z Bohaterów Katynia czy 11 Listopada będą teraz happy z powodu zmiany trasy 10-tki bo teraz nie będą się musieli przesiadać podczas gdy wcześniej musieli. :) Taka filozofia Kalego.... :) Ja mam a inni nie mają - to dobrze. Inni mają a ja nie mam - to źle. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antywrona Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 17:11 Skoro w zasadzie nic się nie zmieniło (oproćz tychże chorych), to po co te olbrzymie koszty na niepotrzebny tramwaj ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 17:29 "Skoro w zasadzie nic się nie zmieniło (oproćz tychże chorych), to po co te olbrzymie koszty na niepotrzebny tramwaj ? " Wiesz, ja dziś trochę obserwowałem ten ruch na nowo powstałej trasie i mimo tego, że "trójka" kursowała dziś bardzo nieregularnie to wspólny mianownik jest taki że woziła ludzi a w niektórych tramwajach było nawet z lekka tłoczno i to już na Orkana w tramwajach jadących na Północ. Więc ze stwierdzeniem że ten tramwaj jest niepotrzebny to warto poczekać. Dziś jest inauguracja, to wszystko jest jeszcze do ogarnięcia ale nie sądzę że tramwaj "trójka" to głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antywrona Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 20:51 Gdy z ul. Bienia zabrano 2 autobusy, z Orkana 1 oraz poza tym ograniczono kursowanie 19-tki, więc nic dziwnego, że w tramwajach "było tłoczno". Cały czas chodzi mi o to ,że autobusy lepiej łaczyły Błeszno i Wrzosowiak z innymi dzielnicami Cz-wy, niż nowy tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 20:57 kiedyś Błeszno naprawdę było super połączone z innymi dzielnicami: 35 jeździło przez Raków na zawodzie (urząd skarbowy, gazownia), 34 na Wyczerpy, 24 na Północ, 26 na Grabówkę, 27 na Parkitkę i pozostawiona nam 19tka. A teraz? Ale podobno teraz mamy wspanialej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 21:46 antywrona Wrony są mądre. Obserwuj je jak nie wierzysz. Zero tu polityki z mojej strony, o ptaszkach czarnych piszę które kraczą i są cholernie bystre. :) A do tramwaju 3 się ludzie przyzwyczają tak samo jak od autobusu 10 się odzwyczają i wsiądą sobie w 10-tkę przy estakadzie czy przy simplu. Całe to dzisiejsze pieprzenie o "lepszości" jednej linii nad drugą zniknie w ciągu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
62maniek Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kłopo... 03.09.12, 17:06 Drogami i komunikacją zarządza W Częstochowie grupa niedouczonych pseud - fachowców, która nie ma elementarnej fachowej wiedzy, poczynając od dyr. MZD. Takich "fachowców" zawdzięczamy tow. Matyjaszczykowi. WSTYD!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: chamstwo dyspozytora IP: 109.95.31.* 03.09.12, 17:29 Dzisiaj o 15.43 zadzwoniłam do dyspozytora z pytaniem: wg jakiego rozkładu jeżdżą dzisiaj tramwaje. Zadzwoniłam ponieważ w ciągu 6 minut ( po godzinie 15.10) minęły mnie cztery tramwaje i później czekałam 30 minut i żaden tramwaj nie jechał w stronę Rakowa, natomiast jechał jeden za drugim w stronę Północy. Ostatecznie czekałam jeszcze drugie 30 minut. Dyspozytor powiedział mi, że mieli poważny wypadek i policja wstrzymała ruch tramwajów na 40 minut. Ponieważ powiedziałam, że rano (ok. 6.35) było tak samo (w ciągu 5 minut jechały 4 tramwaje), i od znajomych wiem, że w ciągu dnia dalej było tak samo, odpowiedział mi bardzo niegrzecznym tonem "ja nie wiem co było rano" i rozłączył się. Ja nie wiedziałam co było rano, dowiedziałam się dopiero teraz czytając to forum, natomiast dyspozytor jeżeli nie wie co było rano i nie potrafi za to przeprosic, to znaczy, że jest totalnie niekompetentny, nieudolny i kawał chama. Kto ma wiedziec jak nie dyspozytor? Gdzie jest przepraszam. Za bilety płacimy nie mało. To jest tak jak nie ma konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walander Re: chamstwo dyspozytora IP: *.strefa.com 03.09.12, 21:39 To tak paniusiu jak w sklepie 5deka,a reszta czeka i patrzy z niedowierzaniem po co ta baba pyskuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: do Walander IP: 109.95.31.* 03.09.12, 21:43 Gość portalu: Walander napisał(a): > To tak paniusiu jak w sklepie 5deka,a reszta czeka i patrzy z niedowierzaniem p > o co ta baba pyskuje!!! A Tobie o co chodzi, nie masz nic do napisania w kwestii merytorycznej, czy może dyspozytor to Twój kolega, albo to Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do 62maniek Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.96.240.183.tvksmp.pl 03.09.12, 17:30 A ten maniek znowu swoje. Weź i rozpędź się, walnij swoim pustym łbem w mur. Będzie więcej pożytku katolicki parobie Odpowiedz Link Zgłoś
m-no85 Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kłopo... 03.09.12, 17:29 Im większa kompromitacja tym lepiej , jest nadzieja na zamrożenie kolejnych projektów za miliony zł i że już zbędne , pseudo 'nowe linie' (z odcinkiem wspólnym w razie awarii w centrum to stanie wszystko) nie powstaną w najbliższym +-20 leciu. Życzę miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.G Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.31.17.64.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.09.12, 17:55 a ja to pie....dole ,po dzisiejszych doznaniach od jutra znów wsiadam na rower,dobrze ze miesięczniaka nie kupiłem ,reszcie życzę powodzonka i wytrwałości!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. IP: *.play-internet.pl 03.09.12, 18:10 Stop bzdurom i dyrdymałom które wypisuje się na temat linii tramwajowej nr3.To jest dla mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 18:14 Żenada. Dzisiaj zarówno rano jak i po południu (awaria Twisa przy Jasnogórskiej) miałem przymusowy spacerek. Normalnie trzeba nieudaczników żeby mając WSZYSTKO (projekt, pieniądze, dotacje z UE, tramwaje itd.) załatwione przez Wronę nie potrafić uruchomić nowej linii! Dodatkowo widziałem tramwaj w którym jechały bodaj 2-3 osoby, bo odpadła kartka z numerem "3" i wszyscy myśleli że kolejna awaria - nikt nie wsiadł :) A dlaczego uruchomiono? Bo Matyjaszczyk naciskał, żeby 1 września uczniowe zobaczyli nowe linie i nowe tramwaje - bo tego dnia było ich wyjątkowo dużo na ulicach. Z tego powodu Twisty jechały 10 km/h, a motorniczowe nie ogarniali jego obsługi... w jednym z nich koleś co przystanek włączał jakiś komunikat - bo naciskał wszystko po kolei :) ŻENADA i kompromitacja władz miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.09.12, 18:21 czytam wypowiedzi i dochodze do jedynie słusznego wniosku !!! Za duzo wpuscilismy w latach 80-tych wiesniaków do miasta ! Ludzie przyzwyczajeni do chodzenia "rowem " z pajdą chleba w łapie teraz czuja sie zaszokowani. A to nie pasuje tramwaj a to autous > A jeszcze nie tak dawno do gminy smigali ogórkiem z przyczepą z pobliskiego Kłobucka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAX Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 21:07 TEN KTO ZAPROPONOWAL LIKWIDACJE 10 TO NAPRAWDE JAK PRZEDMOWCA NAPISAL O S Z O L O M to bardzo potrzebna linia dla setek ludzi ktorzy jezdza do szpitala na Patkitke czy Zawodzie ale po co lepiej zlikwidowac zeby ludzie sie przesiadali bo wiecej biletow kupia CHOLERNE OSZOLOMY URZEDNICZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkur.wionu Zwrócić 10 tke na Orkana!! IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 18:34 Kur.wa tak nie może być! Zwrócić 10-tkę na ulicę Orkana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oloa Re: Zwrócić 10 tke na Orkana!! IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 20:02 Dokładnie, 10 jest potrzebna, przecież trasa tramwaju i 10 się nie pokrywa. W dodatku dziś, gdy został tylko jeden autobus, puścili krótką 19 - tłok był masakryczny! Odpowiedz Link Zgłoś
tamdolicha SUKCES, a nie porażka. 03.09.12, 18:50 i to 3 miesiące przed czasem. Wszak wiadomo, że usterki najprawdopodobniej pojawiły by się te same 30 listopada (znając naszych), a tak mamy to za sobą, heh. SUKCES! Spójrzcie jak inne miasta z zazdrością patrzą... SUKCES! Bawimy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: SUKCES, a nie porażka. IP: 109.95.31.* 03.09.12, 19:00 Sukces? Powiedz to tym, co się spóźnili do pracy, a po pracy czekali na tramwaj godzinę - jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
tojeon Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kłopo... 03.09.12, 19:08 Nie wiem, co za oszołom/my wymyśliły, żeby po uruchomieniu nowej trasy tramwajowej na Raków zlikwidować linię autobusową numer 10, która teraz nie biegnie przez Wrzosowiak. Na co komu to, że nową trasę wyznaczono k/cmentarza na Błesznie. Jak mają dojechać ludzie z Wrzosowiaka np. pod Galerię, Krakowską i inne pobliskie miejsca? Teraz trzeba zasuwać pod PZU, albo alternatywnie jechać nową 3. pod Megasam i tam przesiadać się na coś innego lub lecieć piechotą. Komu i czemu takie rozwiązanie ma służyć, bo widzę, że z pewnością nie mieszkańcom Wrzosowiaka. Pozdrawiam czytających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walander Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.strefa.com 03.09.12, 21:47 Jednak mylisz się kolego,będzie to dla twego zdrówka.Mniejszy brzuch,mniejsza bródka:) Odpowiedz Link Zgłoś
bijob Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kłopo... 03.09.12, 19:41 Duża większość narzeka na nową linię tramwajową, ale niech Ci wszyscy spojrzą szerzej jak przy okazji budowy nowej linii powstały nowe chodniki, ścieżki rowerowe, ulice bez dziur z nowym asfaltem i ogólnie zrobiło się ładniej i nowocześnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mordal Kompot Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.centertel.pl 03.09.12, 20:09 Zanim ruszyła nowa linia stare wagony już od dawna nie miały aktualnych oznaczeń numeru linii w tylnym członie. Pozostaje tylko przesuwana roletka z przodu. Mogłoby mpk do starych wagonów też zainstalować ledowe tablice. Drugą sprawą jest pozbawienie dzielnicy Wrzosowiak autobusu nr.10 gdzie bez przesiadki można było dostać się pod galerię czy do szpitala na Parkitce. Odpowiedz Link Zgłoś
m-no85 Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło 03.09.12, 20:15 Naprawdę "śliczny" beton i asfalt.pozazdrościć.miejmy nadzieję że zima nie będzie śnieżna bo prawdopodobnie niskopodłogowe tramwaje jak Titanic mogą sie obijać na peronach przystankowych o ''góry lodowe'' ... Odpowiedz Link Zgłoś
joko-555 Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło 03.09.12, 20:48 Witam, mam pytanie do kogo mam się zgłosić z reklamacją-czekałam na tramwaj w centrum miasta w stronę rakowa z dwóją dzieci- jedno w wózku drugie na rozpoczęcie roku szkolnego od 10.14 do 10.56, w między czasie starszą córkę posiadającą bilet miesięczny wysłałam taksówką do szkoły-nieprzewidziany koszt 16 zł a sama z dużymi problemami wsiadłam do starego z trzema wysokimi schodkami na maksa wypchanego przedziału wózkiem z płaczącym dzieckiem, chociaż według rozkładu o 10.23 miał być niskopodłogowy. I nie interesuje mnie ze to był pierwszy dzień kursowania!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Był wypadek czy nie? IP: 109.95.31.* 03.09.12, 21:32 Czy ktoś mógłby potwierdzic, czy po godz 15 był wypadek i dlatego tramwaje nie jeździły przez godzinę w stronę Rakowa (w stronę Północy jechały jeden za drugim). O wypadku powiedział mi dyspozytor MPK, ale nic na temat wypadku nie ma w necie, a wg dyspozytora był to poważny wypadek. Coś mi się wydaje, że mnie dyspozytor okłamał. Bo z tego co czytam to z tramwajami był problem cały dzień, a nie tylko po godz. 15. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: Był wypadek czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 22:04 "Czy ktoś mógłby potwierdzic, czy po godz 15 był wypadek i dlatego tramwaje nie jeździły przez godzinę w stronę Rakowa (w stronę Północy jechały jeden za drugim). O wypadku powiedział mi dyspozytor MPK, ale nic na temat wypadku nie ma w necie, a wg dyspozytora był to poważny wypadek. Coś mi się wydaje, że mnie dyspozytor okłamał. Bo z tego co czytam to z tramwajami był problem cały dzień, a nie tylko po godz. 15. " Asa - Twoja postawa jest czysto roszczeniowa! Chcesz by nagle wszystko banglało od zera a zapominasz, że żyjemy w Polsce. Tak nie będzie, MPK i miasto musi to wszystko ogarnąć i na to potrzeba czasu. Fajnie, że trójka jeździ ale... to się musi poukładać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: do domino IP: 109.95.31.* 03.09.12, 22:16 Gość portalu: domino napisał(a): Asa - Twoja postawa jest czysto roszczeniowa! Tak moja postawa jest roszczeniowa bo płacę za bilet, a nie jeżdżę na gapę. Rozumiem awarię, rozumiem wypadek czy jakieś inne nieprzewidziane okoliczności. Nie rozumiem chamstwa (zwłaszcza dyspozytora) i się na nie nie zgadzam. Niektórym biorącym udział w dyskusji nie mieści się w głowie, że ktoś płaci za bilet i śmie wymagac. Tak się składa, że to ja dzisiaj czekałam ponad godzinę na tramwaj. Gdyby była jakaś informacja, że coś się dzieje złego z tramwajami nie musiałabym tyle czekac, bo mogłabym jechac autobusem. A jutro jak mam się dostac do pracy. Mam dwie godziny wcześniej wyjśc czy od razu jechac taksówką - bilet przecież mam miesięczny więc za wszystkie przejazdy już zapłaciłam z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: do domino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 22:35 "Nie rozumiem chamstwa (zwłaszcza dyspozytora) i się na nie nie zgadzam. " A jakbyś była takim dyspozytorem i nie miała zielonego pojęcia co się z tramwajami dzieje bo dziś tak było to oceniała byś go? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: do domino IP: 109.95.31.* 03.09.12, 22:42 Gość portalu: domino napisał(a): > "Nie rozumiem chamstwa (zwłaszcza dyspozytora) i się na nie nie zgadzam. " > > A jakbyś była takim dyspozytorem i nie miała zielonego pojęcia co się z tramwaj > ami dzieje bo dziś tak było to oceniała byś go? Jeżeli dyspozytor nie wie co się z tramwajami dzieje to kto ma wiedziec? Czy jego brak kompetencji upoważnia go do rozłączania rozmowy? Gdyby powiedział, że nie wie, że sprawdzi i przeprasza to co innego, ale tak nie było. Swoją rozmowę z dyspozytorem opisałam w innym wpisie i nie chce mi się już drugi raz tego samego pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOhm Re: do domino IP: *.play-internet.pl 04.09.12, 08:35 > "Nie rozumiem chamstwa (zwłaszcza dyspozytora) i się na nie nie zgadzam. " > > A jakbyś była takim dyspozytorem i nie miała zielonego pojęcia co się z tramwaj > ami dzieje bo dziś tak było to oceniała byś go? Tak, domino asa ma rację brak wiedzy nie upoważnia dyspozytora do chamstwa i rozłączania się z rozmówcą. Od tego jest dyspozytorem żeby wiedział, jak nie potrafi sobie dać rady z zadaniami na swoim stanowisku to niech się przeniesie. Używanie słowa przepraszam nie wymaga ukończenia kilku fakultetów. A tramwaje jak jeździły czwórkami wczoraj tak i jeżdżą dzisiaj co obserwowałem dziś od 5:30 do 7-mej przez okno ze zdziwieniem jak i rozbawieniem. Szkoda mi tylko pasażerów którzy bez 10-tki stoją na przystankach i się gotują wewnętrznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 21:34 Jak komuchy rządzą to tak wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Nikt nie przeprosił IP: 109.95.31.* 03.09.12, 23:20 Nikt z ludzi odpowiedzialnych za ten bałagan dzisiaj z tramwajami nie przeprosił pasażerów, jak też nie zapowiedział że jutro będzie lepiej. Wyszło na to, że pasażerowie to jak zwykle zło konieczne. Mają płacic za bilety i siedziec cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: 188.95.29.* 03.09.12, 23:46 "W Częstochowie rozpi.....j był, jest i będzie bez względu na to, kto rządzi w tym "dobrym mieście" lewica,prawica,biskup czy król - nikt nie odpowiada za swoje decyzje,każdy umywa ręce,każdy ma to w d....! " ...to odpowiedź na wypowiedź >>Gościa portalu: Obserwator napisał(a): Jak komuchy rządzą to tak wychodzi.<<< Odpowiedz Link Zgłoś
marc_pl Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kłopo... 03.09.12, 23:20 Polacy to wieczni narzekacze - nawet gdyby wszystko działało jak w szwajcarskim zegarku to i tak będą narzekania i kręcenie nosem. To jest polska tradycja - narzekać, narzekać i ciągle narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 23:43 Ludzie, a jak tu nie narzekać? 2 września wszystko działa dobrze, jak zawsze, a 3 zabierają ludziom autobus, a tramwaje nie jeżdżą... Takiej żenady to ja nie pamiętam od czasu strajku w MPK. Aha, o 15 był wypadek przy Jasnogórskiej. Awarię miał Twist i ludzie zaczęli iść pieszo. Jak podjechał stary tramwaj większość zawróciła i zaczęła do niego biec. Ktoś niestety wpadł w wielką, nienaprawioną dziurę tuż przy krawędzi peronu (zapadnięty asfalt, niestety krawężnik dalej na swoim poziomie) i przewracając się uderzył głową o tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxc Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.net.stream.pl 04.09.12, 02:44 To dopiero poczatki. Docelowo 3 na Błeszno bedzie jeździą raz na 15 min 10 zaś raz na 30 min. A 19, 20 pewnie znikna z dzielnicy. No i bedziecie mogli być szczęsliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer_turysta Nie jest tak źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.12, 23:50 Zgadzam się, że paru rzeczy można było dopilnować lepiej. Ale trzeba się cieszyć z nowej linii, że coś się w mieście dzieje. A tylko ciągle jęczenie i narzekanie. Nie zawsze wszystko od początku jest perfect, ale ważne żeby działało w ogóle. Zastanówcie się malkontenci, czy sami jesteście tacy perfekcyjni i zawsze wszystko wam wychodzi. Klepać bzdury w komputer to każdy potrafi. Jechałem nowym tramwajem po 13 i wszystko było w porządku. Tramwaje wygodne, szybkie. Zupełnie inne niż te znane do tej pory. Czasem warto coś docenić, a nie tylko zrzędzić bez przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kłopo... 04.09.12, 07:25 Calkowicie zgadzam sie z kims kto wczesniej powiedzial ze znajac miejscowe realia, taki sam balagan i brak przygotowania, oraz respektu dla pasazerow obserwowano by za trzy miesiace. Po prostu brak profesjonalizmu, a byc moze takze jakas decyzja polityczna z wierchuszki miasta. Amozna bylo to zrobic wedle wszedzie znanych regul.Zostawic jeszce na tydzien autobusy i uruchamiac w tym czasie nowa linie, likwidujac usterki i wprowadzajac motorniczych na nowa trase. Tramwaj dla takich miast jak Czestochowa jest wydarzeniem podobnym jak uruchomienie metra w Warszawie, wiele miast nie majacych takiego srodka komunikacji widzialoby linie tramwajowa u siebie, dlatego docenmy krok do przodu.Natomiast za balagan i brak myslenia z wyprzedzeniem naleza sie odpowiednim sluzbom slowa krytyki.Pasazer nie moze byc materialem doswiadczalnym czyjejs niekompetencji i braku tolerancji, szcegolnie wtedy kiedy jest na wprowadzenie nowego materialu czas. Obowiazkowym powinno byc takie wyregulowanie swiatel, aby tramwaj zawsze mial pierwszenstwo przejazdu.To jest zwyczaj funkcjonujacy prawie we wszystkich miastach majacych nowoczesne linie tramwajowe.Wprowadza bezpieczny nawyk szacunku dla pojazdow komunikacji wiozacych wielu pasazerow.Skrocenie przejazdu do minimum na trasie powinno byc celem samym w sobie dla przewoznika i z szacunku dla korzystajacych pasazerow. Tak wiec docenmy nowy srodek transportu, domagajmy sie poprawnego jego funkcjonowania, ale przestanmy juz marudzic i zalewac forum malkontenctwem. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prokurator JFK Re: Ruszyły tramwaje na Błeszno. Ale z dużymi kło IP: *.womczest.edu.pl 04.09.12, 11:34 Nowy smrodek transportu :) Dzień dobry. Witamy się i do rzeczy. Proponuję wszystkim zainteresowanym, w szczególności znerwicowanym konsumentom usług MPK następujące kroki: - pisanie skarg do prezesa MPK (z imienia i nazwiska) dot. braku realizacji usług przez MPK, wszelkie chamskie wypowiedzi dyspozytora również można i trzeba opisać; - pisanie skarg do MZDiT - dot. nierealizowania rozkładu jazdy, braku możliwości transportu do pracy, szkoły, szpitala (przy czym taki transport funkcjonował jeszcze kilka dni temu); - pisanie skarg bezpośrednio do prezydenta miasta Częstochowy - dot. braku realizacji usług transportu miejskiego przez MPK oraz rozkładów jazdy, które nie pokrywają się ze stanem faktycznym (wina MZDiT). Pisać. Do bólu. Ulży wam. Radzę: Nie polemizować z pieniaczami albo z młodzieżówkami MPK (dokładnie), tylko brać się do roboty i walczyć o swoje. Skargi wysyłać pocztą. Kopie wysyłać mailem do mediów. Odpowiedz Link Zgłoś