Dodaj do ulubionych

Od czterech dni......

14.02.13, 07:13
......... nie mogę zmrużyć oka z powodu smutku jaki odczuwam po abdykacji białego papy.
Nie ułatwia mi tego również ustawiczne przypominanie owego faktu przez środki masowego przekazu. Gdzie nie kliknę, w telewizji, - Watykan i jego problemy.
I nikt nie martwi się kryzysem tylko co dalej z tym fantem zrobić.
A przecież przepowiednia wyraźnie mówi:
Teraz na tron czarna murzyn i fertig z tą instytucją.
I tu mam zagwozdkę:
Jak wiadomo, kościół posiada olbrzymi majątek zgromadzony po rozmaitych przybytkach a uzyskany dzięki darowiznom dobrowolnym, mniej dobrowolnym oraz dzięki łupieskim wyprawom na "niewiernych" w czasach minionych.
Kosztowności z czasów podboju Inków, dzieła sztuki z wypraw krzyżowych etc,etc.
Tak sobie myślę, - kto to wszystko zgarnie, gdy diabli wezmą tę instytucję?!
A może warto by powołać jakąś międzynarodową instytucję, która zacznie pomalutku robić inwentaryzacje owych precjozów, dóbr kultury czy pałaców co by zapobiec - w razie czego, oczywiście, - rozmaitym przekrętom - jak by co?!
Pozdrawiam serdecznie,
Dyzio.
Obserwuj wątek
    • Gość: Z Re: Od czterech dni...... IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 08:46
      > Tak sobie myślę, - kto to wszystko zgarnie, gdy diabli wezmą tę instytucję?!

Dyziu! Jak po krzyżakach...... potomstwo:):)
    • Gość: a-dusiek Re: Od czterech dni...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 08:55
      A dlaczego upatrujesz problemu w kolorze skóry przyszłego papieża? To rasizm w czystej postaci. Jak to się ma do podstaw religii chrześcijańskiej?
      Najwyżsi hierarchowie kościoła pochodzą z różnych stron świata. Skoro Kościół tak intensywnie "eksploruje" misyjnie, kraje południowej ameryki i kontynent afrykański, to nie widzę najmniejszych przeszkód, aby przyszły papież wywodził się z tamtych korzeni. Papiestwo to polityka na światowym szczeblu. Sądzisz, że Wojtyłę wybrano ot tak sobie, nie bacząc na to co się dzieje w ówczesnej środkowej europie?
      • Gość: Ja Przecież bóg jest czarnoskóry IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 09:16
        Czy w watykanie mają jakichś Żydów? czy panuje antysemityzm?
      • dyziek_o Re: Od czterech dni...... 14.02.13, 09:17
        Czyżby rzeczywisty powód abdykacji?!

Benedykt XVI: Bóg nie żyje, jesteśmy sami

Posted on Grudzień 1, 2012

Papież Benedykt XVI zaskoczył dziś wiernych podczas homilii papieskiej na Placu św. Piotra, gdy ogłosił, że „Bóg jest martwy” oraz że „to wszystko zupełna bzdura”.

Dziennikarze zwrócili uwagę, że biskup Rzymu był wyraźnie wstrząśnięty i niewyspany, gdy tłumaczył gromadnie przybyłym katolikom, że „cała nasza egzystencja nie ma sensu ponad tę krótką chwilę”. Wbrew katolickiej tradycji, papież był nieogolony, a jego szaty znaczyła spora plama od sosu pomidorowego.

- Byłem zupełnie naiwny, gdy wydawało mi się, że nad ludzkością czuwa nieskończenie dobry Bóg. Wystarczy się rozejrzeć, zobaczyć całe to cierpienie i zło. Dzieci umierające z głodu w męczarniach – dzieci! Jaki wszechmocny, dobry Stwórca mógłby na to pozwalać?

Na placu św. Piotra zapadła grobowa cisza. Benedykt XVI trzęsącą się dłonią podnosił do ust kielich wina mszalnego i regularnie go dopełniał, kontynuując niecodzienne kazanie:

- Jesteśmy tylko małpami, szympansami, które trochę zmądrzały i myślą, że wszystko co widzą jest dla nich. Człowiek jest jedynie reakcją chemiczną, obdarzoną chwilowym przebłyskiem świadomości. Małpa o przerośniętych ambicjach, homunkulus z węgla, siarki i tlenu! Małpa, która desperacko krzyczy „dlaczego?” i szuka przyczyn przez ten ułamek kosmicznej sekundy, zanim siły, nad którymi nie panuje zaciągną ją brutalnie do grobu, by stanęła wobec potwornego faktu wiecznej nicości.

Papież opierał się o balkon i ignorował wiernych, spośród których niektórzy zaczęli buczeć, inni natomiast zagłuszali go skandując „Santo Subito”. Przywódca Kościoła Katolickiego tymczasem pytał, co może znaczyć zbawienie albo odpuszczenie grzechów i śmiał się gorzko.

- Jaki grzech? Jakie zbawienie? Dryfujemy samotnie na kawałku skały pośród bezkresu wszechświata, z którego czyste prawdopodobieństwo i bezwzględna selekcja naturalna ulepiły naszą ułomną formę. Jeśli Bóg kiedykolwiek istniał, to nie żyje albo nas opuścił; jesteśmy sami i nie ma żadnych bytów poza tym, czego doświadczamy. Jeśli coś ma znaczenie, to może tylko to, jak spędzimy swój czas i co pozostawimy po sobie. A i to zniknie wobec nieubłaganego prawa entropii, gdy za kilka nikczemnych miliardów lat nasz wszechświat stanie się pusty, statyczny i martwy.

Oburzeni katolicy opuszczali już plac, gdy papież Ratzinger, chwiejąc się, kończył homilię.

- Idźcie i… I bądźcie dobrzy dla siebie. Macie przecież jakąś intuicję moralną, po prostu nie róbcie innym krzywdy. Mnie nie pytajcie, skąd mam wiedzieć lepiej od was?

Episkopat Polski wydał oświadczenie prasowe, w którym podkreślił, że wypowiedź papieża nie była wygłoszona ex cathedra i w związku z tym nie jest objęta dogmatem o nieomylności. Wyraził też nadzieję, że „incydent” nie wpłynie na szacunek, którym Kościół cieszy się w polskim społeczeństwie.

Posted in: Świat
        Rada Języka POlskiego zatwierdziła przedrostek PO- →

Możliwość komentowania jest wyłączona.
        Kategorie

Polska (4)
        Świat (3)

Archiwa

Grudzień 2012

Blog na WordPress.com.
        Motyw: Customized Inuit Types. Autor motywu: BizzArtic.
        • d0_0b Re: Od czterech dni...... 14.02.13, 09:38
          Dobre ... hehehe ;-)
          Coś w temacie:
          Pojawiły się kolejne sugestie naukowców, że wszechświat jest tylko symulacją

innemedium.pl/wiadomosc/pojawily-sie-kolejne-sugestie-naukowcow-ze-wszechswiat-jest-tylko-symulacja
          • dyziek_o Re: Od czterech dni...... 14.02.13, 11:20
            Cyt. - Autorzy tego dokumentu opisują swoje ustalenia w następujący sposób: "Scenariusz zakładający symulację numeryczną można ujawnić na podstawie analizy dystrybucji promieniowania kosmicznego wykazującego pewien stopień rotacyjnego łamania symetrii, co odzwierciedla strukturę znajdującej się pod spodem siatki. " - koniec cytatu.

A ja zastanawiam się, jak ten fragment - to taki przykład jeno, - przekazać fanom ojca dr. dyrektora na zbiórce pod klasztorem.
            Było by ciekawie.
            Chociaż, - kto wie, ci fanatycy tego miglanca pewnie przyjęli by to za dogmat i pomimo, że nic by z tego nie zrozumieli, mogli by przypadkiem głosic ową opinię dalej.
            Ale były by jaja......
            Dyzio.
    • Gość: jasiu... Dyzio, otwórz okno! IP: *.unitymediagroup.de 14.02.13, 13:46
      Przewietrz pokój, może łatwiej będzie ci zasnąć.

A co do inwentaryzacji - może zaproponowałbyś to członkom religii islamskiej? Odważysz się? No to czemu plujesz tylko w jedną stronę? Paraliż moralny?
      • sweet_sensi Re: Dyzio, otwórz okno! 14.02.13, 13:56
        Z jednego oczywistego powodu, islam to nie nasze podwórko.
        • Gość: STORIMA Re: Dyzio, IP: 78.251.18.* 14.02.13, 15:08
          Stary przesadzasz.

Jesli Cie K. Rzymsko Katolicki i nteresuje, to przyjmniejnie utozsamiaj tego z rasizmem.

Kolor ciala. Chamie bywa rozmaity.
          (Nie do Ciebie) do chorych, na nienawisc.

• Gość: do dyzia Re: Dyzio, IP: *.free.aero2.net.pl 14.02.13, 17:49
            chciałeś cos napisać czy tylko tak dla relaksu kleksy puszczasz w swe kalesony obesrane?
            ćwoku tego forum!!!
            • Gość: gościu walnietemu wszystko się kojarzy z miglancem IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:08
              Nawet papież lol. walniety nie ruszał byś schorowanego człowieka .Miałbyś odrobinę godności i charakteru.Ale tacy ludzie twojego pokroju za krzty przyzwoitości nie mają .ty taki mały ludek , z dużym nosem .Jak Pinokio .
          • Gość: jasiu... Re: Dyzio, IP: *.unitymediagroup.de 14.02.13, 20:26
            A wiesz, jakoś bywając we Francji widziałem więcej charakterystycznych islamskich strojów niż np. katolickich zakonnych habitów. Właściwie, to napisałem nieprecyzyjnie. Nigdy we Francji nie spotkałem zakonnicy, za to osoby w burkach i owszem, często.

Niew wspomnę, że liczba meczetów w Niemczech szybko wzrasta, za to kościołów, może nieco wolniej, ale maleje.

Uważam, że skoro ktoś za życiowy cel obiera sobie walkę z religią, to powinien do wszystkich religii podejść jednakowo. Inaczej jest niesprawiedliwie.

To nie ma nic wspólnego z rasizmem, bo wyznawcy kościołów (wszystkich!) mają różny kolor skóry i różną narodowość.

Tyle że Ahmed Salman Rushdi za swoje poglądy dostał od Chomeiniego wyrok śmierci, a ja staram się tylko delikatnie zwrócić uwagę Dyźka, że prawo do wyznawania, bądź nie wyznawania religii jest podstawowym prawem ludzkim i nie wolno się z tego wyśmiewać, bo to świadczy o chamstwie takiego wyśmiewacza,

Przy okazji - być może wiesz, że Salman Rushdi raz do islamu powracał, to znów od niego odchodził. Ot taka chorągiewka, takich postaw w Polsce mamy mnóstwo i mnie to brzydzi. Bo choć wojujący katolik, ale przecież trumnę do kościoła trzeba przyprowadzić, z dzieciakom organy na ślubie powinny zagrać, bo to takie ładne, takie tradycyjne. Ot taki to ateizm u niektórych.

www.dnaindia.com/world/report_i-was-deranged-when-i-embraced-islam-rushdie_1158782 - ciekawe!
            • Gość: gościu Re: Dyzio, IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.13, 20:48
              Wojujących z religią przebierańców tu mało.W głupszych postach serwery forum częstochowskiego gazety pl. siadają Od logowania.Tu najważniejsza moja religia ,katolicką można wyśmiać.Przecież walnienty pisał,że mu choinkę synowa na święta Bożego Narodzenia ubrała.I jeszcze musiał prezenty pod tę choinkę kupić.Ojciec Tadzio skrytykował Komorowskiego ,że sieje zgorszenie.Niby katolik ,a opowiada się za aborcją .Niby katolik, a opowiada się za związkami partnerskimi .Niby katolik ,a pisze listy na ingresy biskupów.Niby katolik ,a ludzie prezydenta blokują miejsca na multipleksie ,dla telewizji TRWAM.I jeszcze na dodatek bierze komunę świętą ,na oczach katolików.Jestem fanem Ojca Tadzia .Widzisz walniety wyjątkowo wyjątkowo ,dużo postów ode mnie .Bo i goście co niektórzy rozumni.Nie pozdrawiam.
          • Gość: do dyzia Re: Dyzio, IP: 93.174.93.* 29.07.13, 06:24
            ty nawet chamem nie jesteś.
      • taniarada Re: Dyzio, otwórz okno! 03.09.16, 21:50
        Gość portalu: jasiu... napisał(a):

> Przewietrz pokój, może łatwiej będzie ci zasnąć.
        >
        > A co do inwentaryzacji - może zaproponowałbyś to członkom religii islamskiej? O
        > dważysz się? No to czemu plujesz tylko w jedną stronę? Paraliż moralny?
        Uwielbiałem jasia.Szkoda ,że nie pisze.
    • Gość: domino Re: Od czterech dni...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 20:41
      No ale jak się patrzy na tego Ratzingera to on faktycznie już ledwo żyje i w sumie szacun, że ustąpił - nasi parlamentarzyści mogą brać z niego przykład.. Wybrali by sobie w tym Watykanie rozsądnie jakiegoś młodego księdza na papieża i nie było by takich jazd. Ja proponuję tego młodego z serialu "Ranczo" - oczytany, ma gadkę, potrafi mówić w sposób niezrozumiały dla ludzi czyli się nadaje. :)
      • Gość: szacun dla Papieża Niech świecki polityczny motłoch bierze przykład IP: *.arbelon.com.pl 14.02.13, 20:50
        niech świecki polityczny motłoch bierze przykład z Benedykta XVI jak należy zachowywac się z klasą. Dowiedział się o watykanskim urzędniczym "bagnie" do tego był schorowany, honorowo złożył dymisję.
        a nasz polityczny motłoch? kijami od koryta odganiasz, CBA w kajdankach wyprowadza, ludzie im w ryj plują, a ci dalej żrą z koryta aż im się ulewa twierdząc, że deszcz pada.
        Pełny szacun dla Papieża.
        • Gość: domino Re: Niech świecki polityczny motłoch bierze przyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.13, 21:00
          Ja tam jego abdykację odbieram pozytywnie, człowiek w podeszłym wieku zreflektował się i powiedział co myśli. Nie rozumiem tej medialnej nagonki na niego. Nie rozumiem też że media tylko o tym trąbią jakby inne wiadomości były mniej ważne.
          • taniarada Re: Niech świecki polityczny motłoch bierze przyk 26.04.14, 08:20
            Czy dyzio nie jest wspaniałym czekiem ,podobnym do małpy.
            • taniarada Re: Niech świecki polityczny motłoch bierze przyk 06.11.15, 23:27
              Ups.
    • gienekemigrant1222 Re: Od czterech dni...... 07.11.15, 19:34
      Szykując się do kolacji w tym wspaniałym sobotnim dniu, chciałem powiedzieć, że jednak w Kenii było bardziej atrakcyjnie. Tutaj jest smutno i szaro. Jedyną iskierką rozświetlającą listopadowy półmrok jest ta, która świadczy o tym, że w końcu ten sklep z dopalaczami na Bohaterów Katynia zamknęli. Teraz gady z Rakowa będą zmuszone raczyć się tanimi trunkami kupionymi w Lidlu, coby im te puste mózgi jeszcze nie wyparowały. Do tego jeszcze dojdzie duszenie się w smogu ogarniającym nasze przepiękne miasto, z którego podobne wizje można miewać , jak przy ogniskach wieczornych wojowników z Wahima. Ale tamte wizje były weselsze. Nikt nie mówił o wilkach na Mazowszu , takie wilki to razem z moimi pobratymcami z Wahima łowiliśmy regularnie, i skórkę sobie wyprawialiśmy na obuwie niekoniecznie z Żurawia, i wnętrzności takiego wilka to też były dobre na kaszanką. Taką kaszaną karmiliśmy emigrantów z Europy środkowo-wschodniej i oni byli z tego bardzo radzi. A teraz u nas w naszym pięknym katolickim mieście, ci emigranci jak donosi prasa muszą spędzić zimę w namiotach. Nie lepiej jechać do Wahima w Kenii?tam dobrym ludziom z Częstochowy nie braknie niczego. Potem będzie można, odżywiając swe ciało na kenijskiej dziczyźnie, w pełni sił przyjechać i drzeć paszczę jako pawian kenijski na ogłoszonych mistrzostwach w piłce rzucanej w Polsce?w 2023 roku?oczywiście, jeśli pustynia nie zabije, albo wcześniejsze decyzje decydentów naszego miasta nie doprowadzą do zawału płuc, nerek, albo nie spowodują alkoholizmu i narkomanii, tudzież różnych chorób schizofereniczno-depresyjnych wszechobecnych u gadów na Rakowie żyjących. I jeszcze chciałbym powiedzieć, że po tej psiej paradzie dzisiaj, to zostało mnóstwo kupek?kupkami sobie leżą a nawet stoją , i nijak przejść nie można bo gówna dookoła. Takich tych gówien to jest bardzo dużo i na tych kostkach wybrukowanych i na tych słupach wiszących?i kto i kiedy to posprząta w końcu, albowiem w prawie, naszym pięknym, sprawiedliwym mieście jakiś termin chyba upływa? Pozdrawiam. Gienek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka