Dodaj do ulubionych

Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobora...

05.06.13, 13:42
Bilans jest taki - płaciłem 17 zł i miałem kosze teraz mam płacić 50 zł i kosze zabrali mi wczoraj (Ekosystem) czyli cały czerwiec śmieci będę sobie zbierał i magazynował w domu. Gratuluję brawurowo przeprowadzonej reformy śmieciowej i życzę powodzenia w zbliżających się wyborach samorządowych (będzie bardzo potrzebne).
Obserwuj wątek
    • lester15 Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobora... 05.06.13, 14:11
      Mieszkam w spółdzielni ( relikt komunizmu). Teraz mam płacić o 100% więcej. Za co...? Co się stało...? Co prawda przemysł zniszczony, armia w rozsypce a 2 miliny ludzi uciekło z kraju ale to przecież nie wojna..? A może już czas...?
    • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 14:13
      Powoli śmiać mi się chce. Z drugiej strony LUDZIE, każdy dzwoni łoooo co ja zrobię? KURDE chyba stać was na worki 120 litrów (ok20 zł) i spakujcie sobie te śmieci. W dzień odbioru wystawcie, bo umowa z firmami obowiązuje do 30 czerwca.

Wydaje mi się, że miast nie jest stroną tego "konfliktu" i wygląda na to, że chodzi o uratowanie twarzy. Ze swej strony napiszę, że śmiesznie żyje się w POLSCE. Musimy to zmienić, aby BYŁO NORMALNIE a kosze, kibelki i srajtaśma nie była NAJWYŻSZĄ RANGĄ SPRAW SPOŁECZNYCH ....

pozdrawiam

Tomasz Jaskóła
      • Gość: ja Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: 212.59.252.* 05.06.13, 17:08
        To bardzo żle Ci się wydaje.
        Poczytaj co pisano w oficjalnych ulotkach drukowanych przez tę nową instytucję miejsko śmieciową - otóż przestrzegano że należy wypowiedzieć umowy z dniem 30 czerwca.
        I TYLE - teraz są w tym umoczeni po uszy ,
        a co sami zrobili - poszukaj
        otóż urzędasy ogłosiły PRZETARG na miniaturki koszy na śmieci
        tak autentyk miniaturki koszy i temperówki w kształcie koszy na śmieci -
        Temperówki rozumiem , dużo tepego jest :) :) :)
        link do przetargu :
        Tekst linka
      • Gość: JaCa Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.agora.pl 05.06.13, 17:10
        Nie ukrywam stać mnie na worki 120l za ok. 20 zł ale to nie o to chodzi. W tej chwili mogę składować takie worki i takie śmieci i czekać aż odbierze firma wybrana w drodze przetagu i czekać aż 1 lipca... upssss ale ze mnie optymista... pod koniec lipca dostanę kosze na śmieci. Ale czy to ma być rozwiązanie? Czy te miesiące od wprowadzenia ustawy były zmitrężone i pozbawione pracy koncepcyjnej urżedników jakie mogą być problemy wynikające z wdrażania ustawy w życie w naszym mieście?
        Nie uważąm że urzędnicy są bez winy bo powinni to przewidzieć skoro ja zupełny laik w tej materi zastanawiałem się nad tym "bezpojemnikowem" (neologizm od bezkrólewia gdyby się ktoś zastanawiał), tyle że optymistycznie żecz biorąc myślełam że będzie to około tygodnia najwyżej a nie ok. 2 miesiące jak teraz powinienem założyć. I co mam jeździć ze śmiaeciami kilkanaście kilometrów na Sobuczynę (co zrobiłem dziś) by nie rozkładały się na podwórzu? takie rozwiązanie według Ciebie Tomaszu Jaskóło jest dobre? bo według mnie jest to ewidentny grzech zaniechania.
      • Gość: ainafets Re: do Tomasz Jaskóła IP: 109.95.25.* 05.06.13, 18:22
        Gość portalu: Tomasz Jaskóła napisał(a):

> Powoli śmiać mi się chce. Z drugiej strony LUDZIE, każdy dzwoni łoooo co ja zrobię? KURDE chyba stać was na worki 120 litrów (ok20 zł) i spakujcie sobie te śmieci.

To chyba żart, że ludzi w domach jednorodzinnych mających fajne samochody stac aby zapłacic 20 zł za worki. Chyba by im żyła pękła. Mieszkam w bloku i bardzo wiele razy widziałam (moi sąsiedzi również) jak pod nasze śmietniki podjeżdżają fajne auta i kierowcy wyciągają z nich wielkie wory pełne śmieci. Nie są to mieszkańcy innych bloków, ponieważ nikt tak dużych worów nie trzymałby w mieszkaniach. Nie ma znaczenia, że wokół śmietników jest po kilka bloków i dużo okien i zawsze ktoś widzi, tak zwany spryt Polaków (czyli nieuczciwośc i chciwośc) zwycięża.
        Zero wstydu, zero przyzwoitości i uczciwości - na auto stac, na wywóz śmieci już nie.
        • Gość: Tomasz Jaskóła Re: do Tomasz Jaskóła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 19:05
          A władzom WŁAŚNIE o to chodzi, abyście sobie skoczyli do GARDŁA! I wyzywali, ci blokersi Ci na samochody ich stać a wyrzucają itd. A nie zauważacie listu radnych Zająca i Biernata wzywających do obniżenia stawek. Nie kłócić się tylko zainteresować kogo i kto zatrudnia na Sobuczynie. Zacznijcie się ORGANIZOWAĆ a nie obrzucać błotem!

Tomasz Jaskóła
        • Gość: Adam Re: do Tomasz Jaskóła IP: *.Red-79-152-190.dynamicIP.rima-tde.net 06.06.13, 09:55
          Miasto przygotowało uchwały śmieciowe w listopadzie ubiegłego roku dzięki radnym PO, PiS i Głębockiemu uchwały przyjęto dopiero w kwietniu. Przetarg można było ogłosić dopiero po uprawomocnienia się uchwał. Pretensje do PO, PiS i Wspólnoty Głebockiego. Oni mają gdzieś miasto.
          • Gość: szisza Re: do Tomasz Jaskóła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 14:40
            Adamie nie bądź głupszy kretynie niż ustawa przewiduje.
            Jakie miasto przygotowało, grupa cwanych amatorów, która chce wyjelenić mieszkańców.
      • Gość: Jowita Re: Do wora IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 21:06
        A do tego wora to ze śmieciami pasowało by ciebie ulokować
    • Gość: Beata Re: władze pod sąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.13, 14:14
      To wladzom miasta należy się sąd. To ich nieuctwo i nieudolność doprowadzi do zaśmiecenia miasta! To tym nieudacznikom należy się kara dożywocia!!! A teraz wyrzucajmy śmieci pod urząd takiego miasta. Ich obrzućmy śmieciami. Tyle są warci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • ekoobywatel Zdziwieni? Taki jest scenariusz przecież... 05.06.13, 14:46
        Tym którzy chcą głębiej wiedzieć na czym polega przekręt znowelizowanej ustawy, polecam wklejanie do google.pl podanych niżej haseł i lekturę uzupełniającą... --
        • Gość: Rubbish Re: Zdziwieni? Taki jest scenariusz przecież... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 05.06.13, 15:34
          I to by było na tyle w temacie
        • Gość: @ ekoobywatel Re: Zdziwieni? Taki jest scenariusz przecież... IP: *.96.244.159.tvksmp.pl 05.06.13, 22:39
          zapomniałeś dodać: a sieci energetyczne już "kupili"
      • Gość: oj łoj a Hanka z Warszawy znalazła kozła ofiarnego IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 15:07
        I wykręciła się sianem.Warszawiacy już zbierają po piątaku ,na dalszą karierę polityczną Hanusi.
        • Gość: jag a co Krzysiu z Częstochowy zrobi z nadwyżką pienię IP: 212.87.244.* 05.06.13, 17:36
          dzy? Obniży podatek śmieciowy czy zatrudni kilku nowych kolesi?
          • Gość: Tomasz Jaskóła Re: a co Krzysiu z Częstochowy zrobi z nadwyżką p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 17:43
            Ja zrobiłem to docs.google.com/document/d/1lZwddM0nd5UgSz9opVILak5hc4giEPLpbmZBxrWdw7c/edit?usp=drive_web i zebrałem ponad 400 głosów i przekazałem, uczestniczyłem w proetście pod UM. Pytanie co zrobili niektórzy z Państwa tak głośno teraz narzekający?

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MdgYgYy2e8o

dzięki Panom z Ruchu Wolności
            Tomasz Jaskóła
      • gr2e5 Re: władze pod sąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.13, 17:34
        Sąd to się powinien należeć za napierdzielanie taką ilością wykrzykników. Albo może nie sąd. Raczej kaftan, bo to świadczy o niezrównoważeniu.
        • Gość: Edward Re: władze pod sąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 20:04
          To tobie psychiatra potrzebny. Od zaraz. Pusty jesteś jak ten co w tym kraju taką ustawę stworzył a takim mieście jak Częstochowa w taki przygłupi sposób ją wprowadza.
          Nie masz pojęcia o postępowaniu władz to lepiej oddaj komputer na złom.
        • Gość: Zyga Re: władze pod sąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 20:56
          Kolego. Czy ty aby swoich śmieci sąsiadom nie podrzucasz? Z twojej paplaniny wszystko na to wskazuje.
    • Gość: andrzej Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.96.245.16.tvksmp.pl 05.06.13, 15:39
      koleś Soborak nie jest z nadania Częstochowy - zna sprawy z GW jak ktoś potrząśnie szabelką - i koniec na tym!!!!!! - niech mi zarzuci że nie mówię prawdę - niech wskaże że zareagował na krytykę aż do do bólu , czyli do rozpoczęcia sprawy przed sądem , ale takie są przywary SLD - in nie tylko
      • Gość: lipa Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 18:29
        Wy to wkoło nie ujadajcie na te firmy wywozowe tylko jechać do urzędu do tych pierdzistołków i tam robić porządek że przetarg zorganizowany za pięć 12 !!!
    • rr-ss Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo 05.06.13, 17:28
      a to dziwne - wynika z tego, że jest 4 mieszkańców a pojemnik był 120 litrów, trochę mało, ciekawe gdzie lądowało resztę śmieci.Ja mieszkam tylko z żoną, miałem pojemnik 240 litrów, płaciłem 29 zł i teraz dostanę taki sam za 25 zł. 240 litrów naogół wystarczał, czasem był przepełniony
      • Gość: Ja Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 18:37
        > a to dziwne - wynika z tego, że jest 4 mieszkańców a pojemnik był 120 litrów, t
        > rochę mało, ciekawe gdzie lądowało resztę śmieci.Ja mieszkam tylko z żoną, miał
        > em pojemnik 240 litrów, płaciłem 29 zł i teraz dostanę taki sam za 25 zł. 240 l
        > itrów naogół wystarczał, czasem był przepełniony

Blokersi tego nie rozumieją, ja płaciłem 55 zł (1100l) teraz 37,50. Mamy mieszkanie też w blokach i tam było 7,5 od osoby i bez limitu. Myślę że dla lat niesprawiedliwości nadeszła sprawiedliwość. Będziemy mieć lepsze auta za zaoszczędzone ,,kosztem" blokersów PIENIĄDZE!!
        • Gość: Aśka Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 19:31
          Nie wiem czy nielegalne jest wywożenie koszy- firmy przecież wywiązały się z umowy i w czerwcu te śmieci zabrały, a że przy okazji biorą swoją własność? Miasto wymyśla, następnym razem wywóz będzie w lipcu, więc śmieci powinny być w nowych koszach. Bo niby dlaczego przegrane firmy miałyby jeździć w lipcu ( a przecież nie wiadomo czy nie pod koniec)? Żeby miastu zrobić dobrze? Jeżeli przetarg robi się w ostatnim momencie, to chyba wie się, że wygrany nie zdąży podstawić swoich pojemników.
          Podejrzewam,że miasto byłoby tak samo oburzone, gdyby firmy zabierały pojemniki dokładnie 30.06.
    • hr.poniemirski Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobora... 05.06.13, 19:38
      Umowa na wywóz śmieci i przekazanie pojemnika dla użytkownika z daną firmą ulega rozwiązaniu z dniem 30 czerwca. Została zawarta zgodnie z warunkami firmy i wypowiedziana zgodnie z 3 mies. wyprzedzeniem.
      30 czerwca 2013r kropka!
      I do tej daty wara Remondis'sowi czy innemu Eko-System'owi od przekazanego w ramach umowy kubła. Mam umowę? Mam. Zapłaciłem, moje!
      Nawet gdyby miał stać pusty!
      Ten kubeł, znaczy.
      A jak im nie pasuje niech podadzą mnie do sądu.

Pojemnik mogą dostać 30.06, a jak się nie wyrobią z odbiorem, to tylko wtedy gdy ze mną uzgodnią kiedy ja będę miał czas i łaskawie im wydam.
      Umowa "rzecz święta"
      Dotarło Panie prezesie Oleś?!
      I tyle.
      Brawo dla wiceprezydenta!
      Z wyrazami szacunku
      hr.j/w
      • Gość: celiks Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 20:11
        Chyba jesteś obłąkany!!
        Umowę (rzecz świętą) masz na USŁUGĘ WYWOZU NIECZYSTOŚCI, a nie na jakiś kubeł.
        Jak firma wywiązała się należnie z usługi w czerwcu - zabrała TWOJE śmieci to może zabrać SWÓJ pojemnik. Proste
        • fran-nek Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo 05.06.13, 20:31
          No, nie do końca. Zabrali śmieci "majowe", te z czerwca dopiero gromadzę
        • Gość: szelma Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 08:54
          Fragment:
          "2. REMONDIS zobowiązany jest, w zależności od rodzaju usługi uzgodnionej w Umowie, do :
          a)
          postawienia do dyspozycji Zleceniodawcy pojemników lub worków, których rodzaj, wielkość i ilość została ustalona w Umowie,"
        • hr.poniemirski Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo 06.06.13, 11:12
          Nie kombinuj "celiks", bo zjesz własny ogon.
          Co Ci "fran-nek" i "szelma" delikatnie wytknęli.
          To już bardziej "proste" być nie może.
          Podziękowania dla w/w interlokutorów.
          Z szacunkiem
          hr.j/w
      • Gość: krejzol Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 18:20
        weż ty sie pusty kasztanie skakuj z tego forum bo jestes śmieszny
    • oxoplast Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobora... 05.06.13, 19:43
      A na ch... była w ogóle ta reforma śmieciowa?? Coś źle funkcjonowało? Ludzie będą płacić mniej?
      • Gość: nikt Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.gre.pl 05.06.13, 22:07
        Też mnie to zastanawia...
    • czestochowianin100 Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobora... 05.06.13, 19:49
      Jeśli zabiorą mi pojemniki na śmieci,to odpadki w workach zawiozę pod UM.
      • Gość: Witek Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.13, 20:10
        Słusznie. Tak zróbmy. To wina tylko i wyłącznie urzędu. Tym co w taki sposób tą ustawę wykombinowali należą się śmieci pod ich domy a miasta nie zaśmiecajmy.
      • Gość: głos ludu To jest kolejny bubel uchwalony przez sejm IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 20:19
        Jak najszybciej powinien być rozpatrzony przez przez Trybunał Konstytucyjny i wyrzucony do kosza.Nie dość ,że odpowiedzialność zbiorowa,to totalne oszustwo.Drenujące kieszeń.Trzeba było protestować wcześniej i był by efekt.Nie mogę zrozumieć ludzi .Kompletne godzenie się z nieprawidłowościami życia.Po za parą aktywistów z tego forum.
        • Gość: ew bubel sejmowy czy samorządy są zbyt nieporadne w IP: 212.87.244.* 05.06.13, 21:18
          działaniach?
    • fran-nek Sprawa jest prosta 05.06.13, 20:28
      W mojej wsi "Bracia Strach" również zabrali kubły, mimo, ze rozwiązanie umowy nastąpi 30go czerwca. I co ? Luzik !! Jestem w Częstochowie przynajmniej raz w tyg. i zostawię swoje śmieci pod ich siedzibą - Częstochowa, ul. Bór 137 - czego i Wam życzę. Liczę, że ktoś mnie spisze i odda sprawę do sądu. Chętnie służę swoimi danymi
      • Gość: pirox Re: cena z kosmosu przed przetargiem IP: *.30.182.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.06.13, 20:53
        Kto odpowie dlaczego cena została uzgodniona przed przetargiem, który jest o połowe niższy, czy cena od osoby pozostanie a jeżeli tak to co z pozostała kasą i dla kogo.
        Dlaczego w sąsiednich gminach stawki są o 30% niższe.
        Czuć smród i to nie tylko od śmieci
      • Gość: ehhh Re: Sprawa jest prosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 18:24
        Ty to weź te smieci wywieź nie na Bór 137 tylko pod Urząd Miasta do Matyjaszczyka nierozumny durniu
    • Gość: mieszkaniec Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.96.234.63.tvksmp.pl 05.06.13, 20:48
      A jak płaciłeś 17 zł to kosz zapełniał się w 3 dni a nadwyżka śmieci lądowała w koszach spółdzielczych, piecach C.O. i w ten o to sposób oszczędzałeś. Teraz zapłacisz za faktyczne śmieci a nie za swój spryt i oszczędność...
      • Gość: kemo7 Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.pl 05.06.13, 21:09
        Człowieku jak nie wiesz co piszesz to nie pisz !!! ja płacilem za kubel 660 litrów 39 zł i nigdzie nic nie wyrzucałem. teraz na 4 osoby CZPK mi pisze ze moge maksymalnie 480 litrów za 50 zł !!!! i ze nie dostane wiekszego kosza, wiec co mam zrobic z resztą śmieci ??? już wiem zawioze je do Ciebie tylko podaj mi adres a nie pisz głupot jak nie masz pojęcia.
        • Gość: mieszkaniec Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.96.234.63.tvksmp.pl 05.06.13, 21:53
          Głupoty a to ciekawe. To wyjaśnij dlaczego spółdzielnie zamontowały kraty w wiatach śmietnikowych?
          Ja osobiście codziennie widzę jak ludzie z okolic Częstochowy i samego miasta wywalają śmieci w spółdzielcze kosze, wielokrotnie zwrócenie uwagi kończy się awanturą...
          Może Ty jeden byłeś uczciwy ale Takich jest Ty jest mało.
          • Gość: kubełek Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: 95.154.230.* 05.06.13, 22:12
            Duży Remondos może wszystko
          • Gość: kemo7 Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.pl 05.06.13, 22:19
            to wyjaśnij mi jaki sens ma reforma która uderza w tych co mieli duże kosze ??? gdzie mam wyrzucić nadmiar śmieci ? ludzie z bloków wyrzucali najweicej smieci bo nie martwili sie pojemność. ja mam kompostownik i duży kosz. teraz bede mial o wiele mniejszy za wieksze pieniądze i według Pani Sobieniak nie mam szans na większy bo na 4 osoby max 480 litrów. nie odpisał mi co mam zrobić z resztą śmieci.
          • Gość: Zgred Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.play-internet.pl 05.06.13, 22:37
            A ty nie masz co robić tylko w oknie wypatrywać "podkładających" śmieci.
            • Gość: Dodek Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.13, 07:10
              Ciebie też widziałem jak sąsiadowi śmieci donosisz. Wstydziłbyś się.
        • ajk_gierki Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo 06.06.13, 07:25
          Gość portalu: kemo7 napisał(a):

> Człowieku jak nie wiesz co piszesz to nie pisz !!! ja płacilem za kubel 660 lit
          > rów 39 zł i nigdzie nic nie wyrzucałem. teraz na 4 osoby CZPK mi pisze ze moge
          > maksymalnie 480 litrów za 50 zł !!!! i ze nie dostane wiekszego kosza, wiec co
          > mam zrobic z resztą śmieci ??? już wiem zawioze je do Ciebie tylko podaj mi adr
          > es a nie pisz głupot jak nie masz pojęcia.
          dokładnie tak samo to wygląda u mnie, płacę prawie 2x więcej, za taki sam kosz (o ile urząd nie uzna że 240l na 3 osoby to za dużo) i co najlepsze - urzędnicy uznali, że wywóz śmieci będzie raz w miesiącu, to ja proponuję że taki kosz po 3-4 tyg napełniania wstawię pod magistrat, żeby poczuli ten smród i poczuli w jakich warunkach pracują potem ludzie w sortowni.
        • Gość: dziwny... Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: 212.59.252.* 06.06.13, 18:24
          kemo7 ma sto procent racji! Może nie zwróciliście uwagi, że ceny w Czewie dotyczą pojemnika 60 litrów (a nie jak dotychczas 120!) na osobę. Czyli mam pojemnik o połowę mniejszy niż poprzednio! Jeśli więc dotychczas zapełniałem pojemnik 120 litrów - czasem pełny, czasem nie, - to teraz co mam zrobić ze śmieciami? Tak jak ktoś tu pisze - spakować w worek i zawieźć pod Urząd Miasta. Nie będę wozić na Sobuczynę, bo płacić będę firmie wywozowej (SANEPID!) i nie zamierzam dokładać paliwa i samochodu.
          Piszą tu niektórzy krzykacze, że z domków wywożą śmieci do blokowych śmietników. Może i takie przypadki są. Ale nie przyszło im do głowy, że np. mam mieszkanie w bloku, puste, płacę ryczałt za wywóż śmieci, a nie wyrzucam. Więc jak mi się zbierze trochę więcej w domu, to jadąc sprawdzić co w mieszkaniu wyrzucę worek czy dwa, zrywkę do "blokowego śmietnika". Bo i tak za to płacę. "Nie sądźmy byśmy sami nie byli sądzeni"..
          • Gość: ainafets Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: 109.95.25.* 06.06.13, 19:05
            Gość portalu: dziwny... napisał(a):

Piszą tu niektórzy krzykacze, że z domków wywożą śmieci do blokowych śmietników. Może i takie przypadki są. Ale nie przyszło im do głowy, że np. mam mieszkanie w bloku, puste, płacę ryczałt za wywóż śmieci, a nie wyrzucam. Więc jak mi się zbierze trochę więcej w domu, to jadąc sprawdzić co w mieszkaniu wyrzucę worek czy dwa, zrywkę do "blokowego śmietnika". Bo i tak za to płacę. "Nie sądźmy byśmy sami nie byli sądzeni"..

Wyrzucanie śmieci przez mieszkańców domów jednorodzinnych do śmietników blokowców jest zjawiskiem o ogromnej skali i to nie tylko w Częstochowie. Może byc taka sytuacja jak opisałeś, ale ilu mieszkańców domów jednorodzinnych ma mieszkania w blokach - bez przesady?
            Bądźmy poważni.
            • Gość: dziwny... Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: 212.59.252.* 07.06.13, 22:01
              ainafets - zgoda, z pewnością takie sytuacje moga się zdarzać. Ale nie uogólniaj, bo krzywdzisz. Moja znajoma ma domek tuz przy blokach na osiedlu i ma umowe z zarządem spóldzielni na wyrzucanie śmieci do pojemników spóldzielni. Płaci za to. Ale "blokowi" podglądając z okna sa oburzeni, że oni tam wyrzucają. Co, mają sobie na czole przykleić umowę ze Spółdzielnią Nasza Praca?!
              • Gość: ainafets Re: Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobo IP: 109.95.25.* 08.06.13, 19:13
                gość portalu: dziwny... napisał(a):

> ainafets - zgoda, z pewnością takie sytuacje moga się zdarzać. Ale nie uogólniaj, bo krzywdzisz. Moja znajoma ma domek tuz przy blokach na osiedlu i ma umowe z zarządem spóldzielni na wyrzucanie śmieci do pojemników spóldzielni. Płaci za to. Ale "blokowi" podglądając z okna sa oburzeni, że oni tam wyrzucają. Co, mają sobie na czole przykleić umowę ze Spółdzielnią Nasza Praca?!

Ilu jest takich ludzi jak Twoja znajoma? Skoro mieszka jak piszesz blisko bloków, to do śmietnika chyba nie podjeżdża samochodem, tylko idzie piechotą (przynajmniej nie za każdym razem). To nie jest tylko moje spostrzeżenie, to widzą i o tym mówią wszyscy mieszkańcy bloków i nie tylko w Częstochowie. Taka opinia znikąd się nie wzięła.
    • Gość: TOhm Strachy też zabrali mi dziś pojemnik IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 22:37
      Nie tylko Remondis zabiera zbiorniki, dzisiaj Strachy też zabrały mi zbiornik pomimo że to początek miesiąca.

Nic tylko wywalić do lasu.
    • marillion73 Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobora... 05.06.13, 22:38
      Na miejscu "przegranych" (tak brzmi oficjalna nazwa), też postąpiłbym tak samo. Mają być frajerami i ułatwiać robotę tym co "wygrali" (oficjalna nazwa)? Niech miasto ponosi konsekwencje, a nie firmy które sprowadzają na dno.
      • Gość: TOhm Mnie zabrali zbiornik ci co wygrali!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 23:02
        • Gość: g Re: Mnie zabrali zbiornik ci co wygrali!!!! IP: 91.196.30.* 05.06.13, 23:38
          A ja dzięki bogu(a raczej królowej)opuszczam ten burdel!
    • Gość: eryk cóż, jak się za jakąś sprawę biorą urzędnicy IP: 212.59.252.* 06.06.13, 10:48
      to z góry wiadomo, że to zostanie spartolone...
      • Gość: doeryk Re: cóż, jak się za jakąś sprawę biorą urzędnicy IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.13, 10:52
        dokładnie
      • Gość: taki tam sobie... Re: cóż, jak się za jakąś sprawę biorą urzędnicy IP: 212.59.252.* 06.06.13, 10:57
        ...bo jedna myśl im chodzi po głowie, którą tak streszczę:
        "Co by tu jeszcze spieprzyć, Panowie? Co by tu jeszcze?"

(za Wojciechem Młynarskim)
      • Gość: jabry Re: cóż, jak się za jakąś sprawę biorą urzędnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 17:48
        Dlatego umowę z Remondisem wypowiem w lipcu. Niech spróbują zabrać pojemniki - niedotrzymanie warunków umowy z winy usługodawcy. Śmieci sobie poszukam, żeby nie było pustych pojemników przez 3 miesiące.
    • aifoz61 Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobora... 06.06.13, 12:23
      No i teraz się zacznie ze śmieciami. Nie wiem po co ta reforma. Wystarczyły tylko intensywne kontrole - ustalenie wielkości pojemnika od ilości osób - co jest teraz ustalone - i solidne egzekwowanie czy wszyscy mają pojemniki i umowy.I to by wystarczyło. Obecnie jest liczenie pojemników wg ilości osób które zamieszkują posesję - wystarczyło takie ustalenie i kontrolowanie. Do tej pory nadmiar śmieci lądował np. na łąkaCH, - TAK JAK W MOJEJ DZIELNICY - ale no jeśli 5 osób ma pojemnik 120 l - no to rzeczywiście co zrobić z resztą. Moim zdaniem ta ustawa śmieciowa nic nie da - śmieci nadakl będą lądowały w lasach, rowach, na łąkach - bo nie ma takiego prawa aby to solidnie egzekwować. Chociażby teraz ktoś zapomniał że w m-cu czerwcu zostaniemy bez pojemników. Ja mam wywóz 11 czerwca - i co dalej. Na worek mnie stać , ale nie mam zamiaru go trzymać na swoim placu - w dzielnicy jest dużo kotów, więc c9o będzie z tymi workami.Po prostu zawioze worek pod Urząd Miasta.Tam chyba mają pojemnik lub miejsce na skladowanie śmieci.
    • Gość: naprzód Polsko! Niech urzędasy idą do sądu. Najlepiej częstochowsk IP: *.arbelon.com.pl 06.06.13, 13:50
      niech urzędasy idą do sądu. najlepiej do sądu częstochowskiego.
      Alleluja i do przodu!
    • donald-marzy Znikające kubły na śmieci. Wina Sobora... 06.06.13, 16:22
      a kimżesz qwa jest soborak że sobie "uznał" - czy to jakaś nowa forma działań prawnych Miasta - uznanie? jak to "firma Remondis nie ma prawa zabierać kubłów" ? A czyje są te kubły? soboraka, że tak sobie pisze że nie wolno?
      niech miasto zapłaci, albo jeszcze lepiej soborak (sic!) niech zapłaci za możliwość korzystania, plus koszty odbioru pojemników po 1 lipca.
      no "panie prezydencie" siedzi tam pan i od sześciu miesięcy nie wpadł pan na to , że do takiej sytuacji może dojść ? podziwiam pana dalekowzroczność !
      szkoda że nie jest pan wybierany w wyborach powszechnych
      • Gość: TOhm Nie zrozumiałeś o co chodzi IP: *.wsw01.edunet.hp.com 06.06.13, 17:58
        Przykład
        Chodzi o to że jak firma wstawia pojemnik w styczniu i masz umowę od stycznia to pierwsze śmieci biorą w wyznaczony dzień lutego np 10-go. Wypowiadając umowę gdzie np. ostatnim miesiącem jest czerwiec firmy zabierają pojemnik w czerwcu 10-go a nie ostatniego. W efekcie zapłaciłeś za 6 miesięcy (6 wywózek) a śmieci zabrano od ciebie 5 razy.
        Żeby było fer powinni zabrać 10-lipca.
        • Gość: gość Re: Nie zrozumiałeś o co chodzi IP: *.cdma.centertel.pl 06.06.13, 18:16
          Mój drogi nie masz racji..placisz za pięc wywozów, Pierwszym miesiącem odbioru śmieci jest luty i za ten wywóz uiszczasz dopiero opłatę!!! Nie płacisz za miesiąc podpisania umowy tylko za miesiąc odebrania kosza czyli faktycznego wywozu!!!!
          • Gość: baca Porażka władz miasta, było kilka miesięcy czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 18:37
            żeby się do tego tematu przygotować i przeczytać kilka umów, wykonać kilka telefonów ale jakoś było to chyba za trudne. Chciało by się rządzić innymi ale jeszcze trzeba umieć, poparcie partyjne to za mało.
            • Gość: SKL Re: Porażka władz miasta, było kilka miesięcy cza IP: 84.39.165.* 06.06.13, 18:47
              mnie Remondis też zabrał kosz.

Najbardziej mnie rozwala:
              www.gminaklobuck.pl/informator/NOWY_SYSTEM_GOSPODAROWANIA_ODPADAMI_KOMUNALNYMI.html
              "O wszelkich podejmowanych działaniach dot. nowego systemu gospodarowania odpadami komunalnymi będziecie Państwo informowani na bieżąco na stronie internetowej Gminy Kłobuck, a także na tablicach ogłoszeń w sołectwach, osiedlach oraz Urzędzie Miejskim w Kłobucku."

I dziwny trafem nie ma na stronie nawet słowa co dalej ze śmieciami. Nie tylko Częstochowa dała ciała.
            • Gość: gosc Re: Porażka władz miasta, było kilka miesięcy cza IP: *.96.242.62.tvksmp.pl 06.06.13, 20:15
              Ta sytuacja pokazuje kolejną nieudolną próbę rządzenia miastem niekompetentnych kretynów.
          • Gość: TOhm Re: Nie zrozumiałeś o co chodzi IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 20:21
            OK, w takim razie ja miałem pecha bo było tak jak napisałem. Jeżeli inni mieli wszystko poprawnie to moja historia jest odosobnionym przypadkiem z czego chyba można się tylko cieszyć.
            • Gość: Karola Re: Nie zrozumiałeś o co chodzi IP: 212.59.254.* 06.06.13, 21:27
              W gminie Blachownia Remondis też zabrał kosze już 4.06. Na stronie Urzędu nie ma żadnej wzmianki, kto, kiedy itd będzie zajmował się koszami i wywozem. Posiadałam kosz 240l teraz na mieszane otrzymam podobno 140l bo trzy osoby i 5 worków, a płacic będę 100% więcej. A workami zajmą się okoliczne koty, aby zadbac o porządek na własnym placu powinnam zaopatrzyć się w kosze na te worki. Zamiast zając się tymi którzy nie mieli umów na wywóz smieci, mieli małe kosze do ilości osób w domostwie, palili w piecach, wystarczyło rzetelnie tego przypilnować, to zafundowali nam 100% droższy wywóz smieci. Prawdziwa zielona wyspa. Zastanawiam się co jeszcze nas czeka?
      • Gość: racja Re: Znikające kubły na śmieci. Wina Sobora... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 20:24
        No chociasz jeden mądry gość firma ma czekać aż sie miasto obudzi ta sytuacja była do przewidzenia poza tym firmy wywozowe to firmy usługowe i po wykonanej usłudze mają prawo zabrać swoją własność czyli kosz
    • Gość: ii Soborak - Nieborak nic na to nie poradzi IP: *.unisonplatform.com 06.06.13, 21:42
      może sobie co najwyżej poudawać zainteresowanego interesem mieszkańców
    • julia2000 Znikające kubły na śmieci. Wiceprezydent Sobora... 07.06.13, 08:04
      Dzwoniłem przed chwilą do CzPK do Sobuczyny z pytaniem kiedy dostanę pojemnik na śmieci ponieważ wczoraj firma Eko-system zabrał swój. Pani powiedziała, że bliżej lipca, do tego czasu mam zbierać śmieci wedle własnej pomysłowości. Proponuje żebyśmy nie narzekali, mieszkamy w Polsce w której panuje ogólny syf. Syf ten zawdzięczamy ludziom, takim samym jak my. Nie wierzę, że narzekacze zrobili by lepiej. Straciłem wiarę w polską hołotę, banda oszustów i złodziei. Koryto i władza zmienia ludzi. Szkoda się denerwować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka