5andrzejm
28.10.13, 00:19
Częstochowskiego lokalnego Radia Jura słucham sporadycznie np.przy okazji jedzenia kolacji.Każdorazowo kiedy włączę tę stację cały czas leci tylko sieczka muzyczna ( tego samo typu jak np.w Radiu Eska) i co jakiś czas podawana jest tylko aktualna godzina. Raz tylko w okolicach godz.22ej trafiłem na zapowiedzi najbliższych imprez kulturalnych w naszym mieście.Czy tak powinna wyglądać lokalna rozgłośnia radiowa? Jak już wspomniałem rzadko słucham tej stacji,może ją za surowo oceniam w tych dwóch zdaniach,od bardziej wytrwałych słuchaczy Jury z ciekawości się dowiem,czy są tu np.jakieś fajne interaktywne audycje z udziałem słuchaczy (np.konkursy),audycje o codziennym życiu,problemach naszego miasta,wywiady ze znanymi czy ciekawymi ludżmi z naszego regionu itd.itp,czyli to wszystko czym moim zdaniem lokalne radio powinno się zajmować,a nie tylko-jak większość stacji komercyjnych- iść po najprostszej ścieżce czyli puszczać muzykę z komputera ( bo już pewnie nawet nie z płyt) i co jakiś czas bąknąć do mikrofonu o czasie lub pogodzie.
Nie mamy za dużo lokalnych stacji. Radia :Fiat i Jasna Góra adresowane są do określonych grup słuchaczy, Radio Złote Przeboje to częstochowska filia ogólnopolskiej stacji muzycznej.
Z sentymentem wspominam z drugiej połowy lat 90-ych Radio Fon, które miało wiele fajnych audycji -m,in.pamiętam w piątkowe wieczory na żywo konkursy z udziałem słuchaczy o historii polskiej muzyki rozrywkowej,w których to konkursach sam brałem udział,potem po zmianie obsady zostały zaniechane, cały program był coraz gorszy aż został wchłonięty przez Zł Przeboje.Dwadzieścia lat temu, kiedy nie było jeszcze koncesji Kraj.Rady Rad.iTv nadawało też Radio Marconi.
Ale..może się przekonam do Radia Jura, tylko muszę częściej słuchać o różnych porach..