Dodaj do ulubionych

Dodatkowe zyski MPK

08.09.04, 18:25
Proponuję panu prezesowi Głuchowi, aby najpierw zapoznał się z kodeksem pracy, a w szczególności z przepisem mówiącym o tym - na jaki okres wolno przenieść (oddelegować) pracownika do innej pracy i za jakie wynagrodzenie. To po pierwsze.

Po drugie. Chyba macie Panowie nowy problem! Od jutra kierowcy domagać się będą 1850 zł na rękę.

Po trzecie. Najłatwiej jest się bić w cudze piersi... Róbcie Panowie tak dalej, a w niedługim czasie wszyscy kierowcy będą odwracać głowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Elżbieta Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 18:29
      Ja po wprowadzeniu zasady pierwszych drzwi po prostu przestałam korzystać z
      usług tej firmy. Było znacznie gorzej bo choć kupowałam sieciówkę aby mieć
      komfort, miałam dyskomfort wyjmując ja za każdym razem z portfela .Moim
      kosztem MPK było lepiej.Argumenty oszczędnościowe są mizerne.Nie tą metodą
      Panowie !Zamiast przyznac się do błedu że własnych mieszkańców traktujecie
      tak jak w Polsce nikt się nie odważył to trwacie przy nim.
      A tak dodatkowo niech kierowca przy śrdnim ruchu spróbuje nie otworzyć
      wszystkich drzwi np w centrum. Ktoś, kiedyś, mam nadzieje nie tak długo
      wyciągnie uczciwe wnioski.Przyszłych radnych zapytam o stanowisko w sprawie
      poniewierania pasażerów zanim na nich zagłosuję.Koncepcję szacunku do
      pasażera można uogólnić opisem "Niech się przeleci 10 metrów do przodu z
      parasolką w jednej ręce,torbą w drugiej a bilet w zębach, jeśli pada albo
      jest mróz to po 10 min stania na przystanku trzeba dołożyć 4 na wsiadanie."W
      końcu KTO siedzi za kierownicą!
      • Gość: Pracodawca Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.soft / *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 19:49
        Pierwszy raz z czymś takim się spotykam tzn. żeby publicznie aż tak obsrywać
        własnych pracowniów! Oczywiście biorę pod uwagę całokształt wypowiedzi prezesów
        MPK w GW.
        Panowie prezesi! To że z ortografią macie problemy, to mnie nie dziwi. Ale żeby
        nie znać podstaw socjologi? Słyszeliście o takim pojęciu jak motywacja do
        lepszej, wydajniejszej pracy? Co zrobiliście w tym kierunku? Od znajomego
        kierowcy wiem, że za te obelgi, które zbierali po wprowadzeniu zasady
        pierwszych drzwi nawet nie usłyszeli "pocałujcie nas w dupę", na
        zwykłe "dziękuję" nawet nie liczyli. I wy teraz chcecie dyscyplinować
        pracowników? Nie tędy droga panowie!
        Kierowca_mpk napisał: "Najłatwiej jest się bić w cudze piersi". Tak, to prawda,
        ale wy panowie prezesi powinniście się sami w nie mocno, i to bardzo mocno
        walić!!!!!!

Wasz pasażer z konieczności
      • lovempk Re: Dodatkowe zyski MPK 08.09.04, 23:47
        Proszę państwa, to, czy kierowca otwiera w Śródmieściu wszystkie drzwi, czy
        nie, to w praktyce jest jego sprawą. Przecież ci ludzie i tak mają masę roboty:
        do pracy na I zmianę wstają o 3 w nocy, po II zmianie są w domu często po 1 w
        nocy, muszą uważać na drodze po 9 godzin dziennie, przestawiać napisy na
        wyświetlaczach, sprzedawać bilety, sprawdzać je, stawać na przystankach, uważać
        żeby nikogo nie przytrzasnąć drzwiami, na pętlach wypisywać kartę drogową za
        każdy kurs, pilnować rozkładu jazdy, dbać o bezpieczeństwo pasażerów i o to, by
        nie dopuszczać do wypadków drogowych. Czy pasażerowie mają świadomość, że
        autobusy, którymi jeżdżą (Solarisy Urbino 12 i MAN-y NL 222) kosztują po około
        800.000 złotych za sztuę i są to najdroższe pojazdy, jakie jeżdżą codziennie po
        naszych drogach? W każdym razie gdyby nie zasada pierwszych drzwi, to za kilka
        lat komunikacja autobusowa miałaby trudności związane z brakiem taboru. Tak
        więc najlepiej jest pogodzić się z tym co jest, a kierowcy są tylko ludźmi i
        nie ma sensu krytykować ich za to, że postępują zgodnie z regulaminem. Poza tym
        zasada pierwszych drzwi staje się coraz bardziej popularna w miastach Europy
        Zachodniej, bo pewnie każdy przewoźnik chce dostać to, co mu się należy. I
        jakoś nikt nie myśli, że jazda na gapę jest taką samą kradzieżą, jak wyjście ze
        sklepu z nie zapłaconą gazetą, albo "zwinięcie" batonika w supermarkecie.
      • Gość: LUDZIEEEEEEEEEEEEE Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.ts523.cwt.esat.net 13.09.04, 11:30
        Ludzie, na calym swiecie panuje ten wlasnie system: w stanach, w irlandii. to
        jest normalne i nikt nie narzeka. jezeli ktos z pasazerow narzeka, znaczy to ze
        jest poprostu cwaniaczkliem, ktory chce sxobie jeszce pojezdzic na koszt MPK.
        przyzwyczail sie do dziadostwa i nie moze zniesc faktu, ze musi zaplacic te 2
        zl za bilet, bo nigdy wczesniej tego nie robil. obawiam si9e, ze czestochopwa
        to miasto ksiazat, ktorzy obuirzaja sie, gdy ktos wymaga od nich kuopna
        biletu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        koniec z dziadostwem. nowy system gora!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: jozek Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.inds.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 11:11
          Nic mnie nie obchodzi jak sie jezdzi w kiczowatych stanach czy w irlandii !!
          W Polsce wsiadało sie wszystkimi drzwiami i ten system uwazam był o wiele
          bardziej komfortowy, lepszy. Ja zawsze kupuje bilet i wymagam pewnego komfortu
          jazdy. I wcale mi sie nie podoba ze MPK chcac ograniczyć liczbe gapowiczów robi
          to kosztem tych którzy zawsze bilety posiadają.
    • Gość: Lena Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:37
      Gani sie sie zarzad ,broni kierowcow ale nie mowi sie np. o tym ze nikt z pracownikow MPK nie stracil z przyczyn ekonomicznych pracy a wrecz przeciwnie przyjmowani sa do pracy nowi kierowcy.Mam w tej firmie troche znajomych ktorzy twierdza ze najbardziej rozpasana grupa zawodowa sa kierowcyz ktora zarzad firmy obchodzi sie jak z przyslowiowym jajkiem aby bron boze nie urazic pana kierowcy.Nie dziwie sie wiec ze kilkakrotnie bylam swiadkiem jak kierowca w sposob chamski odzywa sie do pasazera z gory wiedzac ze nikt nic mu nie zrobi.W tej firmie dba sie podobno tylko o wygode kierowcow a ich azylem jest zwiazek zawodowy broniacy kazdego kto placi skladki Nie dziwmy sie wiec ze jako pasazerowie jestesmy tak w sposob grubianski traktowani przez tych panow ale tam zadzi przeciez zwiazek zawodowy tylko przy takim podejsciu do pasazera to byc moze niedlugo moze nie bedzie kogo bronic
      • Gość: pasazer z polnocy Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 21:02
        W pelni popieram wypowiedz Leny w poniedzialek jechalem ok godz. 10 do domu autobusem linii 24 gdzie na tylnym pomoscie trzech kierowcow omawialo wlasnie sprawe wsiadania pasazerow pierwszymi drzwiami pisze pasazerow aby nikogo nie obrazic gdyz w swojej gwarze nazywli nas korzystajacych z uslug tej firmy po prostu burakami.swoja rozmowe zakonczyli stwierdzeniem gdyz wysiadali przy promenadzie stwierdzeniem" trzeba burakow szkolic i uczyc ich kultury i nie ma czgo pekac poniewaz wystarczy w razie czego isc do wiecha {chyba Wieslawa}i h..{padlo bardzo niecenzuralne slowo}ci zrobia .Moze ktos z forumowiczow wie kim jest wiecho w tej firmie.Pozdrawiam i zarazem wspolczuje ale gdy jestesmy burakami czego mozna oczekiwac przeciez ja burak jade z PANEM kierowca.
        • Gość: Franz Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:09
          Hmmm...czytam posty na forum z coraz wiekszym przerażeniem.Dochodze do wniosku
          ze w naszym chorym społeczeństwie jest pewna dziwna reguła-każda z grup
          społecznych osiagająca pewien lepszy status materialny i wieksza niezaleznośc
          niz pozostałe zaczyna się automatycznie wywyższać i przeginac pałę,spójrzmy na
          chołbionych w naszym miescie księzy czy teraz kierowców.Jak temu zaradzić by
          było wiecej rozwagi i zyczliwosci w tym państwie.Ma ktos pomysł??A może tak po
          prostu świat wygląda?;
    • Gość: Lena Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 21:08

• Gość: ubogi pasazer Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 21:26
        wydaje na bilet ostatnie grosze gdyz sa one drogie chce jednak uczciwie zaplacic za przejazd , stosuje sie do wsiadania pierwszym drzwiami ale z takim lekcewqzeniem pasazerow ich wrogim czsami nastawieniem do wsiadajacych spotyka sie w glownej mierze w Czestochowie .przeciez robota ich polege na wozeniu ludzi przeciez pracuja w komunikacji miejskiej.Niech zarzad firmy powie dlaczego zmusza kierowcow do nieludzkiej pracy jaka jest wozenie pasazerow ? dlaczego nie zatrudnia sie ludzi ktorzy z pocalowaniem reki chcieli to robic?A moze to jakis tam wiecho rzadzi to niech on powie czemu pracuja kierowcy ktorzy sa wrogami pasazerow
        • Gość: realista Re: Dodatkowe zyski MPK IP: 5.5.* / 80.58.3.* 08.09.04, 22:05
          No śmiało Leno - uboga pasażerko z północy, dodaj jeszcze ze dwie brednie
    • lookas.prv.pl Re: Dodatkowe zyski MPK 08.09.04, 23:31
      Hmm.. liczyłem na większe zyski.. no cóż.. poczekamy na jesień i zimę, żeby
      prezes nie miał czym się bronić (wakacje) :-)

Widzę, że prezes wyciąga brudy na wierzch... ciekawe co z nimi zrobi, bo gadać
      to każdy umie. Ja bym niepokornych panów szos wydelegowywał na
      stanowisko "pasażera MPK" z wszelkimi jego przywilejami takimi
      jak: "lekceważenie przez kierowcę, obicia o rurki podczas gwałtownego ruszania
      i hamowania, oglądania z bliska zamykanych przed nosem drzwi i wiele wiele
      innych atrakcji" :-)

------------------------------------------
      www.lookas.prv.pl
      • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 07:24
        Odpowiedz do lovempk
        Cena autobusów to naprawde nie kłopot pasażera Czasy w których nakazywano nam
        martwić sie za cały świat minęły bezpowrotnie.Te wybiórcze porównania do
        Europy są już naprawdę żenujące.Wyjaśniałm to wielokrotnie.Proszę porównać
        naszą komunikację z komunikacą w innych miastach Polski, tabor, ceny itd.Jak
        wypadamy wie każdy kto wychylił głowę poza Częstochowę.Ktoś kiedyś próbował
        mnie przekonać że Częstochowa jest życzliwa dla mieszkańców.Moim zdaniem w
        bardzo niewielu dziedzinach a napewno NIE w komunikacji.I jak zmiana wreszcie
        nadejdzie to jestem ciekawa kto poniesie odpowiedzialność za ten
        eksperyment.Jeszcze jedno.Wczoraj sąsiadka przewróciła sie w autobusie na
        skutek gwałtownego zahamowania.Wsiadła przodem i aby dojść do siedzących miejsc
        przechodziłam do tyłu.Kierowca ruszył.Czy to prawidłowo?.Czy nie należy
        zaczekać aż pasażer będzie miał możliwość trzymac jakiś uchwyt czy rurkę. Jej
        kolano wygląda fatalnie.Dziś idzie do lekarza.Wspóczuje Jej.Ja.Ale co z tym
        zrobi MPK?
    • Gość: ab Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 13:07
      Szanowni współpasażerowie z pewnych żródeł wiem jakie już jest bagno w tej
      firmie za sprawą nowych 'prezesów'może być gorąco (częste negatywne wypowiedzi
      samych pracowników)
    • Gość: Nowojorczyk Re: Brawo! To jak w nowojorskim MPK IP: *.proxy.aol.com 09.09.04, 13:20
      Zdziwiony jestem oburzeniem Czytelnikow, ze wsiada sie przednimi drzwiami i
      nalezy bilet skasowac przy kierowcu lub okazac kierowcy. Taka praktyka od lat
      jest we wszystkich miejskich autobusach Nowego Jorku: kierowca po prostu nie
      wpusci pasazera bez biletu. I to jest w ramach jego obowiazkow sluzbowych.
      W Nowym Jorku NIE MA KONTROLEROW biletow. Sa za to kontrolerzy kierowcow!
      Ale MPK jest wzorowe, autobusy "klekaja" aby umozliwic wejscie na niski stopien
      starszym osobom, do kazdego jest hudrauliczny pomost, umozliwiajacy wjazd wozka
      inwalidzkiego i w kazdym autobusie jest klimatyzacja.

Slowem - Brawa dla dyrekcji czestochowskiego MPK, ze wprowadza takie same
      zasady. Pracy teraz w Poslce brakuje i jestem pewien, ze znajda sie nowi
      kierowcy, ktorzy beda dokladnie sprawdzac bilety i wzorowo prowadzic autobus!
      • Gość: Elżbieta Re: Brawo! To jak w nowojorskim MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 13:34
        Nowojorczyku zanim napiszesz przeczytaj.Jak wróciłeś z dorabiania to spójrz na
        całość a nie na przejazdy.Nie porównuj wybiórczo.Porównaj wszystko.I juz to
        jest nudne, ale żyjemy w Polsce to powównuj do miast Polski.Można wybrac używki
        z Holandii,godziny pracy z Francji,a humor z Anglii.Tylko czy to ma jakiś sens.
        • Gość: Angela Re: Brawo! To jak w nowojorskim MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 15:52
          I tu zgodze się z przedmówcą odnośnie zasady przednich drzwi. Ja tez jestem za
          tym, żeby wsiadać przy kierowcy, ale miłym kierowcy. W Anglii potrafią sie
          ludzie grzecznie ustawić w kolejce do wsiadania, to dlaczego dumny Polak nie
          może zgiąć karku? Może czegoś się nauczymy od Europy i świata skoro tak bardzo
          chcemy im dorównać?! Elżbieto, czyzbyś nie tolerowała zmian? Ja też czasami
          muszę wsiąść do autobusu, ale robię to z uśmiechem. Zazwyczaj nawet najgorszy
          gbur uśmiecha się na takie powitanie, a gdy patrzy na mnie brzydko to jeszcze
          mówię mu dzień dobry. Skutkuje, mało, że odpowie, to jeszcze się uśmiechnie.
          Być może z politowaniem, ale nie szkodzi. Mnie jest miło, a on może przemysli
          swoja postawę i następnego pasażera potraktuje jak człowieka? Pozdrawiam
          serdecznie.
          • Gość: lovempk Re: To wchodzi w krew! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 16:25
            Wróciłem sobie po wakacjach do Poznania i co? Ponad dwa miesiące jeżdżenia
            autobusami po Częstochowie tak mnie przyzwyczaiły te "pierwsze drzwi", że
            machinalnie w Poznaniu robię to samo, choć żadne przepisy do tego nie zmuszają.
            Widok pasażerów wysiadających przednimi drzwiami w poznańskich autobusach jest
            dla mnie nienaturalny. Skoro potrzeba tak mało czasu, by się przyzwyczaić do
            przepisów naszego MPK, to pewnie za kilka lat nawet nie będziemy pamiętać, że
            kiedyś wsiadało się inaczej. A poza tym: W liniach podmiejskich MPK Poznań (101
            do Puszczykowa oraz 111 i 188 do Przebędowa), też obowiązują "pierwsze drzwi".
            • Gość: Monter Re: To wchodzi w krew! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 16:50
              W MPK pracuje duzo porzadnych kierowcow ktorzy sumiennie wykonuja swoje obowiazki ale jest rowniez znaczna grupa ktora wszystko olewa ale wymagania ma duze a to za sprawa swojego przewodniczacego od szoferow ktory zapewnia ich ze bez wzgledu na to jak pracuja to wlos z glowy im nie spadnie poniewaz ich obroni.prezesi firmy pytaja przewdniczacego czy on sam i jego szoferzy sa szczesliwi lub czy jeszcze mozna dla nich cos zrobic.Jezeli przewodniczacy laskawie skinie glowa sa szczesliwi.Czy przy takim holubieniu kierowcow mozna liczyc na to ze beda oni liczyc sie z pasazerem - oczywiscie ze nie ,a doswiadczamy tego jezdzac autobusami.

• Gość: Wiesław Re: To wchodzi w krew! IP: *.za.digi.pl / *.za.digi.pl 09.09.04, 17:02
                A ty Leno (Monterze) - uboga pasażerko z północy dalej swoje. Posłuchaj dobrej
                rady - skontaktuj się z psychiatrą.
            • kierowca_mpk Re: To wchodzi w krew! 09.09.04, 16:50
              Takich miast jest więcej.

3. Wsiadanie do pojazdów obsługujących linie nocne, podmiejskie i sezonowe odbywa się wyłącznie przednimi drzwiami.

Źródło: www.mzk-gorzow.com.pl/infopage.php?id=13

Pozdrawiam
              • Gość: syndyk Re: To wchodzi w krew! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:04
                jest zasada wchodzenia pierwszy pomostem bede sie stosowal.Ale dlaczego nas pasazerow spotykaja impertynencje ze strony wielmoznych kierowcow ? a moze jest tak jak pisze Monter czuja sie bezkarni gdyz maja zwiazek szoferow i prezesow ktorzy ich wiecznie bronia. Dlatego przy takiej postawie firma moze sie nie utrzymac na rynku i co wtedy panowie powiecie ludziom?
                • Gość: szofer Re: To wchodzi w krew! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:11
                  nasz Wiechu to spoko facet broni kazdego kierowcy i chwala mu za to. placimy skladki to i wymagamy, niech nas broni
                  • Gość: Tekila Re: To wchodzi w krew! IP: *.bis.czestochowa.pl 09.09.04, 17:23
                    Leno, Monterze, syndyku, ubogi(?) pasażerze i szoferze w jednym! To co
                    wyprawiasz w tym wątku zaczyna być niesmaczne.
      • Gość: xxc Re: Brawo! To jak w nowojorskim MPK IP: *.org / *.org 11.09.04, 11:30
        Napisze to jeszcze raz w Polsce największą przeszkodą do realizacji
        jakichkolwiek porządków jest nie zdyscyplinowane społeczeństwo. Dlatego to co
        jest normą w cywilizowanych krajach o dużo bardziej ugruntowanej demokracji niż
        w Polsce u nas jest problemem. Społeczeństwo winno same zrozumieć iż niema nic
        za darmo. Że jeśli korzystam z komunikacji publicznej powyżej pewnego minimum
        warto się zastanowić czy nie taniej i wygodniej będzie posiadać bilet
        miesięczny lub abonamentowy, ale to nie upoważnia do nieokazywania go
        kontrolującemu kierowcy. Podobnie gdyby wszyscy stosowali się do pewnych
        prostych zasad wsiadanie pierwszymi drzwiami szło by szybko i sprawnie.
        1. Szykując się do wsiadania mam wyciągnięty i naszykowany bilet.
        2. Jeśli nie posiadam biletu mam naszykowaną odliczona kwotę za która
        nabywam bilet zapobiega to konieczności wydawania reszty.
        3. Nie urządzam biegania do pierwszych otwartych drzwi służących do
        wysiadania nie blokując wysiadających.
        Zastosowanie do tych paru drobnych zasad spowodowało by na pewno większy
        porządek.
      • Gość: jozek Re: Brawo! To jak w nowojorskim MPK IP: *.inds.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 11:20
        Nic mnie nie obchodzi jak sie jezdzi w kiczowatych stanach czy w irlandii !!
        W Polsce wsiadało sie wszystkimi drzwiami i ten system uwazam był o wiele
        bardziej komfortowy, lepszy. Ja zawsze kupuje bilet i wymagam pewnego komfortu
        jazdy. I wcale mi sie nie podoba ze MPK chcac ograniczyć liczbe gapowiczów robi
        to kosztem tych którzy zawsze bilety posiadają.
        I juz to samo wczesniej odpisywalem innemu głupiemu "nowojorczykowi".
        Przepraszam za słowo "głupiemu" ale nie mozna wyznawać zasady ze to co w
        ameryce od razu jest lepsze.
      • tomq Re: Brawo! To jak w nowojorskim MPK 05.11.04, 22:46
        jest tylko chyba małe ale autobusy w nowm jorku nie kursuja co godzine i nie ma
        takiego tłoku jak u nas
      • tomq Re: Brawo! To jak w nowojorskim MPK 05.11.04, 22:59
        Jest tylko małe ale w NOwym Jorku autobusy nie kursują co godzinę przez co nie
        ma takiego tłoku a pasażerów wsiada kilku może kilkunastu anie kilkudziesięciu
        pozatym nie mozna porównywać pks z mpk wymiana pasażerów na przystankach jest
        nieporównywalna
        brawo Elżbieta!!!!!!!!
    • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 09.09.04, 17:52
      Wsiadanie pierwszymi drwiami było by ok. pod pewnymi warunakmi. po pierwsze
      powinno byc stosowanezawsze to znaczy na kazdym przystanku bez wzgledu na ilosc
      oczekujacych osób kierowca na jpierw otwiera 1 drzwi i wpuszcza po DOKŁADNEJ
      kontroli wsiaajacych dopiero potem otwiera pozostałe drzwi aby wypóścuić
      wysiadaacych wtedy to ma sens. poza tym proponuje wzorem Niemiec wprowadzenia
      zasady iż bilety kupjemy WYŁACZNIE w pojeździe u kierowcy gwarantuje
      zwiększenie zysku o kolejne kilkanascie %.
      • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 18:19
        Droga Angelo Ja naprawdę nie jestem betonem który nie lubi zmian.Lubię zmiany
        ale takie które ułatwiają uprzyjemniaja mi życie.Nie mam powodu lubić tych
        które życie mi utrudniają. Kiedy mam sieciówkę to nie po to aby ja wyciągac
        każdorazowo z portfela.Mam ja dla swojej wygody.Gdyby pomysł dyrekcji MPK był
        taki świetny to pomyśl dlaczego inne miasta nie poszły w nasze ślady Nikt w
        Polsce !Przecież nie są głupsi.Nikt nie ryzykowałby złości klientów.Nasze
        władze wybrały taką drogę.Ja się z tego wypisałam. Już MPK dla mnie może nie
        istnieć.Skoro przewoźnikowi nie zależy na pasażerach to niech sie sam
        wozi.Zobaczymy jak długo.A dla Ciebie Angelo uśmiechy, dobre słowo i
        pozdrowienia Tylko do MPK już mnie nie przekonuj.
        • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 10.09.04, 00:12
          Przykro mi ale pomyliłaś płeć albo źle podpiełaś swój post nie jestem "angela".
          • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 07:45
            Kierowcy MPK polecam wycieczkę do Gorzowa.Napisane to jedno życie drugie.A poza
            tym ten temat juz ma u każdego wypracowane stanowisko więc powielać opinie
            jest bez sensu Tu nikt nikogo nie przekona Bo jak mnie ma przekonac ktoś kto
            chyba autobusami nie jeździ.Pomys kupowania biletu u kierowcy wsiadając
            pierwszymi drzwiami to chyba z odległych czasów w PKS. Przejazd z Błeszna do
            centrum trwający ok 25 min byłby dwa razy dłuższy.Motto MPK "Pieszo
            krócej"byłoby na miejscu.W końcu tak jak ja inni zmądrzeja i tego im życzę.A
            firmie mądrzejszych pomysłów choć przy tym dowództwie w to wątpię
            • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 11.09.04, 07:39
              W Niemczech jakoś funkcjonuje tam biletów niema w kioskach bo nikt nie bedie za
              to aby nimi ktoś handlował dodatkowo płacił tam funkcjonuja automaty a jak ktoś
              niema mozliwości nabycia ich w autoacie robi to u prowadzacego polazd wsiadajac
              zreszta przednimi drzwimi i wcale nie trwa to bardzo długo. Zreszta w PKS - ie
              tez nie trwa to długo wystrczy miec odliczoną kwote i tyle. Troche
              zdyscyplinowania nie zaszkodziło by naszemu społeczenstwu. Zasada powinna być
              prosta: Autobus staje na przystanku najpierw otwieraja sie piewsze drzwi
              kierowca sprzedaje, kasuje i kontroluje dokladnie bilety potem nastepuje
              zamkniecie pierwszysch i otworzenie pozostałych drzwi aby chetni mogli wysiąść.
              Zalety nie potrzbne kasowniki jest tylko 1 u kierowcy i nie trzba płacić
              Ruchowi czy innycm posrednikowi za sprzedaż biletów no i oczywiście 100%
              jadących ma opłacony przejazd. Potemm jak nasze społeczenstwo sie przyzwyczai
              (tylko trzeba byc konsekwetnym) mozna wprowadzić podobne zwyczaje w tramwajch.
              W Niemczech od lat funkcjonuja podobne rozwiązania + bardzo czeste kontrole i
              jakoś nikt nie narzeka na komunikacje i jakoś wszystko funkcjonuje. Niestety u
              nas problemem jest niezdyscyplinowanie społeczenstwa.
              • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 11:15
                Dzięki temu niezdyscyplinowaniu jesteśmy wolnym narodem.Dlaczego wciąż
                porównujesz do Niemiec czy innego państwa.Czy tam też trzy czwarte
                społeczeństwa jeździ MPK do pracy.Czy tam MPK jeżdzi się na zakupy.Toż te
                porównania są chore. A już uogólnienia że jesteśmy spłeczeństwem gorszym czy
                wogóle mamy brac przykład Z Niemiec mnie obrażają.I nie tylko mnie.Daj mi
                pensję niemieckiego pracownika budzetowego to na MPK nawt nie spojrzę. I dość
                już wielbicieli pruskiego porządku.
                • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 11.09.04, 11:36
                  Dzięki temu niezdyscyplinowaniu jesteśmy wolnym narodem.Dlaczego wciąż
                  > porównujesz do Niemiec czy innego państwa
                  Odpowiadam bo tam jest porzadek a u nas jest bałagan. Chcemy jezdzic nowym
                  taborem a buntujemy sie przeciwko jedynej metodzie stosowanej zreszta nie tylko
                  w Niemczech majacej na celu ograniczenie niepłacacych za przejazd. Co do
                  pruskiego drylu to stosujac sie w wielu miejscach do niego tez inne narody my
                  natomast jestesmy na nieszczescie niezorganizowani i niezdyscyplinowani na
                  efekty długo nie trzeba czekac widac je gołym okiem. A porzadku sie trzeba
                  uczyć i moze właśnie od takich drobiazgów jak wsadanie przednimi drzwiami i
                  poazanie biletu trzeba zacząć.
            • kierowca_mpk Re: Dodatkowe zyski MPK 12.09.04, 12:25
              Gość portalu: Elżbieta napisał(a):

> Kierowcy MPK polecam wycieczkę do Gorzowa. [...]
              >

Po co? Byłem, widziałem, podobnie jak w Kaliszu, Kołobrzegu, Koszalinie, a ostatnio w Jaworznie. Tobie natomiast Elżbieto polecam wędrówkę z... Google: www.google.pl/search?num=100&hl=pl&ie=UTF-8&newwindow=1&q=%22przednimi+drzwiami%22&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

Życzę miłej podróży

P.S. Jeśli będziesz otwierała kopie, to Twoje zwiedzanie będzie znacznie ułatwione.
        • Gość: Ewa Gdyby kazdy mial bilet, nie byloby takich ustalen IP: *.akras.at 13.09.04, 12:38
          Skoro tak wzrosly wplywy do kasy MPK po wprowadzeniu zasad przednich drzwi,
          oznacza to, ze niektorzy pasazerowie zaczeli wreszcie kupowac bilety. Gdyby
          polskie spoleczenstwo zachowywalo sie jak nalezy, nie bylyby potrzebne takie
          ustalenia, ale niestety jazda na gape nie uchodzi za czyn karygodny. Jak sie po
          dobroci nie da, to trzeba sila. I dlatego pisanie, ze nie po to mam sieciowke,
          aby ja pokazywac, uwazam za smieszne.
          Oczywiscie mozna zrezygnowac z kontrolowania biletow przez kierowcow (to, ze
          oni maja byc grzeczni, rozumie sie samo przez sie), i zatrudnic setki
          kontrolerow. Efekt wzrostu wplywow bedzie tez widoczny. Za to podnioslabym kary
          za jazde na gape tak wysoko, aby sie place kontrolerow zwrocily.
          Nie pojmuje wypowiedzi forumowiczow, ktorzy uwazaja, ze takie kontrole sa
          ponizej ich godnosci. Za usluge sie placi i nie widze powodu, aby tylko
          niektorzy to robili. Aby tylko niektorzy placili za remonty autobusow, albo za
          sytuacje, ze one jezdza.

Czy kierowcy tego nie widza? Dlaczego te opory?

Czy tez sie denerwujecie, jak w pociagu konduktor sprawdza bilet?
    • Gość: pasazer Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:13
      czyli mamy 1 mln zyskow :))))))))))
      wow ceny biletow powinny spasc teraz o jakies 10 gr na bileceie, mam racej ?
      • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 14:32
        Taobor częstochwski dalej jest w fatalnym stanie mimo udręki pasażerów.Jak
        wytłumaczyć, że w całej Polsce wsiadaja wszystkimi drzwiami i jeżdzą lepszymi
        autobusami Jesteśmy więc w/g xxc fatalnym społeczeństwem to już bez
        komentarza.Wypisz się z tego niudolnego bałąganiarskiego narodu.Znasz przecież
        lepszy.A swoją drogą i tak władze MPK najmądrzejsze w POlSCE bo one jedne
        próbuja dorównać potędze niemieckiej zbudowanej przez zdyscyplinowane
        społeczeństwo.O ich pracowitości sporej rzeszy niemieckiej społęczności można
        opowiedać dowcipy. Pochlebcą jestes waćpan albo poplecznikiem MPK.
        • Gość: do Elzbiety Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.com.pl 12.09.04, 00:05
          Elzbieto - czytajac Twoje wypowiedzi odnosze wrazenie
          ze jestes wielka przeciwniczka jakiegokolwiek ladu i porzadku.
          Lepiej pchac sie do drzwi i zastawiac przejscie wysiadajacym ,
          niz stanac kulturalnie jak w cywilizowanych krajach jeden za drugim
          i w spokoju wejsc do autobusu,
          bez zadnego przepychania ,potyrpywania .

Jak latwo mozna zmienic zdanie o czlowieku - inaczej bylas postrzegana
          w moich myslach.
          • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 07:05
            Drogi gośćiu zmiana musi czemuś pozytywnemu służyć Ta służy wygodzie MPK i
            udowadniac tego nie muszę.Rozumniem że dla ciebie ład to ubezwłasnowolnienie i
            przymus i dryl. Stać, okazać się,czekać,dać się upokorzyć , zrobić minę głupka
            bo inaczej należałoby odpowiedzieć w podobnym tonie a szkoda tak dzień
            zaczynać, skasować bilet zgodny ceną z górną półką śrdniej w POlsce i
            jechać.Dla mnie zmiana to coś lepszego, porządek i szacunek.I na nic mi twoja
            opinia jeśli nie rozumiesz, że nie mozna tańczyć jeśli żle grają.A graja
            fałszywie.Ta insytucja jest dla nas. Nie my dla niej.Poznaj głosy na
            forum.Przejedź sie autobusem.Zobacz co ludzie zwykli użytkownicy nie
            posiadający internetu,o śrdnim poziomie II, majątku, poziomie kultury mówią o
            tej zmianie.Co ci powie kobieta ( z dużą masą ciałą) któa dobiegała do autobusu
            a kierowca zamknął jej ostatnie drzwi i odiechał.I co z tego powiesz że w
            każdym zawodzie są ludzie i chamstwo ale żle jest jak prawo choćby lokalne
            takie zachowanie dopuszcza i stanowi.Drogi gościu teraz dopiero ludziska się
            pchają bo przeciez nie wiedzą gdzie ten śliczny autobus sie zatrzyma i w którym
            miejscu znajdą sie pierwsze drzwi.Chyba mało jedzisz albo masz inny powód
            zajmowania takiego stanowiska. Ja długo czekałam na opamietanie.Miałam parę
            przygód,kilka obserwowałam i wiem że pomysł MPK jest zły. Nie służy pasażerom.
            Goliat narazie zwycięża .Ja juz nie korzystam z MPK. Jeśli nadejdzie zmiana za
            2 lata z przyjemnością zobaczę na co wydano te zaoszczędzone ćwiczeniem
            pasażerów pieniądze.
            • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 07:12
              Zmieniaj o mnie opinie na jaką sobie życzysz.
              Wiesz, ja nie po to żyję i piszę na forum żeby spełniac cudze oczekiwania ale
              po to aby wyrażac własne zdanie. Przemyślne i wyważone.
              Aż tak bardzo nie zależy mi na opini nieznajomych jak na szacunku do siebie i
              do tych słabych których ciut ciut próbuję bronić.
            • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 12.09.04, 09:43
              Rozwiązania na zwiekszenie ilości osób płacacych za przejazd sa w zasadzie dwa
              pierwsze milsze i mniej kłopotliwe dla pasazera - to po prostu zatrudnienie
              albo konduktorów albo duzej ilości tzw. kanarów i robienie regularnych czesto
              gesto kilkakrotnych kontroli na trasie pojazdu - wada cuż z tego ze wzrosnie
              sprzedaz skoro koszta pracy sa u nas tak wysokie ze z uwagi na bardzo duza
              ilośc koniecznych do zatrudnienia osób czyniło by to inwestycje malo opłacalna.
              Druga stosowana powszechnie w wielu panstwach na swiecie to to co jest w tej
              chwili stosuje MPK - ba jak juz pisałem w wielu krajach niema czegoś takiego
              jak kiosk z biletami (z przyczyny tez prozaicznej jaką jest prowizja
              sprzedającego posrednika) sa po prostu automaty a jesli przystanek jast na
              tyle mały ze sie to nie opłaca bilet trzeba zakupic po prostu u kierowcy i jkoś
              nikomu to absolutnie nie przeszkadza. Ciekawostka jest jedna na dawnych linach
              podmiejskich przejętych od MPK przez PKS wprowadzono pierwsze drzwi duzo dużo
              wczesniej niz to uczyniło MPK i jos nie słyszałem głosów protestu ba w PKS -
              ie od dawna bilety mozna kupic jedynie w kasie PKS lub w autobusie i tez jest
              ok. A ilości osób jadącyh jest porównywalna z niektórymi liniami MPK tam to
              jest przyjete i nie wywołuje protestów. A przecierz kilka lat temu i w PKs-ach
              był system samoobsługowy i sie z niego wycofano bo okazał sie pomyłką.
              Popatrzmy na miasta dzie sa linie obsługiwae przez prywatnych przewożników (u
              nas np. GZK) i co? i nic wsiada sie grzecznie pierwszymi drzwiami kupuje bilet
              u kierowcy i jest ok. Tak wiec nie ma co płakac tylko po prostu trzbea patrzec
              rozsadnie i stosowac sie do zasad które przy odpowiednim podejsciu i rozsadku
              wcale nie sa dziwne ani kłopotliwe dla pasazera. Trzeba po prostu scisle
              przestrzegać paru drobnych zasad a wszystko bedzie ok.
              • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 09:55
                Wróć człowieku do lat 50 i dodaj trzeba czekać na ten psudo PKS .
                PKS jezdził od wioski do wioski po 5 - 10 km. Autobus zatrzymuje sie średnio
                co km.Czy główka może to podzielić. Dłużej kupujemy bilety niż jedziemy.
                Ha ha . Nastęca prezesa .To juz szczyt rozsądku. Jeźdz sam.Tylko z moich
                pieniędzy nie dopłacaj do MPK, pensji związkowców i innych uzdrowicieli.
                • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 12.09.04, 10:04
                  Chyba coś ci sie pomyliło PKS - y na dawnych liniach podmiejskich stają tak jak
                  dawniej MPK czyli dosc czesto. A prywatne linie w wilu miastach jadą i staj tak
                  jak u nas MPK i tam pierwsze drzwi sa ok. Wiec nie przesadzaj bo wszelka
                  przesada jest zbedna.
                  • Gość: abc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 10:16
                    Nick inny tok ten sam.Żałosne.Albo lekceważące.Do wyboru.
                  • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 10:21
                    Do xxc Jeśli jestes emerytem to i pieszo zdążysz. Jeśli światowcem za jakiego
                    próbujesz uchodzić to jaki jest standard czasowy przejechania przez MPK 10 km
                    Przy sprzedaży biletu u kierowcy.Kończę ozięble. Takie myślenie jakie
                    wychownie.Jesteś dla MPK to trzymaj pokorę i stosuj się nawet do pchania
                    autobusu. Drzewiej tez tak bywało.Powodzenia!
                    • Gość: lovempk Re: MPK - chcesz jechać, to pchaj! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 21:42
                      A propos pchania autobusów, to sam w czymś takim uczestniczyłem. W dobrych
                      czasach, kiedy MPK jeździło jeszcze do Jaskrowa (wykonując w dni robocze aż 41
                      kursów), miała miejsce sroga zima 2001/2002. (Wtedy m.in. spalił się Jelcz nr
                      12). Dnia 16 stycznia 2002 roku o godzinie 7:10 nie mógł ruszyć z miejsca na
                      śliskiej nawierzchni pętli w Jaskrowie autobus z numerem bocznym 1 obsługujący
                      rozkład 17-03. Kierowca widząc w środku mniej więcej tuzin pasażerów, zachęcił
                      nas do pchania autobusu. Tak też zrobiliśmy i kurs został rozpoczęty z
                      opóźnieniem około 5 minut. Później widziałem ten autobus jeżdżący po mieście z
                      nieco zachlapanym tyłem, na którym wyraźnie było znać ślad mojej dłoni
                      pochodzący z porannej akcji ratunkowej.
                      Wydarzenie drugie miało miejsce w Poznaniu. Tam jest taka linia autobusowa "55"
                      jeżdżąca z Ronda Rataje do Nowej Wsi Poznańskiej. (Polecam www.mpk.poznan.pl).
                      Częstotliwość kursowania wynosi około 50 minut. Pewnego wieczoru przegubowiec
                      obsługujący "55" zepsuł się na pętli w Nowej Wsi. Kierowca nie mógł uruchomić
                      silnika w wozie i powiedział pasażerom, że nie pojedzie. Ci natomiast mając do
                      wyboru pchanie przegubowca lub czekanie prawie godzinę, wybrali pierwszy
                      wariant. Co najciekawsze, po kikunastu metrach pchania takiego 12,5-tonowego
                      kolosa, silnik się załączył i kurs został zrealizowany, a kierowca odwołał
                      pogotowie techniczne ;)
              • Gość: Angela Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 17:29
                Dziekuje Elżbieto za milutkie życzenia. Czytają te wszystkie posty dochodzę do
                wniosku, że podzielilismy sie na dwa obozy - za i przeciw. A problem leży w
                tym, że generalnie jesteśmy nieuczciwym społeczenstwem i kazdy, kto chce
                wyegzekwowac należne mu świadczenia musi utrudnić zycie innym, aby dostać to co
                mu się należy. W tym konkretnym wypadku MPK wymysliło wsiadanie pierwszymi
                drzwiami, w innym samozatrudnienie pracownika (zbyt wysokie opłaty ZUS, US). Ta
                lista może byc bardzo długa, ale tak sobie myslę, że gdyby tak zorganizowac
                jakis konkurs na uczciwośc klientów MPK, to może wtedy możnaby zrezygnować z
                tej zasady wsiadania, bo okazałoby się, że to też przynosi takie same zyski?
                Ale czy to jest możliwe w naszym społeczeństwie? Pozdrawiam serdecznie
                wszystkich, a Tobie Elżbieto życze usmiechu na twarzy, to ułatwia życie.
                • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 17:45
                  Droga Angelo Masz racje o tych dwóch przeciwnych obozach za i przeciw
                  pierwszych drzwi.Ale ja nie zgodzę sie z zasadą domniemanego gapowicza.
                  Nich kontrolerzy są w każdym autobusie Mnie to nie przeszkadza.Nie popieram
                  oszustów którzy chcą jechac bez biletu ale to nie znaczy, że pogodzę sie i
                  przyklasnę pmysłom które życie utrudniają.
                  Pomyśl sama dlaczego tylko w Częstochowie taki niefortunny manewr.To w innych
                  miastach są głupsi czy nie maja gapowiczów.Po prostu licza sie z opinią
                  społeczną A nasi włodarze uznali że wszystko wytrzymamy I my i kierowcy.A ci
                  ostatni też nie maja lekkiego życia.Ciekawe co by wybrali gdyby mogli tych
                  biletów za te grosze nie sprzedawac i tych biletów nie sprawdzać.Na dole
                  każdego głupiego pomysłu jest człowiek.I choć nie ma z nim nic wspólnego to on
                  obrywa.A co do mojej pogody ducha to wierz mi jestem naprawdę wesołą osobą.Co
                  prawda zasadniczą ale życzliwą i wesołą.Na MPK jestem złą bo przez nich wydają
                  dużo na Taxi.Ale przeżyję.Wszystko płynie. Wszystko jest zmienne.Poczekam.
                  • Gość: Krzychu Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.bis.czestochowa.pl 12.09.04, 17:58
                    > Pomyśl sama dlaczego tylko w Częstochowie taki niefortunny manewr.To w innych
                    > miastach są głupsi czy nie maja gapowiczów.

- Bez biletu nie wpuszczamy do autobusu. Mamy prawo domagać się zapłaty za usługi - mówi Zbigniew Nosal, wiceprezes PKM Jaworzno. Dodaje, że czas wsiadania się wydłuża, bo pasażerowie nie chcą się zastosować do nowych zasad. Szefostwo jaworznickiego PKM chce formalnie wprowadzić zasadę, że pasażerowie będą wsiadać do autobusu przednimi, a wysiadali tylnymi drzwiami.
                    rehabilitacja.zpchr.pl/?url=inf&art=4207
                    • kierowca_mpk Re: Dodatkowe zyski MPK 12.09.04, 18:13
                      A tak jest w Kaliszu: www.kla.com.pl/ w którym od kilku lat są już
                      bilety chipowe.

3. Przepisy porządkowe:
                      · wsiadanie do autobusu odbywa się drzwiami oznaczonymi napisem „wejście”
                      za okazaniem kierowcy ważnego biletu, lub dokumentu uprawniającego do
                      przejazdu,
                      · wysiadanie z autobusu odbywa się środkowymi lub tylnymi drzwiami
                      oznaczonymi napisem „wyjście”.
                      • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 13.09.04, 07:13
                        Podsumowójac każda maetoda jest dobra prowadząca do celu a jak sie okazuje w
                        wilelu miejsca przemyslano sprawe i odpowiednie władze doszły do wniosku ze
                        metoda zastosowana w Czestochowie jest najsensowniejsza zwłaszcza ze jest norma
                        swiatową. Po prostu trzeba niestety odrobiny zrozumienia dla sytuacji i
                        odpowiedniego podejscia do sprawy a wszystko bedzie ok. Co do wczesniejszych
                        odjazdów autobusów to po prostu wynika to z tego ze rozklad przewiduje nieco
                        dłuższy postój na przystankach a to w celu umozliwenia kontroli biletów przez
                        kierujacego pojazdem (zreszta w teori to miało wyglądac własnie tak jak juz
                        pisałem wczesniej najpierw wsiamy do pojazdu potem wysadamy). Niestety ludzie
                        niestosuja sie do zalecen efekt postój trwa krócej nie powinien i w efekcie
                        mamy odjaz z przystanku przed czasem kilka przystanków i mamy ta różnice
                        kilkuminutową. Ja bedziemy sie stsowac do przepisów nie bedie problemów. Co do
                        MPK łódz to niestety Łódz to bogatsze miasto iz Czestochowa moze tam pieniędzy
                        wystarcza u nas nieststy nie a potrzeby sa ogrommne.
    • Gość: Do MPK Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 12.09.04, 09:59
      Zasada pierwszych drzwi przynośi jak widze wymierne efekty. I to cieszy.
      Natomiast martwi brak konsekwencji w sosowaniu tej zasady co powoduje ze
      niestety czesc zysku ucieka. Moze warto sie zastanowić nad prostymi zmianami
      które spowodowały by wzrost zyku.
      Po 1 - proponuje wzorem zachodnim wprowadzenie zasady że najpierw otwieramy
      tylko pierwsze drzwi wtedy nastepuje kontrola i ewentualna sprzedaż biletów
      przez prowadzącego pojazd. W momencie kiedy wsiądą juz wszyscy chetni zamykamy
      1 drzwi otwierając pozostałe w celu umozliwienia wyjsca osobą dla którch dany
      przystanek jest docelowym.
      Po 2 - te zasade stowowac zawsze i wszedzie bez w zględu na lokalizacje
      przystanku i ilośc tak czekających na nim jak i wysadajacych w danym miejsu
      osób.
      Po 3 - moze warto sie zastanowic czy dystrybucja biletów poprzez Ruch jest
      opłacalna - w wielu miejscach na zachodzie Europy od dawna dystrybucja jest
      prowadzona w specjalnych kasach i pojezdzie ma to na celu zachecenie do biletów
      miesiecznych abonamentowych no i oczywiście unikniecie prowizji ewentualnych
      posredników. Jak sprawdza sie to na zachodzie i na prywatnych liniach to i
      pewnie i u nas sie sprawdzi.
      Po 4 - nalezy sie zastanowić nad wprowadzeniem podobnych rozwiązan w tramwajch
      bo z tego co widze tam panuje zasada "chulaj dusza piekła niema" czyli innymi
      słowy duzo duzo osób jedzie za darmo - a w koncu dość sporo osób z tego srodka
      komunikacji korzysta.
      • Gość: pia Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.realestate.net.pl 12.09.04, 10:28
        ----------
        Po 1 - proponuje wzorem zachodnim wprowadzenie zasady że najpierw otwieramy
        tylko pierwsze drzwi wtedy nastepuje kontrola i ewentualna sprzedaż biletów
        przez prowadzącego pojazd. W momencie kiedy wsiądą juz wszyscy chetni zamykamy
        1 drzwi otwierając pozostałe w celu umozliwienia wyjsca osobą dla którch dany
        przystanek jest docelowym.
        ----------
        Genialny pomyl. Pomijajc fakt, ze ludzie chcacy wysiasc dostana kur**cy to pomysl co sie bedzie dzialo w godzinach szczytu. Autobus zapchany do granic mozliwosci, a tu laduje sie jeszcze polowa tego co juz w srodku. Dopiero jak sie juz ladnie wszyscy upchaja (moze jakies kopniaki pomoga) to kierowca laskawie otworzy drzwi. Brilliant idea. Gratki.

----------
        Po 4 - nalezy sie zastanowić nad wprowadzeniem podobnych rozwiązan w tramwajch
        bo z tego co widze tam panuje zasada "chulaj dusza piekła niema" czyli innymi
        słowy duzo duzo osób jedzie za darmo - a w koncu dość sporo osób z tego srodka
        komunikacji korzysta.
        ----------
        Tu chyba nie ma takiej mozliwosci, musieliby w kazdym wagonie byc bileterzy :P
      • lookas.prv.pl Re: Dodatkowe zyski MPK 12.09.04, 13:56
        Hmmm... ja czegoś nie rozumiem.

Bilety sprzedawane w kioskach Ruchu (i innych) mają wliczoną już marżę dla
        pośrednika. OK.

Bilety sprzedawane u kierowcy są w tej samej cenie + 20 groszy dla
        akcji "Nakarm Kierowcę"... hmm.. czyli w biletach sprzedawanych u kierowcy jest
        też ta sama marża z kiosków Ruchu?? No to jak to? Nie dość, że się płaci
        fikcyjną marżę to jeszcze 20 groszy dla akcji.. :-/

www.lookas.prv.pl
        • kierowca_mpk Re: Dodatkowe zyski MPK 12.09.04, 14:49
          Ty dużo nie rozumiesz! Proponowałbym, abyś swoje braki w wiedzy zaczął
          uzupełniać od przestudiowania cenników i uchwał Rady Miasta Częstochowy.
          Później możesz zabrać się za ustawy podatkowe, przy okazji możesz zahaczyć o
          Kodeks pracy, też ustawę.

Pozdrówka
          • lookas.prv.pl Re: Dodatkowe zyski MPK 13.09.04, 11:18
            > Ty dużo nie rozumiesz!

i wzajemnie! Proponuję czytanie ze zrozumieniem.

Nie mam nic przeciwko 20gr dla akcji "Nakarm kierowcę" tylko o tą marżę
            pośredniczą!

Skoro kupując bilet w kiosku płaci się marżę dla pośrednika, a kupując u
            kierowcy też płacę to samo (czyli z marżą) + 20gr, ale w autobusie nie widzę
            żadnego pośrednika... i po prostu nie wiem czy jest to uczciwe.

i jeśli tego nie potrafisz wytłumaczyć to proszę o nie odpisywanie.

Pozdr.

www.lookas.prv.pl
        • Gość: lovempk Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 15:19
          Droższe bilety u kierowcy, to normalna sprawa. Przepłacasz za to, że nie
          chciało ci się kupować w kiosku czy punkcie MPK. W innych miastach też te
          bilety są droższe (np. w Krakowie różnica względem biletu z kiosku z tego co
          wiem, jest też 50 gr - jak u nas), a w Poznaniu biletu w pojeździe nigdzie nie
          kupisz (chyba, że na linii podmiejskiej). Domyślam się, że pieniądze pozyskane
          z tych droższych biletów po prostu idą na łatanie dziur finansowych w MPK i na
          różne palące potrzeby.
          • kierowca_mpk Re: Dodatkowe zyski MPK 12.09.04, 15:34
            A kierowcy z tego przypada 13% (mówię o Częstochowie, bo w innych miastach jest to różnie uregulowane), minus podatek dochodowy, minus składka zdrowotna. Oj, strasznie jesteśmy karmieni.
          • lookas.prv.pl Re: Dodatkowe zyski MPK 13.09.04, 11:25
            > Droższe bilety u kierowcy, to normalna sprawa

To oczywiste, nic do tego nie mam, każdy musi z czegoś wyżyć ;-)

To skoro w innych miastach też w autobusach liczy się tą marżę pośredniczą (ale
            przecież w autobusach chyba nie ma pośrednika jak Ruch) i jeśli wynika to z
            jakieś ustawy to myślę, że jest to ustawa z "bugiem" i wydaje mi się, że jest
            to trochę nie uczciwe. Sądzę, że bilety w autobusach powinny być w tej samej
            cenie co w kiosku tyle, że w autobusach marża przeznaczona dla pośrednika
            powinna iść dla kierowcy.

Przecież łatwiej jest znaleźć w portfelu równe 2zł czy 1,5 zł niż jeszcze
            grzebać i szukać jakiś dodatkowych grosików. I nie mówię już o tym co kierowca
            otrzymuje na koniec zmiany - 2kg drobniaków.

www.lookas.prv.pl
      • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 13.09.04, 07:26
        Niewiem ile z biletu (jaki procent) otrzymuje albo inaczej zatrzymuje Ruch i
        inni dystrybutorzy wiem jedno przyjmijmy ze ma od 20 gr z bietu to rezygnujac z
        dystybucji poprzez ruch a wprowadzając wzorem zachodu dystrybujcje w
        zaproponowany przez ze mnie sposób MPk zyskuje a własciwie to po prostu nie
        traci na prowizji pośrednika. Dziwne na zachodzie sie da w PKS - ie sie da
        dalczego ma sie niedać w normalnych autobusach. A jesli bedziemy mieli
        odliczona kwote to i czas sprzedazy bedzie twał dosłownie sekundy.
        To po pierwsze. Jesli zaś chodzi o pierwsze drzwi to naprawde jak zaczniemy sie
        stosowac do obowiązujacych zasad to okaze sie ze wszystko idzie szybko i
        sprawnie.
    • Gość: lovempk Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 18:24
      Wkurza mnie to, że większości ludzi piętnuje wszystkie negatywne strony MPK, a
      nikt nie chce zauważyć żadnych pozytywów. Zastanówcie sie, jak by wyglądało
      nasze miasto, gdyby z ulic zniknęły autobusy i tramwaje - lawinowy wzrost
      bezrobocia, ci co mają trochę kasy, a nie mają samochodu, kupowaliby zachodnie
      demobile, jeździłyby stada gruchotów i codziennie miasto by tonęło w
      gigantycznych korkach. Powinniśmy się cieszyć, że komunikacja miejska istnieje,
      że mamy jak poruszać się po mieście za kilkukrotnie mniejsze pieniądze, niż
      gdybyśmy jeździli własnymi samochodami, no i że dzięki MPK ma pracę koło
      tyciąca ludzi. Ci zaś mają zarobek, więc kupują w sklepach, korzystają z usług
      i tak się nakręca lokalna gospodarka. Poza tym w perspektywie dalszego wzrostu
      cen paliw ropopochodnych, za 20-30 lat transport publiczny (a zwłaszcza
      tramwaje), powinien przeżywać swój renesans - oczywiście kosztem transportu
      indywidualnego. I jeszcze jedno: może z okazji Dnia Bez Samochodu wyłączyć z
      ruchu cały obszar STREFY PŁATNEGO PARKOWANIA, robiąc wyjątek dla autobusów MPK,
      Biesów, Mazana, PKS i GZK oraz zaopatrzenia i pojazdów uprzywilejowanych.
      Wyobraźcie sobie pustki w Alejach podczas godzin szczytu w dzień roboczy!
      Ostatni raz coś takiego przeżywaliśmy jak Polska grała z Koreą na Mundialu dwa
      lata temu.
      • Gość: Angela Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 19:11
        Każdy z nas ma swoje racje, których będzie zaciekle bronił i mamy do tego prawo.
        Nie jest możliwe, żeby w kazdym wagonie był kontroler. Wystarczy wyobrazić
        sobie sytuację: godziny szczytu, a kontroler biletów przepycha się między
        jadacymi z okrzykiem" bilety do kontroli". Niestety nierealne.
      • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 19:17
        Odpowiedz dla lovempk
        A w innych miastach to hołota mieszka i bryczkami jeździ.
        Człowieku a z czego się cieszyć.Jestem radośnie nastwiona do życia.Cieszę się
        z jazdy w starych niepunktualnych autobusach,burakowatych
        kierowców,zdewastownych przystanków. Kochaj kogo chcesz choć poleciłam by
        wartściowszy obiekt.
    • Gość: WKURWIONY Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.czestochowa.cn.net.pl 12.09.04, 21:32
      O 17 39 chciałem jechać autobusem lini 29 z przystanku końcowego na Grabówce
      jako że w poprzednią niedziele przybyłem na przestanek o 17 35 i autobusu już
      nie było dzis przyszedłem o 17 30 i dowiedziałem sie od kierowcy lini 26 że juz
      odjechał. Panowie prezesi MPK możecie sobie wprowadzać nakazy zakazy itp
      pierdoły, radze wam wymienic kierowców. Od dawien dawna twierdza oni zresztą że
      to oni rządzą tą firmą a nie prezes czy kiedyś dyrektor. Sa na ulicy młodzi
      kierowcy do zatrudnienia nie skrzywieni jak ci których teraz macie.
      • Gość: WQRWIONA Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 00:47
        A ja dzisiaj stałam na przystanku pod tapetownią jak głupia cipa łudząc się, że przyjedzie autobus linii 52 o czasie. Miał byc o 18.52, a przyjechał o 19.10.
        Jeżeli rozkład jest do kitu, to dlaczego nie jest zmieniony? A jeżeli Panowie Szos są do bani, to dlaczego jeszcze pracują?
        • kiciaczek2006 Re: Dodatkowe zyski MPK 13.09.04, 02:48
          Przez ostanie 5 lat studiowałam w Łodzi. Być może od maja, kiedy się obroniłam,
          coś tam się zmieniło, ale nie sądzę. W każdym razie: "ichnie" MPK i nasze,
          częstochowskie - to niebo i ziemia. Nie wiem, jak oni to robią, bo zasady
          przednich drzwi tam nie było (przynajmniej do maja) i reklama na autobusach nie
          istniała (wszystkie były w jednakowych, żółto-czerwonych barwach), ale jakoś
          sobie finansowo radzili na tyle dobrze, że jeszcze wystarczało żeby kierowców
          ubrać w schludne mundury. Bilety tam są czasowe (na 10, 30, 60 min., co
          oznacza, że można jechać na tym samym bilecie kilkoma autobusami czy tramwajami
          byleby zmieścić się w określonym przedziale czasowym), dobowe (łącznie z
          liniami nocnymi) i - co uważam za rewelację - 14- i 30-dniowe zamiast
          miesięcznych czy półmiesięcznych, co w praktyce oznaczało, że mogłam kupić
          bilet w dowolnym dniu miesiąca - były takie specjalne kasy gdzie kasjerka
          wstukiwała datę początkową od której miał obowiązywać bilet i na ile dni i
          wyskakiwał kartonik z odpowiednią datą końcową. Nie mówiąc już o tym cudownym
          rozwiązaniu, którym były bilety miesięczne trasowane - na jedną linię,
          oczywiście odpowiednio tańsze; dla mnie było to błogosławieństwem, bo akurat
          jednym autobusem mogłam dojechać na uczelnię, na dworzec, na angielski, do
          jednego z ulubionych kin, na Piotrkowską...

A zatem jakoś można zadbać o pasażerów i jednocześnie wyjść na swoje.

Przy okazji: pisałam już o tym w innym wątku, ale wspomnę raz jeszcze. Nic mnie
          tak nie irytuje, jak autobusy odjeżdżające kilka minut wcześniej niż w
          rozkładzie. Rozumiem dwu-trzyminutowe opóźnienie, bo korki itd., ale dostaję
          szału, gdy na przystanku okazuje się że mój autobus już odjechał. Za szczyt
          arogancji uważam "poradę" prezesa Nabrdalika, żeby... przychodzić 10 minut
          wcześniej na przystanek. Niedawno mój mąż pisał do MPK w sprawie tych
          wcześniejszych odjazdów. Odpisali, że widocznie jego zegarek chodzi inaczej niż
          zegarki kierowców i w związku z tym te przypadki wcześniejszych odjazdów nie
          musiały wcale mieć miejsca! Ręce opadają.
        • Gość: Jasko Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 00:46
          Z wlasnego doświadczenia, to Ci powiem, że byłaś szczęściarą. BO gdyby był o
          18:40 to uznałbym to za naturalne. Kursów z Blachowni nikt nie kontroluje,
          przyspieszenia na Barbary sięgaja czaeem 10-12 minut. No co Ty wymagasz. To nie
          Nowy Targ, gdzie kierowca co drugi przystanek patrzy w rozkład szczegółowy i
          albo odstaje trochę albo przyśpiesza.:):) Pozdr.
    • Gość: snowie Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.pl 13.09.04, 19:22
      > Po drugie. Chyba macie Panowie nowy problem! Od jutra kierowcy domagać się
      będą
      > 1850 zł na rękę.

To ile pan dostaje?

> Po trzecie. Najłatwiej jest się bić w cudze piersi... Róbcie Panowie tak
      dalej,
      > a w niedługim czasie wszyscy kierowcy będą odwracać głowy.

Na szczescie nie wszyscy kierowcy sa tacy jak pan.
      • Gość: życzliwy Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 21:09
        Trudno dyskutować, gdy tyle opinii... Może zacznę od jednej podstawowej...
        kasa... to jest to co będzie podstawowym celem każdej firmy... Wyniki finansowe
        zawsze będą bolączką każdej firmy... Jeżeli by się okazało, że za dwa lata
        wejdą prywatne firmy i one przejmą część linii komunikacyjnych, to jak myślicie
        jak będziemy wchodzić do autobusu, bo na pewno nie wszystkimi drzwiami,
        ponieważ prywaciarz nie pozwoli aby ktoś dmuchał im do kaszy...
        Większość kierowców jest w porządku, znam paru i wiem, że są przygotowani do
        zasady "pierwszych drzwi", życzliwi... ale te rodzynki, które buntują trzeba
        wyeliminować... a związek zawodowy powinien w tym pomóc, bo sam sobie robi w
        majty... jak kasy braknie to powiedzą "sorry kierowco tak wyszło musimy Cię
        zwolnić" taka rzeczywistość...
        • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 21:25
          A ja naiwna myślałm, że to dla pasażerów kierowca ma byc życzliwy.Czy ktoś
          naprawdę wierzy że wchodzący pierwszymi drzwiami kasuje bilet.Ma go tylko mieć
          i pokazać.Co z nim robi po minięciu kierowcy wie tylko on sam.Są tacy którzy
          skasują zawsze nawet przechdzac do samego przodu gdyż tam jest kasownik I są
          tacy którzy na jeden bilet jeżdzą pewnie miesiąc.Przednie drzwi są po to aby
          udowodnić kto tu rządzi i podporządkowć zasadom które nie mają nic wspólnego z
          wygodą podróżnych.
          • Gość: Jasko Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 00:36
            Mnie też się wydawało dawniej, że płacąc za bilet miesięczny to ja wymagam. Ale
            odkąd weszły reformy od BIT-u poczynając mamy bałaganik extra. Kierowcy albo
            olewaja kontrolę otwierając przy tym tylko przód albo zachowują się jak zwykłe
            chamy - numery #66 i #86 i wywołuja przez mikrofon ludzi którym uda sie wsiąść
            środkiem lub tyłem. Sorry ale ja płacę za bilet i nie mam ochoty stac na
            przystanku 5 minut, bo kierowca chce sobie pokrzyczeć do mikrofonu. Jak mu się
            nie podoba niech idzie na PKS, tam będzie kasował przy wejściu
        • Gość: xxc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.org / *.org 13.09.04, 23:12
          Zobaczmy jedną żecz jaki tabor kupują prywatne firmy (obojetne czy nowy czy
          uzywany)? Jaki? Ano 2 drzwiowy. Dlaczego dletego że na prywatnych linach
          obowiązuje zasada pierwszych drzwi oraz zasada kupowania (dystrybuskj) biletów
          jedeynie przez prowadzacego pojazd. Nikt nie bedzie płacił posredniką zwłaszcza
          ze duzo prywatnych kiosków niejest zbyt chetnych do dytrybucji biletów. to tak
          na marginesie. Zreszta na całym swiecie sytuacja jest identyczna bilet kupujemy
          albo w punkcie kolporterskim przewożnika albo na duzych przystankcach w
          automatach albo u prowadzacego pojaz czasem tylko jest konduktor. wiec nie ma
          co zastanawiac sie na sprawami nieistotymi tylko nareszcie zdyscyplinowanie
          zaczac stosowac sie do tego co jest. A MPK jeszcze raz zalecam Badzcie bardziej
          konsekwetni bo to co jest teraz to kpiny z systemu pierwszysch drzwi -
          wystarczy ze ktoś wcisnie przycisk i juz kierowca otwiera od razu wszystkie
          drzwi (paranoja to po co takie system skoro moge w 80 przypadkach na 100 wsiasc
          innmi drzwimi niz pierwsze? Moim zdanie jest tak ma byc to to niema sensu).
          • Gość: Jasko Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 00:41
            Przyciski coraz bardziej się psują, tzn. u kierowcy niby świecą ale nad
            drzwiami nie. Mikt tego nie naprawia. Widziałem jak kierowca linii 21 przewiózł
            babkę przystanek dalej mimo, że naciskała. Poza tym ludzie nie potrafia przejść
            do tyłu, co powoduje zator. Trzeba wychowac kierowców jak też pasażerów.
            Wyjątkiem są L11, gdzie (chyba na zastęptwie) jeden gbur wyganiał starszą
            babcię z przodu do tyłu o lasce. W tych autobusach ta zasada jeśli chodzi o
            wysiadanie powinna być zlikwidowana. To jest nieludzkie lecieć z poczatku przez
            cały autobus
      • Gość: Jasko Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 00:43
        Otóż to - na szczęście paru normalnych kierowców jeszcze w MPK mamy. Ale
        odwracajcie głowy. Tylko spróbujcie zawołać o bilet, mało wam trzeba do
        linczu!!!!!!
    • Gość: Jasko Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 00:29
      W niedziele byłem świadkiem jak kierowca autobusu nr 71 na linii 27 wypuszczał
      grupę kilku osób przodem przy Merkurym, co spowodowalo spory zastój we
      wsiadaniu przodem. Kierowca olewał kontrole biletów, to na co to wszystko.
      Potem aż do Orkana wszystkie drzwi i tak były otwierane. Albo jeste jakas
      zasada albo jej nie ma
    • Gość: Tolo Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.trustnet.pl 14.09.04, 09:32
      Hasło przewodnie MPK w Częstochowie to: PASAŻER TWÓJ WRÓG!!!
    • Gość: jozek Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.inds.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 11:05
      Co to za sciema z tymi zyskami? Znam naprawde wielu ludzi którzy zawsze
      jezdzili bez biletu przed tzw.'zasada pierwszych drzwi' i teraz kiedy juz taka
      zasada obowiazuje rowniez nie kupuja biletu. Zasada ta wcale nie stwarza im
      wiekszego klopotu z wejsciem do autobusu i wcale nie jest to wina kierowcy.
      Kierowca poprostu nie jest w stanie ogladać kazdemu pasazerowi czy ten akurat
      nie ma skserowanego biletu, czy tez juz wczesniej skasowanego. Musiałby
      poprostu zatrzymywac sie na kazdym przystanku conajmniej na 5 min. a kolejkka
      do autobusu byłaby jak kiedyś za kiełbasą do kiosku.
      A wiec ci ktorzy cwaniakowali i jezdzili bez biletu jezdza nadal, a ci ktorzy
      mogli sobie pozwolic na bilet kupuja go i jezdza ze spokojna glowa.
      Ciekawi mnie tylko skąd tak duze i nagłe zyski odnotowalo nasze MPK.
      A moze to jakies lewe paliwko sie wlewa za pol ceny, zyski tlumaczac sprzedaza
      biletow.
      Jestem zaskoczony ze nowy system 'pierwszych drzwi' przynosi tak wymierne
      efekty. W praktyce naprawde nie widac roznicy.
      • Gość: Elżbieta Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 07:53
        Szanowny kierowco MPK.Bardzo dziękuje za udostępninie stron dzięki którym
        poszerzyłąm wiedzę jak to jest w innych miastach z tą komunikacją publiczną bo
        rozumiem że do takiej należy MPK.Aby nie zarzucono mi czytanie bez zrozumienia
        wycięłm z teksu i wklejam tekst ..... Niektóre zakłady komunikacji
        miejskiej....a więc pasażer ma wybór U nas nie ma.Powołuje sie pan na wycieczkę
        do tych miast.W Kaliszu nie byłam to prawda ale W sosnowcu jestem co
        tydzień.Małe busiki naprawdę mają jedno wejście więc chyba wyboru nie ma.Gdyby
        pan zechciał poczytać polecam wyniki sondaży pasażerów na stronach podanych
        przez pana.Nie wiem w jaka stronę to pójdzie bo przypomina Zakaz handlu w
        niedzielę.Jak Radom zaczął tak zrezygnował. Mozna komentować ale po co.Na
        mieszkańcach mojego miasta wprowadzono eksperyment na miarę Polski.
        Wyniki opini nie są dla nikogo wiążące.I nie mam już powodów dyskutowć bo
        przestałam być pasażerem MPK.Sprawdzę Kalisz ale nie internetowo tylko mam
        możliwość ustalenia stanu praktycznego. A co do wyników przewoźnika to wydaje
        mi sie że średnia dodatkowego zysku jest w granicach 4 procent.
        Czy to dużo? Czy warta tego problemu dla pasażerów i kierowców.
        Czy nie mozna było jej uzyskać inną metodą.Przecież i tak ta nie gwarantuje
        zapłaty za przejazd.
    • Gość: sąsiad Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 08:22
      Jak prezes Głuch jeżdzi autobusami do pracy jak mieszka przy zajezdni, to jakiś
      blef!!!! Trugno go nazwać prezesem, wygląda jak portier!!!! nie nadaje się na
      prezesa.
      • Gość: Mieszkaniec Mstowa Re: Dodatkowe zyski MPK IP: 150.254.95.* 05.11.04, 12:58
        Po pierwsze w krajach zachodnich to norma, że za usługę się płaci.
        Po drugie nasze społeczeństwo jest niesdyscyplinowane. Pasażerowie nie chcą
        wsiadać pierwszymi drzwiami a kierowcy nie chcą sprawdzać biletów. Są
        oczywiście wyjątki.
        Po trzecie nie należy porównywać możliwości naszego miasta do innych.Nas po
        prostu nie stać na wiele rzeczy w tym nowy tabor. Miasto daje tyle ile daje bo
        samo nie ma dużo.
        Po czwarte tyczy się zwłaszca mieszkańców Blachowni ale i nie tylko. U nas
        mieliśmy linię podmiejską 57, która została zastapiona prywatnym przewoźnikiem
        a obecnie PKS. Efekt zostały zniesione bilety ulgowe, rozkład się skurczył,
        jakość usług jest delikatnie mówiąc żadna, punktualności nie ma wcale. Bilety
        wciąż drożeją. Bilet do Kuchar kosztuje 3,80 zł podczas gdy bilet podmiejski
        kosztuje 3 zł. Bilet miesieczny kosztuje nie jak w MPK 86 zł a ponad 120 zł.
        Więc zastanówcie się dobrze zanim będziecie chcieli zmian.
        • Gość: abc Re: Dodatkowe zyski MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 07:45
          Szanowny mieszkańu Mstowa Kiedyś było złe społeczeństwo teraz źli
          mieszkańcy,kraje porównywać wolno miast nie.Strachy na lachy Pojeżdz po Polsce
          popatrz na ceny biletów i dopiero zabieraj głos
          • Gość: Emigrant Re: Dodatkowe zyski MPK IP: 150.254.95.* 08.11.04, 12:59
            Ależ się zgadzam z poprzednikiem. Opłaty w naszym MPK nie są
            wygórowane.Podwyżek niebyło już 2-3 lata, a w PKS to co roku podnoszą.Zresztą
            bilety na tle innych miast nie odstają od przeciętnej.Wiem bo obecnie mieszkam
            w Poznaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka