Gość: bingo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 20:18 Tradycyjnie wigilijny stół bedzie suto zastawiony, z pewnością będzie zupa grzybowa, barszcz z uszkami, karp,groch z kapustą, kompot ze śliwek i co jeszcze podpowiedzcie! Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ariel Re: Wigilijny stół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 22:14 pozwól że napiszę dania z mojej wigilii.Karp gotowany w maśle.Pstrąg smażony na maśle lub na parze,śledzik w białym sosie tym z mlecza.postny barszcz z borowików,paszteciki z grzybami,kapusta z grochem,kompot z suszu owocowego,jabłka,morele,gruszki,figi,śliwki,sorówka z modrej kapusty,kisiel żurawinowy,Jeż z maku kolce z migdałów bardzo słodki,ziemnaczki,auszpik z lina szczupaka ,lub karpia.Dwanascie potraw nie wszystko trzeba zjeść ale każdej należy sprubować .Polecam .Najważnieszy jednak jest nastrój i bez trosk. Wesołych Swiąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sempre Volley Re: Wigilijny stół IP: *.olsztyn.mm.pl 22.12.04, 22:47 Połowy potraw które wymieniłeś nie sposób nawet sobie wyobrazić. Nie wiem jaka to Wigilia w Twoim domu się odbywa, ale coś mi się zdaje, że made in USA albo jeszcze lepiej gdzieś made in Bahama. A może tak po prostu karp, barszcz z uszkami, ziemniaczki, kapusta, pierogi plus co tam jeszcze ktoś lubi? W końcu w Polsce jesteśmy. Nie rozumiem skąd w ogóle takie wymyślne potrawy, Wigilia od zawsze charakteryzowała się spożywaniem polskich, typowo polskich potraw, a tu jakieś jedzenie z drugiego końca świata. No ale cóż, nie brak dziwactw na stole w niejednym domu dzisiaj to i Wigilii to nie ominęło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariel Re: Wigilijny stół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:42 No fać to własnie czysto Polskie dania od 300 lat.Gdzie w Częstochowie jestem i w blokach no! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariel Re: Wigilijny stół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 23:54 No nie !jeszcze jest kutia też polska ,zupa migdałowa,Karp na szaro, Lamance z makiem ,szczupak w szafranie, zupa z ikry rybiej,kulebiak z rybą,knysze z kapustą,karp w piwie,bliny z kawiorem,łosoś w majonezie ,piernik staropolski. Tak i to jest Wigilia POLSKA smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muriel Re: Wigilijny stół IP: *.pcz.pl 23.12.04, 08:34 Zwłaszcza zupa migdałowa jest typowo polskim daniem. Wszak migdały rosną przy każdej ulicy i w co drugim parku. Daj spokój, wymień lepiej tradycyjne staropolskie potrawy, a nie popisuj się znajomością dań z menu w restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Wigilijny stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:08 Moja wigilia od kąd pamietam i pamietaja ja najstarsi przedstawiciele mojej rodziny jest taka: Wszystko co podawane jest na stól jest jako danie. Dan zgodnie z tradycja musi byc nieparzyscie przewaznie 9. Kolejnosc podawanych dan jest bardzo wazna bo to przeciez tradycja. Po pojawieniu sie pierwszej gwiazdki rozpoczynamy modlitwa, potem dzielenie sie oplatkiem i jakas jedna koleda. Podkladamy pod obrus pienadzie, ponoc moga sie rozmnozyc na koniec wigili. Siadamy wszyscy do stolu i od tej poty nikomu nie wolno odchodzic od stolu, z wyjatkiem gospodyni ktora podaje potrawy, bo tyle ile razy odejdzie bedzie chorowal. To oczywiscie nie sa przesady bo dobrze wiecie, ze pienadze sie nie rozmnoza, no moze jedynie dziecia, bo kiedy one nie zauwaza to sie im podklada, zeby sie cieszyly:) A zeby usiedzaly dzieci przy stole to wlasnie ta druga tradycja. Ateraz dania: 1. bulka z miodem, 2. barszcz grzybowy z fasola, 3. kapusta z grochem i grzybami, 4. jagły, 5. sałatka śledziowa, 6. pierogi z kapusta i grzybami, 7. pieczone grzyby, 8. pieczony karp, 9. kompot z suszonych owoców. Tak wyglada moja wigilia i jestem z niej bardzo dumna, bo kiedy juz tylu ludzi nie zna tradycji wigilijnej swojej rodziny to w mojej ta tradycja jest wciaz nie zmieniona od pokolen i trawa do dnia dzisiejszego. A i zapomnialabym na koniec pod choinka przeciez leza prezenty, jesli nie ma kasy to sa to nawet drobiazgi, ale to przeciez tez tradycja. mozna je odpakowac dopiero po skonczeniu kolacji. Wesolych Swiat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sempre Volley Re: Wigilijny stół IP: *.olsztyn.mm.pl 23.12.04, 16:14 I to jest prawdziwa polska Wigilia. Wreszcie ktoś ją pieknie i normalnie opisał. Dzięki. Czekamy na kolejne opisy, byle nie z Wysp Bahama albo Dziewiczych jak to kolega wyżej był uprzejmy zrobić:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariel Re: Wigilijny stół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 20:23 Tak ludzie jest taka kśiążka "Polska Wigilia" "Kuchnia Staropolska" Poczytajcie migdały nie rosną w polsce a karp to polska ryba nie,Kompot z szuszu owocowego to nikt nie dodaje rodzynek fig one w Pińczowie rosną nie,pieprz też polski w Kielcach uprawiają nie .To co Tobie wydaje się głupie nie zawsze jest głupie.Smacznych ziemniaków tych typowo polskich od kiedy są w Polsce?Któś ćóś wi na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś