Gość: Z tego regionu Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 18:00 Wiecie co??? Ja niczego nowego nie zauważyłem. Od urodzenia mieszkam w tym regionie. Mieszkam w Lisowie. Pracuję w Częstochowie, a załatwiam sprawy w Lublińcu. Zawsze! Więc znam te miasta od lat. I muszę powiedzieć, że od powstania tych całych województw NIC SIĘ NIE ZMIENIŁO. Dalej, jak był, tak i jest WIELKI SYF i w Lublińcu i w Częstochowie. I to nie dlatego, że jesteśmy wszyscy pod Katowicami! Jakbyśmy się zebrali i postarali o WSPÓLNY INTERES, to mielibyśmy drogę dwupasmową między tymi dwoma miastami, kolej której pociągi osiągałyby między Lublińcem i Częstochową 160km/h, połączenia zagraniczne i ogólnopolskie, wspólny port lotniczy i wiele innych dobrych spraw. Nie stoją na przeszkodzie względy wojewódzkie! To bzdury! Jak będzie chciała Częstochowa czy Lubliniec zdobyć kasę na to wszystko, to zdobędą same, jeśli tylko włodarze ich okażą się gospodarni, a ludzie sobie wzajemnie życzliwi! PS: Zobaczcie na Śląsk, kochani: są tak związani z Katowicami miasta GOP'u, a wyglądają jeszcze gorzej niż Czewa i LC! Zobaczcie sobie jakiekolwiek miasto GOP'u, to jedna wielka ruina. W porównaniu z naszymi dwoma największymi miastami nie moga się równać. Chociaz Czewa i LC upadają, bo obcy kapitał usypia nasze zakłądy pracy :-( Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 28.03.05, 22:08 Wróciłem :) Proponuje wrocławia nie mieszac tutaj do tych spraw. To prawda, że to śląsk, ale Dolny i nie ma nic wspólnego z brudnymi katowicami. co do Czestochowy, to nikt mi nie powie, ze nie tracimy. Dlaczego nas wrzucono do śląska?? Czy mieszkańcy częstochowy nie czuja sie tym urazeni ?? Ja tak... Skoro mogli nas tak łatwo dołaczyc, to czemu mielibysmy sie nie dołaczyć?? Uwazam ,że jestesmy pod okupacja śląską i musimy sie z tego wyrwać. Przyjacielu "z tego regionu" - napisałes, ze nie widzisz różnić po powstaniu województw... Może Ty nie widzisz, ale cała częstochowa i region to widzi !!! Codziennie jestesmy okradani w zywe oczy. Podam Wam najlepszy przykład: Mój znajomy pracuje w pewnym miejscu (nie bede podawał nazwy:) )gdzie ludzie przychodza np. zapłacic mandaty które sa winni wobec wierzyciela - jest nim w naszym województwie Ślaski Urząd Wojewódzki. Oczywiście rękę na tym trzymaja katowice, a co za tym idzie - całe pieniadze z mandatów które dostajecie np. za przekroczenie predkosci (nie mówie o strazy miejskiej - bo to do miasta) ida do Katowic do tego Urzedu. Myslicie, że nasze Częstochowskie pieniądze wracają stamtąd?? Grubo mylicie sie. Prawie całośc zostaje w Katowicach - a to tylko głupie mandaty karne !! Myslicie, ze cos z tego ma Częstochowa?? Jak jakiś policjant z Częstochowy wypisze mandat, to ta kasa idzie do Katowic i nie ma z tego nic nasz region, miasto itd. Doja nas niemiłosiernie. Musimy sie odłączyć !!! Musimy cos zrobić !!! Nie pozwólmy sie okradać hanysom !!! < Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 28.03.05, 22:35 Widzę, że Ulisses powrócił ;) ja w tzw. międzyczasie założyłem konto. To co piszesz dokładnie oddaje jak Katowice nas doją. Tyle naszych pieniędzy, które zostały na Śląsku... Ja zauważam, że odkąd jesteśmy w śląskim nie ma prawie żadnych nowych inwestycji. Zmiana województwa jest konieczna. Co do Wrocławia, ja do nich nic nie mam, użyłem ich w zupełnie innym kontekście. Aha!! A co do pseudo stowarzyszenia! Wczoraj przechodziłem II Aleją. Gdzieś w połowie drogi między Śląską a Wolności (po prawej stronie idąc od Jasnej Góry) jest sklep na którym jest plaikat: "Tu zbieramy podpisy pod wnioskiem o przywrócenie województwa częstochowskiego. Nie bądź obojęnty". Faktycznie, ostre działanie jakiś plakat który tak się rzuca w oczy, że go dopiero wdczoraj zauważyłem. Swoją drogą, może w tym sklepie można się czegoś dowiedzieć o tym pseudo stowarzyszeniu. Może jakieś namiary mają. Pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Kasa za mandaty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 17:19 Ulisses_czwa napisał: "... Mój znajomy pracuje w pewnym miejscu (nie bede podawał nazwy:) )gdzie ludzie przychodza np. zapłacic mandaty które sa winni wobec wierzyciela - jest nim w naszym województwie Ślaski Urząd Wojewódzki. Oczywiście rękę na tym trzymaja katowice, a co za tym idzie - całe pieniadze z mandatów które dostajecie np. za przekroczenie predkosci (nie mówie o strazy miejskiej - bo to do miasta) ida do Katowic do tego Urzedu. Myslicie, że nasze Częstochowskie pieniądze wracają stamtąd?? Grubo mylicie sie. Prawie całośc zostaje w Katowicach - a to tylko głupie mandaty karne !! Myslicie, ze cos z tego ma Częstochowa?? Jak jakiś policjant z Częstochowy wypisze mandat, to ta kasa idzie do Katowic i nie ma z tego nic nasz region, miasto itd. Doja nas niemiłosiernie. Musimy sie odłączyć !!! Musimy cos zrobić !!!..." Hehehhe Ulissesie... Dawno się tak nie ubawiłem... Bo z logiką u Waści coś nie tak... Za to szczerość podziwiam... Bo Kolega, jak ten Kali, co mu to krowy Hanysi ukradli... To źle, ale jak Kali Hanysom krowy ukraść, to dobrze... Bo, gdzie wędrowałaby kasa z mandatów wystawionych przez lubliniecka POLICJĘ, gdyby w nowoodzyskanym województwie częstochowskim znalazł się również Lubliniec? No, gdzie? Do Urzędu Wojwódzkiego w Częstochowie! I wtedy, Ulissesie, wszystko byłoby OK.? Tak? ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: Kasa za mandaty... 29.03.05, 17:40 Widzisz, mój drogi Hansie, szczerze: W tej chwili w naszym interesie leży aby się odseparować od Katowic, bo oni nas grabią, a poza tym chcemy się przyłączyć do Kieleckiego, a was tam naperwno nie będzie więc się nie martw. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RM Re: Kasa za mandaty... IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 18:47 Ciekawe gdzie idzie kasa z mandatów od strażników miejskich. Sama nazwa mówi straż "miejska",więc chyba do kasy miasta. Tak czy inaczej to fakt.Z policyjnymi to przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 29.03.05, 09:52 "z tego regionu" masz po czesci racje, moze nawet w większej czesci. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 29.03.05, 10:48 Dobra! Święta się skończyły. Czas powrócić do tematu. Pamiętacie jaki był ruch przed świętami. Tej sprawy nie można przemilczeć bo jest ważna, nie możemy się dać okradać cholernym Ślązokom. Wypowiadajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RM Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.petrus.com.pl 29.03.05, 19:00 Wiele osób wypowiada się w tym wątku za wspólnym województwem z Kielcami. Jako przyklady owocnej współpracy podaje się Z Górę-Gorzów,oraz Toruń-Bydgoszcz.Ale tu was zmartwię.Jestem z Torunia i muszę przyznać,że z tą "wspólpracą" to wcale nie jest tak różowo.Mimo szeroko publikowanych w prasie przed powołaniem województwa Kujawsko-Pomorskiego zapowiedzi o wzorowych,partnerskich stosunkach ,po jego powolaniu sytuacja diametralnie się odwróciła. Miasta żrą się na każdym kroku.Bydgoszcz kombinuje jak wywieść z Torunia przyznane przy podziale instytucje. Walkę między miastami można dostrzec na każdym kroku.Opluwanie wzajemne miast jest coraz powszechniejsze.Politycy sieją nienawiść,która przenosi się na zwykłych mieszkańców. Brak wyrażnie dominującego ośrodka budzi niesnaski. Podobnie jest między z.g i gorzowem. Zastanówcie się czy w ogóle jest możliwa współpraca dwóch podobnych wielkościa miast.Wg mnie ,wcześniej czy póżniej miejsce wspólpracy zajmie,niestety niezdrowa rywalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 213.199.193.* 29.03.05, 19:19 takie ewentualnosci napewno bylyby rozpatrywane, napewno nasi wlodarze (m. Kielce) zasiegneliby wywiadow w wojewodztwch z "miastami blizniaczymi", kazde za i przeciw najpierw musialoby byc przeanalizowane, ale do tego dluga droga, jesli wogole na taka wejdziemy pozdrawiam - kielczanin Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 29.03.05, 20:34 Zaczne od wypowiedzi Hansa... Co Ty wiesz o "zabijaniu" ??:) Czy ja mieszam śląsk z Czestochowa lub z Lublińcem ?? Kto tu nie myśli?? Przeciez wyraźnie dałem do zrozumienia: kasa z kazdego miasta wedruje do urzedu wojewódzkiego (to chyba logiczne i nie podwazam tego), ale ta kasa wraca do innych miast ślaskich w wiekszym czy mniejszym stopniu (zalezy które jak liże d*** Katowicom), a do Czestochowy moze spływa 5% ... Zaznaczyłem tez, ze pieniądze z mandatów strazy miejskiej wpływaja do budzetu miasta (więc nie wiem kto tak ślepy to porusza ponownie??) O czym Ty w ogóle mówisz?? Naucz sie troche logiki, a przynajmniej przeanalizuj od poczatku to co napisałem... Co do współpracy na lini Toruń-Bydgoszcz. Oczywiscie, ze się zrecie !!! Wy się zawsze żarliscie i tak było i bedzie. Co byscie nie mieli !!! Czy to bydgoszcz czy toruń. To samo Z Góra i gorzowem. Głównie dotyczy to urzedów - co w przypadku Czestochowy nie miałoby miejsca - po prostu mielibysmy delegatury jak w kazdym innym miescie i swoich reprezentantów w sejmiku. Chyba, zaden mieszkańiec torunia nie powie, ze ich miasto zubożało bardzo (czy znikło z mapy :D) przez to województwo i lepiej mieliby pod panowaniem gdańskim. Jak zwykle nie umiecie nic docenic.Dla Czestochowy obecnie jest najwazniejszy racjonalny podział pieniędzy - sprawiedliwy - tego czego nie ma na śląsku. Tak na marginesie, teraz tylko dzieki rozsądnej pracy urzedników (których tak opluwamy - raz niesłusznie, raz zasłużenie :))jako jedno z 8 miast w Polsce otrzymalismy absolutorum za wykonanie budzetu i mamy znikome zadłużenie (powinno to dac cos do myslenia Kielcom). Tego nam Katowice nie sprezentowały !!! co do współpracy miast na lini Czestochowa - Kielce to wszystko mozliwe. Potrzeba nam rozsadnych ludzi, którzy cos zrobia w tym kierunku i postawia na współprace a nie walke o urzedy... Pozdrawiam < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: De-Mo-Nek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 20:34 Witam wszyskich. Jestem "nowy" w tym portalu ale z ciekawością czytam Wasze opinie, z góry też przepraszam, że nie jestem we wszystkim w temacie bo nie czytałem całego forum. Chciałem tylko dodać trochę historii. Przed kilkuset latami Cz-wa była małą wsią po rządami Lelowa, Mstowa i te miasteczka zostały zdegradowane. Podzczas rewolucji przemysłu w XIX wieku rangą weszła do czołówki miast Królestwa. Przed II wojną była bardziej uprzemysłowiona niż Kielce. Piotrków, Kalisz i większość miast Górnego Śląska i Zagłębia a jednak ważniejsze urzędy i depatramenty były w miastach ościennych. Po wojnie też najpierw byliśmy pod Kielcami następnie pod Katowicami. Od 1975 r. wydawałoby się , że coś się zmieni na lepsze. To nie pozycja stolicy województwa dała nam możliwość rozwoju ale ogólnopolska polityka rozwoju wizji sekretarza Gierka, oczywiście były też błędne posunięcia. W tym czasie powstały: osiedle Północ, droga E-16, szkoły itp. Po roku 1990 gdy na pierwszy plan wszedł kapitalizm i "chrześcijanizm" rozwój został przyhamowany. Wszyskie decyzje muszą mieć zgodę Kościoła. Gdyby nasz rozwój nie był tak zależny od polityki Jasnej Góry może było by inaczej. Wystarczy sięgnąć do historii, zawsze klasztor był na pozycji dominującej, miał najlepsze, pola, ogrody, pastwiska i jeszcze ludzie płacili daniny. To prezydent Nowak w latach 30-ych XX w. doprowadził do powstania parków pod klasztrem. Nie mam nic do Jasnej Góry ale do polityki i gospodarki wewnętrznej . Ze wszystkich walk o klasztor to miasto wychodziło zrujnowane i spalone a dary dalej spływały do rąk zakoników, ludzie ginęli pod wałami a bramy były zamknięte. Uff.. trochę chyba się zapędziłem. Teraz jest szansa na odzyskanie zaufania i zadośćuczynienie miastu za krzywdy doznane przez lata. Niech Jasna Góra wystąpi o przywrócenie stolicy województwa, ma olbrzymie stosunki i możliwości a obecnie jest moda na ingerencje Kościoła Katolickiego do polityki i gospodarki. JASNA GÓRA W POWIATOWYM MIASTECZKU W XXI W.!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 29.03.05, 20:39 U nas też sytuacja jest nieco inna. Stolica pozostałaby w Kielcach, a w Częstochowie byłyby delegatury. Częstochowa jako miasto niewojewódzkie niebyłaby w stanie wykorystać Kielc, natomiast Kielce nie mogłby nas ograbić bo są mniejszym miastem. Pozdrawiam Kielce Odpowiedz Link Zgłoś
ck_forever Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 11:22 dumny_z_czewy napisała: > U nas też sytuacja jest nieco inna. Stolica pozostałaby w Kielcach, a w > Częstochowie byłyby delegatury. Częstochowa jako miasto niewojewódzkie > niebyłaby w stanie wykorystać Kielc, natomiast Kielce nie mogłby nas ograbić bo > > są mniejszym miastem. Pozdrawiam Kielce A kto tu mówi o grabieniu. Częstochowa mogła by wzmocnić województwo świętokrzyskie vel staropolskie. Natomiast wszelkie inne sprawy są tylko kwestią wzajemnych porozumień. pozdrawiam tych co w Częstochowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.u.mcnet.pl 30.03.05, 16:28 LUDZIE, zamiast biadolic i sie klocic, powtarzam 100 raz. Załóżmy Stowarzyszenie/Komitet w tej sprawie? Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz Adam Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: levy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 16:35 Czytałem znowu posty na tym forum i widziałem kilka próśb o tym by TA gazeta zamieściła jakiś artykuł na ten temat.Dla mnie było to jasne że tego nie zrobi przecież jest gazetą związaną szeroką z polityka a jak by już napisała to połowe rzeczy by przekreciła(jak to sie juz zdarzyło w przypadku rzeczy ktore byly pośrednio o mnie lub moim otoczeniu)ale nie ważne bo głównie chodzi mi o to że leipiej z taka prosba zwrócić sie do Życia Częstochowskiego,chyba ta gazeta jest bardziej ceniona(z tego co wiem u nas w regionie,nie tak bardzo uwiązna politycznie i pisze dobre i całkiem rzetelne artykuły! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 16:36 Może którys z Kielczan pomoze robic akcje promocyjna na Waszym forum ?? Najlepiej gladiator.ek lub CK_forever :) Oni sa znani na forum... Staropolskim :D Nie wiem jaka byłaby reakcja gdyby ktos z Czwy zarzucił taki temat, ale spróbuje. tu jednak za mało osób z Kielc zaglada. Wazne, aby mieszkańcy obu miast powoli orientowali sie co sie zaczyna dziac... Czestochowa Walczy !!! Oczywiście podaje link do tego forum dla innych Częstochowian: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25582 Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 17:06 Bedziemy myslec o innej gazecie jesli ta nic nie odpisze - bo tyle by pasowało chocby ze wzgledu na "hot topic" i liczne prośby do GW Temat jest juz na forum staropolskim i tam łaczymy sie z koalicjanetem :) Halo Kielce :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25582&w=22202327 P.s. Prosiłbym osoby niezainteresowane o nie zabieranie głosu i odpowiedzi typu: "Lubliniec i tak z wami nie pójdzie, kłobuck zostaje w śląskim itd.". Prosze się tam nie zbłaźnić i pozwoilić działać mieszkańcom Czestochowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin WYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 17:17 Jeszcze ostrzycie szabelki i nic nie wychodzi.Tyle tu nie zglądałem a wy macie dalej genialne pomysły:-)Napiszcie zażalenie do Ojca Świętego że dopuścił do utraty województwa a pan Wrona u niego był na audiencji Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: WYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 17:47 Dumny napisał: "Aha!! A co do pseudo stowarzyszenia! Wczoraj przechodziłem II Aleją. Gdzieś w połowie drogi między Śląską a Wolności (po prawej stronie idąc od Jasnej Góry) jest sklep na którym jest plaikat: "Tu zbieramy podpisy pod wnioskiem o przywrócenie województwa częstochowskiego. Nie bądź obojęnty" Niestety, ale plakat to za mało. On tylko reklamuje zbieranie podpisów za województwem - nic wiecej. Nawet nie ma podanego miejsca gdzie jest siedziba organizatorów akcji. Zamiast zakładac nowe stowrzyszenia, komitety itp. proponuje odnaleśc ten co powstał (to bardzo ważne aby go odnaleźć) - zjednoczyc siły i pomóc im - bo są nieudolni. Za mało osób wie o takiej akcji jak oni prowadza. Oczywiście trzeba byłoby zweryfikowac plany - nie "utworzyc woj. czestochowskie" ale "dołaczyc do Staropolski (Świętokrzyskiego)" Inaczej nie mamy szans. Trzeba porozmawiac z nimi i zmienic postulaty. Konieczne nam jest też wsparcie medialne ze strony Radia Fon czy tez GW, Życia Częstochowy itd. Same chęci nie wystarcza. Musimy tez znac zdanie Kielczan. Co jak wiekszość nie chciałaby nas?? Na próźno wtedy jakiekolwiek działania. Przydałyby się dwie sondy (wiem, nie sa w pełni miarodajne, ale zawsze cos). Pokazałyby poparcie dla Kielc i dołączenia do Staropolski (będe sie posługiwał tym terminem :P ) - to na stronie GW Częstochowskiej, a na stronie GW Kieleckiej po odpowiednim materiale przedstawiajacym plany jakas sonda o popraciu dołaczenia dla Częstochowy. Chyba nie zamąciłem i wiemy o co chodzi. Trzeba takze uwazac na sląsk, bo Katowice czekaja na odpalenie torped... :| < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: WYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 18:11 a JA PROPONUJE AKCJE SABOTAŻOWE ZA WOJEWÓDZTWEM CZĘSTOCHOWSKIM. 1.POSTAWCIE SOBIE SZLABAN NA GIERKÓWCE I BIERZCIE OPŁATY OD PRZEJEŻDZAJĄCYCH ŚLĄZAKÓW NP PO 20 ZŁOTYCH ZA OSOBÓWKĘ I 50 ZA CIĘŻARÓWKĘ . MOŻNABY TEŻ NP. WYKOLEJAĆ TRAMWAJE W Katowicach . Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 19:03 Kłobucczanku, nie jesteś śmieszny. Popieram to co robi Ulisses, warto znać zdanie Kielczan. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemand Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 19:34 Tak, Ulissesie... Ale nie opowiadaj bzdur, że te miasta nie mają nic do gadania bo mają i w dupie mamy województwo razem z wami i tak do niego nie wejdziemy. Idźcie se do tych Kielc tak będzie najlepiej. Albo do łodzi, tyż bedzie dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 19:39 Moze przedstawiłbys sie skad jestes Niemand??... Tak anonimowo to sobie mozesz pisac... I chetnie pojdziemy, jesli wszystko bedzie tylko nam sprzyjac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk artykul na ktory czekalismy?? IP: 212.130.22.* 30.03.05, 21:28 miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,2627558.html spodziewalem sie czegos wiekszego i bardziej profesjonalnego wiec miejmy nadzieje ze to jedynie wstep do konkretnego artykulu Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: artykul na ktory czekalismy?? 30.03.05, 23:46 Przeczytałem ten artykuł i jestem usatysfakcjonowany w.. 10 % Te procenty tylko dlatego, ze gazeta zauwazyła problem. to jedyny plus. Minusy które moge wypunktowac należą sie za: - Wbrew pozorom nieaktualny temat. Sprawe samodzielnego województwa czestochowskiego i jego reaktywacji zakończylismy jakies 100 postów temu. Nasz cel jest jasno sprecyzowany w tym temacie. - Zbyt krótki artykuł, mało poruszajacy konkretów, umieszczony w prawie niewidocznym miejscu - po prostu napisany na kolanie. To ja wiecej info zawarłem i nie jeden forumowicz w swoich postach. Z całym szacunkiem, ale więcej uwagi zostało poswiecone "dyngusowi" :| I to ma byc dodatek regionalny... Jak zauwazył "luk" - wszyscy mamy nadzieje ze to PROLOG - Nie podano informacji o powstałym stowarzyszeniu/komitecie (kto w ogóle zbiera podpisy itd.) i adresie gdzie się znajduje - argument z Gdynia zupełnie chybiony. Czestochowa nie graniczy jak Sosnowiec z Katowicami czy Gdynia z Gdańskiem. Znajdujemy się 70 km od stolicy ślaska a to wcale nie jest tak mało. Trzeba tylko umiec wykorzystywać wszystko co sie ma - my tego nie potrafimy najwidoczniej. Przypomne, ze powiat Czestochowski graniczy z woj. świetokrzyskim.Co do Radomska to byłaby szansa że dołączyłoby. Własnie trzeba to zrobic - zapytac. Póki co - skupmy sie na sobie. Mysle, ze powyzsze wystarczy, aby napisac kolejne "rozdziały" i ze pojawia sie one w głównym temacie (chocby w bardziej widocznym miejscu) i nie jako wypocona notatka, która nic nowego nie wniosła. Prosze śledzic temnat na bierzaco, bo to nie koniec... ]:-> < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Kasprzyk Z panem Wroną moze ???? hahahahahahaha IP: *.bis / 212.244.80.* 30.03.05, 19:52 Jasne, juz widze jak nasz, samodzielny, operatywny i nie bojący się zdecydowanych kroków:) prezydent Wrona staje na czele frontu walki o przeywrócenie woj. częstochowskiego.Nie bądźmy śmieszni, dzięki temu facetowi to województwo straciliśmy no bo tak mu kazali głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeslaff Na początek śląsko-jurajskie ;) 31.03.05, 01:26 Chyba w Stanach mówi się, że miasto musi mieć lotnisko i uniwersytet. Powiedzmy, że Pyrzowice się liczą. Pozostaje więc tylko uniwersytet.. ;) A tak bardziej serio wszyscy mówią o Kielcach, Zielonej Górze, Opolu, Rzeszowie, Toruniu, Białymstoku itd. Fakt - są mniejsze. Niektóre nawet brzydsze. Uczelnie (poza Toruniem) - niewiele lepsze. W czym sęk?? W regionie. Spróbujmy go znaleźć. Na zachód Herby już są na Śląsku, na południe może(!) możemy doliczyć Myszków, na wschodzie Włoszczowa w Kieleckim, a na północy również być może jest jeszcze Radomsko. Co zostaje? Częstochowa i Kłobuck? Z całym szacunkiem to trochę za mało na region. Może gdybyśmy mieli silną tożsamość to byłoby inaczej. Katowiczanki są Ślązaczkami, a Częstochowianki? Jurajkami? Jurankami? Chyba się musimy oswoić z tymi nazwami... Może należałoby zacząć od przemianowania województwa śląskiego na śląsko- jurajskie? Napisania historii regionu? Stworzenia związku zainteresowanych powiatów? Promocji regionu jako całości? Załagodzenia starych animozji? Stworzenia choćby filii uniwersytetu? Może kiedyś powstanie województwo częstochowskie czy jurajskie (chociaż ja akurat uważam, że raczej znikną lubuskie czy kieleckie). Tylko, że tak naprawdę trzeba do tego przekonać nie Częstochowę, ale na przykład Myszków, WIeluń czy Radomsko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keraj Wizyta Hausnera w Kielcach IP: 213.199.233.* 31.03.05, 08:20 (....) Zgromadzonych jednak najbardziej interesowała przyszłość województwa i jego stolicy. Hausner już na początku zapewnił, że jest przeciwnikiem jakichkolwiek zmian na mapie województw. - Czas na to był do 1998 roku. Ja też byłem zwolennikiem mniejszej liczby województw, ale nie pora teraz na takie dyskusje. Musimy mieć jakiś fundament, szkielet, na którym mamy się oprzeć. I będzie to 16 województw - mówił. (....) wiecej na miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,2627322.html Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy To miał być artykuł? 31.03.05, 09:19 To jakieś nędzne wypociny napisane od ręki. Gdyby z całym szacuniem redaktor Hałdyj przeczytał nasze posty na forum zaczaiłby o co chodzi. Na samodzielne województwo póki co nie ma szans, skupiamy się więc na przyłączeniu do Świętokrzyskiego vel. Staropolskiego co wcale takie nierealne nie jest. Wystarczy przyłączyć jeden powiat częstochowski i nie oglądać się na mieszkanców takich wiosek jak Kłobuck, Lubliniec czy Pajęczno. O tym tu dyskutujemy. Ja liczę na porządny artykuł w Gazecie połączony z sondą. Najlepiej gdyby jeszcze jeden opublikować w kieleckiej Gazecie i poznać ich zdanie. Tylko tym razem zróbcie coś lepszego a nie prowizorkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreasek Re: To miał być artykuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 11:01 Pajęczno, Myszków i Lubliniec to dla Ciebie wioski? dzięki. Może rzeczywiście trzeba Wam życzyć powodzenia w połączeniu z Kielcami... Proponuje nazwę nowego, karłowatego tworu , będzie dokładnie Was odzwierciedlać " Szkieletczyzna". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: To miał być artykuł? IP: 213.199.233.* 31.03.05, 12:01 szkieletczyzna to nic nowego, wiec sie nie popisales, uruchom bardziej swoja wyobraznie, moze Świętochowskie ;)) wole Świetokrzyskie mimo wszystko pozdrawiam mieszkancow wsi i wioseczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreasek Re: To miał być artykuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 12:06 Wiem ,że to nic nowego . Nie twierdzę ,że ja to wymyśliłem. Nazwa odzwierciedli bogaty i prężny rejon , miodem i mlekiem płynący.Ciekawe ile rąk będzie wyciągniętych po subwencje i dotacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Wizyta Hausnera w Kielcach IP: 212.130.22.* 31.03.05, 12:09 dlatego wlasnie KIelce maja interes w wlaczeniu Czestochowy z nami bylby to zbyt silny region aby nawet pojawialy sie sugestie likwidacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Re: Wizyta Hausnera w Kielcach IP: 213.199.233.* 31.03.05, 13:12 czy my bedziemy mieli interes to musza wypowiedziec sie wladze CZestochowy i planowanych powiatow to co moga one wniesc i Kielc czy sie to kalkuluje, co my (Swietokrzyskie)mamy obecnie sami to zależy teraz od intensywnosci czerpania korzysci jakie daje nam niezaleznosc w obecnych granicach (a ta krowa daje coraz wiecej mleka), mamy tak wiele realizowanych projektow i coraz wiecej kasy, takze obawa o likwidacje obecnego Swietokrzyskiego jest nieuzasadniona (co podkreslal pan Hausner na konferencji), zreszta my nie pozwolimy na to napewno pozdrawiam - kielczanin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 31.03.05, 12:50 Cytat: "A tak bardziej serio wszyscy mówią o Kielcach, Zielonej Górze, Opolu, Rzeszowie, Toruniu, Białymstoku itd. Fakt - są mniejsze. Niektóre nawet brzydsze. Uczelnie (poza Toruniem) - niewiele lepsze. W czym sęk??" Wszystko pieknie, ladnie ale od kiedy Bialystok jest mniejszy od częstochowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś do lublinczanki IP: 212.244.106.* 31.03.05, 12:58 przykro mi malutka dziewczynko, że się nie uczysz.. Białystok jest duzo mniejszy od Czwy Obecny rozwój miasta tego białego polega na włączaniu wiosek do granic miasta jak dzielnice.... Idąc ta drogą za 4 lata Kłobuck będzie dzielnicą czwy i Olsztyn i tak dalej. Lublińca nie liczę, bo szpital niech zostanie na przedmieściach.... Odpowiedz Link Zgłoś
grzeslaff lubliczance gratulujemy skrupulatności 01.04.05, 02:54 Fakt - odrobinę przesadziłem z tym Białymstokiem. Piszę "odrobinę", bo z perspektywy Częstochowy (a zaryzykuję, że i Białego) 20 tysięcy w tę czy w tamtą to nie jest jakaś różnica. Co innego z Lublińcem, rzecz jasna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 31.03.05, 13:48 Tere fere, widze ze chcilibyscie miec psychiatryka! Poucz sie troche, B-stok od zawsze mial wiecej mieszkańców niz wasza czewka: B-stok ma ponad 280 a czewa zaledwie 260. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Zaczynam popierać Lublińczankę!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:49 Nie do do tej pory byłam przeciw jej wypowiedziom i dalej jestem - ale przeciw tamtym "dawniejszym". Teraz napisała prawdę. Białystok jest większy od Częstochowy i nie wypisujcie idiotyzmów! I nie piszcie, że wchłoniecie Lubliniec bo tylko skończony debil może tak napisać. Wy w Częstochowie NIE MACIE TAKIEGO PRAWA a poza tym, nie piszcie, że Lubliniec to tylko szpital, bo to duży węzeł kolejowy, zakłady pracy, mniejsze bezrobocie niż cała ta Czewa. PS: Więcej szacunku dla Lublińca, bo to, co wypisujecie to skrajne chamstwo. Wbrew pozorom Lubliniec w wielu dziedzinach może więcej niż Częstochowa. Zobaczcie sobie wojsko, kolej i przemysł papierniczy. Mamy mniejsze bezrobocie, niż Częstochowa, jesteśmy choć małym, to jednak dużo piękniejszym miastem, gdzie nie widac tylu reliktów komuny, co w Częstochowie i gdzie ludzie są bardziej skonsolidowani, niż wy!!!!! A więc, Lublińczanko trzymamy się razem, jak barany chcą iść z nami na wojnę! :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek BUAhahahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:58 Białystok większy o częstochowy tak - jak zjadą się ruscy przemytnicy. Lubliniec natomiast to węzeł - hahaha - towarowy... Dziecino - jesteś hanysem a hanysy won łapy od częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:07 Psychiatryk niech zostanie tam u was na wsi. W cywilizacjach takie przybytki zawsze są sytuowane na peryferiach. gdyby nie jednostka wojskowa urząd i szpital to byście nago biegali po częstochowie na żebrach. Częstochowa jak byłe samodzielna to się rozwijała. Hanysy po raz kolejny zabierają wszystko. Ciekawe dlaczego pani wicewojewoda z Czestochow nic nie robi w tych zapyziałch KAtowicach. Częstochowa ma byc samodzielna - my sie utzrymamy - mamy zakłady i oświatę - troche kultury też zostało. W takim lublincu trudno znależć kogos kto mówi z polskim akcentem. Ludzie szkoda słów dla hanysów z peryferii. Powtarzam nie jestem hanysem - i hanysy won łapy od MOJEGO MIASTA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 18:36 Moje spostrzezenie na kilka spraw: 1. Nie mam nic do Lublińca i nie obrzucajmy sie błotem. To nie czas i miejsce na to. Kazde miasto ma swój punkt widzenia i interesy. Lubliniec chce byc na slasku wiec nic nam do tego. My chcemy byc w Świetokrzyskim (Staropolskim) i nic Wam do tego. Troche kultury zycze. 2. Wizyta Hausnera. Według mnie typowa kiełbasa przedwyborcza. Pomyslcie troche - były wicepremier tworzy nowe ugrupowanie polityczne i jak moze sie najlepiej rozreklamować?? Ktos musi oddac głosy, aby partia zdobyła troche mandatów w parlamencie. Proste i logiczne. Własnie takimi słowami i gestami jak wyraził. 3. Białystok jest miastem mniejszym od Czestochowy - terytorialnie. Czestochowa ma 160 km kwadratowych, a Białystok zaledwie 94 km kwadratrowych. Co do ILOŚCI MIESZKAŃCÓW to my mamy 251 tysiecy, a oni 287 tys. Zatem koniec tematu. 4. Nasze miasto nie może tkwic na ślasku - tu chyba nikt nie ma watpliwości. Ciagle licze, ze ktos poda gdzie znależc to stowarzyszenie/komitet i bedzie mozna z nimi powaznie porozmawiać. Z tym pomysłem zmiany województwa powinno sie zapoznac naszych radnych i przekonac, ze ma to wieksze poparcie niż samodzielne województwo - własnie po przez te stowarzyszenie. Liczy sie współpraca. Trudno, zeby kilka osób poznanych na forum GW spotkało sie i pojechało do Kielc prowadzic rozmowy w imieniu Czestochowy. Byłaby to kpina... Zatem cel nr jeden na ta chwile to odnależć "stowarzyszenie". < Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 18:51 Mam tu kilka ciekawostek, które wyszukał ck_forever i mysle, ze warto przeczytać. Czemu to nie doszło do skutku ?????!!!!! [...W Kielcach Kwaśniewski wyraził opinię, że powinno powstać 17 nowych województw, ponieważ mniejsza ich liczba nie ma wystarczającej aprobaty społecznej. Podkreślił, że jak najszersze poparcie dla reformy to warunek jej powodzenia. "Reforma administracji państwa będzie sukcesem, jeśli entuzjazm i emocje zostaną spożytkowane dla wspólnego dobra" - dodał. Podzielił opinię, że region staropolski, obejmujący ziemię kielecką, częstochowską i sandomierską - "to wielki potencjał przemysłowy i naukowy" oraz, że mieszkańcy tego regionu mają "wielkie dokonania współczesne i historyczne"... ] ----------------------------------------------------------------------------- Najlepiej jak zacytuje jego post z forum staropolskiego. Polecam goraco te linki. ck_forever napisał: "Ja jestem za już kiedyś razem tworzyliśmy województwo. Z racji wielkości Czestochowa byłaby największym miastem. Myslę, ze można by się było jakoś dogadać i nie zabieralibyśmy wam Politechniki i ogrodzenia z Parku :) Potrzebna jest jednak zgoda tzw. elyt. Połaczenie z Częstochową mogłoby stanowić podstawe do utworzenia brakujacych instytucji np. Sądu Apelacyjnego, który mógłby być w Częstochowie, delegatury ABW i innyvch, które spokojnie mozna ulokowac w Częstochowie. www.um.kielce.pl/um_polish/rezolucja.html www.um.kielce.pl/um_polish/rezolucja.html www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_980703/kraj/kraj_a_1.html www.msz.gov.pl/file_libraries/44/4850/SERW0615.doc Ktoś wtedy nie dopilnował :(" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 19:57 Ulissesie, dobrze napisałeś. Dobrze że w Częstochowie są mądrzy ludzie, tacy jak Ty. Bo Sławek i spółka wydaje się nie należeć do tej grupy. Sławusiu, nie Częstochowa jest wiochą i nie Lubliniec, ale Ty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 20:02 Ja napiszę trochę polemiki co do postu Rity: Droga Rito! Pierwsza sprawa, nikt nie chce jak ty to mówisz wojny z Lublińcem, bo Częstochowa i Lubliniec powinny współpracować, ale to leży głównie w waszym interesie. Druga sprawa. Jeśli uważasz się za porządnego "forumowicza" nie polemizuj z Lublińczanką, bo już wszyscy zdołaliśmy się przekonać, że jest osobą niedojrzałą i niedouczoną. Trzecia sprawa: Tyle postów dotyczących wielkości Częstochowy i Białystoku. Faktycznie Białystok jest nieco większy, ale nie o to tu chodzi. Wy macie niecałe 30 tysięcy a i tak musicie wpieprzyć swoje 3 grosze. Czwarta kwestia: Nie rozmawiamy tu o urodzie miast, ale w Lublińcu naprawdę nie ma nic szczególnego. Nie mówcie mi tu o jakichś muzeach bo tych w naszym mieście jest na pęczki. Nie licytujmy się na "piękności" miast bo stoicie z góry na straconej pozycji. I wreszcie piąta i ostatnie sprawa: Masz bardzo dziwne podejście do historii. Tzw. "komuna" trwała w Polsce ponad 40 lat. Jej śladów nie da się tak po prostu zatrzeć, a powiem więcej wręcz nie można. Prosty przykład: W czasach przewrotu, opozycyjni posłowie wygłaszali hasła "Przecz z komuną i wszystkim co z nią związene". W ten sposób zaprzestano budowy elektrowni atomowej w Żarnowcu co cofnęło nas technologicznie o kilkanaście lat wstecz. Dziś jako jeden z nielicznych krajów Europy nie mamy EA. Ale nie o tym mowa. W Częstochowie jest dużo jak ty to mówisz "reliktów komuny" bo jest dużo większym aniżeli Lubliniec miastem. Jak sobie wyobrażasz pozbycie się tych reliktów? Może wywalić wszystkich lokatorów z bloków wybudować nowe osiedla?? Ci co mają pieniądze zamieszkają w nowych a ci co nie mają pojdą na dworzec. Zastanów się trochę zanim coś napiszesz!!! Żeby tylko przypadkiem ktoś nie pomyślał, że jestem zwolennikiem PRLu. Ja po prostu obiektywnie patrzę na sprawę. Zgadzam się z Ulissesem. Trzeba odnaleźć to pseudo-stowarzyszenie i z nimi kombinować jak się przyłączyć do Kielc (A nie tworzyć osobne województwo) Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 20:13 Aha jeszcze jedno co do węzła kolejowego. Węzeł kolejowy z Lublińca zrobiło PKP a za czyją dyspozycją. Oczywiście pieprzonych hanysów z Katowic. Częstochowa była kiedyś znaczącym węzłem kolejowym, a połączenia zaczęto likwidować jak zostaliśmy wepchnięci do jeb...go woj. Śląskiego. W tym roku to jest już paranoja!! Pociąg Przemyśl-Szczecin przekierowano z Częstochowy na konurbację górnośląską (żeby nie powiedzieć Śląsk), czym zlikwidowano nam ostatnie połączenie z północno-zachodnią Polską. A kto za tym stoi no kto? Chyba nie muszę pisać. Teraz mamy jedno połączenie z wybrzeżem dziennie. TO JEST KOLEJNY POWÓD ABY ODSEPAROWAĆ SIĘ OD TYCH KATOWICKICH BANDYTÓW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_czestochowa Re: PRZYWRÓĆMY WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 20:07 Komentarz „Gazety” do dyskusji o przywróceniu województwa częstochowskiego: miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,2627558.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czysty Chowiak Re: PRZYWRÓĆMY WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 21:06 A ja jestem Częstochowiakiem od urodzenia i jest mi bardzo dobrze w woj.Śląskim. Również mając znajomych z innych miast podczas dyskusji mówię im że nareszcie Częstochowa należy do Śląska.Dziękuję Panu Preyzdentowi Wronie ze bedac poslem glosowal za przylaczeniem do Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: PRZYWRÓĆMY WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 212.130.22.* 31.03.05, 21:54 >nareszcie > Częstochowa należy do Śląska to zart czy prowokacja?? Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 22:40 Oczywiście, że Czysty Chowiak nas prowokuje. Ja mam wrażenie, że to ktoś z Lublińca podszywa się pod Częstchowianina, bo prawdziwy Częstochowianin tak nie powie. To brzmi tak jakby Polak powiedział: Cieszę się bardzo, że Polska jest pod zaborem niemieckim. Czysty Chowiak pomylił pojęcia. Częstochowa należy do województwa śląskiego a nie do Śląska bo do niego nigdy nie będzie należeć. Pozdro dla prawdziwych Częstochowian a nie takich......... .........zdrajców, inaczej tego nazwać nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Tak, z ciekawości... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 00:24 Cyt... Dziękuję Panu Preyzdentowi Wronie ze bedac poslem > glosowal za przylaczeniem do Katowic Skąd pochodzi Prezydent Częstochowy, T. Wrona? Gdzie się urodził? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. I nie wiem... A chciałbyn wiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 23:05 Prosze, prosze... Jednak gazeta odezwała sie. Szkoda tylko, ze Jej komentarz juz dawno temu zauwazylismy co swiadczy o tym ,że jestesmy szybsi i temat ten naprawde elektryzuje zdecydowana wiekszość mieszkańców. Skomentuje wszystko po kawałku na podstawie wypowiedzi dziennikarza Tomasza Haładyja: "Chcemy województwa częstochowskiego - uchwalili miejscy radni. A w sklepach, zakładach fryzjerskich i wielu firmach już od zeszłego roku zbierane są podpisy z poparciem dla tej idei." --> Zgadza sie, tylko z pewna róznica - tak było kiedyś i tak chcieli radni miejscy. Zrobili za mało w tej sprawie. Zbieramy głosy - to tylko słowa na papierze. Wszystko idzie jak krew z nosa, więc lepsze byłoby sformułowanie: "usiłujemy zbierać głosy od roku czasu". Jakby akcja była odpowiednio nagłosniona to zebranoby te głosy w max. 3 miesiace. Media nic nie zrobiły w tej sprawie i miasto. Uchwałe mozna zawsze podjąć. Obecnie nikt nie mysli o woj. czestochowskim !!! (z bólem serca to mówie). Nie ma na to realnej szansy. I w sumie to wystarczyłoby na komentarz całego tego artykułu. "Gdy autografów będzie 100 tysięcy, problemem zajmie się - bo musi przy tej liczbie - Sejm" --> Zgadza sie. Konstytucja RP przewiduje cos takiego jak inicjatywe ludową. Potrzeba 100 tysiecy głosów, aby Sejm rozpatrzył projekt ustawy. Wobec powyzszego projekt upadnie w pierwszym czytaniu... "Zabiegający o województwo srogo się jednak rozczarują: nie będzie częstochowskiego, nawet jeśli posłów zarzucą 200 tysiącami podpisów mieszkańców miasta i okolic." --> To co wyżej "Dlaczego? Z takiego samego powodu, dla którego szans na status wojewódzki nie ma Gdynia. Województwo to nie tylko ćwierćmilionowe miasto, ale i terytorium." --> Nie do końca prawda w odniesieniu do naszego miasta. Czestochowa nie graniczy z Katowicami tak jak Gdynia z Gdańskiem. Jestesmy 70 km od nich i nasz powiat graniczy z woj. Świetokrzyskim (Staropolskim). "Podpisy trzeba więc zbierać nie tyle w Częstochowie - jak to się teraz robi - lecz w Radomsku, Pajęcznie, Wieluniu i Zawierciu. --> Przydałoby się... Jednak zanim sie zbierze podpisy mieszkańców innych miast trzeba poznac ich opinie i ich przedstawicieli. "Województwo częstochowskie powstało w 1975 r. jako twór sztuczny - zlepek ziem o różnej historii. I, niestety, przez ćwierć wieku jego stolica nie zdołała stworzyć silnych więzi z ościennymi miastami. Dlatego Olesno z radością stało się częścią Opolszczyzny, a Lublińcowi dobrze na Śląsku." --> Info z historii + trochę rzeczywistości - nic nowego. "Dopóki nie zaczniemy przekonywać Radomska i Zawiercia do związku z Częstochową, nie uwierzę, że inicjatywy związane z reaktywacją województwa są czymś więcej, niż koniunkturalnymi działaniami związanymi z walką o głosy przed tymi czy innymi wyborami." --> Nie musimy przekonywac tych miejscowości w przypadku połaczenia z woj. Świetokrzyskim. Tylko w sytuacji utworzenia samodzielnego woj. --> czytajcie: nie ma szans. Co do walki politycznej o stołki - jasno sie sprecyzowalismy. Tu pisza mieszkańcy Częstochowy których interesuje los miasta i regionu, a nie "stołki". Podsumuję: Artykuł odzwierciedla temat: "Przywrócmy woj. czestochowskie", ale jest nieaktualny i spóźniony w stosunku do nowego rozwiązania jakie jest wałkowane od 150 postów. Czekamy na komentarz nowej sytuacji - a nie na utopijny sen o potędze wojewódzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 23:08 Do Czysty Chowiak: Marna prowokacja. Nie wyprowadzisz nas tym z równowagi i nie bedziemy wałkowac tej wypowiedzi, bo mamy wazniejszy cel. Juz samo przekręcenie "Czysty chowiak" z "Czestochowiak" o czyms świadczy. Prosze o całkowita ignorancję jego wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 31.03.05, 23:13 Racja!! Trzeba ignorować takie wypowiedzi. Mamy inny cel, niż kłócić się z jakimś imbecylem, który może być Lublińczanką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rach Re: PRZYWRÓĆMY WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.dialup.telenergo.pl 01.04.05, 01:14 Nie kłóćmy się o piedoły, olewajmy głupie wypowiedzi - odpisujmy tylko to, co konstruktywne w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 01.04.05, 07:05 haha ktoś z L-ca podawal by sie za medalik, no dobry kawal. Prawda jest taka ze wy uwazacie sie za najlepszych i myslicie ze jestescie cool, the best dlatego ze macie JG a to nie prawda, Częstochowa i Lubliniec powinny wspólpracować ale wy tą wspólprace zniszczyliscie wiele lat temu, i glupota bylo przylączenie Lublińca do woj. czestochowskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj Staropolska Izba Przemysłowo Handlowa IP: 213.199.233.* 01.04.05, 07:19 instytucja w Kielcach, z ktora mozna rozmawiac na ten nurtujacy temat www.siph.com.pl pozdrawiam - kielczanin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 01.04.05, 11:43 Ale czy to nie śmieszne? Jasna Góra w Czestochowie, województwo kielckie/świętokrzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk cos na 1kwietnia IP: 212.130.22.* 01.04.05, 13:41 aby troche odswiezyc watek przygnieciony konfliktem Lubliniecko-Czestochowskim proponuje cos milego choc niestety prili aprilisowego www.czestochowiak.pl/aktualnosci/?news=842&PHPSESSID=4b9b24c3ce2f44e42a8187c617d53329 Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: cos na 1kwietnia 01.04.05, 13:45 Niestety to tylko żart, trzeba przyjść do czynów. W to że trzeba się odseparować od Katowic chyba nikt nie watpi. Ma ktoś może namiary na to stowarzyszenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 192.168.1.* / 83.17.200.* 01.04.05, 15:02 no raczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: difa_esz-q-ka-ki Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 16:24 moze mi ktos powiedziec jakie sa dodowdy ze katowice robia nas w "uja" tzn kradna kase, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.u.mcnet.pl 01.04.05, 16:38 Ponawiam apel:Zalóżmy STOWARZYSZENIE. Jak sami nic nie zrobimy, to nikt za nastego nie zrobi. Kto jest za? Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE 01.04.05, 17:54 Sami stowarzyszenia nie założymy... Nalezy wykorzystac istniejace, a nie dzielic sie na kolejne mniejsze grupki. Liczy sie jedność. Druga sprawa to www.siph.com.pl. Zanim sie cos tam zadziała, nakresli itd. to trzeba przygotować dobre pismo w którym będa zawarte wszelkie sprawy w których moze pomóc SIPH.Skrót ten oznacza Staropolska Izba Przemysłowo - Handlowa (czyli uzywa sie takiej nazwy :D ) mogłaby wspierać nas od "strony" Kieleckiej. Przypominam, ze przedsiębiorcy to wazna grupa - lobbingowa - która m.in. w Czestochowie odzyskała Krajowy Rejestr Sadowy z rąk katowickich. Jednak bez wsparcia naszych samorzadowców, przesiębiorców i mieszkańców będzie to bardzo ciężkie. Sprawa numer 1 na dziś odnosnie połaczenia z Kielcami. Specjalnie sprawdzałem odległości pomiedzy stolicami województw, a innymi znaczacymi ośrodkami miejskimi z tego samego województwa. Sprawdziłem odległości wg. najkrótszych połączeń drogowych - programem komputerowym (zaokraglałem kilometry). Chciałem w ten sposób obalic mit: "Jest za daleko do Kielc - nie damy rady". I tak oto nasuwa sie stwierdzenie: MY NAPRAWDĘ NIE STOIMY NA STRACONEJ POZYCJI !!!" Sprawdziłem dokładnie 6 województw: 1. Lubuskie: Zielona Góra - Gorzów Wlkp: 100 km 2. Wielkopolskie: Poznań - Kalisz: 116 km 3. Zachodniopomorskie: Szczecin - Koszalin: 149 km !!! 4. Podlaskie: Białystok - Suwałki: 118 km 5. Mazowieckie: Warszawa - Radom: 102 km 6. Pomorskie: Gdańsk - Słupsk: 116 km W stosunku do powyzszych danych odległość z Częstochowy do Kielc - 118 km - miesci się w przyzwoitej, średniej krajowej. Dlatego uwazam, że to nas nie dyskwalifikuje. P.s. T. wrona pochodzi ze Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE 02.04.05, 12:09 Masz rację Ulissesie, nie ma co się dzielić na małe grupki. Wprawdzie nie można za Chiny odnaleźć tego quasi-stowarzyszenia, więc myślę, że ktoś z Gazety mógłby podać jakieś namiary (i o to Gazetę proszę wprost), bo nie wierzę żeby ich nie mieli w redakcji. Sądzę, że gdzie indziej może tkwić diabeł pogrzbany - politycy to tacy ludzie, którzy nie lubią dzielić się władzą i ciekawe co osoby zasiadające we władzach tego "stowarzyszenia" sobie mogą myśleć o naszym pomyśle. Ciekaw jestem czy oni wogóle mają pojęcie, co od pewnego czasu dzieje się na tym formu. Nie wiem za bardzo o co chodzi z tymi odległościami. No i jakie ma to znaczenie. Polska to w końcu nieduży kraj, a my piszemy tylko o jej skrawku. Problemem nie jest odległość lecz czas w jakim można się dostać z jednego miejsca w drugie. 118 km - odległość nie jest oszałamiająca (nawet przy obecnym stanie połaczenia), a w perspektywie gdy kilka ośrodków lobbuje za powstaniem drogi Wrocław-Lublin via. Częstochowa i Kielce, po jej powstaniu czas dotarcia zdecydowanie się skróci - a gdybyśmy znaleźli się wcześniej w Świętokrzyskim/Staropolskim, sądzę że nasz częstochowsko-kielecki odcinek miałby szansę powastać w naprawdę szybkim tempie. Nie bez znaczenia jest też fakt że stworzyłyby się nowe miejsca pracy - stacje benzynowe, motele, sklepy, być może powstałyby też jakieś inne firmy - zyskały by na tym wszystkie miejscowości położone wzdłóż tej drogi. No i pewnie też łatwiej byłoby promować Jurę. Ale to już tematy na inne wątki. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy UTWÓRZMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE!! 02.04.05, 12:29 Jeszcze trochę temat zmodyfikowałem. Mam nadzieję, że teraz temat nie przejdzie do lamusa, bo co by się nie działo, dla nas Częstochowian, bardzo ważne jest aby od Katowic się odłączyć, bo niedługo klasztor będą chcieli zorać. Co do Gazety, dajmy im narazie spokój, bo mają teraz dużo większą robotę, ale podkreślam NARAZIE, bo jak wszystko co się teraz dzieje przycichnie, trzeba brać się solidnie do roboty. PS: Częstochowa życzy Papieżowi, aby jeszcze odwiedził nasze miasto!!! Mimo bardzo smutych wieści ja nie tracę nadziei!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: UTWÓRZMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE!! 02.04.05, 13:10 Można zajmować się kilkoma rzeczami na raz. Nie chcę odnosić wrażenia, że wszystko zaraz stanie, bo każdy będzie miał pretekst by nie zajmować się tym co do niego należy. Fajnie byłoby wiedzieć co jeszcze wydarzyło się na świecie, a takich informacji w Gazecie nie uświadczysz, może poza sportem. I tak zresztą nie liczę na szybką odpowiedź. Stan funkcjonowania w stanie kryzysu – to dużo mówi. PS: także życzyłbym sobie i wszystkim by nasz Papież odwiedził jeszcze nasze miasto. Na nadzieję zawsze jest miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 02.04.05, 13:16 Modlicie sie o zdrowie Papierza, nio dobra ale moze lepiej pomodlić sie o spokojną śmierć dla niego? Moze on chce juz przejśc na inny świat a ludzie tymi swoimi modlitwami nie pozwalają mu! Ten człowiek sie męczy i to widać. Tak samo jak był w klinice a ludze zamiast dać mu spokój i pozwolić aby sie wykurował to śpiewali mu pod oknem. Chyba nie pomyśleli ze to równiez moze mu przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Do Lublińczanki 02.04.05, 14:11 W tym szczególnym dniu nawet tobie odpowiem. Gdybyś śledziła uważnie informacje z Watykanu wiedziałabyś, że Papież wyraził chęć sztucznego podtrzymywania przy życiu. Musimy więc to uszanować, a póki nie ma ostatecznego komunikatu powinniśmy mieć nadzieję, bo nie takie cuda się już działy. Jeszcze jedno. Napisałaś: "Modlicie sie o zdrowie Papierza..." Nie wiem czy jest przejaw twojej ignorancji czy niewiedzy, ale wbij sobie do twojej niezbyt pełnej główki, że Papież pisze się prze "ż"!!! ZOSTAŃ Z NAMI OJCZE ŚWIĘTY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Do Lublińczanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 16:10 Popieram dumnego! Lublińczanka idiotyzm to chyba jedyna rzecz, jaka Cię cechuje, oprócz kilku normalnych postów. To przechodzi nawet moje najśmielsze przeczucia, że jeszcze mnie czymś zaskoczysz. Największy Polak, jedyny taki człowiek, ba, boży posłaniec umiera, a ty wypisujesz takie bzdury! Nikt nie musi się za Niego modlić, ale trochę szacunku! Ja się modlę bo Go kocham choć go nigdy nie widziałam mimo że jeździłam na pielgrzymki do Niego. Zawsze byłam cząstką milionów, które nie zdołały Go zobaczyć. I modlę się, bo mam nadzieję! J. Kochanowski: Nie porzucaj nadzieje Jakoćkolwiek sie dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwatore Romano Re: Do Lublińczanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 20:00 A ja slyszlem z pewnych żródeł że Prezydent Częstochowy spotkał się z Premierem w sprawie przywrócenia województwa. Rozmowy były bardzo owocne o czym sie dowiedziałem z pewnych żódeł oczywiście. Teraz premier spyta prezydenta i bedziemy mieli województwo częstochowskie hurrrra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 03.04.05, 11:02 Rito ja tez go kocham i byłą na jednej z jego pielgrzymek w Krakowie, ale sami napewno widzicie ze człowiek sie męczy. Widocznie jestes jeszcze troche niedojzała i nie rozumiesz tego ze woli Boskiej nikt sie nie oprze, moze Papiez chciał by juz umrzeć. Bóg i tak sprawi aby dla Papieza było jak najlepiej i właśnie sprawił. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Zamknij się Lublińczanko bo nie mogę tego czytać!! 03.04.05, 18:33 Papież widział sens w swoim cierpieniu, mówił że to dar. Nawet jeśli tego nie rozumiesz musisz to uszanować. Papież chciał na Ziemi być dokąd Bóg Ojciec nie przywoła Go do Siebie. On na pewno nie myślał o tym żeby opuścić nas wcześniej, bo już nie chce cierpieć. Zastanów się trochę zanim coś maźniesz następnym razem. Z resztą, więcej ci nie odpowiem bo temat województwa powróci, a tam już dokładnie znam twoją opinię. Dziś wieczorem zamierzam iść na Jasną Górę, nabierz Lublińczanko szacunku dla tego miejsca. Pokój duszy Ojca Świętego. PS: Jeśli ktoś jest tu nie dojrzały to właśnie jest to twoja osoba Lublińczanko!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Utwórzmy razem woj. Staropolskie 03.04.05, 21:57 Stało się... Niestety taka jest kolej rzeczy... :( Nic już nie poradzimy... Niestety nawet w takim dniu widać zaborczy wpływ katowic, który usiłuje nas zawłaszczyc, a wszystko co nie slaskie zaorać. Przykro mi o takich rzeczach pisac w dniach takiej wielkiej tragedii i żałoby narodowej... W czasie przekazu telewizyjnego TVP3 katowice powiedziano nastepujace słowa: "Papież odwiedził podczas swojego pontyfikatu miasta slaska i zagłebia: Częstochowe, Sosnowiec, Katowice (i tu pare miast wymieniono) z byłych województw katowickiego i bielsko-bialskiego" Sorry, ale nie jestesmy slaskiem, zagłebiem a tym bardziej czemu nie wymieniono woj. częstochowskiego ?? Utwierdza mnie to coraz mocniej, że potrzeba nam sojuszu z Kielcami... Przez parę dni stopuje z forum w zwiazku z tymi smutnymi wydarzeniami... ABBA OJCZE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy A pamiętasz pielgrzymkę Papieża w 99?? 03.04.05, 22:03 Pierwszy rok naszego miasta bez województwa. Pielgrzymka trwała 2 tygodnie. W planach wizyty Ojca Świętego były jakieś wiochy a nie było Częstochowy, a przecież Papież powierzył swoje życie w ręce Matki Boskiej Częstochowskiej!!! Pytam się kto za tym stał???!!! Chyba nie muszę odpowiadać. Ojciec Święty oczywiście zażyczył sobie wizyty w Częstochowie, ale czułem wiekie poniżenie i smutek, że Jan Paweł II jeździ na msze po całym kraju a ma nie odwiedzić największego i najważniejszego sanktuarium w Polsce. Tak jest!! Trzeba odseparować się od województwa śląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 04.04.05, 07:31 Każdy człowiek musi umrzeć, a Papiez nie zył by wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 04.04.05, 18:28 Lublińczanko, mimo nicka rodzaju żeńskiego, nie jesteś prawdziwą kobietą. To że każdy kiedyś umrze wszyscy wiemy, no może dzieci uświadamiają to sobie później. Mimo to umysłowość masz dziecka, a delikatność i wyczucie chwili pitekantropa. Choć pewnie i ludzie pierwotni, gdyby umieli pisać to wiedzieliby co i kiedy można nabazgrać. Intelektualnie wystawiasz super laurkę mieszkańcom Lublińca. Braku wizyty papieża podczas ostatniej pielgrzymki nie wiązałbym z utratą statusu wojewódzkiego przez Czewę. To już pachnie teorią spiskowa, wyluzujcie trochę. Kiedyś też mną trząsło, kiedy media wymieniały nasze miasto jako śląskie. Teraz tylko trochę denerwuje, bo ci którzy nie wiedzą nauczą się źle. Gniewać się za głupotę? Zresztą każdy częstochowianin którego znam zawsze podkreśla, że Czewa to nie Śląsk – to moim znajomym z innych miast zawsze daje do myślenia. A jeśli jest to celowe, to też nie zrobi z nas Ślązaków w naszych oczach. Bo nasze zdanie o nas jest przecież najważniejsze i to determinuje naszą świadomość odrębności od tego co na południu. Papież u nas był 6 razy. Co mają powiedzieć ci, u których go nigdy nie było? A że odwiedzał "wiochy"? W tych prawdziwych chyba jest jakby bliżej do Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 18:51 Blanc ona nie wystawia laurki intelektualnej mieszkańcom Lublińca, tylko sobie. Papiez mówił też o Lublińcu, kiedy widział pielgrzymów z Lublińca, kiedy kanonizowal Edytę Stein, kiedy beatyfikował Józefa Cebulę i kiedy ufundował ołtarz znajdujący się w Rusinowicach pod Lublińcem. To skandaliczne, że Lublińczanka wypowiada się o tym w tym temacie. Ojciec Święty nie ma nic wspólnego z województwem. Dziewczyno, nie zawstydzaj więc mieszkańców tego pięknego miasta swoim nickiem i poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 04.04.05, 19:05 Spadaj Rito! Juz nieraz była na pielgrzymce Papieża i nie mozna podchodzić do jego śmierci w ten sposób jak podchodzą wszyscy ludzie, a przynajmniej większośc. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 04.04.05, 19:21 Ty Lublińczanko na pielgrzymce Papieża!!! Hahahaha!!! Ubawiła mnie po pachy w tych smutnych dniach. Jak ty Go nawet nie szanujesz!!! Tak przynajmniej można wnioskować po twoich wpisach. A pamiętasz może Dni Młodzieży w Częstochowie, kiedy było ponad milion ludzi?? Jak ty to możesz pamiętać, ak cię tam nie było, jak cię pewnie nawet na świecie nie było. Teraz mówisz, że Częstochowa to dziura. Dziura, której Papież powierzył swoje życie. Zastanów się nad tym co piszesz!!! A najlepiej nic nie pisz, bo nawet mieszkańcy twojego rodzinnego Lublińca mają Cię już dość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 05.04.05, 07:08 Rita, haha, ją sie nie przejmuje. A Papieża to ludzie wykończyli wymuszając na nim podejście do okna jak był w klinice itp. W Częstochowie nigdy nie byłam na niczym ale byłam w innych miastach, Gliwicach, Warszawie i Krakowie, dalej wam mówic juz nie bede boto i tak nie ma sensu. Z wami sie gada jak z 4-letnim dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.u.mcnet.pl 05.04.05, 12:00 Ludzie. Po raz 10 apeluję o 2 sprawy: 1) Przestańcie polemizować z Lubliczanka bo sie osmieszacie. Nic jej nie odpisujcie a wejdzie pod ten sam kamien z ktorego wyszla... 2) Załózmy Stowarzyszenie, tylko nie mowcie ze jakies juz dziala bo nic nie dziala. Napiszcie czy jestescie za? Odpowiedz Link Zgłoś
viperinus Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE 05.04.05, 12:13 jestem za. Szczególnie za tym pierwszym punktem. Masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.u.mcnet.pl 06.04.05, 09:23 No to już mamy pierwszy głos za. Dziękuję, jeszcze kilka takich "ZA", wymienimy sie adresami i zaczniemy cos dzialac. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 05.04.05, 12:29 ja tez jestem za tym 1 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
leclaire Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 05.04.05, 12:35 Czytam Wasze wypowiedzi, bo temat mnie zaciekawił (jestem rodowitym kielczaninem od kilku pokoleń). Wnioski, które mi się nasuwają dla Was chyba pochlebne nie będą. Chcecie oderwać się od województwa śląskiego, bo Katowice Was okradają. Boję się tylko, że Kielce też Was będą okradać. Bo własną nieudolność, brak przedsiębiorczości, brak organizacji najlepiej przypisać komuś innemu. Wy jesteście dobrzy, a te "hanysy" to same złodzieje. Radom, który stał się miastem powiatowym wszystkie swoje krzywdy tłumaczy Kielcami. Macie ponad 300 postów i nic do tej pory nie zrobiliście. Wasza energia koncentruje się na przekrzykiwaniu się z jakąś Lubliniczanką,której poziom rozwoju umysłowego z wykształceniem uniwersyteckim ma się tak, jak droga łącząca Kielce z Czstochowa do niemieckiej autostrady. Kilkakrotnie padały sugestje, by nie polemizować z prowokatorami i uczestnikami forum, którzy wnoszą do niego tylko destrukcję. Zresztą po ostatnich wypowiedziach tej osoby dotyczących Ojca Świetego temat powinien byc zakończony całkowicie. Nie nakręcajcie się wzajemnie tworząc towarzystwo wzajemnej adoracji tylko weźcie się do roboty (jeśli oczywiscie chcecie coś zrobić). Czekacie na odzew redakcji Gazety, ale nikt do tej Gazety nie zadzwonił. Szukacie kontaktu z jakimś stowarzyszeniem, ale wydaje mi się, że nie oczekujecie odzewu, bo tak jest lepiej. Widzice teraz, dlaczego Kielce są miastem wojewódzkim, a Częstochowa nie. Weżcie się do roboty, bo temat jest ciekawy, z tym, że na razie wszystko zależy od Was. Pozdrowienia dla Częstochowy z Gór Świętokrzyskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 05.04.05, 14:48 Przestańcie juz o tym gadać bo mozecie sie nawet zesr... a i tak nie będziecie miec woj. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 05.04.05, 22:33 Ja z Lublińczanką polemizować nie mam zamiaru bo bardziej tępej osoby ze świecą można szukać a i to się nie znajdzie. Napisałem jej tylko kilka postów, bo dobija mnie jej ignorancja do osoby Ojca Świętego. O pięknych Dniach Młodzieży w 91 roku też pewnie nie słyszała i myśli, że to spotkanie nic nie znaczy bo odbyło się w Częstochowie, którą ona ma w tzw. odbycie. To, że swoją inteligencją (ściślej jej brakiem) przynosi hańbę swojemu miastu dodatkowo wystawia jej metkę gó..ary, która tylko przez neta potrafi wszyskich obrażać. Poza tym nie mogę rozmawiać z osobą, która jak sama mówi mieszkając ze 40 km od Częstochowy nigdy w niej nie była (gdzie ludzie z całego świata swojego czasu zjechali) i jeszcze opluwa na prawo i lewo nasze piękne miasto. Co do stowarzyszenia, gorąco to popieram, ktoś tylko musi zająć się organizacją a to nie takie łatwe. Dlatego Ulisses słusznie mówi, że lepiej odnaleźć tamto stowarzyszenie aniżeli zakładać nowe. Wzruszył mnie dziś prezyent Wrona... Jak to pięknie teraz wszystkie politasy bieleją. PS: Pozdrawiam inteligentnych i kulturalnych mieszkańców Lublińca, (mimo że osoba was reprezentująca przedstawia poziom nie wypapda mówić jaki to wiem, że takowi mieszkańcy istnieją) A Lublińczance tak jak uczył mnie JPII wybaczam, chociaż nie wiem czy wrodzona głupota jest grzechem. Odpowiedz Link Zgłoś
leclaire Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 05.04.05, 22:38 Może jeszcze raz powtórze swój dzisiejszy wpis: Czytam Wasze wypowiedzi, bo temat mnie zaciekawił (jestem rodowitym kielczaninem od kilku pokoleń). Wnioski, które mi się nasuwają dla Was chyba pochlebne nie będą. Chcecie oderwać się od województwa śląskiego, bo Katowice Was okradają. Boję się tylko, że Kielce też Was będą okradać. Bo własną nieudolność, brak przedsiębiorczości, brak organizacji najlepiej przypisać komuś innemu. Wy jesteście dobrzy, a te "hanysy" to same złodzieje. Radom, który stał się miastem powiatowym wszystkie swoje krzywdy tłumaczy Kielcami. Macie ponad 300 postów i nic do tej pory nie zrobiliście. Wasza energia koncentruje się na przekrzykiwaniu się z jakąś Lubliniczanką,której poziom rozwoju umysłowego z wykształceniem uniwersyteckim ma się tak, jak droga łącząca Kielce z Czstochowa do niemieckiej autostrady. Kilkakrotnie padały sugestje, by nie polemizować z prowokatorami i uczestnikami forum, którzy wnoszą do niego tylko destrukcję. Zresztą po ostatnich wypowiedziach tej osoby dotyczących Ojca Świetego temat powinien byc zakończony całkowicie. Nie nakręcajcie się wzajemnie tworząc towarzystwo wzajemnej adoracji tylko weźcie się do roboty (jeśli oczywiscie chcecie coś zrobić). Czekacie na odzew redakcji Gazety, ale nikt do tej Gazety nie zadzwonił. Szukacie kontaktu z jakimś stowarzyszeniem, ale wydaje mi się, że nie oczekujecie odzewu, bo tak jest lepiej. Widzice teraz, dlaczego Kielce są miastem wojewódzkim, a Częstochowa nie. Weżcie się do roboty, bo temat jest ciekawy, z tym, że na razie wszystko zależy od Was. Pozdrowienia dla Częstochowy z Gór Świętokrzyskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 06.04.05, 07:25 Jestescie śmieszni! Jesli macie mnie ignorować to poprostu to róbcie a nie odp na kazdy mój post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.u.mcnet.pl 06.04.05, 09:24 Jeszcze raz dziękuję za Wasze "Za" za Stowarzyszeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE 07.04.05, 20:21 Kurde, szkoda że temat przycichł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfs Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.ec.pl 08.04.05, 00:42 wielce szkoda ale i tak będziemy zawsze z papieżem www.papiez.kul.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 10.04.05, 17:57 Dobra. Wszyscy chyba zdążyli się już otrząsnąć. Trzeba powrócić do tematu. Ma ktoś jakieś nowe wieści w sprawie województwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward K-CE Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 21:50 Ale o co chodzi ? O jakie województwo ? Przecież jesteście w śląskim i jest dobrze. Ja sie ciesze z obecnego statusu miasta Częstochowy! Tylko w grupie jest siła,czyli wspólnie z Nami Katowicami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 21:57 Do Edwarda. Jasne, w PRL też tak mówili. Tyle tylko, że mówili, a czynili tak jak dyktowały interesy tego najsilniejszego. Jesteś w błędzie. Związek z Katowicami nie leży w interesie Częstochowy. To widać i słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 10.04.05, 22:06 No ale katowicom leży w interesie okradać Częstochowę. Ale my się nie możemy tak łatwo dać. Jest cholernie źle, rozwijają się ślonzoki a nasze wspaniałe miasto zaczyna powoli klepać biedę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward K-CE Re.WYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:31 Biedy nie klepieta. Wasze Miasto dopiero teraz zaczyna żyć bo do tej pory jak byliście samodzielnym województwem to pieniążki rozchodziływam sie na lewo i prawo. Teraz u nas w Katowicach się rozdziela kasę i przynajmniej forsa jest pod kontrolą i wiadomo na co idą wydatki. No i nie ma u was takiej korupcji jak była. Nie martwcie się.Siemianowice,Chorzów ,Dąbrowa też nie są miastem wojewódzkim i se chwalą a wy w Częstochowie tylko narzekacie. WIELKI WSTYD Panowie kształceni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Edwarda Re: Re.WYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 08:34 Człowieku, skąd ty masz takie dane??? Chyba, że wam władze w głowach mącą, że nic nie ma dla was bo wszystko idzie na Częstochowę i Bielsko. Przypatrz się rozdziałowi środków i nie wypisuj bzdur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 11.04.05, 07:07 A wy to cłyy czas tylko o tym ze katosy okradają czewe, czy wy nie przesadzacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.u.mcnet.pl 11.04.05, 12:19 Częstochowianie, pamiętajcie skad pochodzicie. Pamiętajcie że nie jesteście ślązakami. Pamiętajcie o tym i pracujcie dla dobra ziemi częstochowskiej. Może już niedługo obudzimy się do walki i stworzymy z Kielcami województwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans www.lubliniec.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 20:36 Pimmelu, przyjacielu! Pisz "Ślązak" - z dużej litery... Tak, jak Polak! P. S. Trzymam cały czas kciuka za Wasze doklejenie się do Kielc! Odpowiedz Link Zgłoś