agus777 07.09.05, 21:32 Mam działkę na której mogę wybudować dom, ale zastanawiam się czy nie lepiej kupić sobie mieszkanie?Doradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreedka Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? 07.09.05, 21:38 Zależy jakie masz predyspozycje, ale ja miałam taki sam wybór jak Ty i zbudowalam dom. Kwestia polega na tym, że całe zycie mieszkałam w blokach i nie cierpię tego natłoku ludiz z każdej strony, braku miejsca na parkingu i remontów u sasiadów co miesiąc. Pozytywne aspekty domu przeważaja i jak tylko masz taką mozliwośc buduj dom. Rasdzę tylko jedno, dostosować projekt do mozliwości jego realizacji, ja mam dom z pow użytkową 120mkw i uważam że to jest wystarczające, i mozliwe do utrzymania bez stresu. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agus777 Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? 08.09.05, 22:23 dziękuje za rady od Was i postanowiłam się budować. Odpowiedz Link Zgłoś
agus777 Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? 07.09.05, 21:52 dziękuję za radę.Ja mam działkę na placu gdzie mieszkają moi rodzice poprostu działka była duża i pewną jej częśc rodzice przepisali mi i mojemu męzowi.Tak że mam rodziców jako sasiadów ale z nimi mamy dobry kontakt, także myślę że nie będzie tak żle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 01:01 Ja proponuję mieszkanko dwupoziomowe zamiast domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryczek Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? IP: *.com / *.strefa.com 08.09.05, 01:30 nie ma jak własny ogród,własne miejsce do rozpalenia ogniska,świeża marchewka z własnych grządek,świerze kwiaty w wazonie,drzemka na hamaku pod cieniem swoich drzew w upalny dzień...ah rozmarzyłem się jeśli finanse nie grają roli-buduj się,bo później mozesz żałowac tak jak np ja :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 08:27 ja jestem za domem zawsze można chdować świnie czy kury a w bloku tylko gołęgie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 18:51 chyba jestem za domem, sama miałam taki dylemat i wybrałam dom, ale najlepiej usiąc z rodzina i to przedyskutuj. Budowa domu to duzy wydatek, chodzi zwłaszcza o instalacje i wszystkie przyłacza, ale z drugiej strony coś za coś, w przyszłości mogą z wami zamieszkać wasze dzieci lub rodzice a w blokach to raczej trudne, można mieć duzy dom skroniej umeblowany i wypasne mieszkanie o wiele więcej warte niż dom, tu nie chodzi tylko o kase ale o priorytety, a te każdy ma w życiu inne, zyczę właściwej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIM Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:33 Pindole mieć dzieci i starych na karku...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: here_I_am Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? IP: *.107.inds.pl 08.09.05, 19:40 niewatpliwie dom ma wiecej zalet ale budowa go od podstaw to conajmniej podwojny koszt m-4. ja w przypadku polowy finasnow pomiedzy m-4 a domem z pewnoscia zastanowilbym sie na kupnem segmentu Odpowiedz Link Zgłoś
ja_corka DOM 09.09.05, 23:27 Jesli masz kase i stac Cie to buduj dom.......ale nie wielopoziomowy, bo to podraza koszty. Teraz modne sa funkcjonalne domy jednopoziomowe. Wygodne. ladne, efektowne. Po cholere pietra!!!!! pomysl tez o odpowiedznim dociepleniu i systemioe ogrzewania. Na parapetowke mozesz zaprosic Odpowiedz Link Zgłoś
kreedka Re: DOM 16.09.05, 16:04 Nie wiesz co mówisz podaj konkrety, że dwupoziomowy dom podraża koszty! Wszystko zależy jaki ten dom bedzie, wystarczy sie troche zinteresowac i poczytac a potem wypowiadać na ten temat. Dom parterowy za to bedzie miał zazwyczaj dach o większej powierzchni i tu koszty sie wyrównują w stosunku do pietrowego, ale za to potem sie oszczędza na ogrzewanieu bo ciepło rozchodiz sie min. do góry, bo trzeba wziąc pod uwage tez utrzymanie domu. Najwazniejsze to przemyslec i dostosowac dom do własnych mozliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hitman Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 23:30 jak mam doradzać mieszkanie we własnym domu z podwórkiem grilem swobodą czy mieszkanie w syfnym bloku z tępymi sąsiadami i obsranymi klatkami to ciekawe co bym polecił. Praktykę mam 25 lat w bloku i 8 w domku, i dzieciak ma niesamowitą radoche z własnym podwórkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIM Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:25 Zależy jaki blok ..... są lepsze i gorsze. Weź pod uwagę, że gdy mieszkasz w bloku nie interesują cię żadne remonty, a we własnej chacie non stop coś się dzieje. A to w powinicy wilgoć, a to dach cieknie, a to rynna się urwała, a to rura do wymiany itd .... a to wszytsko kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kreedka Re: budowa domu czy kupno mieszkania M-4 ? 19.09.05, 00:24 A ty płacisz co miesiąc remontowe i nie wiesz czy ta kasa idzie na remont czy nie, a domu to ja wiem co ja za to zrobie... Odpowiedz Link Zgłoś