Dodaj do ulubionych

MIESZKANIE CZY DOM?

04.01.06, 15:52
Chcę wziąść kredyt hipoteczny na sumę 150000zł i mam problem albo kupic nowe
mieszkanie albo wybudować dom.Myślę że utrzymanie domu jest kosztowniejsze
niż opłaty za mieszkanie.Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornik Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.czestochowa.agora.pl 04.01.06, 16:00
      Oczywiście, że utrzymanie domu jest bardziej kosztowne i czasochłonne (samemu
      trzeba utrzymywać porządek na podwórku, dokonywać napraw, latem kosić trawnik,
      a zimą musisz odśnieżyć chodnik), ale życie w domu jest bardziej komfortowe niż
      mieszkanie. A sąsiadowi nie przeszkadza muzyka (o ile nie przesadzisz). Pomyśl
    • Gość: ania Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 16:47
      Dom jest bardziej oszczędniejszy niz bloki,polecam domek, ja go mam i jestem
      bardziej zadowolona niż z bloków, jesli można nie polecam bloków. Dom owszem
      wymaga konserwacji, ale jak jest nowy to sa sporadyczne rzeczy a co ważne nikt
      mi nie wchodzi za ogrodzenie bez mojej zgody, i co wazne wiem za co placę, a
      opłat dokonuje tylko za siebie a nie za tych co nie płacą. W swoim domu
      mieszkam od trzch lat i nie wróce do bloków!!!, mieszkanie w blokach to
      samobójstwo
      • Gość: coco Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.inds.pl / *.inds.pl 04.01.06, 17:59
        ja jestem zadowolona z mieszkania w bloku,jedyne co mnie drazni to ze jest malo miejsca jak na 4 osoby,jednak niedlugo sie przeprowadzam do swojego mieszkania i bede sama,i wole to niz dom.nie musze sie rozgladac czy w mieszkaniu ktos nie grasuje albo mi sie nie wlamal,w bloku sie tego nie boje
        • Gość: Aśka Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 19:22
          Przez ponad 30 lat mieszkałam w bloku- od 2 lat mieszkam w szeregówce-jest
          super i ciężko byłoby mi wrócić do mieszkania w bloku- chociaż był super
          położony i mieszkanie było ok. Teraz trzeba odśnieżyć, właśnie mąż zrzucał
          śnieg z dachu, a to nas nie interesowało wcześniej. Ale komfort życia jest dużo
          większy-mimo,że kredyt spłacimy będąc już pewnie dziadkami!
      • Gość: Tomek Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 18:34
        Zamieszkałem z rodziną w domku. Wcześniej mieszkałem na Rakowie w spółdzielni
        Hutnik. Utrzymanie domu jest porównywalne a nawet tańsze niż bloków a kiedy
        przeliczymy na metraż to dukrotnie tańszy jest dom. Moje mieszkanie w blokach
        miało 51 metrów. Dom 160 a płace porównywalnie.
      • Gość: Kasiaaa85 Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 19:36
        Polecam dom. Sama mieszam od 2 lat w domku jednorodzinnym i nie zamieniłabym go
        na żadne bloki!!! Spokój, nie ma sąsiada nad i pod ...Hehe
        Prawda ze jest trochę roboty w domku i w ogóle, ogród trzeba pielęgnować ale to
        naprawdę prawdziwa przyjemność. Mówię ci komfort super. Piesek biega po
        podwórku, grill no wogóle rewelacja. Życzę powodzenia.
    • Gość: Robert Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.21.pl / *.21.pl 04.01.06, 19:43
      za 150000tys. to domu nie postawisz... średnio trzeba liczyć, ze metr
      wybudowanai domu kosztuje 2000zł + cena działki (czasami nawet działki są po
      80 - 90 tysięcy jak w Olsztynie)
      tak więc lepiej kup bloki bo tam mieszkają same obiboki co nic nie robią
      • samanta05 Re: MIESZKANIE CZY DOM? 04.01.06, 19:47
        tez mi sie wydaje ze mieszkanie w domku jest bardziej komfortowe
        i zgadzam sie ze 150 tys nie wystarczy na budowe. minimum to 200 tys.
      • andrzej.sawa Re: MIESZKANIE CZY DOM? 04.01.06, 20:51
        1 M2 można mieć za ok.1500 zł ale trzeba o tym myśleć już na etapie projektu.
        Szkoda,że obecnie rzadko bywam w Częstochowie,bo może mógłbym być
        konsultantem,ale ewentualnie proszę o kontakt na moją skrzynkę.
    • Gość: xx Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.icis.pcz.pl 04.01.06, 20:05
      Bloki sa tez teraz rozne - nie na darmo np. w Warszawie apartamenty bywaja
      drozsze niz domy i moga miec wyzszy standard.
    • Gość: PIK Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:57
      Mieszkanie komunalne 40m na ogrzewanie około 1300zł rocznie dom 108m
      ogrzewanie i ciepła woda 1400zł wybór nalezy do ciebie.(kominek około 300zł rocznie)
      • Gość: Robert Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.21.pl / *.21.pl 04.01.06, 21:16
        1400zł za sezon grzewczy w domku??? to chyba w kurtce chodzisz cały czas albo
        palisz gazetami... Ja mam dom o powierzchni 150mkw i założony jeden z
        najlepszych pieców gazowych (buderus), miedźiane rurki, dobre grzejniki i chcąc
        nie chcąc za sezon grzewczy musze płacić około 3tysięcy!! a i to nie jest
        najcieplej w domu. dodam też, że ściany mam z podwójnego maksa i do tego
        ocieplone ściany steropianem 10.
        • andrzej.sawa Re: MIESZKANIE CZY DOM? 04.01.06, 21:20
          Przecież gaz jest droższy od węgla
        • Gość: PIK Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 22:37
          Ja mam piec na groszek jest troche roboty, ale napewno o 1000zł taniej niż gaz
          1400+300 kominek góra domu 3 pokoje i łazienka jest grzana praktycznie kominkiem
          kaloryfery ustawione są na jedynke koszt za sezon 2005 od pazdziernika do
          pazdziernika to 1721zł
        • Gość: . Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 19:20
          cos sciemniasz. 1 max Winerberg + styropian 12 cm + drewniane okna (tu warto
          bylo wydac 50 000 zl) i w sezonie mesiecznie z grzaniem wody i podlogowka w
          kuchni, lazienkach, przedpokoju ponizej 300 zl za gaz. Dom 230 m2. Ale piec jest
          dobrze zaprogramowany i dolaczone ma czujniki pogodowe. Dobry piec to niestety
          30 000 zl. Ale to sie zwroci. De Dietrich jest niezly.
          • andrzej.sawa Re: MIESZKANIE CZY DOM? 07.01.06, 19:28
            Nawiedzony albo głupi 30 000 za piec.
            • Gość: . Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 19:45
              z montazem, dwoma konsolami wifi ? O sprawnosci 125?
              • andrzej.sawa Re: MIESZKANIE CZY DOM? 07.01.06, 20:32
                Można wydać miliony,tutaj mówimy o sensownych wydatkach.Piec c.o. kosztuje
                3000-10000 zł.
    • Gość: joas14 Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:06
      dom napewno dom ! chociaż są plusy i minusy ale jednak swoje i podwóreczko
      grządeczki grilek itp....wieczorem sobie siedzicie z mężem przy piwku na
      tarasie super...Ja mieszkałam całe życie w domku mąż w bloku 2,5 roku mieszkał
      ze mną w domku i docenił to.niestety los chciał że przenieśliśmy się do bloku.
      fajnie ale teraz budujemy własny domek.wytrzymaliśmy w bloku 4 lata i wiem
      jedno obojętnie ile [pracy będzie (bo już jest) na wiosnę się wprowadzamy do
      domku.bloki to pic że wszystko tam robią dla ciebie i za ciebie!
      • t3d1 Re: MIESZKANIE CZY DOM? 04.01.06, 22:50
        Hmmm ja tez bym wybral zdecydowanie dom nie ma to jak miec swoj dom a nie na
        okolo wscibskich i zawistych sasiadow !! bleee
        • Gość: DL. Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 23:32
          dom,dom,dom
          Jest drozej postawic, ale przeciez mozesz wybudowac taki jak mieszkanie w
          blokach ,np 80m2
          Zapraszam do siebie na wizyte
    • krzysztof_26 Re: MIESZKANIE CZY DOM? 04.01.06, 23:47
      Mieszkałem w blokach (70 mkw), teraz w mieszkam w domku (wybudowany ok 50 lat
      temu) o powierzchni ok 140 mkw (tyle musze ogrzac, do tego drugie tyle piwnic,
      i trzecie tyle strychów). koszty utrzymania są nieporónanie mniejsze (pod
      wrunkiem że nic się nie psuje :)). Mam ogrzewanie CO (z zakładu ciepłowniczego)
      więc dość drogo, ale mimo wszystko utrzymanie całości łącznie z podatkami od
      nieruchomości i gruntów (ok 500 mkw) wychodzi jakieś 30% mniej niż poprzednie
      mieszkanie w blokach a powierzchnia dwa razy wieksza. Oczywiscie w blokach w
      zasadzie nic mnie obchodziło jeśli chodzi o obsługe nieruchomości (np.
      odśnieżanie) ale to już inny temat.
    • agus777 Re: MIESZKANIE CZY DOM? 05.01.06, 10:28
      Dziękuje za wypowiedzi.Zdecydowałam że buduję dom poniewaz działkę mam swoją
      (dostałam od rodziców).Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
      • andrzej.sawa Re: MIESZKANIE CZY DOM? 05.01.06, 10:34
        Ale pamiętaj,że koszty budowy"robi się" na etapie projektowania,później niewiele
        można oszczędzić,a czasem to niemożliwe.
        Handluję materiałami budowlanymi,a więc trochę znam temat.
        • Gość: m Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 18:55
          Ja tez budowalam niedawno dom jak kredyt to raczej nie zaoszczedzisz bo na
          wszystko musisz miec papiery jak za gotowke to naprawde mozna troche schowac do
          kieszeni :-) w kazdym razie gratuluje wyboru bloki to dziura a placisz o wiele
          wiecej niz za domek
          • Gość: investor Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:57
            aha , i przede wszystkim wez kredyt z zapasem.
            My bralismy 50.000 na dokonczenie budowy ( tylki , posadzki , kafelki,malowanie i inne "dupele" .
            Jak sie okazało na te "duperele" musieliśmy jeszcze dobrać 20.000 .
            Ale i tak jeseteśmy szczęsliwi ze mieszkamy na swoim.
            Najważniejsze to buduj dom do Swoich potrzeb.
            Nie w stylu "zastaw sie a postaw się" byle by sąsiadowi szczena opadła.
            Nie zawsze tanio znaczy źle. Dał bym ci w tym przypadku wiele przykładów że nie koniecznie już na wstępie trzeba kupić super rzeczy.
            ( budowaliśmy metodą gospodarczą )
            • andrzej.sawa Re: MIESZKANIE CZY DOM? 05.01.06, 21:07
              Jeżeli nie macie doświadczenie w sprawach budownictwa,to radzę znależć kogoś
              takiego,który będzie wam doradzał już od etapu koncepcji projektu budynku,potem
              projektu architektonicznego itd."Zieloni"mogą budować sami jak mają dużo zielonych.
          • Gość: . Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 19:28
            Nie musisz miec rachunkow. Bank rozlicza postep robot, a nie papiery. Co transza
            masz wizyte z banku i wycene czy postep prac sugeruje wykorzystanie poprzedniej
            transzy. Rachunki warto brac jesli masz ulge budowlana i masz co odliczac. Na
            dzis dzien niestety juz tak nie ma :-(

Niedawno skonczylismy budowe jednego domu, a teraz przymierzam sie juz do
            wlasnego i mam tylko jeden problem. Dzialki! Za dzialke 12x130 m gdzie dom sie
            nie zmiesci, 15 km od miasta z gruntowa, utwardzona droga dojazdowa chca ..>35
            000 zl. Jakby nie to spokojnie w swoich 200 000 zl bym sie zmiescil.
      • Gość: joas14 Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:34
        jak byś coś chciała sie poradzić pisz woj.jam@neostrada.pl my jesteśmy na
        bieżąco ze wszystkim w maju się wprowadzamy.Brawodla twojej decyzji!!
    • Gość: matka Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 05.01.06, 22:38
      a domy z paczki www.domyzpaczki.pl/
      ???????????
      • andrzej.sawa Re: MIESZKANIE CZY DOM? 06.01.06, 02:57
        Inwestor powinien mieć przekonanie do danej konstrukcji.W systemie kanadyjskim
        precyzyjne trzymanie swię reżimu technologicznego przygotowania elementów jest
        warunkiem trwałości gotowego budynku.Jest sporo pytań i problemów.Proszę na
        moją skrzynkę,to może przynajmniej na część będę mógł odpowiedzieć
      • Gość: sąsiad Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 12:35
        w innym wątku napisałem co sadzę ja i moi sąsiedzi ,którzy taki domek
        mają .osobiście posiadam tradycyjnie budowany nieduży 360 m kw., ale swojej
        córce (dorosłej)postawię taki z paczki -zresztą taki Ona chce./i w tym roku jak
        się troszke ociepli/
    • Gość: marekravel Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:42
      Dom(mieszkałem 3/4 życia w blokach,teraz od 3 lat we własnym domu),ale nie
      większym niż 100m2,koszty ogrzewania to około 1300zł(cały rok),piec na miał.Zimę
      centralne+ciepła woda,a latem tylko ciepła woda.Budowa małego domu też nie jest
      kosztowna ,pod warunkiem ,że będziesz budował sys.gospodarczym(zaprzyjazniony
      murarz z ekipą i niewielka pomoc rodziny).Mały dom jest tanszy od mieszkania w
      blokach.
      • Gość: dom Re: MIESZKANIE CZY DOM? IP: *.brama.prenet.pl 08.01.06, 21:01
        oczywiście, że utrzymanie stumetrowego domu jest tańsze, niż
        pięćdziesięciometrowego mieszkania w blokach. ale ci z domków ciągle narzekają,
        a szczególnie buraki. mam kolegę, który mieszkał 30 lat w blokach, a teraz
        mieszka w swoim domku. stówka podatku, 7 ton miału, woda - połowę tego, co w
        blokach. a prąd i gaz wszędzie kosztuje tyle samo.a jeżeli buraki mówią prawdę,
        to niech sobie kupją bloki, wtedu się przekonamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka