Dodaj do ulubionych

Czy częstochowską regionalną potrawą są frytki?

IP: *.juranet.czest.pl 02.04.06, 16:45
Frytki - owszem najlepsze może są i u nas, ale czy można je nazwać potrawą?Z
tego co wiem, Czestochowa słynie z frytek, a i mnie ich brakuje przy innych
dworcach pkp w Polsce,uważam jednak, że należałoby szukać innej potrawy, sama
zastanawiam się jakiej, bo żadna nie przychodzi mi do głowy. Może coś z
wypieków Musiorskich albo innych piekarzy?
Obserwuj wątek
    • Gość: khajjit Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 16:51
      może czekoladowe medaliki? :P
    • Gość: frytkoman - uGucia Re: FRYTKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 17:22
      Frytki sa najlepsze. Nigdzie w Polsce nie znalazłem tyle smazalni frytek co na
      Piłsudskiego i są chyba najtańsze w Polsce. Na ta tradycyjna czestochowską
      potrawe wszystkich stać - studentów też
      • Gość: lubliniczanin Pani Wioleto... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 17:51
        Z tą śląską roladą i modrą kapustą jest tak, jak z Trójcą Świętą... Zawsze musi
        być trójca, dlatego należy pisać - rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą!

Bo ktoś może pomyśleć, że roladę śląską można podać z frytkami... Nawet, gdyby
        były to wspaniałe częstochowskie frytki, to byłaby to zwyczajna profanacja...
        Kluski śląskie są odmienne od tzw. klusek polskich. Różnią się nawet kształem.
        Muszą być względnie małe, z takim małym wgłębieniem w środku, zrobionym
        kciukiem, a który służy jako pojemnik na sos powstający podczas pieczenia
        rolad... Eh, jaki wspaniały jest ten sosik!

Ciekawa jest geneza powstania rolady jako symbolu kuchni śląskiej... Jak
        zwykle, wiele potraw regionalnych powstało jako potrawy kuchni ludzi ubogich.
        Kupowano tańsze rodzaje mięsa wołowego, żeby było bardziej zjadliwe, mniej
        łykowate - tłuczono je tłuczkiem, żeby było "mięsa" więcej wypełniano roladę
        nadzieniem... Tak powstała "gwiazda" śląskiej kuchni! Smacznego!
      • Gość: kretu Re: FRYTKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 18:03
        Jeszcze kilka lat i ludzie będą myśleć, że Piłsudski wymyślił frytki ;)
    • Gość: quistiska Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 19:16
      hmm,nie uwazam zeby te frytki byly jakies super. Są niezłe,bo swieze i
      gorące,bo duzo ludzi kupuje na bierząco. Ale czy sa jakies wybitne w smaku to
      wątpię.
      • marcelmilau Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk 02.04.06, 19:58
        Nie ma nda czym dyskutować
        Frytki to rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w
        głębokim tłuszczu. Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych....
        Nie widzę w tym wielkiej filozofii :) wybitnego smaku itp . .
    • Gość: Harry_man Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 20:12
      Proponuję zmianę nazwy ulicy Piłsudskiego na ulicę Frytkową. Obecnie wśród
      młodzieży ta druga nazwa jest w częstszym użyciu
      • Gość: ja Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 21:05
        zgodze sie :d albo zagłębie frytkowe :D
      • Gość: radny Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 21:48
        albo może z ul. Piłsudskiego na ul. Jana Pawła 2-giego (co z tego, że już
        jest?), on też jadł frytki - z kremówkami.
        • klobuczanin Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk 02.04.06, 22:25
          Co za bzdety w tym artykule nasz region to obecnie tylko trzy powiaty bo
          lubliniecki to od zawsze Śląsk !!!Natomiast Częstochowa jako stolica regionu
          skladajacego sie jesli idzie o historyczny,etnograficzny i kulturowy obszar to
          moze posiłkować się potrawami z terenu wszystkich trzech powiatów bo kulinaria
          są dziedzictwem szeroko pojętej kultury tego terenu i szukanie jakiejs wybitnie
          częstochowskiej potrawy nie ma sensu , a już frytki z okolic dworca chyba mają
          na celu osmieszenie miasta i regionu! Jako mieszkaniec Kłobucke ścisle
          związanego z Ziemią Częstochowską daje propozycje potraw , które często można
          spotkąć na naszym terenie a są to :
          1.Zalewajka
          2.Czernina
          3.Kapusniak
          4.Barszcz na żeberkach wieprzowych
          5.Praż(z)uchy
          6.Kapusta z grochem
          7.Woda śledziowa z ziemniakami
          8.Botwinka
          9.Wodzianka
          10.Polewka
          Jesli niektóre potrawy są ogólnopolskie to świadczy to tylko o ścisłym związku
          naszego regionu z Polską rozumiana jako dawna Kongresówka i dlatego mozemy
          powiedzieć ze naszą potrawą regionalną jest np. kotlet schabowy czy pierogi z
          grzybami skoro mówimy , że Śląsk ma kluski śląskie z roladą to dlaczego nie;)?
          • Gość: storima Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.d4.club-internet.fr 02.04.06, 22:43
            klobuczanin napisał:
            >Natomiast Częstochowa jako stolica regionu
            > skladajacego sie jesli idzie o historyczny,etnograficzny i kulturowy obszar to
            > moze posiłkować się potrawami z terenu wszystkich trzech powiatów bo kulinaria
            > są dziedzictwem szeroko pojętej kultury tego terenu

Wiele bylo dyskusji na ten temat na tym forum.
            Twoja opinie uwazam za "najsmaczniejsza"; niech Czestochowa promuje Region
            specjalami kulinariow Regionu:)))
            • klobuczanin Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk 02.04.06, 23:17
              Gość portalu: storima napisał(a):

> klobuczanin napisał:
              > >Natomiast Częstochowa jako stolica regionu
              > > skladajacego sie jesli idzie o historyczny,etnograficzny i kulturowy obsz
              > ar to
              > > moze posiłkować się potrawami z terenu wszystkich trzech powiatów bo kuli
              > naria
              > > są dziedzictwem szeroko pojętej kultury tego terenu
              >
              > Wiele bylo dyskusji na ten temat na tym forum.
              > Twoja opinie uwazam za "najsmaczniejsza"; niech Czestochowa promuje Region
              > specjalami kulinariow Regionu:)))

Ja rowniez tak mysle. Zacznijmy się promowac jako region bo jako poszczególne
              powiaty czy miejscowosci nie mamy szans na skuteczne dzialania , a tacy pismacy
              traktują nas nie jako calosc tylko jako odrebne jednostki !Może niech zapytają
              jaką potrawe regionalną mają Katowice bo moze się okazać ,że hot dogi z
              Gastromatika albo kebaby na dworcu PKP;)))
          • Gość: t_gawron Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 22:55
            Czernina? Nie, no jasne, co drugi dzien mam w domu, a na kazdym targu maja krew z kaczki. Co za bzdura !
            • klobuczanin Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk 02.04.06, 23:07
              Gość portalu: t_gawron napisał(a):

> Czernina? Nie, no jasne, co drugi dzien mam w domu, a na kazdym targu maja
              krew
              > z kaczki. Co za bzdura !

Kolego ja napisałem potrawy z terenu Kłobucka i okolic to nie znaczy ze z
              Częstochowy!Czernina jest nader "ekskluzywną" potrawą i nie chodzi o to , że
              nie kazdy ją lubi ale własnie dlatego jak mówisz problem jest w braku
              najwazniejszego składnika jakim jest krew kaczki,gęsi czy królika.Moja babcia
              robi ją specjalnie na moje i ojca zamówienie z grubym domowej roboty
              makaronem , a czesci kaczki upieczonej i sosem podaje z kluskami z mąki
              ziemniaczanej o których nazwe musze sie jej zapytać bo chyba to tez jakies
              regionalne danie bo nigdy jeszcze nie spotkałem podobnych w kraju.
          • Gość: klaun szyderca Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 17:19
            >> 7.Woda(...) z ziemniakami
            MEGAROTFL!! :->>>>>
    • marcelmilau Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk 03.04.06, 01:08
      powiem wam dobry motyw:)
      jakieś 2h temu byłem na frytach na Piłsudskiego:) hahah
      w słynnej restauracji GUCCINI:) powiedziałem babce to jest 200 gram ?
      o jak się na mnie zdenerwowała :) na wage to tamto wyzywa na mnie hehehe oj
      boziu :)
      Pozdrawiam wszystkich :)
    • Gość: Bartek Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 07:29
      Częstochowskie zagłębie frytkowe najlepjej prosperuje ze wszytkich
      restauracj<lol>:PP
    • Gość: Zcxc Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.06, 12:22
      to ja zgłaszam knysze na wrocławskim dworcu PKP
    • Gość: ciekawa Gdzie mozna kupic jakies regionalne produkty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 13:24
      Witam
      Nie wiecie moze gdzie mozna kupic jakies ślaskie regionalnie produkty? chodzi o
      sklepy w Częstochowe dzieki z gory
      • fajna_myszkowianka Re: Gdzie mozna kupic jakies regionalne produkty? 03.04.06, 14:22
        Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> Witam
        > Nie wiecie moze gdzie mozna kupic jakies ślaskie regionalnie produkty? chodzi
        o
        > sklepy w Częstochowe dzieki z gory

Jedz do Lublińca to bedziesz miala ich mnóstwo )))Ja znam tylko jakis " ślaski
        żurek" który ktos produkuje w Czewie ale obciach dla miasta heee
    • marcin_witkowski Buhehehe Frytki czestochowska potrawa regionalna? 03.04.06, 14:26
      Skończmy raz na zawsze z błędnym wyobrażeniem o ich pochodzeniu: frytki pochodzą
      z Belgii. A dokładniej z miasta Dinant. Hodowla ziemniaków rozpoczęła się w
      Belgii w XVII wieku. Niewiadomo dokładnie kiedy usmażona została Pierwsza Porcja
      Frytek; ale wiadomo co było jej poprzednikiem ( a raczej poprzedniczkami). Otóż
      wcześniej smażono małe rybki, jednakże zimą bardzo ciężko było wyłowić je spod
      grubego lodu. Rybki zostały zastąpione ziemniakami, które pocięte w małe cząstki
      (mniej więcej formatu owych rybek) trafiały do rozgrzanego tłuszczu, a potem do
      żołądków wygłodniałych ludzi. W 1857 roku, po raz pierwszy w historii
      gastronomii, pojawia się typowy belgijski bar z frytkami.

Karierę międzynarodową zawdzięczają frytki Anglikom, którzy podczas I Wojny
      Światowej wspierali militarnie Belgię. Zachwycali się pysznymi smażonymi
      ziemniakami i ochrzcili je nazwą french fries, mylącą i bardzo niesprawiedliwą,
      lecz wówczas w armii Belgijskiej posługiwano się językiem francuskim. Jednak
      właśnie ta nazwa jest zrozumiała na całym świecie, mimo iż Francuzi nie mają z
      frytkami nic wspólnego, jak i rowniez Polacy a tym bardziej mieszkancy
      Czestochowy, tym bardziej iz bedac w czestochowie nie zauwazylem nic
      szczegolnego w tych czestochowskich frytkach zeby uznac je za przysmak regionalny.
    • artur737 Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk 03.04.06, 14:35
      A moze oglosic MacDonalda czolowym producentem potrawy regionalnej.
    • marcin_witkowski Frytkki czestochowska potrawa regionalna...?hehe 03.04.06, 14:48
      Co za glupoty ktos gada. Skończmy raz na zawsze z błędnym wyobrażeniem o ich
      pochodzeniu: frytki pochodzą
      z Belgii. A dokładniej z miasta Dinant. Hodowla ziemniaków rozpoczęła się w
      Belgii w XVII wieku. Niewiadomo dokładnie kiedy usmażona została Pierwsza Porcja
      Frytek; ale wiadomo co było jej poprzednikiem ( a raczej poprzedniczkami). Otóż
      wcześniej smażono małe rybki, jednakże zimą bardzo ciężko było wyłowić je spod
      grubego lodu. Rybki zostały zastąpione ziemniakami, które pocięte w małe cząstki
      (mniej więcej formatu owych rybek) trafiały do rozgrzanego tłuszczu, a potem do
      żołądków wygłodniałych ludzi. W 1857 roku, po raz pierwszy w historii
      gastronomii, pojawia się typowy belgijski bar z frytkami.

Karierę międzynarodową zawdzięczają frytki Anglikom, którzy podczas I Wojny
      Światowej wspierali militarnie Belgię. Zachwycali się pysznymi smażonymi
      ziemniakami i ochrzcili je nazwą french fries, mylącą i bardzo niesprawiedliwą,
      lecz wówczas w armii Belgijskiej posługiwano się językiem francuskim. Jednak
      właśnie ta nazwa jest zrozumiała na całym świecie, mimo iż Francuzi nie mają z
      frytkami nic wspólnego, jak i rowniez Polacy a tym bardziej mieszkancy
      Czestochowy, tym bardziej iz bedac w czestochowie nie zauwazylem nic
      szczegolnego w tych czestochowskich frytkach zeby uznac je za przysmak regionalny.
      • Gość: mk Re: Frytkki czestochowska potrawa regionalna...?h IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 15:20
        przed wojną częstochowa należała do kieleckiego, po wojne zdaje się też,
        mam znajomych w kieleckim i co oni tam jedzą? kapuśniak, barszcz biały z
        ziemniakami ze słoniną, makaron z serem i ze słoniną, botwinkę, barszcz
        czerwony - to są takie potrawy niby nie kieleckie, a raczej ogólnopolskie,
        niemniej wybrałbym te takie bardziej wiejskie, warzywa, ser, słonina, coś
        takiego - to są regiony rolnicze i to bym podawał gdybym miał knajpę w
        Częstochowie albo Kielcach.
    • Gość: ecot Kuklinowski średnio wysmażony potrawą IP: *.244.149.234.ostrow2.tnp.pl 03.04.06, 15:19
      regionalną Częstochowy
    • Gość: wiedzacy Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.04.06, 15:41
      jesli sa takie dobre, ktos powinien je zaczac "exportowax" do innych miast -
      Szczecin, Łodz, Warszawa, Wroclaw.

mniam

Pozdrawiam Czestochowian !
      • Gość: Anna Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:03
        taaak, woda śledziowa + ziemniaki- czy wiecie, że osoby spoza CZęstochowy nie
        znają tej potrawy? jestem za wodą śledziową i zalewajką.
        • segel Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk 04.04.06, 09:17
          A "garnek", czy "kociołek" - czyli ziemniaki, cebula, kiełbasa i boczek duszone
          w specjalnym żeliwnym garnku na ognisku?
          W innych regionach ich nie znają, a potrawa przepyszna.
    • Gość: smakosz Re: Czy częstochowską regionalną potrawą są frytk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:47
      A może by tak wino mszalne z Jasnej Góry
      • Gość: tak1 Re: A moze paczki ? IP: 61.68.161.* 05.04.06, 03:52
        Frytki sam lubie , ale to jest z biedy .
        tak
        • malarz2 Re: A moze paczki ? 05.04.06, 03:55
          Do marcin_witkowski: Nie same frytki. Ale ewenementem na skalę ogolnopolską jest
          że tyle punktów sprzedających frytki jest zgrupowane w jednym miejscu. W wielu
          miastach bylem. Ale czegoś takiego nigdzie nie widzialem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka