Gość: jasiu... IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 21.06.06, 16:28 W zeszłym roku organizował taką Scout, na błoniach nad Wartą w okolicy stadniny. Były koncerty, parasole z piwem i fajerwerki. Nie wiecie, czy w tym roku coś podobnego się gdzieś szykuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? IP: 213.79.170.* 21.06.06, 16:39 Jest jakas impreza zwiazana z ogniem. O tym wiem z pewnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiq Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? IP: *.prenet.pl 21.06.06, 17:44 Ja jade do Krakowa na "Wianki" będzie koncert Marillionu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... To już jutro IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 22.06.06, 15:49 Tradycyjna noc świętojańska zaczyna się zawsze w wigilię imienin św. Jana, 23 czerwca, a więc już jutro. Czyżby żadnych konkretów nikt nie potrafił podać. A może w tym roku takiej plenerowej imprezy, po prostu w mieście nad Wartą nie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiryt Re: To już jutro IP: *.trustnet.pl 22.06.06, 20:39 Jest impreza w plenerze i to dosyć niezwykła : www.czestochowiak.pl/wydarzenia/?news=2014 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . OGIEŃ IP: *.trustnet.pl 22.06.06, 20:42 ANASTENARIA czyli Chodzenie po ogniu www.czestochowiak.pl/wydarzenia/?news=2014 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: OGIEŃ IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 22.06.06, 20:51 zajrzałem, dziękuję, nie skorzystam. Nie muszę przekonywać się o swoich nadprzyrodzonych zdolnościach, bo takowych nie mam i nie zamierzam rozwijać, choć cena "Koszt Warsztatu 100zł" nie jest aż tak mała, w porównaniu np. do cen biletów na dobre koncerty. Mnie chodziło o coś bardziej "POP", o coś mniej ekstrawaganckiego, za to naprawdę dla wszystkich. Mnie nie zależy na podnoszeniu adrenaliny, a wręcz przeciwnie, chciałbym po prostu posiedzieć przy piwku, muzyce, może przy puszczaniu wianków? Nie każdy musi relaksować się w sposób ekstremalny i ja właśnie do zwolenników nietypowych metod relaksacji wyjątkowo nie należę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: OGIEŃ IP: *.dsl.club-internet.fr 23.06.06, 03:50 O! s t r o znie z Ogniem! W tym roku: Graal, wOlsztynie. Ja akurat Bogurodzice zanm na pamiec (to jedno z wymagan, poznania historii, aby uczestniczyc, owszem, w poszukiwaniu Kwiatu Paproci), nie przy piwku, na trzezwo mozna z rodzina, bez parasoli, a piwka, mozna sie napic pozniej. __________________________ Niektorzy sa tak wymagajacy, ze dziekuja. Ale za co? Za co dziekuja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicole Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:53 Fajna impreza, jak co roku, bedzie we Mstowie. Zawsze jest ogromne ognisko, jakies lokalne występy utalentowanych,karuzele dla dzieci,piwko...POLECAM, w tym roku tez jedziemy..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Szkoda, że o tradycji nikt nie pamięta IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 23.06.06, 15:23 Tradycyjne, chyba odwieczne na naszych ziemiach imprezy, związane z obchodami wigilii świętego Jana, musiały odbywać się od dawna, jeśli opisywał je już Kraszewski w Starej Baśni. Obrzędy święta zakochanych, jakże polskie i nasze, mające się tak do Walentynek, jak plastikowy chiński kwiatek do prawdziwej róży z najpiękniejszego ogrodu. To przecie święty Jan, największy i najmocniejszy (chrzcił samego Jezusa, syna Bożego), w ten dzień chronił młodych ludzi od popełnienia jakiegokolwiek grzechu, a coś, co w innym czasie było zgorszeniem, w tę jedną noc stawało się wręcz obowiązkiem. To wówczas dziewczyny najpierw puszczały wianki na wodę, a później same się puszczały z tymi, którzy (przecież za ich zgodą) te wianki wyławiali. To w tą czarodziejską noc chłopak wiódł swoją dziewczynę do lasu, na poszukiwanie kwiatu paproci. I nie ważne, że znajdowali zupełnie coś innego, ich zadowolenie wcale nie było mniejsze, niż gdyby to prawdziwa paproć przed nimi zakwitła. Pobłogosławieni przez świętego Jana zapominali o wszystkim, po raz pierwszy oddając się nawzajem sobie, pozwalając na pierwszą nieskrępowaną erupcję swoich uczuć. A dziś cóż mamy - SMS z pozdrowieniami czy tandetną kartkę na Walentynki? Jakiś supermarketowy gadżet, a w najlepszym wypadku wspólne piwo w Pubie? No bo cóż robić w zimowy dzień, kiedy mróz i śnieg nie zachęca do wyjścia i wzajemnego spotkania się ze sobą? Mamy w tradycji nasze odwieczne, polskie święto zakochanych, przypadające w noc, której upał wręcz zachęca do okazywania sobie bezpośrednio w każdy możliwy sposób swoich uczuć. Czemóż więc, zamiast świętować dzisiejszej nocy wybieramy sztuczne twory Made in America? czemu nikt nie pomyśli o zintegrowaniu nas na wspólnej imprezie, o zachowaniu tradycji i naszych polskich obyczajów? A mówi się, że przyrost nam ostatnio mocno spadł. SMS-em pewnych rzeczy nie da się załatwić. Tu jest potrzebny tradycyjny styl życia i postępowania. Bez wzgledu na konsekwencje, miłości zawsze powinniśmy dawać szansę! Szkoda, że w wielu miasteczkach, a nawet wsiach zapłoną dzisiaj sobótkowe ogniska, a w naszym mieście żadnej masowej i popularnej imprezy nikt nie zaproponował. Szkoda, bo jak pokazują przykłady imprez w Olsztynie, czy Blachowni (Jurajskie Natarcie) czy koncertów na Promenadzie, lubimy się bawić i przebywać razem ze sobą. Może taki plenerowy piknik nie jest rozrywką najwyższych lotów. Pamiętajmy jednak, że jednoczy bardzo wielu, chcących w nim uczestniczyć ludzi, a zaspokojenie potrzeby towarzystwa jest dla każdego człowieka bardzo ważne. Dlatego nie rozumiem, czemu nikt, o zadnej tego typu imprezie na dzisiejszą noc nie pomyślał. Jakiś żal, bo serce lgnie do ludzi, a tu jak zwykle, tylko Pub, może spacer? A że święto i tradycja - no cóż, polski zwyczaj, który nie dał się skomercjalizować, to zapominamy o nim. Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Szkoda, że o tradycji nikt nie pamięta IP: *.dsl.club-internet.fr 24.06.06, 00:59 jasiu... owszem tradycja nocy swietojanskiej istnieje. ale to rzecz anonimowa; albo znajdzesz kwiat paproci; badz nie; z pewnoscia siedzac sobie pod piwkiem ukrytym wiankiem pod widocznym parasolem; sie tradycji nie stanie. Oczekuje przeprosin. Oczekuje przeprosin za twe oszczercze, klamliwe i chamskie wielonickowe wpisy na FCz, odnosnie mnie: Storimy. Storima Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Szkoda, że o tradycji nikt nie pamięta 24.06.06, 17:45 oczekuje Jasiu... przeprosin. Storima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Szkoda, że o tradycji nikt nie pamięta IP: *.dsl.club-internet.fr 24.06.06, 21:27 storima napisał: > oczekuje Jasiu... przeprosin. > > Storima. Tym bardziej, ze oswiadczasz na FCz, ze mnie osobiscie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 21:39 Storima jak już sie pojawi w wątku to albo morały prawi albo jakąś prywatę uprawia...och... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? IP: *.dsl.club-internet.fr 25.06.06, 00:25 Gość portalu: Mika napisał(a): > Storima jak już sie pojawi w wątku to albo morały prawi albo jakąś prywatę > uprawia...och... Storima jest tutaj od ponad lat 4. Wiec prosze nie mieszaj sie w pytania ktore ciebie nie dotycza. Proste? Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? IP: *.dsl.club-internet.fr 25.06.06, 00:33 Ja do jasia... i jego wielo-pseudo. Oszczerczych wpisow. Jestes jednym z nich? Nie wymagaj abym przytaczal wpisy ktore sa po prostu: chamskie. Chczesz anàonimowo je popierac? Wierz mi sprowadze cie w realu, prawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicole Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 00:40 Wiec Wy tutaj przepychacie się słownie, a my wrócilismy właśnie z imprezy we Mstowie. Fajna wiejska imprezka - występy lokalnych talentów, dużo atrakcji dla dzieci...Fajnie było...szkoda że cżłowiek musi gnać 15 km dalej po w miescie nic sie nie dzieje...:( Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? 25.06.06, 00:49 Gość portalu: Nicole napisał(a): > Wiec Wy tutaj przepychacie się słownie, Nie. To nie jest slowna przepychanka. Jasiu posunal sie ku granicy oszczerstwa. I musi zaplacic za to. Forum jednak nie jest anonimowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicole Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 00:56 Więc jeśli forum nie jest anonimowe, droga do Sądu Cywilnego jest dosyć prosta.Za oszczersta powinno się płacić, jeśli nie są prawdziwe. Po co domagać sie publicznych przeprosin?Ogólnie widać choćby na przykładzie polityków że oszczerstwa rzuca się prościutko, ale już dementowanie ich to tylko za sprawą wyższej instancji. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Jest gdzieś impreza w noc świętojańską? 25.06.06, 01:41 Prosto po polsku napisalem: do "jasia", prosze sie nie wpisywac nie na temat. Raz jeszcze. Proste? Zbyt proste, aby czytac ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Oczekuje przeprosin 25.06.06, 00:45 i sie ma to do uzytkownia forum pseudonim "...jasiu". Jak i inne wpsy tego osobnika, ktore nie zostaly sakasowane, rowniez tego samego autorstwa, pod innymi pseudonimami. Pisze to do osobnika "gosc". Wszelkie inne odpowiedzi mnie nie interesuja. Proste? Tak prostsze byc nie moze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... No wreszcie zrozumiałem. IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 25.06.06, 21:05 Miałem pominąć milczeniem te wpisy, ale widzę że powinienem się jednak wytłumaczyć. Rozumiem, że chodzi ci przede wszystkim o teksty z założonego przez ciebie wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=41196838&v=2&s=0 Otóż oświadczam, że nigdy nie użyłem na tym forum innego nicka, niż "jasiu...". Powiem więcej - nigdy nie korzystałem z neostrady, a więc niektóre wątki podpisywane moim nickiem pisał ktoś, o kim nie mam zielonego pojęcia. Rozumiem, że we wspomnianym wątku bardzo musiały cię zaboleć wpisy, które dodał: Gość: "Twój wielbiciel" 03.05.06, 12:55. "Do Storimy" , czy "Quasimodo". Oświadczam ci, że nie mam z tymi wpisami nic wspólnego. Nie używam ani takiego stylu, ani moim zamiarem nigdy nie było ciebie obrażać. Moje odpowiedzi (tym bardziej, że niezrozumiany przez ciebie broniłem się) mogły cię dotknąć. Ale uwierz, nigdy nie miałem zamiaru, by polemika przeobraziła się w rzucanie oskarżeń w typie "twojego wielbiciela". Być może przeceniłem twój poziom tolerancji na krytykę - jeśli tak, uważam powinniśmy to wyjaśnić, które moje stwierdzenia cię dotknęły, czy obraziły. Bo uwierz mi, naprawdę nie chcę, żeby ktokolwiek był na mnie obrażony. Jeśli poznam twoje zarzuty względem moich wypowiedzi na przyszłość będę starał się uniknąć tego typu sprawiania ci przykrości. A co do zaszłości, to myślę, że o ile wytkniesz mi szczegóły moich wpisów, których nie powinienem popełnić, to wówczas będę mógł, po przyznaniu ci racji i zrozumieniu zarzutów uczciwie Cię przeprosić. Jeszcze raz powtarzam - naprawdę "jasiu..." to mój jedyny nick, a jeśli chcesz moich przeprosin, to daj mi szansę zrozumienia, co sprawiło ci największą przykrość. Ja naprawdę nie chcę, by ktokolwiek widział we mnie swojego wroga, ale też oczekuję, że nikt moim wrogiem na siłę nie będzie chciał pozostawać. Proszę, zrozummy się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: No wreszcie zrozumiałem. IP: *.dsl.club-internet.fr 26.06.06, 21:14 Drogi Jasiu, dziekuje Tobie za Twoja odpowiedz. Wierz mi rowniez, ze nie jestem wrazliwy na slowa krytyki. Po prostu nawalnica atakow i co tu duzo mowic... nostalgia, jakos mnie to wszystko zcielo. Po Twoim liscie, zrozumialem, ze moj smutek nie ma nic wspolnego z Toba. Smutku, tez nie ma. Zreszta dobrze wiesz, ze zawsze sympatycznie odnoszee sie do Twych sympatycznych watkow;) Dobrze, ze my, ktorzy gdzies sia tam w Czestochowie poznalismy mozemy sie normalnie porozumiec. Pozdrawiam Serdecznie, Sorima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: No wreszcie zrozumiałem. IP: *.dsl.club-internet.fr 26.06.06, 21:17 Podpis : Sorima, wyszedl choc niechcacy jednak adekwatnie. Tak mam "sorry". Po prostu przepraszam za zamieszanie. Storima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: No wreszcie zrozumiałem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 13:35 Wątek miał być o imprezach nocy świętojanskiej ale po co storimie sie nudziło to wylał swe żale na forum...jeny co za gość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: No wreszcie zrozumiałem. IP: *.dsl.club-internet.fr 28.06.06, 13:24 Gość portalu: Mika napisał(a): > Wątek miał być o imprezach nocy świętojanskiej ale po co storimie sie nudziło > to wylał swe żale na forum...jeny co za gość Wyzalil sie nie zakladajac osobnego watku; posluzyl sie: dygresja (gratis dictum). Uczynil to, aby sie pogodzic. Odpowiedz Link Zgłoś