Gość: Kate IP: 212.87.231.* 13.07.06, 14:49 Dziewczyny u którego lekarza cesarka na życzenie ? Jaki to jest koszt ? I w końcu według Was jak lepiej - naturalnie czy cesarka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xyz Re: poród IP: 80.54.171.* 13.07.06, 17:14 Ja jestem za naturalnym (jeśli nie ma przeciwskazań medycznych) ze względu na możliwość szybkiego dojścia do formy po takim porodzie. Wcześnie rozpoczęta gimnastyka mięśni brzucha - ćwiczenia wykonujesz w domu,- powoduje, że macia szybko się obkurcza i bardzo szybko wygladasz tak, jakbyś nigdy nie rodziła.Moim kloeżankom, które zdecydowały się na cesarkę- brzuszki niestety zostały. Pewnie to nie jest regułą, ale myślę, że po porodzie naturalnym do normy dochodzi się o wiele szybciej.Cesarka to przecież poważna operacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: poród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 18:58 ja też miałam ten problem,jednak zdecydowałam sie na poród naturalny i naprawde nie żałuje swojej decyzji. Leżałam w jednym pokoju z dziewczynami po cesarce i one sie jeszcze bardziej męczyły niż ja po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: poród IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 15.07.06, 11:53 miałam wskazania od okulisty do cesarki, mój lekarz mnie przekonał,żeby rodzić normalnie, bo "po co się ma pani czuć jakby po pani tramwaj przejechał", obiecał przy tym, że wszystko pójdzie dobrze, i rzeczywiście poszło, przy drugim dziecku już nawet nie brałam pod uwagę cesarki i z tej decyzji też się cieszę, choć przyznam się, że trochę się czułam po porodzie jakbym zjechała gołą pupą po zjeżdżalni z tłuczonego szkła:) Odpowiedz Link Zgłoś
kiw75 Re: poród 15.07.06, 11:59 "Naturalny poród" znaczy normalny... Do takiego jesteś stworzona. Nie kieruj się "wygodami". Nikomu z rodziny nie poleciłbym cesarki, jeśli nie ma przeciwwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: poród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 19:28 Ja miałam cc na PCK bo moja dzidzia była ułożona pośladkowo. Bardzo tego żałuję, bo chciałam urodzić naturalnie, gdyby nie ta pozycja. Namęczyłam się niemiłosiernie po operacji, wszystko bolało, rana rwałą baaaaaaaaaaaaardzo, musiałam dłużej leżeć, w szpitalu byłam 5 dni i miałam problemy z karmieniem bo jak urodziłam w niedzielę tak dopiero mi przyniesli dziecko od wtorku. Do tego czasu widywałam dziecko jak przychodziła rodzina. No i oczywiście córcia była karmiona sztucznie. Przez to też problemy z moim karmienim. Nigdy już nie chcę mieć cesarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia 26_a Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:13 hmmm ja mialam cesarke z ktorej bylam bardzo zadowolona, ten bol po operacji znosilam z usmiechem na ustach.Jak sobie pomysle jak mnie wszystko bolalo przed operacja to mi sie juz wszystkiego odechciewa. Teraz tez chce cesarke ale moj lekarz kreci nosem:/.jestem jeden dzien po terminie, czuje sie swietnie i zastanawiam sie czy czasem nie pasc na kolana i zaczac podlogi myc :( bo mam dosc brzucha wrrrr A tak apropo do ostatniej rozmowczyni : Moze cos bylo nie tak z malą lub z toba ze ci od wtorku dali dzidzie??? Mnie cieli tez w niedziele i dostalam swojego lobuza po 2 godzinach juz do pokoju. Fakt byl problem z karmieniem ale ja nie chcialam zbytnio karmic piersia i teraz tez nastawiam sie na butelki, nie wiem nie kazdy jest stworzony do tego typu rzeczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:44 Ból porodowy to najwspanialszy ból na świecie. Nie jestem masochistką, cierpiałam potwornie (urodziłam naturalnie dwoje dzieci), ale ta chwila, gdy dziecko przychodzi na świat powoduje, że zapominasz o całym cierpieniu. Bozia, gdyby chciała, abyśmy rodziły przez cięcie cesarskie, stworzyłaby nas z zsuwakiem na brzuchu. Naturalny poród nie tylko powoduje szybsze dojście do formy, ale również dla dziecka jest pierwszym sprawdzianem i bodźcem do prawidłowego rozwoju. Jeżeli nie masz przeciwwskazań do porodu drogami rodnymi to zapomnij o cesarce i przeżyj w pełni świadoma ten najwspanialszy moment twojego życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: poród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:27 Z nami było wszystko oki, Ja sie tylko źle czułam po operacji, uśpieniu. Nie wiem czemu we wtorek dopiero dostałam dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: poród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:29 Kasia a dlaczego chcesz cc? nie możesz urodzić naturalnie, sa jakieś przeciwwskazania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia26_a Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:43 nie mam jakichkolwiek przeciwskazan do sn ale pierwsze probowalam tak rodzic i to byla maskara, mimo kroplowek nie mialam skurczy tych porodowych tylko same krzyzowe. 9 godzin tak bylo a w ciagu tego czasu rozwarcie sie zrobilo na 2 cm. ciaze mialam przenoszona o rowny tydzien. Teraz jestem 2 dni po terminie i widze ze sytuacja sie powtarza. Dlatego jestem uprzedzona do sn i chce cc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: poród IP: *.net / *.flatpla.net 18.07.06, 19:34 do porodu trzeba się przygotować psychicznie szkoda ze nie chodziłas do szkoły rodzenia przed pierwszym porodem dużo byś zrozumiała Odpowiedz Link Zgłoś
aaola Re: poród 18.07.06, 19:57 ja miałam 2w1:) Tzn poszłam na poród naturalny a skończyło się cc (Piotruś się zaklinował w mojj wąskiej miednicy:( Bardzo żałuje ze nie udało mi się urodzic naturalnie i niestety każdy kolejny poród to juz cesarka Mały zaklinował się przy partych więc wiem co to za ból i wolałabym przeżyć go jeszcze raz niż iść pod skalpel Ale muszę dodać że po cc (ogólnej) czułam się rewelacyjnie A i tak wolałabym sie pomeczyć Ten pierwszy krzyk............(minął mnie:( ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia26_a Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:13 hm mnie odradzal lekarz chodzenie do szkoly rodzenia poniewaz mialam problemy z pierwsza ciaza. Pierwszy krzyk i tak slyszalam przy cc bo mialam znieczulenie w kregoslup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: poród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:35 Wow, no to się namęczyłaś, współczuję. A do urodzisz synka czy córkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: poród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:36 No to się rzeczywiścioe namęczyłaś, współczuję. A co urodzisz, syna czy córkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: poród IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 18.07.06, 22:30 Urodziłam przez cięcie nie nastawiając się na to.Na KTG okazało się, ze dziecku zanika tętno i było rozpoznanie łozyska przodującego.Tętno zanikło po pierwszym skurczu-akurat byłam na obserwacji w szpitalu podłączona do aparatury.Gdyby pierwszy skurcz nastąpił w domu i gdyby wtedy odkleiło sie łożysko, dziecko nie przeżyłoby, lub byłoby niepełnosprawne.Po operacji, która ze względu na pośpiech odbyła sie w znieczuleniu ogólnym czułam się dobrze.Tego samego dnia wstałam z łożka.Od czasu operacji nie miałam komplikacji.Fakt, nie słyszałam pierwszego krzyku.Miałam wrażenie, ze dziewczyny po naturalnych porodach czuja sie równie podle.Przy czym, gdy juz mnie wybudzono słyszałam ich krzyki dobiegające z porodówki obok.Jeśli ktoś sie boi, to nie ma czego.Ja bardziej boję sie bólu porodowego, o którym wiele sie nasłuchałam i zreszta słyszałam te dziewczyny.A osoby, które przyjemnie wspominają ból.Cóż, różni są ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia26_a Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:01 kobitki jeszcze sie nameczymy z wlasnymi pociechami wiec po co meczyc sie tak na samym poczatku i rodzic sn. Jesli nie ma problemow czy wszystko w miare gladko idzie to nie ma sprawy. Ale jesli ktoras ma cierpiec i myslec ze zaraz umrze to szkoda gadac.... Moja kolezanka miesiac temu rodzila i powiem tak: szkoda mi dziewczyny jak cholera. Bo te biale kitle upieraja sie tylko na naturalnym porodzie. Ona rodzila 17 godzin bez znieczulenia w dodatku akcja porodowa nie postepowala bardzo dlugo. Dostala jakis silny lek i dopiero cos sie ruszylo tylko czy warto bo dziecko mialo zlamany obojczyk a ona stracila wzrok i ma teraz zachwiana akumudacje oczu musi chodzic w okularach.... Warto tak rodzic? Ja na to bym sobie nie pozwolila a i jeszcze lekarzy pociagnela do odpowiedzialnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pro natura Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:22 Ty durniutka idioteczko. A K U M U D A C J A Po co jej okulary, skoro straciła wzrok. Zbadaj se iloraz inteligencji i na wszelki wypadek nie zachodź w ciążę. Jeszcze, nie daj Bóg, dzieciątka by po tobie inteligencję odziedziczyły. Wystarczy ciemnoty w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia26_a Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 01:21 twoja inteligencja pro naturo siegnela wlasnie zenitu. Tylko pogratulowac tobie i nie wiem czy dzieciom tez jesli takowe masz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia26_a Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 01:37 A TY WIESZ WOGOLE CO TO ZA WADA???????????? Bo mam wrazenie ze chyba nie O bialej lasce dziewczyna nie chodzi wiec stuknij sie w leb co ty tez wypisujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: poród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 07:54 Mądra sie znalazł,a ja współczuje Twoim dzieciom, jeżeli je masz oczywiście. ............no comment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polozna Re: poród IP: 212.160.86.* 20.07.06, 18:43 Brawo pro natura ,tylko nie se a sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blabla poród IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 19.07.06, 01:18 Kasia_26a - wypisujesz straszne bzdury. Nie strasz dziewczyn. Pierwszą miałam cesarkę - taka była decyzja lekarza. Na początku bardzo się cieszyłam, myślałam urodzę bez bólu, ale ból to się zaczął później. Przy drugim dziecku lekarz prowadzący również zaproponował mi możliwość wykonania cc - powiedziałam, że się zastanowię. Ale stało się tak, że mogłam urodzić naturalnie. I nie żałuję tego. To jest "inny" ból, ból, o którym szybko zapominasz. Jest to niesamowite przeżycie, a co najważniejsze szybko dochodzisz do sił. Każda z nas może mieć swoje zdanie, ja natomiast (jeżeli jest to możliwe)jestem za naturalnym. Kate - po co masz załatwiać, płacić i stracić niesamowite przeżycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia26_a Re: poród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 01:35 Nikogo nie strasze BLABLA.Mozliwe ze sa to najwspanialsze przezycia mnie sie nie udalo sn pomimo kroplowek na wywolanie porodu.Tylko ze nie mialam postepu porodu . Pisze ze wcale nie zaluje cc i teraz tez bym chciala. Jestem 4 dni po terminie i czuje ze sytuacja sie powtorzy jak przy pierwszym porodzie syn tez byl o tydzien przenoszony. Zreszta dziewczyny : jest osobne forum na temat porodow, dzieci szpitali itd Dziewczyna sie pyta o koszta cesarki ktory lekarz ja robi i jak jest lepiej . wszytsko zalezy jak sie nastawiasz. Nie wiem ktory lekarz robi na zyczenie ale moj niestety nie chce tak zrobic, tylko na poczatku proba naturalnego.Jesli nie bedzie postepu - wtedy cc Powinnas porozmawiac ze swoim lekarzem na ten temat bo jesli on jest zwolennikiem tylko naturalnego a ty chcesz cc to nie wygrasz. Chyba ze sobie wybierzesz prywatna klinike . Jak widac tyle dziewczyn pisalo a zadna nie odpowiedziala ci na 2/3 pytania tylko o swoich przezyciach ci pisaly zreszta ja tez tak zaczelam Jesli chcesz znac opinie wielu dziewczyn to wejdz na forum DZIECKO tam jest multum watkow na ten temat a nie bedziesz czytac wypowiedzi takich osob jak nienaturalnej polonistki- pro natura. Z tym porodem to tak samo jak karmienie piersia a karmienie butelka sztycznym mlekiem. Jedne chca a nie moga karmic piersia , inne moga karmic piersia a niechca Twoj wybor twoja decyzja Odpowiedz Link Zgłoś