Dodaj do ulubionych

Konopiska - wzór dla 3 Alei

07.09.06, 23:36
Dzisiaj przejeżdżałem przez Konopiska i jestem pod wrażeniem. Wiele słyszałem
o tej gminie i w końcu dziś się mogłem przekonać, że ludzie mają rację chwaląc
Konopiska.

Mnie zaintygrowała ulica Lipowa.

Fotografia:
www.konopiska.pl/galerie/11/photo72.html
Cała ta uliczka jest zrobiona w ten sposób, wyłożona z kostki, solida robota.

Moim zdaniem 3 Aleja po remoncie właśnie tak powinna wyglądać! Nawierzchnia na
pewno inna - wiadomo, ale mała architektura i całe otoczenie powinno moim
zdaniem właśnie tak wyglądać! Mamy gotowy wzór, wystarczy się przejechać i
zobaczyć jak oni to zrobili.

Druga sprawa - ścieżki rowerowe - ciąg ponad 3km ścieżko-chodnika!! Pierwszy
raz widzę takie coś. I gdzie? W małej wsi pod Częstochową. Nasi ludzie z UM i
Zarządu Dróg powinni się tam przejechać i popytać o rady i doświadczenia.
(foto - www.konopiska.pl/galerie/1/photo19.html )

www.konopiska.pl/galerie/1/photo7.html
widać łuki - u nas by pewnie zrobili skręt o 90stopni - tak jak budują przy
nowym wiadukcie na Jagiellońskiej i wszędzie w sumie :-/

www.konopiska.pl/galerie/1/photo17.html
Smutny był ten widok znaku z napisem Częstochowa po wyjechaniu z Konopisk :-/
Koniec przyjemnej jazdy po ścieżce, czekała mnie nierówna walka z królami szos
- tir-ami.

Urzędnicy i politycy - dzwonić i jeździć do Konopisk po rady.

• Gość: jana Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 08:35
      te luksusy to zas luga wójta i starosty. Starosta wszystkie pieniądze przeznacza
      na drogi w Gminie Konopiska, nie znając albo udając, że w innych Gminach są
      straszne dziury np. Blachownia
      • harry1983 Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei 08.09.06, 09:57
        Gość portalu: jana napisał(a):

> te luksusy to zas luga wójta i starosty. Starosta wszystkie pieniądze przeznacz
        > a
        > na drogi w Gminie Konopiska, nie znając albo udając, że w innych Gminach są
        > straszne dziury np. Blachownia

Ale chociaż dba o swoje.
        A mówią, że wsie są zacofane...a tu proszę - jednak można.
        Wzorem to i tak powinna być gmina Kleszczów, no ale oni mają forsy jak lodu, tam ludzie za wodę nie płacą, za energię też niedługo będą grosze, bo swoją linię przesyłową chcą zbudować, żeby być niezależnym od Polskich Sieci Elektroenergetycznych.

Ale do tego trzeba mieć szerokie horyzonty, i myśleć logicznie, cele wyznaczać na początku a nie pod koniec kadencji, a potem konsekwentnie je realizować.

Przypominam, że 19 września MZD zamyka projekt - więc...czasu mało, wszystkie sugestie walcie na forum albo prywatnie do mnie, a ja przepchnę dalej.
        • Gość: nie lubię grzybów Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:12
          Lookas a jechałeś może ul.Sportową
          foto www.konopiska.pl/galerie/2/photo74.html
          to ta która prowadzi na "Pająk" i stadion zresztą też w budowie.
          Tam dopiero będzie fajnie,chodnik szeroki , lampy świecą na chodnik i ulicę no
          i nie trzeba pedałować z górki:)
          Spotkałam tam wczoraj kilku rowerzystów a już myślałam , że wszyscy poszli na
          grzyby:)))
          pzdr
          • lookas.prv.pl Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei 08.09.06, 11:44
            Jasne, że przejeżdżałem tamtędy wczoraj. Pająk to był główny cel mojej wycieczki
            - jechałem trasą opisywaną przez Gazetę.

Ścieżka jak i cała ulica super. Pedałować z górki nie trzeba, ale z powrotem już
            tak :-)

• Gość: jasiu... Kiedy wreszcie zmienimy kolor! IP: 212.160.86.* 08.09.06, 11:41
          W całej Polsce nawierzchnia dróg rowerowych ma kolor CZERWONY

I w Warszawie: www.fz.eco.pl/img/img.05/kazuyoshi-269302.jpg

I w Gdańsku: www.rowery.org.pl/budowa1/budsciez02.jpg

I na całym swiecie!!!

Pokażcie decydentom
          www.rowery.eko.org.pl/galeria/displayimage.php?album=random&cat=0&pos=-984
          a myślę że również www.republika.pl/wdroge/zachodnia_euopa2003.html

Nigdzie nie ma zielonych dróg rowerowych!!! Skąd ten nasz częstochowski
          regionalizm? Na przekór logice, gdyż podświadomie pieszy kolor zielony (jak na
          sygnalizatorze) potraktuje jako "bezpieczne" i właśnie po zielonym będzie lazł.
          Rozumieją to wszyscy na całym swiecie, projektując nawierzchnie drogi dla
          rowerów właśnie w kolorze czerwonym. Pewnie jest na to też jakaś dyrektywa UE,
          ale kto by to dzisiaj sprawdzał?

A u nas odkrywamy amerykę i każemy pieszym chodzić po czerwonym. Czyżby któremuś
          z decydentów było bardziej do twarzy właśnie w tym kolorze (chodzi mi o tło, jak
          sobie robi zdjęcie na chodniku?). No to jeśli nie, to powiedzcie, czemu u nas
          jest na odwrót? Dajcie choć jeden jedyny argument.

A zdjęcie z Eindhoven (przedostatni link) powinno się oprawić w ramki i
          pokazywać, bo właśnie dokładnie o to chodzi. Tak wyglada nowoczesna Europa i
          takich dróżek sobie i wam wszystkim życzę. Wcale nie są trudniejsze, czu droższe
          w wykonaniu niż obecna fazowana kostka. No i są rzeczywistymi drogami dla
          rowerów, a nie ersatzem wciskanym nam na siłę przez magistrackich laików.

GAZETO - apel. Przeprowadźcie śledztwo, kto wymyślił tę zieleń na naszych
          ścieżkach. Chc4emy poznać twórcę absurdu, osobę która zamiast skorzystać ze
          sprawdzonych wzorców sama bawi się w odkrywanie odkrytego i akceptowanego na
          całym swiecie.

A wogóle to proponuję zamiast tworzyć nowe zwyczaje zapoznać się z
          www.rowery.org.pl/standardy.pdf - tam już wszystko mądrzejsi dawno
          wymyślili. Wystarczy tylko skorzystać z dobrych projektów. Jest to Zmiana
          rozporządzenia MTiGM z 1999r. o warunkach technicznych, jakim muszą odpowiadać
          drogi publiczne i ich usytuowanie w części dotyczącej dróg rowerowych - w
          oparciu o opracowane przez nas Standardy Projektowe i Wykonawcze dla
          Infrastruktury Rowerowej. Tam już wyraźnie mówi się o koniecznosci stosowania
          KOLORU CZERWONEGO - patrz strona 8 rozdział 4.2

A na www.rowery.org.pl warto zajrzeć - fajna strona.
          • Gość: jasiu... zapomniałem dodać IP: 212.160.86.* 08.09.06, 11:45
            Standardy www.rowery.org.pl/standardy.pdf zostały opracowane w Krakowie.
            Ale tam mają kilka dobrych szkół i nieźle wykształconych ludzi. Można te
            standarty przeflancować na grunt Częstochowy. Powinny się przyjąć bez problemu.
            • lookas.prv.pl K. Augustyn powiedział... 08.09.06, 11:48
              Kazimierz Augustyn
              dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg

Kolorystyka ścieżek rowerowych nie jest określona przepisami. Wybraliśmy
              zielony, bo to kolor ekologiczny, a jazda na rowerze jest przecież ekologiczna.

źródło:
              czestochowa.naszemiasto.pl/wydarzenia/643385.html?ses_nm=b08c1422badd481ba3784666735db490

• Gość: jasiu... Re: K. Augustyn powiedział... IP: 212.160.86.* 08.09.06, 12:18
                W Unii, to nawet ponoć promień zakrzywienia bananów jest określony przez
                odpowiednie normy, a więc prawie pewne jest, że i kolorystyka ścieżek podlega
                takim samym normom. Możliwe, że do P. Augustyna jeszcze te wiadomości nie dotarły.

Jestem przekonany, że skoro wszyscy robią na czerwono, to widocznie mają ku temu
                jakieś powody. Prędzej czy później, nawet jeśli nie jest to usankcjonowane
                prawnie, takie usankcjonowanie i w Polsce ten kolor uzyska. Czy będziemy wówczas
                przemalowywać Częstochowę? Moim zdaniem chyba jest na to duża szansa.

Bo nie ma drugiego miasta z czerwonymi chodznikami i zielonym traktem dla
                rowerów. Wiele widziałem, ale czegoś takiego jeszcze nigdy. To po co się
                wyróżniamy? Z błędu trzeba czasem się wycofać i przyjąć coś, co w całej Polsce i
                Europie jest przyjęte, nawet jeśli nie jako prawo, to napewno zwyczaj. Kiedyś ta
                oryginalność może skończyć się niemałymi kosztami.
          • lookas.prv.pl Re: Kiedy wreszcie zmienimy kolor! 08.09.06, 11:55
            Dzięki za linki - z jednego z nich widać coś nieprawdopodobnego dla
            częstochowskich rowerzystów:

www.rowery.eko.org.pl/galeria/displayimage.php?album=133&pos=7
            www.rowery.eko.org.pl/galeria/displayimage.php?album=133&pos=8
            Ciasna uliczka, dosłownie kilka metrów szerokości i ODWAŻYLI się tam wybudować
            NA ŚRODKU ścieżkę!! Jestem w szoku. U nas Aleje mają kilka razy większą
            szerokość, a ludzie w UM nie mają takiej odwagi jak Holendrzy.

Jestem pod wrażeniem i nieco im zazdroszczę.

• Gość: Adam Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:49
      Byłem i mam identyczne wrazenie. Popieram
    • Gość: Wygodzianka Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 22:27
      Takiego wójta to se pocałujta i zabierta. Konopiska remontuje!!! A ja nie mogę
      doprosić się o załatanie dziury przed domem. Płacę takie same podatki jak inni
      mieszkańcy gminy i co ........ g......o! Ja nie proszę o chodniczek z bruku i
      różyczki przed domem tylko załatanie dziury , która doprowadza mnie do
      szaleństwa. Zapraszam wszystkich rowerzystów - gwarantuję połamane kółka.
      Pozdrawiam Pana Wójta - głosowała na niego nie będę.
      • Gość: facet z Konopisk Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 01:27
        Wygodzianka dziureee to chyba masz w ....................
        Wez nie gadaj glupot kobieto
        PS.a jak chcesz zalatac dziurke to daj jakies konkretne namiary..a nie gadaj
        BZDETTTTTTT
      • Gość: czestochowianin Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.realestate.net.pl 10.09.06, 00:21
        poza tym to droga o ktorej piszesz ze taka dziurawa jest droga powiatowa i
        podlega pod Starostwo Powiatowe a nie pod Urzad Gminy.Wiec wojt ma do niej tyle
        co do mojej na osiedlu - czyli nic !! zobacz kobito drogi gminne - tam dziur
        jakos nie widac
    • Gość: jasiu... No właśnie - co jest ekologiczniejsze? IP: 212.160.86.* 09.09.06, 14:18
      Jak podaje lookas, cytując p. Auustyna: "Wybraliśmy zielony, bo to kolor
      ekologiczny, a jazda na rowerze jest przecież ekologiczna". Mam pewne
      wątpliwości. Przecież zasuwanie "per pedes" jest jeszcze bardziej ekologicznym
      sposobem przemieszczania się po ziemi, a więc logiczniejsze byłoby, że to
      właśnie piechurom, szczególnie zasuwającym bez butów (pamiętacie odcinek
      "Czterdziestolatka" i selvoterapię z Orską?) ten kolor się należy.

Na wyprodukowanie roweru musiał pracować przemysł metalowy, tworzyw sztucznych,
      petrochemiczny (opony, dętki, smary). A nóżki mamy od urodzenia i powstały w
      sposób całkowicie zgodny z naturą.

Czemu to piszę? Bo wkurza mnie tłumaczenie się za wszelką cenę, taki faryzeizm,
      żeby tylko nie przyznać się do wasnej głupoty. Nadal czekam na przykłady
      (szczególnie ze świata), gdzie drogi rowerowe mają kolorystykę zgodną z
      wyobraźnią p. Augustyna. Bo gdzie nie spojrzę, tam wszędzie widzę wyjątkowość
      częstochowskiego rozwiązania!
      • lookas.prv.pl Re: No właśnie - co jest ekologiczniejsze? 09.09.06, 16:53
        Nie chciałbym żeby ścieżki rowerowe przyćmiły temat główny tego wątku, bo
        chodziło mi głównie o ulicę Lipową w Konopiskach i wzorowanie się na niej przy
        budowie 3 Alei, no ale skoro poruszyłem też temat ścieżek, i jest mi on bliski,
        to pociągnę go dalej.

jasiu... mnie udało się znaleźć tylko jedną fotografię z zieloną ścieżką:
        www.wichita.gov/CityOffices/Park/Bicycling/BikeTrails/bike_downtown.htm

Przy okazji znalazłem kolejny wzór, na którym nasze władze (głównie Zarząd Dróg)
        mógłby się wzorować, chodzi mi o OCTA w Orange Country w USA.
        www.octa.net/octa.asp
        Oni też mają swój plan stategiczny dotyczący ścieżek rowerowych
        www.octa.net/bikeways.asp?category=bikeways&page=master%20plan
        Proszę tylko spojrzeć jak się on prezentuje:
        www.octa.net/pdf/bike_print.pdf

Mają trzy klasy ścieżek, wzory i dokładne, precyzyjne wymiary znaków, oznaczeń
        poziomych, odległości od jezdni i chodnika, dokładnie wyrysowane przykładowe
        skrzyżowanie, rodzaje krawężników (sic!), a nawet znak "ustąp pierwszeństwa
        rowerzyście" czy "uwaga na rowerzystę", ale odnoszący się do kierowców! (str.
        141) Mają takie pojęcia jak "high speed right turn" czy "low speed right turn" -
        czyli szybkie i wolne zakręty - u nas projektuje się zakręty o 90st :-) Bez
        porównania. Nawet pomyśleli o miejscach parkingowych, czego u nas niestety brakuje.

Polecam to ściągnąć i zobaczyć jak do tego podchodzą w innych krajach.

Żeby nie było, że to jakiś atak na UM (nie daj Boże polityczny, o co tak pan
        rzecznik i prezydent podejrzają rowerzystów i ich inicjatywy), zgłoszę tę i inne
        uwagi odpowiednim ludziom i zostanie to przekazane Zarządowi Dróg, bo wydaje mi
        się, że dobre wzorce powinny mieć swoich naśladowców. A skoro naszym decydentom
        brakuje wizji dt. rowerów w mieście, więc rowerzyści wyciągają do nich pomocną dłoń.

• Gość: paolo Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:11
      > Druga sprawa - ścieżki rowerowe - ciąg ponad 3km ścieżko-chodnika!! Pierwszy
      > raz widzę takie coś. I gdzie? W małej wsi pod Częstochową. Nasi ludzie z UM i
      > Zarządu Dróg powinni się tam przejechać i popytać o rady i doświadczenia.

zacznijmy od tego, ze w Czestochowie i wogole nigdzie nie powinno sie robic
      ciągów "sciezko-chodnikowych" bo ludzie ograniczeni, ktorym mozesz tlumaczyc po
      100razy dziennie, aby zwracali uwage gdzie łazą i tak beda chodzic gdzie im sie
      podoba...;/
      wiec wybacz, ale nigdy takich ciagów, a szczegolnie w Częstochowie bo sie
      pozniej stare babki burza,z e sie je wyzywa, albo babcie z wozkiem z dzieckiem,
      ktore ida po drodze dla rowerow na Promenadzie, bo to przy zywoplocie, zielono,
      spokojnie...itd, ale nie po sciezce! niech sobie idze pod zywoplotem ale po
      czesci deptaka! ludzie co za ograniczeni niektorzy sa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: x Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:45
        W Konopiskach ścieżki rowerowe mogą być wspólne z pieszymi, ponieważ ruch
        pieszych jest 100 razy rzadszy niż chociażby w Częstochowie na ulicy
        Sabinowskiej. Dlatego zazdroszczę im tych ścieżek (moim zdaniem jest ich już
        około 8km plus ścieżki wytyczone przez pola i lasy!).
        • Gość: T Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.trustnet.pl 10.09.06, 14:49
          ogolnie w gminach duzo sie dzieje i robi, coraz ladniejsze te male miasteczka i wioski, w samej Czestochowie tez sie zaczelo zmieniac ale do zadawalajacego efektu duze jej brakuje i chyba niepredko miasto to bedzie przyjazne mieszkancom a szkoda
          • Gość: paolo Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:53
            ale gmina jest mniejsza, a wiec i potrzeby mniejsze niz w miescie, spojrzcie na
            to w tak sposob...
            wiec sie nie dziwmy, ze remontuja, w czewie trzeba wiecej jeszcze i jak
            pieniadze pojda na jedno to na drugie nie ma wiec sie nie dziwmy. wszystkim sie
            nie dogodzi - proste rozumowanie.
            • Gość: x Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 20:18
              Częstochowa ma 100 razy więcej pieniędzy niż Konopiska, więc powinna budować 100
              razy więcej chodników i ścieżek rowerowych niż w tej gminie. Wtedy można by
              powiedzieć, że te dwie miejscowości rozwijają się w takim samym tempie. Jeżeli w
              Konopiskach przez rok zbudowali 8km, to Częstochowa powinna przez rok zbudować
              800km! A ile zbudowano w rzeczywistości? No ile?
            • lookas.prv.pl Re: Konopiska - wzór dla 3 Alei 11.09.06, 00:30
              Pewnie, że się wszystkim nie dogodzi, ale nie o tym jest ten wątek.

W Konopiskach zobaczyłem świetnie wyremontowaną ulicę i osobiście bardzo bym
              chciał żeby tak samo wygladała 3 Aleja, skoro miasto już ją remontuje.
              Dyskutujemy tutaj o czymś co już ma miejsce :-)

Co do ścieżek rowerowych - jasnym jest, że nie chodzi o takie same
              ścieżko-chodniki u nas, bo prawdziwa ścieżka w nowoczesnym mieście jest osobnym
              ciągiem komunikacyjnym. Wiadomo, że w Konopiskach to co jest wystarcza w
              zupełności, ale nie chodzi tylko o te ścieżki - widziałeś ich oznakowanie
              ścieżek leśnych czy polnych? Po prostu bajka.

W mieście tam gdzie się da powinno się budować ścieżki i to takie oddzielone od
              chodnika i ulicy, powtarzam - tam gdzie się da. Są miejsca, gdzie wg opinii
              różnych ludzi da się coś zrobić, a zdaniem urzędników się nie da - i to jest
              bolączka wielu decyzji podejmowanych przez naszych urzędników.
              Przykład - prośby Ulissesa o herb na pojazdach MPK - każdy wiedział, że dało się
              to zrobić, ale wg urzędników nie - do teraz, po takim czasie doszli do tego wniosku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka