Gość: Paolo IP: 89.174.23.* 05.08.07, 22:03 Szkoda, ze nasz Urząd Miasta nie konsultuje swoich inwestycji z mieszkancami przez e-maile:((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaszczomb pytanie do pana Haładyja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 22:19 Czy jest pan pewien, że TLK Augustyn Kordecki jest również przewidziany na rozkład jazdy 2007/2008. Pewne ludziska na pewnych forach kolejowych majace dostęp do tabel PKP IC, które dla Kordeckiego niestety nie zazębiają się z tabelami PKP PR, twierdzą iż według owych tabel przez Włoszczowę Północ przejedzie TLK Morcinek Katowice-Mysłowice-JaworznoSzczakowa lub Katowice - Sosnowiec Południowy i dalej Kozłów -Włoszczowa Północ - Grodzisk Mazowiecki -Warszawa Wschodnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: pytanie do pana Haładyja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 23:20 dla mnie najwazniejsze jest polaczenie do wroclawia. chcialbym zeby pkp uruchomilo jakis pociag przyspieszony jak np te do krakowa czy bielska. mysle ze spooooro ludzi by sie nim zabieralo. ewentualnie moglby powrocic osobowy, ktory kiedys jezdzil przez kluczbork, olesnice. a jesli pociag bylby malo rentowny to mozna go puscic chocby tylko w weekendy, kiedy najwiecej studentow jezdzi do domu i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszczak też bym chciał przyspieszony do Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 23:42 ale logika PKP jest tak, jeśli ludzie płacą za pospieszny to po co im puszczać osobówkę, a ponadto z Łodzią za bardzo nie wygrasz i tak to co jest, to jest moim zdaniem bardzo dużo, choć zbyt dobrze nie jest. Ponadto w marcu jechałem właśnie 3 osobowymi do Wrocławia przez Kluczbork, czas coś koło 4 i pół godziny, przesiadki w Lublińcu i Kluczborku, a swoją drogą to dziwne puszcząc autobus szynowy zamiast drezyny elektrycznej na zelektryfikowanym szlaku(na razie takie rzeczy to tylko w Erze, hmm znaczy się Świętokrzyskiem i Małopolskiem), a jeśli chodzi o moją osobę to ja nawet wolę z przesiadkami. Podobnie jest na trasie Warszawa- Gdynia, albo jedzieśz prosto IC lub EX albo jedziesz przez Olsztyn jeśli chcesz pospiesznym. Jeśli zaś chodzi o cały odcinek Wrocław-Opole-Częstochowa: to na Wrocław-Ople mogłoby być wreszcie 160 km/h, tu kolei zrobiła prawie wszystko, ale teraz "se" spoczęli na laurach ijest nadal 120km/h Opole -Lubliniec drugi tor i 160 lub 120 km/h jak wolą, Lubliniec- Częstochowa niech tu też zrobią porządek to co prawda nie tak gigantyczna inwestycja jak w przypadku pierwszego odcinku, ale kolej tu też kombinuje jak koń pod górę, gdyż obecnie to nawet bolko jest czesem za szybki na nowe tory (z EP07 może jechać 125km/h, a nie ma gdzie). A pytanie zadałem gdyż się pojawiają w sieci pewne rozbieżności co do tego skąd nadjedzie poranny pociąg TLK zabierający pasażerów z PRZYSTANKU OSOBOWEGO, a nie żadnej stacji Włosczowy Północy (co za debilne rozwinięcie, pewnie im farby lub dykty zabrakło powinno być Północnej) w kierunku Warszawy Zachodniej, Centralnej i Wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisiel spoooro to za dużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 00:15 Wracałem kiedyś pociągiem z Wrocławia Pospieszny Krakowianka frekwencja około 100%, dużo ludzi wsiadło we Wrocławiu a wysiadło w Opolu, część z nich się przesiadła na osobowy do Lublińca, a na szynobus z Lublińca do Częstochowy już może tylko 9 osób. Więc na razie malo osób jeździ. Być może jest to spowodowane tym ,że trzeba się przesiadać, ale ja tego nie rozumiem dla mnie przesiadka to maly problem. Innym problememe może być to, że od Lublińca śmierdzi gównem, kibel nie jest całkowicie zabudowany, od strony szyby jest dość duża szparka i dieslem, w końcu to spalinowka i jescze czasem fajami, to samo co w przypadku gówna jacyś kolesie się w kiblu zamykają po kilku, bo kibel jest duży, i fajczą. Wogóle mógłbyś się określić co chcesz. Jeśli chodzi o puszczenie jakiegokolwiek skladu w tak zwane 'weekendy' do Wrocławia to chyba wyłącznie poza IC wszystko byłoby możliwe(choć po jazgocie na Kordeckiego to raczej odpada też EX i TLK). Jeśli chcesz przyspieszony, to moim zdaniem też mógłby być jakiś Częstochowa Osobowa-Częstochowa Stradom-Blachownia-Herby-Lisów-Lubliniec-Fosowskie-Pawonków-Fosowskie-Ozimek-Suchy Bór Opolski-Opole Główne- Opole Zachodnie-Dąbrowa Niemodlińska-Lewin Brzeski-Brzeg- Oława-Święta Katarzyna-Wrocław Brochów-Wrocław Główny, ale to raczej nie przejdzie byloby zbyt szybko i tanio. Co do osobówek one wszystkie w większości jeżdżą, tylk onależy się przesiadać. A przede wszystkim to należy poprawić ofertę przewozową w kierunku Katowic, tak Katowic obecnie naszybszy pspieszny jedzie w porywach 69 minut, moim zdaniem czas przejazdu powinien wynosić około 45 minut to w końcu tylko 84 kilometry, już obecnie wielu ludzi z naszego miasta dojeżdża do konurbacji do pracy. Mój kolega, Łukasz, który ukończył informatykę na PWr zaczął pracować w Krakowie, bo tam studiuje jego dziewczyna a po pół roku powiedział sobie i mi też, pie.. te vwszystkie Wrocławie, Krakowy tudzież Łodzie i Warszawy i to wynajmowanie mieszkań w kilka osobników i ciułanie się po kątach u obcych ludzi. Zmienił miejce pracy na Katowice, gdyż tu może tego samego dnia jechać do roboty i wrócić po pracy do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: spoooro to za dużo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 00:34 przyznaj sie ze jechales ta krakowianka w dni powszednie, ale na pewno tez nie w piatek. ilekroc jechalem w pt lub w sb do czewy, zawsze byl tlok na dworcu od wysiadajacych. mowa o dworcu w czewie. co do przesiadek z osobowek. kilka razy zdarzylo mi sie ze jadac do wroclawia, ze pociag juz w czewie, zanim wyruszyl, mial 30 min opoznienia i w opolu jakos nikt nie chcial czekac az dojedziemy. a jesli juz, to trzeba bylo sprintem sie przesiadac. dlatego wole osobowy z czewy bezposrednio do wrocka. juz kiedys (3 lata temu) takim jezdzilem. pietrowy, bydlecy:) typowo studencki pociag, ale zlikwidowali go bo byl pelny tylko w weekendy!! dlatego przydalby sie chocby taki weekendowy pociag. co do odjazdow z wrocka, chcialbym zeby pojawil sie pociag w godzinach 18.30-21.00. nie ma wtedy ani pociagu, ani autokaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisiel Re: spoooro to za dużo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:00 Krakowianką wracałem w sobotę. A PKP jest dość pazerną firmą i jest bardzo niechętna eksperymentom, najchętniej by wycięli połowę połączeń (osobną kwestią jest używanie redukcji połączeń jako straszaka przeciw mniejszym dofinansowaniom i kosmiczne skomunikowania, aby udowodnić, że na danych trasach nikt nie jeździ) więcej według PKP "niedasię" odbudować połaczeń na liniach między Częstochową a Wrocławiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nurub powodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 00:30 ale chyba jescze dużo wody musi w Warcie upłynąć aby połaczena zarówno z Wroclawiem jak i Lublinem były jakie takie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yacques Re: pytanie do pana Haładyja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 14:56 Zgadzam się. Kiedy byłem na I roku był pociąg osobowy podstawiany w Cz-wie do Wrocławia przez Kluczbork. Jechał prawie 5 godzin, ale przynajmniej każdy miał miejsce. Jaćwing, który jechał z Suwałk był kompletnym niewypałem, bo przyjeżdzał do Częstochowy zawsze nabity. Z pociągiem z Olsztyna pewnie będzie tak samo. Częstochowa zasługuje chyba na pociąg do Wrocławia, który byłby podstawiany u nas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sh Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.07, 02:25 wroclaw, wroclaw. rozumiem, ze ludzie z gazety na weekendy lubia tam jezdzic, ja tez, ale codzienie do Katowic musze jezdzic, a coraz wolniej sie jedzi, czesto pospieszny z powodu opoznien jedzie jak osobowy, o to walczyc, o miejsca pracy na slasku i dojaz, a nie dolny slask! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 03:57 tylko spojrz ile masz pociagow do stalinogrodu a ile do wroclawia!! jak bylem w montpellier, to ludzie codziennie stamtad dojezdzaja TGV do pracy. jazda trwa 3 godz a odleglosc to ok 700km!! do wroclawia jest ok 180km a jedzie sie ponad 3h. do krakowa jest o ok 15 km mniej a jedzie sie "tylko" 2h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 15:58 Z czestochowy do krakowa 2 godziny ? Kiedy ? 15.32 - 18.25 to prawie 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: 80.48.49.* 06.08.07, 16:58 A ja wiem, ze sporo osob dostalo sie w tym roku na studia do Poznania. I co proponuje PKP ? zenada...Moze powalczymy ? Razem bedzie latwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawy.pl Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:56 Nie narzekaj. Ja również studiowałem w Poznaniu i za moich czasów z Poznaniem nie było żadnego bezpośredniego połączenia. Od zeszłego roku jest Cegielski. Ale naprawdę fajną rzeczą jest dojazd trasą Częstochowa-Lubliniec-Kluczbork-Poznań. Jest to trasa obsługiwana przez pociągi osobowe - przesiadka w Lublińcu i Kluczborku. Jedynym mankamentem tej trasy są dwie przesiadki oraz obsługa EZT. Do plusów należy cena. Studencki osobowy do Poznania kosztuje 16,06 zł. Czas podróży jest porównywalny z czasem podróży na przez Wrocław, Opole. Jako ciekawostkę można dodać ,że wsiadając do Krakowianki w Poznaniu o 14:35 przesiada się człowiek w Lublińcu do tego samego pociągu co podróżujący który wyjechał z Poznania o 15:20 pociągiem na Kluczbork, Lubliniec. Poza tym trasa na Kluczbork, Lubliniec jest mniej oblegana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 05:14 A najbardziej mnie bawi to, że z Poznania szybciej się jedzie tymi osobowymi niż pospiesznymi, bo są lepiej skomunikowane. Jednak to i tak koło 6 godzin (samochodem ponoć 4) tak że kiedy mam jechać do domu, trochę mnie skręca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:39 po co sie licytujesz. sa pociagi, ktore jezdza szybciej i takie ktore nieco wolniej.np: 4.40-7.06; 5.11-7.31 (przyspieszony); 6.53-9.21 i jeszcze kilka innych, ktore jezdza w granicach 2,5 godz. sa tez i takie ktore jezdza po 3 godz. ale mi chodzilo o roznice w km i czas na ich przebycie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk46 Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP 06.08.07, 18:34 A pomijając wszelkie godziny i połączenia. Czy zdarzy się kiedyś, aby którykolwiek pociąg osobowy z kierunku Lublińca dotarł do Częstochowy planowo? Jakoś tej możliwości szybkiej jazdy w tym kierunku nikt nie chce lub nie umie wykorzystać. 80% pociągów spóźnia się co najmniej 20 minut. Zaledwie kilka pociągów w miesiącu jest opóźnionych poniżej 15 minut. Najbardziej pożyteczną rzeczą byłby rozkład jazdy realny. Wysłałem maila do Przewozów Regionalnych. W uprzejmej odpowiedzi wyjaśniono mi, że kursowanie pociągów w godzinach bardziej zbliżonych do rozkładu jazdy z przyczyn obiektywnych nie jest możliwe. Natomiast umieszczenie realnego czasu w rozkładzie jazdy mogłoby zniechęcić do nabywania biletów okresowych. Czy na tym polega komunikacja regularna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waż waść słowa Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:05 oby ci nie przyszło pracować w owym stalinogrodzie i byś nie musiał psioczyć na PKP jak twój przedmówca, chyba, że masz już zakupiony domek we breslauie albo zarezerwowaną pracę w Częstochowie. Co do TGV, bilety tam są droższe (według parytetu siły nabywczej) jak u nas klasa 0/biznes/menadzier. Ponadto żaden TGV nie ma tak wysokiej prędkości handlowej 700 km to on, a właściwie ona(Turbine a Grand Vitese- turbina wysokich prędkości) pokonuje raczej w 5 a nie 3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny motyl Re: Można jeszcze zmienić nowy rozkład jazdy PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:09 do krakowa to jest ponad 60 km mniej, chyba, że bierzesz pod uwagę linię przez koniecpol, a linia przez jaworzno też jest baaaardzo okrężna, w linii prostej to jest około 80 km, a nie 120. W przypadku Wrocławia jest chociaż tyle, że droga kolejowa nie jest tak maksymalnie okrężna. Odpowiedz Link Zgłoś