barticorp 31.05.08, 08:11 oddajcie nam pieniadze a sami sie ubezpieczymy. ta rzadowa granda decyduje za nas i przy okazji nas okrada. piekne biurowce, ogromne pensje, konferencje na majorce. my za to placimy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Teresa Maria W. Re: W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 08:50 Ortopedia, geriatria, endokrynologia - to specjalności skupiające przede wszystkim ludzi w starszym wieku. Czy to może wynika z troski o zdrowie pacjentów i przedłużenie jakości życia pacjentów?... Czy ludzie zdrowo, ładnie wyglądający, sprawni, uśmiechnięci, zachęcani do korzystania z uroków życia, w jesieni życia, to tylko reklama na opakowaniach preparatów witaminowych?... Latami łożyli do wspólnego worka świadczeń społecznych. Dzisiaj nie mają ani pieniędzy, ani zdrowia... To jest właśnie dymokracja czyli wszystko uleciało wraz z dymem lata i zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.tktelekom.pl 31.05.08, 11:21 NFZ najlepiej ludzi starych i chorych niech postawi pod ścianą i rozstrzela,zostanie mu więcej pieniędzy,lekarze tyle lat leczyli i było dobrze ale teraz każda metoda jest dobra ,żeby tylko pozbawić ludzi dostępu do specjalisty.U doktor Koniecznej leczyłam się 20 lat,gdzie ja mam teraz iść i jak długo czekać na wizytę!!!Jeszcze trochę to ze wszystkim będziemy zmuszeni jeżdzic na śląsk i czekać latami na wizytę,bo u nas już nie będzie żadnych specjalistów,skandal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giza W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 11:47 Banda, banda i jeszcze raz banda. To co oni robią to się w głowie nie mieści. Powinno się te decyzje gdzieś zaskarżyć, choćby do trybunału praw człowieka. Ktoś powinien za to beknąć. Może kiedyś się ICH za to rozliczy tak jak ONI rozliczali komuchów. A najlepiej by było gdyby przestać płacić składki obowiązkowe i ubezpieczać się indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjezdny W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.08, 14:14 A na co Wy liczycie drodzy Czestochowianie przecież za Prezydenta Pana Wronę zostaliście uznani jako duża WIEŚ. Jeszcze jest szansa by wywalczyć województwo.Ale trzeba umieć to wywalczyć.Zyczę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vov. W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.48.inds.pl 31.05.08, 19:29 Czy wreszci "ktoś" zlitkwiduje to badziewie jakim jest NFZ. To jawne okradanie ludzi, płacimy składki a leczymy się prywatnie. Starsi ludzie traktowani są jak śmiecie, od godzin nocnych czekają w kolejkach aby dostać się do lekarza - to paranoja a może tak ma być, aby szybciej wykończyć część spoleczeństwa. Zlikwidujcie wszystki Przychodnie, można tam będzie otworzyć prywatne gabinety - jak już płacić to raz...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eti W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.olenki.trustnet.pl 31.05.08, 20:33 gdzie te obiecanki cacanki że pieniądze będą szły za pacjentem,czyli jak mam potrzebę iść do specjalisty to id,ę i zostaję przyjęta bez czekania lub szukania lekarza,a rzeczywistość jest inna.Wielkie pieniądze nam wszystkim zabierają z pensii,rent i emerytur a nic wzamian.Niesamowite utrudnienia w dostaniu się do lekarzy ograniczenia w ilości ludzi przyjmowanych dziennie,to po co ten lekarz siedzi w przychodni 4 - 8 godzin jak przyjmuje tylko 5 pacjentow.?Leczę się od lat u endokrynologa / jestem po operacji tarczycy/ skasowali mi lekarza.Po czterech miesiącach miałam teraz wyznaczone badania ,który lekarz mnie przyjmie bez czekania następnych kilkanaście miesięcy aby zrobić badania i wziąć lekarstwa. Czy te utrudnienia w dostępie do lekarzy specjalistów nie są eutanazją w naszym kraju w imię dzikiego prawa NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POpolsce. Re: W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.48.inds.pl 01.06.08, 12:55 Jak Tusk zostanie prezydentem to "CUDA" zaczną się spełniać - Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggd45t W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 20:52 ci co głosowali za PO powinni przeprosić i odpokutować Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 chirurgia naczyń 31.05.08, 21:20 a mnie ostatnio przyjął chirurg naczyniowy w Comed na Sobieskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
tomq Re: chirurgia naczyń 31.05.08, 22:27 Ciekawe jak czują się wielcy z nfz skazując ludzi na przedwczesną smierć. Ale wiecznie żyć nie będą, a i patentu na zdrowie nie mają. "Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" "czym wojujesz od tego zginiesz" to stare prawdy Dlaczego śmierć jest chuda? bo nie bierze łapówek!!! To jest jedyna sprawiedliwość!!W mediach utyskują z nfz jaka to niska świadomość ludzie nie badają się itd itp. Do urologa nie mogę się dostać!, Poprosiłem lekarza pierwszeg kontaktu o skierowanie na PSA /badanie mówiące czy nie ma raka prostaty/ I co ? za to badanie musze zapłacić, chyba że skieruje mnie urolog, a do urologa nie mogę sie dostać!!!! To może wymyśleć tylko IDIOTA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lan-cet Re: chirurgia naczyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 08:55 nie to może wymyślec nfz i wreszcie uwierzcie na czym polega polityka "uszczelniania" ochrony zdrowia w tym kraju! Właśnie na tym by poprzez przeróżne administracyjne kruczki utrudnic pacjentowi dostęp do teoretycznie refundowanych wizyt, badań i leków. NFZ wychodzi z założenia że spora częśc pacjentów pójdzie do prywatnych gabinetów, zapłaci za badania, leki i tym samym "wypadnie" z systemu. Prawda jest taka że z pustego to i Salomon nie naleje, i rząd i NFZ dobrze o tym wiedzą, stąd te oszczędności, i nie pomogą tu nagonki na lekarzy, farmaceutów jako "schwarzcharaktery". Pies jest pogrzebany w zbyt niskim finansowaniu ochrony zdrowia (jako odsetek od PKB to jest najniższa, obok Litwy wartośc w UE!). Były minister Religa przyznał kiedys w chwili szczerości że tzw. "koszyka usług zdrowotnych" nie ma bo brakuje 40 mld PLN rocznie by go sfinansowac... ps. PSA mozna wykonac także na skierowanie od chirurga ogólnego, ale tylko tam gdzie NFZ nie zakontraktował poradni urologicznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skok Re: chirurgia naczyń IP: 80.54.175.* 01.06.08, 15:07 budzet nfz drogi panie w 2000 roku wynosil 23 mld pln a w tym roku to prawie 49 mld pln. wzrost ponad 100% przy bardzo niskiej inflacji! jeszcze malo?!!! to ile mamy placic. juz dzis zabieraja nam 50 procent pensji dodatkowo placimy 22 proc Vatu, wiec na dzin dobry placimy 72 procent podatku. laskawcy politycy daja nam raptem 28 procent tego co zarobimy. jesli ktos tankuje benzyne, kupuje alkohol czy papierosy, placi podatki lokalne to haracz dochodzi do 90 procent!!!!!!!!!!!!!!! zostaje wiec 10 procent. wiec jeszcze mam placic wiecej. no to moze nie zarabiajmy nic! panstwo i politycy beda placic za nas rachunki! prosze nie gadac o podwyzszeniu skladki bo mi sie niedobrze robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: chirurgia naczyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 22:31 czemu tego pajacu nie mówiłeś rok temu ,że z pustego to i salomon nie naleje -bo wtedy strajkowałeś ile popadnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 02:07 Przecież to jest katolicka eutanazja, więc o co wam chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka niepotrzebna wojna o eutanazje IP: *.tktelekom.pl 01.06.08, 08:49 Niepotrzebna wojna o eutanazję Autor: Elkaq Do leczenia się obywatele mają prawo, nie jest to obowiązkiem, pełna dobrowolność więc o co chodzi?, że lekarze "wyjdą" na swoje?. Polityka śląskiego NFZ prowadzi do wyniszczenia zdrowia miasta Częstochowy i okolic. Komu zostanie kasa po odprowadzeniu obowiązkowych składek na ubezpieczenie zdrowotne to będzie się leczył,a komu zabraknie, wcześniej umrze zgodnie z naturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Re: niepotrzebna wojna o eutanazje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 11:42 Czy korzystasz, czy nie wykorzystasz składki co miesiąc są odprowadzane.Średnio około 4000 zł rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
martinaston W trosce o pacjenta NFZ zamknął gabinety 01.06.08, 23:05 Widzę dwa wyjścia. 1. Jeśli już muszą być OBOWIĄZKOWE ubezpieczenia zdrowotne, to w takim razie - na wzór ubezpieczenia emerytalnego - każdy ubezpieczony powinien mieć założone konto, na które zostaną przelewane pieniądze ze składki. INDYWIDUALNE. Owszem, dopuszczam, że część z tego (max. 20%) powinna iść do wspólnego worka na zabiegi i terapie, które są bardzo drogie. Chociaż i tu można się zastanawiać, czy faktycznie powinniśmy mieć aż takie państwo opiekuńcze przy tak rozbuchanej pomocy społecznej. Jeśli ktoś choruje rzadko, chodzi do lekarza kilka razy w roku, np. profilaktycznie, powinien mieć prawo do decydowania, na co przeznaczy uzbierane przez siebie pieniądze. Oczywiście - cel musi być medyczny. Albo: 2. Państwo nie zabiera nam składki zdrowotnej (co do innych ubezpieczeń też mam wątpliwości), nie ma NFZ. Zostaje jakiś zminiaturyzowany organ złożony nie z urzędników, ale z wysokiej klasy specjalistów medycyny, który może określać standardy, procedury leczenia, koszt wykonania zabiegów itd. Tylko to. I każdy płaci sam za siebie. Wiem, wiem. Każda z tych opcji ma wady, ale obawiam się, że bez radykalnych rozwiązań to wszystko wcześniej czy później się rozpieprzy. A lekarze wciąż będą niezadowoleni, wciąż będą nas szantażować, że za mało zarabiają, że służba zdrowia jest niedoinwestowana. Co roku składki rosną, a co roku brakuje. Kiedy powiemy "dość"? Nauczyciele i inni roszczeniowcy - to samo. Możemy nic nie robić. Ale skąd w takim razie wziąć na zaspokojenie tak rozrośniętych potrzeb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Czy skorzystasz, czy nie wykorzystasz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:25 Czy Ktoś zastanowił się nad tym, ile pieniędzy na tzw. ubezpieczenie zdrowotne ma dana osoba, bądż rodzina na koncie? Z czego skorzystała, a czego nie wykorzystano? Z czego mogłaby skorzystać, jeżeli kontakt z lekarzem to tylko wizyta profilaktyczna, z internistą. Co dzieje się z wartością niewykorzystanych składek indywidualnego płatnika?... Po pięciu latach np. Czy Ktoś się nad tym zastanowił w jaki sposób wynagrodzić to ludziom, którzy dziękować Bogu nie korzystają ze służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś