Gość: icco Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.08, 19:07 Są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:32 W którym markecie?, nie mam na myśli toreb które można sobie kupić, tylko torebki papierowe zastępujące popularne zrywki Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach 13.07.08, 20:46 Gość portalu: K2 napisał(a): > W którym markecie?, nie mam na myśli toreb które można sobie kupić, tylko toreb > ki papierowe zastępujące popularne zrywki Zrywki także nie byłyby nam straszne gdybyśmy wzorem Niemiec zafundowali sobie elektrownie opalane śmieciami. Nasi zachodni sąsiedzi upiekli więc dwie ( a właściwie trzy bo chronią także lasy) przy jednym ogniu.:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach IP: *.gprs.plus.pl 13.07.08, 21:18 Profesor Maria Mucha z Politechniki Łódzkiej twierdzi, że wycofywanie jednorazowych foliówek ze sklepów nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. - Nie rozumiem, dlaczego uczepiono się tak torebki z polietylenu. Nie jest przecież trująca, bo powstała z prostego związku węgla i wodoru. Wbrew temu, co się o niej sądzi, jej produkcję cechuje dodatni bilans ekologiczny, tzn. przy jej uzyskaniu zużywa się stosunkowo niewiele energii, nie zanieczyszcza się za bardzo wód i powietrza - mówi w portalu naszemiasto.pl prof. Mucha. Wg profesor przy wytwarzaniu opakowań ze szkła, tkaniny czy papieru powstają większe ilości ścieków oraz gazów i pochłania to więcej cennej energii, są też przez to droższe. Mucha krytykuje pomysły polityków, którzy chcą zakazywać używania foliówek, "nie konsultując tych pomysłów z naukowcami". - Chcą zakazać używania jednorazówek, choć nie ma to żadnego racjonalnego uzasadnienia. Często wtórują im media. Nie mogę już słuchać o trujących gazach wydzielających się z foliówek polietylenowych i innych tym podobnych bzdurach. Raz ktoś powiedział, że torebki mogą skazić powietrze siarkowodorem. Jak to możliwe?! Przecież nie ma w nich siarki! - irytuje się prof. Mucha Problem z zaśmiecaniem można rozwiązać bardzo prosto. Np. tak jak w Holandii, gdzie przy każdym hipermarkecie ustawione są pojemniki na zużyte torebki, do których trafia 80 proc. foliówek. Nasze społeczeństwo też można by do tego przyzwyczaić i tym się właśnie powinny zająć władze - organizacją selektywnej zbiórki odpadów, ich segregacją oraz edukacją, a nie zakazywaniem! Poza tym promowane teraz torebki tzw. biodegradowalne też trzeba zbierać i sortować - czytamy w poralu naszemiasto.pl. Z tą biodegradacją też różnie bywa. Mucha zaznacza, że "ekologiczne" torby rozkładają się w kilka tygodni, bo rozpada się zawarta w nich skrobia. Ale drugi ważny składnik - polimer - pozostaje w środowisku sproszkowany. Taki pył osadza się np. na powierzchni wody i uniemożliwia rybom oraz roślinom oddychanie. Zachód już dawno zaczął wycofywać się z polimerowo - skrobiowych toreb. Tylko u nas kreuje się je nadal na przyjazne środowisku. Paradoksalnie "ekologiczne" torby są trudniejsze do przetworzenia. Często są kolorowe (np. zielone), więc podczas recyklingu trzeba je najpierw odbarwiać. Ważą nawet 40 razy więcej niż zwykłe jednorazówki - napisano w naszemiasto.pl. Art pochodzi z WNP.PL natomiast wycinanie drzew na taka skale jest wedlug mnie bez sensu . Recykling , utylizacja pozyskiwanie energii z odpadow itd - na tym powinnismy sie skupic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn caLa prawda o jednorazówkach IP: *.rev.masterkom.pl 14.07.08, 14:42 Plastikowe jednorazówki są bardziej ekologiczne od płóciennych toreb! "Przy wytwarzaniu opakowań ze szkła, tkaniny czy papieru powstają większe ilości ścieków oraz gazów i pochłania to więcej cennej energii, są też przez to droższe." tutaj cały artykuł: www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5413239,Plastikowe_jednorazowki_sa_bardziej_ekologiczne_od.html Odpowiedz Link Zgłoś
russian_girl Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach 14.07.08, 17:22 Ciekawe, kiedy w Polsce takie elektrowni powstaną. Odpowiedz Link Zgłoś
vvrotka Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach 14.07.08, 17:11 Jak zwykle chodzizo kase, pod przykrywka ekologii wyciaganie kasy od klienta. Doskonale sobei zdaja sprawe, że mało ludzi pamięta o wielorazowych torbach na zakupy i całe gro i tak bedzie uzywać foliówek które jakos nie zniknęły wcale z marketów a trzeba za nie tylko po prostu zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy65 Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach IP: *.lelewela.trustnet.pl 14.07.08, 20:40 W tesco foliowki sa ciągle free...dbają o klienta:) Odpowiedz Link Zgłoś
pssychoopaatkaa Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach 15.07.08, 01:08 Gość portalu: easy65 napisał(a): > W tesco foliowki sa ciągle free...dbają o klienta:) Tak i ludzie biorą 10 na raz mimo iż spokojnie spakowali by sie we dwie ... Pracuje w realu i widzę różnicę. Nie ma darmowych zrywek i jakoś łatwo klientom spakować sie w dwie czy trzy niż w 15 jak to było za czasów bezpłatnych zrywek. Sama uważam za głupotę płacenie za zrywki bo na taki hipermarket jak Real nie powinno być problemu z darmowymi reklamówkami ale różnica jest to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
vvrotka Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach 15.07.08, 11:52 No mozna się spakować i w jedna reklamówkę, tylko potem w domu sie może okazać , że serek się przygniótł a pieczywo pachnie płynem do naczyń ... no jest różnica rzeczywiście. Generalnie chodzi o zasłanianie sie ekologią przy wdrażaniu pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r2d2 Czemu nic sie nie robi w sprawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 12:30 plastikowych butelek ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Czemu nic sie nie robi w sprawie IP: *.gprs.plus.pl 15.07.08, 14:08 Bo w przypadku ekologicznych torebek lobbowal ich producent ;d az sie zrobilo glosno i teraz zarabia :) a w przypadku butelek nie znalazl sie jeszcze nikt kto by chcial i umial zarobic na zmianie opakowan :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDI Re: Czemu nic sie nie robi w sprawie IP: *.prenet.pl 15.07.08, 16:32 Za plastikowe butelki placi konsument , za jednorazowe torby - markety . Dlatego tak hipery boli sprawa zrywek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Czemu nic sie nie robi w sprawie IP: *.gprs.plus.pl 15.07.08, 17:10 Przeciez to nie markety wymyslily , zaczelo sie od zarzadzen rad miast ktore zakazaly udostepniania darmowych zrywek w sklepach jakis czas temu bylo glosno w tv na temat ktoregos miasta w ktorym to bylo wprowadzene , na jakiej podstawie u nas jest to wprowadzane to nie wiem ale nie jest to pomysl wlascieli sklepow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noe40 Re: Czemu nic sie nie robi w sprawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.08, 19:16 Centrala danej sieci handlowej zakupiła w Chinach 15,000,000 toreb ekologicznych na zakupy po 30gr a sprzedaje klientowi za 60 gr biorąc pod uwagę 15,000,000 klientów rocznie drodzy Państwo czysty zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Torby "biodegradowalne" gorsze niż zwykłe foliówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 20:46 www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5461141,Torby__biodegradowalne__gorsze_niz_zwykle_foliowki.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Torby "biodegradowalne" gorsze niż zwykłe fol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 20:00 a ja sobie kupiłam torbę ekologiczna(i panie w sklepach na osiedlu się śmieją), jest mi bardziej podręczna niż te całe zrywki. A tak w nawiasie mówiąc, zawsze z nimi miałam problem, zawsze mi pękała gdy nosiłam ziemniaki:) Odpowiedz Link Zgłoś
czerem Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach 19.07.08, 19:58 Ostatnio czytałam artykuł nt. "ekologicznych toreb". Sprawa wygląda tak, że te niby ekologiczne torby są produkowane tak, ze dodaja jakiś składnik, który sprawia, że faktycznie szybciej się rozkładają...szybciej czyli w kilka miesięcy, ale jest pewne "ale". Żeby te torby tak szybko się rozłozyły to musi to mieć miejsce w specjalnych kompostowniach, których w Polsce jest tylko....50. I tyle tej całej ekologii. A te niby-ekologiczne torby są oczywiście kupowane w chinach za grosze a u nas sprzedawane za niezłą sumke. Jesli coś ma być ekologiczne to lniane torby.ktoś niezłą kasiorke zarabia na "pro-ekologii" a i tak guzik z tego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
vvrotka Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach 22.07.08, 14:09 do tego zeby wyprodukowac te niby ekologiczne torby trzeba bardziej zanieczyścić swiat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erto Re: Torby ekologiczne w Częstochowskich marketach IP: 80.54.171.* 22.07.08, 18:22 Nie zawuażyliście, że w realu koszty płatnych zrywek przeniesione są teraz na wypaśne papierowe reklamy podrzucane pod drzwi naszych domów. Ktoś zrobił niezły numer oszczedzajac kasę na zrywkach a tą kase inwestujac w reklamy. Niby real taki ekologiczny a teraz wiecej papieru idzie na reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Ekologiczny przekręt supermarketów IP: *.rev.masterkom.pl 07.08.08, 11:09 Jak puścić klienta z torbami? www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5552729,Ekologiczny_przekret_supermarketow__Jak_puscic_klienta.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Ekologiczny przekręt supermarketów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 13:48 Chyba czas dawania różnych torebek za darmo się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Ekologiczny przekręt supermarketów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 10:39 Poszłam dziś do sklepu osiedlowego i proszę chleb,cztery bułki zwykłe i jedna słodką-pani pakuje osobno chleb,osobno bułki i osobno słodka do torebek "ekologicznych' i nalicza 7 gr. za każdą.Dlaczego osobno i dlaczego ????/bo taka ustawa???? kto na tym zarabia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Ekologiczny przekręt supermarketów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 22:01 jaka ustawa??? nie spotkałem się w przepisach z czymś takim, muszę poszukać! Odpowiedz Link Zgłoś