Dodaj do ulubionych

Archiwum Wełnopolu

25.08.08, 11:51
Mieszczący się kiedyś przy 1-Maja Zakład Wełnopol S.A. już nie istnieje, jednak byli pracownicy chcący uzyskać dokumenty z archiwum wciąż błądzą po firmach rozlokowanych w dawnych zabudowaniach Wełnopolu.

extemplo.pl/Firma/welnopol_sa_przedzalnia_czesankowa_w_upadlosci/
miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3661179.html
Czy istnieje, a jeśli tak to gdzie archiwum dokumentów Wełnopolu?
Może jakiś kontakt telefoniczny pod którym można się czegokolwiek dowiedzieć?
Obserwuj wątek
    • Gość: AA Re: Archiwum Wełnopolu IP: *.rev.masterkom.pl 25.08.08, 13:42
      Wiem że część dokumentacji jest w jednej z szeregówek na okólnej,
      przy skrzyżowaniu z Dekabrystów. Nie wiem dokładnie jaki adres ale w
      tych dalszych .... nie bezpośrednio przy krzyżówce.

• dominik.wu Archiwum Wełnopolu 25.08.08, 20:15
      Dziwi mnie mentalność niektórych ludzi. Zamiast troszkę pomyśleć, to z byle
      głupotą walą na forum. Ale odpowiadam...

Ja mojej Mamie również szukałem dokumentów (Rp-7), wobec czego udałem się
      naturalnie do Archiwum Państwowego przy Rejtana. Tam uprzejma pani udzieliła mi
      informacji, gdzie Syndyk (likwidator Wełnopolu) zdeponował dokumentację. Jest to
      archiwum MIREX przy ul. Okólnej (szeregowce). Numeru posesji nie pamiętam, ale
      to niewielki obszar. Prowadzi do niego tablica. Czynne na pewno we wtorki i
      chyba środy, zawsze w godzinach od 16:00 do 18:00. Numeru telefonu nie podaję,
      bo i tak przez telefon nic się nie załatwi - trzeba iść osobiście.

A teraz przykra informacja: ta firma niszczy dokumenty starsze, niż 25 lat, więc
      zarobki w latach "starszych" będą wyzerowane niestety... Nóż w kieszeni się otwiera!
      • badlove Re: Archiwum Wełnopolu 27.08.08, 15:29
        Co prawda nie pracowałem w Wełnopolu, ale moja dziwna mentalność skłoniła mnie do tego zapytania jako że pracuję na jego dawnym terenie i wciąż trafiają do nas ludzie szukający tego archiwum lub jakiejkolwiek informacji.

Twoje wspaniałomyślne, łaskawe przemówienie na łamach forum - nie do byle głupot - zapewne pomoże niejednej niewspaniałomyślnej osobie.

Po uzyskaniu informacji naturalnie udają się do Archiwum MIREX przy ul Okólnej 79c:
        ewidencja.archiwa.gov.pl/przechowawcy.php?action=show&id=990

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka