kr2y5i3_k 11.11.08, 18:11 Witajcie. Kto jest odpowiedzialny za Cmentarz Żydowski tj. kto ma nad nim opiekę? To co dzisiaj tam zobaczyłem to mi się w głowie nie mieści ... byłem, nastawiony na to, iż będzie tam "brzydko", ale że aż tak ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: skorpion Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.08, 19:14 Sprecyzuj jak tam jest . Nie miałem okazji tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpion Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.08, 19:16 Sprecyzuj jakoś. Nie miałem okazji tam być. Odpowiedz Link Zgłoś
kr2y5i3_k Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) 11.11.08, 21:39 Cmentarz żydowski w Częstochowie położony jest przy ulicy Złotej w dzielnicy Zawodzie na terenie Huty Częstochowa. Jest jednym z NAJWIĘKSZYCH kirkutów w Polsce. Zajmuje powierzchnię około 8,5 ha i obecnie niemal w całości porośnięty jest lasem. Znajduje się na nim około 4–5 tysięcy macew, zarówno z polskimi, jak i hebrajskimi inskrypcjami, w większości oplecionych bluszczem. Część z nich została przemieszczona, złamana lub przewrócona. Do zniszczenia przyczyniły się również zanieczyszczenia z pobliskiej huty. Historia Został założony przez gminę żydowską pod koniec XVIII wieku (wcześniej częstochowscy Żydzi chowani byli w pobliskim Janowie), prawdopodobnie w 1799, choć niektóre źródła mówią o 1780. W 1907 przebudowany i ogrodzony. Do 1939 oraz w latach 1945–1950 znajdował się pod opieką gminy żydowskiej. W 1943, podczas likwidacji „małego getta”, na cmentarz przywożono Żydów, którzy byli natychmiast rozstrzeliwani i grzebani w zbiorowej mogile. Ostatniego oficjalnego pochówku dokonano na cmentarzu w 1970, lecz potajemne pogrzeby odbywały się jeszcze przez trzy lata. W 1984 odbudowano bramę i ogrodzono teren, a w 1988 dokonano inwentaryzacji. 7 sierpnia 2007 grupa chuliganów dokonała dewastacji i profanacji cmentarza niszcząc nagrobki, malując na nich czarną farbą antysemickie symbole oraz krzyże celtyckie. Częstochowscy licealiści podjęli się akcji sprzątania i usuwania szkód na cmentarzu. Niestety obecnie, cmentarz jest nie tylko zdewastowany, ale również niebezpieczny, ze względu na obrzędy satanistyczne, które odbywają się przy nagrobkach. Sataniści urządzają tzw ,,czarne msze" i malują pentagramy na pomnikach. Szkoda, że takie miejsce zostało tak zaniedbane ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTT Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 13:17 opinia że odbywają się tam msze satanistyczne była zawsze i widze że nadal krąży, ciekawe tylko czemu nikt nigdy ich nie widział :) hm ale to fakt miejsce bardzo zaniedbane a ma klimat, no i niestety nic go nie strzeże przed wandalami a szkoda. a miejsce ma swój mrok dlateogo najczęściej spotykamy tam ludzi ubranych na czarno a nie na różówo , pozdrawiam wszystkich traktującyh poważnie to miejsce - w koncu to cmentarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panan Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 13:37 Chciałbym zapytać nigdy tam nie byłem chociaż kiedyś chciałem nawet, byłem zapytać ochrony czy można tam wejść odpowiedziano mi że tylko grupy zorganizowane czy teraz można tam wejść ? A jeżeli dalej tak jest może ktoś by zorganizował spotkanie większej grupy osób i każdy by chociaż po zniczu zapalił czy był by ktoś zainteresowany ? . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.vf.shawcable.net 12.11.08, 14:38 W Czestochowie -tej dawniejszej- o cemntarzu zydowskim mowilo sie spolszczone KIERKOW. Nie wiem, czy jeszcze gdzies uzywano podobnego typu spolszczenia slowa kurkut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.apus-net.pl 12.11.08, 14:56 google Twoim przyjacielem zawodziański zawadiako :)) pl.wikipedia.org/wiki/Kirkut Odpowiedz Link Zgłoś
kr2y5i3_k Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) 12.11.08, 14:54 Ale, żeby zapalić znicz, najpierw trzeba było by posprzątać - wszędzie pełno liści. Przed cmentarzem stoi nowiutki znak miejskiego systemu informacji turystycznej - Cmentarz Żydowski (Kirkut) za strzałką w prawo (idąc od rzeki). Cmentarz w ogóle nie jest zamykany na kłódkę - każdy może wejść. Szkoda, że nikt o ochrony zabytków tym się nie interesuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 12.11.08, 14:58 a może ktoś powiedzieć, jak tam dojechać? np od centrum? Bo widziałem strzałkę koło huty, "Cmentarz Żydowski" Ale idąc za nią, była zamknięta brama huty:P A słyszałem że od innej strony da się dojechać (a byłem od strony końcowej czy tam początkowej linii tramwajowej) Odpowiedz Link Zgłoś
kr2y5i3_k Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) 12.11.08, 15:04 Cmentarz znajduje się tu: mapa.szukacz.pl/?&n=325812&e=511955&z=4m&t=WYBRANY PUNKT&pp=specjalny Ja szedłem od końcowego przystanku w stronę mini toru żużlowego, idziesz jeszcze dalej aż dojdziesz do żółtego mostu kolejowego nad rzeką, przechodzisz na drugą stronę rzeki i masz znaczek cmentarz żydowski w lewo :) PS. W poprzednim poście powinno być lewo (zamiast strzałka w prawo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 15:12 ulica Zlota do samego konca.Konczy sie asfalt dalej prosto przez maly lasek.Od konca asfaltu jakies 150 m widac mur po prawej stronie za kilka metrow duza brama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 12.11.08, 15:23 dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlos Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.08, 11:12 Teraz brama Huty jest już otwarta i można bez problemu podjechać na parking pod samym Cmentarze. Wjeżdżasz przez bramę Huty na Kucelinie i skręcasz w lewo zaraz za nią. Później jeszcze raz w lewo i potem w prawo. Są strzałki. Docierasz pod samą bramę. Naprawdę warto sie tam wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksowkarz Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 13:02 Ups ,mur jest po lewej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTT Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 14:02 ludzie sorry ale od kiedy na cmentarzu Żydowskim zapala się znicze ... troche zabardzo przesiąkliście katolickim obyczajem. Żydzi zostawiają na grobach kamienie a nie znicze, a najgorsze jest stawianie swieczek i zalewanie nagrobków steryną - a często na tym cmentarzu można było ujrzeć taki widok. A swoją drogą wie ktoś czemu włąśnie kamienie? Odpowiedz Link Zgłoś
kr2y5i3_k Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) 13.11.08, 15:25 kamyki za parę groszy sprzedawano żałobnikom przy wejściu na cmentarz. Prawowierni Żydzi kładą kamienie na grobach zamiast kwiatów. Obyczaj ten ma już ponad 3 tys. lat. Upamiętnia groby Izraelitów zmarłych podczas wędrówki na Synaju, okładane kamieniami dla ochrony przed dzikimi zwierzętami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTT Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 18:10 dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Cmentarz Żydowski (Kirkut) 13.11.08, 19:51 "naliczył podróżny nasz, mogił po większej części z epoki kamieni, do trzechset trzydziestu. Największe z nich miały po trzydzieści sześć stóp średnicy, najmniejsze po dwanaście, zwyczajne dwadzieścia i cztery. Chociaż Dubois znajdował w niektórych ciała palone," "Wszystkie te wielkie groby kamienne, należą do perjodu dziejowego, poprzedzającego przyjście ludów, które przyniosły z sobą zwyczaj i obrzędy palenia ciał zmarłych." www.ksiazka20030.stareksiazki.org/strona-25.html Skoro mowa o obrzędach. Kamien dla owczsnych znaczyl cos wiecej niz ochrona ciala zmarlego przed zwierzetami. Odpowiedz Link Zgłoś