xxo 16.07.09, 21:18 Kamienicznicy uzurpuja sobie prawo do reprzeentowania wiekszosci mieszkancow. Tak wcale nie jest. Oprocz wladz, politykow i kamienicznikow sa jeszcze Czestochowianie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oes Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 21:29 Damian jestem z Tobą. Ograniczyć ruch w Alejach!!! Nie róbcie z miasta Lelowa (z całym szacunkiem dla Lelowa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z centrum Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 21:38 Mieszkam w śródmieściu i jestem za przywróceniem ruchu w Alejach, albo za całkowitym zamknięciem centrum i dopuszczeniem tylko ruchu dla mieszkańców. A kolega Damian jak przyjedzie z dojczlandu do rodzinnego miasta to samochód zaparkuje na obrzeżach miasta i na kawkę w Aleje transportem publicznym. Wtedy jak najbardziej Aleje bez samochodów, a nie jak jest teraz, lans w Alejach a fura na trawniku na ich zapleczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.gre.pl 16.07.09, 22:14 Kolega damian niech nie przyjeżdża swoim samochodem za 100 euro wogóle do Czewy najlepiej pieszo z pielgrzymką, beret zafunduje mu z pewnością jego mieszkająca tu rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasnogórczyk Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: 195.205.171.* 16.07.09, 21:34 Nie dla samochodów. Opcja - ruch w jedną stronę jest najlepsza i gwarantuje ruch tylko dla tych, co chcą odwiedzić Aleje, nie zagrażając kamieniczkom i innym handlowcom. NIE dla TRANZYTU, jak było wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romix Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.xdsl.centertel.pl 16.07.09, 21:36 Pani Danielu - a mnie irytuje,że najwięcej do powiedzenia chcą mieć Polacy, którzy co wyjechali poza granicę Polski. Jak Pan mieszka w tych Niemczech to niech tam baczy co ta Merkel i Erika wyprawiają i pilnuje naszych, polskich spraw. A co do bojkotu Seki to Pan dał wyraz swojej małostkowości, żeby nie powiedzieć dosadniej. Niech Pan skalkuluje ile tam ludzi może stracić pracę jak nie będzie tam klientów - To Pana nie rusza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POlak Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 21:40 a zamykaj se folksdojczu ulice w Stuttgarcie a od Cz-wy wara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcb Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: 212.87.241.* 17.07.09, 12:23 Ty może zamknij ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do xxo Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 21:44 A czy kamienicznicy to nie mieszkańcy Częstochowy ograniczony człowieczku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogarnięty Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.09, 21:50 Nie, to nie są mieszkańcy tylko biznesmeni, którzy mają w d...e zwykłych ludzi i dobro społeczne. Bo przekładają swoje sprawy (dojazd do posesji= w ich mniemaniu, więcej klientów). Tylko najśmieszniejsze jest to, że gazeta najpierw atakowała prezydenta za to, że chce zamknąć aleje, a teraz nagle "złymi" zostali kamienicznicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z centrum Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 21:52 Powtórzę swój wcześniejszy post: Mieszkam w śródmieściu i jestem za przywróceniem ruchu w Alejach, albo za całkowitym zamknięciem centrum i dopuszczeniem tylko ruchu dla mieszkańców. A kolega Damian jak przyjedzie z dojczlandu do rodzinnego miasta to samochód zaparkuje na obrzeżach miasta i na kawkę w Aleje transportem publicznym. Wtedy jak najbardziej Aleje bez samochodów, a nie jak jest teraz, lans w Alejach a fura na trawniku na ich zapleczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.icis.pcz.pl 17.07.09, 11:04 To taka sama mala czesc mieszkancow Czestochowy jak mnisi z JG. Interesy wiekszosc mieszkancow nie pokrywaja sie ani z tymi, ani z tymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LAR Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.prenet.pl 17.07.09, 17:31 WŁAŚNIE W TYM PROBLEME ZE ŻADEN NIE MIESZKA ALEJACH O KTÓRE SIE TAK MARTWIĄ Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakulis Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 16.07.09, 21:47 Synku jestem ciekawa czy jak będziesz miał 50-60 lat czy też będziesz chciał deptak, by przejść się np. od Seki do Empiku. Jak wtedy zmieni ci się zdanie? Ty młody człowieku nie rozumiesz, że w tym mieście rządzą czarni, którym na remonty Tadeusz Wrona wokół Jasnej Góry czy przy kurii archidiecezjalnej grosza nie szczędzi. Pan Tadeusz dobrze wie, że jak będzie trzymał z kościołem to wygra każde wybory w mieście. Będzie miał poparcie z ambon, jakieś śliczne zdjęcie i wywiad w tygodniku katolickim Niedziela i wybory wygrane. Tylko patrzeć jak TK stanie w jego... oj co ja piszę, w obronie Alei. Niech prezydent wrona w końcu słucha nie tylko księży co ma robić w Częstochowie, ale nas mieszkańców, szarych ludzi. Chyba prezydent ma nas za ciemną masę. A to przepraszam. Ha ha co by zrobili księża gdyby handlowcy nie poskąpili datku na msze za to by w III Al. NMP wrócił ruch samochodowy? Ale by mieli dylemat co? Póki co proponuję westchnienia do św. Tadeusza... Judy To święty od spraw beznadziejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POlak Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 21:50 Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.143.lesio.net 16.07.09, 22:03 To co proponują tzw. kamienicznicy to po porostu powrót do normalności. Można zamykac aleje ale w takiej opcji kedy da sie alternatywe - i to sensowna. Poblem w tym iż takiej sie nie da bo jej niema. Tak jak alternatywa dla zamknietjej III al. NMP nie jest ul. Szymanowskiego. I im szybciej sobie to uzmysłowimy tym lepiej. Bo w tej chwili robimy wszystko na opak. Zamykam nie dajc żadnej alternatywy efekt ulice obok - waskie uliczki osiedlowe zostaja całkowicie doprowadzone do ruiny przez samochody szukajace alternatywnej dla III al. NMP drogi przejazdu. Zreszta przypominam iz pierwotnie w alejach w tym i w III al. NMP miał byc normalny ruch pojzadów. Stąd i słupki i multum znaków i metrowa warstwa betonu w podbudowie jezdni. Wiec albo zamykamy aleje całe zostawiaja tam tylko autobusy albo otiweramy noramlnie kazda inna opcja jest odrobine bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ornitodzy co na to ornitologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 08:23 wrona to patologiczny przykład niszczenia czego sie da i judzenia - tu wspólnie z Wyborową tylko dlaczego to ma słuzyc Galerii Jurajskiej i szwabom Odpowiedz Link Zgłoś
jacoobs Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 16.07.09, 22:04 Najgorsze jest to,że z jednej strony mamy Prezydenta, który dla stołka wyprze się swej koncepcji Alei, a z drugiej strony mamy pseudo biznesmenów powołujących się na stowarzyszenie wzajemnej adoracji kierujących się własnym interesem także niestety partyjnym (sld) A gdzie w tym wszystkim głos nas Częstochowian z krwi i kości, z dziada pradziada. Powiem, że naprawdę jestem oburzony pomysłem powrotu ruchu na południowej nitce III Alei. Zaczęło kiełkować, pojawiły się ogródki i ogródeczki. Można było spacerować. I co??? A nic. Stołki ponad wszystko. Tym ruchem Panie Prezydencie przegrał Pan. Bo miał Pan przeciw sobie lewicowych kamieniczników, a teraz Częstochowian. Prawdziwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z centrum Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:08 "Zaczęło kiełkować,pojawiły się ogródki i ogródeczki. Można było spacerować." Pod warunkiem, że w Aleje przyjdziesz pieszo, albo przyjedziesz autobusem, a nie swój śmierdzący samochód postawisz ludziom pod oknem na zapleczu Alei, a sam będziesz się lansował w Alei bez samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek63 Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 16.07.09, 22:39 Niezadowoleni z "czegoś tam" będą zawsze. Jestem za zamknięciem. Proponuję spędzić godzinę na ławce w III alei, a potem na godzinę przenieść się na Ławkę w II. Dziwię się tym, którzy myślą że cokolwiek przywróci alejom dawną funkcję handlową. Przejmują tą rolę centra Handlowe i nic tego nie zmieni. Zaklinanie rzeczywistości nic nie da. Kupcy muszą się dostosować. Jak to jest, że u nas w Częstochowie się nie da? Wszędzie na świecie przecież się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JojoGosc Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.eurotel.managedbroadband.co.uk 17.07.09, 23:18 Az wstyd za te "kulturalne i dojrzale" wypowiedzi Polakow typu - Zamknij ryj.... i nie bedzie szwab plul nam w twarz.... Ale coz tu zrobic, gdy zaczyna sie to od naszego wspanialego Prezydenta RP, ktory rowniez ma w sobie wiele dyplomacji i oglady, a to ze kolega Damian pracuje za granica jest tylko dowodem na to jak nasz rzad i politycy nie potrafia zapewnic swoim obywatelom szansy na godny byt..... Kazde nowoczesne i atrakcyjne miasto ma u siebie teren tzw deptakowy, gdzie mozna siasc na zewnatrz, zjesc ciastko, obiad czy napic sie kawy bed dymu, kurzu i huku samochodow.... Rozumiem biznesmenow ktorzy moga na tym stracic, ale niestety galerie i centra handlowe przerosna ich i tak wkrotce (jak wszedzie na swiecie) i niestety musza sie z tym pogodzic i zastanowic nad strategia na przyszlosc dla swoich interesow.... Rozumiem mieszkancow Centrum, nie jest milo kiedy sie przyjezdza z pracy i nie ma gdzie zaparkowac pod domem a parking jest zapelniony obcymi autami... I w tym tkwi caly problem, parking a raczej jego brak!! I w tym caly problem.... Debata jest na temat Aleji a tak naprawde to wszystkim chodzi o parkingi.... Rada miasta wlacznie z Panem Prezydentem, moze nawet wspolnie z Jasna Gora i Bieznesmenami Czestochowskimi (dlaczego nie, pokazmy ze potrafimy cos razem zdzialac) powinni pomyslec o budowie porzadnych parkingow na obrzezach Centrum, wtedy zamknac Aleje, zrobic piekny deptak z duza iloscia pieknej zieleni i wszyscy beda HAPPY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dragwood Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 23:03 Obecne rozwiązanie w III a. jest chyba najbardziej kompromisowe z możliwych. Jestem w III a. kilka razy w tygodniu, również w weekend. W tygodniu do Empiku, w weekend na spacer i na lody (bo wreszcie można w spokoju pospacerować, chciałoby się iść dalej ale wchodząc w II a. czuje się jak na pasie zieleni rozdzielającym ruchliwą dwujezdniową ulicę). I oczywiście przyjeżdżam samochodem. Jeszcze nie zdarzyło się abym nie znalazł miejsca do zaparkowania wzdłuż trotuaru lub na parkingu obok basenu, niezależnie kiedy przyjechałem, nawet podczas organizowanych tam jarmarków. Nie przyszło mi do głowy wjeżdżać na podwórka na tyłach kamienic dlatego że jest to zupełnie niepotrzebne i niewygodne (zarówno dla mnie jak i dla mieszkańców których irytację doskonale rozumiem). Również aby wjechać w III aleję trzeba się trochę nakręcić gdyż prawoskręt z ul. Dąbrowskiego ze 100% skutecznością eliminuje tranzyt, a dla tych którzy chcą się dostać w aleję to żaden problem (jest przecież jeszcze dojazd od ul Racławickiej - parking przy basenie, a dalej na piechotę). Podsumowując: Jeśli w III a. ponownie wróci ruch w obu kierunkach niczym nie będzie się różniła od pozostałych części tej miejskiej arterii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norb Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 14:39 Wystarczy wprowadzić trambusy takie które jeżdżą w Łodzi przy manufakturze oraz dowożą do Manufaktury z Placu Wolności mogłyby by być one bezpłatne i kursować od Jasnej Góry lub Rynku Wieluńskiego do Rynku Starego. Już wcześniej wielokrotnie przedstawiałem ten pomysł. Jest prosty a skuteczny i zapewniający transport na Jasną Górę oraz w Aleje ludziom starszym i innym..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do debili wystarczy deptak w 3 alei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 08:45 reszta to niszczenie miasta bo aleje są Jedyną ulica na tym zadupiu gdzie bryluje TYP Wyborczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.apus-net.pl 17.07.09, 09:17 Jestem ciekaw jak często chodzisz w III Aleję prawdziwy mieszkańcu.Wyobraź sobie taką scenerię: otwiera się Galeria ,zamykane są aleje i co wtedy? Dopóki jest ciepło to pół biedy,ale zimą możesz zabić dechami całe Aleje bo Ty na pewno nie będziesz spacerował bo Ci będzie zimno i nieprzyjemnie na pustej ulicy, a to wszystko przez zwykłą zazdrość,że żadna kamienica nie jest twoja,bo wtedy byś inaczej śpiewał. PS. Nie jestem właścicielem żadnej kamienicy ,ale od 30 lat pracuje na własny rachunek i trochę wiem jak to wygląda z perspektywy kogoś kto nic w życiu nie osiągnął i ma same roszczenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Czestochowa bez Jasnej Góry = wieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:10 Gdyby w Częstochowie nie było Jasnej Góry i tak zwanych "czarnych" = duchownych to te miasto nie wiem czy przykroczyłoby 50.000 mieszkańców. Gdyby nie klasztor do którego przyjeżdżają ludzie z całego kraju i nie tylko to odwiedzanie Częstochowy nie miałoby sensu. No bo po co odwiedzać miasto w którym w centrum miasta odbywa się normalny ruch a centrum zaznaczam ogranicza się do jednej gównej ulicy czyli alej. Jestem za tym aby ruch z al. Jana Pawała 2 przeniósł się w aleje. Ciekaw jestem czy wtedy sklepikarze i mieszkańcy byliby zadowoleni. Ja mam nadzieje wyprowadzę się z tego miasteczka sporów i nigdy więcej nie powróce, bo żyć tutaj to tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.2.143.166.tvksmp.pl 16.07.09, 21:59 W każdym dużym mieście w centrach wyłącza się ruch...tylko nie w naszej mieścinie. Ale jaka władza, takie "miasto". Pan Prezydent przestraszył się Panów Drygasów, czy h wie kogo!!!!!!!!!!!!!! Może Doda przyjedzie i wpadnie na jakiś fantastyczny pomysł udoskonalenia naszego miasta pod względem komunikacji??? Może zrezygnujmy z deptaka po środku i zróbmy tam parking?! III Alea powinna być zamknięta po obu stronach! Co się stało z pierwotnym założeniem Alei, gdzie jej osiowość, gdzie ukłon w kierunku historii??? Dla tego miasta nie ma już chyba ratunku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:01 ch.. się pisze przez ch a nie h. Wróć chłopcze do gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.2.143.166.tvksmp.pl 16.07.09, 22:05 A przecinki są w dobrym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:17 Przecinki ok., ale niepotrzebnie piszesz po wielokroć wykrzykniki i znaki zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek63 Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 16.07.09, 22:42 Wybitnie merytoryczna wypowiedz. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ch...H... Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:18 Panowie, nie sprzeczajcie się. Jeśli nie możecie dojść do porozumienia jak sie pisze: ch... czy h..., to piszcie po prosu Wrona. Efekt ten sam a pułapek leksykalnych mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfa Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.143.lesio.net 16.07.09, 22:07 W wiekszosci miast - normalnych miast jest rynek jest stare miasto itd. U nas przez al. NMP idzie normalny ruch tranzytowy. Co prawda nie jest to normalne ale tak właśnie jest. A dlaczego tak jest? Ano dlatego ze alternatywy brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.apus-net.pl 17.07.09, 09:22 Następny roszczeniowiec ,rzucasz czyimiś nazwiskami jak błotem ,"człowieku" wytrzyj sobie usta z tego jadu zazdrości ,który Ci spływa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewiak Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:15 Jestem od urodzenia częstochowianinem, i podobał mi się pomysł zamknięcia Alei , zaczęło się robić całkiem przyjemnie w obrębie III Alei. Szkoda że Prezydent boi się referendum co do jego odwołania. Grupa kamieniczników nie stanowi reprezentacji Miasta. Warto by zapytać Częstochowian w ankiecie Urzędu Miasta co o tym sądzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mromac Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 16.07.09, 22:07 Jedna prośba - Pan Damian mógłby nie spamować forum GW wklejając po kilka razy swój list w jednym temacie? Rozumiem desperacje ale trochę internetowej kultury nie zaszkodzi. Obawiam sie ze taki protest bedzie mial zerowe oddziaływanie - szczególnie w Pana przypadku, gdy przyjezdza Pan na kilka dni w roku. Proponuję jakas bardziej oryginalną forme - np prosze namowic pielgrzymów by przed każdą "czarną" kamienica urzadzili 15 minutowy (kazda grupa osobno) recital piosenki pątniczej. Czas dotarcia go szczytu trochę sie wydłuży ale spadek liczby klientów w sklepach murowany. Odpowiedz Link Zgłoś
donald-marzy Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 16.07.09, 22:08 powstanie Galeria Jurajska to wam-kamienicznikom da popalić, czynsz będziecie pobierać nie w euro, a w centach i jeszcze z pocałowaniem w rączkę... popieram ruch organizowany przez Damiana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POlak Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:11 donald,Damian czeka na ciebie w Stuttgarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wściekła! Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:25 Tak, życzmy kamienicznikom, żeby przestali zarabiać na czynszach. Wtedy na pewno nasze miasto zyska na urodzie, kiedy nie będą mieli za co remontować swoich kamienic. Wtedy bedziecie znowu bredzić, że kamienicznicy nie dbają o swoje miasto i należy im nakazać remonty. Tylko mi nie piszcie debile, że i tak te kamienice to ruina, bo tak nie jest. Większość kamienic jest zadbana i ładna. Zastanówcie Polacy-Katolicy co wy wypisujecie. Życzycie innym, żeby mieli jak najgorzej. Jesteście obrzydliwie zazdrośni. Ja bym chciała, żeby wszystkim ludziom żyło sie jak najlepiej. Kamienicznikom także. Nawet tym kretynom, głupim i zawistnym, którzy na tym forum dają upust swoim frustracjom!!! Wstydźcie się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Weintritt Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.chello.pl 17.07.09, 21:49 cała Polska katolików, tylko na tym forum antyPolacy i antykatolicy... nadają chyba z bezludnej wyspy... dziwny zbieg okoliczności... akurat na tym forum... a może z Azji Mniejszej wszyscy forumowicze piszą??? Odpowiedz Link Zgłoś
skorpionn6688 Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 16.07.09, 22:11 Damianie jestem z Tobą Nie przejmuj sie komentarzami obywateli "Słonecznej Kalifornii " bo to im najbardziej zależy na ruchu samochodowym w alejach i parkowaniu na chodnikach Wwielu miastach śląska są strefy bez samochodów i wszędzie w nich tętni życie Przykład jest taki w "Trzeciej Alei jest naocznie więcej ludzi niz w pozostałych .Nawet licząc tych czekiących na przystankach Nam w tym miescie brakuje tego co ma Łódż , Kraków czy Wrocław albo tak Rybnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SKL Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:12 a jak jest w Stuttgarcie??? Odpowiedz Link Zgłoś
leniwy.ogrodnik Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 16.07.09, 22:58 A cóż takiego, że pozwolę sobie na odejście nieco od tematu, Częstochowa ma wspólnego z miastami śląskimi, poza niefortunnym przyporządkowaniem do Województwa Śląskiego? Faktem pozostaje niezbitym, iż zamknięcie ruchu w I i II Alei w chwili obecnej spowoduje paraliż komunikacyjny miasta. Interes tzw. kamieniczników odłóżmy na bok. Polecam zastanowić się gdzie mają się podziać samochody jadące Al. NMP w kierunku Mirowa? Zamknięcie ruchu spowoduje odcięcie wschodniej części miasta. Alternatywą pozostaje jechać Al. J.P. II - która już teraz jest przeciążona ruchem - a następnie kierować się do ul. Legionów. Nadmieniam, że to właśnie w I Alei panuje największe natężenie. Zamknięcie trzeciej nie było tak wielkim problemem, ponieważ tam natężenie ruchu przjmowało wartości na poziomie 30% tego z I Alei. Którędy zatem jechać do wschodniej części miasta, jeśli nie Alejami NMP bądź JP II? Możemy w poszukiwaniu trasy zapuścić się na południe od Al. NMP... długo, długo nie ma nic... aż pojawia się dość karkołomne połączenie ulicy Bór z Al. Woj. Polskiego, a potem znów trzeba kierować się do Legionów bądź na Al. Pokoju. Jeśli nie zostanie wybudowany alternatywny dla Al. NMP ciąg komunikacyjny na osi wschód-zachód, zamknięcie tego istniejącego okaże się katastrofą. Odpowiedz Link Zgłoś
mirage75 Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 17.07.09, 00:08 Oto jest cala kwintesencja tego wirtualnego sporu. Dopoki nie zapewni sie alternatywy dla ciagu komunikacyjnego Aleii w postaci przedluzenia al.Sobieskiego do ciagu ulicy krakowskiej i dalej na Zawodzie,cala ta dyskusja o wylaczeniu z ruchu aleii przypomina kruszenie kopii o nic. Zastanowmy sie lepiej jak uzyskac kompromis dla wszystkich stron z preferencjami mieszkancow miasta by odnowione aleje byly udroznione komunikacyjnie poprzez uspokojenie ruchu,niezastawione wszedzie i chaotycznie parkujacymi samochodami pod ukosem w stosunku do jezdni,przystosowane do swojej fukcji glownego traktu spacerowego miasta oraz dobrze zaprojektowane pod wzglegem max.wykorzystania funkcji komunikacji zbiorowej dla miasta.I tu powinnismy dac sobie jakies piec lat a w tym okresie wziac sie solidnie za budowanie poludniowej przeprawy przez wezel kolejowy. Dopiero pozniej obserwujac jak zmieniaja sie gusty i zachowania ludzi co do funkcji srodmiescia,oraz posiadajac stosowna dokumentacje dla zmian urbanizacyjnych centrum, decydujmy o byc moze stopniowym wylaczaniu z ruchu danych odcinkow aleii. Ale najwazniejsza jest w tym wszystkim logika.Poniewaz tej braklo juz na poczatku opracowywania studium o funkcji centrum i Aleii dla Czestochowy.I nie tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz-wa Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.07.09, 00:11 jestem z Panem Damianem , ma racje w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.07.09, 22:26 Panie Damianie, może i intencje ma Pan dobre, ale nie rozumiejąc istoty problemu niepotrzebnie przyczynia się do eskalacji konfliktu. Skrajnym i na razie nierealnym jest pomysł całkowitego wykluczenia ruchu samochodowego na całym odcinku Alei, choćby z braku alternatywy dla ruchu na odcinku II i I Alei. Sensownym rozwiązaniem wydaje się dopuszczenie do tzw. uspokojonego ruchu samochodowego z naturalną ograniczoną możliwością parkowania (ewentualne parkingi wielopoziomowe na obrzeżach ścisłego centrum ?), ruchem autobusów i prymatem dla ruchu pieszego. Przywołuje Pan jakiś "pierwotny plan przebudowy" - rzecz w tym, że nie był/nie jest on klarowny i tylekroć zmieniany (np. III Aleja umocniona jak pas lotniska, teraz czytam, że pl. Daszyńskiego będzie przeprojektowywany...), że doprawdy trudno zrozumieć plany projektowe - stąd zapewne obawy i opór różnych grup zainteresowanych zmianami sieci ulicznej i organizacji ruchu drogowego w centrum. A szkoda bo problem sam się nie rozwiąże, a w klimacie narastającego konfliktu społecznego trudno będzie znaleźć kompromisowe rozwiązanie. Dziwi mnie brak profesjonalnych, wielowariantowych koncepcji rozwiązania organizacji ruchu, z podaniem kosztów, zalet i wad, tak by zainteresowani mieszkańcy mieli podstawę do ich oceny i ewentualnego wyboru rozwiązania "najlepszego" w istniejących warunkach. A stronkę czy blog to możesz Pan sobie uruchomić - to przyszłościowa forma komunikacji międzyludzkiej, a i ruch zorganizować - ruch to zdrowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shut the fak up Wstawcie sobie w tych alejach budki z frytkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:31 Czy Częstochowy naprawdę nie stać na pasaż PIESZY! tylko dla PIESZYCH! przez I, II i III al.NMP? jeszcze sobie w tych alejach wstawcie ordynarne budki z frytkami przy tych obskurnych kamienicach. a te rudery szumnie nazwane kamienicami w II i III al. powinno się wyburzyć i postawić budowle "nowej ery". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POlak Re: Wstawcie sobie w tych alejach budki z frytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 22:34 a kysz do Kłobucka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfa Re: Wstawcie sobie w tych alejach budki z frytka IP: *.143.lesio.net 16.07.09, 22:34 A po kiego diaska deptak w I i II al. NMP co tam tak bardzo atrakcyjnego jest? Banki? Po 18 tam nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radoss Re: Wstawcie sobie w tych alejach budki z frytka IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.09, 02:20 Sanszajn Kalifonia nie ma nic do gadania a pomysl super!!! :D Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Wstawcie sobie w tych alejach budki z frytka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:32 Skończony kretynie. Juz tacy wizjonerzy jak ty postawili w latach 50 budunki "nowej ery" pomiedzy starymi kamienicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoł Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.54.171.63.tvksmp.pl 16.07.09, 22:33 Zgadzam się z tym całym serduszkiem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATP Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.09, 22:47 Przyłączam się do bojkotu!!! NIE zaściankowi w Częstochowie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 23:12 W naszych Alejach są dwa trotuary po których chodzi młody i stary. Są również ładne jezdnie dwie po których dobrze jeżdzi się. Pośrodku deptak się zieleni turystom, pielgrzymom i dla leni. To w Częstochowie jest piękna ulica którą świat cały się zachwyca. Lecz niewiadomo z której to strony znalazło się kilku tu nawiedzonych. Wołając na pomoc Matkę Boską chcą z naszych Alej zrobić Piotrkowską. Jednak nie dając na tacę stówki grzebią w temacie jak kury półgłówki. Ale najgorsze są wrony w czerni chcą zabrać Alejom funkcję arterii. Tutaj okrutnie będę szczery; zostawcie Aleje do jasnej cholery, takie jak były. Po wsze czasy! Zrobicie inaczej uschną wam (członki)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawostronny Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.xdsl.centertel.pl 16.07.09, 23:55 Mówimy jaki piękiny jest Kraków ,dlaczego Częstochopwa niema być piękna .Dajmy szanse ludziom którzy chcą coś zrobić dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: col Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.07.09, 23:57 No wreszcie słyszę głos normalnych ludzi. Nie opasłych cwaniaków, którzy po kawę to muszę pod sam stolik podjechać. III Aleja zrobiła się miejscem do spacerów, bo jest tam ładnie i bez pędzących aut. Ci faceci tzw. "kamienicznicy" rzeczywiście patrzą jak by tu ludzi wykorzystać. Toaleta w sklepie Seka jest poniżej jakichkolwiek standardów. Reszta, winda i hol tam chyba nikt nie sprząta. A ten Kocyga tak właśnie robi na ludziach interesy i tak właśnie chce na referendum wypłynąć. Ta inicjatywa nie jest dla ludzi tylko dla niego i jego sakiewki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.apus-net.pl 17.07.09, 11:06 Piszesz a nie wiesz co. SEKA nie jest własnością Kocygi. Odpowiedz Link Zgłoś
leman5 Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 17.07.09, 01:36 Drodzy Państwo, od kilku dni szerokim łukiem omijam ankieterów wzywających do referendum w sprawie odwołanie Prezydenta miasta. Nie żebym był fanem pana Prezydenta, ale uważam, że odwoływanie Prezydenta w przeddedniu wyborów regionalnych ma niewielki sens. Do wczoraj, kiedy przeczytałem artykuł o zmianie ruchu w alejach. Szlag mnie trafił !!! Facet, który zmienia jedną z najbardziej znaczących decyzji dla zwykłego obywatela miasta (reszta dotyczy pewnych grup mieszkańców) jest zwykłym dupkiem !!! (tak, niech mnie pozwie, dane personalne podam z rozkoszą) Jeżeli kilku kamieniczników (restauratorów) uważa, że nie można przejść kilkadziesiąt (sic!) metrów, aby usiąść w ulubionej kawiarni, tym samym dyktują Jasnogórskiemu pionkowi, który przypadkiem jest prezydentem naszego miasta to tym bardziej potwierdza, że ten facet nie ma jaj. (wystarczy zobaczyć jego garnitur i buty). Do wiadomośći redakcji - jeżeli z tego posta powstanie pozew, chętnie upublicznię swoje dane osobowe. Nie mam innego sposobu, abyście mój głos wydrukowali w kolejnym (drukowanym) wydaniu Gazety niż publikacja powyższego postu. POzdrawiam PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfa Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.143.lesio.net 17.07.09, 06:46 Drobne pytanie o fanów przekształcenia I i II al. NMP w deptak - którdy maa jechac samochody i autobusy w takim przypadku? Gdzie jest ta alternatywa - bo ja żadnej poza straszliwie zapchaną al. JP II nie widze. Ruch w III al. NMP był najmniejszy ze wszystkich trzech jej odcinków a jednek jej zamkniecie spowodowało zakorkowanie się ul. Sobieskiego i Waszyngtona oraz zniszczenie ul. Szymanowskiego. Nie sztuka zamknac aleje problem w tym co dalej skoro niema - a przynajmiej ja nie znam dla nich sensownej alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.apus-net.pl 17.07.09, 11:11 Szkoda Twojego pisania, przecież ci ,którzy chcą deptak a nie samochody w 99% nie wiedzą jak samochód wygląda, albo jeżdżą tylko w niedzielę,to co im pisać o korkach lub alternatywnych objazdach, przecież oni nie wiedzą o co chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 07:14 Deptak w takiej skali - tylko III Aleja to i tak mało w porównaniu do miast zachodnioeuropejskich. Byłem w zeszłym roku w Leuven w Belgii. Pełno trotuarów, imprezy masowe w tych miejscach - 5 - 6 scen jednocześnie w każdy piątek, masa turystów, gigantyczna masa studentów [jeden z najlepszych i najstarszych uniwersytetów w Europie], uporządkowany ład - strefy industrialna i mieszkalna. Nikt tam nie pomyślałby, aby podporządkować się wąskiej grupie, która będzie pewnie wspierać kampanię wyborczą. Co jako mieszkaniec dostaję w Częstochowie? Trotuar, który jest namiastką normalnego życia miejskiego epoki postindustrialnej, którą jeszcze trzeba ograniczać. Całe aleje winny być zamknięte dla ruchu - to powinno być projektem i pomysłem, wiem, że trudno go zorganizować, ale od tego mamy was tzw. politycy VII Ligi! Jedni uważają, że trzeba podporządkować miasto pielgrzymkom - ok. - a JA jako mieszkaniec Częstochowy? Ja pielgrzymuję po alejach 200 razy w roku! Inni uważają, że swoim przedłużeniem pewnego organu - czyli wiellllkim saaaaamochoooodemmmm - najlepiej bardzo BIG muszą dojechać wszędzie! Częstochowskim kamienicznikom, którzy sprzeciwiają się ograniczeniu ruchu pragnę przypomnieć, że niektórzy z Państwa otrzymali DOFINANSOWANIE z budżetu miasta - czyli moich i innych mieszkańców Częstochowy na odnowienie swoich PRYWATNYCH kamienic! Zupełną bezczelnością jest teraz "ustawienia" zagospodarowania Alei [I, II, III] raz jeszcze pod Państwa! Inną sprawą jest nieudolność władz miasta [poprzednich lewicowych marazmów także!], w sprawie Parku Wypoczynkowego na Lisińcu [Baltyk - Adriatyk! Ile lat jeszcze będziemy czekać na plan zagospodarowania tego terenu i inwestora. Zapytam wprost - czy ociągnie się ze stworzeniem parku wypoczynku dla ciężko pracujących Częstochowian jest także podporządkowane wąskim interesom? Może jakiś znany DEVELOPER chciałby przejąć działki? Jak długo będziemy jeszcze czekać? pozdrawiam Tomasz Jaskóła post Pana Dąbrowskiego popieram w pełni - odsunięcie tzw. polityków - również tych, którzy opuszczają Wronę udając bezpartyjność to cel główny powstającego stowarzyszenia Proczęstochowa. W ogóle poziom polskiej polityki jest makabrycznie niski! Zupełnie nie ważne czy mamy do czynienia z profesorem Stefanem Niesiołowskim, czy posłanką Wróbel, Putrą. Merytorycznie jest źle, a będzie jeszcze gorzej. Właściwym rozwiązaniem jest pozbawienie tzw. polityków władzy i przejęcie ich oligarchicznych struktur przez Obywateli. Tak struktur, ponieważ polscy politycy, a raczej ich wąskie, oligarchiczne grono zmonopolizowało strukturę państwa. Każda partia reprezentuje ten typ działania. W naszym kraju rodzi się dopiero silny nurt kontestujący brak rzeczywistego wpływu przeciętnego obywatela na politykę. Stąd takie zniechęcenie, brak zaufania oraz silna alienacja społeczna. Ewidentny brak przepływu ludzi, kadr dla państwa, które winno zostać maksymalnie odchudzone jest widoczne w patologiach, które nas trawią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALFA Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.143.lesio.net 17.07.09, 07:41 Problemem jest nie to ze zamknięto III al. NMP tylko to że zrobiono to bez głowy. Gdyby równocześnie z przebudową i zamknięciem III al. NMP przebudowano skrzyżowanie Kopernika Pułaskiego oraz odblokowano i wyremontowano ul. Racławicką i Waszyngtona zapewne protesty były by dużo mniejsze. A tak ruch z III al. NMP przeniósł się na osiedlowe uliczki do tego doszedł jeszcze brak koncepcji przebudowy centrum jako całości tak wiec protest tzw. kamieniczników trafił na podatny grunt. Gdyby od początku planowano zamknąć aleje jako całość ale zrobiono sensowna alternatywę komunikacyjną zostawiając zarazem komunikacje publiczną nawet jeśli al. NMP maiły by być deptakiem. Przystanki możną by zrobi dużo częściej i wtedy wiadomo samochodem się w al. NMP nie dojedzie autobusem owszem. Niestety zrobiono jak zrobiono efekt będzie taki iż zapewne remont pozostałych dwóch części al. NMP się przesunie zapewne o ładnych kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bystry Kto tu kłamie i dlaczego IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.07.09, 08:00 Wszystkim poprzednikom na tym forum gratuluje bystrości umysłu.Zadajcie sobie pytanie.Jeżeli " samochody wygrały wojne" to dlaczego "kamienicznicy idą na wojne"???? Częstochowianin z Niemiec ma prawo być niedoinformowane ale Wy. Podziekujcie równiez p.red. Haładyjowi za "PRAWDZIWE " informacjie. Odpowiedz Link Zgłoś
shamian Częstochowa to nie Kraków i nim nie będzie! 17.07.09, 08:23 Niech władze samorządowe nie robią wokół kilku ulic i chodników tyle zamętu.Częstochowa to nie miasto z zabytokową architekturą,żeby zamykać w tzw.ALEJACH;-)ruch dla samochodów.Bo co w Alejach można zobaczyć?Nic interesującego.Żadnych uroczych kamieniczek,dobrych markowych sklepów!Tandeciarstwo i prowizorki.Budynki z różnych epok,najczęsciej o zaniedbanych elewacjach,oklejone szyldami,reklamami jak Bejrut za okupacji.Nie ma się też co podniecać pielgrzymkami,bo te przejdą i tyle.Żaden interes to dla miasta bo miasto nie tworzy żadnej infrastruktury dla uczestników tego typu formy manifestowania swojej wiary.Wokół Jasnej Góry są tylko Veritasy a gastronomię i noclegi zapewniają Klasztor Paulinów i zgromadzenia zakonne przy Klasztorze.Apeluję o rozsądek i powagę! Nie róbcie z tej prowincji Kościelnej Wsi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Częstochowa to nie Kraków i nim nie będzie! IP: *.143.lesio.net 17.07.09, 09:00 Sporo w tym racji nie mniej alej prosza sie o remont i jaks chocby drona rewitalizacje problem w tym iż jak to juz posałemze 20 razy aby je zamknac trzeba zaproponowac kierowcą alternatywe - i to podobnej jakosci. A gdzie jest ta alternatywa skoro Sobieskiego jest zakorkowana przez skrzyżowanie Kopernika Pułaskiego przjazd graniczy z cudem a al. JP II jest i bez samochodów z al. NMP jednym wielkim korkiem. Tak wiec gdzie ten zamiennik? Które ulice mają wchłonąc ten ruch pojazdów? Ja tego niewiem może wiedza Ci co proponują al. NMP bez samochodów. Już zamkniecie III al. NMP spowodowało iż na okolicznych ulicach ruch wzrósł o 100% a ulice te nie były i nie sa przygotowane aby go wchłonąć. Takw eic moja rada najpierw zróbny alternatywe dla al. NMP potem je mozemy zamykac wtedy nie bedzie protestów. I jeszcze jedno warto miec koncepcej przebudowy od ssamego jej poczatu bo inczej mamy kuriozum w rodziaju deptaka pod ktyym jest 1,5 meta betonu jakby po tej jezdni miały jezdzic czołgi. A jesli to wogóle beton w podbudowie jezdni nie był potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 09:04 Gdzie jest Plan Zagospodarowania Przestrzennego w Częstochowie? Nie ma? Wiem! Jakby był to nie można byłoby manipulować działkami, lokalami itd. Wiele osób nie mogłoby dorobić :) Panie i Panowie Radni! Zabrać się proszę za plan zagospodarowania przestrzennego i ... powołajcie Państwo specjalną komisję w Radzie Miasta, która zbada: - kto i na jakich warunkach nabył lub ułatwiono mu nabycie nieruchomości należących do gminy Częstochowa - jakie bonifikaty otrzymały te osoby? - czy wśród osób, które otrzymały od 1990 roku jakikolwiek majątek komunalny są: radni i ich rodziny, częstochowscy politycy, stowarzyszenia powiązane z Częstochową i jednocześnie wieloma działaczami, osoby znajdujące się na listach wyborczych jakiegokolwiek komitetu wyborczego [wybory samorządowe] I jeśli to się uda to proszę opublikować taką listę - która zgodnie z prawem może i powinna być jawna [nie można zasłaniać się w tym przypadku ochroną danych osobowych] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terminus auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: 212.59.230.* 17.07.09, 09:27 A niech zamykają byle tylko były alternatywne drogi. Dopóki ich nie ma to po jakiego zamykac aleje. Żeby co MPK miało się dobrze??? A jesli chodzi o ciebie Damian to zaczni się rządzic tam gdzie mieszkasz a nie wpieprzasz się tam gdzie cie nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtc Bojkot sklepów w alejach !!!!! IP: 212.87.241.* 17.07.09, 09:33 CZĘSTOCHOWIANIE CHCĄ W ALEJACH PIESZEGO TORTUARU Z KAWIARNIAMI, RESTAURACJAMI !!!!!!!!!!! OGŁASZAM BOJKOT SKLEPÓW W ALEJACH !!! NIECH TO CAŁE STOWARZYSZENIE SKLEPIKARZY:P WIE ZE CZĘSTOCHOWA I ALEJE SĄ DLA NAS NIE DLA NICH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: 212.160.138.* 17.07.09, 09:41 Pan Damian Częstochowianin przez duże C mieszkający poza granicami. Może by Pan powrócił do naszego miasta i postarał się tu popracować musząc dojeżdżać i poruszać sie po mieście. Dopóki nie będzie wykonanych alternatywnych dobrych objazdów alei nie mozna mówic o ich zamknięciu. Ale pewnie jak ktoś przyjezdża sobie na wakacje to che tylko pochodzić mając w nosie mieszkańców i użytkowników. Trochę zastanowienia panie Damiane. Aleje moga byc zamknięte ale to w drugiej kolejności. Najpierw trzeba dostosować miasto do tego kroku - lecz u nas Pan prezydent tylko i wyłącznie widzi aleje i pielgrzymów. Są również mieszkańcy. Jestem za zamknięciem alei ale w zywilizowany sposób i z głową - myśląc również o pozostałych użytkownikach niż tylko piesi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zezulec Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: 212.87.235.* 17.07.09, 09:43 Aleje to droga(szeroka) łącząca dwie wsie które mają swoje rynki.Może od nich zacząć zamykanie ruchu samochodowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:09 Osobiście zamierza bojkotować... W wydaniu autora to będzie przerażająco skuteczna forma protestu. Taki bojkot na odległość jest porównywalny tylko z inwazją na Irak. Osobiście jestem zbulwersowany pokryciem szczelnie granitową kostką tak wielkiego terenu jakim jest Plac Czerwony w Moskwie. A przecież mógłby tam być park! Dlatego ja i moja rodzina mieszkająca w Moskwie (której niestety nie mam) osobiście będziemy bojkotować ów plac i obiecuję że nie będziemy po nim chodzić w ciągu najbliższych pięciu lat. I jeszcze napiszę o tym do "Komsomolskiej Prawdy"! A co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: król jagiełło Haładyj zaprasz krzyżaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 14:16 Haładyj zaprasza Krzyżaków będzie bitwa Odpowiedz Link Zgłoś
martin102 Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym 17.07.09, 10:24 Wronę trzeba odwołać i nie ze względu na to, iż chce zamknąć Aleje od ruchu, bo to akurat powinien potrafić przeforsować, a nie dać się zakrzyczeć przez tych od czarnej flagi w Alejach, ale dlatego, że jest nieudolnym i niekompetentnym prezydentem. Gdzie są inwestorzy, ilu Wrona ich przyciągnął, gdzie miejsca pracy, gdzie są drogi, baseny? Dlaczego miasteczko typu Radomsko ma już 10 nowych inwestorów u siebie, a Częstochowa przepycha się stale z Operatorem? Dlaczego Wrona dba bardziej o pilegrzymów z których i tak miasto oprócz kosztów nic nie ma, niż o mieszkańców. Każdy wolny teren w mieście Wrona będzie przekształcał w centra obsługi pielgrzymów i inwestował w otoczenie JG. To myśmy go wybrali i jest szansa teraz, aby go odwołać i poszukać kogoś, kogo nie będziemy musieli się wstydzić i będziemy mogli być dumni z Częstochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:47 Racja. Jeśli nie odwołamy Wrony teraz, to za kolejny rok jego chorych rządów, kolejne bezcenne tereny miejskie zostana przeznaczone na atrakcje dla pielgrzymów! Przeciez ten bezmyslny prezydent, szasta na prawo i lewo miejskim dobrami. Nie zapominajmy jaką nazwę nosi projekt przebudowy i zamkniecia Alej. Nazywa się "Wzmocnienie funkcji pielgrzymkowej centrum miasta". I co dla mieszkańców to jest robione, czy dla dla kogos innego. Nie dajmy sie ogłupiać temu fanatykowi. Odwołajmy go jak najszybciej, bo każdy kolejny miesiąc jego panowania, to kolejna, nieodwracalna strata dla miasta. Jesteśmy przez niego okradani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: khajjit Re: Aleje: auta wygrały. Nie zgadzam się z tym IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.09, 12:04 Wrona na drzewo!! A tako moja opinia: Ruch na alejach jak najbardziej ALE parkowanie równoległe. Ta ulica nigdy nie była tworzona z myślą o deptaku (jest za duża na całe jej zamknięcie) parkowanie ukośne stworzy z niej parking a tego nie chcemy (wiec co nalezy? taak stworzyc miejsca parkingowe w poblizu), poludniowa nitka niech pozostanie zamknieta bo to zabieg tylko na plus! Tako rzecze ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Rytuał drogi?... IP: *.net.stream.pl 17.07.09, 13:04 W alejach powinien zostać tylko prawostronny ruch dla autobusów miejskich skracających rytuał drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o kulawiku Re: Rytuał drogi?... IP: *.xdsl.centertel.pl 17.07.09, 13:10 Leszek KULAWIK wie jak robić interesy. Może chce zostać prezydentem i stąd ta zadyma? Imperium Kulawika 05.03.2004 Imperium Kulawika: 1. Działka przy ul. Hagera i Mikulczyckiej, 2. i 3. Tereny pod stacje benzynowe. 4. Huta Zabrze. 5. Mieszkania zakładowe i kamienice. Właścicielem cennych terenów w Zabrzu jest Leszek Kulawik, częstochowski biznesmen i właściciel prywatnej Huty Zabrze, którym od półtora roku interesuje się Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i prokuratura. Szansę na świetny interes daje Kulawikowi nowy projekt miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Zabrza, który dopuszcza przy ul. Hagera i Mikulczyckiej tzw. inwestycje wielkopowierzchniowe (powyżej 2 tys. mkw). Po zmianie przeznaczenia działki, cena gruntu wzrośnie wielokrotnie. Ile? - Jak się znajdzie inwestor, to zapytam o to rzeczoznawcę - ucina Kulawik. Wszystko wskazuje na to, że w centrum Zabrza powstanie kolejny hipermarket. Kto sprzeda cenny teren? Człowiek, który sześć lat temu w atmosferze skandalu sprzedał lokatorów wraz z mieszkaniami, a przed trzema laty - działkę pod centrum handlowe i stacje benzynowe. Mowa o Leszku Kulawiku, częstochowskim biznesmenie i właścicielu prywatnej Huty Zabrze, którym od półtora roku interesuje się Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i prokuratura. Szansę na świetny interes daje Kulawikowi nowy projekt miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Zabrza, który w najbliższy poniedziałek będzie głosowany na sesji Rady Miasta. Chodzi o teren przy ul. Hagera i Mikulczyckiej, za centrum handlowym Platan. Trzy lata temu Kulawik zbył działkę, na której stoi centrum dwóm koncernom paliwowym i francuskiemu supermarketowi. Zarobił na tym kilkadziesiąt milionów złotych. Jak przyznaje, dzięki temu "spłacił większość długów huty". - I nie zamknęli mnie komornicy, a ja mogłem utrzymać hutę przy życiu - stwierdza Leszek Kulawik. Sprzedaż atrakcyjnej działki w centrum miasta oprotestowali kupcy i mieszkańcy Zabrza. Ówczesny prezydent Zabrza Roman Urbańczyk rozkładał ręce. - Teren jest hutniczy, a nie miejski - tłumaczył. Francuski inwestor miał procesy w Samorządowym Kolegium Odwoławczym, ale sprawę wygrał. Żyłka do interesów Leszek Kulawik ma dar robienia interesów w Zabrzu. Osiem lat temu wraz z kolegą Andrzejem Golańskim, wspólnikiem spółki Ally, kupił pakiet większościowy huty wyjątkowo okazyjnie, bo za 750 tys. zł. Tanio? Kilka miesięcy przed sprzedażą huty przez NFI większość jej długów wobec gminy, ZUS i Urzędu Skarbowego cudownie zmalała. Jak donosiła "Rzeczpospolita" gmina podarowała hucie 8 mln zł, a ZUS i US - ok. 20 mln zł. Do dziś sprawę prywatyzacji Huty bada Prokuratura Okręgowa oraz katowicka ABW. Śledztwo ma wyjaśnić, czy przy sprzedaży huty działano na jej szkodę, a prywatyzacja przebiegła zgodnie z prawem. Kulawik, żeby zarobić na utrzymanie i spłacić resztę zadłużenia, zaczął wyprzedawać majątek przedsiębiorstwa (dziś S. A., w której pracuje 250 osób, a majątek zajmuje 30 tys. mkw). Zazwyczaj odbywało się to w atmosferze skandalu. Ponad 1818 mieszkań zakładowych wraz z lokatorami sprzedał Leszkowi Klinowi, biznesmenowi z Warszawy, za 8,3 mln zł. W cenie był Dom Wypoczynkowy w Karpaczu. Łatwo obliczyć, że jedno mieszkanie było warte mniej niż 4 tys. zł (50 zł za metr kwadratowy!). Klin chciał ubić interes i proponował lokatorom ten sam metr za 500 zł. Kulawik sprzedał też kilkanaście atrakcyjnych kamienic w mieście i co najważniejsze - działki pod dwie stacje paliw oraz ponad 10-hektarową pod centrum handlowe. Mógł na tym zarobić prawie 4 mln dolarów. ::: Reklama ::: Kolejna gratka Po raz kolejny Kulawik ma szansę sprzedać po dobrej cenie następny kawałek terenu. Projekt uchwały Rady Miasta dopuszcza przy ul. Hagera i Mikulczyckiej tzw. inwestycje wielkopowierzchniowe (powyżej 2 tys. mkw). To ewidentny ukłon w stronę hipermarketów, np. budowlanych, bo w uchwale jest klauzula wyłączająca markety ogólnospożywcze. Obecnie działka ma status przemysłowej, magazynowej i usługowej. Wiadomo, że po zmianie jej przeznaczenia, cena gruntu wzrośnie wielokrotnie. Ile? - Jak się znajdzie inwestor, to zapytam o to rzeczoznawcę - ucina Kulawik. Działka obecnie w trzech czwartych należy do huty. Ma też kilku pomniejszych właścicieli, m.in. Mostostal. Projekt uchwały w sprawie inwestycji wielkopowierzchniowych podpisał prezydent Zabrza Jerzy Gołubowicz. Wczoraj nie miał czasu z nami porozmawiać. - To rzeczywiście dobry teren, o ile ma się inwestora - przyznaje Jacek Zimosz, naczelnik wydziału architektury w Zabrzu. - Nie możemy tam narzucić np. parku, bo oprotestowaliby to właściciele. Żyła złota Do Huty Zabrze S. A., która od ośmiu lat jest już prywatnym przedsiębiorstwem, wciąż należy 30 hektarów. To żyła złota, którą można spieniężyć. Leszek Kulawik jest powściągliwy w okazywaniu radości z szansy na zarobienie kolejnych milionów, którą daje mu gmina. - Plan daje możliwości, ale trzeba poszukać inwestora, a ja takiego na razie nie widzę - zaznacza. Tłumaczy, że Huta, jako przedsiębiorstwo ma na celu zarabianie pieniędzy. Uważa, że władze miasta powinny mu w tym pomóc. - Przecież to jest ścisłe centrum, wizytówka miasta, a komu jak nie władzom Zabrza powinno zależeć, żeby tu było ładnie i miasto się rozwijało? - pyta. Podkreśla, że kiedy przejmował hutę miała na swoim koncie 52 mln zł długu. Teraz tylko sześć. Izabela Kacprzak - www.wiadomosci24.pl Zobacz: Wszystkie Dodaj swoją opinię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P no i co o Kulawiku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 14:51 co wy o Leszku piszecie niby co ma z tego wynikać tylko tyle że porządnie prowdzi biznes skąd u was to k...kie przekonanie że jak wy powiecie to ten czy tamten od razu zły siano we łbach macie współczuje wam Odpowiedz Link Zgłoś