Dodaj do ulubionych

elektryk potrzebny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 19:25
witam potrzebuje elektryka do samochodu
w tym problem ze coś mi rozładowuje akumulator ale kurde nie wiem od czego
zakupiłem nowy akumulator jeździłem tydz
i znów mi padł
co jest grana ?
proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: zakłopotany Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 19:29
      i dodam ze alternator jest ok ładowanie 13.8
      • Gość: , Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 19:44
        trzeba sprawdzić pobór prądu multimetrem........
        • Gość: elektryk Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 21:19
          A masz jakieś dodatkowe sprzęty które nie były zamontowane fabrycznie? Może usterka zbiegła się z montażem jakiegoś wzmacniacza? Stary akumulator można naładować prostownikiem to, że ma niskie napięcie nie znaczy, że się nie nadaje do użytku. Doraźnie można sobie poradzić kupując hebel. Jeżeli jest to spory pobór (a na taki wygląda) nie trzeba miernika wystarczy podłączyć próbnik na 12 V (5 pln w motoryzacyjnym można zastąpić żarówką z kontrolki z podłączonymi przewodami). Podłączamy między odpiętą klemę a zacisk akumulatora od którego została odpięta. Próbnik prawdopodobnie zapali się lub będzie żarzyć. Wtedy kolejno odłączasz alarm, radio, alternator ... aż zgaśnie. Urządzenie które po odpięciu powoduje zgaśnięcie lampki jest winne. Można spróbować wyciągać bezpieczniki (wysunąć i wsunąć dopiero wtedy kolejny żeby nie pomylić). Jeśli masz numer bezpiecznika w necie szybko znajdziesz za co on odpowiada.
          • Gość: zakłopotany Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 21:48
            dzięki stary

tak mam radio podłączone i tubę ze wzmacniaczem
            ale już odłączyłem wzmacniacz od akumulatora
            i nie działa tuba wgl

jutro jadę do znajomego jest w domu
            bo tak to pracuje w wawie to mi9 sprawdzi dziękuje CI jeszcze raz:d
            ale jeszcze jutro sam sprawdzę tak jak Ty mówiłeś

• Gość: yoghi Re: elektryk potrzebny IP: *.tktelekom.pl 16.07.11, 21:12
      Nie znam się na tym ale to może być regulator napięcia. niedrogie
      • Gość: elektryk Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 22:19
        To na 99% wzmacniacz. Przewodu sterującego wzmacniaczem nie wolno mostkować z plusem. Musisz znaleźć w kostce radia niebieski przewód sterujący automatyczną anteną.
        Tu masz schemat kostki pin 5 niebieski kabel. W niektórych autach można ten przewód w bagażniku blisko miejsca do montowania anteny elektrycznej. Jeśli radio nie steruje anteną (brak na przewodzie plusa po włączeniu radia) podłącz przewód sterujący wzmacniacz na "plus za stacyjką". Jeśli oświetlenie nie jest realizowane metodą multipleksową można podłączyć sterowanie pod tylne światło pozycyjne.
        • Gość: zakłopotany Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 22:38
          dzięki jutro sprawdzę i Ci powiem jaka była przyczyna:D
          :P
          jednak Można tu spotkać porządnych ludzi
          • Gość: elektryk Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 14:32
            Nie ma problemu :). Jak się wyjrzy na inne forum (na przykład techniczne - elektroda) to człowiek nabiera ogłady i chęci pomocy innym nie tylko plotki, obrabianie d... innym i mieszanie się do nieswoich spraw :).
            • Gość: zakłopotany Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 14:46
              a Ty jesteś elektrykiem czy jak ?
              • Gość: erektryk Re: elektryk potrzebny IP: *.tktelekom.pl 17.07.11, 14:56
                jak sobie nie poradzisz to pisz na erektryk@gmail.com
                podjedziesz i najwyżej lookne co nie tak jak nic poważnego to browar wypijemy i po sprawie:)
              • Gość: elektryk Re: elektryk potrzebny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 15:05
                Długo by gadać z wykształcenia jestem elektromechanikiem i energetykiem ale traktuję zawód jak pasję w związku z tym indywidualnie zdobywam wiedzę o elektronice, automatyce, instalacjach alarmowych i antenowych ... . Wiele razy wykonywałem naprawy dla znajomych a przez jakiś czas pracowałem jako elektronik (naprawa sprzętu, instalacje antenowe i car audio), automatyk przemysłowy, elektromonter. Jeśli ma się otwartą głowę każda wiedza stoi otworem zwłaszcza dziś kiedy prawie na każdy temat i problem można znaleźć rozwiązanie w internecie. Miałem też fart spotkać wielu ludzi którzy cierpliwie tłumaczyli mi w którą stronę należy zakręcać oczka, jak prawidłowo podłączyć gniazdko i jak ma grać radio w samochodzie żeby klient był zadowolony :).
                • Gość: erektryk Re: elektryk potrzebny IP: *.tktelekom.pl 17.07.11, 15:37
                  ja podobnie jak przedmówca i nienawidzę fachowców którzy naciągają nieświadomych klientów a takich mnóstwo a jakość usług tragiczna... myślę że nikt tego wątku nie zepsuje a jak ktoś spróbuje to... ;-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka