IP: *.147.238.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.01.12, 17:48
a co powiecie o protestach dotyczących recept, co to nie można ich kupić normalnie? tylko na 100 %? czyja to wogóle wina?? byłem wczoraj w przychodni mojej /nie chce mówic której/ i różne głosy słyszałem. W róznych klinikach jest różnie! Jak sie połapać gdzie jest najbardziej dla pacjenta dobrze? Czy lekarze/aptekarze dobrze robią ludziom potrzebującym?
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 18:07
      lekarze tylko sobie robią dobrze. my ich gó... obchodzimy. mają gdzieś, że się motamy. protestują bo zamiast 5 minut na pacjenta muszą przeznaczyć 8. jak zwykle związkowcy "walczą o swoje prawa" i ważniejsze są te cholerne czerwone pieczątki od ludzi. a jak mają protestować chorzy ?
      • Gość: ciekawski Re: recepty IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.12, 18:14
        Tekst linka

dobrze powiedziane
    • Gość: ... Re: recepty IP: *.play-internet.pl 06.01.12, 18:40
      Sama jestem chora,i moje dziecko też, w środę byłam w przychodni ESKULAP i wystawiono mi prawidłowo wypisaną receptę,refundowaną,nie było żadnego problemu w aptece.
      • Gość: phi-lozof Re: recepty IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.12, 19:02
        szczęściara jesteś
        ja zapłaciłem drożej tylko dlatego że nie mam czasu wracać do lekarza i sie wykłócać dlaczego raptem zapomniał gdzie co ma być na recepcie
        protest protestem ale nie kosztem najsłabszych

lekarze mają u mnie wielkiego minusa za to jak walczą o swoje prawa
        • Gość: mieszkaniec Re: recepty IP: *.play-internet.pl 06.01.12, 21:59
          Bo to zależy od lekarza a konkretnie od jego chcenia bądz niechcenia...
          • Gość: i tek Re: recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.12, 23:15
            DO PHI-LOZOFA: A jak w/g Ciebie mają walczyć lekarze? jak nic innego nie skutkuje!!???
            Mają usiąść i płakać? bo nic sie nie da innego?
            • Gość: phi-lozof Re: recepty IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.12, 09:39
              > DO PHI-LOZOFA: A jak w/g Ciebie mają walczyć lekarze? jak nic innego nie skutku
              > je!!???
              > Mają usiąść i płakać? bo nic sie nie da innego?

Czemu te (jakże prężne) organizacje zrzeszające lekarzy nie rozmawiały o niekorzystnych zmianach zamiast od razu protest, który uderza w najsłabszych przede wszystkim?
              protest mozna prowasdzić na wiele sposobów
              wypróbowana metoda odejścia od łóżek pacjentów działa chyba skuteczniej
              mogli odmówić leczenia pacjenta u którego nie ma zagrożenia życia
              mogli wziąć gremialnie Ż-etki wszyscy
              mogli wybrać wiele z innych metod
              ten strajk ma trwać z założenia conajmniej tydzień
              Musi być bolesny dla wszystkich
              nici z porozumienia bo się jedno czy drugie ciało musi zebrać (jakby nie można było zwołać w trybie pilnym)
              Dlaczego dodatkowo postulaty zmieniają się w ramach strajku już 3 raz?
              najpierw to była lista leków refundowanych - brak konkretnych na cukrzycę itp.
              potem pojawił się postulat braku karania lekarzy za błędy z wypisaną refundacją pacjenta
              potem chęć niepisania refundacji pacjenta
              dalej uproszczenie procedur dla recept proautore i profamilia
              teraz słychać o chęci na wycofanie kolejnych kar dla lekarzy za dotychczas robione błędy (umyślnie bądź też nie) na receptach

mówią że apetyt rośnie w miarę jedzenia ale to co obserwujemy przy okazji tego protestu to już chyba pazerność

związki lekarskie przy jednym ogniu próbują upiec kilka pieczeni
              przy okazji strajku próbują ugrać jak najwięcej

tu walka nie toczy się bynajmniej o dobro pacjenta
              jak tam gdzieś napisali walka toczy się tylko "o dobra doczesne pacjenta"
              • Gość: oj Re: recepty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.12, 09:56
                oj filozof! mądry to nie jesteś!!!!!!........
                nie wiesz o czy piszesz głupolu......
              • Gość: gość Re: recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 11:36
                Dobro pacjenta będzie wtedy kiedy lekarz zdiagnozuje właściwie chorobę oraz gdy pacjenta będzie stać na jej leczenie. Jeśli pacjent wg wyliczeń agencji zachodniej, nie polskiej, zajmujacej się takimi prognozami (było o tym trzy dni temu na "onecie") ma zapłacić w tym roku za leki więcej 302 mln złotych to raczej nie jest to dobre dla pacjenta. Chyba, ze te wyliczenie to jakaś wroga propaganda.
                • Gość: gość Re: recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 11:41
                  Oczywiście w tym wyliczeniu miałem na myśli rzeszę pacjentów a nie pojedyńczego pacjenta
                  • Gość: xx Re: recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 21:30
                    Lekarze przecież nie walczą o dobro pacjenta tylko bronią swoich interesów. Każdy z nas ponosi odpowiedzialność finansową za wykonywanie swojej pracy. Dlaczego lekarz ma jej nie ponosić, przecież to z naszych pieniędzy są refundowane leki i jeżeli lekarz wypisze receptę z nieodpowiednią refundacją pacjentowi to powinien ponosić karę. Lekarze nie mogą być w naszych kraju grupą uprzywilejowaną, wystarczy że ustawa nakłada na nich posiadanie kas fiskalnych w prywatnych gabinetach. A ja się pytam w którym gabinecie jest taka kasa? Gdzie jest urząd kontroli skarbowej, żeby lekarzy skontrolować? Słyszał może ktoś o skontrolowanym i ukaranym lekarzu za brak takiej kasy bo ja nie. Może nasze państwo by się za to wzięło. A ustawa o receptach i lekach refundowanych znana była lekarzom od pół roku więc dlaczego czekali aż do końca grudnia. Czekali dlatego, że wcześniej by nic nie wskórali a teraz wiedzą że są górą w tej walce więc kwestia czasu i rząd im ustąpi i dalej będą mieli taką samą samowolkę jak do tej pory.
                    • Gość: z Re: recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 00:05
                      xx - masz 100% racji !
                    • Gość: qwerty Re: recepty IP: 79.162.103.* 08.01.12, 01:43
                      skad wiesz, ze przez pol roku nic nie robili...moze to rzad nic sobie z ich postulatow nic nie robil.
                      • Gość: xx Re: recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 10:24
                        A czy twój pracodawca dokładając ci obowiązków w pracy pyta się Ciebie czy jesteś z tego zadowolony raczej nie tylko Cię informuje, że od tego i tego dnia do twoich obowiązków należeć będzie jeszcze to i to. Jeśli się z tym nie zgadasz zawsze możesz poszukać sobie innego pracodawcy, albo przyjmujesz to zmilczeniem w domu sobie nagadasz a w pracy robisz więcej. To samo dotyczy się lekarzy. Lekarze pracujący w szpitalach i ośrodkach, które mają podpisane umowy z NFZ są od niego zależne i niestety jeśli chcą pracować to muszą się podporządkować pod pewne reguły, które nakłada na nich NFZ. Jeśli się z tym nie zgadzają to niech się pozwalniają z ciepłych posadek w szpitalach i ośrodkach i zaczną przyjmować tylko prywatnie i z tego się utrzymywać. Co roku mamy nowych lekarzy, którzy bardzo chętnie będą pracować w szpitalach i ośrodkach i na pewno bez mrugnięcia okiem będą wypełniać recepty tak jak im każe NFZ bo będą się cieszyli że mają pracę.
                        • Gość: qwerty Re: recepty IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.12, 11:26
                          czyli wedlug Ciebie jesli zloza wypowiedzenia z pracy i przestana przyjmowac pacjentow to bedzie ok?
                          • Gość: phi-lozof Re: recepty IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.12, 11:55
                            > czyli wedlug Ciebie jesli zloza wypowiedzenia z pracy i przestana przyjmowac pa
                            > cjentow to bedzie ok?

nie odwracaj kota ogonem
                            dobrze wiesz o czym pisze kolega
                            rozmawiamy o prawie lekarzy do buntowania się w taki sposób
                            nawet nie mówimy o tym czy te zmiany są dobre czy złe
                            nie mówimy o tym czy i kto powinien te zmiany wprowadzać
                            mówimy jedynie o tym że protest lekarzy w taki sposób zorganizowany uderza najmocniej w pacjentów
                            mówimy że protest ma na celu troskę o interesy lekarzy
                            porównujemy do dbania o interesy bogatych (zgodnie z ideą, że jak im będzie dobrze to i ich pracownikom będzie lepiej)
                            lekarze mają prawo do niezadowolenia
                            mają też prawo do protestów
                            ale wymagają zdjęcia z nich odpowiedzialności za błędnie wypisane recepty
                            lekarze wymagają centralnego wykazu ubezpieczonych chociaż go mają
                            (w SZOI jest możliwość weryfikacji ubezpieczenia pacjenta - to przypomnienie dla lekarzy)
                            Gdy taki system w odpowiadającej im formie powstanie to będą zapewne oczekiwali dofinansowania zakupu komputerów w gabinetach bo przecież to z uwagi na obowiązek posiadania narzędzi informatycznych ;)
                            lekarze wystawiając receptę wypisują swoisty czek dla budżetu państwa
                            za recepty w formie dofinansowania płaci każdy z nas
                            dla mnie niewyobrażalnym jest żądanie lekarzy by zdjąć z nich odpowiedzialność za poprawne i zgodne z obowiązującymi prawem i sztuką lekarska wypisywanie tych "czeków"

lekarz ma podpisaną umowę z NFZ na wypisywanie recept refundowanych albo dla swoich lekarzy ma taką umowę podpisaną jego pracodawca
                            zgodnie z tą umową mają wystawiać recepty zgodnie z ustawą i rozporządzeniami oraz zarządzeniami prezesa funduszu

ja naprawdę rozumiem niechęć lekarzy do nowych obowiązków które niosą za sobą niebezpieczeństwo odpowiedzialności finansowej w przypadku błędów jednak niechęć do odpowiedzialności jakiejkolwiek zdecydowanie wykracza poza ramy lekarskiego fachu

w ciągu pierwszych 3 kwartałów roku 2011 ujawniono w trakcie kontroli 6 recept wystawionych osobom nieuprawnionym
                            Czy zatem tu o to się toczy bój?
                            nie sądzę
                            lekarze przy okazji protestu chcą ugrać dużo więcej
                            na moje oko to recepty w przypadku chorób przewlekłych mają móc wypisywać pielęgniarki, lekarze mają recepty proautore i profamilia wypisywać bez konieczności prowadzenia dokumentacji medycznej, no i nie chcą odpowiedzialności za błąd na recepcie jakikolwiek by móc nadal wypisywać dowolny lek dowolnego producenta.
                            To tylko wierzchołek góry lodowej

jeszcze raz mówię że nie jestem przeciwnikiem lekarzy jako grupy zawodowej ale ten protest ma głębsze dno i powinniśmy się zastanowić kto i co chce osiągnąć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka