Dodaj do ulubionych

Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich

IP: *.play-internet.pl 28.05.12, 14:25
Wytłumaczcie mi proszę, skąd biorą się takie a nie inne czynsze za mieszkania w blokach w Ciechanowie przy ul. Batalionów Chłopskich. Gdzie i jak sprawdzić na co te pieniądze są wydawane?

Pytam, ponieważ niedawno byłem u znajomych w Krakowie. Mieszkają niecałe 10km od centrum w nowych blokach w ładnej dzielnicy. U nich czynsz za mieszkanie własnościowe 55m2 wynosi niecałe 150zł! W tym ogrzewanie, śmieci. Wodę i prąd mają na liczniki.

W Ciechanowie za mieszkanie powierzchni 70m2 płaci się około 500zł plus za wodę i za prąd. Tu jest drożej niż w Krakowie. Nie rozumiem tego.
Obserwuj wątek
    • Gość: ff Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.12, 14:53
      mieszkanie 51 m2 dwie osoby- prawie 370 zl.też uważam że jest trochę drogo ale panie pracujące -a właściwie siedzące w spółdzielni i nic nie robiące biorą z tych naszych czynszy pokaźne wypłaty,zgroza
      • Gość: ree Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.tktelekom.pl 28.05.12, 15:03
        sądzę,że w Krakowie blok jest wyłączony ze spółdzielni a powstała wspólnota mieszkaniowa .

• Gość: J Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.xdsl.centertel.pl 02.06.12, 15:21
          za ogrzewanie w Krakowie plci się ze wskaza nia licznika w sezonie grzewczym.Dodaj sobie i otrzymasz wysokośc oplt za lokal.
    • Gość: a Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.12, 16:04
      mieszkanie 63,3 m2, 5 osób z wodą ok 900zł. Totalna masakra, a w blokach nic nie robią.
    • Gość: ada Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.12, 16:55
      ja uważam ,że w spółdzielni "ZAMEK'' prcuje za dużo ludzi.Faktycznie panie administratorki udają,że cos tam robią. Powinna być jedna osoba na tym stanowisku. w ksiegowości ze dwie.elektryk, hydraulik. Więc nasze czynsze byłyby znacznie niższe. Może my lokatorzy za to się weżmiemy albo zaczniemy towrzyć wspólnoty mieszkaniowe. W Warszawie blok z dużej płyty lata 80-te 51,60m czynsz razem z gazem 265 zł. Nasza spółdzielnia nas okrada.
      • Gość: ... Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.play-internet.pl 28.05.12, 17:12
        Warszawa Białołęka mieszkanie 78 metrów blok z 2010 roku czynsz 350 zł....
        • Gość: Gonia Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.12, 08:58
          W spółdzieni Mazowsze aktualnie płacę za mieszkanie 65 m, czynsz + woda to ok 550zł i rozliczenie wody raz na kwartał to mamy zwrotu od 50 do 100 zł.
          • beauty.andrzej Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich 29.05.12, 09:21
            Jedyne wyjście - zjednoczyć się, prezesów wynieść na bytach pod zamek, na szczaw, do zarządzania spółdzielnią wybrać fachowców, którzy znają się na swojej robocie, a pracę w spółdzielni będą traktować jako szczebel w karierze, a nie spokojną posadkę. W tej chwili prezesi w spółdzielniach skupili wokół siebie grupy zwolenników, pozostali członkowie nie przychodzą na zebrania - z tych, co przychodzą, jest zbyt mało, aby cokolwiek zrobić. Zarządy robią więc to, co im się podoba, tym bardziej, że pomaga im w tym wręcz ciechanowska prokuratura i sąd oraz mają silne wsparcie władz miasta (np. Dąbrowski z Mazowsza jest wiceprzewodniczącym Rady Miasta). Zbliżają się Walne - przyjdźmy i zróbmy wreszcie z tymi bur...ami porządek, pokażmy, że spółdzielnie to nasza własność, a nie prywatne rancza panów prezesów. Możemy wszystko - musimy tylko chcieć.
    • Gość: ja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.12, 10:02
      tak się kombinuje:

Jednego dnia prezes Spółdzielni Mieszkaniowej im. Mickiewicza w Białymstoku odszedł na emeryturę i dostał odprawę w wysokości półrocznej wypłaty, a już następnego powrócił na stanowisko, z identyczną pensją i świadczeniem emerytalnym. Teraz odwołania decyzji chce zbulwersowany tym faktem członek rady nadzorczej.

Decyzja dotycząca rozwiązania umowy o pracę z wieloletnim prezesem Spółdzielni Mieszkaniowej im. Adama Mickiewicza Andrzejem Prokorymem i ponownego nawiązania z nim stosunku pracy zapadła w połowie lutego. Ale dopiero teraz zwołano walne zgromadzenie jej członków, na którym sprawa ma powrócić. Ponownego rozpatrzenia chce Krzysztof Jan Stawnicki, jeden z członków rady nadzorczej, która większością jednego głosu - 6 za, 5 przeciw - podjęła uchwałę o odprawieniu na emeryturę.

- Dzięki tej uchwale prezes otrzymał odprawę, przeszło 60 tysięcy złotych. Pobiera emeryturę i nadal pobiera pensję z tytułu świadczenia stosunku pracy - twierdzi Stawnicki. - Jako członek ustępującej rady nadzorczej jestem zbulwersowany szastaniem pieniędzmi spółdzielców. Zabieg polegał na tym, że rada wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy o pracę z prezesem z dniem 15 lutego na zasadzie porozumienia stron, a jednocześnie tą samą uchwałą na ponowne podjęcie zatrudnienia na dotychczasowych warunkach z dniem 16 lutego.
      • Gość: ree Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.tktelekom.pl 29.05.12, 12:24
        oto typowa,;. odpowiedz na pytanie dlaczego płacimy duże czynsze.POWOŁAĆ WSPÓLNOTY MIESZKANIOWE,NIE PŁACIĆ NA PREZESÓW ,CAŁY PELETON URZEDASÓW TO JEDYNE WYJŚCIE.MIESZKAŃCY BLOKÓW JEDNOCZCIE SIĘ.
    • Gość: mieszkaniec Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.12, 13:18
      tak więc drodzy właściciele mieszkań -do dzieła ! wybierajcie zarząd wspólnoty mieszkaniowej , twórzcie wspólnoty w spółdzielni, zatrudniajcie administratorów zasobów i działajcie jako wspólnoty-kto wam broni.
      • beauty.andrzej Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich 29.05.12, 13:33
        Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):

> tak więc drodzy właściciele mieszkań -do dzieła ! wybierajcie zarząd wspólnoty
        > mieszkaniowej , twórzcie wspólnoty w spółdzielni, zatrudniajcie administratoró
        > w zasobów i działajcie jako wspólnoty-kto wam broni.
        Nikt nam nie broni, ale większość z nas potrafi jedynie narzekać na klatkach schodowych, a jak przyjdzie co do czego, to nie tylko nie ma ich na walnych, ale prostego pisma nie chcą podpisać. Walka z wiatrakami, przekonałem się o tym na własnej skórze. Mimo to będę walczył dalej. Czy ktoś mnie wesprze?
    • beauty.andrzej Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich 29.05.12, 13:29
      To jest zwykły wandalizm i powinien być ukarany. Poza tym część mieszkańców to kibice legii, ale unijny Ciechanów? To anarchia.
      • Gość: doandrzeja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: 80.50.127.* 30.05.12, 19:58
        ty i pozostali przeczytajcie ustawę o spółdzielniach mieszkaniowych po nowelizacji w 2007 roku.opłaty za mieszkanie , a nie czysze bo te występyją tylko przy najmie mieszkań ,zależne są odkosztów na danej nieruchomości.koszty w znaczej mierze zależne są równierz od włścicieli mieszkań.dziwie ci się chyba tracisz realne spojrzenie na świat.to nie spółdzielnie i ich zarządy ustala ją ceny wody i ścieków,ceny wywozu śmieci,ciepła.podatków od nieróchomości,vat ijeszcze innych kosztów.ktoś na tym forum napisał,że najlepiej zabić posłańcz i ty wielu uważa, ze to najlepsza metoda aby nie przyjąć złej wiadomości.dodajcie do tego jeszcze ceny ciepła.
        • Gość: ja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 08:47
          masz rację na wielkość czynszu ma wpływ wiele czynników ( wywóz nieczystości, cena ogrzewania itp) tylko powiedz mi dlaczego mam płacić za np niedobór wody (niech uszczelnią przecieki ), albo nierobów w spółdzielni- ile razy jestem w spółdzielni na Bat Chłopskich panie siedzą i nie robią nic- no może gadają przez telefon, jak chce się żeby coś załatwiły to nigdy nie mogą.to sorry ale po cholerę ile ich tam jest (pani na kasie i 2 osoby w zupełności by wystarczyło), oczywiście nie mówię o hydraulikach i elektrykach
          my za to wszystko płacimy.
        • beauty.andrzej Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich 01.06.12, 22:03
          Częściowo masz oczywiście rację. Jednak fundusz remontowy i eksploatacja to około połowa czynszu, a ich wysokość zależy wyłącznie od decyzji władz spółdzielni. Poza tym na koszty ciepła władze s-pni także mają wpływ. Np. w moim bliku ilość zużytego ciepła (a nie opłat) po likwidacji podzielników wzrosła o 18%. Na cenę podgrzania wody ma jakość instalacji, wydajność wymienników itp. A więc zarządy i rady nadzorcze mają istotny wpływ na ceny ciepła.
    • Gość: do ja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.12, 09:15
      jesli cię niedobrze obsługują to idź na skargę do kierownika albo Prezesa a nie anonimowo wylewasz pomyje na forum, ze swojego doswiadczenia powiem, że mieszkałam kiedyś w innej ciechanowskiej społdzielni ale takiej administracji życzliwej jak na aleksie nie spotkałam, panie są życzliwe, moze nie zawsze moga wszystko załatwić ale staraja się pomóc.
      Spoko gość jest też ten mlody kierownik,rzetelny i kompetentny,
      • Gość: ja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 12:05
        i co z tego że pójdę na skargę skoro i tak nic z tym nie zrobią, przydupasy już tak mają. ilekroć o coś były proszone to nigdy nie mogły załatwić bo nie chciały.
        i to nie są pomyje wylewne na forum tylko moje stwierdzenie po kilku latach mieszkania na tym osiedlu( przykład nie wywieszony zakaz palenia na klatce przez 3 lata od zgłoszenia i co powiesz na to mądralo)
        • Gość: ja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 12:11
          a może jesteś jedną z tych osób pracujących w tej spółdzielni albo rodziną.to wszystko jasne że ich będziesz bronił albo wychwalał pod niebiosa hehe
    • Gość: do ja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.12, 12:32
      niestety nie trafileś nie mam w rodzinie pracownika społdzielni i sama tez nie pracuję, wyraziłeś swoje zdanie a ja wyrazilam swoje chyba to forum ma temu służyc.
      Wracając do kwestii ogloszenia o papierosach, ten zapis jest w regulaminie który otrzymaliśmy do skrzynek na listy.poza tym jestem bardzo ciekawa ile razy zwróciłeś uwgę tym którzy palą i przeszkadzają Ci, smiem twierdzić ze ani razu bo łatwiej jest cudzymi rękami załatwiać swoje sprawy nieprawdaż?
      uwierz mi mając porównanie z inną administracją ta na aleksie wypada bardzo dobrze, pewnie zawsze mogłoby być lepiej ale nie jest źle.
      • Gość: ja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 14:22
        tak forum ma służyć temu żeby wyrazić swoje zdanie, dlatego też to czynię pisząc, że panie pracujące w spółdzielni nic nie robią i nie powinno ich tyle być. mam do tego prawo i twoje "po co wylewać pomyje na forum" jest nie na miejscu. ja mam takie doświadczenie ty masz takie.i ciesz się że akurat w twoim przypadku było ok. (a może twoim problemam było wyjaśnienie sprawy związanej z czynszem itp a nie nic poważniejszego).
        co do sprawy związanej z paleniem papierosów na klatce to jesteś w błędzie ale akurat tobie nie muszę się tłumaczyć ( sprawa była zgłoszona jeszcze przed tym jak do skrzynek powkładali regulamin spółdzielni a pani powiedziała że oczywiście wywieszą ogłoszenie i przez 3 lata owe ogłoszenie nie zawisło)
        życzę dalszej miłej współpracy bo ja mam inne zdanie na ten temat.i już nie mam ochoty na dalszą dyskusję z tobą
      • Gość: obserwator Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.12, 14:32
        jak czytam nie które wpisy to się zastanawiam skąd na aleksie rozjechane chodniki,tony psich guwien,olbrzymie ilości petów pod oknami,zdewastowane klatki,stada ptaków dziobiących porozrzucany chleb i teraz wiem wszystko to zasługa prezesa i jego pracowników
      • Gość: toja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.180.151.172.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.12, 14:47
        Niegospodarność i bezradność w Zamku jest widoczna na każdym kroku, przykład pierwszy to coroczny niedobór wody za który my lokatorzy płacimy, cała administracja z zarządem w tym temacie jest bezradna a co dzień z rur "wycieka" cysterna wody. co miesiąc chodzi pan który spisuje liczniki wody ale jego interesują tylko cyfry które mu podają, mało tego, żeby w czasie spisywania nie natchnął się na jakąś niespodziankę na trzy dni przed wizytą informuje kiedy będzie spisywał, jeżeli ktoś kombinuje w tym dniu niech będzie ostrożny. Ja mam pytanie do zarządu czy rozważał kwartalne spisywanie liczników wody, przecież to jest oszczędność dwóch etatów a jeżeli co to jeden z tych zaoszczędzonych etatów zajął by się analizą zużycia, w niektórych lokalach jest przerażająco niskie zużycie i jeszcze jedno , nie tak dawno przechodziłam przez tzw. "kwadrat" widziałam pilnujące na stojąco mamy, których pociechy bawiły się w kupie piachu bo administracja zlikwidowała piaskownicę nie znam kosztów utrzymania takiej piaskownicy ale czy aż tak wysokie.
        • Gość: do toja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: 80.50.127.* 02.06.12, 18:30
          gyby z istalacji wodociągowej wyciekła woda o której piszesz to w piwnicach było by codziennie wody po kolana.z dostaw wodyz wodociągamii spóldzielnia rozlicza sie wg.wskazań wodomierza zamontowanego w każdym budynku.poucz się trochę o nauce metrolologii i zachowaniach ludzi.90 procent błędóww odczytach błędów wodomierzy indywidualych iwkazań wodomierzy głównych jest tam wyjaśniona.co do odczytów kwartalnych była już natym forum mowa.była też mowa o motażu wodomierzy z odczytem radiowym.problem jest jeden są w tej chwili droższe około 3 razy plus zlecenie na odczyt dla firmy zewnętrznej lub kupnolicencji iurządzeń
          • Gość: toja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.183.223.149.dsl.dynamic.t-mobile.pl 02.06.12, 19:18
            Wysyłasz kogoś do szkoły a z twoją inteligencją nie jest najlepiej - przecieka napisałem w cudzysłowie i nie szukaj tej wody fizycznie w piwnicy, a co ma kwartalne spisywanie wody do odczytów radiowych pozostanie twoją tajemnicą
            • Gość: toja Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: 80.50.127.* 02.06.12, 19:36
              czytaj ze zrozumienim
          • Gość: . Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.etlink.pl 03.06.12, 14:53
            Masz racje- wodomierze ze zdalnym odczytem są droższe ale biorąc pod uwagę różnice w bilansie wody ( i pieniądze, które i tak dopłacić trzeba) na przestrzeni 5 lat ( okres legalizacji) łatwo policzyć ,że zwróci się dość szybko. Porządne wodomierze zabezpieczone są przed ingerencją zarówno mechaniczną jak i magnetyczną, jak również eliminuja tzw błąd ludzki(problem pana Czesia będzie rozwiązany- w tym czasie może poświęcić się z oddaniem np.malowaniu klatek). Co do ceny odczytu to raz na kwartał kosztuje to około złotówki /szt- da się przeżyć.
    • Gość: lokator TBS Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: *.cnow.pl 02.06.12, 17:53
      ja za 50 m płace prawie 600 zł w TBS tylko za metry reszta opłat oddzielnie
      • Gość: informacyjnie Re: Czynsze w blokach Batalionów Chłopskich IP: 80.50.127.* 02.06.12, 20:26
        mieszkanie 46.99 opłata za2011 278,33 złmiesięcznie,z tego 48,9 procent to ogrzewanie i opłata stała za ciepłą wodę plus licznkowe;ciepła i zimna woda,gaz i prąd oraz niedbór wody za 2010 w wyskości 2.83 zł od osoby.budynek zamku przy witosa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka