Dodaj do ulubionych

głupota na drogach

08.08.12, 13:51
Po usunięciu najkrótszego w Polsce odcinka ograniczenia prędkości (na Gojawiczyńskie) drogowcy chyba znowu udali się na zasłużony odpoczynek, bo głupot na drogach nie ubywa.

Miałem nadzieję, że chociaż w rejonie "pięknego" placu JPII, będącego dumą i chlubą mniejscowych włodarzy, a przez złośliwców zwanego Patelnią będzie wszystko w porządku.
Łudziłem się, że po milionach włożonych w karczowanie zieleni i wyłożenie terenu cegłą i kamieniem taki drobiażdżek jak organizacja ruchu będzie doprowadzony do perfekcji. Niestety myliłem się.

Jadę sobie spokojnie ulic Wodną w kierunku 17 stycznia, chcę skręcić w prawo i zagwozdka.
Bezpośrednio w 17 stycznia mógłbym skręcić tylko będąc kierowcą z browaru. Każdy inny, zgodnie z oznaczeniami, winien skręcić w Kilińskiego. Totalna głupota!

P.S. Gdyby tak leżaczki człapiące się w kółko po placu jako "ochrona" fontanny, albo urzędnicy mniejscy, widzący to z okien ratusza pochyliliby się nad problemem, to byłoby fajnie.

Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: głupota na drogach IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 13:55
      Tak dla scislosci, patelnia jest przy Swiecie Dziecka, a nie na placu JPII. na placu JPII jest plac buraczany ;)
    • Gość: mieszkaniec Re: głupota na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.12, 17:28
      Jadę sobie spokojnie ulic Wodną w kierunku 17 stycznia, chcę skręcić w prawo i
      > zagwozdka.
      > Bezpośrednio w 17 stycznia mógłbym skręcić tylko będąc kierowcą z browaru. Każd
      > y inny, zgodnie z oznaczeniami, winien skręcić w Kilińskiego. Totalna głupota!

oznakowanie tam jest prawidłowe, no może ten nakaz za bardzo przekręcony na stronę wyjeżdżających z ul. Wodnej.
      • beauty.andrzej Re: głupota na drogach 08.08.12, 18:27
        Taka organizacja zrobiona jest pod taksówkarzy. Wyjeżdżając z postoju nie mogą skręcić bezpośrednio w 17 stycznia i licznik bije za dodatkowe kilkaset metrów. Dbają nasi włodarze o nasz lokalny small biznes.
        • a_samo_a Re: głupota na drogach 09.08.12, 10:28
          Taksówkarze, to inny problem. Tutaj mamy Znak C-9 (ominąć znak z prawej strony) ustawiony tak, że każdy wyjeżdżający z Wodnej powinien skręcić w Kilińskiego. No chyba, że jedzie samochodem browaru. Kompletna głupota i zapewne nie taki był zamiar "specjalistów" od organizacji ruchu. Drogówka jakby chciała podreperować statystyki, to spokojnie może sobie stanąć na 17 Stycznia i trzepać kasiorkę, że miło. Przypuszczam, że udałoby się przy okazji zgarnąć paru mniejskich notabli, z WW na czele, nie wspominając o słynnych mniejskich leżaczkach.

P.S. Wnoszę o "samoukaranie się" funkcjonariuszy SM. Notorycznie zapominają zapiąć pasy w samochodzie. Arogancja "władzy"?

• a_samo_a Re: głupota na drogach 08.08.12, 22:13
        Nie jest prawidłowe i każdy fachowiec ci to stwierdzi.

Czas jednak na drugi róg patelni, albo jak niektórzy wolą - placu buraczanego. Chciałem sobie dzisiaj przejść przez przejście przy ostatnim relikcie rynku, czyli jedynym w mnieście szalecie i zagwozdka. Jest sygnalizator, ale nie widać co pokazuje, bo jakiś baran zakrył go znakiem B-36 (zakaz zatrzymywania).

P.S. Pozostają mi do opisania jeszcze dwa rogi super inwestycji. Ciekawe jakie bzdury uda się tam znaleźć, a przypomnieć warto, że urzędnicy mniejscy codziennie się tam kręcą, bo to bardzo blisko ratusza, ale zgodnie ze starym powiedzeniem - pod latarnią najciemniej.

• Gość: mieszkaniec Re: głupota na drogach IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.12, 17:55
          a_samo_a napisał:

> Nie jest prawidłowe i każdy fachowiec ci to stwierdzi.

To niech ten fachowiec stwierdzi i poprze te stwierdzenia czymś konkretnym.
          Jakby organizacja ruchu zmuszała do jazdy w prawo w Kilińskiego to przed skrzyżowaniem wisiałby znak C-2..Natomiast to co tam jest to znak C-9, który stosuje się w celu wskazania kierującym obowiązku ominięcia wysepki po jej prawej stronie. Tak jak napisałem wyżej, znak ten nie jest dla tych z Wodnej tylko dla tych z "browaru" co mogą tam skręcić prosto z ul. 17 Stycznia.

• a_samo_a Re: głupota na drogach 10.08.12, 22:25
            "Tak jak napisałem wyżej, znak ten nie jest dla tych z Wodnej tylko dla tych z "browaru" co mogą tam skręcić prosto z ul. 17 Stycznia"

Tylko, że dla tych z "browaru", to ten znak ani nie jest widoczny, ani nie jest potrzebny. Kwestia organizacji ruchu na tym skrzyżowaniu jest kuriozum. Oprócz tego nieszczęsnego znaku C-9, to i oznaczenia poziome są ciekawe. Super kierowcy z browaru nie za bardzo mają szanse tam zjechać nie przejeżdżając przez linie ciągłe.
            Rodzi się jednak pytanie dlaczego to samochody z browaru są tak uprzywilejowane? Znajduje się tam wiele nieruchomości, sklepów itp. do których muszą dojechać samochody. Te jednak, wbrew zdrowemu rozsądkowi muszą jeździć wokół placu, aby dopiero z Wodnej mogły skręcić w prawo. Dlaczego nie umożliwić wszystkim zjazd w tę uliczkę z 17 Stycznia? Lepiej jest jak wszyscy jeżdżą wokół placu, aby móc tam dopiero skręcić?
            Postój taksówek, to również kuriozum. Taki relikt poprzedniej organizacji ruchu.
            Nawet, gdyby go zostawić w tym miejscu, to przecież, aż się prosi, aby obrócić go w drugą stronę.

Zgodnie z zapowiedzią czas na bzdurę na trzecim rogu placu.

Tuż przy ratuszu, jakiś wybitny specjalista od ruchu drogowego zafundował próg zwalniający, na którym zorganizowano przejście dla pieszych. O ile przejście jest rzeczywiście potrzebne, to próg narusza obowiązujące prawo Tekst linka
            gdyż jak nie patrzeć, to nie znajduje się w odległości więcej niż 40 metrów od skrzyżowania, tylko na samym skrzyżowaniu. Oops?

Również i miejsce parkingowe dla najważniejszego pojazdu w mieście zostało wyznaczone z naruszeniem prawa:
            Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
            1) na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;

Kto chętny do znalezienia jakieś innej bzdury w organizacji ruchu wokół placu, a szczególnie na ostatnim, nie opisanym jeszcze rogu?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka