Gość: kinoman IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.12, 09:26 czy ten film ma szansę trafić da naszego kina? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jan Re: Pokłosie IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.12, 19:58 mam nadzieję,że tak bo to genialny, konieczny do obejrzenia, najlepszy polski film jaki widzialem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuuuuu Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 20:03 Przecież PiS nie pozwoli tak jak w Ostrołęce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZNIESMACZONY Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 21:37 Nie wierzę,że tak myślicie! Przeczytajcie i pomyślcie. niepoprawni.pl/blog/283/po-grossie-jest-poklosie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 23:23 Wiesz, co niektórzy w tym mieście myślą, czytają ... Ciekawe co by się działo w mieście Ciechanowie gdyby się wziąć za uporządkowanie terenu kirkutu? A jaki by się jazgot podniósł gdyby ktoś się jeszcze zapytał o losy mienia pożydowskiego? Myślę, że film Pasikowskiego w porównaniu do tego co by się tu działo to byłby Pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedynia Re: Pokłosie IP: *.cnow.pl 26.11.12, 22:20 vod.gazetapolska.pl/2831-zebrowski-nie-tylko-o-poklosiu Godne polecenia, warto zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 14:13 A jaki by się jazgot podniósł gdyby ktoś się jeszcze zapytał o losy mienia pożydowskiego? Szanowny "a_samo_a". Jak odniesiesz się do takich faktów? 1. Majątki żydowskie zostały im w Polsce zabrane nie przez Polaków a przez Niemców. 2. Niemcy wypłaciły Izraelowi za to odszkodowanie. Przyjęli, czyli uznali za wystarczające. 3. Polska gminom żydowskim też wypłaciła odszkodowanie. Nie wiadomo trochę dlaczego zważywszy na pkt 1. ale też. Niech będzie. A teraz o czym innym. Jak Twoim zdaniem będzie przez przeciętnego, a szczególnie młodego widza w obcych krajach postrzegany film "Pokłosie"? Jaki da temu widzowi przekaz? Czy będzie on się zastanawiał nad złożonością tamtych czasów tu na naszych terenach, zacznie gmerać w historii i zmierzać z prawdą tak jak chce tego Pasikowski?. Bądż łaskaw mnie odpowiedzieć na pytanie co pomyśli Twoim zdaniem o Polakach młody widz np. w Hiszpanii po obejrzeniu tego filmu? Bo nie sądzę, że skończy się na dystrybucji w Polsce. Na koniec zgodzę się z Tobą, że teren kirkutu w Ciechanowie powinien być uporządkowany. To rzeczywiście dla nas wstydliwy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 14:56 Pomyśli że wreszcie Polacy mogą i chcą rozmawiać o historii takiej jaka była . Podobnie jak rozmawia się w krajach gdzie historia to nie tylko narzędzie polityczne , ale coś więcej - pasja , przestroga ,duma . skoro o Hiszpanach mowa to tamtejszy kino maniak zapewne ogladał „In Darkness” tak więc zdanie morze sobie wyrobić . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 15:37 Obawiam się, że bez wiedzy o wspólnej historii naszych narodów, szczególnie w okresie od roku 1939 do około 1953 wyrobi sobie ten Hiszpan na podstawie tych dwóch dzieł zdanie wypaczone. Jeśli zestawi sobie to jeszcze z "nazistowskimi obozami w Polsce", co cyklicznie ma sączone do głowy, to Twoje wnuki szanowny emerycie mogą w przyszłości całkowicie odpowiadać przed światem za Holocaust. Komuś tu moim zdaniem brakuje wyobrażni i niestety chłodnej kalkulacji. Świat w swoich kalkulacjach sentymentami i miłością bliżniego się nie kieruje, mimo że taki świat jest moim i Twoim jak sądzę marzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 15:45 Jestem pewien że kazdy mądry niemiec, hiszpan, włoch , francuz i gabończyk doskonale wie że nie ma na świecie żadnego cudownego narodu i żadnego do szpiku kości złego. To że w naszej ( w sensie narodu) historii są zarówno karty piękne jak i wstydliwe wie każdy średnio inteligentny człowiek. Protesty przeciwko temu filmowi są robione przez kretynów. To tak jakbym zaprotestował przeciwko filmowi Przesłuchanie bo tam pokazują jak polak polaka traktował źle. Przecież to paranoja. W naszym narodzie są ludzie świetni i sku...ele. I nie widzę powodu żeby to ukrywac w imię jakiegoś interesu narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 16:04 Wspólna historia Polaków i Zydów była dużo wcześniej niż od1939 , i nie sądzę aby to aż tak interesowało Hiszpanów . Jeżeli uważasz że historia nazistowskich obozów w Polsce została tylko nasączona do głowy (tak napisałeś ) to o jakiej historii chcesz rozmawiać tej z Klossa czy tej o czterech chłopakach z psem a może nakręćmy kolejny film o bitwie bo przecież nasza historia to tylko piękna martyrologia w której tylko nas biją , a potem dziwić się że ludzie mają za złe że w 89 przejeliśmy rządy od komuchów bez rozlewu krwi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 16:23 Napisałem wyrażnie - wspólna historia szczególnie w latach.... Teraz bym poprawił ten szczególny okres na lata po I wojnie światowej do śmierci Stalina. Ale powtarzam - szczególnie. O tym, że Żydzi zostali wypędzeni m.in. Z Hiszpanii i Francji i przytulił ich nasz Kazimierz Wielki (stąd nawa dzielnicy w Krakowie) - wiem. Mieliśmy honor być z tego powodu najbardziej tolerancyjnym narodem w Europie. Jeżeli uważasz że historia nazistowskich obozów w Polsce została tylko nasączona do głowy (tak napisałeś ) to o jakiej historii chcesz rozmawiać tej z Klossa czy tej o czterech chłopakach z psem a > Sorry, ale już myślałem, że dyskutujemy na wyższym nieco poziomie. Więc tak oczywiście nie uważam, jednak cykliczne, nieprzypadkowe sączenie takiej wiedzy przez media zadziała w końcu na przestrzeni ze dwóch pokoleń w myśl słynnego powiedzenia Goebellsa. Wiedza o tym co się tutaj działo w tych okrutnych czasach zawsze będzie dużo mniejsza wśród tych przykładowych Hiszpanów czy Gabończyków, nie pisząc juz o Hindusach jacy by mądrzy nie byli i łatwiej im namącić w głowach. Czyżbyś nie dostrzegał, że te wpadki mediów nie są przypadkowe? Pytanie pozostaje tylko jaki jest tego cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 16:27 o jakich wpadkach piszesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 16:45 Dziwne pytanie, ale wyjaśniam - te "wpadki" to nazywanie w mediach światowych, w różnych miejscach na świecie "hitlerowskich obozów koncentracyjnych na terenie okupowanej Polski" - "obozami koncentracyjnymi w Polsce". Po interwencji jest to poprawiane ciągle w ten sam sposób na "nazistowskie obozy w Polsce". Niby wyprostowane, ale połowicznie, gdyż pozostaje do wyjaśnienia kto to taki "naziści", czego już nikt nie robi. Dlaczego? Jeśli uważasz, że ten Hiszpan , Gabończyk czy Hindus od razu kojarzy, że to Niemcy, to życzę dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 17:56 No tak nazwa „obozy koncentracyjne w Polsce” może rzucać złe światło na naszą nieskazitelną historię , a nie daj boże ktoś pomyśli że w Polsce był antysemityzm . Jeśli uważasz, że katami w obozie byli sami niemcy, to życzę dobrego samopoczucia. Nazwa nazistowskie , lub hitlerowskie jest jak najbardziej uzasadniona . Niemcy w przeciwieństwie do nas potrafili rozmawiać i jak mało który naród rozliczyli się z tamtego okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 18:07 Emerycie. Skończmy tą dyskusję. Nie ma ona żadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 18:17 Pokłosie odniosło sukces – wywołało dyskusję (jak każdy dobry film) ,a to ma sens Ale masz racje ,też dziś nie mam czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 18:24 nie w tym rzecz, Niemal 70 lat po wojnie wiedza o tym kto wojnę rozpoczął, kto stworzył ideologię która zakładała "ostateczne rozwiązanie kwestii żydowskiej" wcale nie jest powszechna. Stąd określenie "polskie obozy śmierci" naprawdę może prowadzić do grubych nieporozumień. Oczywiście więźniowie funkcyjni w obozach byli różnego wyznania i narodowości - tylko skończony idiota mógłby mieć pretensje do Polaka, Ukraińca czy Żyda, że usiłując ratować własne życie zostawał kapo. Ale nie oni tworzyli obozy, nie oni ustalali reguły w nich panujące. Odpowiedzialność za to ponoszą niemieccy naziści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 18:56 Dziękuję za pomoc w przekazaniu sensu moich wynurzeń. Dodam tylko, że te wzmianki o obozach wg Ciebie są jak piszesz grubym nieporozumieniem. Chciałbym żebyś miał rację. Kwestia kapo w obozach - Tak jak piszesz też oczywiście było. Często byli to nadgorliwcy. Niejednokrotnie Niemcy sami byli zszokowani ich postępowaniem. Ale generalizowanie, przenoszenie ich zezwierzęcenia wywołanego strachem o własne życie na cały naród jest bardzo delikatnie to ujmując nieporozumieniem. Niestety nie wszyscy to rozumieją. Z takimi dyskusja nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 19:12 W oddziałach SS-Waffen członkami było wielu Holendrów, Ukraińców , Łotyszów , Belgów ,Estończyków a jeżeli o obozy chodzi to np. Iwan Demianiuk (Niemiec ?) upieram się że nazwa nazistowskie , lub hitlerowskie jest jak najbardziej uzasadniona. Co do nazwy „Polskie obozy smierci „ to powstała 46 roku chyba w „medalionach „ Myślę że nauczyciele historii w Polsce maja prostą pracę , bo historia powinna uczyć na błędach , a w naszych dziejach błędów przecież nie było . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 20:56 Dochodzimy w ten sposób do ciekawych spostrzeżeń. Ja przypomnę jeszcze idąc za ciosem "emeryta", że Hitler był Austriakiem. Ojciec - austriacki urzędnik celny w Braunau. O matce różnie żródła podają. Przeważnie milczą. Radzę więc aż tak szczegółowo do tematu nie podchodzić, gdyż tak się to wszystko skomplikuje, że będziemy musieli uznać, że wszystkiemu winien niejaki Franek Dolas, którego postać nam tak wiernie przybliżył Marian Kociniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 21:10 Różnica polega na tym, że w 1946 pamięć o odpowiedzialnych za bestialstwa popełniane w obozach śmierci była powszechna, stąd ówczesne określenie Nałkowskiej "polskie obozy" nikogo nie mogło wprowadzić w błąd - dla wszystkich było oczywiste, że dotyczyło geograficznego położenia fabryk śmierci. Dziś wiedza o realiach II wojnie jest nieporównanie słabsza, żeby nie powiedzieć żałośnie mizerna. Zwłaszcza mieszkańcy szeroko pojętego Zachodu niewiele mają pojęcia o tym co działo się w Polsce podczas wojny - dla nich określenie "polskie obozy" może oznaczać obozy zaplanowane, zorganizowane i kierowane przez Polaków w celu eksterminacji ludności żydowskiej. To właśnie jest grubym nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 21:52 Dobrze byłoby, aby "emeryt" i inni podobnie myślący ten niuans wynikający z różnicy czasowej postarali się zrozumieć. Bo właśnie to o czym pisze "t" jest szalenie istotne. Może wtedy na te wtopy w światowych mediach spojrzeli by z nieco innej perspektywy. Może też zauważyliby, że w tą narrację wpisuje się, mam nadzieję przypadkiem, film Pasikowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Pokłosie IP: *.cnow.pl 27.11.12, 21:53 vod.gazetapolska.pl/2831-zebrowski-nie-tylko-o-poklosiu zobaczcie i potem dyskutujcie czy warto było na ten temat kręcić film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 22:19 Te opinie są przynajmniej mnie znane. Żebrowskiego, Macieja Stuhra. Znam reakcję Pasikowskiego na krytyczne zarzuty. Zachwyty Wajdy, Polańskiego, który sam powiedział, że na taki film czekał całe życie. Przed chwilą leciał w TV Jego "Pianista". Jakże jednak inny film!. Wiem też, że Linda się poróżnił ideowo z Pasikowskim. Na jakim tle, można się tylko domyślać. Film jest napewno bardzo kontrowersyjny i jednak moim zdaniem nam, jako narodowi, przyniesie na świecie więcej szkody niż pożytku. Ale czy napewno mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 22:46 Taki jeszcze szczegół. Może niewart wzmianki ale..... Otóż aktor holenderski Klinstrja, przebywający obecnie w Polsce stwierdził, że w Jego kraju nakręcenie takiego filmu o rodakach, nawet gdyby robili podobne rzeczy jak opisani w tym filmie Polacy, byłoby niemożliwe. Reżyser miałby jak to raczył ująć, przechlapane. Dziwił się, że sobie na takie coś pozwalamy. I tak na marginesie tej wypowiedzi powinniśmy się nauczyć siebie szanować tak jak to robią np. Holendrzy i inne narody. A wzorem dla mnie takiego szanowania własnego narodu, trzymania się razem, pomagania sobie wszędzie na świecie są Żydzi. I za to ja Ich szanuję. My jesteśmy jak dotąd tego zaprzeczeniem. I ten film nas z tego nie wyleczy. Wręcz przeciwnie. Już nas znowu dzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Pokłosie IP: *.cnow.pl 27.11.12, 22:58 vod.gazetapolska.pl/2831-zebrowski-nie-tylko-o-poklosiu zobaczcie i potem dyskutujcie czy warto było na ten temat kręcić film w tym linku to nie jest opinia aktora żebrowskiego tylko historyka profesora Leszka Żebrowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 23:08 Wiedziałem, że to Prof. L. Żebrowski a nie aktor z seriali i reklamy Banku. Ja przyznam nie mam natury stadnej i zawsze staram się kierować rozumem własnym. Oczywiście z opiniami innych się zapoznaję, ale na tej bazie i własnej wiedzy o temacie wyrabiam sobie własny pogląd. Dlatego wdałem się też tu w tą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 10:09 "Szanowny "a_samo_a". Jak odniesiesz się do takich faktów? 1. Majątki żydowskie zostały im w Polsce zabrane nie przez Polaków a przez Niemców." Wywołany do tablicy odpowiadam. Nie do końca jest to prawdą. Oprócz ruchomości i nieruchomości skonfiskowanych (zagrabionych) przez Niemców były również przypadki przejmowania mienia żydowskiego przez Polaków. Dotyczy to również Ciechanowa. Bezprawność takiego działania wskazywał już dekret o majątkach opuszczonych i poniemieckich z 1946 r. A całkiem sporo mienia ruchomego trafiło w ręce ciechanowian. Następnym elementem jest kwestia nieruchomości. Nawet jeśli były skonfiskowane przez Niemców, to po 1945 r. wróciły w polskie ręce. W przypadku Ciechanowa zachowało się trochę budynków będących przed 1939r. własnością obywateli polskich pochodzenia żydowskiego. Losy ich "własności" mogłyby być tematem całkiem ciekawej pracy naukowej. Dochodzi kwestia własności nieruchomości gruntowych, a te hurtem były znacjonalizowane. Długi to temat i nie jest to miejsce, aby szczegółowo się nad nim rozwodzić. W każdym razie ostatnia publiczna kłótnia nad mieniem pożydowskim to kwestia "Polonii". Miasto się na tym wzbogaciło, ale żeby wysupłać trochę pieniążków na uczczenie pamięci pomordowanych ciechanowian to już nie ma chętnych. "2. Niemcy wypłaciły Izraelowi za to odszkodowanie. Przyjęli, czyli uznali za wystarczające." Nie tak prosto. Problem dotyczy mienia przejętego przez państwo polskie, a to było często konfiskowane, nacjonalizowane z naruszeniem prawa zarówno polskiego jak i międzynarodowego. "3. Polska gminom żydowskim też wypłaciła odszkodowanie. Nie wiadomo trochę dlaczego zważywszy na pkt 1. ale też. Niech będzie." Tak się jakoś złożyło, że praw obywateli polskich nie regulują żadne umowy zawierane przez inne państwa. Odnośnie zwrotu mienia komunalnego to w dalszym ciągu trwają prace komisji regulacyjnej ds. gmin żydowskich. "A teraz o czym innym. Jak Twoim zdaniem będzie przez przeciętnego, a szczególnie młodego widza w obcych krajach postrzegany film "Pokłosie"? Jaki da temu widzowi przekaz? Czy będzie on się zastanawiał nad złożonością tamtych czasów tu na naszych terenach, zacznie gmerać w historii i zmierzać z prawdą tak jak chce tego Pasikowski?. Bądż łaskaw mnie odpowiedzieć na pytanie co pomyśli Twoim zdaniem o Polakach młody widz np. w Hiszpanii po obejrzeniu tego filmu?" Po pierwsze myślę, że sam film przeszedłby bez żadnego echa. Uważam nawet, że szanse na jego wyświetlenie w innych krajach byłyby mniej niż zerowe. Teraz, po histerii jaką wywołał on w naszym kraju być może ktoś się nim zainteresuje, ale w kontekście antysyjonizmu i ksenofobii Polaków i to nie tej sprzed 70 lat, tylko współczesnej. Do szerokiej dystrybucji film na pewno nie trafi. Nikt normalny wiedzy historycznej nie czerpie z filmów fabularnych. Historia każdego kraju składa się z kart chwalebnych i wstydliwych. Jednych i drugich u nas dostatek, podobnie jak w każdym innym kraju. "Na koniec zgodzę się z Tobą, że teren kirkutu w Ciechanowie powinien być uporządkowany. To rzeczywiście dla nas wstydliwy temat. " Co raz więcej ciechanowian uważa tak samo. Szkoda jednak, że urząd miasta i jego rada nie podzielają tej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 10:30 gościu -Taki jeszcze szczegół. Może niewart wzmianki ale....., inne narody potrafią rozmawiać o swojej historii , nie koniecznie przedstawianej pozytywnie na początek polecam z ostatnich lat „lektor” rozprawa z przeszłością niemiec . Jest wiele filmów amerykańskich krytykujących interwencję w Wietnamie ,krytykujących rasizm polecam „Gran Torino”, Rosjanie nakręcili czekistę ,ale to tylko parę przykładów. Myślę że oglądamy całkiem inne filmy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 12:35 Dziękuję za wyczerpującą, ciekawą odpowiedz. Właśnie liczyłem na to, że w kwestii odszkodowań uzyskam od Ciebie uzupełniającą wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 09:04 Materia tematu jest bardzo skomplikowana i niejedna prawnicza głowa pokryje się siwym włosem zanim uda się wypracować rozwiązania satysfakcjonujące wszystkie strony. Tutaj chciałbym jednak skupić się na sprawach związanych z Ciechanowem i przyczynach tego, że miasto, 70 lat po likwidacji getta, robi wszystko aby zapomnieć o wymordowanych mieszkańcach. Jakie są tego przyczyny? Czyżby co niektórzy obawiali się, że wyjdą na jaw pewne fakty z przeszłości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Pokłosie IP: *.183.238.248.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.11.12, 11:06 a odnosząc się do tematu, myślę, że Pokłosia w ciechanowskim kinie "Łydynia" w Powiatowym Cetrum Kultury i Sztuki im. Marii Konopnickiej nie będzie na stronie tej szacownej instytucji jest zamieszczony repertuar kina - do 13 grudnia Pokłosia nie ma, a po 13-tym do 5 lutego kino jest nieczynne tak się kurna świetnie składa, że pewnie jakiś remoncik zaplanowali ( że na ferie ? ... co tam ) - o Pokłosiu do lutego zapomnimy i powiatowa władza Powiatowego Centrum Kultury i Sztuki im. Marii Konopnickiej problem będzie miała z dyńki się tak imieniem Marii K. podpieram, bo tak zupełnie na marginesie, zabawny trynd obserwuję w powiatowym centrum do rzeczy : w PCKiSz nazywa się lub nadaje imiona od nowa i na nowo - zaczęło się od dodania do nazwy samej instytucji przedrostka POWIATOWE ( jak to brzmi, to "powiatowe" - powiatowa remiza straży ochotniczej w Dzboniach - tej "wioseczki", tego zaścianeczku w nazwie nikt nie dostrzega ? i nie żebym miał coś przeciwko wsi ) - zaraz potem na nowo nazwano galerię C i to już nie jest galeria C, tylko im. Biegasa ( ??? po co ??? ), ostatnio nazwę uzyskał korytarz prowadzący do gabinetu p. po dyr. - była "galeria na pięterku" ( ot taka niezobowiązująca nazwa pasująca do korytarza i wystawianych tam na ogół prac dzieci ), a teraz uzyskała imię Zygmunta Szczepankowsiego ( złotymi literami napisali ) - czy Zygmunt ( nie spoczywa w pokoju ) byłby dumny ? nie wiem, mnie to bawi - tyle, że pewnie pomysłodawcom tej wiekopomnej idei o mój fun z pewnością nie chodziło - i co na to Zygmunt ? no tak, on już głosu nie ma czekam na kolejne inicjatywy nadawania imion ... korytarzom, hallowi, salom prób, łazienkom, można też nadać imię trawnikowi przez PCKiSz - tak rzucam pomysły - albo ... gabinet dyrektora im. Dyrektora ale miałem dojść do Marii Konopnickiej - skoro zmiany idą w tym kierunku, a Maria ostatnio coś kontrowersyjna ( bo żyła, czy nie żyła z inną kobietą ? ) no to może tak hurtem zmiany przeprowadzić ? hę ? :) a Pokłosie ? w kinie Łydynia ? - nie sądzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pokłosie IP: *.xdsl.centertel.pl 28.11.12, 12:11 żydzi bez ogłuszania mordują zwierzęta i nazywają to rytuałem, wcześniej o tym nie wiedzialam i teraz jestem zszokowana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Pokłosie IP: *.183.238.248.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.11.12, 16:48 6 milionów żydów zamordowali chrześcijanie - też bez ogłuszania ( historia II wojny światowej ) tak dla symetrii tylko o tym piszę, bo rytualny ubój też mi nie w smak - tylko co ma rytualny ubój do Pokłosia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pokłosie IP: *.free.aero2.net.pl 28.11.12, 17:16 Pokłosie będzie grane w kinie Łydynia !!! Żeby nie było, że najwięcej do powiedzenia ma wiecznie brodaty mecenas "kultury" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 09:08 "Pokłosie będzie grane w kinie Łydynia !!! " Tak? A niby to kiedy? Na stronie PCKiSZ nie ma o tym słowa, a repertuar jest rozpisany aż do lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pokłosie IP: *.free.aero2.net.pl 29.11.12, 10:14 "Pokłosie" 28-30.12.2012 g.20 1-3.01.2013 g.20 bilety nawet tańsze, bo 18zł Film jest od 15 lat, więc część forumowiczów nie obejrzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 10:50 Czyżby to były seanse zamknięte, dla wybranych? Tekst linka Wyraźnie jest napisane, że kino w tych dniach jest nieczynne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Pokłosie IP: *.183.232.235.dsl.dynamic.t-mobile.pl 29.11.12, 19:48 właśnie - to jakiś seans zamknięty w podziemiach ? repertuar rozpisany do lutego i Pokłosia tam niet za to widzę co ? Jubileusz Dr Teresy Kaczorowskiej ????? czy na prawdę to nie jest aby wykorzystywanie instytucji ktorą się zarządza do promocji samej siebie ? no przecież jest - i jest to tak żenujące, że .... brak mi słów ... zaścianeczek ci nasz pięknie siermiężny, buraczano powiatowy do przodu, alleluja i do porzodu krajanie ziemi, powiatowej mej ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontekst ciechanowskie Pokłosie pisowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 20:41 I pewnie życzenia będzie jej składał kolega Kołakowski/poseł/ i kolega Kęsik/poeta/. Fatalnie ten pisowski dom kultury wygląda, szerzący jedynie słuszną pisowską kulturę, jako ,,Trybuna'' PiSu. Filmu tego nie będzie bo tak chce jedynie słuszny ,,guru'' ciechanowskiej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontekst Re: ciechanowskie Pokłosie pisowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 22:49 Pani doktor powinna się zapoznać z znaczeniem tego słowa: Megalomania - skupienie na własnej doskonałości, samozadowoleniu oraz świadomości własnej wartości, znaczenia i możliwości[1]. Pojęciem tym określa się potocznie zawyżoną nieprawidłową samoocenę, ale także system urojeń, tzw. urojenia wielkościowe w zaburzeniach o charakterze psychotycznym[potrzebne źródło]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: ciechanowskie Pokłosie pisowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.12, 14:08 megalomania - owszem trafne a mnie przychodzi do głowy taka transpozycja ..... wyobraźmy sobie ... jest firma ... budowlana ... samorządowa, czyli państwowa zatrudnia pracowników budowlańców, ma sprzęt, betoniarki, wiertarki i inne takie i materiały z których buduje, betonik, kafelki i kibelki szef tej firmy postanowił, że pracownicy, tym sprzętem i z tych materiałów zrobią mu remoncik w chałupie co to ma do rzeczy ? otóż ma, ponieważ p. dr Kaczorowska właśnie coś takiego chce zrobić - w firmie, którą zarządza, jej pracownikami i środkami chce zrobić dla siebie imprezę, aby promować siebie, a to też jakiś osobisty uzysk na prawdę powinien ktoś się tym chyba zainteresować ( media, może stosowne organa ? ) bo gdyby to była firma budowlana, a nie dom kultury i nastapiłoby takie wykorzystywanie mocy tej firmy dla celów prywatnych, to afera byłaby na 4 fajery p. Kaczorowska na prawdę tego nie rozumie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.12, 08:36 Załóżmy jednak, że film będzie wyświetlany. Wywołuje on skrajne emocje. Pewnie tak samo będzie Ciechanowie. Ludzie wyjdą z seansu i po okolicznych krzakach będą się okładać laskami i wyzwiskami, czy dyrekcja PCKiSZ podejdzie do tematu profesjonalnie i zorganizuje dyskusję? Może nie w temacie całości stosunków polsko-żydowskich, różnych aspektów związanych z Zagładą, ale tego, co działo się w Ciechanowie? Tego, co działo się w tym mieście 70 lat temu, jaki ma to wpływ na życie obecnych mieszkańców i jak została ta tragedia upamiętniona w tym mieście. Nie przypuszczam, żeby coś takiego udało się zorganizować. W byłym mieście wojewódzkim panuje bowiem w dalszym ciągu zwyczaj chowania głowy w piasku. Jak się nie mówi, to nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Pokłosie IP: *.183.225.82.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.12.12, 06:39 to się ubawiłem - dyskusja piszesz, w temacie stosunków polsko-żydowskich ... tia wyobrażam sobie te ofiary dyskusję to będziesz miał na Jubileuszu pani doktor ( pełniącej obowiązki ) dyrektor - będą ochy, achy i inne ą ę bon ton-y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 11:19 Na jubileuszu ochy i achy może i będą, ale bon ton to nie w Ciechanowie. Ofiary przeżyjemy, byle była jakaś dyskusja, a nie okładanie laskami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 14:16 Wracając do filmu "Pokłosie" przeczytajcie sobie to. Może komuś z Was zapali się lampka do czego to wszystko zmierza. To poważny, niepokojący sygnał. A jestem pewien, że będą następne, bo ciężko na to pracujemy. wiadomosci.onet.pl/swiat/ostry-komentarz-zagraniczny-stalin-byl-jedynym-kto,1,5320189,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 23:07 Rzeczywiście niepokojący. ROTFL Jeden niedouczony angielski rzeźnik napisał głupotę, a drugi gamoń wyciąga to jako prawdę objawioną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 11:04 <Jeden niedouczony angielski rzeźnik napisał głupotę, a drugi gamoń wyciąga to jako prawdę objawioną.> Tu niedouczony angielski rzeżnik, wcześniej cierpiące sumienie rezysera z powodu zbrodni swoich rodaków, jeszcze wcześniej pokażna suma niedouczonych światowych dziennikarzy i światowej sławy historyk Gross itd ......Dziwię się, że są tacy, którzy ten serial uważają to za przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 17:36 I jeszcze to dla równowagi z przesłaniem filmu "Pokłosie" "- Prezes Stowarzyszenia Kombatantów Żydowskich Arnold Mostowicz stwierdził w publikowanym 25 lutego 1998 r. w "Życiu" tekście: "Żaden naród nie złożył na ołtarzu pomocy Żydom takiej hekatomby ofiar jak Polacy, bowiem w wielu krajach ... rozwiń całośćokupowanych pomoc ta nie niosła za sobą takiego ryzyka". - Żydowska autorka Klara Mirska pisała w wydanej w Paryżu w 1980 r. książce "W cieniu wielkiego strachu": "Zebrałam wiele zeznań o Polakach, którzy ratowali Żydów, i nieraz myślę: Polacy są dziwni. Potrafią być zapalczywi i niesprawiedliwi. Ale nie wiem, czy w jakimkolwiek innym narodzie znalazłoby się tylu romantyków, tylu ludzi szlachetnych, tylu ludzi bez skazy, tylu aniołów, którzy by z takim poświęceniem, a takim lekceważeniem własnego życia, tak ratowali obcych". - Inna Żydówka Janina Altman, pisząc do Marka Arczyńskiego o Polakach, którzy narażali swe życie dla ratowania Żydów w czasie wojny, stwierdziła: "Nie wiem, czy my, Żydzi, wobec tragedii innego narodu, zdolni bylibyśmy do takiego poświęcenia" (Cyt. za M. Arczyński i W. Balcerak: "Kryptonim Żegota", Warszawa 1983, s. 264). - Krakowski filozof żydowskiego pochodzenia Jan Hartman napisał, że właśnie w Polsce "Żydzi spotkali się z bohaterską pomocą na największą w Europie skalę" ("Gazeta Wyborcza", 5 maja 2005 r.). - Wybitny żydowski literaturoznawca, profesor uniwersytetu w Tel Awiwie Gabriel Moked powiedział w wywiadzie udzielonym "Wprost" 28 czerwca 1992 r. m.in.: "Jestem przekonany, że odpowiedzialność za zagładę polskich Żydów ponoszą Niemcy, ściślej mówiąc hitlerowcy. Nawet jeżeli część polskiego społeczeństwa Żydom nie pomagała albo łatwo godziła się na ich zagładę, to większa część narodu Żydom bardzo pomogła". - Do najbardziej wzruszających propolskich świadectw doby wojny należała ocena zapisana przez nauczyciela hebrajskiego Abrahama Lewina, który żył w makabrycznych warunkach warszawskiego getta. Zapisał on w swoim pamiętniku pod datą 7 czerwca 1942 r.: "(...) Wielu Żydów uważa, że wpływ wojny i strasznych ciosów, które kraj i jego mieszkańcy - Żydzi i Polacy, przyjęli z rąk Niemców, w wielkim stopniu zmienił stosunki między Polakami a Niemcami, a większość Polaków została opanowana przez uczucia filosemickie. Ci, którzy głoszą tę opinię, opierają swój punkt widzenia na znaczącej ilości zdarzeń, które ilustrują, jak od pierwszych miesięcy wojny Polacy pokazali i dalej pokazują swe współczucie i uprzejmość dla Żydów, pozbawionych środków do życia, a w szczególności dla żebrzących dzieci. Słyszałem wiele historii o Żydach, którzy uciekli z Warszawy tego znaczącego dnia 6 września 1939 i otrzymali schronienie, gościnność i żywność od polskich chłopów, którzy nie żądali żadnej zapłaty za ich pomoc. Jest również znane, że nasze dzieci, które idą żebrać i pojawiają się dziesiątkami i setkami na ulicach chrześcijańskich, dostają wielkie ilości chleba i ziemniaków i przez to udaje im się wyżywić i ich rodzinom w getcie (...). Ja widzę stosunki polsko-żydowskie w jasnym świetle" (A. Lewin: "A cup of tears. A Diary of the Warsaw Ghetto", Ed. by A. Polonszky, New York 1988, s. 123-124). - Żyd karmelita (ojciec Daniel) Oswald Rufeisen, jeden z najodważniejszych żydowskich partyzantów doby wojny, powiedział w wywiadzie dla "Polityki" z 29 maja 1983 r.: "Nigdy nie mówię o polskim antysemityzmie i gdzie tylko mogę, walczę z tym, bo to jest przesąd, to jest zabobon (...). Wydaje mi się, że o antysemityzmie mówią nie ludzie, którzy przeżyli czas holocaustu w Polsce, ale ci, którzy przyjechali do Izraela z Polski przed wojną. Tak mi się wydaje. Ludzie, którzy byli odcięci od społeczeństwa polskiego, którzy przenieśli swoje koncepcje psychologiczne na sytuację wojenną (...). Mam już ponad 70 lat, żyłem w Polsce przed wojną, przeżyłem wojnę na wschodnich terytoriach polskich (...) nie widziałem tam Polaków mordujących, natomiast widziałem Białorusinów, widziałem Łotyszów, Estończyków, Ukraińców, którzy mordowali, a polskich jednostek, które by mordowały, nie widziałem. Ale tego wszystkiego ci idioci tutaj nie widzą. Im się tego nie mówi. Tak jest, niech mi nie opowiadają, Ja wiem, jak było". - Uratowana przez Polaków Laura Kaufman, profesor, członek PAN, wspominała: "Jak wynika z tego, co napisałam, pomoc nieśli mi przedstawiciele różnych warstw społeczeństwa; nie byłam też szczególnie uprzywilejowanym wyjątkiem. Przed wojną radzono mi, bym w razie wojny wyjechała za granicę. Było to możliwe nawet jeszcze w r. 1940. Nigdy nie żałowałam, że tego nie zrobiłam. Żyłam przez 5 lat w ciągłym niebezpieczeństwie, przeżyłam chwile grozy, ale trzeba było przeżyć wśród społeczeństwa polskiego, by poznać lepiej jego walory" (Cyt. za: Ten jest z ojczyzny mojej", oprac. W. Bartoszewski i Z. Lewinówna, Kraków 1966, s. 241.) Dyrektor amerykańskiego Urzędu ds. Śledztw Specjalnych, "tropiciel nazistów" Rosenbaum powiedział wiosną 1995 r. w wywiadzie dla dziennika "Newsday": "Podobnie jak wiele dzieci żydowskich dorastałem, słysząc, że Polacy byli najgorszymi antysemitami. Moja praca jednak bez przerwy dostarczała mi dowodów, że niezliczeni polscy chłopi ryzykowali swoje życie po to, by ukrywać Żydów. I trzeba pamiętać, że Polacy ukrywający Żydów wiedzieli, jakie konsekwencje mogą ich spotkać za to. Ich własne dzieci zostałyby zabite na ich oczach, a potem zamordowano by ich również. Ja sam, będąc ojcem małych córek, nie wiem, czy byłbym aż tak heroiczny w podobnej sytuacji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 17:46 Oto światowe echa 'Poklosia' Ci źli ludzie wymyślili getto, na sto lat przed Hitlerem, potem zaprowadzili cztery miliony Żydów do obozów śmierci. Boże wybacz im za to, za co ja nigdy im nie wybaczę. Ci dranie udając zaniepokojenie krwawym zabijaniem zwierząt biorą 11 miliardów Euro w każdym roku od Unii Europejskiej. Józef Stalin był jedynym człowiekiem, który wiedział, jak traktować Polaków wiadomosci.onet.pl/swiat/ostry-komentarz-zagraniczny-stalin-byl-jedynym-kto,1,5320189,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 12:11 Widzisz , w tym temacie szkalują nas jak mogą , wytykają przeszłość , prowokują , ale co najgorsze że opierają się na obecnej relacji Polsko- Żydowskiej .Postrzeganie przeszłości przez terazniejszość . Wystarczy przeczytać losowo wybrane komentarze do tematu o tematyce choćby pośrednio dotyczącej żydów aby przekonać się o stosunku i nastawieniu przeciętnego Polaka do tej kwestii .Niemcy mimo swojej niechlubnej historii w tym temacie , mają to za sobą bo się skutecznie odcieli i rozliczyli z historią . Żadne bunty tu nie pomogą , żadne protesty , dopóki nie wyciągniemy odpowiednich wniosków do czego mogło (ale chyba za pózno ) doprowadzić Pokłosie . Tak więc bulwersujmy się dalej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Pokłosie IP: *.183.237.96.dsl.dynamic.t-mobile.pl 02.12.12, 14:02 rozsądny głos emeryta właśnie czytam sobie książkę "Siódmy Milion" Toma Segev - o państwie Izrael i nie tylko, m.in. jest tam o tym jak Żydzi i Niemcy układali sobie stosunki po drugiej wojnie światowej - temat bardzo skomplikowany, ale można by go spróbować zsyntetyzować tak - Niemcy przyznali, że są odpowiedzialni za zagładę Żydów w czasie drugiej wojny światowej - nie jacyś abstrakcyjni oni, inni, obcy - przyznali, że odpowiedzialni są Niemcy ( oczywiście Niemcy zachodni, bo wschodni ( ich propaganda ) wtedy głosili, że nic z zagładą nie mają wspólnego ) - na rzecz obywateli p. Izrael, tych ocalonych z zagłady i ich spadkobierców Niemcy zachodni wypłacili, jak na ówczesne czasy, znaczące reparacje ( na marginesie w samym Izraelu było pół na pół - połowa chciała reparacji, a połowa nie - dlaczego ? - to inna dyskusja ) - krótko mówiąc Niemcy się ukorzyli, poprosili o wybaczenie i je powiedzmy, że dostali a my ? my jak ktoś nam wytyka, że mamy brudną gębę, zaraz wrzeszczymy, że sąsiad ma jeszcze brudniejszą, a nasz brudna gęba jest brudna bo ubrudził nam ją ktoś inny - my nigdy nie jesteśmy sami niczemu winni - takie to gupie myślenie a za uszami mamy i już - faktów się nie zmieni - jakbyśmy jako naród mieli odwagę się z tymi faktami w końcu zmierzyć to za lat może 30, może 50 nasze wnuki byłyby z nas dumne - a tak to będzie g.. no - będzie się to ciągnąć do usranej śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.12, 22:57 Odnośnie tej brudnej gęby może być jeszcze jedna opcja. Trzeba sobie zdać sprawę, że jest ona brudna. Dobry komentarz Tekst linka. A fragment tych wspomnień, niestety po angielsku można znaleźć tutaj Tekst linka Natomiast tym, którzy w dalszym ciągu uważają, że gęba jest czysta Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Pokłosie IP: *.152.131.17.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.12.12, 19:53 fakt - Trzeba sobie zdać sprawę, że jest ona brudna. - od tego powinienem zacząć - słuszna uwaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 13:32 Mój poprzednik "a_samo_a" zadaje sobie dużo trudu w uświadamianiu nam prawdy w postaci linków do dokumentów o tamtych czasach. Byłoby wszystko fajnie, gdyby tę prawdę uzupełnił jakimiś linkami mówiącymi o wydarzeniach na białostocczyżnie czy wileńszczyznie po 17-ym września 1939r oraz o tym w jaki sposób UB po wojnie tworzyło tzw. "dokumentację" tamtych wydarzeń. Bez tego jest to pół prawdy i jak w takim wypadku być musi, niewiele ten wysiłek jest wart. Dla młodego pokolenia, niepamiętającego tamtych czasów będzie to cała prawda i krzywda jemu w ten sposób wyrządzona. Zmierzam bowiem do tego, że w przyrodzie obowiązuje stara zasada, prawo fizyki - akcji równa się reakcja i jak zwykle bywa, przyrody w tym względzie nikt nie oszuka. Nie sądzę żeby mój przedmówca tej zasady nie znał. Więc nie rozumiem dlaczego w tym zestawie linków nie ma tych o wspomnianych przeze mnie czasach i dostarczenia tej wiedzy młodzieży. Bo starszemu pokoleniu nie musi. Absolutnie nie twierdzę, że mamy jako naród czystą gębę. Drażni mnie tylko to, i jest to grożne, że podawanie w ten sposób "prawdy" ( naprawdę jest to dziwne dlaczego tak jednostronnie! ) powoduje, że wmawia się nam, że mamy ją tylko my, albo przynajmniej mamy ją najbrudniejszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 14:43 Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Potem przeczytaj ostatni post wieeeelokropka i spróbuj wyciągnąć wnioski. Jeśli uważasz, że w temacie dyskusji należy wyciągnąć jeszcze jakieś aspekty, to proszę bardzo. Tylko proszę nie staraj się udowodnić wpływu Czyngis-chana na pogromy Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 14:52 Kierując się Twoją logiką można dojść do wniosku, że w Powstaniu Warszawskim Polacy napadli na niewinnych Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pokłosie IP: *.play-internet.pl 04.12.12, 14:53 Aspekty są takie że Polacy będą się naparzać w imię poprawności politycznej, sprawiedliwości, prawy, a nożem chrzczeni będą nas ciągać po sądach amerykańskich i nękać komornikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 15:33 Ponownie proponuje nie zagłębiać się w historię , ale pomyśleć o obecnych stosunkach Polsko Żydowskich . Ktoś odniósł się do komentarza na argentyńskim portalu i ten komentarz jest powszechnie wklejany na wielu forach. Ciekawe co myślą inne nacje o tolerancyjnej Polsce kiedy czytają polskie komentarze Np. taki sprzed paru dni tego forum „jude raus” , ciekawe czy nie oglądają zdjęć z napisami na murach w gorszej tonacji , czy są tłumaczone okrzyki na meczach , co myślą o nas jak obrażamy się nazywając żydami . Pewnie uważają że antysemityzm i rasizm to historia z 39r. Pewnie myślą że to żarty, tylko dziwne że potem np. główny bohater „Gran Torino” ma polskie nazwisko .(to tak wracając do tematyki filmowej) W 39 antysemityzm był w wielu krajach tylko dlaczego u nas jest nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pokłosie IP: *.play-internet.pl 04.12.12, 15:59 Antysemityzm jest we wszystkich krajach ale tam już coś ugrali. Teraz u nas się im krzywda dzieje. Kilka dni temu w programie "Pytanie na śniadanie" występował jakiś tam Mordechaj. Oświadczył że jest 100% Żydem i 100% Polakiem. To razem 200% człowieka. Żydzi rozliczają całą Europę ale jakoś zapomnieli rozliczyć własną przeszłość - JUDENRATY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 16:17 Weź pod uwagę że Twoją wypowiedz może skopiować każdy inny Europejczyk tylko zamiast antysemityzm może użyć słowa antypolonizm i Polak i też pewnie by mu pasowało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . <a href="http://upadeknarodu.cba.pl/judenraty.html" target="_blank IP: *.play-internet.pl 04.12.12, 16:26 Poznaj trochę historii: upadeknarodu.cba.pl/judenraty.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: <a href="<a href="http://upadeknarodu.cba.pl/juden" target IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 16:30 Ale mamy dyskutować z panem Gauza czy z Tobą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 10:27 "W 39 antysemityzm był w wielu krajach tylko dlaczego u nas jest nadal. " Bardzo dobre pytanie. Tym bardziej, że większość polskich ksenofobów nigdy na własne oczy nie widziała Żyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 19:46 Do "a_samo_a". Po co tak daleko do Czyngis-chana? Widząc, że masz obszerną wiedzę na te tematy tylko jakoś dziwnie je niesymetrycznie nam dozujesz, przypomnę Tobie nie aż tak dawnego Stalina, który miał wpływ jednak na to co się działo u nas po wojnie i nieprzypadkowo obsadzał tu odpowiednie urzędy odpowiednimi ludżmi. Nieprawdaż? Zauważ też, że internet daje możliwośći tym co chcą coś więcej wiedzieć a nie tylko to, co im jest podsyłane i dlatego Twoje wysiłki są tu zupełnie niepotrzebne i bezskuteczne. Daj sobie spokój. Szkoda fatygi. Ludzie chcący poznać prawdę a nie półprawdy znajdą sobie to co trzeba bez Twojej pomocy, co widać po ostatnich linkach. Jeszcze tylko dodam, że moja rodzina przyjażniła się tu w Ciechanowie z kilkoma rodzinami żydowskimi przed wojną. Żyli w zgodzie i się nawzajem szanowali, odwiedzali, pomagali sobie. Ciechanów należał pod tym względem do miast, gdzie stosunki polsko - żydowskie były normalne. Nie jest winą mojej rodziny, że wojna przyniosła taki okrutny los temu narodowi. Dlatego proszę ciszej o tych brudnych gębach, a przynajmniej tylko tyle ile robią to inne narody, które też niemało mają na sumieniu. Mnie to po prostu ubliża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Pokłosie IP: 46.7.82.* 04.12.12, 20:45 TAK chcę iść do kina na film'" Pokłosie" i to w Ciechanowie. Z przyjemnością czytałam wpisy państwa. Ciekawa dyskusja szkoda ze nie na żywo. Winni jesteśmy trochę wyjaśnień naszym dzieciom i wnukom. Mam nadzieję że po emisji filmu w kinie odbędzie się pogadanka z udziałem pań i panów tu piszących. Lubię czytać i słuchać ludzi myślących czujących podobnie jak ja -to do emeryta nie umniejszając innym piszącym na ten temat. Miło było :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 11:08 "TAK chcę iść do kina na film'" Pokłosie" i to w Ciechanowie." Wreszcie PCKiSz umieścił "Pokłosie" w repertuarze kina. Niestety nie ma nic o ewentualnej dyskusji, a wypadałoby zaprosić kilku historyków znających temat nie tyle w aspekcie ogólnopolskim, ale lokalnym, ciechanowskim. Obawiam się, że taka dyskusja mogłaby zakończyć się pogromem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 11:03 "przypomnę Tobie nie aż tak dawnego Stalina, który miał wpływ jednak na to co się działo u nas po wojnie i nieprzypadkowo obsadzał tu odpowiednie urzędy odpowiednimi ludżmi. Nieprawdaż?" Jak nie do Czyngis-chana to w drugą stronę. No, ale jak chcesz, to ci przypomnę, że ci ludzie nie byli wsadzani na stołki z uwagi na fakt, że mieli pochodzenie żydowskie, ale dlatego, że byli gorliwymi komunistami. Ba oni jak tylko mogli odcinali się od swojego pochodzenia i gdyby nie wydarzenia po śmierci Stalina i nagonkę z 1968 r. to nigdy by sobie o nim nie przypomnieli. Z drugiej strony może byś przypomniał ilu Żydów zginęło w okresie powojennego terroru w Polsce? Nie tylko z rąk komunistów, ale również tzw. podziemia niepodległościowego? Zapewne zainteresuje cię fakt, że tematyka osób żydowskiego pochodzenia w stalinowskim aparacie terroru jest również tematem rozmów wśród samych Żydów Tekst linka i fragment warty przytoczenia: "Nadal uważam, że problem "Żydzi a komunizm" istnieje i zasługuje na rzetelne badania. Choć problem jest już historyczny, pozostaje niewygodne dziedzictwo, wobec którego stają odradzające się społeczności żydowskie Europy postkomunistycznej. Temat wymaga dobrej woli i wrażliwości. Dlatego jest wyzwaniem dla nas, nie dla antysemitów. Wysoce niewłaściwym jest czynienie z niego tabu." Spróbuj odnieść jego przesłanie do tematu dyskusji, którym są problemy przekazane w "Pokłosiu". "Jeszcze tylko dodam, że moja rodzina przyjażniła się tu w Ciechanowie z kilkoma rodzinami żydowskimi przed wojną. Żyli w zgodzie i się nawzajem szanowali, odwiedzali, pomagali sobie. Ciechanów należał pod tym względem do miast, gdzie stosunki polsko - żydowskie były normalne. Nie jest winą mojej rodziny, że wojna przyniosła taki okrutny los temu narodowi. Dlatego proszę ciszej o tych brudnych gębach, a przynajmniej tylko tyle ile robią to inne narody, które też niemało mają na sumieniu. Mnie to po prostu ubliża. " Aj waj! To ciekawe. Przejrzałem listę Sprawiedliwych i o ile liczba Polaków tam umieszczonych jest naprawdę wielka, to nie znalazłem nikogo z Ciechanowa. Czyżby twoja rodzina zaledwie pomachała "przyjaciołom" wywożonym do Oświęcimia? Przecież to nie była ich wina? O poprawnych stosunkach polsko-żydowskich w Ciechanowie również pleść androny, bo ich radykalizacja nastąpiła już w latach 1930. No, ale jeśli była taka wielka przyjaźń, to może powiedz dlaczego twoja rodzina nie zrobiła nic, aby upamiętnić w Ciechanowie zamordowanych "przyjaciół"? Oj brudna gębusia, brudna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 12:52 <Czyżby twoja rodzina zaledwie pomachała "przyjaciołom" wywożonym do Oświęcimia?> Możesz podpowiedzieć co Twoim zdaniem miała wtedy robić? Bo wiem z góry po lekturze Twoich wpisów, że Ty oczywiście jak Rejtan byś swoją piersią ich zasłaniał i wyrywał z rąk oprawców. Na koniec, gdyż już mam dość tego polemizowania a miałem tego nie pisać, ale jednak mnie sprowokowałeś, dodam, że po wojnie w latach gdzies tak 1947-1952 syn jednego z naszych przyjaciół, którego rodzina przeżyła wojnę pracował w UB w Warszawie na znaczącym stanowisku. Skąd się tam wziął? Przed wojną trudno byłoby im zarzucić jakieś sympatie chociażby lewicowe, nie pisząc już o komunizmie. Potrzeba było jego pomocy. Palcem nie kiwnął. Na tym kończę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 22:18 Osobiście wolę fakty od gdybania, a faktem jest, że w Ciechanowie nie było Sprawiedliwych. Poruszyłeś natomiast ciekawy temat odnośnie tego UBeka. Powiedz mi dlaczego miał pomóc? Postaw się na jego miejscu i spróbuj odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 12:37 Postaw się na jego miejscu i spróbuj odpowiedzieć. Nie muszę się stawiać na jego miejscu, gdyż wiem dlaczego nie pomógł. Musiał by pomóc AK-owcowi torturowanemu przez UB. Ryzykował być może naganą, może w najgorszym przypadku utratą stanowiska. Ten AK-owiec walczył podczas okupacji m.in. o to, aby syn Jego przyjaciela żył w wolnej Polsce. Więc proporcja taka - AK-owiec ryzykował życiem, syn przyjaciela jakimś zamieszaniem w karierze. Jest tu symetria? Niektórzy jak widzę są gotowi twierdzić, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Pokłosie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.12, 12:09 > "Jeszcze tylko dodam, że moja rodzina przyjażniła się tu w Ciechanowie z kilkom > a rodzinami żydowskimi przed wojną. Żyli w zgodzie i się nawzajem szanowali, od > wiedzali, pomagali sobie. Ciechanów należał pod tym względem do miast, gdzie st > osunki polsko - żydowskie były normalne. Nie jest winą mojej rodziny, że wojna > przyniosła taki okrutny los temu narodowi. Dlatego proszę ciszej o tych brudnyc > h gębach, a przynajmniej tylko tyle ile robią to inne narody, które też niemało > mają na sumieniu. Mnie to po prostu ubliża. " > Aj waj! To ciekawe. Przejrzałem listę Sprawiedliwych i o ile liczba Polaków tam > umieszczonych jest naprawdę wielka, to nie znalazłem nikogo z Ciechanowa. Czyż > by twoja rodzina zaledwie pomachała "przyjaciołom" wywożonym do Oświęcimia? Prz > ecież to nie była ich wina? ech... a tak realnie co mieli zrobić? rzucić się z widłami, albo dłutem szewskim na esesmanów z automatami? Ukrywać żydowskich sąsiadów narażając siebie i rodzinę na śmierć? Tu jest Polska, a nie Holandia czy Francja, gdzie za ukrywanie Żydów groził... mandat. Mało kto ma za sobą na tyle piękną kartę, że może ganić innych za brak bohaterstwa. Gdy w przeddzień wyzwolenia gestapo rozwalało setki Polaków na Kalkówce też nikt im nie pomógł, a przecież wśród jeńców byli działacze podziemia. Czy to tylko bezsilność, czy, idąc tokiem pańskiego rozumowania, antypolonizm? Trochę bym się też wstrzymał z oceną działań czy zaniechań przodków z pozycji forumowicza, który niemal 70 lat po wojnie siedzi w wygodnym fotelu, ciepłych papuciach, popija gorącą herbatkę, a głównym jego zmartwieniem jest los bohaterów "Klanu" czy innego "M jak mdłości". Może tylko dodam, że aby otrzymać tytuł sprawiedliwego wśród narodów świata trzeba spełnić bardzo rygorystyczne warunki - m.in. pomoc musi być potwierdzona przez ocalonych, a przecież ci ostatni często nie przeżyli Holocaustu. Także wiele osób pomagających Żydom nie przetrwało okupacji (w ukrywanie jednej rodziny zaangażowanych było niekiedy kilkadziesiąt osób). Wielu innych pomimo spełnienia warunków nigdy o żadne odznaczenia nie występowało. Krótko mówiąc interpretowanie braku ciechanowian na liście sprawiedliwych jako braku pomocy to, delikatnie mówiąc, skrajne uproszczenie. Mam nadzieję, że wynika tylko z niewiedzy, a nie ze złej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 12:28 Trochę bym się też wstrzymał z oceną działań czy zaniechań przodków z pozycji forumowicza, który niemal 70 lat po wojnie siedzi w wygodnym fotelu, ciepłych papuciach, popija gorącą herbatkę, a głównym jego zmartwieniem jest los bohaterów "Klanu" czy innego "M jak mdłości". Nic dodać, nic ująć. Bardzo celne. Podzielam w pełni tą opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 13:34 Akcja pokłosia to 2001r Tak więc mówi o nastawieniu obecnym . A nastawienie obecne jest takie jak widać . Ktoś nosi uraz do narodu bo ubek żyd nie pomógł 60 lat temu. Mi często nie pomagali Polacy moi rodacy w bardzo ważnych momentach i nie aż tak odległych , ale przez myśl by mi nie przeszło uogólniać to do narodu . A to jak widzę przechowywane jest z pokolenia na pokolenie jako ..... No właśnie jako co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 13:51 No proszę. Jaka bardzo mądra opinia - ale przez myśl by mi nie przeszło uogólniać to do narodu Wypada tylko zauważyć, że jest naród do którego uogólniać należy, a jest i taki do którego nie można. Identyczną opinię czytałem kilka lat temu w wywiadzie jakiego udzielił Szewah Weiss jakiemuś dziennikarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 14:34 No i właśnie pokłosie o tym mówi aby nie uogólniać (przecież w tej wsi jest konflikt a nie jednomyślność ) Noo wreszcie doszliśmy do porozumienia . Dziękuję za porównanie ( nie wzorowałem się ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 14:57 Mimo, że mamy odmienne spojrzenie na tamte czasy, to nasza dyskusja jest ciekawa i to sobie cenię. "A_samo_a" ma np. obszerną wiedzę o przedmiocie. Można z linków które zamieszcza dowiedzieć się wiele i zweryfikować swoja wiedzę. Różni nas jednak sposób w jaki oceniamy stosunki polsko-zydowskie w tamtym okresie. Widzę tu brak symetrii w porównywaniu wagi różnych "brzydkich rzeczy" jakie te dwa narody wobec siebie czyniły na przestrzeni wspólnej historii, począwszy od Kazimierza Wielkiego po dzisiejsze czasy. Ten przywołany przez mnie UB-ek slużył mnie tylko jako przykład, że nie wszyscy są święci. Dla mnie nie wynika z tego jednak jak wcześniej już "a_samo_a" w odpowiedzi napisałem wrogość, niechęć czy żal do tej nacji. Mogę z nimi żyć w zgodzie i wzajemnym poszanowaniu po sąsiedzku. Mam poczucie tylko pewnej permamentnej niesprawiedliwości w przyprawianiu nam Polakom gęby antysemickiej. Szkoda więc, że czasem wkradają się tu jakieś sformułowania - kundlizm, mądrala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 16:00 Różni nas jednak sposób w jaki oceniamy stosunki polsko-zydowskie OBECNE . Ktoś zapytał tylko czy są szanse na film w Ciechanowie – prawie 100 odpowiedzi na temat co my im a oni nam historia od średniowiecza do czasów powojennych .(kilka odpowiedzi było na temat ) A spróbuj napisać na forum obojętnie jakim, obojętnie jaki temat ze słowem „Żyd” . Chodzi mi oto że ten temat działa na niektórych jak płachta na byka . Ciekawi minie czy my jako naród też wywołujemy takie emocje u innych nacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 16:51 Ja nie widziałem do niedawna jakiegoś problemu w obecnych stosunkach polsko-żydowskich. Inna rzecz, że szczególnie mnie to nie interesowało, gdyż właśnie nic się szczególnego nie działo do czasu "Pokłosia", więc może jakiś incydent przegapiłem. Ale nie wykluczone, że teraz odżyją resentymenty za sprawą właśnie "Pokłosia". Po co więc nam teraz taki film? Kto ma w tym interes? Komu potrzebne mieszać nagle w tym kotle? To przecież nie Polacy odgrzewają wiecznie te kotlety, wyłaczając Pana Pasikowskiego. Przypadek? Natomiast dyskusja się rozlała szeroko, gdyż tego filmu w oderwaniu od naszej wspólnej historii prawidłowo ocenić się nie da. Zauważ jakie ktoś zadał pytanie - czy są szanse na wyświetlenie tego filmu w Ciechanowie. Niezależnie od intencji zadającego pytanie nie dziw się, że tak sformułowane pytanie może być oceniane przez kogoś jako prowokacja, która się jak wyżej widać udała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 17:59 „Po co więc nam teraz taki film? Kto ma w tym interes? Komu potrzebne mieszać nagle w tym kotle?” Ciekawe czy tak samo napisałeś po „Katyniu” w którym nie pokazano rozstrzeliwania Rosjan tak jak w „Czekiście „ jakby tylko Polacy byli ofiarami. Tak jak napisałem „Poklosie „ pokazało chyba nastawienie różnych Polaków w odróżnieniu od np. „Oporu” bez uogólniania tak więc chyba film potrzebny . Trochę czuję się nie w porządku bo dyskutuję o czymś czego nie widziałem . Może pogadamy o „ Gdzie jest Nemo „ ? (-; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 11:56 "Zauważ jakie ktoś zadał pytanie - czy są szanse na wyświetlenie tego filmu w Ciechanowie. Niezależnie od intencji zadającego pytanie nie dziw się, że tak sformułowane pytanie może być oceniane przez kogoś jako prowokacja, która się jak wyżej widać udała." Raczej nie prowokacja, a konstatacja ciechanowskiej rzeczywistości. Jedyne kino w tym mieście znajduje się w upolitycznionej instytucji. Zauważ, że dopiero dyskusja prowadzona na tym forum skłoniła do umieszczenia "Pokłosia" w repertuarze kina. Nie skłoniła jednak do podjęcia publicznej debaty nad filmem i ogólnie problemem, bo przecież dyskusja mogłaby wyrwać się spod kontroli i parę osób w mieście mogłoby mieć zadane trudne pytania. Lepiej tego uniknąć, lepiej dalej zamiatać pod dywanik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 11:49 Tej antysemickiej gęby nie trzeba przyprawiać ona cały czas jest, czasami ukryta za maską "kultury", poprawności politycznej, ale jest. Dyskusja o "Pokłosiu" dobrze ją uwidacznia. Pokazuje jednak, że są wśród Polaków ludzie, którzy są gotowi zmierzyć z prawdą historyczną. Propaganda w świadomości społecznej ukształtowała krystaliczny obraz narodu walczącego z najeźdźcą. Prawda nie jest taka piękna. Byli tacy, którzy sięgali szczytów bohaterstwa, były ludzkie szmaty. Większość ludzkich postaw plasowała się gdzieś po środku - zbytnio się nie narażać i zbytnio się nie zeszmacić. Piękne karty historii zostały nagłośnione, te mniej chwalebne były ukrywane. Czy to znaczy, że ich nie było, albo że mamy o nich milczeć? Odnośnie kundlizmu, to niestety ale jest to przywara narodowa i to głęboko zakorzeniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 13:57 Myślę, że można by to nazwać kundlizmem, a jest to zjawisko dobrze zakorzenione w naszym narodzie od wielu pokoleń. Wracając do meritum to zaskakuje mnie ciągły jazgot osób, które nawet nie próbują dojść do prawdy o tamtych czasach. Złośliwie podałem, że w Ciechanowie nie było Sprawiedliwych. Liczyłem, że podjęta zostanie jakaś weryfikacja tej "informacji", ale nie - to byłoby zbyt trudne w zamian jakieś wspominki o ciechanowskim Żydzie w warszawskim UB, który nie chciał ratować AKowca. Jakieś wspominki rodzinne, bez próby weryfikacji informacji. Dla mądrali, który uważa, że UBek ryzykował jakąś naganą chciałbym uzmysłowić, że kontakty z podziemiem były karane śmiercią i wielu pracowników UB skończyło z kulą w potylicy. Proponuję choćby lekturę: Tekst linka Natomiast odnośnie Sprawiedliwych: Tekst linka Kto o tym słyszał w tym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 14:23 Dla mądrali, który uważa, że UBek ryzykował jakąś naganą chciałbym uzmysłowić, że kontakty z podziemiem były karane śmiercią i wielu pracowników UB skończyło z kulą w potylicy. Przyjmijmy, że tak rzeczywiście było. Dlaczego wobec tego brak pomocy ze strony Polaków Żydom, zagrożony karą wyższą, bo śmiercią całych rodzin tak Ciebie bulwersuje a zachowanie tego UBeka usprawiedliwiasz? Mnie po prostu w Twoim rozumowaniu brakuje symetrii. Tylko tyle i aż tyle. Bo nie imputuj mnie jakiegoś zakorzenienia niechęci, czy żalu do tego narodu. Nic z tych rzeczy. Uważam jednak, ze takie sposoby rozliczania z przeszłością jakich ostatnio się imają nasi twórcy, pomijając już co ich inspiruje, spowoduje odwrotny skutek do zamierzonego. Może własnie o to komuś chodzi? Jeszcze jedno. Skończ z wyzwiskami. Chciałbym wiedzieć, że mam do czynienia z jakimś poziomem, a nie chamstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 11:38 Jeśli słowo mądrala uważasz za wyzwisko, to pozostaje mi to jedynie skwitować uśmiechem. Żądasz ode mnie symetrii, a tej nie będzie i to z jednej prostej przyczyny - stawiam się na miejscu ofiary, a nie kata. Po ofiarach nie zostało nic, a wielu katów na ludzkim nieszczęściu dorobiło się, kolejne pokolenia ich potomków wchodzą w życie i już na pocżątku są skażone antysemickimi stereotypami. Gdyby się zapytać czy w życiu choćby widział Żyda (nie w telewizji), rozmawiał, wspólnie zjadł posiłek odpowiedź będzie negatywna, ale on swoje wie i już. Pytasz się dlaczego usprawiedliwiam ubeka? Ja go nie usprawiedliwiam, ale jestem w stanie zrozumieć motywy jakimi się mógł kierować. Wyobraź sobie choćby taki aspekt. Uciekasz przed wojną z kraju. Życie cię nie rozpieszcza, wracasz i zastajesz zgliszcza. Nie ma nic. Nie ma twego domu, rodziny. Zginęli, przepadli - nikt im nie pomógł. Masz żal do całego świata, a tu przychodzi ci ktoś z tych co mogli uratować twoją matkę ojca, rodzeństwo, może chociaż kogoś ze znajomych. Nie zrobili jednak nic, a teraz cię proszą o pomoc. Co ty byś zrobił? Pomógłbyś? Wątpię. Odnośnie intencji twórców to również nie doszukiwałbym się ukrytych motywów spiskowych. Myślę, że osiągnęli zamierzony efekt. Wywołali dyskusję o trudnych sprawach, o epizodach przeszłości za które należy się wstydzić. Czy dalsze milczenie sprawiłoby, że nie ma problemu? Zamiatanie brudów pod dywan nie powoduje, że jest czyściej. Mamy "Pokłosie", które luźno jest inspirowane sprawą Jedwabnego, a może zobaczmy co się dzieje na naszym ciechanowskim podwórku. Jakie jest podejście władz miejskich i powiatowych do spraw związanych z Żydami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pokłosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 13:26 Jeśli słowo mądrala uważasz za wyzwisko, to pozostaje mi to jedynie skwitować uśmiechem. Kundlizm oraz mądrala trochę mnie zabolal. Ale przeszło. Nie ma sprawy. Dokończę może o tym UB-eku. Jego rodzina nie zginęła w czasie okupacji. Oni mieszkali nadal po wojnie w Ciechanowie. Jakim cudem? Dokładnie ich losów w tamtym tragicznym czasie nie znam. Czyli jakiejś traumy z tego powodu nie miał. Mnie najbardziej w jego historii zastanawia to, jakim cudem on się tam na tym stanowisku w UB znalazł, skoro jak napisałem ta rodzina nie przejawiała skłonności komunistycznych. Więc raczej kariera albo i inne ciemne motywacje. I ta zagadka, nie dająca mnie spokoju przesądziła o tym, że historię o nim tu umieściłem. Zaimki osobowe w tym przypadku niestety piszę z małej litery. Powinieneś mnie zrozumieć. Podoba mnie się nasza dyskusja włączając w to "emeryta" oraz "t". Myślę, że tak powinna wyglądać każda, na każdy inny temat. Ja już dam Wam spokój. Dodam tylko, że właśnie ta dyskusja skłoniła mnie do obejrzenia jednak tego filmu. Wnioski oczywiście wyciągnę kierując się własnym rozumem. Mam z tej dyskusji też w pamięci głos mówiący o tym, że my się ciągle kłócimy a pogodzą nas sądy amerykańskie. Radziłbym tego głosu nie lekceważyć aby nie było kolejny raz, że "Mądry? Polak po szkodzie" . Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pokłosie dla sprawiedliwych IP: *.play-internet.pl 06.12.12, 18:13 Sprawiedliwy to taki który kiedyś uratował Żyda i zaproszony w celu odznaczenia przez Instytut Pamięci Męczenników i Bohaterów Holocaustu Jad Waszem do Jerozolimy leci na własny koszt (jak to się wydarzyło w latach 90). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Historia IP: *.play-internet.pl 04.12.12, 20:37 Osoby które skazały na śmierć w procesie politycznym gen. Augusta Emila Fieldorfa ps. Nil: pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Gurowska pl.wikipedia.org/wiki/Beniamin_Wejsblech pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Woli%C5%84ska pl.wikipedia.org/wiki/Emil_Merz pl.wikipedia.org/wiki/Leszek_Lernell Spójrzcie na pochodzenie. Przypadek? Córka generała w programie TV wspomniała o tym fakcie ale została zagłuszona "obiektywnymi głosami". Powiedziała, że polscy prokuratorzy i sędziowie odmówili udziału w tym procesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 21:27 Och to oczywistość żydzi winni represjom komunistycznym . A jak myślisz w 68 r kto był winien występom antykomunistycznym w Polecam ?( słynne przemówienie Gomułki ) i (Marcowe migdały) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 21:36 W Polsce oczywiście przepraszam za błąd , a polecam „Marcowe migdały” to film .żeby pózniej nie było (-; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Historia IP: *.play-internet.pl 04.12.12, 22:06 Dziękuję. Naoglądałem się na żywo jak Bolek komunę pokonał. Domyślam się jak będzie wyglądał film ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 11:23 Pewnie, że Żydzi. W końcu nie bez przyczyny ciechanowianie przez wieki modlili się słowami: "Oremus et pro perfidis Judaeis". Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.12, 12:44 Ja nie rozumiem po co to wszystko w Polsce jest tak roztrząsane ? Jak już ktoś wcześniej napisał Niemcy, Żydzi zakończyli temat a u nas ciągle wywlekamy jakieś historie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Historia IP: 46.7.82.* 05.12.12, 13:43 Aby dociec prawdy xxx jak było. Nie lubię gdy mnie oszukują. Już od wielu lat zdumiewam się jak mogłam być najlepsza z historii skoro o wielu rzeczach nie wiedziałam dosłownie nie miałam pojęcia. Moja pani , ukochana pani od historii stawiała mi 5 za wiedzę wykraczającą poza program.Wierzyłam jej , chłonęłam każde słowo i co ? i nic? Od wielu lat dowiaduję się nowych rzeczy i żal dlaczego nikt mi nie powiedział, ani moja ukochana pani od historii ani rodzice jak było, co było. Nie dotyczy to tylko kwestii żydowskiej ale i rozpoczęcia II wojny swiatowej . Fakty były poprzekręcane długo by pisać . Wiele czytałam na własną rękę i nadal mam żal dlaczego tak mnie oszukiwano , w imię czego, za co dostawałam 5 z historii. Wierzyłam a mnie po prostu okłamywano w żywe oczy, tzn nie pomagano dotrzeć do prawdy , nie starano się nawet nakierować na odpowiednie książki.Ocena bardzo dobra była pewnie po to abym uwierzyła w to że jestem dobra z historii i nie szukała , nie wgłębiała się w to co było niewygodne . Pewnie pani stawiała 5 i myślała po co gó...ara ma pytać, lepiej żeby nie drążyła bo wywalą mnie z pracy . No i tak mnie uczono historii, moja ukochana pani. Jednego nie mogła przewidzieć moja pani cały czas czytam i sama na własną rękę dowiaduję się prawdy. Ciekawość , docieranie do faktów zostało mi do dzisiaj. Ale za co ta 5 zawsze się zastanawiam i nadal nie umiem znależć dobrej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 13:55 Zapamiętaj sobie "xxxx" jedno. Prawda jest taka, na jaką istnieje w danej chwili zapotrzebowanie. Jak będziesz dużo starsza to to zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.12, 15:30 starsza? :) wiesz na co ja widzę zapotrzebowanie... - na kasę!!! dla tych którzy tworzą te "dzieła" jak Pokosie i za chwilę Smoleńsk inni może jeszcze mają potrzebę skłócenia ludzi a jeszcze inni mają potrzebę wspiąć się na wyższy stołek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 17:09 Pewnie masz rację mówiąc o „oficjalnej” prawdzie , ale temat winy żydów można zawsze wykorzystać jak inni winni zawodzą , u nas się to nie zmieniło nie zależnie od „prawd” tak więc wina za rozbiory , komunizm , antykomunizm , socjalizm , libelaryzm ,bezrobocie , wykorzystywanie w robocie , kryzys ,ktoś komuś nie pomógł po wojnie też wina wszystkich żydów . Ja powiem tak -fajnie mieć swojego żyda . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Historia IP: 46.7.82.* 05.12.12, 18:29 ")")")") naprawdę jestem starsza:):):) ale miło poczuć się młodszą na forum :):):) Ktoś wyżej napisał- kwestię żydowską wyjaśnili między sobą niemcy i żydzi ,więc dlaczego są takie protesty przed wyświetlaniem filmu POKŁOSIE. Skoro nie mamy sobie nic do zarzucenia o co tyle krzyku. Prawdy są dwie. Jedna to ta w którą staramy się cały czas wierzyć , że to nie nasza wina ,ze zostaliśmy zmuszeni do takiego a nie innego postępowania. Druga prawda to ta głęboko skrywana o której chcemy zapomnieć, udawać ze jej nie było ,aby nie powstała rysa na wizerunku naszego bohaterskiego narodu. Jak mnie drażni przeinaczanie faktów a fakty są takie że wśród polaków też byli, są i będą ludzie podli zdolni do najgorszego łajdactwa /nawet morderstwa/ aby osiągnąć swój cel. Nie będę wskazywała palcem chociaż teraz też są tacy ludzie. Nie kryją siĘ ze swoimi poglądami a nawet brylują przed kamerami i są bezkarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Historia IP: *.play-internet.pl 05.12.12, 18:44 Bydlaki i zbrodniarze są w każdym narodzie, w naszym też. Tylko naród wybrany się do nich nie przyznaje. Tylko oni są pokrzywdzeni co można zaobserwować w konflikcie z Palestyńczykami którym zabrali ziemię i pozamykali w obozach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 20:42 Oczywiście "xxxx", że jest tak jak piszesz. Problem w tym, ze to norma na całym świecie. Co się działo w czasie wojny niedawnej w Jugosławi? Srebrenica, Osijek chociażby. Co np. Rosjanie robili z dziećmi w Afganistanie? Co się dzieje obecnie na Bliskim Wschodzie? Wojny, głód, bezrobocie wyzwala wszędzie z ludzi demony. A niektórzy z nas z jakimś maniakalnym uporem starają się udowodnić światu, że jesteśmy pod tym względem najgorsi. Bo przecież jak tu niektórzy piszą Niemcy się rozliczyli itd. Wytrzebili z siebie na zawsze diabła. Święci...........do następnej zadymy. Wystarczy, że głód do d..y zajrzy i pojawi się nowy Hitlerek. Ręce opadają jak się te bzdury czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Historia IP: *.cnow.pl 06.12.12, 21:53 www.youtube.com/watch?v=_VoPkOSDN2M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.12, 22:39 a co ty o tym myślisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Historia IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.12, 23:06 Winnicki, Zawisza i inni jego pokroju jak ma się rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: Historia IP: 46.7.82.* 09.12.12, 14:18 xxxx eeeeeee :):): to jak mam nicka xxxx . Wpis o Winnickim nie był mój. Pora znikać z nicka xxxx.:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :):):):) Re: Historia IP: 46.7.82.* 18.12.12, 00:15 nie piszę ale czytam:):):) szkoda ze nie ciągniecie dalej wątku:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 18:56 Nie ma co ciągnąć. Jutro seans w Ciechanowie. Ciekawe, czy będzie jakaś demonstracja pod kinem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Historia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.12, 10:20 no ciekawe.... ile osób przyjdzie dziś do kina na POKŁOSIE :) ktoś idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_samo_a Re: Historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 09:37 Było ponad 50 osób, czyli w warunkach ciechanowskich prawdziwe tłumy. Było cicho, spokojnie - pełna kultura. Żadnych demonstracji, zadym, pikiet w charakterystycznych beretach. Nie udało się stwierdzić obecności ciechanowskich mediów, ani władz miasta czy powiatu. Kleru też nie było. Nie było również chętnych do jakiejś dyskusji, ani nikogo kto by próbował taką dyskusję zorganizować. Jakoś na myśl nasuwają się słowa: "byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna". Odpowiedz Link Zgłoś