Dodaj do ulubionych

Ani grosza na KOLĘDE

IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.13, 16:54
nie dam ani grosza

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13151805,Rzecznik_kurii_o_pieniadzach_z_koledy___Finanse_parafii.html
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 07.01.13, 17:12
      Od kiedy szlachetna osoba herbu wibrator na świńskim ryju przyjmuje księdza?
    • Gość: wci Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 07.01.13, 20:08
      O.dyrektor nie chcesz to nie dawaj. Twój problem. Nikt tego nie wyciąga od Ciebie siłą. Swoją drogą musisz być strasznie zdesperowany, że swoje niezadowolenia i żale na forum wylewasz!!!
      • Gość: Witek Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.13, 20:12
        Żeby linki dawać do gazety Szechtera to dopiero trzeba być lemingiem...
        • Gość: mlm Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 07.01.13, 20:16
          A ja zapracowałem na pieniążki i mam zamiar je przekazać księdzu i g*wno Ci do tego !!!
          • Gość: katolik Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.centertel.pl 07.01.13, 20:53
            Równiez z chęcią przyjmę księdza w swoich skromnych progach, ofiary na upiekszanie kaplicy i budowę plebani a i na ofiarkę dla księza również nie poskromnię a i zaproponuję cherbatę i ciasteczko.
          • Gość: urząd skarbowy Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.matcom.com.pl 07.01.13, 20:55
            No i dobrze skoro zapracowałeś to odprowadziłeś podatek czyż nie?
            A od darowizny też jest podatek i trzeba go zapłacić
          • Gość: O.dyrektor Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.13, 21:01
            a mnie to nie interesuje czy wy dacie - wasza kasa wiec dawajcie ile chcecie - jak chcecie mnie to nie obchodzi w ogóle, co o mnie myślicie również mam w d....

JA PISZE ŻE JA ANI GROSZA NIE DAM.
            • Gość: wci Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 07.01.13, 21:24
              no to po co to zaczynasz ten wątek, skoro sam piszesz: "jak chcecie mnie to nie obchodzi w ogóle, co o mnie myślicie również mam w d...."?
              • Gość: mlm Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 07.01.13, 21:33
                O.dyrektor specjalnie dorzucę księdzu 100 zł za Ciebie, coby stratny nie był ;) Co do podatku od darowizny to odprowadza go kościół a nie darczyńca, więc mi to lotto ;) a nawet jak nie odprowadzi to też się nie obrażę ;)
                • Gość: hifi Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 10:45
                  a ja to co miałem dać na kolędę dam na WOŚP , chociaż pomogę komuś a nie wspomogę oszustów w sutannach !!!!
                  • Gość: gość Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.centertel.pl 08.01.13, 10:59
                    Masz prawo- wspomagaj oszusytów z WOŚP i funduj ćpunom Wodstock.
                    Niestety tylko w Polsce może być przyzwolenie na tego typu złodziejstwo i to jeszcze w wielkiej chwale. Popatrzcie dokładnie jaki prcent trafia na te szczytne cele z tej kasy.... zmienicie szybko zdanie.
                    Nawiasem- jeszczxe rzaden ksiądz mnie nie oszukał a wręcz przeciwnie- w potrzebie pomógł.

Pogański kraj, zwróci się to przeciwko nam. Chwali się dewastowanie pomników, chwali i przyzwala na zboczenie, narkomanię, zabijanie ludzi a w każdym księdzu widzi się pedofila i wszystko co najgorsze- to jest dopiero paranoja. macie rację- chwalcie Palikota, pozwlajcie swoim dzieciom palić zioło, kupujcie im prezerwatywy.....mam nadzieję, że Kościół jednak twardo będzie stał na straży norm moralnych i będzie bronił normalności. A zło, wynaturzenie trzeba ostro krytykować i przeciwdziałać.
                    • Gość: hifi Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 11:43
                      to oświeć mnie i podaj wszystkim dane na temat % jaki WOŚP przekazuje.
                      Jeżeli zapomniałeś o wyczynach księży to przypomnę ale o czym o pijanym biskupie rozbijającym auto, czy może o lizaniu kolan przez dzieci ?? Czy może o kobietach rodzących im dzieci ??
                      Albo o tym duchownym któremu kobieta rodziła dziecko a on nawet nie wezwał karetki ??
                      Jeżeli dla Ciebie to jest w porządku to mamy zupełnie inne pojęcia dobra.
                      I nawiązując do Twoich zarzutów , pokaż mi jeden inkubator czy jakiś inny sprzęt ufundowany przez kler a nie przez WOŚP - pojadę nawet na koniec Polski aby to zobaczyć.
                    • Gość: dumny leming Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 16:05
                      wyborcza.pl/1,75248,13163647,Ksiadz_z_zarzutem_czynnej_napasci_na_policjantow_.html
                      • Gość: wci Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 19:06
                        Ciekawe dlaczego, jak ksiądz coś zrobi złego to od razu jest wielka sensacja. A jak np. taki Palikot coś odwali to mało kto o tym mówi. A jak już mówi to zaraz to ucichnie. Ksiądz to też człowiek! A jak polityk robi dziecko na boku to dobrze? Osoba publiczna takie wartości reprezentuje i jak one Ci się podobają "hifi" to szkoda słów. A po co politykom hotel za który płacą podatnicy? Po to żeby dzi*** tam pie******. Skoro "hifi" twierdzisz, że Owsiak wszystko przekazuje na cele dobroczynne, to ciekawe za co żyje?
                        • Gość: Polak Katolik Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.sochaczew.vectranet.pl 09.01.13, 19:23
                          Namolnemu katabasowi mówię spie...j i szczuję psami
                          • Gość: O.dyrektor Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.13, 19:46
                            www.ruchofiarksiezy.org/niepomoc.html
                            • Gość: wci Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 09.01.13, 20:41
                              Ciekawe, że większość potrafi znaleźć linki dotyczące księży i je wkleja na forum, a mało kto wkleja link co obrzydliwego robią np. polscy politycy! żenada...
                              • Gość: renata Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 10.01.13, 11:03
                                Czy przyjmowanie księdza po kolędzie jest obowiązkowe? Nie. Czy kiedykolwiek ksiądz upomniał się o ofiarę? Mnie nie. Przeważnie biegnę za nim z kopertą, bo zostaje na stole. Nie chodzę do kościoła, bo mam swoje, dosyć mocne stanowisko (jestem wierząca) w sprawach powiedzmy interpretacji wiary przez kościół. Hipokryzją byłoby jednak obchodzić wigilię lub chodzić do kościoła ze święconką, a nie przyjmować księdza.Dla mnie jest to tradycja,i nikt mnie do niczego nie zmusza. Nie mogę więc was zrozumieć,po co to szarpanie kościoła, Owsiaka i wszystkiego dookoła. Pozdrawiam
                                • Gość: renata Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 10.01.13, 11:11
                                  a na Owsiaka też daje, i tez nikt mnie nie zmusza.
                        • Gość: hifi Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.13, 11:12
                          do wci- a oświeć mnie czy polityk przysięga przed Bogiem czystość ?? Czy jest zobowiązany do celibatu?? Palikot , pomimo tego ze nie popieram jego idei ma cywilną odwagę wyrazić swoje poglądy i pokazać jak żyje , łącznie z wibratorem itp... a księża , świętojebliwych udają a idę o zakład ze tyle co oni kobiet mają to nie jeden lokalny podrywacz by się zawstydził . Ok niech mają dzieci , kobiety itp ale niech płaca uczciwie podatki od każdej złotówki . Z czego żyje Pan Owsiak na prawdę mnie nie obchodzi ale przykład z życia wzięty , jak kilka lat temu urodziło mi się dziecko , kilka tygodni a wcześnie to leżało w inkubatorze z logiem WOŚP a nie kościoła katolickiego!!! I za to do końca życia będę wspierał WOŚP. I jeszcze jedno, poczytaj o środowiskach związanych z duchowieństwem i może zrozumiesz ze tyle najróżniejszych zboczeń nie ma nigdzie .....
                          Ksiądz jako pasterz , sługa Boży powinien dawać przykład i zło zwalczać dobrem ... a jak na razie pokazują zupełnie coś odmiennego ....
                          • Gość: wci Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 10.01.13, 13:19
                            Nigdy nie było, nie ma i nie będzie ludzi idealnych w każdym środowisku. Teoretycznie każdy powinien świecić przykładem. Jak już powołałeś się na celibat to sprawdź najpierw sobie co to słowo dokładnie znaczy. Ciekawe, że Palikota nie popierasz, a podoba Ci się jak napisałeś: "[...]ma cywilną odwagę wyrazić swoje poglądy i pokazać jak żyje , łącznie z wibratorem itp... I w tym przypadku, wszystko jest ok, że coś takiego robi publicznie, ale jak kościół wyraża swoje zdanie na temat co się dzieje aktualnie to od razu jest wielka fala krytyki. A co do podatków, to płacą je jak wszyscy - taca, kolęda - podatek od darowizny. Oni tylko z tego się utrzymują. Jeszcze ile pieniędzy księża oddają do kurii na seminaria. Na to też państwo im nie daje. A jeszcze chciałbym wiedzieć gdzie masz napisane, powiedziane, że kościół to instytucja charytatywna? WOŚP jest taką instytucją, ale żeby wszystkie pieniądze faktycznie szły na ten szczytny cel.
                            • Gość: wci Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 10.01.13, 13:25
                              A i jeszcze jedno. Racja - polityk nie jest zobowiązany do czystości. Ale jest osobą publiczną i tak samo jak księża nie powinni piep**** się na boku. Nie wiem czy by Ci się podobało to, że Twoje dziecko ogląda telewizję i widzi materiał o kolejnej seks aferze. Myślę, że zarówno w przypadku księży jak i polityków nie będzie Ci się podobać, ale mogę się mylić...
                              • Gość: O.dyrektor Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 16:33
                                do "wci" czytam ,że interesuje Ciebie strasznie kto z kim się piep......
                                Mnie wcale to nie interesuje czy jakiś ksiądz czy polityk piep...... się i z kim, mam to gdzieś.
                                Natomiast jeżeli molestowane jest dziecko to już inna sprawa i nazywać to należy po imieniu.
                                Twój wywód "wci" mówi : ,że gdyby jakiś polityk został oskarżony i osądzony o pedofilie to jest ok natomiast jeżeli jest to ksiądz to należy taki fakt "zamieść pod dywan" i załatwić po cichutku.
                                Otóż nie rolą ofiary jest o tym mówić krzyczeć ,że dzieje się ZŁO a nasza rolą jest to właściwie osądzić.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,13012666,Raport_nt__ksiezy_winnych_molestowania__Wiekszosc.html
                                • kerim18 Re: Ani grosza na KOLĘDrza mają dzieci 10.01.13, 17:13
                                  i co na starosc do kośćiola maszeruje a w młodości głupot narobiłam ksiądz i tak ma dzieci to jest facet tyle kościołów ile biedronek zastanowcie sie i przeczytajcie pismo święte drogi katoliku uwierz w biblie bo to jest prawda a nie w to co mówi ksiądz i w 10 przykazań zastanów sie co ty wogóle piszesz a wole dać biednemu niż księdzu na tace bo wiem ze te pieniądze pójdę na dobtry cel a nie na furmankę dla księdza
                                  • Gość: ..... Re: Ani grosza na KOLĘDrza mają dzieci IP: *.centertel.pl 10.01.13, 18:16
                                    Kręcicie się w kółko jak smród w gaciach. wasze argumenty są śmieszne jak cała ta propaganda antykościelna. Do tego równie nieskuteczna . . . Na szczęście większość ludzi ma oczy i uszy szeroko otwarte. Nie zagłuszycie prawdy wyznańcy palikota. Dobro zawsze wyjdzie na wierzch. Pisanie, że ksiądz jedne czy drugi zrobi coś złego jest beznadzieje. Popatrzcie jle patologi jest w waszych domach, ile złego czynią tak zwani normalni obywatele i jak to wygląda w zestawieniu. W każdym środowisku są patologie ale nie można wszystkich wsadzać do jednego gara.

Ksiądz nie dobry, panie w MOPS-ie, UM, ZUS nie dobre, przepraszam a jest ktoś kto wam odpowiada??? Jak łatwo przychodzi być złym, obojętnym, jak łatwo zaistnieć czyniąc zło.
                                    Podobnie wy jak napiszecie coś zlego na księdza to myślicie, że zabłyśniecie....błyszczycie ale głupotą.
                                    • kerim18 Re: Ani grosza na KOLĘDrza mają dzieci 10.01.13, 18:45
                                      tylko winny się tłumaczy palikot to mały pionek a 600 lat inkwizycji dobry pasterz nie doji swych owiec
                                      • Gość: ..... Re: Ani grosza na KOLĘDrza mają dzieci IP: *.centertel.pl 10.01.13, 20:05
                                        Masz klapiki na oczach jak kioń albo jesteś ślepy albo po prostu tak strasznie ograniczony umysło.....to jest właśnie to co napisałem wyżej- wszystkich kwalifikować do jednego gara. Ale jak brak konkretów to trzeba podpierać się jakimś tam jednym przypadkiem.
                                    • Gość: O.dyrektor Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 19:18
                                      Komentarz wydaje się być zbyteczny :

img.wiocha.pl/images/e/6/e6469600e6be176941908c8aa8f299af.jpg
                                      • Gość: .... Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.centertel.pl 10.01.13, 20:07
                                        Jeszcze jedno- co ma wspólnego ksiądz na zdjęciu np. z moim proboszczem? Według ciebie wiele, według mnie nic.
                                        • Gość: Polak Katolik Ani grosza na KOLĘDE i bliskowschodnie zabobony IP: *.play-internet.pl 10.01.13, 20:56
                                          Kościół Katolicki siedzi po uszy w gó...e mniej więcej od roku 1968, kiedy papież Paweł VI za namową kardynała Karola Wojtyły z Krakowa wydał encyklikę Humenae Vitae, w której napisał, że kontrola narodzin (pigułka antykoncepcyjna) jest zła. Postąpił tak wbrew opini rady doradczej, którą sam powołał.
                                          Później przyszedł beznadziejny dla Kościoła pontyfikat aktora i showmana Jana Pawła II i totalna obsesja na punkcie ludzkiej seksualności. To ona w głównej mierze uczyniła Kościoł śmiesznym. Moje rady dla strupieszałej instytucji:
                                          1. Wprowadzać w życie (zablokowane) reformy Soboru Watykańskiego II.
                                          2. Zmienić swe nastawienie do ludzkiej seksualności. Nie negować zdobyczy humanizmu, nauk biologicznych, medycznych, prawnych w tej kwesti. W szczególności, pozbyć się obsesji na punkcie homoseksualizmu i antykoncepcji.
                                          3. Przywrócić rolę i godność kobiet w Kościele. To one przecież, a nie faceci, były świadkami Zmartwychwstania i to one, a nie faceci, pierwsze poinformowały o tym świat.
                                          4. Przyjąć zasadę totalnego rozdziału Koscioła od Państwa.
                                          5. Przyjąć proces sekularyzacji jako oczyszczający dla Kościoła.
                                          6. Szanować świeckich. Ukrócić ciemnotę wiejskich proboszczów.
                                          7. Nie traktować Ewangelii jako kodeksu właściwego postępowania. Pozbyć się myślenia kodeksowego.
                                          8. Szanować ateistów i dziękować Bogu bo - jak mawiał nieodżałowany kardynał Carlo Maria Martini - "opłukuja pisma", tzn. wyśmiewając bigoterię chronią wiarę przed zabobonami i guślarstwem.
                                          9. Temperować rozbuchany do granic herezji kult maryjny w Polsce.
                                          10. Przyjąć zasadę św. Tomasza z Akwinu, że sumienie jest dla człowieka najwyższą normą i nie popełnia żadnego grzechu ten, kto postępuje zgodnie ze swoim sumieniem. Nawet, jeśli Kościół uważa to dane postępowanie za grzech. Ta ostatnia uwaga oznacza aby wywalić do kosza encyklikę Veritatis Splendor JPII w której autor uważa, że wazniejsze od sunienia jest zdanie miejscowego proboszcza.
                                          • Gość: Mazowszanin Slava Jedyna prawdziwa wiara Słowian IP: *.play-internet.pl 10.01.13, 20:57
                                            Kiedyś, gdy Matka Ziemia była jeszcze Boginią Mokoszą
                                            A chciwi i bezmyślni nie czynili jej jeszcze sobie poddaną
                                            Najdłuższa noc była świętem
                                            Od tej nocy boski Swarożyc-Słońce odzyskiwał moc na niebie
                                            To święto nazwane było Szczodrymi Godami

Później przyszli do nas obcy, szwargocący obcym językiem
                                            Zabronili czcić Swarożyca i innych prastarych bogów
                                            Kazali kłaniać się wisielcowi na belce – rzymskiej szubienicy
                                            Okrzyczano go bogiem
                                            Innym bogiem uznano złego ducha, który jednych wybrał sobie
                                            I pomagał im mordować innych
                                            Nazwano tego złego ducha miłosiernym, dobrym, sprawiedliwym, wszechmocnym
                                            W jego imieniu nawracano na mściwą religię, a ziemia spłynęła krwią

Wycięto nam nasze święte gaje
                                            splugawiono i zbeszczeszczono nasze chramy i kupiszcza
                                            Wszędzie poustawiano rzymskie szubienice
                                            A święte Drzewa okrzyczano surowcem na rzymskie szubienice
                                            Ale prastara Wiara Przyrody nie zaginęła
                                            Duch Słowiański nie zaginął, nie poddał się

Na naszej prasłowiańskiej Ziemi przybywa czcicieli
                                            Słowiańskiej tradycji i słowiańskiego Ducha
                                            Swarożyc, Mokosz, Świętowit, Perun, Kupała, Weles i inni Bogowie
                                            Powracają po długiej amnezji ich ludów do zbiorowej pamięci
                                            Straszącego piekłem boga nie chcemy
                                            Nasi Bogowie nie byli mściwi i zawistni
                                            A nasza Przyrodzona Wiara Przyrody
                                            Była afirmacją życia
                                            Była pełna tańca, pieśni, śmiechu i radości
                                            Nie trzeba było kajać się, głów posypywać popiołem,
                                            Umartwiać się złemu bogu ku upodobaniu
                                            Ani pościć, aby zasłużyć sobie na przychylność złego boga
                                            Jesteśmy Słowianami, mamy własną wiarę
                                            Obcej, zazdrosnej, uważającej się za jedyną prawdę objawioną nie chcemy
                                            Fałszywych prawd, w które musimy wierzyć nie będą nam wymyślać obcy
                                            Wiary w wymyślonych bożków znad Jordanu nie damy sobie wmówić
                                            Mamy własną Prawdę, zapisaną w boskiej księdze Przyrody
                                            Mamy własnych Bogów i obcych nie potrzebujemy
                                            • Gość: ..... Re: Jedyna prawdziwa wiara Słowian IP: *.centertel.pl 10.01.13, 22:24
                                              A w jakim celu podpisujesz się różnymi nickami jak jesteś tą samoą osobą ( nr. IP.) ?
                                              Tak sobie własne ego podnosisz? czy to taki peowsko palikotowski sposób na podnoszenie frekwencji w danym temacie? nie odpowidaj, to pytanie merytoryczne, aby z takim czymś dyskutować trzeba byłoby zniżyć się do jego poziomu ....a ja nie lubię rozmawiać z poziomu podłogi......chyba cię nie uraziłem, to fakt.
    • Gość: Ryszard Ochucki Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 10.01.13, 23:39
      Właśnie z takich powodów przed wojną prewencyjnie zamykano czerwonych. Czerwona zaraza w imię "postępu i nowoczesności" uczy technik antykoncepcji pomijając całą sferę człowieczeństwa. Pigułka załatwi im wszystko, a nawet jak coś uszkodzi to przecież jest in vitro. Już dziś rodzice sprowadzani są do roli producentów i hodowców. Nie można dać klapsa, bo to znęcanie fizyczne. Nie można wziąć na kolana, bo molestowanie. Odmowa kupna komputera może się okazać znęcaniem psychicznym. Wkrótce rodziny zastąpi Podstawowa Komórka Społeczna z funkcją noclegu oraz wyżywienia. Czy w takiej sytuacji chcecie mieć dzieci?
      • Gość: emeryt Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 07:35
        Zamykano za szerzenie bolszewickich haseł (postrzeganie wszędzie złodziei ,podżeganie do przegnania bogatych właścicieli itp.)a nie za antykoncepcję i nie bicie dzieci - panie Ochucki
        • Gość: hifi Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.13, 09:42
          Czytając powyższe , co jest wg. Was lepsze?? Antykoncepcja czy robienie dzieci na potęgę i skazywanie ich na życie w patologicznych rodzinach , w biedzie , często również w bólu. Przecież Bóg kazał kochać i troszczyć się o bliźniego tym bardziej o dzieci .....
          do wci - wiem czym jest celibat, ale księdza nie możesz równac z politykiem , ksiądz ma być pasterzem , mentorem dobrego zachowania , poprawnego życia .... a jak jeden czy drugi proboszcz drze swoją skacowaną japę na kazaniu ze to jest nie dobre tamto też a po mszy leci na obiadek do matki swoich dzieci , czyż to nie hipokryzja i jawne oszukiwanie nas - parafian prosto w oczy ??
          Jak chciał dymać na potęgę i robić dzieci to po co został księdzem , chyba minął się z powołaniem ??
          Zresztą zawsze może porzucić służbę duszpasterską i być jak my ... ale wiadomo nie będzie darmowej willi - czyt. plebanii, nowych aut i kasy na wszystko ....
          Czyli reasumując , żyją tak , zostają księżmi bo jest im wygodnie i opływają w luksusy...
          WCI - prawdy i faktów nie zmienisz
        • Gość: Ryszard Ochucki Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 11.01.13, 12:37
          Panie Zalewski, zamykano nie za hasła lecz antypaństwową działalność.
          • Gość: Blokers Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.cnow.pl 11.01.13, 17:00
            Gostek do Gostka:ile dajesz księdzu-30 sek. i potem spuszczam psy.
          • Gość: emeryt Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 17:13
            Za pigułki antykoncepcyjne ????????? To według Ciebie działalność antypaństwowa ?
            Oj coś mi się zdaję że do historii mieliśmy inne książki- Panie Ryszardzie Ochucki
            • Gość: O.dyrektor Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 17:22
              A to mnie z kolei strasznie rozbawiło polecam :)
              superwizjer.tvn.pl/informacje/koscielny-hierarcha-podejrzany-o-molestowanie-ksiedza-skandal-w-kosciele-polskokatolickim,56247,1.html
            • Gość: Ryszard Ochucki Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 11.01.13, 17:25
              Panie Marek, nie jedz tych pigułek bo Panu z mózgu galaretę robią.
              • Gość: O.dyrektor Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 17:30

Po ujawnieniu kolejnych afer pedofilskich w niemieckim Kościele tamtejszym katolikom przestaje już wystarczać słowo „przepraszam”. Publiczna dyskusja coraz częściej dotyczy problemu celibatu.

„W imieniu Kościoła wyrażam wstyd i wyrzuty sumienia” – tak bił się w pierś Benedykt XVI w liście napisanym do ofiar księży pedofilów w Irlandii. Papież stanowczo napiętnował winnych molestowania seksualnego i bicia dzieci w instytucjach kościelnych oraz zrugał tuszujących afery biskupów. Choć jego słowa dla wielu stały się symbolem przełomu w stosunku Watykanu do pedofilii w szeregach księży, niektórym Irlandczykom papieska interwencja wydała się niewystarczająca. Zabrakło im skierowania do ofiar prośby o wybaczenie, a także podania recepty, w jaki sposób wykorzenić grzech pedofilii w Kościele. Irlandia nie jest bowiem ewenementem. Wcześniej podobne skandale wybuchły w Stanach Zjednoczonych, Austrii, Holandii, Szwajcarii oraz we Włoszech. W ostatnich natomiast tygodniach prawdziwe trzęsienie ziemi nawiedziło Niemcy i rodzimy Kościół Benedykta XVI.

Lista tamtejszych ośrodków katolickich, w których duchowni dopuszczali się różnego rodzaju wykroczeń i przestępstw – od bicia różańcem i straszenia piekłem po napastowanie seksualne podopiecznych w gimnazjach, internatach oraz kościelnych chórach – po prostu poraża. Figurują na niej również najbardziej zacne instytucje, w tym między innymi znane gimnazja: jezuickie w St. Blasien (Szwarcwald) i benedyktyńskie w Ettal (Bawaria).

Jak dotąd już kilkunastu wychowanków przyklasztornego Gimnazjum św. Błażeja przyznało, że w latach 80. było wykorzystywanych seksualnie przez jezuitów. Ich oświadczenia zakończyły ponad dwie dekady całkowitego milczenia. Wiemy również, że kilku z nich nie poradziło sobie z psychicznym balastem i popełniło w tym okresie samobójstwo. Z kolei we wzorcowym internacie najstarszego klasztoru w Niemczech w Ettal przestępcze praktyki wydały się, gdy za mury klasztoru – po raz pierwszy w jego tysiącletnich dziejach – wkroczyli policjanci. Trop wiódł do dziesięciu zakonników, którzy w ciągu ostatnich sześćdziesięciu lat molestowali, bili i poniżali swoich podopiecznych. W tym samym czasie do prokuratury zgłosiło się sto dwadzieścia ofiar przemocy mnichów. „Moje pierwsze doświadczenie seksualne to ejakulacja ojca P. na moich plecach” – oświadczył jeden z mężczyzn (dziś czterdziestosiedmioletni). „Czterdziestu uczniów stojących w szeregu i po kolei bitych po plecach i pośladkach, aż do połamania kija” – brzmiało doniesienie kolejnego poszkodowanego. Do prokuratury zgłosił się również zakonnik, który był gwałcony przez współbrata. U innego mnicha znaleziono przegrywane z Internetu filmy o treści pedofilskiej (to nie wszystko: ów benedyktyn umieszczał w sieci spreparowane zdjęcia swoich podopiecznych, przedstawiające ich w homoseksualnych pozach). Śledztwo ujawniło także sadystyczne skłonności klasztornych pedagogów. Jeśli uczeń otrzymał od rodziców paczkę żywnościową, przejmował ją jego bezpośredni przełożony, na oczach wszystkich wyciągał z niej smakołyki, wkładał je sobie do ust, pozostawiając resztki upokorzonemu podopiecznemu.

www.miesiecznik.znak.com.pl/Tekst/pokaz/3760
                • Gość: .... Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: 79.162.100.* 11.01.13, 18:05
                  A jaki to ma związek z omawianym tematem?
                  To właśnie świadczy o nagonce, robi się wszystko aby coś udowodnić.Malutcy ludzie.
                  • Gość: Anty Sąd Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.play-internet.pl 11.01.13, 18:36
                    OK. Mamy styczeń 2013. Proces ruszył w listopadzie 2008 roku, czyli trwał 4 lata i 2 miesiące. Od momentu ogłoszenia wyroku i jego uzasadnienia od razu nasuwają się wątpliwości.

Kiedy skład sędziowski zorientował się, że wobec oskarżonego stosowano bezprawne (zdaniem sędziego) metody śledcze (w tym metody przesłuchań) i dlaczego zgłoszenie wątpliwości do prokuratury nastąpiło dopiero po ogłoszeniu wyroku - w końcu każdy obywatel (w tym sędzia) ma obowiązek zgłoszenia podejrzenia popełnienia przestępstwa (czy szerzej: naruszenia prawa) niezwłocznie po powzięciu wiadomości o zaistnieniu tego naruszenia prawa.

Dlaczego sędzia nie odrzucił materiału dowodowego zgromadzonego w sposób bezprawny, tylko na jego podstawie wydał wyrok skazujący.

Czy przyjmowanie "korzyści majątkowej" po wykonanych zabiegach to łapówkarstwo? Co groziło pacjentom, którzy po zabiegu nie dadzą koniaczku, koperty itp? Że dr Mirosław G. wpadnie im do domu i wyrwie wszczepioną zastawkę lub poprzecina bypassy? Albo nie cytuje się w mediach całego materiału dowodowego i uzasadnienia wyroku (czyli np. zeznania czy nagrania dowodzące, że dr Mirosław G. uzależniał zgodę na zabieg od późniejszego wręczenia "darowizny"), albo wyrok jest bzdurny i powinien co najwyżej opiewać na przyjęcie darowizn bez sporządzenia stosownych aktów darowizn i bez odprowadzenia należnego podatku od tych darowizn, co zdaje się jest przestępstwem skarbowym i oznacza możliwość nałożenia karnego podatku 75% na te nieujawnione dochody. Ale 75% od 17 690 PLN, to 13 267,50 PLN, a nie zasądzone 72 000 grzywny (to jest 400% kwoty, której wzięcie Mirosławowi G. udowodniono).

Sytuacja w każdym razie jest dość absurdalna. Cytowane w mediach kawałki uzasadnienia stawiają pod ogromnym znakiem zapytania sensowność wyroku (a zatem de facto podważają kompetencje składu sędziowskiego), a jednocześnie skład ten kreowany jest na bohatera, który ujawnił bezprawne metody działania służb śledczych (abstrahując od tego, od ilu miesięcy, czy nawet lat sędziowie mieli wiedzę o tych bezprawnych działaniach i nie zgłosili informacji o możliwości popełnienia przestępstwa).
                    • Gość: O.dyrektor Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 19:14
                      do 'Anty Sąd' :
                      fishki.pl/static/posts/37/37288/foto_bede6bf7840b490f6453df26d4240f9e.jpg
                      no a związek ma taki ,że właśnie dlatego:
                      NIE DAM ANI GROSZA NA KOLĘDE.
                      • Gość: .... Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.centertel.pl 12.01.13, 09:53
                        i szczeńść Boże, gwarantuje ci, że pójdziesz do księdza i nie raz będziesz go prosił o posługę.....
                        • Gość: emeryt Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 10:12
                          Pozostawiłeś wielokropek – dokończ proszę , że co, nie otrzyma posługi , w takim razie to nie posługa tylko usługa .
                          • Gość: ??? Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 07:46
                            wyborcza.pl/1,75248,13221268,Ksiadz__ojciec_dziecka_zmarlego_na_plebanii__nie_czuje.html
                          • Gość: katolik Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.centertel.pl 16.01.13, 18:29
                            Człowieczku malutki szczekasz na Kościół jak kundel a jak człowiek pisze, że będziesz potrzebował kiedyś posługi to odwracasz kota ogonem. Jesteś nie wierzący, to się określ twardo, przy kolędzie powiedz to księdzu, zaznaczy siebie w kartotece i będezie omijał się wielkim łukiem. Szkoda, że jak przyjdzie kiedyś pogrzeb to rodzina wielki płacz i lament że wstyd ludzi itp. Jak te celebryci są faktycznie poganie to mają pogrzeb cywilny czy jak to nazwać- przyjdzie urzędas, sypnie garstkę ziemni na trumnę i git.

Ogólnie obrzydliwy cały temat- na kolendę dobrodziej zakładający temat nie chce dać księdzu a chewali się czy żali na forum publiczny. To forum nie ma administracji i to jest straszne.
                            • Gość: emeryt Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 18:40
                              Katolik ma racje- lepiej dawać i potem mieć spokój w razie czego
                            • Gość: ??? Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 18:45
                              Fakty się nie podobają tym gorzej dla faktów.

• Gość: g Re: Ani grosza na KOLĘDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 20:55
      test

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka