Dodaj do ulubionych

jazdy lewym pasem

IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 15:14
zauważyłem, że nie wszyscy kierowcy wiedzą że w Polsce obowiazuje ruch prawostronny.. jadac ulica Tatarska czy obwodnica na Armii Krajowej krew mnie zalewa. jeden kierowca jedzie lewym pasem ruchu 40 km/h drugi jedzie prawym pasem z tą samą prędkością. lewy pas jest m.in. po to żeby wyprzedzać pojazd jadący z mniejszą prędkością prawym pasem.
Prawda jest taka, że połowa kierowców nie zna przepisów i weźcie pod uwagę to że nie jesteście jedynymi uczestnikami drogi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 15:57
      Dokladnie tak !!!! Bo takich mamy kierowcow w tej naszej wiosce Ciechanow. Kur..cy dostaje na Tatarskiej jak !!!!!!
      • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 16:02
        Prawda jest taka, że obaj jadą 50 a ty chcesz jechać 70.
      • Gość: Kierowca Re: jazdy lewym pasem IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 23:29
        Patrzcie jaki miastowy sie znalazl, jedz do pierwszego lepszego DUZEGO miasta, wedlug ciebie wszyscy powinni tam jechac prawym pasem, nawet w korkach jak ktos chce skrecic w lewo za 500 m (a w Ciechanowie ciezko znalezc dluzsze odcinki drogi dwupasmowej, no moze na AK jest z kilometr) powinni jechac prawym pasem, zeby za chwile musiec kombinowac zeby ktos ich ;askawie wpuscil na lewy, zeby mogl skrecic w lewo. Czlowieku to jest miasto, a nie droga ekspresowa czy autostrada, ze masz zjazdy w prawo, takze nikt nie bedzie ci zjezdzal w obszarze zabudowanym bo ty chcesdz jechac 10 km/h wiecej, a jesli chcesz jechac jezcze wiecej to swiadczy tylko o twoim debilizmie. Takze zascianku zbulwersowany wyjedz z Ciechanowa i jedz do Wawy, Lodzi itd, a zobaczysz ze jazda lewym pasem to norma i to wcale nie dla szybkich i wscieklych.
    • Gość: r Re: jazdy lewym pasem IP: *.opera-mini.net 15.06.13, 16:03
      masz racje. Ja poza tatarska dostaje ku..cy na pułtuskiej i wiadukcie jak ciechamowskie cwaniactwo pcha sie
      • Gość: m Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 16:18
        Oczywiście, że generalną zasadą jest to, że obowiązuje ruch prawostronny ale widzę, że niektórzy jazdę lewym pasem w Polsce uważają wręcz za zabronioną, i piszą że każdy kto jedzie lewym pasem powinien zostać ukarany mandatem. Normalnie paranoja.

Lewe pasy ruchu służą także do upłynniania ruchu. Jeśli sytuacja jest taka jak pisze autor, że dwa samochody jadą obok siebie 40 km/h a przed nimi pusta droga to rzeczywiście ten ruch blokują bo ktoś lewym pasem mógłby sobie jechać 50 km/h.

Jeśli są korki to logiczne też, że można sobie jechać lewym pasem bo wtedy również służy to upłynnianiu ruchu. Ale jeśli jedzie sobie jakiś dresik rozpadającym się golfem i myśli, że nagle wszyscy zjadą na prawy bo on lewym w mieście będzie jechał 80km/h no to niech mi siedzi na masce i to z pozdrowieniami ode mnie środkowym palcem.

Nic mnie tak nigdy nie rozbawia jak banda hipokrytów, którzy nauczyli się zasady ruchu prawostronnego i są wielkimi znawcami przepisów. Ale tym lewym pasem to chyba nie jedziecie 50 km/h co? haha :)
      • Gość: Ja Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 16:19
        Mylisz kolego pojecia. Co innego to wpychanie sie na cwaniaka np. na wiadukcie z krotkiego prawego pasa, czy na Pultuskiej z krotkiego lewego pasa, a co innego jazda przez cala dlugosc Tatarskiej BO BEDE SKRECAL W LEWO !!!!!!
        • Gość: zibo Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 18:08
          Jeśli jedzie 50 km/h to możesz co najwyżej sobie poprzeklinać pod nosem i tyle. Fakt, kultura jazdy wymaga umożliwienia Ci wyprzedzenia, przecież przekroczenie prędkości to Twój problem a nie tego przed Tobą, ale wielu "kierowców" myśli że ma prawo pouczać innych, nie zdając sobie sprawy z tego, że ich gesty, manewry typu blokowanie, zajeżdżanie itp., są po prostu chamskie, a czasem bardzo niebezpieczne. Więcej KULTURY za kółkiem Panie i Panowie, a życie będzie piękniejsze.
          • Gość: aa Re: jazdy lewym pasem IP: 213.199.253.* 15.06.13, 18:51
            Nie będziesz jeździł baranie 70km /h Tatarską jak ja będę jechał. Przepisy drogowe są po to żeby ich przestrzegać. Jadę 50 km/h lewym pasem i mam takie zasrane prawo nie łamiąc przepisów!!!!!!
            • Gość: uuu Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 21:40
              przepisy są po to, żeby je łamać!
            • Gość: ha ha Re: jazdy lewym pasem IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.13, 22:00
              Bardzo mi się podoba ten wpis.Popieram
              • Gość: Roman Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 22:15
                Ludzie, trochę życzliwości, to taki problem nie blokować lewego pasa? Czasem każdy depnie powyżej 50. Nie znaczy, że od razu pirat drogowy.
            • Gość: Ja Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.13, 22:34
              No to cos dla Ciebie :
              Kodeks Drogowy
              Rzdział 3: Ruch pojazdów
              Oddział 1: Zasady ogólne
              Art. 16.
              1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
              2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
              3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
              4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

• Gość: kierowca Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 12:24
                Czyli jednak lewy pas służy wyłącznie do wyprzedzania? I co na to spece od przepisów, których tu zatrzęsienie? Czytałem na portalu prawnym, że policja ma prawo wlepiać mandaty gościowi, który jedzie uporczywie lewym pasem mając możliwość jazdy prawym.
            • Gość: driver Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 01:12
              będziesz mi podwójne a zjeżdżał pajacu z drogi bo - sam sobie zaprzeczasz gamoniu - łamiesz przepisy a po drugie nie będziesz mi wyznaczał maksymalnej prędkości. Jestem kolekcjonerem punktów i chce jechać qrwa 70 km/h i spieprzaj mi z lewego pasa. turlaj się po prawym tępaku.
              • Gość: a Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 10:52
                to jest właśnie przykład ciechanowskiego chamstwa na drodze. PORAŻKA ! Oby jak najmniej ludzi pokroju tego człowieka wyżej
                • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 11:34
                  Oby jak najszybciej zebrali upragnione punkty najlepiej 40 za jednym zamachem bo to chyba najbardziej humanitarny i bezpieczny dla innych użytkowników sposób wyeliminowania głąba z ruchu drogowego.
                  A kto mi zabroni wyprzedzać 50 km/h kogoś kto też jedzie 50 prawym pasem przez całą Tatarską i jeszcze kawałek Pułtuskiej? A w okolicy pasów zrównam się z nim bo tak trzeba i potem znów spróbuję go wyprzedzić ale niezbyt raptownie bo na pewno żadnemu przedstawicielowi handlowemu w firmowym aucie nie wpadnie na myśl by jechać szybciej :D.
                  • Gość: gosc Re: jazdy lewym pasem IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 12:25
                    Pomijając fakt że tatarska długa nie jest a w połowie znajduje się przejście dla pieszych, jaki sens ma przyspieszanie..
                    • Gość: abc Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 20:03
                      najlepsze jest to ze wieksze zagrozenie stwarzaja ci zawistni idioci ktorzy na przekor jada lewym pasem, bo chca pokazac i udowodnic nie wiadomo co...
                      Co Cie to czlowieku boli.... to ze ktos jedzie szybciej od Ciebie? uwazasz ze ty jestes swiety? Jestescie jeszcze gorszym zagrozeniem i celowo wprowadzacie na drogi nerwy... Typowe psy ogrodnika sam nie pojedzie szybciej i innemu tez nie da.....
                      • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 20:40
                        Gdyby wszyscy jechali 50 na godzinę i nikt się nie śpieszył jak by mu codziennie żona rodziła (żeby potem karnie odstać swoje na światłach) to było by o połowę mniej wypadków. A gdyby młodym wariatom za kierownicą dawać prawko na 5 lat na próbę i konsekwentnie zabierać za każde najdrobniejsze przekroczenie dozwolonej prędkości to nie zdarzyło by się 9 na 10 wypadków.
                        Jeśli patrol codziennie stoi w 1 miejscu (na przystanku sic!) to nie ma funkcji prewencyjnej. Na takie miasto jak Ciechanów żeby zapewnić normalność na drogach, szybko wyeliminować po...jechanych powinny być 4 mobilne fotoradary jeżdżące 24h/dobę.
                        • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 20:45
                          A potem "z znikąd" wydarzają się takie wypadki jak ten wczorajszy gdzie na pierwszym drzewie nie dał się zatrzymać dopiero na drugim.
                          www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130615/KRONIKA_POLICYJNA/130619837
                          • Gość: obserwator Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 21:09
                            Bezmyślność i brak wyobrazni u kierowców to rzecz nie do wyplenienia. Dwa zdarzenia dzisiaj. Ulica Sienkiewicza - jakiś cymbał (zresztą jeden z wielu co dnia) daje po garach ze 100km/h najmniej. Wystarczyłoby aby ktoś wyszedł na pasy egzekwując równie bezmyślnie jak ten cymbał za kierownicą swoje prawo. Gostkowska przy bramie do cmentarza. Dużo samochodów, ludzie się kręcą. Niektórzy, wychodząc spoza stojących gęsto na parkingu samochodów przechodzą przez jezdnię do przystanku autobusowego. Nagle od miasta w kierunku Gostkowa przejeżdża z szybkością też około 100km/h w tym miejscu następny idiota.
                            Chyba ktoś tym ludziom wyprał mózgi. Takiego kretyństwa niczym nie da się usprawiedliwić.
                            • Gość: q Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 23:31
                              a co powiecie na drogę do Opinogóry przez Kąty. Przecież co roku w okresie wakacyjnym jeździ sobie tam setka rowerzystów, dużo ludzi biega. A wczoraj sobie jechałem z rodziną i nagle słychać z daleka jak zbliża się do nas z wielkim hukiem z prędkością błyskawicy jakiś kretyn, bo inaczej tego nazwać nie można grzeje 120 km/h. Ludzie ze strachem na twarzy zsiadają z rowerów i gryzą pobocze bo boją się o własne życie, żeby czasem nas tym powiewem prędkości nie zdmuchnął z roweru.

Kto normalny jeździ z taką prędkością????? no kto??
                              • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 23:57
                                Ta droga jest zbyt zniszczona i zbyt wąska żeby jeździć tam 80 a 120? Ktoś kto szuka dużego guza szkoda, że nie tylko dla siebie. Wielu kierowców absolutnie nie zdaje sobie sprawy za co i jaką biorą odpowiedzialność siadając za kierownicę, ile lat (a czasem nawet wszystkie) może kosztować głupota, pośpiech, szpan, debilizm, wariactwo drogowe. W tym przypadku nie ma mowy o wypadku tylko naturalnej konsekwencji braku oleju w głowie.
                                • Gość: ddd Re: jazdy lewym pasem IP: 213.199.253.* 17.06.13, 11:24
                                  Najciekawsze jest to że wypowiadają się na tym forum tępaki którzy jezdza starymi rumplami że jak dociśnie gaz to za nim chmura dymu i smrodu nic więcej. Nie stać ich na fury ale udają wielkich... Mają pod maska 90 kucy i zżną te samochody A później na CPN po 3 litry paliwa
                                  • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 14:57
                                    Ja mam niecałe 70 kucyków z bardzo dużym momentem obrotowym dostępnym nawet bez naciśnięcia gazu. Jeszcze w tym sezonie nie jechałem powyżej 110 bo nie ma gdzie, nie ma po co tak się śpieszyć. Najbliższe lata chcę spędzić na wolności z bliskimi to jest dla mnie ważniejsze niż wyszalenie się. Wyszaleć się można na siłowni.
                                    No chyba, że ktoś ma zasrane życie i jedyne na co ma wpływ to to, jak mocno naciśnie pedał gazu kiedy w samochodzie nie ma hamulcowej.
                            • Gość: ddd Re: jazdy lewym pasem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 21:29
                              Ja pozdrawiam idiote ze smiecina jezdzacego starym, czerwonym nissanem sunny gti-r (charakterystyczny "grill na masce"), który ostatnio zapieprzal ze 120 ulica graniczna w stronę wodnej. Po obu stronach na chodniku matki z wozkami i małymi dziećmi.
                              • Gość: ddd Re: jazdy lewym pasem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 21:31
                                Miało być w stronę wodnej, ten pie...ny android zmienia sam wyrazy
                                • Gość: ddd Re: jazdy lewym pasem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 21:32
                                  Ku... WIDNEJ
                      • Gość: ja Re: jazdy lewym pasem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 21:47
                        Zrozum ciolku, ze w Ciechanowie są krótkie odcinki dwupasmowe i nie bede ci zjeżdżał na prawy na odcinku od orła do wiaduktu, skoro skrecam na most 3go maja, albo jade prosto tna wiadukt, bo prawy pas sie kończy na wiadukcie. A widzę ile problemów sprawia to zamiejscowym, bo żaden szybki i wściekły cham jadący lewym nie wpuści gościa jadącego prawym na wiadukt. Podobna historia jest od rynku do orla, prawy pas leci na sienkiewicza, lewy leci w tatarska i zamienia sie w 2 pasy przy fotoradarze. Czy wg. ciebie od rynku powinienem jechać od rynku prawym, jeśli chce skręcić w tatarskie? juz widzę jak tacy jak wy mnie wpuszcza przy dużym natężeniu ruchu.
                        • Gość: ja Re: jazdy lewym pasem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 21:49
                          miało być 17 stycznia nie sienkiewicza
                        • Gość: gość Re: jazdy lewym pasem IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 23:08
                          Do "ja". Sam jesteś "CIOŁEK", który nie rozumie prostych przepisów z PRD. Takich "CIOŁKÓW" powinno się eliminować z naszych dróg a jazda byłaby bezpieczna i dużo przyjemniejsza. Pozdrowienia dla wszystkich, którzy w w bezpieczny i rozsądny sposób korzystają z naszych nie najlepszych dróg. I jeszcze do "CIOŁKA". Może wybrałbyś się za granicę np. Niemcy lub Norwegia to bardzo szybko tamta Policja nauczyła by Ciebie szacunku do przestrzegania przepisów. Byłbyś mały "pikuuś", który s.a w gacie jak usłyszy wysokość mandatu.
    • Gość: Marta Re: jazdy lewym pasem IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 17.06.13, 17:08
      Witam.
      Również jestem za tym aby kierowcom jadącym lewym pasem dawać mandaty.
      I również tym, którzy przyspieszają jak widzą, że próbuje wyprzedzić ich kobieta.
      Żenada Panowie....

Pozdrawiam
      • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 17:24
        Kobieta czy nie kobieta przyśpieszanie jeśli jest się wyprzedzanym jest zabronione ale zmuszenie do zahamowania kiedy w ostatniej chwili wpychamy się z niekontynuowanego pasa też.
      • Gość: obserwator Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 17:35
        również tym, którzy przyspieszają jak widzą, że próbuje wyprzedzić ich kobieta.
        To jest po prostu chamstwo pomijając łamanie zasad ruchu drogowego. A przy okazji wszystkim posiadającym samochody osobowe przypomnę, że w XXI wieku samochód to żadna atrakcja i powód do dumy. To niezbędne narzędzie poruszania się, które ma nam ułatwić obecne życie. Tak samochod jest traktowany w cywilizacyjnym świecie wśród kulturalnego społeczeństwa. Niestety u nas jeszcze nie wszyscy do tego nie dorośli i dowartowściowują się a to wypasem, a to mocą i szybkością tam gdzie stanowi to zagrożenie. Są tak naprawdę z tą mentalnością 40 lat za Murzynami tych ostatnich nie obrażając.
        • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 19:15
          E tam gadasz 15 letnia Corsa z połową zdechłych koni i kawałkiem 3 calówki zamiast wylotu tłumika to jest szpan nie auto :D. Jeszcze najlepiej jak by coś w środku dudniło jak by koła nie były wyważane od nowości :D.
          • Gość: maro Re: jazdy lewym pasem IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 21:08
            i jeszcze jedno

czerwona światło na skrzyżowaniu np na pułtuskiej gdzie jedno przejście dla pieszych znajduje się koło 50m od drugiego..nie ma miejsca, żeby przejechać zatrzyma się na środku pasów i pieszy wtedy kombinuje z której strony ominąć tego "króla szosy"

jak słowo daje, zakupie naklejki z karnym ku.... i będę leczył takich ciemniaków
            • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 23:56
              Ciekawe jak nakleisz tą naklejkę kuta.om którzy nie pozwolą ci zjechać na lewy pas w momencie kiedy będziesz chciał skręcić w lewo bo będą musieli zapierniczać 80 lewym by wpaść na końcu pasa komuś z prawego tuż przed maskę.
              Skoro jesteś takim gorącym zwolennikiem jeżdżenia prawym pasem to powiedz co i po co robią ludzie popierniczający Pułtuską na złamanie karku lewym pasem przy zwężeniu do jednego na poziomie sklepu Stodoła? Skoro pas nie jest kontynuowany i nie skończyli wyprzedzania przed końcem to ich problem niech pokornie czekają.
              Pomijam idiotyczność pasów kończących się inaczej jak na skrzyżowaniu i ludzi którzy wciskają wszystkim, że mają jeździć prawym pasem by oni mogli pomykać lewym :D. Bo o tym jest ta dyskusja.
              • Gość: . Re: jazdy lewym pasem IP: 93.154.188.* 18.06.13, 04:10
                > Skoro jesteś takim gorącym zwolennikiem jeżdżenia prawym pasem to powiedz co i
                > po co robią ludzie popierniczający Pułtuską na złamanie karku lewym pasem przy
                > zwężeniu do jednego na poziomie sklepu Stodoła? Skoro pas nie jest kontynuowan
                > y i nie skończyli wyprzedzania przed końcem to ich problem niech pokornie czeka
                > ją.

abstrahując od głównego wątku tej dyskusji to nie ma przypadkiem obowiązku wpuszczenia delikwenta, któremu się pas kończy?
                • Gość: abc Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 08:45
                  przed wiaduktem wyraźnie widnieje zakaz wyprzedzania wiec osobe z prawego pasa należy wpuscic teoretycznie, w praktyce bywa to roznie...

Chodz i jedzcie sobie lewym pasem w miescie, bo prawo pozwala wtedy was wyprzedzić z lewej strony, ale co jak jeden jedzie 40 prawym i drugi jedzie 40 lewym.... i tak cala tatarska... i co niby to ma być nie denerwujące?
                  • Gość:   Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 12:58
                    Nie ma obowiązku wpuszczenia tych którym kończy się pas choćby dla tego, że wszyscy jechali bu kończącym się.
                    Przed wiaduktem nie wyprzedzasz tylko zjeżdżasz ze skrzyżowania innym pasem i masz pierwszeństwo.
                    • Gość: x Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 15:14
                      rozwalił mnie jeden wpis który dotknął samego sedna tej idiotycznej dysputy

Jest ruch prawostronny, więc jeździjcie prawym pasem, i nie blokujcie mi lewego pasa

haahhahahah
                    • Gość: xxx Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 17:45
                      Kolego, to jedź sobie choćby do Torunia i przejedz przez wąski most do centrum, na którym z obydwóch stron kończy sie 1 pas. Tam wisi taki ładny znak o zachowaniu kultury (czyt. ruch suwakowy).
                  • Gość: xxx Re: jazdy lewym pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 17:54
                    Jest denerwujące, tak jak dwa tiry na autostradzie, gdzie jeden jedzie 80, a drugi 90, a ktoś chce jechać sobie dozwolone 130 itd. Ale dobrze wiemy, ze większości w tum temacie nie o to chodzi, tylko o przekraczanie prędkości. Jazda lewym może i jest zabroniona, ale jak na prawym jest pusto. Jeśli np. na tatarskiej wuprzedzam jadąc nawet te 70 kmh kolumnę pojazdów jadąca 50 to ten co chce jechać za mną 100 na godzinę może sie bulwersowac ile wlezie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka