t_rex 16.02.06, 11:10 jak co roku widać kilometry ziemi bez sniegu podgrzwane przez źle zaizolowane rury PEC-u za pieniążki mieszkanców. Moze którys z radnych zainteresowałby sie tym problemem?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barracuda2 Re: PEC podgrzewa trawniki... 16.02.06, 13:02 Słuszna uwaga, tym bardziej, ze my za to płacimy. Świetnie widac to na ul Armii Krajowej, poczynając od osiedla 40-lecia. Odpowiedz Link Zgłoś
onken Re: PEC podgrzewa trawniki... 22.02.06, 12:01 a jak myślicie? jaki procent ciepła jest wtracany w ten sposób? ile marnuje się przez to pieniędzy? jest tutaj jakiś specjalista w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_ia1 Re: PEC podgrzewa trawniki... 22.02.06, 15:41 Proponuję żeby telepatycznie ciepło przesyłać, wtedy nie będzie strat. Zastanówcie się co tu wypisujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
epox86 Re: PEC podgrzewa trawniki... 22.02.06, 16:55 albo wirtaualnie bo teraz już prawie każdy ma internet :D. Odpowiedz Link Zgłoś
t_rex Re: PEC podgrzewa trawniki... 22.02.06, 18:30 przed napisaniem zastanowiłem się, że mozna przesyłać ciepło z mniejszymi stratami. mysle ,że Pec-owi nie opłaca sie zainwestować w wymiane rur/izolacji bo odbiorcy i tak płacą. Inwestycja pogorszyłaby wynik finansowy spółki. Dziwi mnie tylko ,że szanowsni radni, prasa nie dostrzegają tego tematu... Odpowiedz Link Zgłoś
kozzz Re: PEC podgrzewa trawniki... 22.02.06, 22:31 A weź Ty mi powiedz co oni dostrzegli... Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_ia1 Re: PEC podgrzewa trawniki... 23.02.06, 22:05 izolacja jaka by nie była to w tak długim okresie czasu musi przepuścić. Jedynym sensownym rozwiązaniem według mnie byłoby wkopanie rur z 5 metrów niżej, ale czy to się opłaca?? Odpowiedz Link Zgłoś
t_rex Re: PEC podgrzewa trawniki... 25.02.06, 16:11 w tym "przepuszczaniu"a raczej w jego ilości dowcip leży. Rury lepiej izolowane przenoszą ciepło z mniejszymi stratami, gorzej izolowane z wiekszymi. Chowanie ich 5 m pod ziemie to próba izolacji ziemia. Nie ma takiej potrzeby , mozna płytko ale izolować - by ludzie płacili jak najmniej. By jak najwięcej ciepła wytworzonego dotarło do odbiorcy ...chyba prościej nie można tego wyjaśnić.... Odpowiedz Link Zgłoś
kozzz Re: PEC podgrzewa trawniki... 25.02.06, 17:59 Ale facetowi chodzilo nie o izolację rur widocznie i przez to zaoszczędzenie pieniędzy, tylko o to, żeby ten śnieg się nie rozpuszczał... Odpowiedz Link Zgłoś