Dodaj do ulubionych

Chipowanie psów

27.06.06, 11:04
Coś mi sie o uszy obiło , ze w Ciechanówku psy będą chipowane.
Czy ktos wie coś więcej? Bo na stronie Urzędu miasta jest bardzo mało informacji :-(
Obserwuj wątek
    • 0nikt0 Re: Chipowanie psów 03.07.06, 00:22
      i co z tym "czipowaniem"???
      • batu2 Re: Chipowanie psów 03.07.06, 01:54
        z tego co wiem psy ktore sa zarejstrowane zkwp nie beda musialy byc chipowane
        zew zgledu na tatuaze po ktorych mozna szybko ustalic wlasciciela:) pozdrawiam
        • wieremek Re: Chipowanie psów 03.07.06, 09:15
          Taaa
          Tylko jeste jeden problem z tatuażami
          Często są malo czytelne
          U mojej suki jak już wiesz jaki ma numer to odczytasz, ale normalnie czlowiek nie może całego odczytać.
          Jak tylko bede miala możliwość to swoją suczkę zachipuje. Zawsze łatwiej jest przesunąć czytnik po grzbiecie, niż 'przewalać" psa na boki i doczytywać się.
          Ehhh
          Mam nadzieję, ze jakoś zabiora się do tego chipowania w miarę szybko.
          Moze sie zmiejszy liczba wyrzucanych psów :-(
          • batu2 Re: Chipowanie psów 03.07.06, 12:22
            w 90% tatuaze sa czytelne:) tylko nieraz jest problem jak psy maja podspodem:)
            np w przypadku owczarka niemieckiego a wiem ze jest pare sztuk w ciechanowie co
            maja podspodem :) maja pirwsze literki AA
            • wieremek Re: Chipowanie psów 03.07.06, 12:43
              No właśnie
              Moja ma na brzuszku, bo głupio by wyglądała z tatuażem na stojącym uchu.
              AA to oddział legionowski
              • batu2 Re: Chipowanie psów 03.07.06, 19:03
                wiem ze to legionowo:) warszawa ma A a płock M
    • phk1 Re: Chipowanie psów 22.07.06, 22:16
      [phk1] ZAGIEL-radny ,jest przeciw,bo nie lubi innego PANA radnego ,powiedzial ze
      nikt nie wyrzuca psow ,tylko zony sa bardziej bite ,ponizane,glodzone niz psy w
      naszym miescie i zony maja sie gorzej niz psy.schronisko w pawlowie wg ZAGLA to
      z jakich przyczyn sie wzielo ? moze czas egzekwowac od ludzi majacych psy i
      podatki i niezanieczyszczanie miasta i spokoj wielu mieszkancow osiedli gdzie
      duze psy walesaja sie. RADNY ZAGIEL czesto chce byc cool i trendy w swoich
      pogladach,ale moze teraz ma czas zajac sie bymogl w wolnym czasie problemem
      zwierzat nie tylko obok swojego miejsca zamieszkania ale tak w promieniu
      parunastu km.nie wierze ze samych glupich radnych mamy w radzie miasta.
      • flyguy71 Re: Chipowanie psów 22.07.06, 22:24
        Pan Żagiel jest kontrowesyjny i dobrze. A za psa płaci się podatki jakbyś nie
        wiedział i właściciele sprzatają po swoich pociechach (przynajmniej ci
        cywilizowani). Jest jakiś temat w którym się nie udzielisz?
        • batu2 Re: Chipowanie psów 23.07.06, 02:24
          e tam ja mam zarejstrowane zkwp po co mi chip hehe;pp zreszto kto pozwala zeby pies
          z papierami latal po ulicach;pp
          • wieremek Re: Chipowanie psów 23.07.06, 09:23
            No ty masz, ja mam, ale 90% włascicieli w naszym mieście nie ma psów z papierami. I co? Słuchaj mnie krew zalewa jak idę aleksandrówką i miaja mnie przynajmniej 2-3 psy bez właścicieli. A znam przynajmniej dwie rodziny, które otwierają psu drzwi i niech sam biega po dworzu. A jak były by chipy straż sprawdziła by psa i właściciel by bulił za pozostawienie psa bez opieki.
            Eh
    • phk1 Re: Chipowanie psów 23.07.06, 21:12
      [phk1]wiem FLYGUY ze placi sie za psa,telewizor i radio,auto,dom,grunt....
      nie wiem czemu nie placi sie jeszcze za kota,rower,lodowke i pralke,mp3,.....,
      ZAGIEL moze byc kontrowersyjny,ale gledzi bzdury i jeszcze mu gazeta za to placi
      nam by tez takie cos pasowalo i nie tylko nam kasa za glupoty wypisywane.Odnies
      sie do tego co pisze ja i wieremek i inni.jest zbyt duzo sytuacji,ze wlasciciele
      musza odpowiadac za swoje psy,kogos kto ma kase na rasowego psa tym bardziej
      powinno interesowac to,nawet jako ochrona przed kradzieza psa.

• jajco13 Re: Chipowanie psów 23.07.06, 22:40
        ja sobie kiedys szlam do pracy i pani pewna chodzila z jamnikiem na smyczy.no i
        piesek zrobil kopke na trawnik a a pani posprzatala- mysle sobie "KULTURA JAK
        NIC" po czym pani wrzucila kopke swojego pieska do pojemnika na papier :)
        • wieremek Re: Chipowanie psów 24.07.06, 12:49
          tak sobie myślę onośnie tej kupki, że jakby pojemniczki z woreczkami i na "odpady" stały w większym zageszczeniu niż obecnie (wiem o 3 miejscach gdzie stoją woreczki - swer przy pomniku piotra, skwer w rynku i park marii konopnickiej) To na pewno 3/4 ludzi sprzątałoby po swoich psach.
          Eh, marzenia
          • phk1 Re: Chipowanie psów 24.07.06, 21:37
            [PHK1] tak daj do raczki woreczki gratis ,kup woreczki gratis ,ile lat tak
            gratis im kupowac bedziemy? A WIESZ JAKI JEST RYNEK POKARMOW DLA ZWIERZAT?
            kilkaset milionow zlotych,wiec ?tak jak kosze na smieci tak woreczki sie
            uchowaja ? zwieremek napisała:

> tak sobie myślę onośnie tej kupki, że jakby pojemniczki z woreczkami i na "odpa
            > dy" stały w większym zageszczeniu niż obecnie (wiem o 3 miejscach gdzie stoją w
            > oreczki - swer przy pomniku piotra, skwer w rynku i park marii konopnickiej) To
            > na pewno 3/4 ludzi sprzątałoby po swoich psach.
            > Eh, marzenia
            • yayatoure Re: Chipowanie psów 24.07.06, 23:44
              oho! phk1/onken się rozwija jak woreczek. Gratis :-DDDD
              • batu2 Re: Chipowanie psów 25.07.06, 01:21
                moje psy na spacerze sie nie zalatwiaja ;pp<LOL> jak sie ma z hodowli nr 1 w
                polse :) chodzi mi o wilczaste "ARTURUS"
                • wieremek Re: Chipowanie psów 25.07.06, 09:39
                  Poważnie??
                  \W domku się załatwiają?? Do kibelka?? Ja też chcę tak moją nauczyć, zdradz tajniki Ha ha ha
                  bez obrazy, ale nie mogłam się powstrzymac
                  :-))
                  • batu2 Re: Chipowanie psów 25.07.06, 14:46
                    jestes plytki.. wieremek , jak cie to smieszy to twoj problem:) kup ksiazkie
                    Zbigniewa Milewskiego i poczytaj............
                    • wieremek Re: Chipowanie psów 25.07.06, 16:07
                      rany
                      Czy ja cię obrażam?? Wyzywam od iditów? Nie
                      I jak tu później ma być spokój na tym forum?
                      napisałam pzrecież "bez obrazy"
                      Dla każdego człowieka stwierdzenie "moje psy na spcerze się nie załatwiają" jest smieszne. Pomyśl logicznie
                • wieremek Re: Chipowanie psów 25.07.06, 16:09
                  A wiesz co? Mój pies tez jest z renomowanej hodowli i co? Mam się tym chwilić ciągle?
                  Eh

batu2 napisał:

> moje psy na spacerze sie nie zalatwiaja ;pp<LOL> jak sie ma z hodowli
                  > nr 1 w
                  > polse :) chodzi mi o wilczaste "ARTURUS"
                  • batu2 Re: Chipowanie psów 25.07.06, 19:43
                    po1 nie chwale sie a po 2 jest realne ze pies nie robi fizilogicznych rzeczy
                    na spacerze:)
                    • jajco13 Re: Chipowanie psów 25.07.06, 19:59
                      to moze ja niedyskretnie zapytam- TO GDZIE ONE TO ROBIA??? :)
                    • wieremek Re: Chipowanie psów 25.07.06, 20:20
                      Że jest realne to ja wiem. Kot mojej kuzynki załatwia się do sedesu hehe
                      Ale zastanów się czy jest to zgodne z psią natura?
                      A co jeśli tobie kazaliby załatwiac się na dworzu??Czy to byłby zgodne z twoją naturą? Wszystko jest fajne, o ile nie koliduje z naturalnymi zachowaniami.
    • wieremek A jednak chipują 26.07.06, 09:40
      Jak w temacie.
      W Tygodniku jest opisane, ze w 4 lecznicach ciechanowskich za darmo ochipują 900 psów
      • phk1 Re: A jednak chipują 28.07.06, 20:08
        [phk1] no wlasnie tak pisza w tej ZAGLOWEJ gazecie ze nie wiemy ,ile moze byc
        psow w Ciechanowie,jakie podatki za psy plyna do kasy miasta ,ile kosztuje
        schronisko w PAWLOWIE ,taka liczba to wydaje sie dosc duza bo kazda rodzina 4-5
        osobowa gdy ma psa wiec,daje to juz 50tys mieszkancow .WIEC CZY TO WSZYSTKIE PSY
        GRATIS DO OZNAKOWANIA? jesli tak to jestem za jak najbardziej.NALEZY
        ucywilizowac posiadanie psa /podatek,ksiazka zdrowia ,czip..../ A ijest w tej
        ZAGLOWEJ gazecie ktos kto napisal troche inaczej niz tylko o bitych zonach przez
        mezow . a moze dokopal TYM MEZOM JESZCZE BARDZIEJ??? prosze skomentowac i
        poszukac tego tekstu .wieremek napisała:

> Jak w temacie.
        > W Tygodniku jest opisane, ze w 4 lecznicach ciechanowskich za darmo ochipują 90
        > 0 psów
        • phk1 Re: A jednak chipują 30.07.06, 19:51
          [PHK1]dobry artykul z 4 lipca w EXTRA byl na ten temat.NIE o bitych zonach,nie o
          konkurencie z rady BROZDOWSKIM,... gdyby mozna bylo to prosze REDAKCJE EXTRA O
          TEN TEKST NA TYM FORUM
    • phk1 Re: Chipowanie psów 13.08.06, 20:16
      [phk1-37424] Rząd ma pomysł by nie pobierano podatku od psów ,bo mało osób
      płaci, a trudno wyegzekwować to i jest małe spięcie na lini miasta,gminy-rzad.Do
      zbierania tych odchodów też komuś trzeba zapłacić.Ale jedno miasto w Polsce
      poradziło sobie.Człowiek puka do mieszkania jak słyszy psa to wie co ma robić
      dalej.W ten sposób podatki z 10 tyś wzrosły do 50 tyś.A inkasent dostaje połowę
      tej kwoty.PROSTE PRAWDA JAK SIE CHCE.
      ps. Chłopczyk idzie parkiem i zbiera psie kupy ,ale jednej nie podniósł więc
      starszy pan widzi to i mówi, zapomniłeś o tej chłopczyku ,a chłopczyk odpowiada
      ,taką już mam.
      • wieremek Re: Chipowanie psów 18.09.06, 14:00
        Ha ha ha ha ha
        Dobre
      • phk1 Re: Chipowanie psów 18.09.06, 21:02
        [phk1] a tamto pisałem 13sierpnia wieremku.no to powiem ci lepszy numer, ze w
        niemczech pewna para sie rozwiodła,ale pan musiał dodatkowe alimenty płacić pani
        na psa,odwołał się ,że to za wysoka kwota ,ale sąd nie zmienił zdania i do
        śmierci psa musi mąż byłej żonie płacić też na utrzymanie psa.ciekawe ile teraz
        haha napiszesz?
        • wieremek Re: Chipowanie psów 19.09.06, 11:50
          Zgroza
          Ciekawe czy u nas takie coś by przeszło??
          • phk1 Re: Chipowanie psów 19.09.06, 21:44
            [puchatek] moze i jest coś podobnego i u nas tylko wstyd facetowi by się
            przyznał, ze go sąd i żona tak urządzili,płaci w sumie jedną kwotę na
            psy,koty,zonę,dzieci,ogrodnika ,kochanków,operacje plastyczne,wczasy....,a z
            pedalskiej europy nie takie normy nam grożą o zgrozo!ps może i trochę szkoda
            tych zwierzatek nakłuwanych,ale to coś nie do konca temat tak tragiczny jak
            opisujecie
            • wieremek Re: Chipowanie psów 20.09.06, 09:08
              "ps może i trochę szkoda
              > tych zwierzatek nakłuwanych,ale to coś nie do konca temat tak tragiczny jak
              > opisujecie"

kurcze jest. ja prawie psa powiesiłam, druga osoba "dociskała"psa do ściany. i na prawde musialo to boleć
              patrząc na to co dzieje się na swiecie, to niedlugo będziemy my tak płakać, bo takie chipy wszczepią nam niestety
          • phk1 Re: bieganie psów 07.02.07, 15:49
            [phk1] Ukarano bezrobotnego aż sądowym wyrokiem w kwocie 100zł.
            Może w wydaniu internetowym otrzymamy kilka odpowiedzi do tekstów gazetowych
            1/ile osób jest karanych za podobne występki
            2/ile osób ma siłę przebicia by składać do rady miasta skargi na niezyciowe
            przepisy wg pani sędziny
            3/ile w tym pyskówki,a ile naprawdę przestrzegania prawa miejskiego
            4/ile mandatów straż miejska wystawia nam mieszkańcom tego miasta
            5/za brud i niesprzątanie ulic,chodników można ukarać władze miasta
            6/czy bezrobotny zapłaci? czy areszt mu grozi? czy może prace społeczne wykona?
            PucHateKowe-małeconieco-:) __________ phk1@gazeta.pl
            • wieremek Re: bieganie psów 09.02.07, 13:04
              Czekaj - za co go ukarano??
              • phk1 Re: bieganie psów 09.02.07, 19:57
                [phk1-wier] a na jaki tytuł postu odpisałaś-:)?
                a czemu to ta światlejsza część wykształciuchów-:) nie czyta lokalnej prasy?
                no i nie psa ukarano dla przypomnienia-:)
                • wieremek Re: bieganie psów 10.02.07, 09:32
                  No hmmm
                  Ale biegał bez kagańca, czy z?
                  U mnie na podwórku często chodzi facet z rptkirm bez smyczy ikagańca. a piesio taki, ze nie zwraca na nikogo uwagi, ale jak przypadkiem podeszłam zbyt blisko to wydobył się z jego gardła niemiły dzwiek. może i z tym da sie w końcu coś zrobić.
                  Sprzataczka nasza również zabulila 200 albo 300 zl za to ,ze piesek /mały kundelek-ale złośliwa bestia/ biegał bez smyczy i bez kagańca.
                  Czyżby się w końcu coś ruszylo w takich sprawach???
                  • tina205 Re: bieganie psów 10.02.07, 13:28
                    Wieremku, przeczytałam ten wątek i tak do końca nie wiem jak jest z
                    chipowaniem, a myśle, że Ty jesteś najbardziej w tym wszystkim zorientowana no
                    i batu2.
                    Trzeba chipować czy nie, a jeżeli nie trzeba to czy warto to zrobić pomimo
                    braku nakazu - za miesiąc mam zamiar kupić sobie wymazonego pieska i chciałabym
                    aby wszystko odbyło się jak należy. Odnośnie podatku - gdzie dokładnie mam się
                    zgłosić aby go opłacić? Jaki jest koszt?
                    I bardzo proszę aby tacy jak phk1 mi nie odpowiadali.

• phk1 Re: znowu spam-:))) 10.02.07, 14:15
                      [phk1 dobrze XYZ nic nie napiszę chociaż wiele wskazówek w całym temacie jest
                      tutaj zawartych dość jasno i klarownie.
                      ps.ładnie i z dużą dozą lekceważenia i pogardy to ujełąś 'aby tacy jak phk1' nie
                      tylko w stosunku do mnie,ale niech Ci będzie-:)))
                      WITAMY NOWY NICK
                      • wieremek Re: znowu spam-:))) 10.02.07, 18:43
                        Tina
                        Patrząc z praktycznego punktu widzenia to chipy są potrzebne. Chociazby pomagają szybciej odnaleśc zaginionego psa. /Potwierdzone z innych miast/
                        potrzebne sa też , bo może ukrucą bezkarne wyrzucanie psów na ulicę i pałętanie się dzikich gromad.
                        Fakt, moment chipowania jest tragiczny. Może inne psy łagodniej przechodzą, ale te co ja widziałam no to hmmm.... Z drugiej strony człowiek też czasami się katuje,żeby sobie życie polepszyć i ułatwić. W sumie jest to chwila, a psy mają inny próg bólu.
                        No a ostatecznie chipować trzeba, bo mamy takie zarządzenie odgórne. To chyba przesądza sprawe.
                        :-)
                        • tina205 Re: znowu spam-:))) 11.02.07, 11:19
                          wielkie dzięki wieremku
                          czyli właściciele psów które mają chip mogo spokojniej spać :).
                          Gdzie najlepiej udać się aby "zaaplikować" pieskowi taki chip?
                          No i ponawiam pytanko o podatek - jaka to kwota i gdzie dokladnie mam iść żeby
                          go opłacić?
                          • wieremek Re: znowu spam-:))) 11.02.07, 16:32
                            no niby mogą spać spokojnie :-)
                            W Ciechanowie są 4 lecznice, które się tym zajmują. Jedna to DINGO na Gw.Ludowej, inne nie wiem niestety.
                            Podatek opłaca się w Ratuszu na parterze w kasie, ale ile on wynosi to hmm nie wime, trzeba by było sprawdzić na stronie Urzędu Miasta
                      • phk1 Re:opłata 12.02.07, 10:28
                        [phk1] taki jak phk1 przypomina ,że tylko 11groszy dziennie kosztuje opłata za
                        pieska duzego i małego płatna w kasie UM,a dokładniej to 40zł jednorazowo.
                        Więc zasilcie konto naszego ratusza,bo to taki obywatelski gest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka