Gość: piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 20:41 Co myślicie o NKJO? ja zamierzam tam pójść, ale będę wdzięczny za wasze opinie, sugestie? Czy uczą tam obcokrajowcy? jakie są tam przedmioty? kto wykłada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: NKJO - Wasze zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 12:51 Nie jest lekko. Trzeba się użerać z wykładowcami ale z odrobiną samozaprcia dasz radę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: NKJO - Wasze zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 18:59 lekko nie jest. jeśi chodzi o przedmioty to oprócz nauki języka jest też dużo zajęć z metodyki, ale za to po skończeniu tej szkoły nie ma raczej problemów ze znalezieniem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna2008 Re: NKJO - Wasze zdanie 28.07.08, 21:14 A ja uważam, że na dzisiejsze czasy nie jest to dobry wybór, bo wbrew powszechnej opinii, nauczycieli już jest zbyt dużo jak na ciechanowskie warunki. wiem co piszę, bo skończyłam ten koledż kilka lat temu i z pracą wcale nie jest różowo. Teraz najlepiej mieć jakiś konkretny zawód i dodatkowo znać dobrze język. Sama znajomość języka nie gwarantuje dobrej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: NKJO - Wasze zdanie IP: *.speed.planet.nl 30.07.08, 21:54 potwirdzam slowa zuzanny zreszta koledz z rokiu na rok obniza poziom sam skonczylem kilka lat temu ... pamietam do tej pory 70% a czasem nawet 90% na zaliczenie m.i. u p.Jasia a teraz slysze 50% i 10 osob na 15 oblewa ... cos tu jest nie tak zreszta na niemieckim to prawie od zawsze przyjmoweali wszystkich... ... ale to tylko moje zdanie ... nauczyulem sie tu jezyka i nie tylko... duzo mi to dalo... a z praca rzeczywiscie jest coraz ciezej poniewaz coraz wiecej anglistow i germanistow... jak zawsze jezeli ktos jest dobry to cos ciekawego znajdzie... osobiscie polaczylbym koedz z czyms innym konkretnym np. zaocznie... koledzu wieczorowo nie polecam... przepychalnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: NKJO - Wasze zdanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 14:03 w porządku, uczą metodyki, bo to studia nauczycielskie, ale czy są tam zatrudnieni obcokrajowcy? Czy nasi nauczyciele są tam zatrudnieni na godzinach? Jak wygląda sprawa kadr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola Re: NKJO - Wasze zdanie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 31.07.08, 14:27 Nie wykładają tam nam nauczyciele z ogólniaków, inni. Jest jedna czy dwie osoby z liceum, ale są one zatrudnione na godziny i uczą głównie lektoratów. Poza tym jak na mój gust kadra jest fachowa. Niedawno skończyłam uzupełniające na uniwerku i takiego poziomu jak na niektórych zajęciach w kolegium tam nie było. A jeśli chodzi o obcokrajowców to byli kiedyś, ale się nie sprawdzili i mogą ci to potwierdzić ludzie, którzy mieli z nimi zajecia. Język owszem znali (w końcu to ich ojczysty) ale nie byli przygotowani metodycznie do nauczania. Ich zajęcia przypominały wielki chaos. Podobno jedna Amerykanka była tylko ok. Myślę, że brak obcokrajowców to akurat nie problem. Jeśli będziesz sie uczyć to język wyszlifujesz (dużo zajec praktycznych) i na pewno wyjdziesz dobrze przygotowany jako nauczyciel Odpowiedz Link Zgłoś