Gość: 6c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 21:34 www.um.ciechanow.pl/index.php?um=aktual&po=1429 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marek zalewski Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 21:56 ...ważne, że zapisane są i ocalone dla potomnych ślady po zakątkach historii...martwi tylko słaby udział społeczeństwa Ciechanowa...to przecież nie gdzie indziej tylko w Ciechanowie rodzi się WAŻNY/ZNACZĄCY Festiwal Filmowy czyli impreza ogólnopolska. Czyżby znowu ciechanowianie nie chcieli takiej imprezy? A za chwilę odezwą się głosy, że nic się nie dzieje...a najlepiej żeby tak Doda przyjechała?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:27 ma pan racje panie Marku,ale gdyby tak DODA ikona szmiry z Ciechanowa chciała zmienić swój image i zaangazować się tak ot po prostu bez kasy dla tych zjadaczy pizzy i kebabów to myślę coś by tknęło ich o co chodzi tej Dodzie. Jutro wybieram się na spotkanie z Warzechą i Terlikowskim na 13. Pozdrawiam Kwiatkowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:37 ...zapraszam również na 17.oo do Galerii,,C''na otwarcie wystawy Pani Barbary Falender / nagrodzonej ostatnio Nagrodą C.K.Norwida/ muszę powiedzieć, że z przyjemnością będę gościł tej klasy artystkę w Galerii,,C''...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 23:39 Łukasza Warzechy z Salonu24 nie będzie, a szkoda , właśnie mi to napisał to,a film 'Witold' napewno o wielkim i nieznanym bohaterze Witoldzie Pileckim Bardzo chciałem być i byłem zaproszony do udziału w dyskusji, ale obowiązki (nagranie "Wydarzeń Tygodnia" w Pulsie) niestety mi to uniemożliwiają. Mimo to trzymam kciuki, bo inicjatywa jest znakomita, a klapa frekwencyjna, moim zdaniem, wcale nie taka pewna. 2008-11-06 22:23 Łukasz Warzecha3782910 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frekwencja Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 00:22 w czwartek jestem w pracy w piątek jestem w pracy... ...cóż, ktoś pracuje by pracować nie mógł ktoś jestem zatem ciekaw przedstawiciele jakiego zawodu mogą sobie pozwolić na... a mniejsza o to przecież wiem ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciechanowianka Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 09:12 Byłam wczoraj na otwarciu festiwalu i filmie o Roju. Film obejrzałam z mieszanymi uczuciami. Nie było mnie jeszcze w tamtych czasach. Pani prezydent powiedziała "odkłamujemy historię...". A kto wie, jak było naprawdę? Kto wie, co siedziało w tym człowieku, jakimi podudkami się kierował? Dlaczego zabijał? (jeśli nawet robił to w jakiejś sprawie). Dziś robimy z niego bohatera. Czy jesteśmy tego naprawdę pewni? Bo ja nie. Odkłamywaniem historii byłoby, gdyby cały film kończył się stwierdzeniem , że tak naprawdę to nie wiemy jak było. Świadkowie, też świadczą z tej strony po której stoją. Ale są inni świadkowie, którzy powiedzą, że Roj zabijał bez pardonu. Kim był ten człowiek? Moim zdaniem kłamiemy dalej, tyle że w przeciwną stronę.A prawda leży pewnie gdzieś po środku i pewnie jej nie poznamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6C Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:21 Odpowiem Ciechanowiance tak w wielkim skrócie, idea przeciw której RÓJ walczył legła w gruzach bo była wynaturzeniem w dziejach ludzkości. To tamtym ludziom historia przyznała rację. Takie idee spowodowały niewyobrażalne spustoszenia w ludzkiej psychice po obu stronach barykady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyperski_marek Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:40 Równie dobrze można by zapytać - z jakich pobudek żołnierze AK zabijali Niemców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek G. Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 19:25 no nie jest to takie proste Panie Marku. Równie dobrze mozna by zapytać dlaczego żołnierze AK mordowali Litwinów?? Sytuacja z AK jest identyczna jak z UPA na Ukrainie. Dla nas mordercy dla nich bohaterowie. Oczywiście nie jest to tematem rozmowy, ot taki mały offtop ale warto czasami pomysleż że historia nie jest czarno biała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyperski_marek Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 19:31 Panie Sławku, a gdzie konkretnie żołnierze AK mordowali Litwinów? Walczyli z niemieckimi kolaborantami i generalnie to ich w kalesonach po śniegu puszczali... Co nie zmienia faktu, że w tych okolicznościach Litwini (tak jak i Ukraińcy) byli naszymi wrogami. Więc Pan, Panie Sławku wybaczy, ale niech Pan ode mnie nie wymaga bym wczuwał się w sytuację naszych wrogów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7b Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 20:40 Historia nie jest czarno-biała z perspektywy czasu i osób ją opisujących. Rosyjski film '1612' pełen przekłamań historycznych W Hollywood Zydzi kręcą film o swoim bohaterskim partyzancie mordującym Polaków na Litwie torrentflux.wordpress.com/2008/05/24/tewje-bielski-i-jego-partyzanci/ Niemcy starają się zrobić z siebie ofiary nazizmu i komunizmu w filmowych produkcjach. Młodzież może podobnie mysleć i o naszej niedalekiej przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poldek Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 23:51 Już takich bredni to nawet Internet nie zdzierży. Ktoś już panu napisał ,że "odkąd wynaleziono Internet każdy może pisać, ale jak widać po postach większość nie powinna tego robić" Nauka idzie w las , nie w nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:55 Doda już była i to na Gali w Domu Kultury. Czy wtedy zamknął pan oczy i zatkał uszy? Przecież ten występ był znakomicie przyjęty przez nadęte władze (fotki z Dodą)jak i bardzo przychylną publiczność. Proszę nie krytykować popu ,którego i pan jest zwolennikiem vide słynna iluminacja "Wieży Sztuki?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re: Festiwal - WITOLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 15:06 Warto obejrzeć było film WITOLD o Rotmistrzu Witoldzie Pileckim by uświadomić sobie ogrom zakłamania jakie serwowali komuniści po 1945r. łącznie z tak pomnikową postacią jaką był Józef Cyrankiewicz. Analogie do dnia dziesiejszego są tak bardzo czytelne jakie mechanizmy ludzie są gotowi rozpocząć by zabić,wpuścić w niebyt przeciwnika politycznego na dziesiątki lat. CIECHANOWIANCE zapewne film dałby dużo do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re: Festiwal - WITOLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 17:05 czy naprawdę spotkamy dziś o 19 KETMANA na pokazie specjalnym 'Trzech Kumpli' jak pisze Czas Ciechanowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciechanowianka Re: Festiwal - WITOLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 21:33 "Równie dobrze można by zapytać - z jakich pobudek żołnierze AK zabijali Niemców?" Panie Marku, Niemcy byli w naszym kraju, a ci zabici przez Roja u siebie, w swoich gospodarstwach. Jakiez to porównanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Festiwal - WITOLD IP: *.gprs.plus.pl 07.11.08, 21:51 Te gospodarstwa to katownie UB? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re: Festiwal - WITOLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 22:03 Szczególnie polecam historię Witolda ,który nie walczył zbrojnie ,a pomimo tego został skazany na śmierć w imieniu Rzeczpospolitej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciechanowianka Re: Festiwal - WITOLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 09:43 ja nie bronię ani oceniam. Zakłamywano historię wtedy, a jaką mam gwarancję, że teraz to właśnie najprawdziwsza prawda? Żadnej.Ja po prostu nie wiem, prawda pewnie gdzieś po środku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Festiwal - WITOLD IP: 213.199.253.* 08.11.08, 12:52 Mała uwaga: tak właśnie myślał Piłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek_szyperski Re: Festiwal - WITOLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 14:07 do ciechanowianki: ubecy i nkwdziści? w swoich gospodarstwach? Pani weźmie pod uwagę skład osobowy partyzanckich oddziałów na północnym Mazowszu po 1945 r. To byli (w znacznej większości) synowie z tych gospodarstw. To byli ludzie, kórzy sprzeciwili się kolejnej okupacji, bo przecież gdyby komuniści nie sfałszowali wyborów, to rządziłoby PSL, a nie PPR. ps. Tak, wiem, że gdyby nie polska ludowa, to by, krowy pasał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Brzechwa. Re: Festiwal IP: *.pg.com 08.11.08, 13:29 Po co zakladac nowy temat. O tym festiwalu juz jest wątek qck.pl/3Z Czy jest jakis moderator togo forum. Widze ciągle powtarzające sie wpisy typu: jaki najlepszy fryzjer, dentysta zespol na wesele, jaki ginekolog itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:12 Ważny festiwal w walce ze 'ściechanowieniem' i hasłami michnikowszczyzny od UW po SLD, aż po PO 'patrzmy w przyszłość', 'wybierzmy przyszłość', 'nie grzebmy w teczkach', 'spalmy wszystkie teczki', 'zamknijmy IPN' ps. Wkradł się błąd w programie festiwalu i tu widzę 'amatorszczyznę' z najwyższej półki słowo pokój zostało wydrukowane tak POKUJ w tekście 'Rozbity Kamień' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:24 proponuję patrzmy w przeszłość, wybierzmy przeszłość, grzebmy w teczkach, twórzmy nowe teczki, otwórzmy kolejne IPNy brzmi lepiej co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:40 J ? brzmi bardzo żle, wręcz prostacko i chamsko i to jest właśnie 45 lat PRLu i 20 lat IIIRP w twoim umyśle, ale masz prawo tak mysleć, bo moze korzystasz z tamtego bagażu i jest ci dobrze i wszystko jedno,jednym słowem jesteś beneficjentem tamtego okresu. Zero refleksji czy ofiara to ofiara ,a kat to kat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 17:07 przecież napisałem dokładnie na odwrót, a Ty 6c wiesz o co Tobie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re: Festiwal - Więżniarki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 17:42 Film ,który z trudem przebija się do naszej świadomości, gdyż jest blokowany przez siły,które widzą jednowymiarowy świat w którym tylko oni mają rację. Film kręcony juz od 2001 roku opowiada historię młodych dziewczyn skazanych w stanie wojennym, które w latach 80 wyemigrowały z Polski i od kilkunastu lat żyją na obczyznie i nie są uwikłane w partyjne rozgrywki lat 90. Jest historia kobiety /Ewa Kubasiewicz/,która dostaje najwyższy wymiar kary pozbawienia wolności - 10lat co jest ewenementem stanu wojennego. Kobieta,która mówi niepopularne prawdy o Lechu Wałesie i Okragłym Stole. www.zwpsw.fora.pl/sprawy-biezace,5/wiezniarki-piotr-zarebski,143.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re:dla pana Arka duży PLUS+VooVoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 23:08 Myślę sobie, że Ta zima kiedyś musi minąć Zazieleni się Urośnie kilka drzew Niedojedzony chleb W ustach zdąży się rozpłynąć A niedopity rum Rozgrzeje jeszcze krew. Zimny poniedziałek Gorącą stanie się niedzielą To co nie pozmywane Samo zmyje się Nieśmiały dotąd głos Odezwie się jak dzwon w kościele A tego czego mało Nie będzie wcale mniej... Choć mało rozumiem A dzwony fałszywe Coś mówi mi, że Jeszcze wszystko będzie możliwe Nim stanie się tak Jak gdyby nigdy nic nie było Nim stanie się tak JAK GDYBY NIGDY NIC Ja 0:28:22 Nim stanie się tak Jak gdyby nigdy nic nie było Nim stanie się tak JAK GDYBY NIGDY NIC janekrudy102.wrzuta.pl/audio/rovPBGSGlQ/07_voo_voo_-_nim_stanie_sie_tak_jak_gdyby_nigdy_nic_nie_by Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Festiwal IP: 213.199.253.* 08.11.08, 16:45 Przypomnę tylko, że pełne otwarcie zasobów IPN to postulat PO, a PiS nie wiedzieć czemu jakoś bardzo przed tym się bronił. Lepiej bowiem manipulować informacją niż dać do niej pełny dostęp, czyż nie? I przykro mi, że przy okazji tak ważnego wydarzenia, które powinno nas łączyć w hołdzie ofiar ubeckich represji i dla podtrzymania pamięci o nich, wyciąga Pan tak małostkowo różnice partyjne. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirt Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:46 "Małostkowe różnice partyjne"- no właśnie IPN do kasacji, taka przecież wasza wola Lopez ( cóż za oryginalny nick). Macie większość ,więc otwierać. Mistrzowie słowa do czynu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6c Re:dla pana ARKA duzy plus ,plus za VooVoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:52 Myślę sobie, że Ta zima kiedyś musi minąć Zazieleni się Urośnie kilka drzew Niedojedzony chleb W ustach zdąży się rozpłynąć A niedopity rum Rozgrzeje jeszcze krew. Zimny poniedziałek Gorącą stanie się niedzielą To co nie pozmywane Samo zmyje się Nieśmiały dotąd głos Odezwie się jak dzwon w kościele A tego czego mało Nie będzie wcale mniej... Choć mało rozumiem A dzwony fałszywe Coś mówi mi, że Jeszcze wszystko będzie możliwe Nim stanie się tak Jak gdyby nigdy nic nie było Nim stanie się tak JAK GDYBY NIGDY NIC Ja 0:28:22 Nim stanie się tak Jak gdyby nigdy nic nie było Nim stanie się tak JAK GDYBY NIGDY NIC janekrudy102.wrzuta.pl/audio/rovPBGSGlQ/07_voo_voo_-_nim_stanie_sie_tak_jak_gdyby_nigdy_nic_nie_by Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Festiwal IP: 213.199.253.* 09.11.08, 19:54 nick jak nick, taki sam jak Twój - ani lepszy, ani gorszy:) Małostkowością jest upartyjnienie szlachetnych idei. W tym Wy jesteście mistrzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:57 Nie gadać...otwierać jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Festiwal IP: 213.199.253.* 09.11.08, 20:07 Nie mam ochoty na dyskusję na tym poziomie. Nie chcę, żeby przerodziła się ona w pyskówkę, bo prowokuje Pan wypowiedzi: a Wy otworzyliście? Co robiliście w czasie, kiedy mieliście większość do spółki z Samoobroną i LPR. Ale to do niczego nie prowadzi, więc kończę dyskusję - chyba, ze chce Pan rzeczowo i bez agresji porozmawiać o festiwalu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 23:27 A Wy to , a Wy tamto, nie prowokować, małostkowość partyjna. Klasyczne określenia nieroba i "dyskutanta festiwalowego". Tu nie ma co dyskutować, bo dyskusja jest bezsensowna jak i cały ten festiwal. Spytalibyście się lepiej tych bohaterskich żołnierzy, czy chcieliby takich głupich , bezsensownych, akademickich dyskusji o ich życiu, losach i postawie.Niestety nie macie możliwości, więc gadajcie dalej o Niczym.Chętnie tam w górze pośmieją się z waszych argumentów i elokwencji.Pieniąchy w błoto, ot prawda objawiona. Odpowiedz Link Zgłoś