IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 21:34
www.um.ciechanow.pl/index.php?um=aktual&po=1429
Obserwuj wątek
    • Gość: marek zalewski Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 21:56
      ...ważne, że zapisane są i ocalone dla potomnych ślady po zakątkach
      historii...martwi tylko słaby udział społeczeństwa Ciechanowa...to
      przecież nie gdzie indziej tylko w Ciechanowie rodzi się
      WAŻNY/ZNACZĄCY Festiwal Filmowy czyli impreza ogólnopolska. Czyżby
      znowu ciechanowianie nie chcieli takiej imprezy? A za chwilę odezwą
      się głosy, że nic się nie dzieje...a najlepiej żeby tak Doda
      przyjechała?...
      • Gość: 6c Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:27
        ma pan racje panie Marku,ale gdyby tak DODA ikona szmiry z Ciechanowa chciała zmienić swój image i zaangazować się tak ot po prostu bez kasy dla tych zjadaczy pizzy i kebabów to myślę coś by tknęło ich o co chodzi tej Dodzie.

Jutro wybieram się na spotkanie z Warzechą i Terlikowskim na 13.
        Pozdrawiam Kwiatkowski
        • Gość: marek zalewski Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:37
          ...zapraszam również na 17.oo do Galerii,,C''na otwarcie wystawy
          Pani Barbary Falender / nagrodzonej ostatnio Nagrodą C.K.Norwida/
          muszę powiedzieć, że z przyjemnością będę gościł tej klasy artystkę
          w Galerii,,C''...pozdrawiam
          • Gość: 6c Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 23:39
            Łukasza Warzechy z Salonu24 nie będzie, a szkoda , właśnie mi to napisał to,a film 'Witold' napewno o wielkim i nieznanym bohaterze Witoldzie Pileckim

Bardzo chciałem być i byłem zaproszony do udziału w dyskusji, ale obowiązki (nagranie "Wydarzeń Tygodnia" w Pulsie) niestety mi to uniemożliwiają. Mimo to trzymam kciuki, bo inicjatywa jest znakomita, a klapa frekwencyjna, moim zdaniem, wcale nie taka pewna.
            2008-11-06 22:23
            Łukasz Warzecha3782910
            • Gość: frekwencja Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 00:22
              w czwartek jestem w pracy
              w piątek jestem w pracy...
              ...cóż, ktoś pracuje by pracować nie mógł ktoś
              jestem zatem ciekaw przedstawiciele jakiego zawodu mogą sobie
              pozwolić na... a mniejsza o to
              przecież wiem ha!
              • Gość: ciechanowianka Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 09:12
                Byłam wczoraj na otwarciu festiwalu i filmie o Roju. Film obejrzałam z mieszanymi uczuciami. Nie było mnie jeszcze w tamtych czasach. Pani prezydent powiedziała "odkłamujemy historię...". A kto wie, jak było naprawdę? Kto wie, co siedziało w tym człowieku, jakimi podudkami się kierował? Dlaczego zabijał? (jeśli nawet robił to w jakiejś sprawie). Dziś robimy z niego bohatera. Czy jesteśmy tego naprawdę pewni? Bo ja nie. Odkłamywaniem historii byłoby, gdyby cały film kończył się stwierdzeniem , że tak naprawdę to nie wiemy jak było. Świadkowie, też świadczą z tej strony po której stoją. Ale są inni świadkowie, którzy powiedzą, że Roj zabijał bez pardonu. Kim był ten człowiek? Moim zdaniem kłamiemy dalej, tyle że w przeciwną stronę.A prawda leży pewnie gdzieś po środku i pewnie jej nie poznamy.
                • Gość: 6C Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:21
                  Odpowiem Ciechanowiance tak w wielkim skrócie, idea przeciw której RÓJ walczył
                  legła w gruzach bo była wynaturzeniem w dziejach ludzkości.
                  To tamtym ludziom historia przyznała rację.
                  Takie idee spowodowały niewyobrażalne spustoszenia w ludzkiej psychice po obu
                  stronach barykady.
                  Pozdrawiam
                • Gość: szyperski_marek Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:40
                  Równie dobrze można by zapytać - z jakich pobudek żołnierze AK
                  zabijali Niemców?
                  • Gość: Sławek G. Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 19:25
                    no nie jest to takie proste Panie Marku. Równie dobrze mozna by zapytać dlaczego
                    żołnierze AK mordowali Litwinów?? Sytuacja z AK jest identyczna jak z UPA na
                    Ukrainie. Dla nas mordercy dla nich bohaterowie. Oczywiście nie jest to tematem
                    rozmowy, ot taki mały offtop ale warto czasami pomysleż że historia nie jest
                    czarno biała
                    • Gość: szyperski_marek Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 19:31
                      Panie Sławku, a gdzie konkretnie żołnierze AK mordowali Litwinów?
                      Walczyli z niemieckimi kolaborantami i generalnie to ich w
                      kalesonach po śniegu puszczali...
                      Co nie zmienia faktu, że w tych okolicznościach Litwini (tak jak i
                      Ukraińcy) byli naszymi wrogami. Więc Pan, Panie Sławku wybaczy, ale
                      niech Pan ode mnie nie wymaga bym wczuwał się w sytuację naszych
                      wrogów.
                      • Gość: 7b Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.08, 20:40
                        Historia nie jest czarno-biała z perspektywy czasu i osób ją opisujących.

Rosyjski film '1612' pełen przekłamań historycznych

W Hollywood Zydzi kręcą film o swoim bohaterskim partyzancie mordującym Polaków
                        na Litwie
                        torrentflux.wordpress.com/2008/05/24/tewje-bielski-i-jego-partyzanci/
                        Niemcy starają się zrobić z siebie ofiary nazizmu i komunizmu w filmowych
                        produkcjach.

Młodzież może podobnie mysleć i o naszej niedalekiej przeszłości.
                    • Gość: poldek Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 23:51
                      Już takich bredni to nawet Internet nie zdzierży.
                      Ktoś już panu napisał ,że "odkąd wynaleziono Internet każdy może pisać, ale jak
                      widać po postach większość nie powinna tego robić"
                      Nauka idzie w las , nie w nas...
      • Gość: r. Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:55

Doda już była i to na Gali w Domu Kultury. Czy wtedy zamknął pan oczy i zatkał
        uszy? Przecież ten występ był znakomicie przyjęty przez nadęte władze (fotki z
        Dodą)jak i bardzo przychylną publiczność.
        Proszę nie krytykować popu ,którego i pan jest zwolennikiem vide
        słynna iluminacja "Wieży Sztuki?"
    • Gość: 6c Re: Festiwal - WITOLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 15:06
      Warto obejrzeć było film WITOLD o Rotmistrzu Witoldzie Pileckim by uświadomić sobie ogrom zakłamania jakie serwowali komuniści po 1945r. łącznie z tak pomnikową postacią jaką był Józef Cyrankiewicz.
      Analogie do dnia dziesiejszego są tak bardzo czytelne jakie mechanizmy ludzie są gotowi rozpocząć by zabić,wpuścić w niebyt przeciwnika politycznego na dziesiątki lat.
      CIECHANOWIANCE zapewne film dałby dużo do myślenia.
      • Gość: 6c Re: Festiwal - WITOLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 17:05
        czy naprawdę spotkamy dziś o 19 KETMANA na pokazie specjalnym 'Trzech Kumpli'
        jak pisze Czas Ciechanowa ?
        • Gość: ciechanowianka Re: Festiwal - WITOLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 21:33
          "Równie dobrze można by zapytać - z jakich pobudek żołnierze AK
          zabijali Niemców?"
          Panie Marku, Niemcy byli w naszym kraju, a ci zabici przez Roja u siebie, w swoich gospodarstwach. Jakiez to porównanie?
          • Gość: ggg Re: Festiwal - WITOLD IP: *.gprs.plus.pl 07.11.08, 21:51
            Te gospodarstwa to katownie UB?
          • Gość: 6c Re: Festiwal - WITOLD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 22:03
            Szczególnie polecam historię Witolda ,który nie walczył zbrojnie ,a pomimo tego
            został skazany na śmierć w imieniu Rzeczpospolitej
            • Gość: ciechanowianka Re: Festiwal - WITOLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 09:43
              ja nie bronię ani oceniam. Zakłamywano historię wtedy, a jaką mam gwarancję, że teraz to właśnie najprawdziwsza prawda? Żadnej.Ja po prostu nie wiem, prawda pewnie gdzieś po środku
              • Gość: lopez Re: Festiwal - WITOLD IP: 213.199.253.* 08.11.08, 12:52
                Mała uwaga: tak właśnie myślał Piłat.
          • Gość: marek_szyperski Re: Festiwal - WITOLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 14:07
            do ciechanowianki: ubecy i nkwdziści? w swoich gospodarstwach? Pani
            weźmie pod uwagę skład osobowy partyzanckich oddziałów na północnym
            Mazowszu po 1945 r. To byli (w znacznej większości) synowie z tych
            gospodarstw.
            To byli ludzie, kórzy sprzeciwili się kolejnej okupacji, bo przecież
            gdyby komuniści nie sfałszowali wyborów, to rządziłoby PSL, a nie
            PPR.

ps.

Tak, wiem, że gdyby nie polska ludowa, to by, krowy pasał...
    • Gość: Jan Brzechwa. Re: Festiwal IP: *.pg.com 08.11.08, 13:29
      Po co zakladac nowy temat. O tym festiwalu juz jest wątek
      qck.pl/3Z Czy jest jakis moderator togo forum. Widze ciągle
      powtarzające sie wpisy typu: jaki najlepszy fryzjer, dentysta zespol
      na wesele, jaki ginekolog itp.
    • Gość: 6c Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:12
      Ważny festiwal w walce ze 'ściechanowieniem'
      i hasłami michnikowszczyzny od UW po SLD, aż po PO
      'patrzmy w przyszłość',
      'wybierzmy przyszłość',
      'nie grzebmy w teczkach',
      'spalmy wszystkie teczki',
      'zamknijmy IPN'

ps.
      Wkradł się błąd w programie festiwalu i tu widzę 'amatorszczyznę' z najwyższej
      półki słowo pokój zostało wydrukowane tak POKUJ w tekście 'Rozbity Kamień'
      • Gość: j Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:24
        proponuję

patrzmy w przeszłość,
        wybierzmy przeszłość,
        grzebmy w teczkach,
        twórzmy nowe teczki,
        otwórzmy kolejne IPNy

brzmi lepiej co?
        • Gość: 6c Re: Festiwal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 15:40
          J ?
          brzmi bardzo żle, wręcz prostacko i chamsko i to jest właśnie 45 lat PRLu i 20 lat IIIRP w twoim umyśle, ale masz prawo tak mysleć, bo moze korzystasz z tamtego bagażu i jest ci dobrze i wszystko jedno,jednym słowem jesteś beneficjentem tamtego okresu.
          Zero refleksji czy ofiara to ofiara ,a kat to kat.
          • Gość: ja Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 17:07
            przecież napisałem dokładnie na odwrót, a Ty 6c wiesz o co Tobie chodzi?
            • Gość: 6c Re: Festiwal - Więżniarki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 17:42
              Film ,który z trudem przebija się do naszej świadomości, gdyż jest blokowany przez siły,które widzą jednowymiarowy świat w którym tylko oni mają rację.
              Film kręcony juz od 2001 roku opowiada historię młodych dziewczyn skazanych w stanie wojennym, które w latach 80 wyemigrowały z Polski i od kilkunastu lat żyją na obczyznie i nie są uwikłane w partyjne rozgrywki lat 90.
              Jest historia kobiety /Ewa Kubasiewicz/,która dostaje najwyższy wymiar kary pozbawienia wolności - 10lat co jest ewenementem stanu wojennego.
              Kobieta,która mówi niepopularne prawdy o Lechu Wałesie i Okragłym Stole.

www.zwpsw.fora.pl/sprawy-biezace,5/wiezniarki-piotr-zarebski,143.html
              • Gość: 6c Re:dla pana Arka duży PLUS+VooVoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.08, 23:08
                Myślę sobie, że
                Ta zima kiedyś musi minąć
                Zazieleni się
                Urośnie kilka drzew
                Niedojedzony chleb
                W ustach zdąży się rozpłynąć
                A niedopity rum
                Rozgrzeje jeszcze krew.

Zimny poniedziałek
                Gorącą stanie się niedzielą
                To co nie pozmywane
                Samo zmyje się
                Nieśmiały dotąd głos
                Odezwie się jak dzwon w kościele
                A tego czego mało
                Nie będzie wcale mniej...

Choć mało rozumiem
                A dzwony fałszywe
                Coś mówi mi, że
                Jeszcze wszystko będzie możliwe

Nim stanie się tak
                Jak gdyby nigdy nic nie było
                Nim stanie się tak
                JAK GDYBY NIGDY NIC
                Ja 0:28:22
                Nim stanie się tak
                Nim stanie się tak
                JAK GDYBY NIGDY NIC

janekrudy102.wrzuta.pl/audio/rovPBGSGlQ/07_voo_voo_-_nim_stanie_sie_tak_jak_gdyby_nigdy_nic_nie_by
      • Gość: lopez Re: Festiwal IP: 213.199.253.* 08.11.08, 16:45
        Przypomnę tylko, że pełne otwarcie zasobów IPN to postulat PO, a PiS nie
        wiedzieć czemu jakoś bardzo przed tym się bronił. Lepiej bowiem manipulować
        informacją niż dać do niej pełny dostęp, czyż nie?
        I przykro mi, że przy okazji tak ważnego wydarzenia, które powinno nas łączyć w
        hołdzie ofiar ubeckich represji i dla podtrzymania pamięci o nich, wyciąga Pan
        tak małostkowo różnice partyjne. Wstyd.
        • Gość: dirt Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:46
          "Małostkowe różnice partyjne"- no właśnie IPN do kasacji, taka przecież wasza
          wola Lopez ( cóż za oryginalny nick).
          Macie większość ,więc otwierać. Mistrzowie słowa do czynu...
          • Gość: 6c Re:dla pana ARKA duzy plus ,plus za VooVoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:52
            Myślę sobie, że
            Ta zima kiedyś musi minąć
            Zazieleni się
            Urośnie kilka drzew
            Niedojedzony chleb
            W ustach zdąży się rozpłynąć
            A niedopity rum
            Rozgrzeje jeszcze krew.

Zimny poniedziałek
            Gorącą stanie się niedzielą
            To co nie pozmywane
            Samo zmyje się
            Nieśmiały dotąd głos
            Odezwie się jak dzwon w kościele
            A tego czego mało
            Nie będzie wcale mniej...

Choć mało rozumiem
            A dzwony fałszywe
            Coś mówi mi, że
            Jeszcze wszystko będzie możliwe

Nim stanie się tak
            Nim stanie się tak
            JAK GDYBY NIGDY NIC
            Ja 0:28:22
            Nim stanie się tak
            Nim stanie się tak
            JAK GDYBY NIGDY NIC

janekrudy102.wrzuta.pl/audio/rovPBGSGlQ/07_voo_voo_-_nim_stanie_sie_tak_jak_gdyby_nigdy_nic_nie_by
          • Gość: lopez Re: Festiwal IP: 213.199.253.* 09.11.08, 19:54
            nick jak nick, taki sam jak Twój - ani lepszy, ani gorszy:)
            Małostkowością jest upartyjnienie szlachetnych idei. W tym Wy jesteście mistrzami.
            • Gość: z Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 19:57
              Nie gadać...otwierać jak najszybciej.
              • Gość: lopez Re: Festiwal IP: 213.199.253.* 09.11.08, 20:07
                Nie mam ochoty na dyskusję na tym poziomie. Nie chcę, żeby przerodziła się ona w
                pyskówkę, bo prowokuje Pan wypowiedzi: a Wy otworzyliście? Co robiliście w
                czasie, kiedy mieliście większość do spółki z Samoobroną i LPR. Ale to do
                niczego nie prowadzi, więc kończę dyskusję - chyba, ze chce Pan rzeczowo i bez
                agresji porozmawiać o festiwalu. Pozdrawiam.
                • Gość: z Re: Festiwal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 23:27
                  A Wy to , a Wy tamto, nie prowokować, małostkowość partyjna.
                  Klasyczne określenia nieroba i "dyskutanta festiwalowego".
                  Tu nie ma co dyskutować, bo dyskusja jest bezsensowna jak i cały ten festiwal.
                  Spytalibyście się lepiej tych bohaterskich żołnierzy, czy chcieliby takich
                  głupich , bezsensownych, akademickich dyskusji o ich życiu, losach i
                  postawie.Niestety nie macie możliwości, więc gadajcie dalej o Niczym.Chętnie tam
                  w górze pośmieją się z waszych argumentów i elokwencji.Pieniąchy w błoto, ot
                  prawda objawiona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka