Dodaj do ulubionych

Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce

IP: *.centertel.pl 06.07.09, 11:07
Witam, chciałem sie zapytac szanownego Prezydenta kiedy wypelni
swoje przyzeczenie dotyczace ogrodzenia i zagospodarowania miejsca
spoczynku przedwojennych obywateli tego miasta ? W 2004 roku
obiecywal ogrodzenie cementarza murkiem i zasadzeniem zieleni. Czy
wladze miasta w ramach krzewienia kultury dopuszczaja aby cmentarz
byl.
- pijackim laskiem
- na groby oddawano mocz
- cemntarz byl miejscem wyprowadzania psow
To nie swiadczy zle o Zydach ale o zwyklym braku kultury.
Zastanawiam sie bo wiekszosc ludzi tam mieszkajacych to naplywowcy.
Ja jestem starym ciechanowianinem i razi mnie gdy ktos ktos z tym
miastem ma malo wspolnego wystawia Mi opinie przez swoje zachowanie.
To nie Ciechamów ale Ciechanów i niech tak zostanie. Jezeli ktos
lubi ekstreme zapraszam go na swoj cmentarz do rodzinnej wiesi gdzie
ma ojcowizne. Tutaj jest male ale bardzo stare miasto. Nie mam
zamiaru sie wstydzic przez kogos kto sprzedal "hekatry", kupil
mieszkanie i jest "miastowy".
Jak mozna byc takim ignorantem aby dac swoim dziedziom wyprowadzac
psy, pic piwsko i zalatwiac potrzeby na miejscu czyjegos spoczynku ?
To moze robic osoba ktora tak szanuje siebie ze chce aby jego tak
traktowano po smierci.
Apeluje do Pana Prezydenta o zjecie sie ta sprawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Polak Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 11:41
      A ja mam pytanie. Dlaczego grobami swoich przodków nie zajmie się
      gmina żydowska? Przecież są w Polsce gminy żydowskie, które powinny
      mieć pod opieką taki cmentarz.
      Brakuje im na to pieniędzy?
      Pojawiła się ostatnio w prasie uwaga, że właśnie gminy żydowskie nie
      interesują się wogóle swoimi cmentarzami, zarzucając nam
      (kuriozalne!!) brak opieki nad nimi lub ich bezczeszczenie.
      Kultura mieszkańców w sąsiedztwie to osobny temat.
      • Gość: Sprawiedliwy Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.centertel.pl 06.07.09, 12:14
        tematem jest wlasnie kultura mieszkańców.
        Dlaczego groby żołnierzy wermahtu, ukrainskej powstanczej armii,
        zwiazku radzieckiego i innych zbrodniarzy nie sa publiczna toaleta ?
        A co do opieki gminy zydowskiej. W Polsce jest ponad 1100 kirkutów,
        bez wsparcia lokalnych wladz nic sie nie da zrobic.
        A co do ścislosci tematu, to nie jest cmentarz obcych tylko
        obywateli Państwa Polskiego narodowości Żydowskiej.
        Ja jako obywatel tego miasta nie chcial bym aby za 50 lat na grobach
        moich rodzicow ktos urzadzil szczalnie sralnie dla psow oraz
        miejsce spedow pijaczkow.
        W tym poscie chcialem zwrocic uwage na wrazliwosc i kulture a nie
        na budowanie nowej Jerozolimy.
        Wystarczy nie wyprowadzac psow, doedukowac swoje dzieci i to
        wystarczy aby okazac szacunek o nic wiecej nie prosze.
        A apel do Prezydenta jest zwiazany z jego slowami w 2004 roku kiedy
        obiecal pomoc prawna do zmiany charakteru tego miejsca.
        Pieniadze na realizacje sa i grosz nie pochodzi z kasy miasta jezeli
        chodzi o scislosc.
        • Gość: Sprawied Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.centertel.pl 06.07.09, 12:19
          idac dalej chyba kochane Mamy z wozkami i memeryci rowniez woleli by
          zamiast tej publicznej toalety dla psow i panow z browarem obiecany
          przez p. Prezydenta ogrdzony zielony teren z zakazem wyprowadzania
          psow i picia, gdzie mozna by pod ochrona zieleni wygodnie usiasc na
          lawce i poprostu odpaczac czy z dzieckiem, czy od szumu codziennosci.
          To gorsze od tego czegos z czym mamy doczynienia obecnie ?
        • Gość: KŻ Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 12:24
          Zgadzam się z poprzednikami. Mieszkam na przeciwko tego terenu i
          mimo iż jestem napływową mieszkanką Ciechanowa zależy mi, aby na tym
          terenie był stosowny spokój i porządek. Kilka lat wstecz władze
          miasta obiecywały,że powstanie tu park z alejkami, drzewami,
          ławeczkami itp.
          • Gość: Sprawiedliwy Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.centertel.pl 06.07.09, 12:31

Więc może wspólnie ponaciskamy kogo trzeba ?
            Z tego co wiem pieniadze na to sa od Zydow.
            Prezydent Miasta im to obiecal co mozna przeczytac tutaj
            miasta.gazeta.pl/plock/1,42367,1878152.html
    • Gość: zHAMASu Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 12:32
      Witamy pierwszego ujawnionego Sprawiedliwego z rodu Israel
      • Gość: pamiętnik Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 12:51
        Sprawa uporządkowania Kirkutu na Aleksandrówce to nie tylko
        historyczne zobowiązanie gminy miejskiej ale i gminy wiejskiej
        Ciechanów. To miejsce związane jest z pamięcią także osób wyznania
        mojżeszowego mieszkających obok miasta, dlatego ta sprawa należy też
        do wójta gminy Ciechanów. Współdziałanie wójta i prezydenta mogłoby
        pomóc w uporządkowaniu cmentarza. Za przeprowadzenie działań
        porządkujących gmina miejska odpowiada tylko częściowo.
        • menzrynsztoka Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce 06.07.09, 12:56
          Ja menzrynsztoka nie chcę tracić menliny przez nieodpowiedzialne działania władz
          miasta!
          My meni z menlin też chcemy mieć swoje parki i miejsca ciszy.
          Nasza wolność jest solą w waszym oku.
    • Gość: Mieszkaniec Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: 188.33.88.* 06.07.09, 12:42
      A nie lepiej na tym terenie zbudować kilka bloków mieszkalnych, n.p. TBS lub
      spółdzielni? Potrzeby mieszkaniowe, niezamożnych mieszkańców miasta, nie są w
      pełni zaspokajane. Niby terenów pod budownictwo wielorodzinne brakuje w mieście,
      a tu mamy wielką powierzchnię na której zmieściło by się kilka kameralnych
      budynków mieszkalnych, w których można było by wygospodarować na parterze lokale
      usługowo-handlowe. Przestańmy być wreszcie zakładnikami przeszłości.
      • Gość: Sprawiedliwy Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.centertel.pl 06.07.09, 13:05
        A ja proponuje tobie abys ciala wszystkich swoich przodkow ktorych odwiedzasz z
        rodzina w listopadzie zebral w jedna urne i postawil u siebie w domu.
        Potem w ramach twojego pomyslu walki z przeszloscia zaproponowal zaaoranie ich
        cmentarza i postawienie tam biedronki oraz jakis blokow.
        Po co ma sie marnowac kawalek ziemi i po co masz byc wiezniem przeszlosci ?
        Tylko wiesz, przyklad musi isc od pomyslodawcy, skoro innym kazesz na grobach
        budowac domy i sklepy badz tak dobry i zacznij od swoich "przodkow"
        ja juz czekam az zaprosisz mnie na zakupy w sklepie stojacym na grobach twojej
        rodziny.
        Brzmi strasznie ? ok. Wlasnie tak sie czyta takie teksty jak twoj.
      • Gość: do mieszkańca Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 13:05
        Powiedz władzom Lwowa żeby postawiły supermarket na cmentarzu Orląt
        Lwowskich i władzom Wilna żeby zrobiły aquapark na Rossie. Ile
        jeszcze oni mają być zakładnikami przeszłości?
        • Gość: Mieszkaniec Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: 188.33.88.* 06.07.09, 13:10
          Cóż, miasto Lwów jest na terytorium Ukrainy, władze miasta Lwowa są wybierane
          przez mieszkańców Lwowa, to mieszkańcy zadecydują co tam będzie, czy cmentarz,
          czy osiedle a może galeria handlowa. To samo w litewskim Wilnie, w Ciechanowie
          czy w Oświęcimu.
          • Gość: Sprawiedliwy do mieszkanca IP: *.centertel.pl 06.07.09, 13:15
            O decyzji miasta lwowa decyduja również zabiegi dyplomatyczne wladz na ktore ja
            glosowalem.
            Ich rola jest dbanie o polskie dziedzictwo poza granicami mojego Kraju.
            Jak widze daleki jestes od tej troski. Mi akurat zalezy na tym aby Polakow i
            Polskosc traktowano z szacunkiem poza granicami tego kraju.
            Jest to uzaleznione nie tyle od woli innych narodow co od tego jak nas widza i w
            mysl przyslowa "Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie".
            Tym bardziej ze ten cmentarz nie dotyczy obywateli panstwa innego niz Polskie co
            wiecej mieszkancow tego miasta od wiekow a nie przyplywow ze wsi do miast.
            Wiec nie dziwi mnie twoj brak szacunku dla przeszlosci skoro nie masz go do
            teraznieszosci.
        • pierwszy.obywatel Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce 06.07.09, 13:14
          Ja pamiętam jak pies Pawłowa,że Platforma i jej działacze szczebla gminnego i
          centralnego i starzy i młodzi PATRZA W PRZYSZLOSC jak te ślepe konie, bo to ich
          sztandarowe hasło wyborcze.
          Wstyd, by po kilku tysiącach byłych mieszkańcach zostało to co mamy w takim
          stanie zdewastowania.
          Pamiętam ten niesamowity lans ulicami miasta Pierwszego z noblistą Ciehanoverem
          i publiczne obiecanki cacanki.
          ps.jednemu malkontentowi odpowiem,że w Izraelu nienawidzi nas spora grupa,więc
          pisanie o polaczkach jest nie na miejscu.
          • Gość: Spraw do pierwszy obywatel. IP: *.centertel.pl 06.07.09, 13:19

Szczerze dla mnie jest obojetne czy to Zydzi czy Rumuni wazne jest jedno
            - obywatele RP
            - obywatele tego miasta
            ja jako mieszkaniec tego miasta nie chce szczalni i sralni psow na cmentarzu
            oraz miejsca zabaw nacpanej i pijanej pseudo hip-hopowej czeredy.
            Uwazam ze okolicznym mieszkancom rowniez bylo by przyjemniej i bezpieczniej
            gdyby byl tam park. itp.
            • szaro.buro Re:a dlaczego tylko kirkut? 06.07.09, 14:54
              do SPRAWA zlewego oka

jak wiadomo na Płockiej osiedle stoi na kościach niemieckich żołnierzy więc może
              wspólny cmentarz niemiecko-żydowski?
              podobnież językiem podobnym mówili ?
              • Gość: Tutejszy Re:a dlaczego tylko kirkut? IP: 188.33.88.* 06.07.09, 15:03
                Przywróćmy miastu pomnik Żołnierzy Radzieckich stojący na Placu Kościuszki!
                Armia Czerwona wyzwoliła Ciechanów 17 stycznia 1945 roku spod okupacji
                hitlerowskiej.
                Mam pomysł, stwórzmy w Ciechanowie ekumeniczne centrum: Żydzi, żołnierze
                Wehrmachtu i Armii Czerwonej razem upamiętnieni pod jednym pomnikiem z symbolami
                menory, gwiazdy Dawida, swastyki, sierpa i młota oraz krzyży (łacińskiego i
                prawosławnego) i półksiężyców (sunnickiego i szyickiego).
                • szaro.buro Re:a dlaczego tylko kirkut? 06.07.09, 15:39
                  jak już to i dodałbym cmentarz Polaków.
                  ładnie brzmi taki projekt ,ale jak się człowiek zastanowi to dlaczego ofiara i
                  kat mają być razem?
                  trzeba taki projekt uzasadnić czymś niebanalnym i uniwersalnym na gruncie religii.
                  • szaro.buro Re:a dlaczego tylko kirkut? 06.07.09, 16:06
                    a ja ciebie sprawiedliwy czytam i czytam i nie mogę wszystkiego
                    zrozumieć,chociaż wstęp miałeś dobry, a koniec jakiś takiś zamulony ?
                • Gość: Sprawiedliwy Do Tutejszy IP: *.centertel.pl 06.07.09, 15:40
                  Jezeli dla Ciebie wojska okupantow sa tym samym co obywatel RP, a
                  bagno i pijacki lasek tym samym co park nie mamy o czym rozmawiac.
                  Pisze to Ja osoba która pochodzi ze starej mazowieckiej Szlachty a
                  nie naplywowy chlopina ktory cudem dostal ziemie dzieki ZSSR,
                  sprzedajac ja kupil mieszkanie w "miescie".
                  Nie wiem z kad pochodzisz ale dla mnie historia tej ziemi jest droga
                  tak jak historia jej dawnych mieszkancow.
                  Napewno nie jestes "tutejszy". Tutejszy zna historie tego miasta i
                  jest z niej dumny. To miasto ma troche wiecej lat i miejsca zwiazane
                  z jej historia zasluguja na pamietanie o nim.
                  A jezeli komus sie wydaje ze bycie Polakiem to lysa glowa i
                  obrazanie kogos innego ze wzgledu na wyznanie czy narodowsc sam
                  siebie wyszczepia z historii tego Kraju.
                  Aby mienic sie Polakiem nie wystarczy jak u Zydow miec matke Polke.
                  Tutaj trzeba miec serce Polaka a nie kogos komu myli sie okupant z
                  mieszkancem. Wlasnie dzieki takim moje miasto wyglada miejscami jak
                  wyglada.
    • Gość: x Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 16:06
      Ja proponuję zrobić tam "park pamięci". Marek Zalewski już od lat wspominał o pomysłach na podobny projekt. Np. rzeźby ciechanowskich Żydów otoczone zielenią, niekoniecznie służącą jako toaleta dla psów.
      • Gość: gosc Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.chello.pl 06.07.09, 16:55
        Super pomysl wszystko lpesze od "zywych" rzezb nacpanych i pijanych
        pseudo hiphoppowcow ktorym mikrofon pomylil sie z butelka.......
      • Gość: can Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 16:56
        Park najlepiej zamykany na noc ewentualnie jakieś pola do spokojnych gier
        (pétanque) i tablica informująca co to właściwie jest bo dużo negatywnych
        zachowań wynika z niewiedzy. Można by też pomyśleć o stałej letniej scenie
        teatralnej. Gdzieś w pobliżu ale nie na terenie mogła by być
        kawiarnia/lodziarnia z toaletami. Zakaz wprowadzania zwierząt to przegięcie ale
        konsekwentne kary za brudzenie i nieodpowiedzialne zachowania właścicieli.
        Skończcie już z tymi grobami rodziców bo ludzie pogrzebani tam maja na pewno
        gdzieś potomków a jakoś nie słyszałem żeby przyjechali. Szacunek dla miejsca tak
        ale bez klęczenia na kolanach.
        • Gość: gosc do can IP: *.chello.pl 06.07.09, 17:06
          ty stary wprowadzaj swoje ulepszenia kultury na cmentarzu swoich
          przodkow. przyjde z psem i piwem. pobalujemy i poryczymy w tedy moze
          odczujesz ....
          • Gość: can Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 17:26
            Nikt nie wspominał o balowaniu i ryczeniu sam sobie je ubzdurałeś. Masz problem
            to idź przeganiać stamtąd psy.
            • Gość: vi no Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 19:21
              No przecież te psy i ludzie z psami muszą gdzieś sobie pospacerować,
              ludzie też muszą gdzieś wypić to piwko w spokoju i dobrym
              towarzystwie. To przecież są dzisiejszi, żywi obywatele naszego
              miasta. I nie godzi się traktowac ich gorzej niż nieboszczyków,
              nawet i żydowskich. I obrażać na forum.
              • Gość: dd do iv IP: *.chello.pl 07.07.09, 11:14
                A to nie ma problemu masz cmentarz na pultuskiej i na gostkowskiej.
                Mozesz sobie tam pieska wyprowadzic i popic piwko w milym towazystwie
              • Gość: dd Zbiorowo do oszolomow dwa nowe miejsca na imprezy IP: *.chello.pl 07.07.09, 11:20
                Wszyscy zwolennicy wykozystnia cmentarza na miejsce schadzek, picia
                browaru, wyprowadzania swoich kundli zapraszam na ulice płońska oraz
                gostkowska. urocze 2 cmentarze z duza iloscia alejek i miejsc do
                siedzenia wysmienicie nadaja sie na ubikacje dla psow i ich panow.
                Te dwa urocze place zapraszaja okoliczna mlodziez i ich
                wyedukowanych i pelnych kultury rodzicow na otwarcie......
                Miastowi licza na podobne zaproszenie do podobnych parkow uciech od
                mieszkancow pochodzacych z wiesi na ich urocze parki rozrywki i
                czyto polski obyczaj siusisania przez psy na groby oraz picia i
                spiewania.
                Wszystkich "polakow" zapraszamy. Zrobimy wam zbiorowe getto gdzie
                bedziecie mogli kultywowac "polskie tradycje" szczania na groby.
                My Polacy dzieki temu bedziemy mogli od wad odpoczac 'prawdziwych
                polakow".
              • pierwszy.obywatel Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce 07.07.09, 11:33
                żenujący tekst i kilka innych.
                podobne teksty co prawda żydzi u siebie piszą na nas,ale to oni mają media, a my
                mamy tylko net.

Gość portalu: vi no napisał(a):

> No przecież te psy i ludzie z psami muszą gdzieś sobie pospacerować,
                > ludzie też muszą gdzieś wypić to piwko w spokoju i dobrym
                > towarzystwie. To przecież są dzisiejszi, żywi obywatele naszego
                > miasta. I nie godzi się traktowac ich gorzej niż nieboszczyków,
                > nawet i żydowskich. I obrażać na forum.
                • Gość: vi no Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.chello.pl 07.07.09, 14:14
                  widze ze jestes ofiara swojej wlasnej rodziny i wychowania.
                  zapros mnie razem z psem na swoje groby. ja tez jestem obywatelem i
                  potraktuj mnie dobrze, mam kaprys isc z psem na groby twojej
                  rodziny..
                  Widzisz jak to brzmi ? tak Ciebie rodzice wychowali i taki juz
                  bedziesz do konca. Nie licz z aprobata
        • Gość: do can do can "historyka" IP: *.chello.pl 07.07.09, 14:22
          dziecko drogie potomkow nie ma poniewaz niemcy zamordowali
          wszystkich mieszkancow ciechanowa narodowosci zydowskiej w czerwonym
          borze.
          ci co przetrwali zrobili wiecej dla tego miasta niz twoja cala i
          moja rodzina . Pan ciechanover jest noblista, roza robota bohaterka
          z auschwitz.
          czy mozesz sie czyms podobnym poszczycic
          I tacy jak ty smia kpic z tych ludzi ktorym do piet nie
          dorastaliscie ..... zenua.
          wiesz ile organizacje zydowskie zebraly pieniedzy na obrone w 1939 r
          g... za przeproszeniem wiesz i bedziesz uczyl mieszkancow tego
          miasta co maja a co nie robic ze swoja historia i pamiecia
    • Gość: łazikamator Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 19:39
      muszę pochwalić mieszkańców Ciechanowa ,że nie jest tak jak opisujecie,że jest
      tam Sodoma i Gomora.
      Nie widać wielkich oznak dewastacji poza dwoma wygiętymi grubymi prętami.Nie
      widać oznak moczu,kału i libacji i tfurczości graficiarzy.
      Za to wielkie dzięki Mieszkańcy.
      Tylko,że obiekt niszczeje pozostawiony sam sobie przez właściciela kimkolwiek on
      jest.

ps.urzekła mnie piękna kłódka, którą chyba nazwę Kłódką Pana Prezydenta lub
      Kłódką Gminy Zydowskiej

1.bp.blogspot.com/_U5oz57mPRKA/SlI1e_2p_PI/AAAAAAAAAaY/V170weTs3jA/s1600-h/P1010737.JPG
      • Gość: ms18 Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 23:01
        A może wykorzystac bruk z Warszawskiej to stworzenia alejek w Parku Pamięci? Z jednej strony byłyby mniejsze koszty stworzenia Parku, z drugiej cenny bruk by się nie zmarnował.
        • pierwszy.obywatel Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce 06.07.09, 23:09
          super pomysł , bo plac to wyjątkowo obszerny z kilkoma drzewami i
          opuszczony przez ludzi i pana Boga.
          pierwszy.obywatel oczywiście jest sceptykiem kto miałby to wykonać, bo chyba nie
          ci cwani zwani radnymi ;-)
          pierwszy.obywatel przyjmuje zakłady 100do1,że nie zostanie to zrobione.
          • Gość: Szlomo z Domo Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 23:24
            Naczelny Rabin Pultuska i Ciechanowa czyli niejaki Zinngiesser
            kiedys napisal kiedys artykul na temat ciechanowskich cmentarzy
            zydowskich. Nie wiecie czy jest on w necie dostepny? Naturalnie
            artykul, nie Zinngiesser :-)
            • pierwszy.obywatel Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce 06.07.09, 23:50
              a Marek Szyperski napisał ,że nieliczni ocaleni z Ciechanowa żydzi wyjechali po
              1945r do Izraela.
              To kim ten Zinngiesser jest ? przebierańcem czy wysłannikiem złych mocy ;-)
              • Gość: Szlomo z Domo Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 23:56
                Jedni wyjechali, inni po latach od Zaglady przyjechali. Panta rhei. I
                bardzo dobrze!
                • Gość: Wyborca Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: 188.33.93.* 07.07.09, 08:41
                  Taki ładny placyk, proponuję wykorzystać pod zabudowę wielorodzinną z lokalami
                  usługowymi na parterze. A rodziny zmarłych niech sobie sami zbudują ekumeniczny
                  pomniczek ofiar. To tyle w tej materii.
                  • Gość: dd do wyborcy historyka IP: *.chello.pl 07.07.09, 11:28

To nie jest cmentarz ofiar ale ludzi ktorzy mieszkali od ponad 400
                    lat. To miejsce wiecznego spoczynku obywateli Polski i mieszkancow
                    tego miasta. Ofiar tam nie ma.
                    • Gość: Wyborca Do wyborcy historyka IP: 188.33.93.* 07.07.09, 11:33
                      To w czym problem? Niech zwłokami zmarłych zajmą się ich rodziny, wszak miały na
                      to 400 lat. Plac proponuję wykorzystać pod budownictwo mieszkaniowe. Na
                      upamiętnienie pochówku, czy miejsca byłego cmentarza proponuję pomnik
                      upamiętniający to miejsce, ufundowany przez rodziny zmarłych. Nie bądźmy
                      zakładnikami obcych we własnym kraju.
                      • Gość: dd Re: Do wyborcy historyka IP: *.chello.pl 07.07.09, 14:11
                        zalecam zrobienie tego ze swoimi przodkami. prosze mnie zaprosic na
                        otwarcie tesco w mijscu gdzie palisz swiece. jaki z ciebie
                        racjonalizator zacznij od siebie a potem badz swiatlem dla innych.
                        jak ty bys chetnie innym kazal wznosic na ich pamieci domy.
                        zacznij od siebie. wogole nie chowac tylko kremowac?
                        a serio taki nonsens moze napisac tylko osoba pozbawiona uczuc
                • Gość: dd do szlomo z domo IP: *.chello.pl 07.07.09, 11:31
                  Tylko co na ich miejsce przyjechalo ? Widac to po traktowaniu
                  przez "okolicznych" tego miejsca. Ja nie jestem milosnikiem Zydow
                  ale rowniez kogos kto swoim zachowaniem deprecjonuje slowo Polak.
                  Moze innych tak chowali aby wyprowadzac psy na groby ludzi ale
                  dziwne mnie nie
    • Gość: oggi Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce IP: 213.199.253.* 07.07.09, 12:02
      Witam,
      Szanowny Panie Sprawiedliwy jak można być takim ignorantem a może świadomie
      manipulować faktami żeby żeby nie widzieć różnicy między cmentarzem a miejscem
      gdzie był cmentarz.
      Jakie miejsce spoczynku przedwojennych obywateli - jako rodowity Ciechanowianin
      powinien Pan wiedzieć, że cmentarz został zrównany z ziemią przez Niemców.
      Macewy wykorzystano do budowy drogi a doczesne szczątki najprawdopodobniej
      zostały wysypane do rzeki (relacja mieszkańca, który przeżył okupację w
      Ciechanowie). To co ocalało zostało umieszczone w pomniku, na którym widnieje
      data 1962.
      Pomnik nie jest zdewastowany - jest utrzymany w czystość. Picie pod chmurką jest
      problemem nie tylko tego miejsca ale wielu innych w naszym mieście.
      To Pan wystawia negatywną opinię o sobie a nie mieszkańcach Ciechanowa dzieląc
      ich na tych lepszych tutejszych i tych gorszych napływowych. Pańska ksenofobia
      jest przykładem małomiasteczkowego kompleksu, który raz po raz daje o sobie
      znać. Tak na marginesie swego czasu też podzielono mieszkańców naszego miasta
      na kategorie Panie Nadciechanowianinie.
      Może powinien Pan zapytać nie Prezydenta a Ambasadora Niemiec kiedy zamierza
      wyłożyć środki na zagospodarowanie tego terenu, który jego rodacy zbezcześcili.
      To Naród Niemiecki powinien mieć moralny obowiązek naprawy tych szkód - bo za
      chwilę jakiś troglodyta napisze, że Kirkut w Ciechanowie zniszczyli Polacy.
      • pierwszy.obywatel Re: Kirukt - cmentarz Żydowski na Aleksandrówce 07.07.09, 13:20
        Nie wiem jak głęboko chowa się żydowskich zmarłych, ale jeśli dwa metry w głąb
        to kości ich tam jeszcze są, a samo zrównanie cmentarza nie jest jednoznaczne z
        jego brakiem.
        Nie wyobrażam sobie tego "a doczesne szczątki najprawdopodobniej
        > zostały wysypane do rzeki "

Poproszę OGGIego o inne naświetlenie problemu o ile go zna.
      • Gość: dd do oggi IP: *.chello.pl 07.07.09, 14:06
        oggi Ty chyba z ksiezyca spadles.
        Sprawa jest prosta nie szczy sie i nie wyprowadza sie psow na
        miejscu czyjegos spoczynku. zamiast pisac frazesy i wielkie slowa
        odnies sie nie do sprawiedliwego ale do kultury mieszkancow tego
        gierkowskiego osiedla bo to oni i ich kultura sprawia ze to miejsce
        jest takie a nie inne.
        A co do kasy to jak bys znal sprawe wiedzieal bys ze jest od dawna,
        nie polska nie niemiecka ale zydowska na zagospodarowanie tego
        miejsca.
        problemy sa dwa
        1. Kultura mieszkancow, nie trzeba tam nic robic aby nie wyprowadzac
        swoich psow srac i szczyc w to miejsce.
        2. Wychowac swoje lyse dzieci na tyle aby wiedzialy ze nie jest to
        miejsce gdzie sie pije i gra w pilke.
        to ze nie ma takich miesc to nie wina zydow tylko wladz miasta i
        spoldzielni.
        napewno nie jest to powod aby chodzic i to robic na cemtnarze na
        gostkowskiej i plonskiej.
        • Gość: Wyborca Cmentarzyk czy co? IP: 188.33.93.* 07.07.09, 14:21
          W takim razie co?
          Placyk jest ładny, według mnie najlepiej wybudować tam budynek mieszkalny. Na
          pamiątkę dawnych wydarzeń - pomnik, który niech sfinansują potomkowie zmarłych i
          ewentualnie byli okupanci z lat 1939-45, którzy mordowali tych ludzi. Co do
          mieszkańców tamtejszego osiedla oraz ich dzieci, to tak się składa, że nie
          chodzą na cmentarze na płońskiej czy gostkowskiej aby je zbeszcześcić, a
          wycieczki osobiste zachować proszę dla siebie, chociażby przez szacunek dla
          żywych tu i teraz. Z powyższej dyskusji wynika, że tzw. "poprawność polityczna"
          wynikająca z narodowości zwłok pochowanych mieszkańców Ciechanowa, aby nie być
          wyzwanym od anty...jakiś-tam nie prowadzi do rozwiązania problemu
          zagospodarowania tej części obszaru miasta. Stąd moja propozycja zabudowy
          mieszkalnej na tym terenie, a miejsce pamięci oznaczyć w sposób trwały pomnikiem
          lub/i tablicą pamiątkow-informacyjną ale sfinansowaną przez potomków pochowanych
          oraz obcych okupantów, którzy przyczynili się do ich śmierci.
          • Gość: dd do wyborcy IP: *.chello.pl 07.07.09, 14:24
            Juz pisalem CI ze tam nie leza ofiary.
            a co do planow to sie nie mart sa takowe tylko leniwe wladze miasta
            nic nie chca robic.
            a na razie wystarczy osobista kultura i szacunek i zwykle zwrocenie
            komus uwagi gdy idzie z pieskiem w tomiejsce lub telefon do SM.
            Tu chodzi o zwykle uszanowanie miejsca a nie stawianie piramid.
            • Gość: Wyborca Re: do wyborcy IP: 188.33.93.* 07.07.09, 14:35
              Miejsce nie jest oznaczone jako cmentarz, czy miejsce pochówku zwłok. Jeśli są
              chętni potomkowie zmarłych tam pochowanych, to niech sobie zorganizują sami
              miejsce pamięci, za swoje pieniądze. W takim razie, jeśli są stosowne plany
              zagospodarowania przestrzennego tego obszaru miasta, to cóż za przyczyna stoi na
              przeszkodzie aby zbudować tam budynek mieszkalny? Zapewniam, że inwestorzy,
              chętni tam budować znajdą się w mieście, tylko już od wielu lat zawsze coś lub
              ktoś skutecznie staje na przeszkodzie, bo zawsze komuś coś tam nie pasuje ale w
              zamian nie ma jakoś chętnych na sfinansowanie pamięci tam pochowanych zwłok
              zmarłych mieszkańców miasta, którzy byli innej narodowości..., ale tzw.
              "poprawność polityczna" nie pozwala poruszać tej kwestii aby nie być posądzonym
              o anty-coś tam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka