Dodaj do ulubionych

co slychac w PWSZ?

04.11.04, 23:12
co o tej szkole mowi sie teraz w Elblagu? nie ma mnie w naszym miescie od
wrzesnia, wiec chcialbym wiedziec, czy dalej poziom szkoly spada (z
wyrywkowych wiadomosci na portelu - tak niestety mniemam)? czy moze cos sie
polepszylo? jakies ciekawe kierunki na PWSZ beda uruchamiane? prosze o info.
a moze podyskutujmy w ogole o elblaskich szkolach wyzszych (ale nie na
zasadzie Janski blee, PWSZ cacy, ale najbardziej cacy jest UJ:) tylko o
perspektywach rozwoju Elblaga jako miasta akademickiego. pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nie ważne kto Re: co slychac w PWSZ? IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 04.11.04, 23:30
      Moim zdaniem jak ktos krytykuje PWSZ to jest osobą wyrzuconą:P

Co do np. informatyki to poziom jest wyższy niż np ten sam kierunek na UWM.
      • mrjulek Re: co slychac w PWSZ? 04.11.04, 23:57
        ja slyszalem o tym, ze kolejni wykladowcy zostali zwolnieni. plotka to, co nie?
        ja nie krytykuje, tylko chce wiedziec, co sie dzieje w mojej bylej juz uczelni:)
        • mrjulek Re: co slychac w PWSZ? 24.11.04, 11:38
          Kurcze, mi patrzacemu na PWSZ juz z daleka ( kiedys z bardzo bliska) wydaje
          sie, ze PWSZ w ogole sie nie rozwija, ze stanela w miejscu - zazdroszcze takiej
          PWSZ w Nysie, bo co roku maja nowe kierunki w ofercie, co sie z tym wiaze,
          wiecej studentow i miasto jakos bardziej zyje. Moze i u nas powinny wladze PWSZ
          pomyslec o utworzeniu nowych kierunkow, zeby przyciagnac nowych studentow.
          Trzeba bowiem pamietac, ze juz niedlugo bedzie mniej kandydatow na studia, i
          bedzie wiekszy wybor: mniej ludzi bedzie chcialo sie dostac na uniwerki, bo
          tych ludzi bedzie mniej. W takim wypadku, szanse PWSZ na przyciagniecie
          potencjalnych kandydatow maleja. Mysle, ze szkola powinna pomyslec o utworzeniu
          studiow z europeistyki, nawet politologii i socjologii, rusycystyki (ale takiej
          nastawionej na jezyk biznesu, a nie na nauczanie), historii (mamy dobre
          zaplecze archeologiczne), moze nawet i filologie romanska i hiszpanska
          przydalyby sie: niewiele osob w Elblagu zna te jezyki, wiec nauczyciele tych
          jezykow byliby porzadani. Poza tym, przylaczyc Studium Medyczne i zrobic studia
          licencjackie dla pielegniarek, fizjoterapeutow itp.

Smutne, ze za tej kadencji rektora tak niewiele widac, aby PWSZ sie rozwijala -
          nowe budynki to nie wszystko - licza sie ludzie. Oby sie nie powtorzyla
          sytuacja z Uniwersytetu Opolskiego, gdzie po nastaniu nowego rektora, padlo juz
          kilka kierunkow, bo odchodzi kadra: u nas tez glosno bylo o konflikcie prof.
          informatyki (nie pamietam jego nazwiska) i kanclerza. Ehhh, elblaski
          zascianek...

oto co sie dzieje w Nysie:
          miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,2408161.html

pzdr.
          • Gość: Marcin L. Re: co slychac w PWSZ? IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.11.04, 11:59
            Zdaje sie ze wszystko co sie dzieje to tylko w kierunku informatyki na PWSZ -->
            zaraz ruszy budowa Inkubatora Przedsiębiorczości oraz budowa sieci
            światłowodowej w mieście. Wszystko tojest powiazane w 100% z informatykami z
            PWSZ. Rozwinie się takze Centrum informatyczne które miesci siena 3 pietrze
            głownego budynku PWSZ (Wojska Polskiego)

Co do nowych kierunkow to slyszalem plotke ze mialy powstac, ale jakos ich nie
            widze.
            • mrjulek Re: co slychac w PWSZ? 24.11.04, 12:04
              wlasnie kurna, tylko informatyka i informatyka - co to ma byc politechnika? ja
              wolalbym zeby to byla wszechnica, z roznymi kierunkami. wkurza mnie wlasnie ta
              polityka rektora, ale coz... chyba tylko powinienem sie cieszyc, ze juz nie
              studiuje tam, a o pracy tam, tez juz nie mysle (choc kiedys chcialem bardzo).
              blizej jest mi i kilometrowo i 'ideologicznie' do PWSZ w Nysie.

pzdr.
            • francuz_el Re: co slychac w PWSZ? 24.11.04, 12:04
              Widac, ze PWSZ stawia na informatyke i to bardzo mocno, ale rzeczywiscie inne
              kierunki tez by sie przydaly :-) I tak niezle sie to wszystko rozwija, w Elblagu
              jest juz ok.10 000 studentow, a to juz jakas konkretna liczba jest...
              • mrjulek Re: co slychac w PWSZ? 24.11.04, 12:11
                wiesz, ale i tak w porownaniu z innymi PWSZ to ciagle sie mowi ze Elblag jest
                wysoko, a to jest g... prawda. Widze, jaka kadre maja inne PWSZ w Polsce na
                neofilologiach - naprawde udalo im sie o wiele wiecej niz naszej. W ogole
                pedagogika u nas siada, polonistyka tez, anglistyka to samo :((( ehh zauwazam
                ze najwazniejsze jest to, co na Wojska Polskiego i Grunwaldzkiej. A naprawde,
                mozna importowac kadre z Gdanska i Olsztyna i otworzyc choc kilka innych
                ciekawych kierunkow - rosyjski jezyk biznesu, wydaje mi sie, bylby strzalem w
                10! o! dziennikarstwo mogliby tez otworzyc, bo to interdyscyplinarny kierunek i
                daje ogolne pojecie o swiecie, a przy tym niezly warsztat.

pzdr.
                • posejdon_el Re: co slychac w PWSZ? 25.11.04, 00:23
                  Konkurencje dla EWSH-E w PWSZ na kierunku logistyka i transport proponuje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka