elbinger1237 14.11.08, 18:09 www.info.elblag.pl/index1.php?id=news_&wybrano=13032&idkat=19 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
takota Re: PUP "w proszku" 17.11.08, 14:34 Jakoś tak bez echa przeszła ta informacja. A mnie się to nie podoba. Tzn. nie mam nic przeciwko remontom budynków (a także chodników, ulic, placów, itp, itd). Niemniej uważam, że należąc do województwa, które od lat plasuje się w dość niechlubnej czołówce pod względem najwyższej stopy bezrobocia, przeprowadzenie remontu PUP-u za prawie 1 mln 187 tys. zł jest niesmaczne. W moim odczuciu PUP "nie zasłużył" sobie na jakiekolwiek nagrody w postaci remontu. Czy UM miasta nie mógł wydać tych pieniędzy na szkolenia dla pracowników, po to by umieli NAPRAWDĘ POMÓC BEZROBOTNYM? Czy nie można byłoby przeznaczyć tych środków na program aktywizacji bezrobotnych? Na coś więcej niż tylko nieśmiertelny kurs "kelner- barman z językiem niemieckim"? Czy nie lepiej byłoby w końcu zadbać o bezrobotnych? Ot, taka głupia sprawa - może warto byłoby w końcu nie obciążać bezrobotnych a więc osób BEZ DOCHODÓW opłatami za ksero dokumentów, które są wymagane do procesu rejestracji. Może czas by UM postawił się w sytuacji bezrobotnych. Cóż tak cennego i wartościowego w życie tych biednych osób bez pracy wniesie fakt wizyty w odremontowanym budynku PUP? Skoro i tak wyjdzie stamtąd z przykrym odczuciem "śmiecia", "zawady w piciu kawy", "człowieka drugiej kategorii". I tak uprzejme zapytanie w stylu "Czegooo??" zburzy resztki poczucia jego wartości. I znów pytając się o możliwość odbycia kursu usłyszy: "nieaktualne", "niemożliwe", "możemy go zorganizować pod warunkiem, że ty bezrobotny człowieku znajdziesz jeszcze 20 osób zainteresowanych tym szkoleniem oraz pracodawcę, który zobowiąże się was po tym kursie zatrudnić", "dotacja na swoją działalność? O nie, nie ma szans (no chyba, że się zna kogo trzeba, wiadomo...) Czy naprawdę UM uważa, że bezrobotny lepiej przyjmie tę indolencję, butę, zniechęcenie, brak działania, brak przyjaznej atmosfery w nowych wnętrzach? Śmiem kurczę wątpić... PS: a tak sobie myślę, że gdyby choć połowa z bezrobotnych znalazła pracę, to wówczas i "kasy" do wydawania byłoby więcej z ich podatków, wydatków, itp. Nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicOlimpii Re: PUP "w proszku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 15:20 Bezrobocie to fikcja... Zdecydowana większość "bezrobotnych" wcale pracy nie poszukuje, zaś w Powiatowym Urzędzie Pracy - uważaj będzie szok - także pracują ludzie, którym może piździć Odpowiedz Link Zgłoś
takota Re: PUP "w proszku" 18.11.08, 13:06 Fiu, to mi dowaliłeś... Normalnie jeszcze teraz nie do końca jestem w stanie otrząsnąć się z tej myśli, którą zaprezentowałeś... ;-) Skoro bezrobocie to fikcja to - uważaj, próbuję dorównać Ci stopniem zaszokowania - dlaczego ludzie, którym "piździ" nie znajdą sobie ciepłej posadki w innej firmie? Podobno oni tam nawet niespecjalnie wysokie zarobki mają. Naprawdę, nie wiem co ich tam trzyma, skoro żyjemy w mieście inwestycji i możliwości! Chyba nie boją się, że nie znajdą pracy, hm? I chciałabym, naprawdę, już bez zgrywy, by to co napisałeś było prawdą. By w końcu bezrobocie było fikcją. Ale niestety tak nie jest. Nawet jeśli bezrobotni zarejestrowani w PUP mają pracę to niestety ale to jest tylko dowód na degrengoladę rynku pracy. Oraz słabość prawa obowiązującego pracodawców i pracowników. Ten fakt, to również przyczynek do rozmów o wysokości i zasadności takiej wysokości opłat związanych z zatrudnieniem. Tak czy siak - wcale to sytuacji nie polepsza. Obyś nigdy nie musiał sprawdzać jak piździ gdy się nie ma pracy, a urząd powołany, by temu zaradzić, ma cię w dupie. PS: swoją drogą to ciekawe, że kibic Olimpii nie wolałby przeznaczyć tych pieniędzy na nowy stadion (o którym tak krzyczycie i tak biadolicie, że go nie ma). A przecież na tym stadionie, być może, część bezrobotnych mogłaby znaleźć pracę. Ale to chyba tylko dowodzi braku wyobraźni. Tak, wiem. Jak piździ, to się nie myśli o takich wirtualnych kwestiach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KibicOlimpii Re: PUP "w proszku" IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.11.08, 14:38 Koszta związane z termomodenizacją szybko się zwracają i oczywiście, że chciałbym nowy stadion, ale uważam, że pracownicy elbląskiego PUPu naprawdę pomagają potrzebującym pracy - wiem to z autopsji - i zasługują na ludzkie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś