Gość: http://www.pwsz.el IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.04.09, 20:27 www.pwsz.elblag.pl/jakosc_ksztalcenia.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrjulek Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku 29.04.09, 21:40 1) to ranking sprzed roku 2) to gowniany ranking 3) nie ma sie co oszukiwac - PWSZ nigdy nie bedzie lepsza od UWM. PWSZ ma z 11 kierunkow - UWM okolo 40, z czego wiekszosc na poziomie mgr, niektore na poziomie dr. Na PWSZ tylko i wylacznie li. i inz. - czyli nie ma co porownywac tych szkol, bo UWM jest bezsprzecznie lepszy, wiekszy, bardziej prestizowy. p.s. nie mam nic wspolnego z UWM - patrze na sprawe obiektywnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku IP: *.elblag.vectranet.pl 29.04.09, 23:33 Popieram przedmówce w 100 %. student PWSZ ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.09, 22:07 jesli chodzi o ranking Newsweeka to moi m zdaniem jest on w miare obiektywny. PWSZ okazal sie najlepsza Uczelnia w rankingu przeprowadzonym wsrod pracodawcow...a zatem bylo pewne ze szkola typowo Zawodowa moze uplasowac sie przed UWM. Na dniach opublikowany zostanie ranking Perspektyw zobaczymy co on nam przyniesie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku IP: 91.104.66.* 05.05.09, 13:46 Spoko ,Maluch tez lepszy od Mercedesa,mniej spala po miescie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiou Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 00:49 Już kiedyś pisałem, że ciężko porównywać te obie uczelnie, ponieważ mają bardzo rozbieżny program nauczania. PWSZ wyrosła z PG i jej najważniejszymi fundamentami są wydziały politechniczny i informatyki, których to kierunków UWM nawet chyba nie prowadzi. Ba, bywają osoby studiujące na nich też z Olsztyna. Reszta została doklejona w momencie powstania PWSZ i nie jest chyba dziwne, że poziom kierunków pedagogicznego czy ekonomicznego jest u nas na nie najwyższym poziomie. Ale co to obu pierwszych naprawdę nie ma się czego wstydzić, co mówią liczne głosy o absolwentach pochodzące z całej Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku 30.04.09, 01:25 Ja jestem absolwentem Instytutu Pedagogiczno-Jezykowego PWSZ (konczylem go 6 lat temu) i nie czuje sie, ani nigdy nie czulem, gorszy czy niedouczony. Wlasnie dzieki temu, co wynioslem z PWSZ jestem teraz na tym etapie edukacji, gdzie jestem (w czerwcu koncze studia 3 stopnia). Pzdr. p.s. a UWM ma i informatyke i Wydzial Nauk Technicznych. Calkiem niezly zreszta, bo trzeba pamietac, ze jednym z filarow UWM byla Akademia Rolniczo-TECHNICZNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiou Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 02:05 Ależ ja nigdy nie twierdziłem, że studenci tych kierunków na PWSZcie czują się gorsi :) tylko że to właśnie na tym polu zapewne ustępujemy UWMowi. I oczywiście Twój przypadek cieszy mnie jako fakt kolejnego absolwenta tej uczelni odnoszącego sukces w dalszej karierze. A co do informatyki i nauk politechnicznych UWMu nadal będę upierał co do naszego PWSZtu, bo akurat mam jakieś rozeznanie w tym temacie. Znam program UWMowej informatyki, orientuje się nieco w branży i zaufaj że informatyka informatyce nierówna, trudno nawet porównać oferty obu uczelni. Znam również kilku absolwentów tamtejszej informatyki - jak na razie wszyscy potwierdzają moje zdanie :) Co do nauk technicznych takiego rozeznania nie mam, ale wystarczy spojrzeć na informacje na ich stronie, by przekonać się, że idzie to w kierunku rolnictwa i leśnictwa, bądź gryzie temat od strony studiów nauczycielskich, a nie typowego przemysłu ciężkiego. Nie mniej nie mogę zaprzeczyć, że UWM jest utytułowany, ma o wiele większe prawa i możliwości oraz bujniejszą ofertę "życia studenckiego" niż nasza skromna uczelnia ale dostał to od państwa (tak jak i fałszywą nazwę "uniwersytet")... i jednak kształci spory procent solidnych bezrobotnych :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku 30.04.09, 12:21 Dlaczego falszywa nazwe "uniwersytet"? Tak prawde mowiac, jest to jeden z niewielu polskich uniwersytetow, ktory spelnia idee Humboldowskiego uniwersytetu - grupujacego rozne nauki. Zauwaz, ze teraz jest tendencja do laczenia uczelni w jeden organizm tak, jak to kiedys bylo po wojnie. Przykladem niech bedzie moj uniwersytet - UWr, ktory po wojnie skladal sie z wydzialow politechnicznych, rolniczych i medycznych. Z czasem wszystkie te wydzialy sie wyodrebnily w samodzielne uczelnie. Podsumowujac - ja nie jestem krytykantem UWM, bo przed PWSZ lata swietlne, zeby byc choc w polowie taka jak UWM. A co do informatyki PWSZ: skoro jest taka dobra, to dlaczego nie uruchomia studiow mgr? Zatrzymaloby to pewnie mlodych ludzi w Elblagu. Niektore PWSZ prowadza juz studia magisterskie (Biala Podlaska, Legnica, Lomza). pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regres Do panajulka:) IP: *.elblag.vectranet.pl 30.04.09, 15:43 Czy chciałbyś być leczony przez lekarza po UWM-ie?Ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elokwentny Niewiarygodne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 17:28 Czy rzeczywiście porównujecie PWSZ do UWM? Wierzyć się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Do panajulka:) 30.04.09, 17:46 Za 5 lat, kiedy będą już pierwsi absolwenci medycyny z UWM nie będzie dla mnie różnicy, czy lekarz skończył PAM, GAM czy UWM. Jeśli zda LEP, to znaczy, ze jest dobry. Poza tym, nie od razu Kraków zbudowano i nie pozwolono by na utworzenie medycyny w UWM, gdyby nie spełniała ona wyśrubowanych kryteriów. Utworzenie medycyny od zera jest niezwykle trudne, a UWM widocznie spełnił wszystkie kryteria. Poza tym, znam beznadziejnych absolwentów UJ i rewelacyjnych absolwentów Uniwersytetu Rzeszowskiego, wiec takie generalizacje są bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek do czytajacych to w 2025r. IP: *.gorzow.mm.pl 09.05.09, 01:04 medycyna na UWM jest przymiarka do UM i szpitala klinicznego za kilkanascie lat. program metropolitarny pelna geba i za wszelka cene (czesto nawet na sile) zostanie zrealizowany czy to nam sie podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re:Przeczytasz o tym znacznie szybciej IP: 91.104.106.* 09.05.09, 03:05 I tu sie mylisz bo szpital kliniczny powstanie nie za kilkanascie lat a znacznie szybciej a co do UM to jak najbardziej masz racje chociaz w dzisiejszych czasach dobre uczelnie raczej maja tendencje do laczenia sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek na calosc mimo wszystko dlugo poczekasz IP: *.gorzow.mm.pl 09.05.09, 11:23 napisalem ze UM i szpital kliniczny beda za kilkanascie lat, a nie sam szpital kliniczny :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiou Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 18:59 Dobre pytanie z tymi studiami mgr :) ale wątpię by miało to akurat związek z poziomem nauczania. Może taka polityka uczelni :P Chociaż program nauczania jest typowo praktyczno-zawodowy, a w branży informatycznej w specjalizacjach jakie PWSZ prowadzi tytuł mgr jest bardzo mało istotny. Ale tu się zgodzę, że trzeba rozszerzyć te studia. Ale kto to zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku 11.05.09, 11:00 Wydaje mi się, że UWM to nie jest specjalna rewelacja, i prawdą jest, ze produkuje sporo bezrobotnych, ale to trochę zasługa skali. Przy takiej liczbie studentów zawsze statystycznie jakiś procent absolwentów nie będzie się do niczego nadawał i tak jest na UWM. To nie jest jakiś elitarny uniwerek, tylko uczelnia dla ludzi z północnej Polski, przeważnie z małych miast. Wasza PWSZ ma tą przewagę, że przyciąga ludzi o umysłach ścisłych a tacy przeważnie lepiej sobie radzą na rynku pracy. Poza tym rola uniwersytet polega na tym, że skupia cały wachlarz nauk. W Olsztynie jest przecież mnóstwo kierunków takich jak: filologie, historia, nauki artystyczne, pedagogika, biologia, filozofia, politologia, teologia etc. No jak potem patrzeć na ranking, który bada ile osób z danej uczelni pracuje w dużych firmach? Przecież błędność metody porównawczej jest oczywista. Jak porównywać szansę na pracę w korporacji informatyka i literata? Przecież ten drugi wcale nie chce pracować w korporacji! Niemniej jednak pamiętajcie, że UWM pełni rolę miastotwórczą, daje miejsca pracy, przyciąga potencjał ludzki i gospodarczy. Jaki by ten UWM nie był jego istnienie to błogosławieństwo dla miasta. Wiecie czemu? UWM ułatwia redystrybucję PKB wytwarzanego także przez WAS do Olsztyna. I tu widzę główną różnicę i przewagę UWM nad PWSZ. Przykładowo: "Niemal 130 milionów złotych trafi do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w ciągu najbliższych 33 miesięcy w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013. W ubiegłym tygodniu porozumienie w tej sprawie podpisali: Rektor UWM prof. Józef Górniewicz i zastępca prezesa Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości Dariusz Szewczyk" uwm.edu.pl/egu/wydarzenia_artykul_3.php btw wobec samej uczelni jestem bezstronny, bo sprostuje plotki jakie tu krążyły studiowałem zupełnie gdzie indziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napisawszy Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku IP: 172.16.8.* 11.05.09, 11:22 Projekt kortowski nieźle wygląda. Ciekaw jestem czy przy okazji tworzenia EPT nie dałoby się także wciągnąć tam elbląskiego PWSZ i rozwijać tam wydziały techniczne (oczywiście za pieniądze pozyskane ze środków ministerialno- unijnych)... Jeśli zas mozna by, to czy ktoś w magistracie o tym pomyślał... Może zamiast sprzedawać horrendalnie drogie działki pod mieszkalnictwo (zero zainteresowania póki co), lepszym rozwiązaniem jest część z puli owej, przeznaczyć na rozwój szkolnictwa elbląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek zbieracie efekty tego co zasiane 10 lat temu IP: *.gorzow.mm.pl 11.05.09, 19:18 instytucje panstwowe (a takimi sa nie tylko urzedy ale rowniez uczelnie wyzsze) od zawsze w Polsce pelnily funkcje miastotworcza. to co sie dzieje dzis i bedzie dzialo jutro na UWM to efekt SCENTRALIZOWANIA edukacji akademickiego w ols... gdyby stworzono w Elblagu porzadna techniczna uczelnie (mimo wszystko winie za to bardziej wladze Elblaga niz wojewodzkie) pieniedzmi trzeba by bylo sie dzielic - a taka wizja juz z pewnoscia nikogo w ols.. czy z "humanistycznej" UWM nie cieszylaby. zatem monopol sprawia ze praca, rozwoj i pieniadze skupiaja sie w tylko jednym miejscu w calym wojewodztwie! a to juz stoi zdecydowanie w sprzecznosci z planem zrownowazonego rozwoju wojewodztwa (za ktory wladze woj. odpowiadaja) - szczegolnie biorac pod uwage istotnie male roznice pomiedzy oboma miastami w 1999r. bo przepasc wtedy to byla miedzy olsztynem lub Elblagiem a elkiem, a nie pomiedzy naszymi miastami. i masz racje co do zaplanowanej i realizowanej roli UWM - alokacja wypracowanego przez wojewodztwo bogactwa w grodzie nad lyna (jako jeden z kanalow redystrybucji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek hmm? IP: *.gorzow.mm.pl 11.05.09, 23:25 jak wiesz od niemal zawsze upieram sie ze glownym grzechem ols... wladz jest centralizacja. rozumiec ja mozna wszelako na wiele sposobow, jednakze majac swiadomosc do czego ona doprowadzi od lat ilus tam nawoluja do opamietania. jest to wolanie na puszczy, trudno aby ktokolwiek wladny zaprzatal sobie zapracowana glowke takimi "bzdurami". to ze widzialem i widze negatywny wplyw takiej "polityki sztucznej dominacji" nie oznacza, ze nie wypada pogratulowac oszolomow (dla Nas oczywiscie) u sterow, ktorzy za wszelka cene probuja zrobic z lesnej osady europejskie miasto. nie pamietam zebym sie smial w 1999 kiedy UW przeniesiono niemal w calosci do stolycy. nie pamietam abym sie smial kiedy niemal cala decyzyjnosc zostala wyslana 100km na wschod. z pozycji wygranego latwo pouczac, latwo wychwalac wlasna wspanialosc. szkoda ze nie zauwazacie jak bardzo niszczycie wojewodztwo dzieki ktoremu to wszystko macie. Poniewaz: "wazne zeby plusy nie przeslonily Wam minusow". Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: hmm? 12.05.09, 09:56 Nie możesz zwalać wszystkiego na centralizację. Wyobraz sobie, że powstanie Uniwesrsytetu to inicjatywa oddolna i skutek wielu lat pracy, lobbowania etc. Zaczeło się w latach 70tych, trwało w 80tych, były różne próby. I teraz pytanie - czemu w Elblągu nie było takiego potencjału? Podobnie dzisiaj - zamiast COŚ ROBIĆ śmiejecie się z olsztyńskiej medycyny, za kilka lat będziecie już tylko płakać, że wy takiej nie macie. A nowe pieniążki do Olsztyna płyną szerokim strumieniem:-) "Ponad 60 mln zł ma kosztować budowa i wyposażenie szpitala klinicznego, który olsztyńska uczelnia zamierza wybudować na terenie swego kampusu przy al. Warszawskiej. - To realne zamierzenia - zapewniają władze" miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,90434,6574619,Wielkie_plany_uniwersyteckiej_medycyny.html Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: hmm? 22.07.09, 23:25 miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,6849942,Kolejne_miliony_dla_olsztynskiej_uczelni.html "Uniwersytet Warmińsko-Mazurski podpisał umowę, dzięki której otrzyma z Unii ponad 96 mln zł na budowę m.in. centrum informatycznego. To jedna z kluczowych inwestycji UWM. Zakłada wybudowanie przy al. Warszawskiej, w okolicach wjazdu do Olsztyna, Regionalnego Centrum Informatycznego UWM, a także rozbudowę i unowocześnienie obiektów należących do wydziału nauk technicznych. - W środę podpisaliśmy umowę z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości na jego realizację - cieszy się Józef Górniewicz, rektor UWM. - Ważne, że do tych inwestycji uczelnia z własnego budżetu nie będzie musiała dołożyć nawet złotówki. Przypomnijmy, że to drugi wielki uniwersytecki projekt, który będzie finansowany w ramach programu Rozwoju Polski Wschodniej. Pierwszy, zwany "biotechnologicznym", pochłonie blisko 130 mln zł. Polega na budowie Centrum Akwakultury i Inżynierii Ekologicznej. W jego ramach powstanie m.in. Centrum Edukacyjno-Badawcze Mleczarstwa przy ul. Oczapowskiego, a także zespół laboratoriów diagnostyki molekularnej przy ul. Prawocheńskiego." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblazanin Re: hmm? IP: *.elblag.vectranet.pl 23.07.09, 09:35 W Elblagu juz buduje się takie centrum w parku technologicznym. Koszty projektu: 78,4 mln PLN + koszty związane z ucywilizowaniem tego terenu i budową dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: hmm? 23.07.09, 10:17 To fajnie, powoli coś sie dzieje jednak w naszych miastach! Ale wątek jest o uczelniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Re: hmm? IP: *.elblag.vectranet.pl 23.07.09, 22:15 Oczywiście, że o uczelni;) We wspomnianej inwestycji będzie miał również siedzibę Instytu Informatyki Stosowanej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Elblągu. Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: PWSZ lepsza od UWM w 2008 roku 25.07.09, 21:43 O kurczę! Jaka fajna, kulturalna i merytoryczna dyskusja. Przepraszam za oftop. Odpowiedz Link Zgłoś