Dodaj do ulubionych

Chrupiące kości

12.09.09, 23:15
Witam.Ostatnio zwrociłam uwage jak moja 5 letnia coreczka skakała i chrupały jej kości u stóp. Innym razem stawała na palcach-kilka razy powtórzyła ta czynność i też te kości szczelały czy chrupały(jak kto woli).Czy to normalne?? Nie boli ją to, ale mi ciarki przechodziły jak to słyszałam.A kiedys obiło mi sie o uszy, że z czyms to chrupanie jest związane, ale niestety nie pamietam nic szczególnego.Z badaniami ogólnymi jest wszystko ok:ob,aso,morfologia,crp.Niedawno je robilismy.Czy któras z was zauważyla u swoich dzieci takie chrupanie? Nie wiem czy mam sie martwic czy nie. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • beliska Re: Chrupiące kości 13.09.09, 11:23
      To nie kości chrupią, a stawy. Przynajmniej na tyle, na ile wiem cos na ten temat. Mojej rocznej też chrupie. Poczytaj np. na forum na forum opieka i pięlegnacja. Tam P. Zawitkowski odpowiada, że to nic złego u małych dzieci, a na pewno u niemowląt. Takie, a nie inne połączenia stawów. Niby tak, ale sama trochę się niepokoję, bo małej już nie tylko w barkach strzela, ale tez w nadgarstkach.
      • anyx27 Re: Chrupiące kości 13.09.09, 12:31
        Malutkie dzieci mają naturalnie "strzelające" stawy, u wiekszych (kilkuletnich)
        może to być objaw chorobowy (np. boreliozy), ale oczywiscie niekoniecznie.
        • madaw Re: Chrupiące kości 13.09.09, 20:50
          dzieki za odpowiedzi.Troche mnie uspokoilyscie,troche ale nie całkiem.Moze jednak poprosze lekarza o skierowanie do ortopedy i sie przejdziemy.
    • mw144 Re: Chrupiące kości 14.09.09, 11:31
      Może ale nie musi być objawem elastopatii.
      • madaw Re: Chrupiące kości 15.09.09, 16:48
        Ta elastopatia tak do końca mi do niej nie pasuje.Czytałam objawy i pisza ze dziecko sie przewraca do tyłu,ze traci równowage itp. U mojej małej takiego czegos nie ma.
        • rybalon1 Re: Chrupiące kości 15.09.09, 21:40
          ja bym się za bardzo nie przejmowała - mam tak od dzieciństwa , po 25 roku życia
          dopiero się jakoś uspokoiło ale wcześniej to było dość mocno nasilone - miałam
          robione badania ale nic nie wykryli podobno taka moja uroda smile . Aaa i nigdy
          mnie nie bolały te stawy ( miałam szczególnie tak w kostkach i stopach )
    • smerfetka8801 Re: Chrupiące kości 16.09.09, 10:55
      ja chrupię od zawsze tongue_out jakiś czas wciskali mi galarety i galaretki przez co mam
      do tego obrzydzenie do dziś.to faktycznie nie boli.
      miałam natomiast problem z chrupaniem i wyskakiwaniem biodra które bolało jak
      diabli i skończyło się operacją
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka