mamapitunia 04.03.04, 10:27 Jak wygląda bilans dwulatka.Poradzcie czy trzeba dziecko jakos przygotować. Patuś jest drobny ,troszkę się obawiam że ma niedowagę .22miesięcy,84cm,10,500 waga, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anfido Re: BILANS DWULATKA 04.03.04, 10:47 Nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Dziecko powinno mieć tylko skoczone dwa latka i być zdrowe. Lekarz go zbada. Sprawdzi jak chodzi (czy nie wykrzywia nóżek), ile waży, jaki ma wzrost itp. Nie masz co się obawiać o wzost i wagę swojego synka. Każde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Chyba lepiej żeby był szczupły niż miałabyś walczyć z jego nadwagą??? Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: BILANS DWULATKA 04.03.04, 11:17 Ja na nasz bilans pobiegłam z marszu i nawet nie wczytałam się dokładnie wcześniej w książeczce zdrowia co będziemy badać. Samo badanie było zaskoczeniem, bo tylko zmierzono, zważono mojego syna i jeszcze obejrzano gardło. Badanie trwało kilka minut. Jakie było moje zdziwienie kiedy po wyjściu z gabinetu otwieram książeczkę zdrowia i widzę co pani doktor wpisała (chociaż w ogóle tego nie badała): np. jądra w mosznie (syn cały czas był w bieliźnie), prawidłowy układ krwionośny (nie było żadnego mierzenia tętna), brak zeza (no, to akurat łatwo zaobserwować), prawidłowe odbicie światła w rogówkach (do oczu nikt mu nie zaglądał), prawidłowy układ ruchu (syn był w trakcie leczenia ortopedycznego z powodu przywiedzenia stóp! Ta sama lekarka wypisuje mi skierowania do ortopedy!!!!). Wróciłam do gabinetu i zażądałam prawdziwego badania tych rzeczy. Na szczęście wszystko poza wykrzywionymi stopami było ok, ale informacja o tej ortopedycznej wadzie powinna się w naszym bilansie znaleźć. Generalnie bilans niczym specjalnie nie różni się od normalnego badania kontrolnego jakie dziecko przechodzi co miesiąc na początku istnienia. A Waga Twojego malucha nie jest wysoka, ale też bez przesady (mój przy tym samym wzroście ważył 13 800 i może nie był gruby, ale pulchny na pewno, teraz na szczęście już się "wyciągnął"). Taki bilans to natomiast idealny moment na rozwianie jakichkolwiek Twoich wątpliwości. Jeżeli chcecie się więc przygotować, to chyba po prostu przygotuj sobie ew. listę pytań do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
m.kszczotek Re: BILANS DWULATKA 04.03.04, 13:53 Moja córeczka dzisiaj miała szczepienie. Skończonych 21 miesięcy, 83 cm i 11 500 a wcale nie jest chudzinką. Za to widziałam mamusie z chłopczykiem ośmiomiesięcznym który, daję głowę, ważył więcej od Zośki. Ta się powinna martwić Odpowiedz Link Zgłoś
edytka73 Re: BILANS DWULATKA 04.03.04, 22:30 Nie ma się co pzrygotowywać, choć Kubę musiałam sama zmierzyć, bo pielęgniarce się nie dał. Lekarka go zbadała (gardło, serce, ciśnienia nie), obejrzała genitalia (stulejka!!!), poprosiła by sie przeszedł i pobiegał (no problem w przypadku mojego dziecka), zapytała o sygnalizowanie potrzeb fizjologicznych i jedzenie - bo wie, że niejadek. Acha, spytała czy dobrze słyszy. Mierzy 87 cm, waży 1025 - gigant po prostu, ale się juz przywyczaiłam. W poczekalnie spotkaliśmy roczniaka jego wielkości... Ale mamę tez miał dużą, nie to, co ja. Ed. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda270 Re: BILANS DWULATKA 05.03.04, 15:40 Moje dziewczątko "maleńkie" utrzymuje się w okolicach 90 centyla na siatce... wrościk 92 cm (97 centyl) waga 14 800 (90 centyl) Wyrośnięta jakaś czy cóś? Pozdrawiam serdecznie E. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkube Re: BILANS DWULATKA 06.03.04, 10:07 Ja też ostanio byłam na bilansie. Wiecej zamieszania niż to warte, Kuba płakał na sam widok białego fartucha (miał 3 razy zastrzyki), nie dał się zważyć i zmierzyć, dostałam po głowie od pielęgniarki, że nia mogę okiełznać malucha. Poprostu niektórzy nie mają podejścia do dzieci mimo swojego zawodu. Kuba waży 13,100 kg i 92,5 cm. Nie ma się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś