Dodaj do ulubionych

BILANS DWULATKA

04.03.04, 10:27
Jak wygląda bilans dwulatka.Poradzcie czy trzeba dziecko jakos przygotować.
Patuś jest drobny ,troszkę się obawiam że ma
niedowagę .22miesięcy,84cm,10,500 waga,
Obserwuj wątek
    • anfido Re: BILANS DWULATKA 04.03.04, 10:47
      Nie trzeba się specjalnie przygotowywać. Dziecko powinno mieć tylko skoczone
      dwa latka i być zdrowe. Lekarz go zbada. Sprawdzi jak chodzi (czy nie wykrzywia
      nóżek), ile waży, jaki ma wzrost itp. Nie masz co się obawiać o wzost i wagę
      swojego synka. Każde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Chyba lepiej żeby był
      szczupły niż miałabyś walczyć z jego nadwagą???
      • anek.anek Re: BILANS DWULATKA 04.03.04, 11:17
        Ja na nasz bilans pobiegłam z marszu i nawet nie wczytałam się dokładnie
        wcześniej w książeczce zdrowia co będziemy badać. Samo badanie było
        zaskoczeniem, bo tylko zmierzono, zważono mojego syna i jeszcze obejrzano
        gardło. Badanie trwało kilka minut. Jakie było moje zdziwienie kiedy po wyjściu
        z gabinetu otwieram książeczkę zdrowia i widzę co pani doktor wpisała (chociaż
        w ogóle tego nie badała): np. jądra w mosznie (syn cały czas był w bieliźnie),
        prawidłowy układ krwionośny (nie było żadnego mierzenia tętna), brak zeza (no,
        to akurat łatwo zaobserwować), prawidłowe odbicie światła w rogówkach (do oczu
        nikt mu nie zaglądał), prawidłowy układ ruchu (syn był w trakcie leczenia
        ortopedycznego z powodu przywiedzenia stóp! Ta sama lekarka wypisuje mi
        skierowania do ortopedy!!!!). Wróciłam do gabinetu i zażądałam prawdziwego
        badania tych rzeczy. Na szczęście wszystko poza wykrzywionymi stopami było ok,
        ale informacja o tej ortopedycznej wadzie powinna się w naszym bilansie znaleźć.
        Generalnie bilans niczym specjalnie nie różni się od normalnego badania
        kontrolnego jakie dziecko przechodzi co miesiąc na początku istnienia.
        A Waga Twojego malucha nie jest wysoka, ale też bez przesady (mój przy tym
        samym wzroście ważył 13 800 i może nie był gruby, ale pulchny na pewno, teraz
        na szczęście już się "wyciągnął"). Taki bilans to natomiast idealny moment na
        rozwianie jakichkolwiek Twoich wątpliwości. Jeżeli chcecie się więc
        przygotować, to chyba po prostu przygotuj sobie ew. listę pytań do lekarza.
        • m.kszczotek Re: BILANS DWULATKA 04.03.04, 13:53
          Moja córeczka dzisiaj miała szczepienie. Skończonych 21 miesięcy, 83 cm i 11
          500 a wcale nie jest chudzinką. Za to widziałam mamusie z chłopczykiem
          ośmiomiesięcznym który, daję głowę, ważył więcej od Zośki. Ta się powinna
          martwić wink
    • edytka73 Re: BILANS DWULATKA 04.03.04, 22:30
      Nie ma się co pzrygotowywać, choć Kubę musiałam sama zmierzyć, bo pielęgniarce
      się nie dał. Lekarka go zbadała (gardło, serce, ciśnienia nie), obejrzała
      genitalia (stulejka!!!), poprosiła by sie przeszedł i pobiegał (no problem w
      przypadku mojego dziecka), zapytała o sygnalizowanie potrzeb fizjologicznych i
      jedzenie - bo wie, że niejadek. Acha, spytała czy dobrze słyszy.
      Mierzy 87 cm, waży 1025 - gigant po prostu, ale się juz przywyczaiłam. W
      poczekalnie spotkaliśmy roczniaka jego wielkości... Ale mamę tez miał dużą, nie
      to, co ja.
      Ed.
    • ruda270 Re: BILANS DWULATKA 05.03.04, 15:40
      Moje dziewczątko "maleńkie" utrzymuje się w okolicach 90 centyla na siatce...
      wrościk 92 cm (97 centyl) waga 14 800 (90 centyl) Wyrośnięta jakaś czy cóś?wink

Pozdrawiam serdecznie E.
    • mamkube Re: BILANS DWULATKA 06.03.04, 10:07
      Ja też ostanio byłam na bilansie. Wiecej zamieszania niż to warte, Kuba płakał
      na sam widok białego fartucha (miał 3 razy zastrzyki), nie dał się zważyć i
      zmierzyć, dostałam po głowie od pielęgniarki, że nia mogę okiełznać malucha.
      Poprostu niektórzy nie mają podejścia do dzieci mimo swojego zawodu. Kuba waży
      13,100 kg i 92,5 cm. Nie ma się czym martwić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka